FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 juli 2017

'Wheeler' Van Weeghel onttroond als wereldkampioen 200 meter

Rolstoelracer Kenny van Weeghel is niet langer de regerend wereldkampioen op de 200 meter in de klasse T54. De Nederlandse wheeler veroverde na 2006 ook in 2013 en 2015 het goud, maar in Londen moest hij dinsdag genoegen nemen met zilver.

De beste start in de finale was uiteraard voor sprintbom Leo-Pekka Tähti, de Fin die vorig jaar voor de vierde keer op rij paralympisch kampioen werd op de 100 meter. Op die afstand pakte hij in Londen ook al het goud, maar op de 200 meter is hij wat minder: paralympisch goud in 2004 en brons in 2008, naast twee zilveren en één bronzen WK-medaille.

Dat Tähti uit de startblokken schoot was dan ook weinig verrassend, net zomin als Van Weeghel die eenmaal op gang voorbij de Fin snelde. Dat alles was echter buiten Yassine Gharbi gerekend. De Tunesiër ontwikkelde een enorme snelheid en in de laatste meters knalde hij voorbij Van Weeghel, die genoegen moest nemen met het zilver. Tähti hield genoeg snelheid over om brons te pakken.

De finale van de 200 meter bij de mannen in de klasse T54 (Bron: YouTube)

De Bakker verslaat Haase in Scheveningen

Op het challengertoernooi in Scheveningen heeft Thiemo de Bakker dinsdag in de eerste ronde gewonnen van niemand minder dan Robin Haase.

Het duel der titanen ging gelijk los en het was De Bakker, afgezakt naar de 465e plek op de wereldranglijst, die de tiebreak afsnoepte van de mondiale nummer 42. Robin Hood kon niet op tegen het geweld van servicekanon De Bakker, die hem al vroeg in de tweede set brak. Dat werd Nederlands' beste tennisser teveel en De Bakker maakte het af: 7-6 (6), 6-4.

Tallon Griekspoor ging in Scheveningen onderuit tegen voormalig wereldtopper Guillermo Garcia-Lopez, als zesde geplaatst: 4-6, 6-1, 2-6. Qualifier Sem Verbeek, 1476e op de wereldranglijst, weerde zich kranig tegen de Spanjaard Iñigo Cervantes (ATP-288), maar ging met 6-3, 6-4 onderuit. Wildcardspeler Botic van de Zandschulp stoomde wel door: hij versloeg de Belg Yannick Mertens met 4-6, 6-3, 6-2.

Advocaat vast voor drugs- en wapenhandel

In Amsterdam is dinsdagavond de advocaat Bart V. aangehouden. De 43-jarige advocaat uit Dongen met een kantoor in Breda wordt verdacht van handel in vuurwapens en drugs. Ook twee mannen uit Sint Willebrord (30 en 70 jaar) zijn aangehouden.

De politie kwam de mannen op het spoor tijdens een langlopend onderzoek. Op zoek naar bewijs doet de recherche dinsdagavond onderzoek in het kantoor van de advocaat, een bedrijfspand in Breda, twee woningen in Sint Willebrord en een garagebox in Roosendaal.

Bart V. werd dinsdag opgepakt door een arrestatieteam. De strafrechtadvocaat is in het verleden al diverse keren geschorst geweest. Begin dit jaar werd hij ook al eens aangehouden vanwege een aangifte in de relationele sfeer. Op zijn adres in Dongen trof de politie destijds strafdossiers aan in open kasten terwijl hij het huis verhuurde aan een gezin. Voor schending van zijn geheimhouding legde de tuchtrechter hem daarom vorige maand nog een schorsing van dertien weken op.

Advocaat vast voor drugs- en wapenhandel
Advocaat vast voor drugs- en wapenhandel (Foto: ANP)

Tennissters Rus, Kerkhove en Lemoine allemaal onderuit

Op het WTA-toernooi van Boekarest was het bepaald geen beste dag voor de Nederlandse tennissters. Alle drie Nederlandse deelneemsters werden in de eerste ronde uitgeschakeld.

