Dutch darts

De Grand Slam Of Darts is misschien wel het zwaarste darttoernooi dat er bestaat. Het WK, dat over een maandje begint, is prestigieuzer, maar op de Grand Slam staan de beste spelers van beide bonden tegenover elkaar. En vanavond is de finale van dat toernooi. Met de beste darter ooit, Phil Taylor? Nee. Wereldkampioen Adrian Lewis? Nee. Andere hooggeklasseerden op de wereldranglijst, zoals Gary Anderson, Simon Whitlock of James Wade? Nee, nee, nee. Twee Nederlanders, Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen, dat zijn de finalisten.

Vorig jaar had ik voor aanvang van het WK al het idee dat Van Barneveld op de weg terug was, maar toen verloor hij zeer verrassend al in de eerste ronde van een volstrekt onbekende speler. Maar nu is hij echt terug. Barney gooit weer gemiddeldes boven de 100, staat ontspannen op het podium, straalt zelfvertrouwen uit, én behaalt dus eindelijk weer resultaten die we van hem gewend waren.  Dat mocht ook wel, want hij was inmiddels weggezakt uit de top 10 van de wereldranglijst en is daarop zelfs niet meer de beste Nederlander.

Want dat is Mighty Mike, Michael van Gerwen. Hij won jaren geleden als tiener al grote televisietoernooien, maar kon die lijn niet doorzetten. Begrijpelijk, op die leeftijd. Inmiddels is Van Gerwen 23 en misschien wel dé titelfavoriet voor het WK straks. Hij schakelde Taylor deze week soepeltjes uit en was ook in de rondes daarna ongenaakbaar. Met meerdere finishes van 170 liet hij de concurrentie kansloos, en het is een wonder dat Van Gerwen (nog) geen 9-darter heeft gegooid dit toernooi.

Vanavond hebben we dus een Nederlandse finale. Het zwaarst bezette darttoernooi ter wereld en twee Nederlanders zijn de beste. Het is lang geleden dat zoiets gebeurde. We herinneren ons vast allemaal nog wel de Lakeside-finale van 2006 tussen Jelle Klaasen en Van Barneveld, gewonnen door Klaasen. Een jaar later was het voor het laatst dat twee Nederlanders een finale van een televisietoernooi speelden: Barney en Vincent van der Voort op de UK Open van 2007. Hoog tijd dus dat het weer eens gebeurde.

Ik raad u aan om deze finale te gaan kijken. Ook al kijkt u normaal geen darts, geef dit een kans. Een Van Gerwen in deze vorm is sowieso al fantastisch om naar te kijken, want hij speelt gewoon op het niveau van de beste darter ooit, Phil Taylor. Met een andere, legendarische, Nederlandse speler als tegenstander gaat deze finale vuurwerk opleveren. Kijken dus, en dan over een maandje ook het WK, met zeker twee Nederlandse titelfavorieten. Mocht u het vanavond niets vinden, dan hoeft u nooit meer te kijken: mooier dan dit wordt darts echt niet.