FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 16 mei 2013

[Confed. Cup] FIFA complimenteert Brazilië met organisatie

De FIFA verwacht volgende maand een 'geweldige' Confederations Cup. De wereldvoetbalbond bezocht in de persoon van secretaris-generaal Jérôme Valcke de afgelopen week de laatste stadions. "De organisatie heeft geweldig werk geleverd, het wordt een schitterend toernooI", stelde Valcke gedurende zijn tweedaagse bezoek aan Rio de Janeiro.

De organisatie maakte donderdag bekend dat ruim 76 procent van de beschikbare kaarten, 640 duizend, voor de zestien wedstrijden is verkocht. De eerste dag van juni gaan de laatste kaarten in de verkoop. Brazilië nadert met de verkoop het record dat werd gevestigd bij de Confederations Cup in Duitsland in 2005, toen 83 procent van de tickets werd verkocht.

Valcke bracht een laatste bezoek aan het legendarische Maracanã, waar alles nu op orde lijkt. De Fransman toonde zich tevreden met de binnenkant van het stadion. Buiten het stadion moet er echter nog een hoop gebeuren qua infrastructuur en toegang tot het stadion. "Als het niet honderd procent wordt opgeleverd, is dat geen groot probleem. Het belangrijkste is dat het klaar is voor het WK." Het stadion in Rio wordt officieel op 24 mei overgedragen aan de FIFA.

Ondanks het positieve gevoel dat Valcke overhield aan zijn bezoek aan de stadions in Brasilia (waar de openingswedstrijd van de Confederations Cup wordt gehouden) en Rio de Janeiro, hingen de problemen met het stadion in Sao Paulo als een donkere wolk boven zijn komst.

Tijdens een persconferentie met zo'n tweehonderd journalisten werd Valcke meerdere malen aan de tand gevoeld over de vertraging. Het stadion Itaquerão is de plaats waar het openingsduel van het WK plaatsvindt, en nog vijf andere wedstrijden waaronder een halve finale. De FIFA wil dat alle stadions eind december helemaal af zijn, maar het stadion in São Paulo heeft een forse achterstand en de opleverdatum ligt nu op eind maart. "Bij een WK kan niets misgaan", stelt Valcke. "Alles moet tot in de puntjes zijn geregeld. Het toernooi is de diamant van de FIFA. De komende week gaan we met alle partijen om de tafel om te kijken waar de problemen liggen en hoe die op te lossen." Op de vraag of de bond mogelijk kiest voor het verplaatsen van de wedstrijden naar een andere stad, was Valcke duidelijk. "Ik kan me geen WK voorstellen zonder São Paulo."

De Confederations Cup start over precies dertig dagen met het duel tussen Brazilië en Japan in de hoofdstad Brasilia.

[Play-offs] Uitslag De Graafschap - Roda JC

De Graafschap en Roda JC hebben hun eerste ontmoeting in de playoffs om promotie/degradatie gelijk gespeeld. Na negentig minuten stond er 1-1 op het scorebord. Op De Vijverberg hadden de supporters er zin in. De Graafschap, dat heel wat jaartjes in de Eredivisie heeft gespeeld, maakte het Roda JC knap lastig en verdiende eigenlijk meer dan een gelijkspel.

De eerste kansen van de wedstrijd waren voor Sanharib Malki. Hij kreeg al vroeg een grote kans, maar stuitte op doelman Joost Terol. De Syrische spits schoot later in de eerste helft over uit een voorzet van Mark-Jan Fledderus. En als hij niet aan de ene kant valt, dan valt hij aan de andere.

Na ruim een half uur nam De Graafschap op uiterst fraaie wijze aan de leiding. Roly Bonevacia gaf Anco Jansen iets teveel tijd en hij haalde heerlijk uit. Een hard schot mett veel precisie liet Kurto kansloos en de bal verdween fraai in de verre hoek.

Roda JC kwam na rust goed uit de kleedkamer en dat leverde al snel een doelpunt op. Demouge kopte uit een corner in de 55e minuut raak. De ploeg zette echter niet door en De Graafschap nam het initiatief weer over. Het resulteerde echter niet in een doelpunt. De ploegen zullen zondag in Kerkrade uitvechten wie kans houdt op een plekje in de Eredivisie.

Alle finalisten Songfestival bekend

Alle finalisten van het Songfestival zijn bekend. Donderdagavond werd tijdens de tweede halve finale bekend gemaakt welke landen het lijstje met de zesentwintig finalisten compleet maken.

Hongarije, Azerbeidzjan, Georgië, Roemenië, Noorwegen, IJsland, Armenië, Finland, Malta en Griekenland zullen aankomende zaterdag in de finale van het Eurovisie Songfestival te zien zijn. Deze landen zullen het in Malmö moeten opnemen tegen Anouk die Nederland vertegenwoordigt met het nummer Birds. Anouk plaatse zich al tijdens de eerste halve finale.

Naast Anouk plaatsen Litouwen, Moldavië, Ierland, Wit-Rusland, Estland, Denemarken, België, Rusland en Oekraïne zich afgelopen dinsdag tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Landen die al een plek in de eindstrijd hadden zijn Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Italië en gastland Zweden.

De finale van het Songfestival zal zaterdag plaatsvinden in Malmö. Het is voor het eerst sinds 2004 dat Nederland wordt vertegenwoordigt in de eindstrijd van het liedjesfestijn. Re-Union eindigde in dat jaar op de 20e plaats.

[Pro League] België wacht op zinderend competitieslot

De Belgische competitie wacht aankomende zondag een zinderend competitieslot. Door overwinningen van RSC Anderlecht en SV Zulte Waregem blijft het spannend. De ploeg van trainer John van den Brom kon vandaag al kampioen worden. Daarvoor moest het wel zien af te rekenen met Sporting Lokeren. Dat lukte. De laagvlieger uit play-off één kon in eigen huis geen vuist maken tegen het oppermachtige Anderlecht: 2-4.

Door treffers van Sascha Kljestan, Matias Suaréz en Demy de Zeeuw was het duel al vlak na rust beslist. Suaréz was de gevierde man voor Anderlecht. Hij maakte twee doelpunten en zorgde daarmee dat de ploeg uit Brussel freewheelend naar het eindsignaal kon voetballen. Ondanks de eenvoudige overwinning werd het team van verdediger Bram Nuytinck nog geen kampioen. Diezelfde Nuytinck maakte in de slotfase nog wel een eigen doelpunt, waarna Taravel de eindstand op 2-4 bepaalde.

Ook Zulte Waregem won namelijk tamelijk gemakkelijk haar wedstrijd. Thuis werd het in een aantrekkelijke wedstrijd 5-2 voor het team van aanvoerder Davy de Fauw. Diezelfde De Fauw was verantwoordelijk voor 3-1. Club Brugge speelde echter al vanaf de tiende minuut met tien spelers. Oscar Duarte mocht vroegtijdig de kleedkamer opzoeken.

Naast De Fauw scoorden ook Hazard, Naessens en Leye voor de thuisploeg. De 5-2 kwam van de voet van Almebäck. Hij maakte een eigendoelpunt. Ondanks het ondertal wist Brugge toch nog tot twee keer toe iets terug te doen. Het was tweemaal Ryan Donk die zorgde voor de treffers. Zijn eerste was het mooist. Via een droge knal verschalkte hij de doelman van Zulte.

Voor Racing Genk en Standard Luik kunnen de titelaspiraties in de prullenbak. Zij kwamen in een onderling duel niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Ezekiel en Gorius zorgden nog voor rust voor de doelpunten.

Komende zondag vindt dus de apotheose plaats om het Belgische kampioenschap. In een onderling duel tussen Anderlecht en Waregem moet worden beslist wie er dit jaar met de titel aan de haal gaat. Zulte moet in dat onderlinge treffen winnen. Anderlecht beschikt namelijk over twee punten voorsprong. Een gelijkspel volstaat dus ook voor de Paarswitten. Club Brugge mag alleen nog hopen op de tweede plaats, terwijl Mario Been met Genk in de praktijk alleen nog vierde kan worden.

[Play-offs] Uitslag sc Heerenveen - FC Utrecht

FC Utrecht heeft goede zaken gedaan in de play-offs om Europees voetbal. Op bezoek bij sc Heerenveen wist Cedric van der Gun als enige het net te vinden. Marco van Basten kon geen beroep doen op Christian Kums en Filip Djuricic. De oefenmeester besloot daarop met twee centrumaanvallers te spelen, een systeem dat niet lijkt op de standaard 4-3-3 formatie waarmee Heerenveen het reguliere seizoen mee speelde.

Door nieuwe systeem oogde het spel van Heerenveen met vlagen wat onwennig in het eerste bedrijf, maar het was niet veel minder dan Utrecht. Jens Toornstra was de creatieve man op het middenveld en viel op door zijn goede spel met aanvallende impulsen. De andere spelers op het veld leken vooral te spelen om niet te verliezen.

Alfred Finnbogasson werd kort na rust gewisseld. Van Basten haalde de topscorer naar de kant, omdat deze niet in de wedstrijd zat. Uhr was zijn vervanger en dat zorgde voor aanzienlijk meer kansen voor de thuisploeg.

De ban werd echter gebroken door FC Utrecht. Cedric van der Gun kopte in de 69e minuut raak op aangeven van Jacob Mulenga. Heerenveen ging vervolgens aanvallender spelen en kwam via Rajiv van la Parra, Marecek en De Roon (paal) dichtbij de gelijkmaker.

sc Heerenveen

0 - 1

FC Utrecht

     69' Van der Gun 
 
 Gele kaart: v.d. Berg (sc Heerenveen), Mårtensson, Wuytens, (FC Utrecht)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 19000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
v.Anholt
Gouweleeuw
Zomer (Otigba/84)
Raitala (v.La Parra/80)
Marecek
De Roon
Ziyech
v.d.Berg
Finnbogasson (Uth/64)
El Ghanassy
  Ruiter
v.d.Maarel
v.d.Hoorn
Wuytens
Bulthuis
Asare
Martensson(Heerlings/90+3)
Toornstra
Oar (Kali/66)
Mulenga
v.d.Gun (Duplan/70)

Man ontvlucht volksgericht

De 51-jarige man uit Nijmegen die dinsdagnacht in zijn woonplaats werd aangehouden voor het doden van zijn eigen hond is vrijgelaten en op een andere plek dan in zijn eigen woning ondergebracht. Dat meldt de politie donderdag.

De hond, een Amerikaanse Staffordshire, werd zaterdag in een sporttas in het Maas-Waalkanaal aangetroffen. De vondst van de hond leidde tot veel commotie. Voor de deur van de man verzamelde zich dinsdagavond een groep boze mensen die de man bedreigden. De politie riep toen mensen op de rust te bewaren en het recht niet in eigen handen te nemen.

De man heeft inmiddels een verklaring afgelegd, aldus de politie. De Nijmegenaar stelt zijn hond niet met opzet te hebben willen doden. Het dier is door verstikking om het leven gekomen. Nadat de hond was overleden, raakte de man in paniek en heeft hij het lichaam van het dier weggemoffeld.

Sectie op het lichaam van de hond wees eerder al uit dat het dier al dood was voordat hij in het water terechtkwam. Verder letsel dat bij de hond is vastgesteld, is volgens de politie te verklaren doordat het dier van grote hoogte in het water is gegooid.

De man moet zich voor een rechter verantwoorden en heeft hiervoor een dagvaarding meegekregen. Hij is in afwachting daarvan overgedragen aan de hulpverlening en elders ondergebracht.

Partij voor de Dieren koopt natuur

Aanhangers van de Partij voor de Dieren hebben donderdag op de eerste natuurveiling van Staatsbosbeheer bijna honderdduizend vierkante meter natuur gekocht. Dat heeft directeur van het partijbureau Lieke Keller donderdagavond gezegd.

De partij heeft de afgelopen weken donaties verzameld om op de veiling te kunnen bieden. "We hebben ongeveer 2,5 ton opgehaald van leden en niet-leden", zegt Keller. Met dat geld heeft de partij met succes geboden op een deel van de zestien percelen in de gemeente Hellendoorn in Overijssel die Staatsbosbeheer te koop aanbood. "Kwetsbare natuur is zo veilig gesteld voor de toekomst", zegt Keller.

Partijleider Marianne Thieme is naar eigen zeggen 'heel blij' met de resultaten van de actie. "Het feit dat we in zo'n korte tijd zo'n groot bedrag hebben opgehaald geeft aan dat mensen de afbraak van de natuur zeer aan het hart gaat."

Staatsbosbeheer bood via de internetveiling in totaal zestien percelen aan. Op alle percelen is geboden, voor een totaalbedrag van 516 duizend euro en een gemiddeld bedrag van 1,50 euro per vierkante meter, zegt directeur vastgoed Jaap Bekker van Troostwijk Veilingen, het bedrijf dat de veilingen organiseerde. "Als er gegund wordt, zijn we alle percelen kwijt."

Staatsbosbeheer heeft tot eind volgende week de tijd om te besluiten of de percelen ook daadwerkelijk aan de hoogste bieder worden verkocht. Keller van de Partij voor de Dieren ziet dat met vertrouwen tegemoet. "Het moet heel gek lopen wil het niet worden gegund."

Staatsbosbeheer moet de komende jaren honderd miljoen euro bijdragen aan de bezuinigingen van het rijk en gaat daarom natuurgebieden verkopen die niet behoren tot de zogeheten ecologische hoofdstructuur. Op basis van de ervaringen tijdens de eerste veiling wordt bekeken hoe de verdere verkopen in hun werk moeten gaan.

De Stichting Das & Boom probeert via een kort geding de verkoop overigens te dwarsbomen. De rechter in Den Haag doet hierover woensdag uitspraak.

Heleen van Royen woedend om censuur

Heleen van Royen heeft een appeltje te schillen met Apple. De nieuwe roman van de schrijfster, getiteld De Hartsvriendin, wordt geweigerd door de App Store van de elektronicagigant. Van Royen heeft haar advocaat al gebeld en overweegt juridische stappen, meldt ze donderdag op Facebook.

"Een tekst op pagina 282 moet worden verwijderd, anders komt De Hartsvriendin de App Store niet in", legt Van Royen uit. In het tekstgedeelte staan links van sekswebsites. "Vergeet het maar, Apple, ik laat me niet censureren."

[PL Darts] Uitslag Van Gerwen - Wade

Net zo gemakkelijk als het Michael van Gerwen 14 weken lang in de reguliere competitie verging, ging het vanavond ook in de halve finale van de Premier League. Met 8-4 versloeg hij James Wade.

Binnen een mum van tijd stond het 3-0 voor de Nederlander. Daarna pas deed Wade iets terug, een 112-finish zorgde voor de 3-1. Mighty Mike brak echter meteen terug. Toen MVG ook de 5-1 maakte verdween het geloof bij de Engelsman.

Bij de stand van 7-4 kreeg The Machine nog een kans op zijn geliefde tops voor de 7-5 om het verschil terug te brengen tot één break, maar zijn pijl raakte de verkeerde kant van het ijzer. Van Gerwen wist op dezelfde tops het rode vakje wel te vinden en verzekerde zich zo van de zege en de finale tegen Phil Taylor.

[Play-offs] Uitslag MVV - FC Volendam

FC Volendam heeft uit bij MVV Maastricht met 0-1 gewonnen. De nummer twee uit de Jupiler League bewees zichzelf in Limburg een goede dienst. Volendam werd naar de play-offs verwezen nadat het op de laatste speeldag van de Jupiler League het kampioenschap verspeelde. SC Cambuur ging er toen in extremis met de landstitel vandoor.

In een tamelijk gelijkwaardige eerste helft viel de grootste mogelijkheid te noteren voor de thuisploeg. Aanvaller Leroy Labylle schoot in minuut 32 tegen de paal. Afgezien van dat wapenfeit vielen er verder niet veel kansen te noteren. Na rust ontbrandde de wedstrijd in een heus gevecht. MVV drong aan, maar kon niet tot grote kansen komen.

Bij Volendam was het vooral Brandley Kuwas die voor gevaar stichtte. Hij dwong keeper Bram Castro na een zwabberend schot tot een ultieme redding. Diezelfde Kuwas was even later wel succesvol. Nadat Sjoerd Winkens zich verstapte en geblesseerd naar de grond ging, kon de jongeling vrij aanleggen voor de 0-1. Het droge schot, dat van zijn linkervoet kwam, dompelde de Maastrichtenaren in diepe rouw.

Na de voorsprong van Volendam probeerde de ploeg van René Trost nog een vuist te maken. Mark Veldmate was met zijn kopbal dan ook dicht bij de gelijkmaker. Doelman Sonny Stevens redde echter op fraaie wijze. Toch kwam MVV niet meer echt aan voetballen toe.

Door de uitzege van Volendam zit het in een zetel voor de return van komende zondag. Dan wordt in de toeristische trekpleister de terugwedstrijd gespeeld. MVV moet dan minimaal twee keer scoren om zonder verlengingen zicht te houden op de Eredivisie.

[Play-offs] Uitslag Helmond Sport - Sparta Rotterdam

Sparta Rotterdam heeft goede zaken gedaan in de nacompetitie. Op bezoek bij Helmond Sport werd er met 4-2 gewonnen. Sparta had dit seizoen nog niet verloren van Helmond Sport en daar kwam vandaag geen verandering in. Eerder dit seizoen wonnen de Rotterdammers in eigen huis met 2-0 van Helmond Sport. Een maand geleden werd het 1-1 in Brabant.

Donderavond oogde de ploeg erg gefocust op het behalen van hun doel: promoveren naar de Eredivisie. Hetzelfde kon niet gezegd worden van Helmond Sport, dat er op het eigen veld lange tijd niet aan te pas kwam.

In de 25e minuut scoorde oud-speler van AZ Gijs Luirink de eerste goal. Voor rust wist Sandro Calabro de marge te vergroten door in de laatste minuut de bal tegen de touwen te werken. Het feestje werd compleet gemaakt door Iliass Ben Hassani. Hij tekende voor de derde treffer in naam van de bezoekers.

Helmond Sport toonde zich in de slotminuten echter strijdvaardig. De thuisploeg wist nog twee keer te scoren. In de 84e minuut was het Davy Brouwers en in de slotminuut van de ofiiciële speeltijd scoorde de Serviër Zarko Grabovac. Het laatste woord was echter van Sparta. In de 93e minuut scoorde middenvelder Mimoun Mahi nog, waardoor Helmond Sport een zware taak wacht komend weekend. Op Het Kasteel moet een 4-2 achterstand goed gemaakt worden.

'Zorgfraude ziekenhuizen voor tientallen miljoenen'

Ziekenhuizen en privéklinieken declareren elk jaar voor 50 tot 180 miljoen euro bij zorgverzekeraars aan behandelingen die medisch niet nodig zijn. Het gaat bijvoorbeeld om ooglidcorrecties en het verwijderen van spataderen, ingrepen die niet mogen worden gedeclareerd, tenzij ze medisch noodzakelijk zijn. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een conceptrapport van het ministerie van Volksgezondheid.

Jaarlijks zouden ziekenhuizen en klinieken meer dan twintigduizend van dit soort cosmetische operaties declareren als een medische ingreep. In werkelijkheid zouden echter maar heel weinig patiënten een aangeboren afwijking hebben die zo'n medische declaratie rechtvaardigt. Een anonieme klokkenluider zou tegen RTL hebben gezegd dat artsen in opleiding deze vorm van fraude al krijgen aangeleerd in hun opleiding. "Het enige wat je geleerd krijgt is dat je moet zorgen dat je declareert wat het meeste oplevert." Volgens hem wisselen artsen onderling hiervoor zelfs tips uit. Ook andere artsen en interne bronnen rond het rapport zouden bevestigen dat dit op grote schaal gebeurt. De vereniging van plastisch chirurgen zegt zich 'niet te herkennen' in het beeld dat artsen foute nota's versturen. Het conceptrapport zou overigens al sinds maart vorig jaar op het ministerie liggen. Het is echter nooit afgerond. Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA, PVV en SP wil nu dat het rapport naar de Kamer wordt gestuurd.

Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten (SP) heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) een hoop uit te leggen. "Als minister hoor je de Kamer te informeren, ook als die informatie je niet zint."

Een woordvoerder van Schippers zegt dat de minister de conclusies van de analyse wel degelijk met de Kamer heeft gedeeld. "Het gaat hier niet om een officieel vastgesteld rapport, en er was geen aanleiding de rest van het concept aan de Kamer te sturen. De Kamer heeft daar ook nooit om verzocht." Dinsdag is er een debat.