Lesley Kerkhove kwam als eerste aan de beurt. De nummer 193 van de wereld stond als lucky loser in het hoofdtoernooi, maar ze kon het niet waarmaken: de Duitse Tatjana Maria (WTA-63) was met 6-1, 6-2 veel te sterk.

Quirine Lemoine (WTA-148) mocht haar kunsten vervolgens vertonen, maar tegen de Belgische Elise Mertens (WTA-55) kwam ze er niet aan te pas. Na iets minder dan anderhalf uur was het klaar: 6-2, 6-3.

Arantxa Rus plaatste zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi en deed het van de Nederlandse dames nog het best. De mondiale nummer 146 was tegen Pauline Parmentier (WTA-107) aanvankelijk de sterkste, maar zakte vervolgens helemaal in en gaf het weg: 6-2, 1-6, 3-6.

Chinese schoonspringers falen in teamwedstrijd, Nederland 15e

Op het wereldkampioenschap schoonspringen heeft China een modderfiguur geslagen in de gemengde teamwedstrijd. Dat stond voor de tweede keer op het WK-programma en nadat er in 2015 'slechts' brons was, kwamen ze nu niet eens in de buurt van de medailles.

De teams in de gemengde teamwedstrijd bestaan uit één man en één vrouw. Beiden springen drie keer en allebei moeten ze minstens één keer van het 10-meterplatform en minstens één keer van de 3-meterplank springen. Joey van Etten en Celine van Duijn kwamen voor Nederland in actie en eindigden op de vijftiende plek.

In de eerste ronde ging China al niet best, maar Chen Yiwen's tweede sprong leek helemaal nergens naar en ook drievoudig wereldkampioen platformspringen Qiu Bo kon de boel niet meer redden, met plek zes als resultaat.

Het goud ging enigszins verrassend naar het dolgelukkige Franse duo Mathieu Rosset en Laura Marino, de Europees kampioenen. Vooral de tweede sprong van plankspecialist Rosset was van schitterende klasse, terwijl Marino het met haar derde sprong prachtig afmaakte vanaf het platform.

De grote ster van de wedstrijd was de ervaren Mexicaan Rommel Pacheco. In alle drie ronden pakte hij de meeste punten van alle mannen, maar het iets mindere niveau van Viviana del Angel - vooral in haar eerste sprong - zorgde ervoor dat Mexico net achter Frankrijk het zilver pakte. Krysta Palmer en David Dinsmore wonnen namens de VS het brons.

Danny is klaar met Ciske

Danny de Munk is geen man die hoog van de toren blaast. Maar na 35 jaar, een film en twee musicalversies durft de 47-jarige zanger te erkennen wat een impact zijn Ciske de Rat heeft gehad. "Het is uniek dat een fictief personage zo breed en zo lang omarmd wordt", stelt hij. "Er zaten de afgelopen tournee vier generaties in de zaal: opa en oma's, ouders, kinderen en kleinkinderen. Dat is echt niet vanzelfsprekend."

Zondag valt voor De Munk definitief het doek voor de musical over Ciske de Rat, de rol waarmee hij ruim drie decennia geleden doorbrak. "Ik kan me goed voorstellen dat ze de musical in de toekomst nog een keer in reprise gaan nemen", stelt de acteur. "Maar dan zit ik op rij 1. Het is nu echt mooi geweest." Aftellen naar de laatste voorstelling doet De Munk niet. "Ik ben geen persoon die aftelt. Ik leef in het nu. Al stellen mensen mij die vraag nu wel dagelijks."

De kracht van de trilogie van schrijver Piet Bakker is volgens de hoofdrolspeler dat het verhaal tijdloos is. "Ciske was een vergeten kind, en daar hebben we er helaas nog steeds veel te veel van", verzucht Danny. "Je hoeft het nieuws maar te lezen en je ziet ze langskomen. En de moraal van het stuk is voor iedereen herkenbaar: het dubbeltje dat door heel hard te werken een kwartje probeert te worden. Dat herken ik zelf ook nog steeds. In dit vak is niets mij aan komen waaien."

