Kodaline: 'Elk liedje is een verhaal'

'High Hopes' en 'All I Want' van de Ierse band Kodaline zijn inmiddels klassiekers geworden in filmtrailers en televisieseries. Ook zijn de heren graag geziene gasten op de Nederlandse festivalweides en deden dit jaar opnieuw Pinkpop aan, natuurlijk op de Main Stage. Wij spraken met hen over het nieuwe album dat er eindelijk aan zit te komen en wat belangrijk is om elke show leuk voor jezelf en voor het publiek te maken.

Main Stages op festivals zijn dus zeker geen onbekend terrein meer voor de Ieren, maar of het ook echt het doel is om daar altijd te staan: "In tenten spelen kan ook heel erg leuk zijn, het is ook leuk om onze evolutie te zien op dit festival (Pinkpop, red.). We begonnen in de tent, toen zijn we een beetje opgeschoven naar het tweede podium en nu mochten we terugkomen om te spelen op het hoofdpodium. Het is ook een beetje een leugen van een band als ze zeggen dat ze niet op de Main Stage willen spelen, dat is toch eigenlijk waar je het allemaal een beetje voor doet, om zoveel mogelijk mensen te bereiken op zo'n festival met je muziek."

Het nieuwe album zit er ook aan te komen, en het Pinkpop-publiek kreeg daar al een voorproefje van: "Het zit er echt aan te komen. Het is voor ongeveer 90% af. Tegelijkertijd wordt het een voortzetting van wat we met het vorige album hebben gedaan en dat is ook logisch, aangezien we daar zoveel tijd mee hebben gespendeerd, we zijn daar zo lang mee aan het touren geweest dat het wel gek zou zijn als er niet een klein beetje die sound van dat album terug te horen is op wat je daarna maakt. Het duurde dit keer ook wel langer voordat alles gestroomlijnd was en we de liedjes echt konden gaan opnemen. Er is ook niet echt een verdeling wanneer we een album gaan maken, iedereen draagt bij elk liedje zijn steentje bij. Het is bijvoorbeeld niet zo dat een van ons alle liedjes schrijft of voor alle liedjes de akkoorden uitkiest die er gebruikt gaan worden."

De inspiratiebron van dit album is overigens compleet anders dan de voorgaande twee: "Dit album is dan ook het album waarbij we het meest hebben samengewerkt. Wat betreft de inspiratie is er wel wat veranderd. Het eerste album was wat je kunt noemen een 'break-up album'. Dit album gaat meer over de mensen die ons hebben weten te raken en die ons hebben gevormd tot wat we nu zijn in ons leven. Vanuit die mensen hebben we de verhalen gepakt en dat proberen te uiten in de nummers die op het album zullen staan. Wij zien ook elk liedje als een verhaal en elk verhaal is anders. Dat maakt het ook zo fijn om op een album al die verhalen bij elkaar te brengen en ze allemaal anders terug te horen."

De samenwerking met Kygo voor een nummer dat op zijn album verscheen, genaamd 'Raging', ging ook niet onopgemerkt voorbij: "Dat kwam eigenlijk op een perfect moment, want we waren toen eigenlijk bezig met het houden van een kleine break, en toen kregen we die kans om samen te werken met Kygo. Die kans hebben we natuurlijk niet laten liggen en dat vouwde zich eigenlijk uit in allemaal kleine kansjes, want we mochten gewoon met Kygo de Hollywood Bowl spelen, wat ongelooflijk was. Het is ook echt iets wat we graag nog een keer zouden doen; dit was sowieso de enige keer dat we met iemand samenwerkten aan een nummer, dus dat is ook zeker voor herhaling vatbaar."

En tot slot hebben de heren ook echt iets met Nederland: "Dit land omarmde onze muziek eigenlijk als eerste. De eerste twee albums werden hier ook sneller opgepikt dan in andere landen. Dit leidde er ook toe dat hier het als eerste op de radio werd gespeeld en dat heeft enorm bijgedragen aan het begin van de groei van onze carrière als band en daar zijn we uiteraard tot op de dag van vandaag dankbaar voor."

Kodaline is op woensdag 6 december te zien in de AFAS Live. Tickets zijn hier verkrijgbaar.