Veel pretpark in SimCity

SimCity krijgt eind deze maand een uitbreiding genaamd 'Amusement Park Pack'. Dit is na een lek ook officieel bevestigd door Maxis zelf.

Het pakket werd vandaag eerder bekeken in een video van Hypnotoad Productions, een webshow die videogame-walkthroughs en -nieuws brengt. De video loopt door screenshots van de uitbreiding die te vinden waren op de downloadsite Green Man Gaming, die naar verluidt het nieuws van de DLC eerder lekte.

"Sommigen van jullie hebben misschien spannende nieuwe SimCity content gezien die te vroeg naar buiten is gekomen. Het komt 28 mei. We denken dat jullie geamuseerd zullen zijn", geeft de officiële SimCity-Facebookpagina nu aan.

Het pakket zal wannabee-burgemeesters toestaan om de lay-out van het park uit te denken, met verschillende attracties en aanpasbare ingangen. Het park zal ook inkomsten genereren  door het binnenhalen van winkelend publiek, toeristen en het stimuleren van de lokale commerciële economie. Er is nog geen prijs van de uitbreiding bekend.

Berging treinwrak Wetteren begint vrijdag

De Belgische spoorwegbeheerder Infrabel begint vrijdag met het bergen van het treinwrak bij het Oost-Vlaamse Wetteren. Dat heeft Infrabel donderdag bekendgemaakt op zijn website.

Infrabel gaat de ontplofte wagons, die chemische stoffen vervoerden, vanaf vrijdag in stukken snijden en afvoeren. De hoop is dat het terrein op 22 mei helemaal vrijgemaakt is. Daarna kan een begin worden gemaakt met de sanering van de rampplek.

Als de sanering afgerond is, wordt het spoor hersteld. Dat is over een lengte van 350 meter zwaarbeschadigd geraakt door het ongeluk. De herstelwerkzaamheden nemen naar verwachting een maand in beslag.

FUSE schiet launchtrailer af

De launchtrailer van FUSE is al enkele weken voor release uitgebracht. De trailer laat de actie met bizarre wapens de revu passeren.

De speler neemt de rol op zich van vier agenten die de mensheid moeten beschermen tegen Fuse: een kwaadaardige, buitenaardse energiebron die gestolen is door de terroristische organisatie genaamd Raven. Zij dreigen de wereld om het te gebruiken voor hun eigen, vast kwaadaardige, doeleinden.

FUSE ondersteunt een online co-opmodus tot vier spelers. Ook is het mogelijk om lokaal met twee spelers in splitscreenmodus te spelen. Ontwikkelaar Insomniac Games maakte eerder al bekend dat Fuse geen online pass en microtransacties zal krijgen.

FUSE komt 31 mei uit in Europa voor PlayStation 3 en Xbox 360.

[PL Darts] Uitslag Taylor - Van Barneveld

De eerste halve finale van de Premier League of Darts is in het voordeel van Phil Taylor beslist. Voor ruim 10.000 mensen in de O2 Arena van Londen zette hij, toch redelijk eenvoudig, Raymond van Barneveld opzij: 8-4.

De beide mannen rijgen in het begin de 180-ers en 140-ers aaneen. Barney weet steeds in vijf beurten de dubbel te vinden maar bij een 3-3 gelijke stand hapert de Haagse machine even. Taylor krijgt één pijl op topsvoor de break, maar dat is meer dan genoeg voor de grootmeester.  Barney mist daarna de bull voor de re-break, waarna Taylor er 'gewoon' 5-3 van maakte.

In de negende leg zette Van Barneveld wel aan maar bij Taylor viel vanaf dit moment alles erin. Een buitenaardse 164-finish maakte aan alle illusies die de Nederlander nog mocht hebben een einde. Dubbel 16 en dubbel 10 daarna zorgde voor een klinkende zege voor The Power, die het later vanavond in de finale gaat opnemen tegen óf Michael van Gerwen óf James Wade.

[Play-offs] Uitslag Go Ahead Eagles - VVV Venlo

Go Ahead Eagles heeft VVV-Venlo in eigen huis nipt met 1-0 verslagen. Xandro Schenk was laat in de matige wedstrijd de gevierde man in Deventer. Eerder dit seizoen konden de toeschouwers meer genieten van het vertoonde spel. Toen werd het in het bekerduel na een spectaculaire wedstrijd 4-4 in de Adelaarshorst. Nu, een paar maanden later, troffen de beide teams elkaar wederom.

Ondanks een licht overwicht van Go Ahead kwamen beide teams in de matige eerste helft niet tot veel kansen. Alleen Guus Joppen en Marnix Kolder waren dichtbij een treffer. Joppen trof na een onbedoelde poging de lat. Hij probeerde de bal voor te zetten, maar die belandde bovenop het houtwerk.

Een paar minuten na het wapenfeit van VVV was ook Go Ahead Eagles dichtbij een treffer. Marnix Kolder kon echter niet genoeg kracht achter zijn schot zetten, waardoor de kans eindigde in een matige poging. De wedstrijd leek dan ook af te stevenen op een doelpuntloos einde.

Ook na rust viel er weinig te genieten in Deventer. Al kreeg de eredivisionist wel een groter veldoverwicht. Toch leidde het niet tot grote kansen. Go Ahead werd daarentegen wel dreigend. Dat zorgde in de tachtigste minuut voor de belangrijke 1-0. Verdediger Xandro Schenk schoot vanuit een hoekschop raak. Na die treffer raakte Go Ahead nauwelijks meer in de problemen.

VVV zal in de return van komende zondag dus vol aan de bak moeten om zicht te houden op lijfsbehoud in de eredivisie. Het moet met minimaal twee doelpunten winnen om actief te blijven op het hoogste Nederlandse niveau.

[Play-offs] Uitslag FC Groningen - FC Twente

Een mooi doelpunt van Felipe Gutiérrez heeft een sterker FC Twente een 1-0 overwinning bezorgd in de heenwedstrijd tegen FC Groningen. In een verre van uitverkochte Euroborg begon FC Twente beter. Al na vijf minuten moest Virgil van Dijk ingrijpen met een overtreding, die met geel bestraft werd.

Het ging steeds harder regenen in Groningen, wat de kwaliteit van het veld niet bepaald ten goede kwam. Na 22 minuten kwamen de bezoekers op voorsprong. Dusan Tadic bereidde de goal prima voor, maar de meeste krediet gaat naar de doelpuntenmaker, Felipe Gutiérrez. De middenvelder werkte de bal met een geniale voetbeweging achter doelman Bizot.

Roberto Rosales had de score nog voor rust kunnen verdubbelen, maar schoot de bal van een meter of twaalf hard op de doelman. FC Groningen oogde voor rust erg tam en het publiek kon het doelloos overpassen achterin niet bepaald waarderen.

Tien minuten na rust leek Luc Castaignos het duel, en de play-off series te beslissen. Hij werd echter teruggefloten door Pieter Vink. De arbiter had goed gezien dat de spits Lorenzo Burnet een duw had gegeven. In het verloop van de wedstrijd bleven de bezoekers druk zetten, maar de ploeg van Alfred Schreuder verzuimde de kansen te verzilveren. Onder meer Tadic en Janssen waren dichtbij de 0-2, maar deze viel niet.

Door de uitzege staat FC Groningen nu voor de zware opgave met twee doelpunten verschil te winnen in Enschede. De Trots van het Noorden zal een stuk beter moeten spelen in de Grolsch Veste, wil het komende zondag kans maken op de volgende ronde in de play-offs.

FC Groningen

0 - 1

FC Twente

     22' Gutierrez 
 
 Gele kaart: v. Dijk, Kieftenbeld, (FC Groningen), Bjelland, Fer, Braafheid, (FC Twente)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 11178
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Magnasco
v.Dijk
Kwakman
Burnet
Kieftenbeld
De Leeuw
Lindgren (Kostic/67)
Bacuna
Texeira (Christovao/79)
Kirm
  Boschker
Rosales
Bengtsson
Bjelland
Braafheid
Fer
Janssen
Gutierrez
Tadic
Chadli (Hölscher/81)
Castaignos (Zschusschen/81)

200 gulden brengt 44.280 euro op.

Een biljet van tweehonderd gulden uit 1908 heeft donderdag bij een veiling in IJsselstein het hoogste bedrag opgebracht dat ooit voor een Nederlands bankbiljet is betaald. De veilingmeester hamerde uiteindelijk af op een bedrag van 44.280 euro, meldt de Munten- en Postzegelorganisatie (MPO).

Het vorige record stond op naam van een biljet van honderd gulden uit 1849, dat in 2001 op een veiling omgerekend 39 duizend euro opbracht. Biljetten van tweehonderd gulden leveren volgens de MPO altijd duizenden euro's per stuk op. Op dit exemplaar staat echter de handtekening van toenmalig directeur-secretaris van De Nederlandsche Bank De Hoop Scheffer.

Tussen 1860 en 1921 werden bijna twee miljoen biljetten van tweehonderd gulden geproduceerd. Daarvan zijn er voor zover bekend nog maar twintig over.

Rond 1908 was tweehonderd gulden overigens een klein vermogen. Een huis kostte destijds gemiddeld zo'n duizend gulden. Een arbeider verdiende circa twintig gulden per week.

Gulbis kan net niet stunten tegen Nadal

Ernests Gulbis was donderdag op het masterstoernooi van Rome erg dicht bij een verrassing. De Letse tennisser bracht zesvoudig winnaar Rafael Nadal serieus aan het wankelen, maar verloor uiteindelijk nipt met 6-1, 5-7 en 4-6. Nadal (5) bereikt door de overwinning de kwartfinale, waarin David Ferrer of Philipp Kohlschreiber zijn tegenstander is.

Nadal had in de eerste set niets in te brengen en pakte pas bij een 5-0 achterstand eindelijk zijn eerste game. Daarna kreeg hij wat meer vat op zijn tegenstander, al poetste Gulbis zowel in de tweede als de derde set een break achterstand weg. Uiteindelijk bleek de voormalig nummer één van de wereld zijn zenuwen toch wat beter onder controle te hebben.

Juan Martin del Potro slaagde er niet in om de kwartfinale te bereiken. De als zevende geplaatste Argentijn verloor met 4-6 en 6-7 (3) van de Fransman Benoît Paire.

Bouma moet vertrekken bij PSV

Wilfred Bouma keert na de zomer niet meer terug bij PSV. De 34-jarige verdediger kreeg donderdag van de nieuwe hoofdtrainer Phillip Cocu te horen dat zijn aflopende contract niet wordt verlengd, meldt Eredivisie Live. Bouma speelde in totaal elf seizoenen voor PSV en kwam daarin tot 246 competitiewedstrijden.

PSV had voor 1 april al formeel ontslag aangevraagd voor Bouma, omdat zijn contract anders automatisch met een jaar zou zijn verlengd. De club hield toen echter nadrukkelijk de optie open om de routinier in een later stadium alsnog een contract aan te bieden.

Bouma speelde tussen 2006 en 2010 voor Aston Villa en keerde daarna terug naar Eindhoven. Afgelopen seizoen kwam hij 23 keer in actie, waarvan zes keer als invaller.

[Confed. Cup] Juventus hofleverancier Italiaanse ploeg

Bondscoach Cesare Prandelli heeft 31 spelers opgenomen in de voorlopige selectie van Italië voor het toernooi om de Confederations Cup. Juventus is met acht spelers hofleverancier. De kampioen van de serie A zag Gianluigi Buffon, Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, Emanuele Giaccherini, Claudio Marchisio, Andrea Pirlo en Sebastian Giovinco op de lijst staan.

AC Milan levert met vijf internationals daarna de meeste spelers. Michael Agazzi, Marco Sau (beiden Cagliari) en Giacomo Bonaventura (Atalanta Bergamo) zouden mogelijk kunnen debuteren. Prandelli maakt op 3 juni de definitieve 23-koppige Confederations Cup-selectie van Italië bekend.

Italië oefent op 31 mei nog tegen San Marino en moet op 7 juni nog een WK-kwalificatieduel tegen Tsjechië spelen. De Conferations Cup begint op 16 juni met een wedstrijd tegen Mexico. Daarna volgen nog groepsduelss tegen Brazilië en Japan.

Voorlopige selectie Italië

Doel: Agazzi (Cagliari), Buffon (Juventus), Marchetti (Lazio), Sirigu (Paris Saint-Germain).

Verdediging: Abate (AC Milan), Antonelli (Genoa), Astori (Cagliari), Barzagli (Juventus), Bonucci (Juventus), Chiellini (Juventus), De Sciglio (AC Milan), Maggio (Napoli), Ogbonna (Torino), Ranocchia (Internazionale).

Middenveld: Aquilani (Fiorentina), Bonaventura (Atalanta Bergamo), Candreva (Lazio), Cerci (Torino), De Rossi (AS Roma), Diamanti (Bologna), Giaccherini (Juventus), Marchisio (Juventus), Montolivo (AC Milan), Pirlo (Juventus), Poli (Sampdoria).

Aanval: Balotelli (AC Milan), El Shaarawy (AC Milan), Gilardino (Bologna), Giovinco (Juventus), Osvaldo (AS Roma), Sau (Cagliari).

[EK<21] Holtby blikvanger in Duitse selectie

Bondscoach Rainer Adrion van Jong Duitsland heeft 25 spelers geselecteerd voor het EK Onder 21 in Israël. Dit houdt in dat er nog twee spelers moeten afvallen. Lewis Holtby is de meest ervaren speler in de groep. De 22-jarige speler van Tottenham Hotspur speelde ook al drie keer in het grote elftal van Duitsland.

Samen met Mustafi Shkodran (Sampdoria) is Holtby de enige speler die niet meer actief is op de Duitse velden. "We gaan ons meten met absolute toplanden als Spanje en Nederland. Ons doel is om wedstrijden te winnen, zo gaan we het toernooi in", aldus Adrion. Duitsland werd in 2009 voor het laatst Europees kampioen.

Volledige selectie

Doel: Oliver Baumann (SC Freiburg), Timo Horn (1. FC Köln), Bernd Leno (Bayer Leverkusen).

Verdediging: Matthias Ginter (SC Freiburg), Tony Jantschke (Borussia Mönchengladbach), Sebastian Jung (Eintracht Frankfurt), Jan Kirchhoff (FSV Mainz 05), Sead Kolasinac (Schalke 04), Mustafi Shkodran (Sampdoria), Lasse Sobiech (Greuther Fürth), Oliver Sorg (SC Freiburg), Stefan Thesker (1899 Hoffenheim).

Middenveld: Tolgay Arslan (Hamburger SV), Emre Can (Bayern München), Christian Clemens (1. FC Köln), Patrick Funk (St. Pauli), Patrick Herrmann (Borussia Mönchengladbach), Lewis Holtby (Tottenham Hotspur), Christoph Moritz (Schalke 04), Sebastian Rode (Eintracht Frankfurt), Sebastian Rudy (1899 Hoffenheim).

Aanval: Pierre-Michel Lasogga (Hertha BSC), Peniel Mlapa (Borussia Mönchengladbach), Sebastian Polter (1. FC Nürnberg) en Kevin Volland (1899 Hoffenheim).

Morgen meer Wii U in Nintendo Direct

Nintendo kondigt vandaag een nieuwe wereldwijde aflevering van Nintendo Direct aan. Deze uitzending neemt de line-up van spellen die deze lente en zomer naar Wii U komen onder de loep en zal morgen, 17 mei, om 16.00 uur te zien zijn op de Nintendo Direct-site.

Meer informatie over Wii U-releases die in de herfst en later uit moeten komen, volgt in een afzonderlijke Nintendo Direct-uitzending in de periode rond de E3 in juni.

Uitnodiging

Porno-service ook beschikbaar op nieuwe Xbox

SugarDVD, de online porno-streaming service, zal ook beschikbaar zijn voor Microsofts nieuwe console. Dit werd vandaag bevestigd door de site zelf. SugarDVD kost $7,95 voor onbeperkt streams kijken, en biedt ook DVD's aan die online te huren zijn. Er is ook een gratis demo beschikbaar voor de mensen die nog niet helemaal zeker weten waar het hier over gaat. 

SugarDVD lanceerde vorig jaar haar eerste wapenfeit op PlayStation 3. Het verkocht schijnbaar goed, aangezien de service sinds vorig jaar ook beschikbaar is voor Xbox 360, Wii U, Ouya, iPad en Android. De nieuwe Xbox zal zich dus ook kunnen aansluiten bij dit lijstje. Het wachten is natuurlijk op de eerste pornofilm met Quick Time Events.

SugarDVD

Deze zomer gegarandeerd zon voor Sims

Electronic Arts heeft een nieuwe producerwalkthrough voor De Sims 3 Exotisch Eiland uitgebracht. In deze video gaan we naar Isla Paradiso, de nieuwe exotische wereld uit het uitbreidingspakket.

Graham Nardone, assistent-producent van De Sims 3 Exotisch Eiland, neemt de kijkers mee op een tocht aan boord van de SS Nardone, de woonboot die hij zelf in de game gecreëerd heeft. Op Isla Paradiso kunnen de Sims even helemaal ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Ze kunnen woonboten bouwen, van haven naar haven zeilen, onbewoonde eilanden verkennen, resorts beheren, snorkelen, duiken, de wondere onderwaterwereld verkennen, vriendschappen sluiten met ZeemeerSims en gezonken schatten opsporen.

Spelers die De Sims 3 Exotisch Eiland alvast reserveren krijgen de Limited Edition van de game, inclusief het Eiland Overlevingspakket. Dat is een set met spullen die je Sims kunnen gebruiken om te overleven op een onbewoond eiland. Verder is deze week ook aangekondigd dat spelers die het spel reserveren via Origin.com het Carnavalskostuumpakket ontvangen, met daarin twee exclusieve carnavalskostuums om feest te vieren op het eiland.

De Sims 3 Exotisch Eiland komt op 27 juni 2013 uit op pc en Mac.

VS en Zwitserland in halve finale WK ijshockey

De Verenigde Staten en Zwitserland zijn de eerste twee halvefinalisten bij het WK ijshockey in Zweden en Finland. De VS overmeesterden Rusland met 8-3. Zwitserland zette zijn verrassende campagne op het WK voort met een 2-1 zege op Tsjechië.

Later donderdag worden de andere twee halvefinalisten bekend. Finland neemt het in de kwartfinale in Helsinki op tegen Slowakije terwijl Zweden in Stockholm Canada ontmoet. De halve finales van het WK worden zaterdag gespeeld. De finale en de wedstrijd om het brons op zondag.

Deen vindt Vikingschat

Een tiener uit Denemarken heeft vorig jaar met behulp van zijn metaaldetector in het noorden van het land een Vikingschat gevonden. De schat bestaat uit 365 voorwerpen, waaronder zestig zeldzame munten. Dat heeft het Deense Nationaal Museum donderdag gezegd.

De munten hebben een karakteristiek kruismotief dat wordt toegeschreven aan koning Harald Blauwtand, die het christendom naar Noorwegen en Denemarken zou hebben gebracht. Sinds 1939 zijn niet meer zo veel Vikingmunten gevonden, zei een woordvoerder van het museum.

Welkom thuis Van Helsing

Indie ontwikkelaar NeocoreGames heeft vandaag een trailer voor The Incredible Adventures of Van Helsing uitgebracht. Er is namelijk ook een schuilplaats te onderhouden in de game en dat willen de makers aan de hand van een trailer tonen.

Onder de stad is een geheime schuilplaats van de legendarische vampierjager Van Helsing. Het zal functioneren als een centrale hub voor spelers om verzamelde buit in een stash te doen, te handelen met NPC's, nieuwe quests van bondgenoten accepteren, te teleporteren tussen locaties, gebruikmaken van de alchemielaboratorium en er is zelfs een tower-defense mini-game waarin vijanden proberen om je schuilplaats te overvallen. Je basis is uitgerust met een power-generator die nodig is om je verdediging te versterken. De generator en valstrikken kunnen worden opgewaardeerd om de vijanden te verslaan in de minigame.

The Incredible Adventures of Van Helsing komt op 22 mei 2013 uit op Steam voor pc voor zo'n 15 dollar. 

Tweede ritwinst Vermeulen in Olympia's Tour

Jeff Vermeulen heeft donderdag zijn tweede etappe gewonnen in Olympia's Tour. Na bijna 158 kilometer van Ulft naar Gendringen was de renner van Metec-TKH de snelste in de massasprint. Daarmee verstevigde hij zijn leidende positie in het sprintersklassement. Coen Vermeltfoort (Cycling Team De Rijke) verliest bovendien de leiderstrui aan Vermeulen.