Of hij zelf ooit een boek wil schrijven over zijn ervaringen met Ciske? Hij lacht. "Dat zou ik pas doen aan het einde van mijn carrière, en daar ben ik nog lang niet. Bovendien ben ik geen artiest die graag alle vuile was buiten hangt. Natuurlijk ken ik het klappen van de zweep en biedt dat stof voor genoeg smeuïge verhalen. Maar ik houd het liever positief: mensen moeten mij beoordelen op mijn werk, niet op dat soort bijzaken."


De Munk keert nooit meer terug als Ciske
Danny is klaar met Ciske (Foto: BuzzE)

LB: Ed Sheeran terug op Twitter

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Ed Sheeran lijkt zich te hebben bedacht. De singer-songwriter is weer terug op Twitter. Dinsdagochtend was Eds account plotseling uit de lucht. Waarom hij vertrok en weer terug is, is niet bekend.

Eds getwijfel heeft hem wel een hoop volgers gekost. Van de ruim 19 miljoen twitteraars die zijn berichten ontvingen, zijn er nog 2311 over. Ook zijn de meest recente tweets van de singer-songwriter verdwenen, het laatste bericht is van augustus 2013.

Ed heeft al langer moeite met Twitter. Zo zei hij eerder deze maand in een interview dat hij geen berichten meer leest, vanwege de vele negatieve reacties. "Ik lees niets meer, behalve Harry Potter."

De zanger was zondagavond te zien in Game of Thrones, wat hem veel positieve en negatieve reacties opleverde. Diverse media suggereerden dat die berichten de druppel vormden en Ed deden besluiten zijn account op zwart te zetten.

Ed Sheeran terug op Twitter
Ed Sheeran terug op Twitter (Foto: BuzzE)

Oostenrijk verslaat Zwitserland in bal der EK-debutanten

De Oostenrijkse voetbalsters hebben hun eerste wedstrijd ooit op een groot toernooi in winst omgezet. De ploeg van Dominik Thalhammer was in de Adelaarshorst in Deventer ietwat verrassend te sterk voor Zwitserland.

De Zwitserse dames debuteerden twee jaar geleden op het WK op een groot toernooi en dat ging niet verkeerd. Nu heeft het elftal van Martina Voss-Tecklenburg zich ook voor het eerst voor het EK geplaatst, met Oostenrijk als eerste tegenstander in een dal der EK-debutanten.

Al na een kwartier werd de score geopend door de Oostenrijkse topscorer aller tijden, Nina Burger. Oostenrijk domineerde het vervolg van de wedstrijd, maar kon de kansen niet afmaken. Burger werd nog wel neergehaald door Rahel Kiwic, die daar rood voor kreeg. 

Matthews had tweede ritwinst niet verwacht

Michael Matthews boekte zijn tweede ritzege deze Tour de France. Na afloop was de renner van Sunweb verbaasd over zijn overwinning.

"Een rit winnen in de Tour,dat heb ik wel in me. Maar een tweede, dat is zo moeilijk," zo zei de Australische wielrenner. "We vielen al snel aan met Sunweb, maar QuickStep counterde de aanvallen, omdat ze mij niet voorin wilden hebben met het oog op de tussensprint. Maar Kittel kon niet volgen, en toen we dat hoorden hebben we de druk verder opgevoerd."

Grote recall Daimler wegens dieselschandaal

Daimler, het concern achter Mercedes-Benz, roept meer dan 3 miljoen Europese dieselwagens terug naar de garage voor aanpassingen in verband met het dieselschandaal. Met de ingreep wil de Duitse autobouwer zorgen over mogelijke fraude met de emissiesystemen van de auto's wegnemen.

Het gaat volgens een verklaring om een vrijwillige recall die klanten niets kost. Daimler verwacht in totaal zo'n 220 miljoen euro kwijt te zijn aan de update. Eerder dit jaar werd al gestart met een speciale servicebeurt voor circa 274.000 auto's. De nieuwe aankondiging zou een soort uitbreiding daarvan betreffen.

