Global Warming hoax in de reprise

Aan: Sunchaser
Van: Danny
Subject: "Global Warming hoax in de reprise"

In reactie op Lente in februari, straks winter in juli?

Hej Sunnie,

Wat klote voor je dat je nu al last hebt van hooikoorts, maar als je het niet erg vindt geniet ik gewoon even van het mooie weer. Over een paar dagen is het allemaal alweer voorbij en wordt 't gewoon weer koud. Wees blij dat je niet in Afghanistan zit. Daar amputeren ze nu aan de lopende band vingers en tenen vanwege de kou. Die lui zitten nu allemaal te denken hoe geweldig het vroeger wel niet was toen het 365 dagen per jaar hoogzomer was en de temperatuur niet lager dan twintig graden kwam. Min-dertig hebben ze nu. Global warming lijkt zich tot een zeer klein gebied te beperken. Of ze stoten in Afghanistan gewoon dermate weinig CO2 uit dat warmte er opeens geen kans meer heeft. Moet je goed mee uitkijken dus, met die anti-CO2 houding. Voor je het weet zitten we hier weer te klappertanden.

Ik kan me vanuit mijn jeugd die koude winters nog wel herinneren. Lekker voor de televisie met een kop warme choco, een beetje kijken naar het nieuws en de berichten over hoe het elk jaar kouder en kouder werd. Was onze schuld. Het klimaat was op hol geslagen namelijk en voor we het wisten zouden we allemaal doodvriezen. Beelden van barre winters in Wit-Rusland, een toen al sporadische elfstedentocht en buiten lag weleens een paar dagen ijs op straat inderdaad. Kan me overigens nog herinneren dat ik in 2002 toen ik nog lopend naar mijn werk ging ook regelmatig over een laag ijs naar mijn werk glibberde, maar dat schijnt nooit gebeurd te kunnen zijn als ik het KNMI moet geloven. Net als de twintig centimeter dikke laag sneeuw waar ik me twee winters geleden doorheen moest ploegen (kunnen we ons de files nog herinneren waarbij dekens moesten worden uitgedeeld? Mensen stonden 20 uur of langer vast).
Dat zijn van die dingen die men doorgaans snel vergeet. We weten nog dat we zes jaar waren en in de sneeuw speelden. Dat duurde voor ons gevoel weken achtereen, maar uiteindelijk is dat natuurlijk niet zo. We herinneren ons de sneeuw en ijzel omdat dat, ook toen al, bijzondere dingen waren. Ons geheugen bedriegt ons daarmee een beetje. De paar dagen sneeuw en ijs per jaar worden in onze fantasie al snel weken. En gevoed door de global-warmingpolitie lijken die periodes ons steeds langer te duren en vergeten we steeds sneller dat het nu nog steeds voor komt. Net als er dertig jaar geleden ook wel degelijk warme zomers waren, ondanks de global-cooling paniek van die tijd.

Gelukkig weten we nu allemaal dat die paniek destijds complete bullshit was, en over dertig jaar zullen we ook allemaal lachend terugkijken op de wereldwijde paniek van nu. Op 9 februari 1912 was het in de Bilt 13,9 graden celsius. Dezelfde dag in 1945 was het 7,9 graden celsius. In 1969 was het 1,9 graden, in 1984 was het 6,4 graden, in 1997 was het 10,7 graden, vorig jaar was het 4,2 graden celsius en vandaag was het 12,4 graden celsius. Wat zegt dit concreet? Dat het weer schommelt als de pestpleuris. Dat doet het al 4 miljard jaar. In 1912 was het zelfs warmer dan vandaag (en dat is nog een paar keer voorgekomen). Helaas wordt bij elk 'record' tegenwoordig meteen geroepen dat het klimaat naar de tering gaat. Het zogenaamde greenpeace syndroom noem ik dat. Ach, ieder zijn meug. Als de wereld al warmer blijft worden en niet meer af gaat koelen dan kunnen wij er geen flikker aan veranderen en kunnen we het beste gewoon lekker genieten van het mooie weer. En ook als de wereld WEL weer gewoon gaat afkoelen en het klimaar lekker blijft schommelen zoals de afgelopen paar miljard jaar doen we er het beste aan gewoon lekker in het zonnetje op een terrasje te gaan zitten. Het is volstrekt zinloos je er druk om te maken. Word je alleen maar sjagerijnig van namelijk.

Ik heb een bloedhekel aan sneeuw en ijs en schaatsen dus mij kan het niet warm genoeg worden. En toch durf ik te beweren dat we over dertig jaar lachend in onze dikke winterjassen schaatsend op natuurijs terugkijken op 'the great panic of the 2000's'. In 2038 lachen we ons helemaal scheel om onszelf en hoe dom mensen in 200x wel niet waren, zoals we dat nu ook doen over de eind jaren 70, we eind jaren 70 deden over eind jaren 40 etc. etc.
Nu, dertig jaar na de paniek omtrend global-cooling, lachen we om de mensen die in global-cooling geloofden. En over 30 jaar zijn wij aan de beurt.

Het zal mijn tijd wel duren.
Later!

Danny