Na vijf kilometer ontsnapte een kwartet renners en zij blijven vrijwel de gehele etappe vooruit. Pas vlak voor de vier lokale omlopen in Gendringen werden de vier teruggepakt. Bij het ingaan van de laatste ronde was een nieuwe vluchtpoging ongedaan gemaakt en kon de sprint vorm worden gegeven.

Vrijdag staat de vierde etappe in Limburg op het programma. Van Bocholtz wordt het peloton dan over 192,5 geaccidenteerde kilometers naar Voerendaal geleid. Zaterdag staan de tijdrit en een korte slotetappe op het programma.

Kristoff wint ook tweede rit in Noorwegen

Alexander Kristoff heeft donderdag ook de tweede etappe van de Ronde van Noorwegen gewonnen. De Noor van Katusha klopte net als woensdag in de eerste rit landgenoot Edvald Boasson Hagen (Sky) in de sprint. Sondre Holst Enger (Team Plussbank) zorgde voor een volkomen Noors podium.

Kristoff blijft na de tweede rit van Kongsberg naar Skien ook de leider in de Noorse etappekoers. Vrijdag volgt de 163 kilometer lange derde rit van Tønsberg naar Drammen. Ook die rit is vrijwel vlak. De Ronde van Noorwegen duurt nog tot en met zondag.

[Giro] Cavendish wint regenrit, Wiggins verliest tijd

Mark Cavendish heeft donderdag de twaalfde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Brit van Omega Pharma-Quick-Step was na 134 kilometer in de stromende regen de snelste in de massasprint in Treviso. Bradley Wiggins verloor opnieuw tijd. Robert Gesink klimt daardoor naar de vierde plaats in het klassement.

Al vroeg in de korte etappe kozen vier renners het hazenpad. Maxim Belkov (Katusha), Fabio Felline (Androni Giocattoli), Bert de Backer (Argos-Shimano) en Maurits Lammertink (Vacansoleil) pakten al snel een paar minuten voorsprong. De jonge Nederlander kreeg even later gezelschap van ploeggenoot Marco Marcato die solo de oversteek waagde.

De voorsprong van de vijf liep op tot boven de drie minuten en omdat er in het peloton ook nauwelijks werd gekoerst, leek dat lang voldoende. Ook in de laatste kilometers liep de voorsprong tergend langzaam terug, maar op driehonderd meter voor de finish was het pleit dan toch beslecht.

Cavendish sprintte vervolgens soeverein naar de zege. Hij hield Frans kampioen Nacer Bouhanni en de Sloveen Luka Mezgec (Argos-Shimano) achter zich.

Ondertussen was Wiggins in de afdaling van de laatste beklimming in de problemen geraakt. De Britse troonpretendent kwam uiteindelijk op 3.35 minuten van Cavendish binnen. In het algemeen klassement zakt hij van de vierde naar de dertiende plaats op 5.22 minuten achter rozetruidrager Vincenzo Nibali (Astana).

The Last of Us is klaar voor release

Naughty Dog heeft eindelijk zijn langverwachte nieuwe game, The Last of Us, afgerond. Eerder vandaag plaatsten de developers een foto op Instagram waarin het commando 'makedisc ship final' werd uitgevoerd. Dit betekend dat de definitieve versie van de game klaar wordt gemaakt om op blu-ray geperst te worden.

The Last of Us werd in december 2011 aangekondigd en recentelijk werd bekendgemaakt dat de game op 14 juni wereldwijd uitkomt. Het ziet er dus naar uit dat deze datum gehaald gaat worden, want men heeft nog een kleine maand om de miljoenen discs te persen. Eerder werd de game namelijk al een maand uitgesteld om de boel nog wat verder op te poetsen.

Vanaf 14 juni ligt The Last of Us hier in de winkel.

The Last of Us is klaar

FOK!filmtips van de dag: 28 Weeks Later

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Richard Cooper leidt op het eerste gezicht een perfect leventje: hij is een succesvolle bankier, gelukkig getrouwd en hij heeft een lieve dochter. Toch kan Richard het niet laten om te dromen over andere vrouwen. Wanneer hij echter een oude vriendin ontmoet, vindt hij het moeilijk om trouw te blijven. Als zijn beeldschone ex Richard probeert te verleiden, moet hij alle zeilen bijzetten om zijn broek aan te houden.

Oorspronkelijk zou Charles Stone III het komische drama I Think I Love My Wife regisseren, maar om onduidelijke redenen trok hij zich terug. Schrijver en hoofdrolspeler Chris Rock nam zonder problemen plaats op de regiestoel. De wereldberoemde stand-up komiek baseerde zijn scenario op Eric Rohmers Franse zedenkomedie uit 1972 L'amour l'après-midi. Te zien om 20.30 uur op RTL8.

Avonturenfilm van Peter Winther met Noah Wyle als Flyn. Flyn moet een schat bewaken die wordt bewaakt in een geheim gedeelte van een bibliotheek. Als het geheime genootschap 'Speer van het Lot' de schat steelt, reist hij ze achterna naar het Himalaya-gebergte. The Librarian: Quest for the Spear is te zien om 20.30 uur op Veronica.

Zes maanden na de uitbraak van een levensgevaarlijk virus dat de bevolking van het Verenigd Koninkrijk bijna heeft uitgeroeid, vestigt het Amerikaanse leger zich in Londen om het land opnieuw op te bouwen. De stad vindt haar inwoners terug die tot dan toe in quarantaine zaten. Toch komt het verwoestende virus zonder aankondiging terug. Don probeert uit alle macht zijn twaalfjarige zoon Andy en zijn zeventienjarige dochter Tammy te beschermen, maar dan slaat het noodlot toe.

De horrorfilm 28 Weeks Later is het vervolg op Danny Boyles culthit 28 Days Later uit 2002. Boyle neemt ditmaal de honneurs waar als uitvoerend producent. De regie is gelukkig in goede handen. De Spaanse filmmaker Juan Carlos Fresnadillo maakte in zijn thuisland naam met de met een Oscargenomineerde korte film Esposados. Te zien om 00.30 uur op RTL7.

Ruim 500 kilometer file door regen en Pinksteren

De regen en het aankomende pinksterweekeinde zorgen donderdag voor grote drukte in de avondspits. Verspreid over het land stond er op het hoogtepunt rond 17.45 uur ruim vijfhonderd kilometer file. Met name in de Randstad is het druk, meldt een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst.

Die grens van vijfhonderd kilometer is volgens de zegsman 'uitzonderlijk'. "Files die zo uit de hand lopen zien we niet vaak." Op het hoogtepunt om 17.47 uur stond er 515 kilometer. Op een reguliere donderdagavond staat er zo'n 225 kilometer file.

Door een ongeluk op de A10 bij Amsterdam werd de A10-Zuid bij de Rivierenbuurt in Amsterdam enige tijd afgesloten. Rond 17.30 uur was die weg weer open, maar werden nog spoedreparaties aan de weg uitgevoerd. Alle files die ontstonden door het omrijden, onder meer bij de Tweede Coentunnel, lossen nu moeizaam op, aldus de zegsman.

"De hele Randstad is een drama. Overal is het aansluiten", laat de woordvoerder weten. Ook rond Rotterdam is het onder meer vanwege een ongeluk op de A20 druk. Op de A28 bij Utrecht is een rijstrook tijdelijk dicht door een grote plas regenwater. Vanwege slipgevaar werd die weg deels afgesloten. Tussen Amersfoort en knooppunt Rijnsweert stond rond 17.45 uur zo'n zeventien kilometer.

Het is de derde keer dit jaar dat de grens van vijfhonderd kilometer file wordt overschreden. Eerder gebeurde dat in ochtendspitsen op 15 januari en 6 februari. Beide keren was hevige sneeuwval de oorzaak.

Dierenpartij hekelt gebruik tv-slangen

Dieren mogen niet zomaar meer worden gebruikt in amusementsprogramma's. Het kabinet moet de regels aanscherpen, eisen fractieleider Marianne Thieme en Kamerlid Esther Ouwehand in Kamervragen aan staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA).

Steen des aanstoots is het RTL-programma Killer Karaoke, waarbij kandidaten het tegen elkaar moeten opnemen in de 'meest extreme, hilarische en pijnlijke zangopdrachten'. Zo moeten de kandidaten blijven zingen terwijl ze in een bad vol slangen staan. Deze slangen hebben echter last van enorme stress, stellen Thieme en Ouwehand. Ook zou het bad slecht zijn voor de gezondheid van de reptielen.

Het kabinet moet daarom ingrijpen. Dijksma moet het toezicht op het gebruik van dieren ten behoeve van amusement aanscherpen, aldus de Partij voor de Dieren.

'Michael Jackson was pedofiel en kindermisbruiker'

Wade Robson is naar eigen zeggen gemanipuleerd en gehersenspoeld door Michael Jackson. Dat is volgens de 30-jarige choreograaf de reden dat hij nu pas naar buiten komt met het verhaal dat de King of Pop zich in de jaren tachtig en negentig aan hem vergreep.

"Ik ben geen moment vergeten wat Michael mij heeft aangedaan, maar ik kon en wilde psychisch en emotioneel totaal niet begrijpen dat het seksueel misbruik was", zei Robson in tv-show Today. "Ja, Michael Jackson was een enorm getalenteerde artiest met een ongelooflijke gave. Hij was veel dingen. En ook een pedofiel en een kindermisbruiker."

Robson zei tijdens eerdere onderzoeken naar vermeend kindermisbruik door de zanger nog dat daar geen sprake van was. De choreograaf wijt dat aan 'complete manipulatie en hersenspoeling' van Jacksons kant. Hij zou hebben gezegd dat als bekend werd wat ze samen hadden gedaan, ze voor de rest van hun levens de gevangenis in zouden gaan.

Door het vaderschap besefte Robson, die twee jaar geleden een zoon kreeg, dat hij niet langer zijn mond kon houden. Hij wil alsnog geld zien van de in 2009 overleden zanger en heeft een rechtbank gevraagd of hij een claim in mag dienen.

Makers van The Incredible Machine komen met spirituele opvolger

De makers van de bekende Incredible Machine-puzzelgames uit de jaren negentig komen eindelijk met een spirituele opvolger, genaamd Contraption Maker. Het is de bedoeling dat Contraption Maker dit jaar uitkomt voor Windows en Mac OS X.

De game wordt door hetzelfde team in elkaar gezet, namelijk door programmeur Kevin Ryan, producer Jeff Tunnel en de pixel artist Brian Hahn. De makers beloven dat de Rube Goldberg Machine-simulator verbeterde physics, graphics en animaties krijgt, wat de puzzels nog leuker zou moeten maken. Verder heeft de game een immens verbeterde sandbox-modus waardoor het mogelijk is om nog veel ingewikkeldere puzzels en machines te maken. Deze zullen tevens te delen zijn over het internet. Bovendien is de game eenvoudig te modden, wat nog veel meer potentieel spelplezier toevoegt.

Een early access release zou deze zomer beschikbaar moeten worden, waarna later dit jaar de officiële release volgt.

Een filmpje van The Incredible Machine 2, omdat Contraption Maker nog geen trailer heeft

Zolderkamerautist moet kappen

Dit dames, is Robert Burdock. De beste man is al jarenlang niet van zijn zolderkamer in Buckfastleigh af te krijgen. De Engelsman is stapelgek op zijn treintjes. Van de woningbouwvereniging moet hij nu echter zijn hobby opgeven.

De 61-jarige man heeft al vijftig jaar dezelfde hobby: modeltreintjes. Het is zijn lust en zijn leven. Zijn huidige baan, met een lengte van meer dan 20 meter, heeft hem ruim elf ruggen gekost. Jarenlang kon hij deze hobby op zijn zolderkamer uitoefenen, tot onlangs de verhuurder langskwam wegens een lekkende schoorsteen.

Deze achtte de situatie op zolder zeer onveilig. Overal op zolder zijn treintjes, sporen en zelfgemaakte modellen van gebouwtjes te vinden. Burdock moet de boel nu zo snel mogelijk afbreken. Doet hij dit niet, dan zal de woningstichting wel een paar mannetjes sturen die dit voor hem doen. De Brit houdt echter de poot stijf. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Among The Sleep bereikt Kickstarterdoel

De survival horrorgame Among the Sleep heeft met nog twee dagen te gaan op het moment van schrijven haar Kickstarterdoel van 200.000 dollar bereikt. In de game speel je als een twee jaar oude baby in een door een klopgeest bezeten huis. 

Ondertussen heeft ontwikkelaar Krillbite Studio bevestigd dat Among the Sleep ook Oculus Rift zal ondersteunen. Op de Kickstarterpagina kan je een speelbare alfaversie van de game downloaden.


 

De 'sport' darten

Darten heeft, op z’n zachtst gezegd, niet echt het imago van een echte sport. Dikke mannen die pijltjes gooien en bier drinken, dat beeld bestaat nog altijd. Ook al gaat het er al jaren niet meer zo aan toe op de toernooien die we op tv zien. Ja, de dikke mannen zijn er nog altijd, maar het bier is weg. En aan de volle zalen te zien in bijvoorbeeld de Premier League is het als het om toeschouwers gaat wel degelijk een sport.

Site MOBA Dawngate ontdekt

De site van de MOBA Dawngate is voor zijn officiële onthulling ontdekt. Dawngate is de eerste game van ontwikkelaar Waystone Games en wordt uitgegeven door EA.

Volgens de site zal de game vertrouwd aanvoelen, maar toch een volledig nieuwe manier om een MOBA-game te spelen aanbieden. Daarnaast draait Dawngate rond "ever-evolving, community-driven content and story."

Verder kun je je inschrijven om kans te maken op toegang tot de gesloten bètaversie.

Dawngate

Kasteel gevonden

Archeologen hebben in het Noord-Brabantse Giessen stukken muur van een dertiende-eeuws kasteel ontdekt. Naast de muur lag een gracht waarin losse voorwerpen, zoals een paardenschedel en dakpannen, zijn gevonden. Dat heeft archeoloog Antoine Wilbers donderdag gezegd.

De muur van kloostermoppen, grote oude bakstenen, werd aangetroffen tijdens een routineonderzoek. Op de plek van de vondst in Giessen, deel van de gemeente Woudrichem, worden binnenkort huizen gebouwd. De muur wordt in kaart gebracht om te zorgen dat de heipalen van de huizen zonder weerstand kunnen worden neergezet.

Het kasteel behoorde waarschijnlijk toe aan de heren van Giessen, de eigenaren van het grondgebied in de streek. Dat in de omgeving een slot had gestaan, werd al vermoed. Door het ontbreken van kaartmateriaal was tot nu toe echter onbekend waar het gebouw precies had gestaan.

Het onderzoek naar de kasteelmuren duurt nog tot volgende week. Daarna wordt waarschijnlijk volgens plan gestart met het nieuwbouwproject.

CDA boos om eindexamen

Het eindexamen Nederlands voor de havo is niet in goede aarde gevallen bij het CDA. De oppositiepartij snapt niet dat de leerlingen zich onder meer moesten buigen over een opiniestuk uit de Volkskrant van hoogleraar Roos Vonk, die later in opspraak kwam omdat zij heeft samengewerkt met de frauderende wetenschapper Diederik Stapel.

Volgens het CDA is de strekking van het stuk dat vleeseters domme en asociale mensen zijn. Het onderzoek waarop dit volgens het CDA was gebaseerd, bleek later verzonnen door Stapel. De stelling die Vonk volgens het CDA in het artikel als waarheid verkondigt, bleek dus nergens op gebaseerd, zeggen de Kamerleden Michel Rog en Jaco Geurts. Zij hebben vragen gesteld aan staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD).

De politici vinden het op zijn minst onnadenkend dat deze tekst is voorgeschoteld aan jongeren 'in een ontvankelijke leeftijd'. "Op zijn minst had bij deze tekst een vermelding moeten staan dat het onderzoek fake was, en de uitspraken dus nergens op gebaseerd zijn", zeggen zij. "Op deze manier lijkt het op stemmingmakerij."

De betreffende examentekst is hier te vinden.

VVD praat over integriteit

Het partijbestuur van de VVD geeft tijdens het congres volgende week een presentatie over integriteit. Dat blijkt uit de congresstukken, die de partij op haar website heeft gezet.

De presentatie vloeit voort uit toezeggingen van het bestuur tijdens het vorige congres in november om te komen met voorstellen om het 'integriteitsbewustzijn' te verhogen onder VVD-bestuurders, licht een woordvoerder toe. Als grootste partij van Nederland is het van belang dat dit thema wordt geagendeerd. Die voorstellen worden tijdens het congres gepresenteerd.

Binnen de VVD kwamen de afgelopen tijd verschillende bestuurders in opspraak wegens belangenverstrengeling en corruptie, zoals de Roermondse ex-wethouder Jos van Rey en oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Van Rey wordt verdacht van corruptie, maar niettemin wordt hij door de VVD in Roermond voorgedragen als lijstduwer voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014, werd vorige week bekend.

Partijvoorzitter Benk Korthals heeft recent met Van Rey gesproken, bevestigt de woordvoerder. Over de inhoud van het gesprek werden geen mededelingen gedaan. De NOS meldt dat het VVD-bestuur tegen zijn nominatie is zolang het strafrechtelijk onderzoek loopt.

Voorhuis zet loopbaan voort bij Team Liga

Jorien Voorhuis komt seizoen uit voor Team Liga. Dat maakte het team onder leiding van Marianne Timmer en Gianni Romme bekend. Vorig seizoen kwam Voorhuis nog uit voor Team Corendon maar na de fusie van tussen de ploegen van Renate Groenewold en Jan van Veen was er geen plek meer voor de 28-jarige schaatster. 

Eerder werd al bekend dat Janneke Ensing Liga verruilde voor de ploeg van BAM. Met Voorhuis erbij is de ploeg compleet. Met Thijsje Oenema, Margot Boer, Mayon Kuipers en Janine Smit ligt de nadruk vooral op de sprint. Yvonne Nauta en Voorhuis zijn de twee allrounders van de ploeg die zich in dit olympisch jaar zullen focussen op de 1500 en 3000 meter.

Wildcards Rosmalen voor Haase en Krajicek

Robin Haase en Michaëlla Krajicek kijgen een wildcard voor het tennistoernooi van Rosmalen. Dat heeft de organisatie van de Topshelf Open donderdag bekendgemaakt. Ook de Fransman Gaël Monfils krijgt een wildcard voor het grastoernooi.

Zowel bij de mannen als de vrouwen zijn er nu twee Nederlandse deelnemers. Eerder al werden Igor Sijsling en Kiki Bertens vastgelegd. Met Krajicek, die wegens hartproblemen maanden afwezig was en ver wegzakte op de wereldranglijst, heeft de organisatie bovendien een oud-winnares aan het deelnemersveld toegevoegd. De kleine Kraai zegevierde in 2006 in Rosmalen.

Het toernooi van Rosmalen geldt als voorbereidingstoernooi op Wimbledon. Dit jaar wordt het van 16 tot en met 22 juni afgewerkt op het terrein van het Autotron.

Polen wil ritueel slachten terug

De Poolse regering zal binnen twee weken beslissen of ritueel slachten weer mogelijk wordt, en zo ja onder welke voorwaarden. Dat heeft premier Donald Tusk donderdag laten weten.

Ritueel slachten is sinds 1 januari in Polen verboden nadat het grondwettelijk hof betogen van dierenbeschermers en wetenschappers dat de dieren pijn lijden had geaccepteerd. Het verbod op ritueel slachten betekende een klap voor de Poolse vleesindustrie.

Volgens Witold Choinski, voorman van de brancheorganisatie Polskie Mieso (Pools Vlees) staan er 5600 banen op de tocht. De sector dreigt vijfhonderd miljoen euro per jaar aan omzet kwijt te raken. Tientallen slachterijen zijn in problemen geraakt. Volgens Tusk is het moeilijk een juiste balans te vinden tussen het dierenwelzijn en de economische belangen die in het geding zijn. Hij sprak van een 'moeilijk' besluit.

Medio februari lag er in het kabinet al een voorstel van de minister van landbouw om ritueel slachten weer mogelijk te maken. Een besluit werd tot nu toe uitgesteld omdat het kabinet meer overleg wilde met alle betrokken partijen en nader onderzoek naar de mogelijkheden het dierenleed te verminderen wilde laten uitvoeren.