"Het publieke debat over dieselmotoren zorgt voor veel onzekerheid", aldus Daimler-topman Dieter Zetsche. "We hebben daarom besloten extra maatregelen te nemen om bestuurders van dieselauto's gerust te stellen en het vertrouwen in dieseltechnologie te versterken."

Grote recall Daimler wegens dieselschandaal
Grote recall Daimler wegens dieselschandaal (Foto: ANP)

Man opgepakt voor doden zwangere vriendin

De politie heeft dinsdag aan het begin van de avond de 41-jarige man uit Lopik opgepakt die wordt verdacht van het doodsteken van zijn zwangere vriendin. Ook het ongeboren kindje kwam hierbij om het leven. De politie arresteerde de man in een natuurgebied in het Utrechtse Linschoten.

De man is in het ziekenhuis behandeld aan verwondingen. Wat voor verwondingen de verdachte heeft, kon de politie dinsdagavond nog niet zeggen.

De zwangere vrouw werd maandagavond doodgestoken in hun huis aan de Lekdijk-Oost in Lopik. Direct na het incident werd de partner van de vrouw aangemerkt als verdachte. Een arrestatieteam viel de woning binnen, maar toen was de man al gevlucht. Hij is na de steekpartij vermoedelijk met de auto weggereden. De 34-jarige vrouw overleed ter plekke.

Dinsdagmiddag werd de auto van de man gevonden bij een bosgebied langs de snelweg A12 niet ver van het kasteel Huis te Linschoten. Verschillende politiediensten, waaronder de Mobiele Eenheid, zochten naar de verdachte. Ook cirkelde urenlang een politiehelikopter boven het gebied.

Man opgepakt voor doden zwangere vriendin
Man opgepakt voor doden zwangere vriendin (Foto: ANP)

Groenewegen: "Er zat gewoon niet meer in"

Dylan Groenwegen moest vandaag in de zestiende etappe van de Tour de France al vroeg lossen omdat hij het hoge tempo van het peloton niet kon bijbenen. Net als Marcel Kittel moest de Nederlander minuten prijsgeven.

"Dit is misschien een gemiste kans. Aan de andere kant: we konden niet beter bergop. Dan moet je er ook genoegen mee nemen", aldus de sprinter die zei dat hij van te voren al vermoedde dat het klimmetje na 20 kilometer een breekpunt kon worden. "Dan is het afwachten of je nog kunt terugkomen. Sunweb reed vooraan hard door en wij kwamen niet meer in het peloton terug. We hebben ons best gedaan, maar het zat er niet in.''

Groenewegen: "Er zat gewoon niet meer in" (Pro Shots / George Deswijzen)
Groenewegen: "Er zat gewoon niet meer in" (Pro Shots / George Deswijzen)

Saudische vrouw opgepakt na ophef om minirok

Een Saudische vrouw is opgepakt vanwege een video waarin ze in een minirok en met blote armen over straat liep. Dat zorgde voor commotie in het conservatieve koninkrijk, waar mensen op sociale media opriepen tot haar aanhouding.

De politie in hoofdstad Riyad heeft de vrouw gearresteerd omdat ze "onfatsoenlijke kleding" droeg, berichtte de Saudische staatstelevisie. Haar zaak is doorverwezen naar het Openbaar Ministerie. Saudische vrouwen zijn wettelijk verplicht zich conservatief te kleden.

In de via internet verspreide video is te zien hoe de vrouw door een lege straat loopt. Dat gebeurde vermoedelijk in het dorp Ushaiqir. Critici die beelden uit het filmpje deelden via internet, blurden in veel gevallen de blote benen en het middenrif van Model Khulood; de naam die de vrouw naar verluidt op Snapchat gebruikte.

Saudische vrouw opgepakt na ophef om minirok
Saudische vrouw opgepakt na ophef om minirok (Foto: ANP)

Onvoldoende steun voor intrekken 'Obamacare'

De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat zijn er wederom niet in geslaagd de zorgwet van oud-president Barack Obama te ontmantelen. Meerdere senatoren van de regeringspartij maakten dinsdag duidelijk niet van plan te zijn het intrekken van 'Obamacare' te steunen zonder dat er een alternatief voorhanden is.

