Overlast van minderheden (2): Bejaarden

Zonnetje40 is een maandje met verlof. Luc van Lier valt voor haar in. Met een serie over overlastgevende minderheden. Want die Marokkaantjes, die Molukse motorcriminelen en die Japanners zijn heus niet de enigen die onze samenleving hinderen. Vandaag aandacht voor een groep overlastgevers van ouderwetse signatuur: de bejaarden.

De bejaarde staat met de rug naar de Nederlandse samenleving toe. Dat valt in het geheel niet te ontkennen. Zo weigert hij in grote steden veelal genoegen te nemen met een bovenwoning. Smoesjes over slecht traplopen wegens kortademigheid en andere medische ongemakken zijn aan de orde van de dag. Maar ondertussen pikken ze wel onze benedenwoningen in.

De bejaarde vormt ook getalsmatig een groeiend probleem. Het worden er steeds meer! Je zou het niet verwachten, maar de cijfers liegen niet. Toenemende vergrijzing. Die oudjes fokken als konijnen!

De bejaarde vormt milieutechnisch een bron van overlast. Het energieverbruik is gigantisch. Alle kachels op volle kracht in hun snikhete huizen, koffie die de hele dag staat door te koken op een elektriciteit vretend plaatje. Energie verslindende elektrische dekens. En ook de luchtkwaliteit heeft veel hinder van de bejaarden: ze verspreiden een hinderlijke urinegeur, vermengd met de nare walm van 4711 of Old Spice.

De bejaarde vormt ook qua mediagebruik een vreemde groep. Pas hoorde ik bij de Free Record Shop zo’n bejaarde aan de toonbank nieuwsgierig vragen naar de nieuwste grammofoonplaat van Ronnie Tober. Bij het krantenrek in de boekwinkel of kiosk staan ze onophoudelijk te zeuren om het Nieuws van de Dag of Het Vrije Volk, en de publieke zenders worden ontsierd door hun eigen omroep. MAX. Een omroep voor uitgerangeerde leeftijdsgenoten door uitgerangeerde leeftijdsgenoten. Het schrijnendste programma vind ik trouwens de Omroep MAX Geheugentrainer. Wordt iedere dag een keer herhaald. Merken die oudjes toch niet.

De bejaarde is trouwens evenmin goed bekend met de hedendaagse vormen van buitenrecreatie. Onlangs werd een murmelende bejaarde aangetroffen bij de ingang van SixFlags. Die was wanhopig op zoek naar de Flevohof. Buitengewoon hinderlijk, dus.

De bejaarde is overigens niet alleen hinderlijk aanwezig bij SixFlags, Free Record Shop of AKO. Ook in supermarkten vormen zij een storende factor. Ze vallen het personeel lastig met vragen waar de VIM staat. Of de Smith’s Chips. Of de Treets. Het merendeels jeugdige winkelpersoneel heeft begrijpelijkerwijze géén idee. Om tegemoet te kunnen komen aan de zonderlinge drang naar achterhaalde producten als anijsblokjes en Brinta, gaat kostbare ruimte in de schappen verloren. Ruimte die beter besteed had kunnen worden aan het bieden van een eigentijdser assortiment. Maar aan de kassa wordt het leed pas écht ondraaglijk. Nadat de boodschappen tergend langzaam op de band zijn gezet en door de caissière zijn gescand, worden éérst de boodschappen een voor een in zo’n boodschappentas op wieltjes gedaan, pas daarna wordt om zegeltjes gevraagd. Vervolgens worden zakken en tassen nagezocht om te zien waar de portemonnee is gebleven en wanneer de inmiddels behoorlijke rij wachtenden de stoom zowat uit de oren komt, wordt het af te rekenen bedrag muntje voor muntje neergeteld. Pas wanneer dat proces tot een goed einde is gebracht, realiseert de bejaarde zich dat zij het statiegeldbonnetje nog moet verrekenen. Nadat de caissière in hysterisch snikken is uitgebarsten, verlaat de bejaarde voetje voor voetje, schuifelend het pand.

De bejaarde is trouwens ook de hoofdoorzaak van de totaal uit de hand lopende zorgkosten in ons land. Nog te besodemieterd om zijn eigen steunkousen op te hijsen of zichzelf een beetje schoon te houden. In hun scootmobielen rijden ze onschuldige voetgangers om de haverklap een paar blauwe schenen en in de apotheek drommen ze samen om nog een paar doordrukstrips medicijnen te bemachtigen om hun totaal zinloze leven nog wat jaren te rekken. Op uw en mijn kosten!

Nee, die Marokkaantjes, die Molukse motorcriminelen en die Japanners zijn heus niet de enigen aan wier gedrag een ferm halt dient te worden toegeroepen!