Bij het ritueel slachten gaat het om het doden van dieren door het doorsnijden van de halsslagader en luchtpijp. Het dier bloedt dood. Ritueel slachten is gebruikelijk in joodse en moslimkringen. Het vlees wordt in het jodendom sjechita genoemd, bij de moslims halal. De export van sjechita- en halalvlees uit Polen is de afgelopen jaren explosief gestegen. De uitvoer gaat vooral naar Israël en landen als Indonesië, Iran, Irak, Egypte en Turkije. Het ging inmiddels om tien tot dertig procent van de Poolse vleesexport, afhankelijk van de soort vlees.

Door de houding van het grondwettelijk hof gingen lucratieve contracten met afnemers in Saudi-Arabië de mist in. "Polen kan zich dit niet veroorloven", aldus Choinski, verwijzend naar de economische crisis. De Poolse handel verdwijnt nu naar buurlanden.

Bij het ritueel slachten werden de dieren in een kooi 'vastgezet' om vervolgens ondersteboven gekeerd te worden waarna de halssnee werd toegebracht. De fixatie zou de dieren echter extra stress bezorgen. Bovendien kwam hun maaginhoud naar boven. Beide factoren betekenden extra pijn en lijden, aldus de tegenstanders van het slachten. Bekeken wordt nu of de dieren vooraf een spuitje kunnen krijgen zodat ze verdoofd raken. Ze leven dan nog wel, maar merken minder van de snee die hen doodt. In 22 Europese landen, waaronder Nederland, is ritueel slachten onder voorwaarden toegestaan.

Efron vluchtende drugskoerier in Autobahn

Zac Efron gaat de hoofdrol spelen in het actiedrama Autobahn. Hij speelt een Amerikaanse rugzaktoerist die zich tijdens een vakantie in München laat verleiden tot het smokkelen van drugs in een pick-uptruck. Voor hij het weet is hij een drugskoerier, maar als hij probeert te ontsnappen, komen zijn werkgevers achter hem aan. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De film moet naar verluidt bol staan van de heftige actie en zinderende achtervolgingsscènes op de Duitse snelwegen. De opnames beginnen dit najaar in Duitsland onder leiding van Eran Creevy, die eerder Welcome to the Punch regisseerde.

De 25-jarige Efron doet al enkele jaren zijn best om van zijn mierzoete Mickey Mouse Club-imago af te komen. Zo leverde hij onlangs de actiethriller At Any Price af, waarin hij een getroebleerde relatie heeft met zijn aan lager wal geraakte vader. Ook heeft hij net de opnames van de romkom Are We Officially Dating? afgerond, over drie vrijgezellen in New York die zo lang mogelijk de bloemetjes buiten willen zetten.


Zac Efron is vluchtende drugskoerier in Autobahn (Foto: Novum)

HEMA en Zeeman nog niet achter Bangladeshplan

Winkelketens HEMA en Zeeman hebben nog geen handtekening gezet onder het akkoord voor strengere brandveiligheid- en bouwregels in Bangladesh. De beide winkelketens willen de inhoud 'nog nader bestuderen', zeggen woordvoerders tegen Novum Nieuws.

In het akkoord is afgesproken dat er onafhankelijke controle komt op de veiligheid van de vele textielfabrieken in Bangladesh, en dat hier openbaar verslag van wordt gedaan. Deelnemende kledingbedrijven zeggen bovendien toe eventueel benodigde verbeteringen aan gebouwen te betalen.

Naast HEMA en Zeeman ontbreken ook nog onder meer de textielsupermarkten Action en Wibra. Zij waren niet direct bereikbaar voor commentaar. De winkels kunnen zich later nog wel aansluiten, maar dan is meepraten over de technische details niet meer mogelijk.

Zeeman zegt wel de intentie te hebben om te tekenen. "We moeten alleen kijken of we alles wel waar kunnen maken." HEMA claimt zelf al verschillende procedures te hebben om de veiligheid bij de leveranciers te garanderen. Zo is de keten aangesloten bij een organisatie die zelf al controles uitvoert. De winkelketen wil bestuderen of het akkoord geen zaken 'dubbel doet'.

Volgens een woordvoerder van de Schone Kleren Campagne stellen de door de HEMA genoemde inspecties echter weinig voor. "Dat zijn inspecties door de textielbedrijven zelf", stelt de zegsvrouw. "Er zijn verschillende voorbeelden dat fabrieken die zijn geïnspecteerd en toch brandonveilig bleken."

Ketens die actief wilden meepraten over de invulling van de plannen hadden tot donderdag om zich aan te sluiten. In totaal hebben wereldwijd 31 ketens zich aangesloten, waaronder de Nederlandse ketens V&D, C&A, WE en G-Star. Ook het Belgische jbc heeft getekend.

De meeste ketens sloten zich aan na de grote ramp in Bangladesh van eind april, waarbij meer dan elfhonderd mensen zijn omgekomen. Aan de veiligheidsplannen van de vakbonden wordt echter al maanden gewerkt. Slechts twee merken, het Duitse Tchibo en het bedrijf achter Tommy Hilfiger en Calvin Klein, tekenden in maart al.

Geen gezondheidsgevaar paardenvlees

Er zijn geen aanwijzingen dat het paardenvleesschandaal gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Dat schrijven staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) en minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

"Op dit moment zijn er geen concrete aanwijzingen dat er een gevaar is voor de volksgezondheid", schrijven de bewindsvrouwen. "Dit geldt zowel voor het vlees als voor de levensmiddelen waarin het vlees is verwerkt die op de markt zijn gebracht."

Dijksma en Schippers gaan in hun brief in op de lopende onderzoeken naar het paardenvleesschandaal door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daaruit blijkt dat het mogelijk met paardenvlees vermengde rundvlees van vleesverwerker Willy Selten uit Oss via 132 vleesverwerkers is geleverd aan 1208 horecabedrijven, 39 slagers, 184 supermarkten en een diervoederbedrijf.

Door de hele keten heen hebben 1772 afnemers mogelijk vlees ontvangen waarvan Selten de herkomst is. Ook werd geleverd aan 370 afnemers in vijftien EU-lidstaten. De NVWA verwacht dat de terugroepactie van het vlees van Selten begin juni volledig kan zijn afgerond. In totaal gaat het om vijftig miljoen kilo vlees.

Naar de herkomst van het vlees loopt momenteel een strafrechtelijk onderzoek in meerdere landen, waaronder Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het televisieprogramma Eenvandaag meldde woensdag dat het paardenvlees aan Selten is geleverd door Ierse en Engelse criminele bendes.

Getoonde auto blijkt niet van vader broertjes

De auto waarvan de politie eerder beelden toonde, blijkt niet de auto van de vader van de vermiste broertjes Ruben en Julian uit Zeist. Naar aanleiding van tips en informatie heeft de politie een voertuigdeskundige naar de beelden laten kijken. Die concludeerde dat de getoonde auto niet de bewuste Hyundai Getz kan zijn.

De politie vroeg eerder de automobilist in de donkere auto, die op de beelden zichtbaar was achter de Hyundai, zicht te melden. Die oproep vervalt nu, laat de politie donderdag weten.

De politie is op dit moment bezig met het in kaart brengen van de terugrit van de vader vanaf Neerbeek naar het Doornse Gat. Getuigen worden nog steeds gevraagd zich te melden.

De vermiste broertjes uit Zeist worden al ruim een week vermist. De vader van de kinderen werd vorige week dinsdag dood aangetroffen in het Doornse Gat. Hij had zelfmoord gepleegd. Later bleek dat hij twee zoons bij zich moest hebben.

Twintig jaar cel geëist voor steekpartij op school

Tegen de man die ervan wordt verdacht in juni een vrouw te hebben doodgestoken en zijn ex te hebben verwond op een Rotterdamse school is donderdag twintig jaar cel geëist. Na de steekpartij sloeg de man op de vlucht. Hij werd een kleine maand later opgepakt in Antwerpen.

De man had voorafgaand aan de steekpartij op de West-Kruiskade ruzie gekregen met zijn ex. Ze vluchtte naar de Josephstraat en uiteindelijk naar de Augustinusschool aan die straat, waar ze hulp zocht bij een 30-jarige vriendin. De man stak beide vrouwen neer, waarna de 30-jarige vrouw overleed.

De man werd in Antwerpen na een grote zoekactie van de politie opgepakt voor een ander misdrijf. Al snel bleek dat hij in Nederland werd gezocht. Eind juli droegen de Belgische autoriteiten hem over aan Nederland.

Eerste Wereldoorlog centraal bij Huis Doorn

Museum Huis Doorn gaat samenwerken met verschillende instellingen om de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Het vroegere onderkomen van de Duitse ex-keizer Wilhelm II moet een van de markante plaatsen in Europa worden waar bij de oorlog wordt stilgestaan.

Het kasteel werkt samen met Paleis Het Loo om exposities te organiseren. Het paleis in Apeldoorn wijdt zelf een tentoonstelling aan Wilhelm II en zijn relatie met het Nederlandse koningshuis, maakte Huis Doorn donderdag bekend. Het slot in Doorn leent daarvoor collectiestukken uit aan het paleis.

In een nieuwe expositieruimte wil Huis Doorn aandacht gaan besteden aan de invloed die de oorlog heeft gehad op het huidige Europa. Hiertoe krijgt het museum eenmalig financiële steun van de Duitse ambassade. Ook het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zegde geld toe om de herdenking van de oorlog, waarin Nederland neutraal bleef, mogelijk te maken.

De activiteiten rondom de herdenking worden in september ingeleid met een internationale conferentie. Onder de aanwezigen zijn historicus Maarten van Rossem en de Vlaamse minister Geert Bourgeois. Volgend jaar wordt herdacht dat de oorlog een eeuw geleden begon.

Het museum is alleen op maandag gesloten.

One Direction kondigt wereldtournee aan

One Direction gaat volgend jaar de wereld rond. De Britse boyband heeft donderdag zijn Where We Are-tournee aangekondigd.

Niall Horan, Harry Styles, Louis Tomlinson, Zayn Malik en Liam Payne trappen de reeks concerten in april af in Colombia. Nederland staat nog niet tussen de tot nu toe aangekondigde datums.

One Direction gaf begin deze maand nog een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome. Die show maakte deel uit van de Take Me Home Tour.

David Beckham bergt voetbalschoenen op

David Beckham heeft besloten een punt te zetten achter zijn professionele voetbalcarrière. Dat heeft de Engelse voetballer zojuist op een persconferentie laten weten. Beckham speelde sinds 31 januari van dit jaar voor de Franse club Paris Saint-Germain.

De 38-jarige Beckham begon zijn carrière in 1993 bij Manchester United. In 2003 tekende Beckham bij Real Madrid. De Spaanse club zou destijds dertig miljoen euro hebben betaald voor de middenvelder. In de zomer van 2007 verhuisde hij naar Los Angeles Galaxy. Hij droeg 115 keer het shirt van het Engels elftal waarin hij zeventien keer tot scoren kwam.

"Ik ben erg dankbaar dat PSG mij de kan heeft gegeven om mijn loopbaan voort te zetten, maar ik heb het gevoel dat mijn carrière erop zit. Ik ben blij dat ik op het hoogste niveau afscheid heb kunnen nemen", aldus Beckham op een ingelaste persconferentie.

"Als je mij als jonge jongen had verteld dat ik voor mijn club Manchester United zou uitkomen en grote prijzen zou winnen, dat ik mijn land als aanvoerder zou vertegenwoordigen, en voor de grootste clubs ter wereld zou spelen... Dan zou ik je voor gek verklaren. Ik ben erg gelukkig dat ik deze dromen heb mogen realiseren."

Beckham won in zes landstitels met Manchester United. In 1999 won hij met de club de Champions League en wereldbeker voor clubteams. Ook won hij tweemaal de FA Cup. Bij Real Madrid en PSG werd hij één keer kampioen. In Amerika pakte Becks met LA Galaxy twee keer de nationale titel. 

"Tot op de dag van vandaag is het aanvoerderschap van Engeland mijn hoogtepunt", vervolgde Beckham. "Ik wist iedere keer dat ik het shirt droeg, ik niet alleen grote spelers opvolgde, maar dat ik ook iedere toegewijde fan vertegenwoordigde. Het was een enorme eer om Engeland te representeren."

Ook had de man met de gouden wreef een dankwoord richting al zijn (ex-)collega's in petto. "Ik wil al mijn teamgenoten bedanken, de grote trainers onder wie ik heb gespeeld en van wie ik veel heb geleerd. Ik wil daarnaast alle fans bedanken die mij gesteund hebben en me de kracht gaven om te slagen."

Veertiende-eeuwse grafsteen en skelet op Domplein

Archeologen van de gemeente Utrecht hebben onder het Domplein een rode zandstenen grafsteen met een inscriptie in Gotisch schrift gevonden. Dat heeft Initiatief Domplein donderdag bekendgemaakt. Het gaat om de grafsteen van de in 1397 overleden Bertoldus Ponc, vicaris van het bisdom Utrecht. Op de steen lag een skelet.

Of de botten op de steen daadwerkelijk Poncs overblijfselen zijn, is nog onbekend. De grafsteen en het skelet werden gevonden tijdens voorbereidingen voor de bouw van Schatkamer Domplein II, een ondergronds bezoekerscentrum op het Domplein. Initiatief Domplein spreekt van een 'uitzonderlijke' en 'spectaculaire' vondst en doet met de archeologen nader onderzoek naar het skelet en de grafsteen.

De bouw van Schatkamer Domplein II startte op 6 mei. Naar verwachting is de 350 vierkante meter grote en vijf meter diepe kamer in het voorjaar van 2014 af. Voor de bouw moesten de zes platanen van het Domplein verplaatst worden. Het plein zal met glazen vensters in de bestrating worden verbonden met de ondergrondse kamer.

De financiering van de bouw van Schatkamer II is inmiddels rond, liet Initiatief Domplein eerder weten. Het project kreeg subsidies van de Europese Unie, de staat, de provincie en gemeente Utrecht. Daarnaast is een lening afgesloten bij het Nationaal Restauratiefonds. Ook gaven verschillende culturele fondsen en bedrijven geld en konden particulieren een vierkante meter Domplein 'adopteren'.

Schatkamer II zal met de in 2010 geopende Schatkamer I een permanente expositie vormen over de geschiedenis van het Domplein. Centraal in de expositie staat 'het schricklijk tempeest', de tornado die in 1674 het schip van de Domkerk verwoestte. Het huidige Domplein bevindt zich op de plek van het ingestorte kerkschip. Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werd in Nederland nooit eerder archeologie op deze schaal permanent voor publieksdoeleinden getoond.

Nasri terug in Frans nationaal team

Samir Nasri krijgt volgende maand de kans om zijn rentree te maken in het Franse nationale team. De middenvelder is opgeroepen voor twee oefenduels in Zuid-Amerika. Franrkijk speelt op 5 juni in Montevideo tegen Uruguay en vier dagen later volgt in Porto Alegre een ontmoeting met Brazilië.

Na het EK werd Nasri door de nieuwe bondscoach Didier Deschamps niet opgeroepen, omdat hij na de uitschakeling een journalist had uitgescholden. "Op het EK verloor ik mijn hoofd, ik was heel dom. Ik dacht dat het altijd 'ik tegen de journalisten' was. Ik betreur mijn gedrag", toont Nasri zich nu schuldbewust. Deschamps wil de kleine speler een kans geven. "Ik ga niet zeggen dat er bij mij geen probleem zal zijn. Samir mag nu bewijzen dat hij is veranderd."

De selectie van Les Bleus telt twee nieuwe namen. Eliaquim Mangala en Josuha Guilavogui (beiden 22 jaar) zijn er voor het eerst bij. Mangala, verdediger bij FC Porto, profiteert van de afwezigheid van Raphaël Varane (Real Madrid) en Yapou Yanga-Mbiwa (Newcastle United). Guilavogui is een centrale middenvelder van Saint-Étienne.

Selectie Frankrijk

Doel: Mickaël Landreau (Bastia), Hugo Lloris (Tottenham), Stève Mandanda (Marseille).

Verdediging: Gaël Clichy (Manchester City), Mathieu Debuchy (Newcastle), Laurent Koscielny (Arsenal), Mamadou Sakho (PSG), Eliaquim Mangala (FC Porto), Jérémy Mathieu (Valencia), Bacary Sagna (Arsenal), Adil Rami (Valencia)

Middenveld: Yohan Cabaye (Newcastle), Blaise Matuidi (PSG), Mathieu Valbuena (Marseille), Samir Nasri (Manchester City), Josuha Guilavogui (Saint-Etienne), Yoann Gourcuff (Lyon), Etienne Capoue (Toulouse).

Aanval: Karim Benzema (Real Madrid), Olivier Giroud (Arsenal), Bafetimbi Gomis (Lyon), Jérémy Ménez (PSG), Dimitri Payet (Lille)

Löw met gewijzigde selectie naar VS

Duitsland reist deze zomer af voor een oefentrip naar de Verenigde Staten. Bondscoach Joachim Löw heeft veel vaste krachten thuisgelaten.

Zo zijn de vast selectieleden van Bayern München en Borussia Dortmund niet opgenomen in deze groep spelers. Daarom heeft Löw gekozen voor veel nieuwe krachten zoals Philipp Wollscheid, Stefan Reinartz ( beiden Bayer Leverkusen), Kevin Grosskreutz (Dortmund) en Max Kruse (SC Freiburg).

Die Mannschaft speelt op 29 mei een oefenduel met Ecuador, terwijl op 2 juni de vriendschappelijke krachtmeting met de Verenigde Staten wordt afgewerkt. De eerste wedstrijd wordt in Boca Raton (Florida) gespeeld, het oefenduel met de VS in Washington (Columbia).

Selectie Duitsland voor oefentrip

Doel: René Adler (Hamburger SV), Ron-Robert Zieler (Hannover 96), Marc André ter-Stegen (Borussia Mönchengladbach)

Verdediging: Dennis Aogo (Hamburger SV), Andreas Beck (1899 Hoffenheim), Benedikt Höwedes (Schalke 04), Marcell Jansen (Hamburger SV), Per Mertesacker (Arsenal), Heiko Westermann (Hamburger SV), Philipp Wollscheid (Bayer Leverkusen)

Middenveld: Lars Bender (Bayer Leverkusen), Sven Bender (Borussia Dortmund), Julian Draxler (Schalke 04), Kevin Großkreutz (Borussia Dortmund), Aaron Hunt (Werder Bremen), Nicolai Müller (Mainz 05), Roman Neustädter (Schalke 04), Lukas Podolski (Arsenal), Stefan Reinartz (Bayer Leverkusen), Sidney Sam (Bayer Leverkusen), André Schürrle (Bayer Leverkusen)

Aanval: Max Kruse (SC Freiburg), Miroslav Klose (Lazio Roma)

KNSB ziet af van wereldbekerwedstrijd in najaar

De KNSB heeft de organisatie van de wereldbekerwedstrijden die de Internationale Schaats Unie (ISU) in het komende najaar aan Nederland had toebedeeld teruggegeven. De wedstrijd zou op 29 en 30 november en 1 december plaatshebben in Heerenveen.

KNSB moet al jaren gled toe leggen op de organisatie van de wereldbekerwedstrijden in het najaar en omdat ze in het olympische jaar weinig financiële risico’s kunnen veroorloven hebben ze besloten af te zien van de organisatie. Daarnast speelt ook de overvolle wedstrijdkalender in Nederland een rol bij het afzien van de organisatie. De KNSB zal in maart 2014 wel de wereldbekerfinales en het WK allround organiseren.

"De ervaring van de afgelopen jaren leert dat de reguliere World Cups vroeg in het seizoen negatieve financiële gevolgen inhouden, die de KNSB zich in deze tijd niet kan verantwoorden richting haar achterban", benadrukt Paul Sanders, algemeen directeur van de KNSB. "Wij hebben onze zorgen daarover, en de zorgen over de volle wedstrijdkalender in Nederland met dit jaar een extra vijfdaags olympisch kwalificatietoernooi, geuit richting ISU en aangegeven dat wij afzien van de organisatie van deze World Cup in het najaar."

Sanders benadrukt wel dat het een moeilijke beslissing is geweest. "Maar met drie NK’s (afstanden, sprint en allround', een OKT, de World Cup Final en het WK allround bieden wij schaatsers en fans het komende seizoen onverlet een prachtig programma."

'Boonen verdacht van belastingfraude'

Wielrenner Tom Boonen wordt verdacht van belastingfraude. De Belgische justitie is een onderzoek naar hem begonnen, meldt de Belgische krant De Tijd donderdag op basis van anonieme bronnen binnen het gerecht van Kortrijk. Een woordvoerder van het parket weigerde commentaar te geven.

