Actiegroep tegen witte sneeuw

In navolging van de actiegroepen die tegen Zwarte Piet zijn, of die liever andersgekleurde Pieten willen hebben, is er nu een actiegroep tegen witte sneeuw. Ligt bij die andere actiegroep de nadruk op dat het kwetsend is voor donker gekleurde mensen, bij ons ligt de nadruk begrijpelijkerwijs op het tegenovergestelde. Ondanks dat zij een totaal belachelijk en verwerpelijk idee nastreven, zijn er wel overeenkomsten. Zwarte Piet lijkt op het eerste gezicht een vrolijke snuiter. Toch zou het denigrerend zijn omdat hij geknecht is en expres dom over moet komen. Sneeuw lijkt op het eerste gezicht ook leuk. Gezellig met de kinderen gaan sleeën, sneeuwbalgevechten en daarna lekker bij de kachel opwarmen met een beker warme chocolademelk.

Maar sneeuw heeft ook een donkere kant. Denk maar eens aan de vele ongelukken die er gebeuren, zeker als er net sneeuw is gevallen. Veel auto's knallen ergens tegenop, vaak met alleen blikschade, maar soms ook met dodelijke afloop. Denk aan de wegen die tijdens een sneeuwbui totaal onbegaanbaar zijn, waardoor mensen pas ver na middernacht thuiskomen. Denk eens aan de dieren die geen eten kunnen vinden. Denk aan de ouderen en andere groepen in de samenleving die slecht ter been zijn. Die kunnen de straat niet meer op en als ze het toch doen, riskeren ze een arm- of beenbreuk. Dus zijn ze afhankelijk van de hulp van medemensen. En zoals we de laatste tijd vaker kunnen horen en lezen, is de medemens de laatste tijd lang niet meer zo behulpzaam als vroeger. We willen nog wel helpen, maar dan voornamelijk financieel. Als er een gironummer aan verbonden is, zijn we de beroerdste niet, maar als het om fysiek in actie komen gaat, geven we niet thuis. Velen gebruiken daarbij ten onrechte het excuus dat ze nog ingesneeuwd op de A9 staan.

Al deze negatieve aspecten van sneeuw hebben hun weerslag op de manier waarop men de blanke mens bekijkt. Dat het verleden van de blanken niet zo onbevlekt is als pas gevallen sneeuw, speelt natuurlijk ook mee. Daarom zijn wij een actiegroep begonnen om sneeuw niet langer wit, maar vrolijk gekleurd te maken. Hoe dit verder technisch ingevuld moet worden, is nog niet geheel duidelijk, maar her en der in den lande zijn al spontane initiatieven genomen om ons ideaal te verwezenlijken. Zo heeft de gemeente Etten-Leur besloten om te gaan strooien met gekleurd zout. Weliswaar omdat ze door hun voorraad reguliere strooizout heen waren en zich genoodzaakt zagen gebruik te maken van badzout, maar dat maakt het effect niet minder. In deze prachtige gemeente is er in elk geval rood, paars of lichtgroen gekleurde sneeuw te zien.

Dan willen wij ook nog een aantal particulieren bedanken die het afgelopen weekend, veelal na een avondje stappen, op diverse plaatsen spontaan zijn begonnen met het geel kleuren van de sneeuw. We willen ze graag met naam en toenaam noemen, maar er zijn nog wat onduidelijkheden met betrekking tot de strafbaarheid van wildplassen. Moet dit een heterdaadje zijn, of kan men ook aan de hand van de overduidelijke sporen beboet worden? Totdat dit duidelijk is kunnen we alleen zeggen: spuitgasten bedankt!

Omdat geen enkele actie zonder een breed maatschappelijk draagvlak kan, zijn wij bij andere actiegroepen aan het lobbyen voor steun. Helaas kan ons idee op minder bijval rekenen dan we vooraf hadden gehoopt. Zo hebben we de stichtingen 'Kleurrijk Nederland' en 'Nederland Bekent Kleur' gepolst. Zij liepen niet echt warm, om het mild uit te drukken, maar dat kan ook aan het jaargetijde liggen natuurlijk. Wij hebben echter het idee dat deze subsidiesponzen niet echt achter een idee staan als ze het niet zelf bedacht hebben.

Ook de Pleonasme Vereniging was niet enthousiast. Zij zijn voornamelijk bang om hun bekendste voorbeeld naast groen gras te verliezen. De Nostalgische Sociëteit is echter wel enthousiast. De mogelijkheid dat witte sneeuw uit het straatbeeld verdwijnt, geeft hun weer een mogelijke nieuwe toevoeging aan de lange 'vroeger-was-alles-beter' lijst. Zo zie je maar weer, het verlies van de één is de winst van de ander. Je zou het klimaatneutraal kunnen noemen. Al zijn wij van mening dat bij een succesvolle invoering van ons voorstel er alleen maar winnaars zijn. Nederland zou er een stuk vrolijker van worden. Ten slotte werden wij aangesproken door een religieuze groepering die ons vertelde dat de sneeuw wit moet blijven, want zo heeft god het bedoeld. Maar u begrijpt dat we die discussie uit de weg gaan. Het moet natuurlijk wel serieus blijven.