Boonens manager Paul de Geyter bevestigt in Het Nieuwsblad dat de oud-wereldkampioen een belastingschuld had. Boonen sloot vorig jaar een akkoord met de Belgische fiscus. "De belastingschulden zijn dus betaald. We gingen ervan uit dat met dit akkoord ook het gerechtelijk onderzoek zou stoppen."

De zaak zou te maken hebben met de jaren waarin Boonen officieel in Monaco woonde. Daarin zou hij te weinig belasting aan de Belgische fiscus af hebben gedragen. Ook collega Gert Steegmans, die eveneens het belastingparadijs aan de Middellandse Zee als officiële woonplaats had, wordt onderzocht.

Ploegleider Patrick Lefevere van Omega Pharma-Quick-Step is zijdelings betrokken bij het onderzoek. Hij bevestigde tegen De Tijd dat de Belgische justitie al in 2009 documenten over Boonen en Steegmans opvraagde. "Tja, dergelijke fiscale zaken verjaren niet."

Djokovic na zege tegen Berdych in Rome

Novak Djokovic heeft donderdag met overmacht de kwartfinale van het masterstoernooi in Rome bereikt. De nummer één van de wereld rekende op het Italiaanse gravel af met Alexandr Dolgopolov uit Oekraïne: 6-1, 6-4. Alleen in de tweede set had Dolgopolov breakpunten, maar die serveerde Djokovic weg.

Bij de laatste acht treft Djokovic Tomas Berdych uit Tsjechië. De nummer zes van de plaatsingslijst had alleen in de eerste set moeite met de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson: 7-5, 6-2. Die stand was binnen anderhalf uur bereikt.

Seedorf mag trainerspapieren individueel halen

Voetballer Clarence Seedorf is bezig met het behalen van trainerspapieren. De 87-voudig international doorloopt daartoe een individueel traject, meldt de KNVB donderdag. Het is de eerste keer dat de voetbalbond een individuele opleiding aan een speler aanbiedt.

De 37-jarige Seedorf, die momenteel in Brazilië voetbalt bij Botafogo, komt in aanmerking voor het maatwerk 'vanwege zijn uitzonderlijke prestaties en ervaringen zowel binnen als buiten de voetbalwereld'. Normaal gesproken moet de opleiding voor het diploma coach betaald voetbal klassikaal worden gevolgd.

Lampard jaar langer bij Chelsea

Frank Lampard speelt ook volgend jaar bij Chelsea. De 34-jarige middenvelder tekende donderdag een nieuw contract bij de kersverse Europa Leaguewinnaar, meldt de Londense club. Lampard speelt al sinds 2001 bij Chelsea dat hem in dat jaar overnam van West Ham United.

De 95-voudig Engels international kroonde zich afgelopen week tot topscorer aller tijden voor de Blues met zijn 203e goal. Hij werd vorige maand de derde speler ooit die meer dan zeshonderd keer in actie kwam voor Chelsea. In twaalf seizoenen kwam de teller tot 560 wedstrijden in de basis en 47 invalbeurten.

Bij Chelsea won Lampard onder meer de Champions League en de Europa League. Drie keer werd hij kampioen van Engeland en vier keer mocht de viceaanvoerder de FA Cup de lucht in steken. Twee keer won hij de League Cup met de ploeg.

[PL Darts] Voorbeschouwing finaledag

Vandaag is het finaledag van de Premier League of Darts. De beste dartscompetitie ter wereld wordt traditioneel in Londen afgesloten. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld zijn eerste en tweede geworden en treffen in de halve finales derhalve respectievelijk James Wade en Phil Taylor. Het spektakel is uiteraard live te zien op RTL7 en via de livestream van RTL7darts.nl, vanaf 20.00 uur. Voor de finaledag leggen we anders dan normaal de finalisten afzonderlijk op de meetlat.

Michael van Gerwen 

Woonplaats Boxtel, Nederland PDC WK finale 2013
Leeftijd 24 World Masters winst 2006
Bijnaam Mighty Mike World Grand Prix winst 2012
PDC ranking 2 Grand Slam of Darts finale 2012
Verdiensten £660,804 World Darts Trophy halve finale 2006
9-darters 4    

  

Van Gerwen heeft met speels gemak de laatste vier gehaald. Zijn onderlinge confrontaties met Taylor waren met een gelijkspel en een overwinning sensationeel te noemen. Bovendien is hij de eerste die de maestro van de eerste plek in de eindstand wist te houden en is daarmee de grootste uitdager voor de titel. Ook heeft hij de beste cijfers als het gaat om duels tegen de overige drie halve finalisten in deze Premier League. De enkele nederlaag die hij leed was wel uitgerekend tegen zijn opponent in de halve finale James Wade. In oktober won Mighty Mike de World Grand Prix, maar daarna is hij wel in ieder TV toernooi afgetroefd.

Raymond van Barneveld

Woonplaats Den Haag, Nederland BDO WK winst 4X
Leeftijd 46 PDC WK winst 2007
Bijnaam Barney UK Open winst 2X
PDC ranking 8 Grand Slam of Darts winst 2012
Verdiensten £1,921,987 World Masters winst 2X
9-darters 9 Premier League halve finale 5X

  

Falen. Dat deed Van Barneveld naar eigen zeggen in zijn tweede duel met Taylor. Vijf matchdarts kreeg hij, maar meer dan een gelijkspel zat er niet in. Taylor is voor Barney een ware angstgegner. Het is inmiddels al bijna vijf jaar geleden dat hij zijn grootste rivaal nog eens voor de camera’s heeft verslagen. Van Barneveld zal morgen met twéé demonen moeten afrekenen. Hij stond namelijk al vijf keer eerder in de halve finale van de Premier League en won nimmer. In die vijf jaar maakte hij zich meestal zorgen Taylor te ontlopen in die halve finale, maar dat heeft hem dus nog nooit geholpen. Misschien is het voor hem wel lekker dat hij nu meteen tegen de nummer één van de wereld speelt...

Phil Taylor na zijn overwinning in 2012. (Foto: Pro Shots)
Phil Taylor na zijn overwinning in 2012. (Foto: Pro Shots)

Phil Taylor

Woonplaats Stoke on Trent, Engeland BDO WK winst 2X
leeftijd 52 PDC WK winst 14X
Bijnaam The Power UK Open winst 4X
PDC Ranking 1 Grand Slam of Darts winst 4X
Verdiensten £5,278,106 World Masters winst 1X
9-darters 14 Premier League winst 6X
    World Matchplay winst 13X
    World Grand Prix winst 10X
    European Championship winst 4X
    Players Championships finals winst 3X

  

Als zelfs Andy Hamilton hem voor de eerste keer op TV verslaat, weet je dat het fout zit. Niet alleen raakte de beste darter aller tijden zijn superieure status in de Premier League kwijt aan Van Gerwen, lang leek het of we Taylor niet eens bij de beste vier terug zouden zien. Een masterclass darts tegen onder andere Robert Thornton en Simon Whitlock bezorgde Taylor alsnog een plek in de play-offs. The Power heeft veel geëxperimenteerd met zijn materiaal maar lijkt zich nog steeds niet comfortabel te voelen met zijn pijlen. Hij oogt kwetsbaar, maar niemand weet beter dan Taylor hoe hij een dag als deze moet doorkomen. Dit is het negende jaar op rij dat hij zich plaatst voor de finaledag en slechts twee keer haalde hij de eindstrijd niet. Een finale heeft hij helemaal nog nooit verloren!

James Wade

Woonplaats Aldershot, Engeland PDC WK halve finale 3X
Leeftijd 30 World Matchplay winst 2007
Bijnaam The Machine World Grand Prix winst 2X
PDC ranking 4 UK Open winst 2X
Verdiensten £1,524,436 Grand Slam of Darts finale 2010
9-darters 4 Premier League winst 2009

  

Vanaf zijn tweede partij tegen Van Gerwen in de elfde week van de Premier League speelt Wade een stuk minder dan in de eerste weken. Het geeft aan hoe belangrijk de vorm van het moment is en hoe onvoorspelbaar The Machine is. Er staan slechts drie namen op de beker van de Premier League en één van die namen is James Wade. In 2009 wist hij het toernooi te winnen door Mervyn King in de finale te verslaan. Wade is niet te onderschatten want van de vier halve finales won hij er maarliefst drie. Als Wade zich kan concentreren en in het begin van de wedstrijd kan bijblijven dan is hij zeker niet kansloos tegen Van Gerwen. Hij heeft de Nederlander dit jaar immers al eens verslagen.

De vier finalisten met de trofee. (Foto: Pro Shots)
De vier finalisten met de trofee. (Foto: Pro Shots)

Coalitiepartijen gaan praten over asielbeleid

De coalitiepartijen gaan praten over de aanpassing van het asielbeleid. Dat gebeurt op verzoek van de PvdA, heeft Tweede Kamerlid Malik Azmani (VVD) donderdag bevestigd. "Ze hebben gevraagd om een gesprek. Het lijkt mij heel gebruikelijk als coalitiepartners dat je met elkaar in gesprek bent."

Aanleiding is de extra politieke ledenraad bij de PvdA van afgelopen zondag. Tijdens die bijeenkomst schaarden de partij en partijleider Diederik Samsom zich achter een motie waarin wordt gevraagd om een humaner asielbeleid. De uitvoering van die motie vergt een aanpassing van de afspraken die zijn gemaakt met de VVD.

PvdA-Kamerlid Marit Maij wil daarover praten met Azmani, stelt hij. "Ik ga in ieder geval het gesprek aan", zegt hij. "Ik zie wel wat ze wil, waar ze mee wil komen, en aan de hand daarvan kijk ik wat ik ervan vind." Azmani benadrukt dat wat hem betreft de afspraken uit het regeerakkoord staan.

De Tweede Kamer houdt volgende week een spoeddebat met staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) over het asielbeleid en de maatregelen die de PvdA-achterban heeft afgedwongen. Dat heeft de Kamer dinsdag besloten.

De oppositie is woest dat Teeven woensdagavond in het tv-programma Pauw & Witteman uitgebreid inging op de motie voor een humaner asielbeleid die de ledenraad van de PvdA zondag aannam, terwijl hij de Tweede Kamer eerder op de dag had laten weten dat hij het 'niet opportuun' vond om op de kwestie in te gaan. VVD en PvdA wilden eigenlijk geen debat, maar de VVD besloot uiteindelijk het niet te blokkeren.

Meer blauw op straat

Het aantal agenten is vorig jaar toegenomen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de politie dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De zogeheten operationele sterkte - agenten die contact hebben met burgers of een directe inhoudelijke bijdrage leveren aan de primaire politietaak - is vorig jaar toegenomen van 50.587 naar 51.552 voltijdbanen. De niet-operationele sterkte bedroeg eind vorig jaar 12.226 voltijdbanen. Dat zijn er 423 minder dan eind 2011. De totale sterkte bedroeg eind vorig jaar 63.778 voltijdbanen - 543 meer dan eind 2011.

De operationele sterkte is 'nog nooit zo hoog als vandaag', concludeert Opstelten. "Met de huidige capaciteit, die begrensd wordt door de harde financiële kaders die ik met uw Kamer afgesproken heb, is de politie in staat de veiligheid in Nederland te handhaven."

Blanchett in thriller over moord op JFK

Cate Blanchett gaat de hoofdrol spelen in David Mamet's thriller Blackbird. De film gaat over de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy. Het verhaal gaat over een complottheorie over de moord in 1963, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Blanchett speelt Janet die naar Los Angeles reist voor de begrafenis van haar grootvader. Hij werkte aan speciale effecten voor Hollywoodfilms en verleende ook diensten aan de Amerikaanse geheime dienst. Haar opa blijkt een geheim te hebben, dat een groot obstakel voor Janet wordt.

De 44-jarige Blanchett is dit najaar te zien in de nieuwe Woody Allen-film Blue Jasmin en werkt aan talloze andere producties. David Mamet regisseerde dit jaar de tv-film Phil Spector met Al Pacino in de titelrol. De filmmaker heeft nog geen begindatum voor zijn thriller Blackbird.


Cate Blanchett in thriller over moord op JFK (Foto: Novum)

Steinfeld verbergt moordenaarsbestaan voor Jackson

Samuel L. Jackson gaat de hoofdrol spelen naast Hailee Steinfeld in Barely Lethal. De actiefilm gaat over een 16-jarige huurmoordenares, de rol van Steinfeld, die graag een normaal leven wil leiden. Ze ensceneert haar eigen dood en schrijft zich in op een Amerikaanse highschool. Jackson speelt haar nietsvermoedende mentor. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

De 16-jarige Steinfeld speelde zich ineens in de internationale kijker met haar rol in True Grit uit 2010 van de gebroeders Coen, waarvoor ze ook een Oscarnominatie kreeg. Sindsdien heeft ze het wat rustiger aan gedaan, maar dit jaar is ze onder meer te zien als Juliet in een verfilming van Romeo & Juliet. Volgend jaar verschijnt For the Dogs, waarin ze een tienermeisje speelt dat juist een huurmoordenaar inhuurt om haar vermoorde broertje en ouders te revancheren.

Jackson was al eerder te zien naast een supermoordenares in de actiefilm The Long Kiss Goodnight uit 1996. Daarin speelde Geena Davis een ogenschijnlijk normale huisvrouw die erachter komt dat ze een verleden als huurmoordenares heeft. De 64-jarige acteur is dit jaar te zien in de remake van Oldboy en volgend jaar in die van Robocop.


Steinfeld verbergt moordenaarsbestaan voor Jackson (Foto: Novum)

Metzelder beëindigt voetbalcarrière, wordt analist

De Duitse oud-international Christoph Metzelder stopt met voetbal. Dat maakte hij donderdag bekend, meldt het Duitse persbureau dpa. De 32-jarige verdediger had eerder zijn afscheid bij Schalke 04 al aangekondigd. De 42-voudig international gaat als voetbalanalist aan de slag voor de Duitse zender Sky.

Metzelder begon zijn loopbaan bij Preussen Münster maar werd al snel opgepikt door Borussia Dortmund. Na zeven seizoenen koos hij voor een buitenlands avontuur bij Real Madrid. Drie jaar later verhuisde hij naar Schalke.

Metzelders loopbaan werd door veel blessures gekenmerkt. "Die horen bij mijn leven, maar ik heb me altijd teruggeknokt", liet Metzelder weten. De laatste maanden werden echter een 'wrede' periode. Metzelder speelde afgelopen seizoen maar vier Bundesligaduels voor Schalke.

Lekke banden door kraaienpoten juwelierovervallers

Overvallers van een juwelier in het Noord-Brabantse Zundert hebben donderdagochtend kraaienpoten op de weg gegooid om eventuele achtervolgers af te schudden. Meerdere automobilisten kregen hierdoor een lekke band, zegt een politiewoordvoerder. "We hebben niet gezien dat de kraaienpoten uit het raam werden gegooid, maar op hun vluchtroute kwamen plotseling meldingen van lekke banden binnen en dat lijkt ons geen toeval."

De overvallers drongen rond 09.15 uur de juwelierszaak aan de Molenstraat binnen en bedreigden het personeel met vuurwapens. Een ooggetuige zei tegen Omroep Brabant dat ze met grote lange wapens zwaaiden. De politiewoordvoerder kon niet zeggen wat voor wapens werden gebruikt. Er vielen geen gewonden.

De overvallers namen een onbekende hoeveelheid sieraden mee en stapten in een groene wagen met Belgisch kenteken, waarmee ze naar België reden. De Belgische politie zoekt daarom ook naar de daders. De vermoedelijke vluchtwagen is inmiddels in België gevonden.

De woordvoerder kon niet aangeven of de politie op de hielen van de daders zat toen ze kraaienpoten uit de auto gooiden. Voor zover bekend zijn er geen politiewagens die door de kraaienpoten een lekke band kregen.

Man pleegt zelfmoord op privéschool Parijs

Een man heeft zich donderdag op een katholieke privéschool in Parijs door het hoofd geschoten. Hij pleegde zelfmoord op het moment dat leerlingen het gebouw voor de lunchpauze verlieten, zei de politie.

Twaalf kinderen waren getuigen van de zelfmoord, liet de burgemeester van Parijs, Bertrand Delanoe, in een verklaring weten.

De school La Rochefoucauld ligt in het 7e arrondissement, op de linkeroever van de Seine.

Bonnie Tyler in tranen tijdens persconferentie

Bonnie Tyler kon woensdag haar tranen niet bedwingen tijdens de persconferentie van het Eurovisie Songfestival. Toen een journalist vroeg waarom de zangeres, die zaterdag in de finale staat van de wedstrijd, bij een eerder interview geëmotioneerd raakte, sprongen de tranen opnieuw in haar ogen.

"Het ging over mijn moeder", vertelde de Welshe zangeres over het gesprek. "Ik deed eerder een repetitie en hoop dat mijn moeder erbij was. De interviewer was zo aardig. Sorry!", aldus een geëmotioneerde Tyler.

Eén van de redenen waarom Tyler namens Groot-Brittannië meedoet aan het internationale liedjesfestijn, is dat haar inmiddels overleden moeder dol was op het Songfestival. "Veel mensen vragen waarom ik meedoe. Ik vertegenwoordig echt mijn land. En mijn moeder en vader zouden het geweldig hebben gevonden. Ze hielden van het Eurovisie Songfestival."

Tyler bekent dat ze ook stiekem meedoet om haar nieuwe plaat te promoten. "Ik doe het ook om mijn nieuwe album. Laten we eerlijk zijn, als je werkt zoek je kansen op en die pak je."

Ze beweert dat ze met de tranen niet probeert meer stemmen te krijgen. "Ik ga niet voor de 'sympathiestemmen'. Ik zit niet in X Factor", lachte de zangeres, die zaterdag Groot-Brittannië vertegenwoordigt met Believe in Me.

Nieuwe metro Amsterdam al vertraagd

De introductie van een nieuw metrostel in Amsterdam is voorlopig uitgesteld. Dat hebben GVB en de Dienst Metro van de gemeente besloten nadat na een uitgebreide testfase een hapering plaatsvond in een van de systemen, meldt het vervoerbedrijf donderdag.

De metro zou eigenlijk volgende week dinsdag voor het eerst rijden. Wanneer dat nu gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Volgens het GVB ligt de focus nu vooral op het analyseren van het probleem. Amsterdam heeft in totaal 28 metro's van dit type besteld bij de Franse producent Alstom. Vergelijkbare metro's rijden ook in steden als Barcelona en Budapest.

GVB-directeur Bart Schmeink reageert teleurgesteld. "We hebben een moderne metro klaarstaan waar we straks trots op mogen zijn", zegt hij in een verklaring. "Het is bijzonder jammer dat we nog even op de nieuwe metro moeten wachten, maar we nemen de nieuwe metro liever in gebruik als deze aan onze hoge betrouwbaarheidseisen voldoet", zegt hij. "Wij willen een perfect product aan onze reizigers aanbieden."

Reizigersclub Voor Beter OV laat aan fok! weten, niet verbaasd te zijn over het uitstel: “Opeenlopende vertragingen, technische miskleunen en tegenvallers zijn nu eenmaal het handelsmerk van de Amsterdamse metro. Tijd dat bij de verantwoordelijke dienst DIVV op managementniveau eindelijk eens schoon schip wordt gemaakt.”

Verscherpt toezicht Groningse thuiszorg opgeheven

Thuiszorgorganisatie TSN Groningen staat niet langer onder verscherpt toezicht. Het toezicht is per donderdag opgeheven omdat de organisatie voldoende is verbeterd. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekendgemaakt.

De inspectie stelde TSN Groningen op 20 november voor een halfjaar onder verscherpt toezicht omdat de organisatie volgens de IGZ tekortschoot op het gebied van het opleiden van personeel, het veilig omgaan met medicijnen en het signaleren van mogelijke risico's. Ook qua specialistische handelingen, het omgaan met fouten en het op professionele wijze gebruiken van zorgdossiers scoorde TSN onvoldoende, vond de inspectie.

Sinds het toezicht heeft de inspectie de thuiszorgorganisatie meerdere keren bezocht. De IGZ heeft inmiddels veel verbeteringen vastgesteld. Zo is de beschikbaarheid en deskundigheid van personeel nu op orde. Ook de zorgdossiers zijn nu voldoende en wordt veiliger omgegaan met medicijnen.

TSN heeft meer dan vijftig vestigingen door het hele land, waarvan veruit de meeste gevestigd in het noorden.

Minderjarigen rijden voetganger dood

Twee jongens van 17 en 16 jaar hebben woensdagavond in De Bilt met een auto een voetganger doodgereden. De jongens reden na het ongeluk door, maar konden even later toch worden aangehouden. Dat meldt de politie donderdag.

Het 76-jarige slachtoffer stak rond 20.00 uur de Hessenweg over waarna hij werd aangereden. Omstanders reanimeerden hem, maar in een ziekenhuis overleed hij alsnog aan zijn verwondingen. De man had ernstig hoofdletsel opgelopen.

De oudste inzittende van de auto werd later gespot op het Weltevreden. Daar is hij aangehouden. De 16-jarige jongen meldde zich later op de avond op het politiebureau. De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd en wie van de twee achter het stuur zat.

Johansson waagt zich aan regie Capote-verfilming

Scarlett Johansson gaat een speelfilm regisseren. De actrice gaat haar tanden zetten in de verfilming van Summer Crossing van Truman Capote. Het filmproject wordt momenteel aan de man gebracht tijdens het filmfestival van Cannes, schrijft de Britse filmsite Screen Daily.

"Om dit verhaal op het doek te brengen als mijn eerste speelfilm als regisseur, is een levensdroom en een groot voorrecht", zegt de Hollywoodster in een verklaring. De actrice regisseerde in 2009 een korte film, die weinig enthousiast werd ontvangen.

Summer Crossing speelt zich af in het New York van de jaren veertig en gaat over een 17-jarig meisje dat een reisje naar Parijs met haar ouders laat schieten om een romance te beginnen met een joodse parkeerwacht.

Summer Crossing was het eerste boek van Capote, maar werd pas na zijn dood gepubliceerd. De auteur had het boek weggegooid, maar volgens de overlevering viste een conciërge het uit de prullenbak. De 28-jarige Johansson wil begin volgend jaar met de opnamen beginnen. Deze week werd ook bekend dat ze gaat spelen in de komedie Chef, naast Robert Downey jr.


Johansson waagt zich aan regie Capote-verfilming (Foto: Novum)

Rihanna opnieuw in de race voor Fast & Furious

Vin Diesel hoopt met Rihanna te kunnen werken aan Fast & Furious 7. De zangeres zou in het zesde deel van de filmreeks gaan spelen, maar zag die rol aan haar neus voorbij gaan. Nu is ze opnieuw in beeld voor de nieuwe racefilm. "Het personage dat de studio voor Rihanna heeft bedacht, zit pas in de zevende film", verklaart Diesel tegenover de BBC.

Diesel hoopt dat Rihanna tijd heeft om de rol te kunnen spelen. De 25-jarige Rihanna maakte vorig jaar haar acteerdebuut in de actiefilm Battleship. Ze maakt dit jaar nog haar opwachting in de komedie This Is The End.

Fast & Furious 6 draait vanaf 23 mei in de Nederlandse bioscopen. De film boordevol achtervolgingen en grootse explosies speelt zich af in Londen. De Britse zangeres Rita Ora heeft ook een rolletje in de film. "We wilde iemand die het moderne Londen representeert", vertelt de 45-jarige Diesel. "Zij was perfect."

Het zevende deel van de Fast & Furious-reeks staat gepland voor volgend jaar. Justin Lin heeft het regiestokje overgedragen aan James Wan. Naast Diesel en mogelijk dus Rihanna, keren Dwayne Johnson, Paul Walker en Jason Statham terug in de film.


Rihanna opnieuw in de race voor Fast & Furious (Foto: Novum)

Draadloos gamen met je retroconsole

Nog altijd je retroconsoles in gebruik en wil je eigenlijk wel eens gamen met een draadloze controller? Dan is dit je kans. Het bedrijf Retro-Bit komt namelijk met een lijn flashy, draadloze controllers geschikt voor retroconsoles.

Deze controllers zijn geschikt voor Nintendo 64,  Nintendo, Super Nintendo en Sega Genesis. Ook maken ze alle drie gebruik van een 2.4GHz-receiver en beschikt elke controller over een turbofunctie. De Nintendo 64-versie beschikt over een een rumble pack-functie. De andere twee controllers kunnen ook gebruikt worden voor pc. De controllers komen later dit jaar op de markt en kosten ongeveer dertig euro.

Retro controller lineRetro controller lineRetro controller line snes

Microsoft gaat over naar één betaalsysteem

Volgens The Verge gaan Microsoft Points helemaal verdwijnen en kun je straks alleen nog maar met echt geld betalen in de verschillende online stores van Microsoft. Op Xbox Live, voor Xbox Music en in de Windows Phone-store is dan één tegoed te gebruiken.

Dit zal een welkome verandering zijn voor met name gebruikers die thuis een Xbox 360 en Windows 8-machine hebben staan, aangezien je gekochte Xbox punten momenteel niet kunt gebruiken in de Windows Store. Microsoft gaat hierin dus Apple achterna die al langer het principe van giftcards hanteert.

De kaarten zullen naar verwachting definitief tijdens de E3, die van 11 tot 13 juni in Los Angeles zal plaatsvinden, aangekondigd worden.

Windows Giftcard

Tost: Ricciardo kan naar Red Bull

Daniel Ricciardo en Jean-Eric Vergne zijn goed genoeg om volgend seizoen voor Red Bull Racing uit te komen, zo vindt hun teambaas Franz Tost. De Australiër en de Fransman rijden nu nog voor Scuderia Toro Rosso

Toro Rosso is opgezet om coureurs op te leiden om voor Red Bull Racing te kunnen rijden. Zo mochten onder meer Sébastien Buemi en Sébastien Bourdais zich bewijzen, maar zij haalden in tegenstelling tot Sebastian Vettel de hoofdmacht niet. Toro Rosso-teambaas Franz Tost legt de situatie uit. "Ricciardo en Vergne zijn goed op weg en ze moeten zich de komende maanden bewijzen om zich mogelijk voor Red Bull Racing te kwalificeren. Op dit moment is Ricciardo de bovenliggende partij, zoals we in Barcelona gezien hebben. Het is natuurlijk wel slechts een momentopname. Ik denk dat beiden wel bij Red Bull zouden passen."

Mogelijk vertrekt Mark Webber aan het eind van het seizoen bij Red Bull. Naast Ricciardo en Vergne lijkt ook Kimi Räikkönen in beeld zijn bij de Oostenrijkse renstal om de Australiër te vervangen. De kopman van het Lotus F1 Team is in het verleden enkele malen gesponsord geweest door de drankjesfabrikant en kent hierdoor de beleidsmakers.

Ng officieel kandidaat IOC-voorzitterschap

De Maleisiër Ser Miang Ng heeft zich donderdag officieel kandidaat gesteld als voorzitter van het IOC. De 64-jarige bestuurder deed dat bij de Sorbonne-universiteit in Parijs. Die plek is symbolisch omdat Pierre de Coubertin daar in 1894 de moderne olympische beweging vormde.

Ng is na de Duitser Thomas Bach de tweede die zich kandidaat stelt. Naar verwachting stellen nog drie IOC-leden zich kandidaat voor de deadline op 10 juni.

De Taiwanees Ching-Kuo Wu is een van de mensen die dat zou willen doen. Hij is voorzitter van de internationale boksbond AIBA. Ook de Puerto Ricaan Richard Carrion en oud-polsstokhoogspringer Sergei Bubka uit Oekraïne stellen zich naar verwachting kandidaat. De Zwitser Denis Oswald twijfelt nog.

Huidig IOC-voorzitter Jacques Rogge treedt in september terug na twaalf jaar. Acht van de negen IOC-voorzitters, inclusief de Belg Rogge, kwam uit Europa. De Amerikaan Avery Brundage is daarop de enige uitzondering.

Volleybalclub STV Tilburg uit competitie

Volleybalclub STV Tilburg stopt ermee. De Brabantse eredivisionist heeft niet genoeg geld voor het komende seizoen. De daarvoor door de gemeente Tilburg beloofde middelen zijn volgens STV niet op tijd beschikbaar gesteld. Twee jaar geleden trok STV zich ook al bijna terug, maar toen werd de club gered.

Hoewel STV nog de nodige toezeggingen heeft en contacten bij instellingen en bedrijven, besloot het bestuur dinsdag dat het onverantwoord is om zonder voldoende geld door te gaan. Daarom trekt de club zich uit alle competities terug en wordt de club ontbonden.

STV was afgelopen seizoen een van de tien teams in de Eredivisie. Het is nog onduidelijk of een andere club de plaats van de Tilburgers overneemt.

College Dordrecht steunt nieuw stadion FC

FC Dordrecht krijgt mogelijk een nieuw stadion. Het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht is bereid mee te werken aan een nieuw onderkomen van de eerstedivisionist. De gemeente wil de infrastructuur met een onderkomen van 1,7 miljoen euro voor haar rekening nemen. Ook kan de sponsorbijdrage van de gemeente worden verdubbeld naar zestigduizend euro. De gemeenteraad moet nog wel over het plan beslissen.

FC Dordrecht wil een nieuw stadion met zesduizend plaatsen bouwen naast het huidige stadion aan de Krommedijk. Daarvoor moet het bestemmingsplan wel aangepast worden. Als Dordrecht kunstgras in het stadion aanlegt is er geen noodzaak om meer velden te hebben.

Het nieuwe stadion zou ongeveer twaalf miljoen euro moeten kosten. De gemeente is niet van plan een lening voor de bouw te verstrekken of garant te staan voor verliezen. "Het is nu aan het bestuur van FC Dordrecht om de plannen nader uit te werken", laat sportwethouder Rinette Reynvaan (Beter voor Dordt) weten. "Wij hebben steeds gezegd dat FC Dordrecht zijn eigen broek op moet houden, tegelijkertijd zien we wel de waarde voor de stad."

Reynvaan benadrukt overigens dat na goedkeuring door de raad nog moet worden gekeken of het plan geen ongeoorloofde staatssteun is. De Europese Commissie onderzoekt een reeks Nederlandse clubs op het overtreden van de mededingingsregels. Volgens FC Dordrecht is steun in de vorm van infrastructuur wel toegestaan.

Zwitsers nomineren Pat McQuaid

Pat McQuaid heeft toch zijn nominatie voor een derde termijn als UCI-voorzitter binnen. De Ier vond de Zwitserse wielerbond bereid hem te nomineren. Eerder had hij al een nominatie van de Ierse wielerbond op zak, maar door een procedurefout werd die weer ingetrokken. De Ierse bond besloot daarop een algemene ledenvergadering over McQuaid te laten beslissen, maar dat is nog niet gebeurd.

McQuaid is allesbehalve onomstreden. Door zijn tegenstanders wordt hij gezien als een meeloper die niet bereid is om het wielrennen echt te veranderen. Vooral zijn defensieve houding na de onthullingen in de zaak Armstrong worden hem nagedragen. Zijn tegenstanders grepen het besluit van de Ierse bond dan ook aan om McQuaid een slag toe te dienen.

In een persverklaring van de UCI haalt McQuaid op zijn beurt nog eens uit naar zijn tegenstanders. "Het is duidelijk geworden dat mijn nominatie in Ierland door een kleine groep mensen gepolitiseerd is." McQuaid stelt echter dat hij veel steun heeft van wielerbonden over de hele wereld.

De verkiezing van een nieuwe voorzitter van de UCI wordt in september gehouden. Vooralsnog zijn er geen tegenkandidaten.

Clasie tekent bij bij Feyenoord

Middenvelder Jordy Clasie blijft definitief bij Feyenoord. De 21-jarige speler, die nadrukkelijk in de belangstelling stond van het Italiaanse Fiorentina, kwam een nieuw contract overeen bij de Rotterdammers. Dat nieuwe contract loopt tot 2016. Zijn oude verbintenis liep een jaar eerder af.

"Het betekent heel veel voor mij om langer bij Feyenoord te kunnen en mogen blijven", verklaart Clasie, die afgelopen seizoen een dragende speler was bij Feyenoord en bij Oranje zijn doorbraak beleefde. "Dat ik nu langer bij Feyenoord blijf is vooral een keuze op gevoel, ik wil volgend seizoen met de club om de prijzen spelen."

[Darts] Barney: "Ranglijst zegt niets"

Vanavond in de O2 Arena in Londen zullen de 'final four' uitmaken of de hoofdprijs van £150,000 naar Engeland of Nederland gaat. Raymond van Barneveld eindigde voor de eerste maal in de geschiedenis van Premier League boven Phil Taylor maar hamert erop dat dat niets zegt over de clash van vanavond.

"Als je de ranglijst bekijkt ben ik beter in vorm dan Phil, maar wat zegt dat over vanavond? Niets. Wat zal er gebeuren als ik de finale haal en ik kom Michael tegen? Hij versloeg mij twee keer. In mijn eerste jaar versloeg ik Roland Scholten tweemaal maar in de halve finale won hij met 11-3, daarmee stond hij in de finale en ik niet. Niets is zeker." Van de laatste 16 Premier League duels tussen de grootheden wist de Nederlander er geen enkele te winnen.

"Voor mij is het WK nog steeds het grootste en mooiste toernooi. Maar in de Premier League speel je juist tegen de negen beste spelers ter wereld." Tegenover het Engelse Sky besluit Barney dat hij volgend jaar graag nog een keer terug komt voor nog weer een slopende maar uitdagende Premier League.

Mariniers onderscheppen drugssmokkelaars op zee

Het marineschip Zr. Ms. Friesland heeft voor de kust van Costa Rica 1600 kilo marihuana onderschept. Het is de tweede grote drugsvangst in enkele maanden. In maart werd al 1453 kilo cocaïne onderschept. Dat meldt defensie donderdag.

Twee verdachte boten konden na een achtervolging op zee worden gestopt. De Nederlandse mariniers kregen daarbij hulp van een Amerikaans maritiem patrouillevliegtuig. De drugs waren toen al overboord gegooid. Met behulp van de Belgische boordhelikopter van de Friesland konden de 89 balen uit het water worden gevist.

De Friesland neemt deel aan de internationale drugsbestrijdingsoperatie Martillo. Veel landen werken daarin samen om de georganiseerde misdaad in Zuid- en Midden-Amerika een halt toe te roepen.

Duitse politiebond wil alcoholverbod in trein

De Duitse politievakbond (GdP) wil een alcoholverbod in alle treinen en metro's in Duitsland. GdP-voorzitter Oliver Malchow heeft volgens Duitse media van donderdag gezegd dat "een zwaartepunt van de criminaliteit in de treinen en metro's ligt" en bovendien heeft volgens hem 32 procent van alle geweldplegers te veel gedronken.

Ervaringen met een alcoholverbod in Hamburg leren dat zo'n verbod navolging verdient, meent Malchow. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Hans-Peter Friedrich, wil onder meer de videobewaking op stations uitbreiden.

Malchow lanceerde zijn oproep voor een verbod op alcoholconsumptie in een reactie op de publicatie van de jaarlijkse misdaadstatistieken. In 2012 was er bij 280.351 verdachten van geweldpleging alcohol in het spel.

Duitse politiebond wil alcoholverbod in trein
Duitse politiebond wil alcoholverbod in trein (Foto: ANP)

Groot milieuprotest in zuiden van China

Zo'n tweeduizend mensen hebben donderdag in het zuiden van China gedemonstreerd tegen de komst van een olieraffinaderij. De demonstratie in Kunming - de tweede in een maand tijd - verliep overwegend vreedzaam, hoewel er hier en daar een handgemeen met de politie plaatsvond. Twee personen werden korte tijd in hechtenis genomen, zeiden getuigen.

Staatsbedrijf PetroChina wil in Kunming een raffinaderij bouwen die volgens de regering aan alle wettelijke milieu-eisen voldoet. De demonstranten vrezen echter dat het industriële complex de lucht en het water zal vervuilen.

Op 4 mei gingen mensen voor het eerst de straat, waarna PetroChina zich gedwongen zag op inderhaast belegde buurtbijeenkomsten uit te leggen dat de raffinaderij het milieu geen schade zal berokkenen. Het rapport waaruit dat zou moeten blijken, blijft echter geheim, met een averechts effect op de gemoedstoestand van de demonstranten tot gevolg.

Cascada-zangeres kampt met stemproblemen

Cascada, de Duitse inzending voor het Eurovisie Songfestival, kampt met stemproblemen. Dat vertelde zangeres Natalie Horler na een van haar repetities. "Ik praat te veel, dat is niet goed voor mijn stem."

Volgens Horler, die Duitsland vertegenwoordigt met Glorious, is het echter normaal om last van haar stem te hebben. "Je praat veel, je zingt veel, je repeteert veel en dat laat zijn sporen na. Ik moet leren wat vaker mijn mond te houden", grapte de 31-jarige zangeres.

Hoewel Cascada internationaal hits scoorde met Everytime We Touch en Miracle, is Horler nerveus voor haar optreden op het Songfestival. "Veel mensen zeggen: je hebt al duizend keer op het podium gestaan. Maar ik ben elke keer nog nerveus. Dit is het grootste podium waar ik ooit op heb gestaan. Ik heb er zin in, maar vind het ook erg spannend."

Ondanks de zenuwen vindt Horler het een enorme eer dat ze op het liedjesfestijn staat. "Ik kan later tegen mijn kinderen en kleinkinderen zeggen: mama heeft op het Songfestival gestaan."

Gezamenlijke hulpactie voor Syrië stopt

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) stoppen volgende maand met de giro 555-actie voor Syrië. De actie heeft tot nu toe ruim 4,5 miljoen euro opgeleverd. Het geld wordt gebruikt voor noodhulp zoals medische hulp, eten, water en opvang.

De actie voor de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië begon op 25 maart. Ook na de gezamenlijke wervingsactie blijven de organisaties zich inzetten voor hulpverlening. "Donaties blijven welkom bij de afzonderlijke deelnemende organisaties", stelt de SHO in een verklaring.

"We zijn dankbaar dat zo veel mensen in Nederland steun geven aan slachtoffers van deze complexe ramp", stelt actievoorzitter Jan Bouke Wijbrandi. "De oorlog is gruwelijk en heeft enorme gevolgen voor onschuldige burgers. Het is goed dat we vanuit Nederland laten zien dat ze niet alleen staan."

Het aantal slachtoffers van de oorlog is volgens de SHO opgelopen tot 6,8 miljoen, onder wie drie miljoen kinderen. Giro 555 is nog tot 3 juni open voor donaties voor Syrië.

Vermoedelijke Moederdagschutter New Orleans gepakt

De politie in New Orleans heeft woensdag een 19-jarige man ingerekend die ervan verdacht wordt bij een optocht ter ere van Moederdag in de Amerikaanse stad negentien mensen te hebben neergeschoten. Dat deelde een woordvoerster mee.

Akein Scott (19) is eerder al in aanraking met de autoriteiten gekomen. In het verleden werd hij gearresteerd voor illegaal wapenbezit, verzet tegen een diender, drugsbezit en smokkelen in de gevangenis. Of het daarbij ook tot veroordelingen kwam, is onduidelijk. De politie kwam hem deze keer op het spoor na analyse van videobeelden van bewakingscamera's.

Zo'n vierhonderd mensen waren bij de optocht aanwezig toen de schoten werden gelost. Onder de gewonden zijn twee kinderen.

Jongeren bezitten minder vaak auto

Jongeren hebben steeds minder vaak een eigen auto. Onder ouderen groeit het autobezit juist. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) per 1 januari van dit jaar.

Terwijl het aantal jongeren tussen de 18 en 25 met 0,4 procent afnam, daalde het aantal auto's dat zij in bezit hebben met 4,5 procent. Onder 65-plussers is het omgekeerde beeld zichtbaar. Het aantal ouderen steeg met vier procent, terwijl het autobezit met zeven procent steeg.

Het totaal aantal motorvoertuigen in Nederland neemt nog steeds toe, meldt het statistiekbureau. Op 1 januari waren er 72.000 meer voertuigen op de weg dan een jaar eerder, een groei van een procent. Dat is wel de laagste groei sinds jaren.

Afgelopen jaar nam het aantal bedrijfsauto's met 0,6 procent af. Het aantal personenauto's en motoren steeg in 2013 rond de één procent. De hoogste groei in motorvoertuigen vond het CBS bij brommers met ruim twee procent. Vier jaar geleden nam het aantal brommers echter nog met elf procent toe.

In totaal reden er begin dit jaar 9,57 miljoen voertuigen op de Nederlandse wegen. Veruit de grootste categorie zijn de personenauto's, waarvan er 7,9 miljoen in Nederland zijn. Per duizend inwoners zijn er 470 auto's.

Songfestivalcommentatoren beïnvloeden stemmen

Songfestivalcommentatoren Jan Smit en Daniël Dekker weten dat ze de publieksstemmen behoorlijk kunnen beïnvloeden. "Als je vooraf zegt: die en die zingt heel raar, denken mensen: hij zal het wel weten, want hij geeft commentaar", zegt Dekker tegen Novum Nieuws.

"Als Paul de Leeuw zegt: wat is die jurk lelijk, dan letten mensen alleen nog maar op die jurk", weet ook Jan Smit. "Het ene deel denkt dan: dat is zo, daar stem ik niet op. Een ander deel denkt: wie ben jij om dat te vinden, ik ga er juist op stemmen." De Volendammer noemt het Songfestival 'een visueel spektakel'. "Waar wij invloed kunnen hebben op het stemmen."

Vorig jaar zei Smit bij een van de inzendingen dat de kijkers gerust even de hond uit konden laten. Over die opmerking is vooraf overlegd, vertelt Dekker. "Jan vroeg zich af of hij het wel moest zeggen. Je stuurt mensen namelijk met een bepaalde gedachte een liedje in." Dekker zegt de muzieksmaak van het publiek niet te onderschatten. "Maar van die miljoenen kijkers heeft de helft niet echt een mening. Die vinden iets leuk of niet leuk, het is een gevoel."

Omdat de commentatoren invloed hebben op de mening van het publiek, hoopt Dekker dat Anouk iedereen in weet te pakken tijdens de finale. "Je mag hopen dat Anouk met haar charisma het gevoel weet te raken van de kijker. Volgens mij is ze daartoe in staat. Commentatoren en internationale pers moeten daar ook een gevoel bij krijgen. Die bepalen heel veel, vergis je daar niet in."

'Belgische kroonprins volgt vader in november op'

In België gaan opnieuw geruchten over een op hand zijnde abdicatie. Koning Albert II zou op 20 juli, aan de vooravond van een nationale feestdag, zijn abdicatie aankondigen. De koning wordt dan op Koningsdag, 15 november, opgevolgd door kroonprins Filip, schrijft het Belgische Le Soir Magazine. Het taboe rond de abdicatie zou zijn weggevallen nu Beatrix plaats heeft gemaakt voor Willem-Alexander.

Belgische media zien genoeg aanwijzingen dat de koning het rustiger aan gaat doen. Op 6 juni wordt hij 79 en de feestelijkheden rond Alberts twintigste jaar op de troon op 9 augustus worden volgens de aankondigen 'opvallend sober' gehouden.

Sommige ingewijden zouden aangeven dat de Belgische premier Elio Di Rupo persoonlijk op de hoogte is gebracht. Zelf zou hij zich nog in stilzwijgen hullen. Veel politici zouden willen dat de koning aanblijft tot na de parlementsverkiezingen van 25 mei volgend jaar. Na de vorige verkiezingen was de koning 541 dagen in touw met de formatie. Om dat nog eens door te moeten maken zou voor de dan 80-jarige Albert II een 'echte marteling' zijn, schrijft De Morgen. Veel politici zien het volgens De Standaard echter niet zitten als het land nog zo'n politieke crisis moet doorstaan, maar dan ook nog eens zonder ervaren vorst op de troon.

Kamerlid, minister van staat en paleiskenner Herman de Croo (Open Vld) zegt tegen de Gazet van Antwerpen het gerucht niet te geloven. "Ik heb helemaal geen signalen ontvangen. Zij die er het minst van blijken te weten, spreken of schrijven er het meest over."

Noord-Holland wil geen windmolens dicht bij kust

Noord-Holland wil niet dat het rijk onderzoekt of windmolenparken dicht bij de kust kunnen worden gebouwd. De provincie wil het open zicht op zee behouden en schrijft in een zienswijze aan minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) dat dit gevoelig ligt in de maatschappij.

De minister wil onderzoeken of het haalbaar is om binnen twaalf mijl (ruim negentien kilometer) van de kust windmolenparken te bouwen. De provincie gaat ervan uit dat dit tot veel verzet leidt en dat het uitzicht wordt verpest en ziet dus geen meerwaarde in zo'n studie. Windmolens die meer dan twaalf mijl van de kust liggen zijn volgens de provincie wel welkom omdat die grote kansen bieden voor de Noord-Hollandse windsector.

Hoes: coffeeshops verklaren oorlog aan recht

Dat coffeeshops in Maastricht tegen de regels in weer drugstoeristen toelaten is een oorlogsverklaring aan het rechtssysteem. Dat zei burgemeester van Maastricht Onno Hoes donderdag op Radio 1. "Het gaat niet om de vraag of je het eens bent met het beleid of niet, maar om de vraag of je een rechterlijke uitspraak volgt of niet."

Om de overlast terug te dringen, mogen coffeeshops in de grensgebieden geen drugstoeristen meer toelaten. Vorig jaar sloot de burgemeester de coffeeshop Easy Going nadat die zich openlijk tegen het beleid keerde en buitenlanders toeliet.

De rechtbank oordeelde dat de coffeeshop zich aan de nieuwe regels dient te houden, maar oordeelde ook dat de coffeeshop niet had mogen worden gesloten. Hoes had beter moeten onderbouwen waarom minder vergaande maatregelen geen optie waren.

De coffeeshops concludeerden hieruit dat ze wiettoeristen mogen toelaten en lieten hen sinds 5 mei weer binnen. De gemeente sloot daarop nog eens twee coffeeshops, Mississippi en de Kosbor. "Ik heb er inmiddels drie gesloten, wie weet moet ik daar wel mee doorgaan de komende tijd", zei Hoes. "Als zij continu blijven weigeren zich aan de regels te houden, kan ik niet anders dan ingrijpen."

Kelly Rowland was jaloers op succes Beyoncé

Kelly Rowland biecht in haar nieuwe single op dat ze jaloers was op het solosucces van Beyoncé. Op Dirty Laundry zingt Rowland dat zij boos was en zich naar voelde toen Beyoncé de ene na de andere hit scoorde.

Rowland omschrijft de relatie met Beyoncé als 'bitterzoet'. "Zij stond aan de top, ik was down", zingt de 32-jarige zangeres, die net als Beyoncé deel uitmaakte van de onlangs herenigde meidengroep Destiny's Child. Toch zegt Rowland Beyoncé haar succes te gunnen.

Op Dirty Laundry onthult Rowland ook dat ze mishandeld werd door haar ex. "Ik werd geslagen. Hij sloeg tegen een raam alsof ik het was, totdat het brak. Hij zei: niemand houdt van je, niet je moeder, niet je vader en zeker niet Bey."

Destiny's Child viel in 2006 uiteen. De drie dames gingen solo verder, maar Beyoncé had veruit het meeste succes. Begin dit jaar kwam de meidengroep weer samen. De drie traden in februari voor het eerst weer op tijdens Beyoncés show in de pauze van de Super Bowl. Volgens Rowland zijn de dames sindsdien 'hechter dan ooit'.

[NBA] Sacramento Kings verhuist niet naar Seattle

Basketbalploeg Sacramento Kings mag niet verhuizen naar Seattle. Dat hebben de eigenaren van de NBA-teams woensdag besloten. Eerder had een speciale commissie al een negatief advies gegeven over een verhuizing van de Californische ploeg.

Een groep investeerders uit Seattle, onder wie Microsoft-topman Steve Ballmer, wilde de Kings kopen en na een verhuizing door het leven laten gaan als Seattle Supersonics. De oude Supersonics werden in 2008 verplaatst naar Oklahoma City om daar als Oklahoma City Thunder door het leven te gaan.

De eigenaars van de Kings, de Maloof-familie, rest nu niets anders dan onderhandelen met een consortium uit Sacramento. Die groep, die door burgemeester en oud-NBA-All-Star Kevin Johnson bijeengebracht werd, wil 525 miljoen dollar (ruim 400 miljoen euro) betalen voor de club. Ook wordt er een nieuwe sporthal voor de Kings gebouwd in het centrum van de hoofdstad van Californië.

CD: Harper Simon - Division Street

De naam Harper Simon zal niet veel muziekliefhebbers wat zeggen, ondanks zijn goed ontvangen self-titled debuut in 2010. Als je dan zegt dat het de zoon uit Paul Simon zijn eerste huwelijk is, is het lijntje naar faam en bekendheid wat korter. Harper Simon probeert zijn roots echter niet al teveel te gebruiken om door te breken in de muzikale wereld en gaat qua muziek ook zijn eigen gang. Drie jaar na zijn debuutplaat is er nu Division Street, een album dat in elk geval over het algemeen meer volume heeft dan de platen van zijn pa. 

Assassin's Creed leidt Ubisoft naar winststijging

Dankzij de verkoop van de actiegame Assassin's Creed III, het dansspel Just Dance 3 en het schietspel Far Cry 3 heeft de Franse uitgever Ubisoft zijn winst flink zien stijgen. In het afgelopen boekjaar werd 64,8 miljoen euro winst geboekt, een stijging van bijna 74 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat heeft Ubisoft woensdagavond bekendgemaakt.

Met 12,5 miljoen verkochte exemplaren was Assassin's Creed III de grote klapper van de uitgever. Just Dance 3 ging 8,5 miljoen keer over de toonbank, terwijl er van Far Cry 3 zes miljoen exemplaren zijn verkocht.

In het huidige boekjaar denkt de uitgever zijn winst te verdubbelen. Ubisoft heeft hoge verwachtingen van onder meer de actiegames Assassin's Creed IV: Black Flag, Splinter Cell: Blacklist en Watch Dogs.

Angry Birds over drie jaar in bioscoop

De animatiefilm rond de smartphonehit Angry Birds moet over drie jaar in de bioscoop draaien. De 3D-film wordt gemaakt en gefinancierd door gamebedrijf Rovio Entertainment en uitgegeven door Sony Pictures Entertainment. De film staat gepland voor 1 juli 2016. Hoeveel geld gemoeid is bij de deal tussen Sony en Rovio is niet bekendgemaakt.

John Cohen, bekend als producer van de animatiefilm Verschrikkelijke Ikke, en David Maisel, de producent van Iron Man, werken aan de Angry Birds-film. Over het verhaal van de film of eventuele stemacteurs is nog niets bekend. De vogels, de hoofdrolspelers uit de games, zwijgen doorgaans.

De film is overigens niet de eerste videoproductie van Rovio. Het bedrijf biedt al korte filmpjes aan via verschillende televisiekanalen en in zijn eigen spellen. De Angry Birds-animaties verschijnen wekelijks en zijn in de eerste zes weken meer dan 150 miljoen keer bekeken.

De Angry Birds-spellen draaien om een groep vogels die de biggetjes moeten verslaan die hun eieren hebben gestolen. De spellen zijn sinds 2009 meer dan 1,7 miljard keer gedownload of gekocht voor allerlei spelcomputers, tablets en smartphones.

Honda keert terug in Formule 1

Honda zal in het seizoen 2015 terugkeren in de Formule 1, zo maakte de motorenbouwer vandaag bekend. Het Japanse merk zal zoals verwacht een samenwerking met McLaren aangaan, een combinatie die tussen 1988 en 1992 zeer succesvol is geweest. Nu rijdt McLaren met Mercedes-motoren.

Honda stapte eind 2008 uit de F1 vanwege tegenvallende resultaten. Hierop kocht Ross Brawn het team en werd onder de naam Brawn GP met een Mercedes-motor meteen kampioen. Dat Honda nu terugkeert komt door in 2014 de introductie van de 1,6 liter V6-turbomotor. Hierdoor is het aantrekkelijk voor nieuwe merken om de sport weer te betreden en Honda heeft naar eigen zeggen al veel werk gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe krachtbron die in 2015 moet gaan debuteren.

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh is in zijn nopjes met de komst van Honda. "Honda en McLaren hebben samen een groot nalatenschap; we hebben in het verleden een uniek partnerschap gevormd dat de strijd aanging en de rest van de wereld verslagen heeft. We hebben samen een aantal van de meest legendarische momenten uit de F1-historie gecreëerd waarop tot op de dag van vandaag nog over gesproken wordt."

"In de jaren 80 en 90 won de combinatie McLaren en Honda samen 44 grands prix en acht kampioenschappen. In 1988 hebben we samen de beste Formule 1-auto ooit gebouwd, de McLaren MP4-4 die met de coureurs Ayrton Senna en Alain Prost vijftien van de zestien races won. McLaren en Honda staan nu een nieuw opwindend avontuur en namens McLaren en iedere Formule 1-liefhebber wil ik Honda hartelijk welkom heten bij haar terugkeer in de sport."

Naast McLaren zal Honda waarschijnlijk aan nog een of meerdere teams motoren gaan leveren. Welke dat zijn is nog niet bekend. In de paddock gaan geruchten dat Williams en Sauber interesse in de Japanse krachtbronnen zouden hebben.

FOK!sport foto-onderschrift maandag 13 mei

FOK!sport is van start gegaan met een foto-onderschriftcompetitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke week twee nieuwe foto's plaatsen.

Afgelopen donderdag was de 29e ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was Multani met het volgende onderschrift: "Ijs bij het WK ijshockey uitzonderlijk glad dit jaar."

Opgave maandag 13 mei
Rafael Nadal won afgelopen zondag maar weer eens een toernooi. Hier poseert hij met een aantal ballenmeisjes. Wat had hij daarop te zeggen? (Foto: Pro Shots)

'Hele Nederlandse landbouw kan biologisch'

Nederland is een ideaal land om over te stappen op biologische landbouw. Het kan een pioniersrol vervullen in de omschakeling naar een vorm van landbouw die geen fossiele brandstoffen verbruikt, zegt aantredend hoogleraar landbouwecologie aan de Wageningen Universiteit Pablo Tittonell in een interview met Trouw.

Nederland heeft volgens Tittonell de ideale bodem, het geschikte klimaat, ervaring met watermanagement en ondernemende en innoverende boeren. Zijn pleidooi is opmerkelijk, omdat bestuursvoorzitter van de universiteit Aalt Dijkhuizen al meerdere keren heeft afgegeven op de biologische landbouw. Bij de opening van het academisch jaar in 2012 stelde hij bijvoorbeeld dat reguliere landbouw nodig is om de wereldbevolking te kunnen voeden.

Tittonel wijst erop dat de helft van de wereldbevolking wordt gevoed door kleine boeren die vaak biologisch werken, terwijl zij maar twintig procent van de beschikbare grond hebben. Met de overige tachtig procent van de grond wordt de andere helft gevoed. Het is volgens hem belangrijk om dat boeren hun teelt aanpassen aan wat in hun gebied mogelijk is, zodat geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig zijn om hun gewassen in leven te houden. Zo zou de biologische landbouw een stuk efficiënter kunnen worden gemaakt.

In zijn inaugurele rede als hoogleraar gaat de Argentijn er donderdag op wijzen dat grootschalige landbouw die vooral leunt op het gebruik van chemicaliën en fossiele brandstoffen een doodlopende weg is. "Elke graankorrel die op gangbare wijze wordt geproduceerd bestaat voor zeventig procent uit fossiele brandstof, nodig voor kunstmest en machines", stelt hij. Vanwege de groeiende bevolking is volgens hem elk jaar acht procent van de oliereserves nodig voor de reguliere landbouw. "Dat is niet vol te houden."

Ook werkt het systeem volgens hem in de hand dat voedsel niet daar wordt geproduceerd waar dat het meeste nodig is. Dat zorgt volgens hem niet alleen voor honger, maar ook voor mensen die te dik zijn.

'Supermarkten sluisden babymelk naar handelaren'

Supermarkten hebben tot voor kort grote hoeveelheden babymelk ingekocht, om deze weer door te verkopen aan handelaren. Doordat de Chinese vraag naar betrouwbare babymelk uit Nederland groot is, waren daar flinke winsten mee te behalen. Dat meldt De Telegraaf donderdag na gesprekken met babymelkhandelaren. In verschillende supermarkten is de babyvoeding op rantsoen, omdat er niet genoeg voorraad is.

Een van de handelaren zegt in de krant dat supermarkten onbeperkt konden inkopen bij een van de producenten, Nutricia. "Een eigenaar bestelde bijvoorbeeld acht pallets, zeg vijfentwintighonderd pakken Nutrilon. Ik kreeg een belletje dat ik er 2400 kon opkopen, de rest bewaarde hij voor in zijn winkelschappen." De producent zegt in de krant dat de doorverkoop een groot probleem is en dat het aan supermarkten is om daar een einde aan te maken.

De handelaren noemen in de krant met name filialen van Albert Heijn als startpunt van de 'grijze handel'. De supermarktketen zelf zegt tegen De Telegraaf dat beeld niet te herkennen. Ook brancheorganisatie CBL zegt tegen de krant niet op de hoogte te zijn van de bijverdiensten van de leden.

De Chinese zuivelindustrie heeft te kampen met kwaliteitsproblemen. In 2008 kwamen ten minste zes kinderen om het leven toen ze babymelk hadden gedronken die bleek te zijn vervuild. Ook vorig jaar werd vervuilde babymelk aangetroffen. Chinese ouders zoeken daarom hun heil bij onder meer Nederlandse melkpoeder. Vorige maand werd bekend dat Chinese investeerders in Assen een babymelkfabriek willen bouwen. Het is voor het eerst dat Chinezen een fabriek in Nederland bouwen voor de export naar eigen land.

Babyvoeding op rantsoen
Babyvoeding op rantsoen (Foto: FOK!)

[NBA] Heat en Grizzlies naar halve finales

De basketballers van Miami Heat en Memphis Grizzlies zijn doorgestoten tot de halve finales van de strijd om de titel in de Amerikaanse profcompetitie NBA. De titelverdediger uit Miami versloeg woensdag (lokale tijd) Chicago Bulls met 94-91. Het was de vierde overwinning waarmee een einde kwam aan de best-of-seven serie: 4-1.

Miami Heat treft in de finale van de Eastern Conference de winnaar van de serie duels tussen New York Knicks en Indiana Pacers. Die laatste ploeg leidt met 3-1.

In de Western Conference is Memphis Grizzlies verrassend doorgedrongen tot de eindstrijd ten koste van Oklahoma City Thunder. In het vijfde duel werd het 88-84 voor de uitploeg die daarmee een niet meer te achterhalen 4-1-voorsprong nam. De volgende tegenstander wordt San Antonio Spurs of Golden State Warriors. De Spurs leiden met 3-2.

Heat en Grizzlies naar halve finales NBA
Heat en Grizzlies naar halve finales NBA (Foto: ANP)

Japanse economie hard gegroeid

De Japanse economie is in het eerste kwartaal van het jaar harder gegroeid dan verwacht. Het bruto binnenlands product steeg met 3,5 procent ten opzichte van een jaar eerder, als gevolg van de verhoogde uitgaven van de overheid en het ruime monetaire beleid.

Economen gepolst door persbureau Reuters hadden gerekend op een groei van 2,8 procent op jaarbasis. In het laatste kwartaal van vorig jaar bedroeg de groei op jaarbasis nog 1,0 procent. Van kwartaal op kwartaal groeide de Japanse economie met 0,9 procent, bleek donderdag uit de cijfers van de Japanse regering.

Woensdag brachten verschillende Europese landen al groeicijfers over het eerste kwartaal naar buiten. De economie van de eurozone bleek voor het zesde kwartaal op rij te zijn gekrompen. De grootste economie, Duitsland, groeide met 0,1 procent. De Nederlandse economie kromp 0,1 procent.

Ramkraak op Rabobank in Rotterdam

Bij een vestiging van de Rabobank in de Rotterdamse deelgemeente IJsselmonde is donderdagochtend een ramkraak gepleegd. Vier daders ramden de bank rond 04.30 uur met een auto, die vervolgens uitbrandde. Ze gingen er daarna op twee scooters vandoor, meldt de politie.

Het is niet bekend of de daders bij de ramkraak op de kruising van de Oude Watering en de Rhijnauwesingel buit hebben gemaakt. De politie heeft nog met onder meer een helikopter naar de daders gezocht, maar zij wisten te ontkomen. De komende uren doet de politie sporenonderzoek bij de bank.

Artsenorganisatie wil strengere euthanasieregels

De wettelijke mogelijkheden voor euthanasie bij dementerenden moeten worden beperkt. Dat bepleit artsenorganisatie KNMG donderdag in een gesprek met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), schrijft de Volkskrant. Het overleg is omstreden omdat een klein deel van de artsen tegen scherpere eisen is.

Over de euthanasiewet wordt al enkele maanden gesteggeld. Grondlegger van die wet Els Borst (D66) zei in februari tegen Zembla dat artsen de wet verkeerd uitvoeren omdat ze schriftelijke euthanasieverklaringen naast zich neerleggen. Van de KNMG mogen artsen geen euthanasie bij een dementerende patiënt uitvoeren als hij zijn euthanasiewens niet meer kan bevestigen. Ook niet als de patiënt eerder schriftelijk heeft aangegeven niet meer te willen leven als hij dementeert.

Het standpunt van de KNMG is daarmee scherper dan de wet. Volgens de wet mag een arts euthanasie bij een dementerende patiënt uitvoeren als er een wilsverklaring is. "Het kan niet dat een beroepsgroep een eigen interpretatie van de wet kiest", zei Borst daarover. Nu wil de KNMG dat de wet in overeenstemming wordt gebracht met de richtlijn. Bij het overleg dat de KNMG donderdag met Schippers voert is Borst ook aanwezig.

Gesubsidieerd natuurbeheer door boer 'groot fiasco'

Subsidies voor agrarisch natuurbeheer zijn op een 'groot fiasco' uitgelopen. In de afgelopen twintig jaar is hier een miljard euro aan uitgegeven, terwijl er tegelijkertijd door de intensivering van de landbouw een dramatische biologische verarming plaatsvond. Dat concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in een advies dat donderdagmiddag aan staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) wordt overhandigd, schrijft Trouw.

Het kabinet had om advies gevraagd omdat het het natuurbeleid wil herijken. De raad adviseert om de financiering van 'ineffectief agrarisch natuurbeheer' te stoppen. Alleen boeren die vlak bij natuurreservaten werken en bereid zijn de grondwaterstand te verhogen en de bemesting en het gifgebruik terug te dringen zouden nog subsidie moeten krijgen.

Het advies is opgesteld door een commissie onder leiding van ex-minister en CDA-prominent Agnes van Ardenne. CDA-landbouwministers Gerrit Braks en Cees Veerman waren juist voorstander van de subsidies. Toenmalig staatssecretaris Henk Bleker (CDA) zei twee jaar geleden nog dat juist boeren de natuur moesten redden. Van Ardenne zegt volgens de krant niet anders te kunnen concluderen dan dat de subsidieregeling veel kost en weinig effect heeft.

De commissie concludeert verder dat er minder aandacht moet gaan naar het beschermen van afzonderlijke plant- en diersoorten. Als een reservaat groot genoeg is en de omstandigheden goed, zouden die vanzelf komen. Ook zou er een bouwstop moeten komen op ecoducten. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat ze nut hebben. In tijden van schaarste zou het beter zijn bestaande natuurgebieden uit te breiden.

FOK! wat een weer... Bewolkt en regen

Goedemorgen! Een frontale storing ligt al een paar dagen net ten oosten van ons land en deze vormt de begrenzing tussen de warme en koele lucht. De koele lucht gaat uiteindelijk wel terrein winnen, maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Vanuit het zuidoosten trekt deze storing uiteindelijk over ons land heen en zeker in het oosten en noordoosten is er ook kans op onweer.

Daar kan het namelijk nog even 16 graden worden, terwijl het in het westen niet 'warmer' wordt dan 11 graden. Vrijwel iedereen krijgt zijn portie regen wel, maar het meeste lijkt toch wel in de oostelijke landshelft te gaan vallen, met zoals gezegd dus kans op onweer. Alleen vanochtend zou er nog even wat zon zichtbaar kunnen zijn. De wind komt uit een noordelijke richting en is zwak of matig. Toch sluit ik het niet uit dat de wind bij actievere buien even flink uithaalt. Later in de avond neemt ook de reguliere wind wat in kracht toe.

Voor de komende dagen kunnen we vrij kort zijn: Wisselvallig. Er zitten zeker wel aardige momenten tussen, maar de paraplu zullen we elke dag wel even nodig hebben.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Haas1
 Ook een hazenhol is voor KlapMongeaul niet meer veilig.

 Haas op de vlucht
Deze haas ging in de vroege ochtend wel op de vlucht voor Klap.

ODB en Eazy-E treden op als hologram

Wijlen Ol' Dirty Bastard en Eazy-E staan over een paar maanden weer op het podium. De twee overleden rappers geven in de vorm van hologrammen een optreden tijdens Rock the Bells, schrijft de website All Hiphop. De virtuele optredens zijn tijdens shows in september en oktober te zien. Het festival viert dan het tienjarige jubileum.

Een rapper van Bone Thugs-N-Harmony zou optreden met de projectie van Eazy-E, en een geprojecteerde Ol' Dirty Bastard rapt met een lid van de Wu Tang Clan. Vorig jaar was tijdens Coachella een hologram van een rappende Tupac te zien.

Eazy-E overleed in 1995 op 31-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids. De 35-jarige ODB stierf in 2004 aan een hartaanval, als gevolg van een overdosis.

Arnhemmers massaal tegen kunstcentrum

Een grote meerderheid van 85,4 procent van de Arnhemse bevolking heeft woensdag tegen een nieuw kunstcentrum in de stad gestemd. Slechts 17,1 procent van de kiesgerechtigde Arnhemmers toog echter naar de stembus voor het referendum, veel minder dan de vereiste dertig procent. Volgens een zegsvrouw van de gemeente is het nu aan de gemeenteraad om te beslissen of iets met de uitslag wordt gedaan.

Inwoners van Arnhem konden zich woensdag voor of tegen het 32 miljoen euro kostende project uitspreken. In het door de gemeente beoogde 'kunstencluster' moeten het Museum voor Moderne Kunst en een filmtheater worden gevestigd. Het referendum werd opgezet nadat drieduizend inwoners van Arnhem daar bij de gemeenteraad om hadden gevraagd. Zij vonden het project geldverspilling.

Het houden van het referendum kostte bijna 260 duizend euro. De uitkomst is volgens de regels echter pas geldig als dertig procent van de kiesgerechtigde Arnhemmers komt opdagen. In totaal stemden 17.825 inwoners tegen en 3052 voor.

Farrar boekt dagsucces in Californië

Tyler Farrar heeft woensdag de vierde etappe van de Ronde van Californië gewonnen. De Amerikaan was na een rit van 134 kilometer voor eigen publiek de snelste in de massasprint. Farrar werd in Santa Barbara op het podium geflankeerd door landgenoot Ken Hanson en de Belg Gianni Meersman. Peter Sagan moest genoegen nemen met slechts de vijfde plaats.

In het algemeen klassement blijft Janier Acevedo (Jamis-Hagens) de leider. Tejay van Garderen (BMC) staat tweede op twaalf seconden voor Philip Deignan (United Healthcare). De voor de Nederlandse Antillen uitkomende Drent Marc de Maar (United Healthcare) staat elfde.

Japan krijgt Eevee onder 3DS XL

De gamers in Japan krijgen een kans om een Eevee 3DS XL te kopen. Ja, je leest het goed, krijgen een kans. Er is namelijk een loterij waar je aan mee kunt doen met als prijs dat je een exclusieve 3DS XL met Eevee eronder kunt kopen.

De mensen kunnen zich tot 3 juni inschrijven bij de Pokémon Centers in Japan. Op 22 juni weten de deelnemers of ze naar de winkel mogen komen om de handheld te kopen voor 18.900 yen, zo'n 143 euro. De speciale 3DS XL is regio-gebonden, zoals alle andere 3DS-varianten.

De ontwerper houdt van strepen. Zo veel dat hij Eevee aan de onderkant van de handheld heeft gezet in plaats van erop. Helaas is de bovenkant niet versierd met alle evoluties van Eevee, waarschijnlijk is zelfs de XL-versie daar niet groot genoeg voor.

3DS XL

Conte: "Ik blijf bij Juventus"

Antonio Conte blijft de trainer van Juventus. Hij wil verder bouwen aan de club die landskampioen is geworden in Italië.

Juventus heeft met overmacht de tweede landstitel op rij gewonnen dit seizoen, en dat heeft zich voor de trainer nu uitbetaald in een langer verblijf in Turijn. Conte staat sinds 2011 aan het roer bij Juventus.

Het succes bracht Conte in verband met clubs als Real Madrid en Paris Saint-Germain. Zelf gaf de 43-jarige oefenmeester ook aan dat hij op een punt in zijn carrière Juventus zou willen verlaten voor een andere club. "Ik wil bij Juventus blijven. We willen verdergaan met het opbouwen van de club", bevestigt hij nu aan diverse media. Voorzitter Andrea Agnelli zegt dat de club vooruit wil kijken. "We hebben het seizeoen 2013/14 en het seizoen daarop al gepland. Het zal een periode van twee jaar zijn."

Jesus: "Voetbal heeft ons gestraft"

Benfica-trainer Jorge Jesus kon het niet geloven. Hij zag zijn ploeg in de absolute slotfase verliezen van Chelsea in de finale van de Europa League (1-2).

"Chelsea kwam op dezelfde manier terug als FC Porto afgelopen weekeinde", constateerde de coach na afloop tegen Portugese media. "We kregen een doelpunt uit een standaardsituatie tegen, precies zoals nu."

"Het was een goede finale met twee ploegen die een hoog niveau haalden. Toch hebben wij bijna de hele wedstrijd gedomineerd", aldus de Portugees. "Het ontbrak ons aan dat laatste beetje geluk om op voorsprong te komen, want dit kans hadden we zeker na de gelijkmaker."

Nadat Benfica afgelopen weekeinde de competitie in Portugal leek weg te geven, greep de ploeg woensdag opnieuw naast het zilverwerk. "We hebben geweldig gespeeld, maar voetbal heeft ons gestraft. We hadden deze wedstrijd moeten winnen."

Lampard: "Je maakt je eigen geluk"

Frank Lampard was niet van mening dat Chelsea de eindzege in de Europa League gestolen had. Benfica was iets sterker, maar de Londenaren wonnen door een late treffer (1-2).

Lampard was aanvoerder van Chelsea door de afwezigheid van John Terry. Hij kon zijn geluk dan ook niet op, nadat hij met de Londenaren de Europa League won, terwijl hij vorig jaar de Champions League op zijn naam schreef. "Het is een geweldige tijd voor ons geweest, deze laatste twee jaar", zegt hij tegen iTV.

"Het was een wisselvallige periode, maar de hoogtepunten waren fantastisch. Dit is er ook weer een", jubelde de Engels international die nog dicht bij een doelpunt was. "Ik besloot om uit te halen en hoopte dat de bal nog iets zou dalen voordat hij de lat raakte."

"Uiteindelijk maakt het niet uit want Ivanovic deed het alsnog. Niemand verdient het meer dan hij." Lampard vond niet dat Chelsea onterecht won. "Het was af en toe lastig voor ons en het zat niet tegen. Maar uiteindelijk maak je je eigen geluk. Als je naar het hele seizoen kijkt hebben we verdiend gewonnen."

De middenvelder hoopt dat hij volgend seizoen ook nog voor The Blues speelt, ondanks een aflopend contract. "Dat hoop ik heel erg ja, want we worden steeds beter. We hebben nog niet gesproken over een extra jaar maar ik denk dat we er wel uitkomen."

EA schrapt online passes

Electronic Arts stopt met het Online Pass-systeem. De eenmalig te gebruiken codes om online te mogen spelen verdwijnen. De uitgever stopt ermee omdat de negatieve feedback van de spelers groter was dan ze hadden verwacht. Goh.

John Reseburg, EA senior director bij corporate communications, zegt het volgende: "Ja, we stoppen met Online Pass. Geen van onze nieuwe titels gaat die feature meer hebben."

De passen zijn controversieel vanwege het beperken van online toegang tot content voor tweedehands kopers. Zodra een Online Pass is gebruikt, moet de koper van een tweedehands game een nieuwe Online Pass kopen om toegang te krijgen tot de content die online aanwezig is. Het gaat dan meestal om de multiplayer-features van desbetreffende titel. Het systeem sloeg niet aan bij gamers en zij vonden het vooral een makkelijke manier van EA om een tweede keer geld binnen te harken.

"In eerste instantie gelanceerd als een poging om een volledig menu van online content en diensten te verpakken, hebben veel spelers geen gehoor gegeven aan het formaat", geeft Reseburg aan. "We hebben geluisterd naar de feedback en hebben besloten om het weg te doen en verder te gaan."

Ubisoft en Activision hebben het passysteem ook, maar wie weet doet goed voorbeeld volgen. EA's eerste titel die Online Pass-vrij is, is Fuse.

Online Pass

"Geen contact tussen Milan en Madrid"

AC Milan wordt gelinkt aan diverse spelers van Real Madrid, maar men claimt dat er totaal geen contact is tussen beide clubs. De CEO van AC Milan, Adriano Galliani, heeft ontkend dat zijn club een aantal spelers van Real Madrid wil contracteren.

De geruchten gaan over spelers als Kaka, Luka Modric, Pepe, Angel Di Maria en Diego Lopez, die zouden vertrekken bij een exit van trainer Jose Mourinho. "Er zijn geen gesprekken geweest met Real Madrid. Tot aanstaande maandag zullen we ook niet aan de transfermarkt denken, maar ons richten op de competitiewedstrijd uit tegen Siena", vertelde Galliani aan Sky Sport Italia.

Die laatste wedstrijd is nog van groot belang voor AC Milan. De ploeg staat derde (geeft recht op voorronde Champions League), maar heeft Fiorentina nog op twee punten achterstand. "We zullen zondag onze toekomst weten, dus daar concentreren we ons op. Tot zondagavond spreken we niemand wat betreft transfers."

'Tweede geluid' waargenomen in kwantumgas

Kwantumnatuurkunde is raar. Heel raar. Het zoveelste voorbeeld komt uit Oostenrijk: onderzoekers daar hebben bewezen dat hitte zich in een superfluïde kwantumgas verspreidt als een geluidsgolf, en hadden daarmee een opwindende primeur.

In een gewone stof verspreidt hitte zich via diffusie. De hitte verspreidt zich geleidelijk en evenredig over het materiaal. Maar het is al een tijd bekend dat het in sommige stoffen niet zo werkt. Die stoffen zijn namelijk superfluïde, wat betekent dat ze alle viscositeit ('stroperigheid') hebben verloren.

Door de superfluïditeit van zo'n stof gaat de warmteoverdracht veel sneller. Daardoor kan de hitte zich verspreiden op een manier die nog het meest op de verspreiding van een geluidsgolf lijkt. Daarom wordt het fenomeen ook wel 'tweede geluid' genoemd.

Totnogtoe was dit alleen waargenomen in superfluïde vloeistoffen. De bekendste superfluïde stof is helium-4, een isotoop van helium die ongeveer een kwart van alle massa in het universum vormt. Als die helium-4 afgekoeld wordt tot onder ongeveer 2,17 kelvin, wordt ze ook superfluïde. In deze supergekoelde helium-4 is het tweede geluid al eens waargenomen.

Er werd verondersteld dat het tweede geluid ook in superfluïde kwantumgassen voorkomt. Een kwantumgas is een gas waarbij de atomen ongewoon dicht op elkaar gedrukt zijn. Alle deeltjes gedragen zich ook als golven. Gewoonlijk is de onderlinge afstand van de deeltjes groter dan de frequentie van de deeltjes, maar in kwantumstoffen is de frequentie juist groter dan de onderlinge afstand. Dat veroorzaakt de zogenaamde kwantumeffecten.

Helaas was het tot op heden nog niemand gelukt om het tweede geluid ook daadwerkelijk waar te nemen in een superfluïde kwantumgas. Een team van natuurkundigen van de Universiteit van Innsbruck en de Oostenrijkse Academie der Wetenschappen, in samenwerking met Italiaanse collega's, heeft daar nu verandering in gebracht.

"Ondanks intensief onderzoek op dit gebied gedurende tien jaar, bleef het tweede geluid ongedetecteerd in kwantumgassen", vertelt onderzoeker Rudolf Grimm: "Echter, uiteindelijk bleek het ongelofelijk eenvoudig te bewijzen."

Daarvoor koelden Grimm en z'n team eerst in een vacuümkamer zo'n driehonderdduizend lithiumatomen tot bijna 0 kelvin (-273,15° Celsius) om een kwantumgas te doen ontstaan. Vervolgens gebruikten ze een laser om de wolk van deeltjes lokaal op te warmen.

En de resultaten mogen er zijn, zegt Grimm: "Hoewel in superfluïde helium slechts één golf van entropie ontstond, toonde ons Fermi-gas wat thermische expansie en dus een meetbare dichtheidsgolf." Daarnaast konden de onderzoekers ook als eerste de superfluïde fractie in het kwantumgas waarnemen, wat 'een fundamenteel gat in het onderzoek naar Fermi-gassen' dicht.

De enige vraag die nog rest is hoe we deze doorbraak van onze vrouwen weg kunnen houden. Voordat je het weet hebben ze een nieuwe manier om ons de oren van de kop te zeuren.

Onderzoek zorgfraude uitgebreider

Het al aangekondigde onderzoek naar fraude in de zorg wordt verder uitgebreid. Niet alleen de 'cure' (ziekenhuizen, artsen, geestelijke gezondheidszorg) wordt onder de loep genomen, maar ook de 'care' (dat is een term voor verzorging, verpleging, thuiszorg, langdurige zorg, gehandicaptenzorg).

Dat staat in een brief die minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn woensdag tegen middernacht nog aan de Tweede Kamer hebben gestuurd. Ze gaan dan ook kijken of de Nederlandse Zorgautoriteit meer menskracht nodig heeft voor het onderzoek. Ook wordt bezien, in samenwerking met minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), of het Openbaar Ministerie extra medewerkers behoeft.

Het onderzoek moet ook aantonen welke 'zwakke plekken' er in de systemen zitten en of er onduidelijkheden zijn in de huidige wet- en regelgeving.

"Fraude is onverteerbaar en dient zo hard mogelijk bestreden te worden. Fraude met voor zorg bestemde middelen tast behalve de betaalbaarheid van ons zorgstelsel ook de solidariteit aan. Solidariteit is een belangrijke pijler van ons stelsel, deze mag geen gevaar lopen doordat we er niet voldoende in slagen om verrijking ten koste van de premiebetaler te voorkomen", schrijven de bewindslieden.

Europa verdeeld over acceptatie homo's

De acceptatie van homoseksualiteit is sinds 1981 toegenomen in Europa. Maar tegelijk zijn er grote verschillen tussen de verschillende landen, zo blijkt uit twee donderdag gepresenteerde studies van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Uit het onderzoek blijkt dat meer en meer Europeanen homoseksualiteit niet afwijzen. In 1981 deed de helft van de Europeanen dat nog, in 2008 nog een kwart. Vooral in de jaren '90 nam de acceptatie toe, daarna vlakte de ontwikkeling af.

De verschillen tussen landen bleven echter groot. Landen met een relatief hoog opleidings- en inkomensniveau en een redelijk gelijke inkomensverdeling staan vaak positiever tegen homoseksualiteit, zo blijkt. Vooral in Scandinavië en West-Europa is homoseksualiteit geen taboe meer, terwijl in landen als Polen, Bulgarije en Rusland de meerderheid van de bevolking homoseksualiteit juist afkeurt.

Nederland behoort tot de eerste groep landen, oftewel de landen waar homoseksualiteit goeddeels is aanvaard als normaal. De sociale acceptatie neemt volgens de onderzoekers nog altijd toe: in 2006 stond 15 procent van de Nederlanders nog negatief tegenover homoseksualiteit, in 2012 nog 4 procent.

Toch zijn er punten waar een groter deel van de bevolking niet positief over oordeelt. Zo vindt 1 op de 5 Nederlanders dat homoseksuelen geen gelijke rechten moeten hebben met betrekking tot adoptie en 29 procent van de Nederlanders neemt aanstoot aan zoenende mannen, tegenover 19 procent voor zoenende vrouwen en 14 procent voor zoenende heteroseksuelen. Transgenders kunnen op minder acceptatie rekenen: 20 procent van de Nederlanders vindt dat er iets mis is met deze mensen. Anderzijds vindt 59 procent het prima dat transgenders een geslachtsverandering kunnen ondergaan.

Bovendien blijken er ook binnen Nederland verschillen tussen bevolkingsgroepen. Zo zijn kerkgangers, PVV-stemmers en niet-westerse migranten vaker negatiever over homoseksualiteit dan andere Nederlanders.

Europa verdeeld over acceptatie homo's
Europa verdeeld over acceptatie homo's (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.