Het intrekken en vervangen van de zogeheten Affordable Care Act is al jaren een Republikeins speerpunt. Inmiddels controleert de partij beide huizen van het parlement, maar pogingen de door hen verfoeide zorgwet van Obama in te trekken en te vervangen door eigen wetgeving verlopen uiterst moeizaam.

De Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell, erkende maandag onvoldoende steun te hebben voor de invoering van een alternatief zorgstelsel. Daarop kondigde hij aan op korte termijn een stemming te willen over het schrappen van Obamacare zonder daar alternatieve wetgeving tegenover te stellen.

Effectief

Dat plan viel slecht bij meerdere Republikeinse senatoren. Shelley Moore Capito, Susan Collins en Lisa Murkowski maakten duidelijk het voorstel niet te steunen. Daarmee trokken ze effectief de stekker uit het intrekplan, omdat de Republikeinen met 52 zetels slechts een bescheiden meerderheid hebben in de Senaat.

President Trump reageerde dinsdag teleurgesteld op dat nieuws. Hij had opgeroepen Obamacare eerst af te schaffen om vervolgens te gaan werken aan een nieuw stelsel. De president onthulde direct een nieuw plan: "We laten Obamacare mislukken. Dan komen de Democraten naar ons toe", stelde hij.

Onvoldoende steun voor intrekken 'Obamacare'
Onvoldoende steun voor intrekken 'Obamacare' (Foto: ANP)

Paay neemt uitspraken over buurman terug

Patricia Paay heeft haar excuses aangeboden aan haar voormalige zakenpartner en buurman Maarten Oostvogel. De diva suggereerde eerder dit jaar dat Oostvogel betrokken was bij het uitlekken van haar sekstape. Die uitspraken heeft Patricia teruggenomen, liet ze dinsdag weten via haar advocaat.

"Patricia Paay erkent dat die beweringen onjuist, lasterlijk en zeer schadelijk zijn voor Maarten Oostvogel, zowel zakelijk als persoonlijk", valt te lezen in een verklaring. "Patricia Paay betreurt deze uitspraken en heeft Oostvogel haar excuses aangeboden."

Patricia was verwikkeld in een zakelijk conflict met haar voormalig buurman. De diva verbond haar naam aan de pantylijn La Paay van de textielondernemer, maar de samenwerking liep vorig jaar spaak na een ruzie. Patricia zei nog veel geld tegoed te hebben van Oostvogel, maar besloot de zaak te beëindigen.

Paay neemt uitspraken over buurman terug
Paay neemt uitspraken over buurman terug (Foto: BuzzE)

'De Boer biedt op Arsenal-verdediger'

Frank de Boer lijkt met Crystal Palace hard op weg naar de derde zomerversterking. Een eerste bod is neergelegd bij Arsenal voor de 22-jarige Calum Chambers.

Volgens The Telegraph heeft Crystal Palace dinsdag een eerste bieding gedaan: twintig miljoen euro. Maandag werd bekend dat Jaïro Riedewald de overstap gaat maken van Ajax naar Palace. Met Chamers zou er dus nóg een verdediger naar Selhurst Park komen.

Of Arsenal akkoord gaat met het bod van Palace is nog maar de vraag. The Gunners kochten Chambers in 2014, eveneens voor twintig miljoen euro, van Southampton. In zijn eerste seizoen had hij zeventien keer een basisplek in de Premier League, maar daarna raakte hij uit beeld. Vorig jaar speelde hij op huurbasis bij Middlesbrough, waar hij basisspeler was maar ook degradeerde.

Het is de bedoeling dat Chambers, net als Riedewald, bij de selectie aansluit in Hong Kong. Daar speelt Crystal Palace woensdag om de Premier League Asia Trophy tegen Liverpool. Ook Leicester City en West Bromwich Albion nemen deel aan dat vriendschappelijke toernooi.

Evolutieleer uit Turkse schoolboeken

De evolutietheorie van Darwin is uit het nieuwe leerplan voor Turkse scholen geschrapt. Turkse scholieren krijgen er alleen zijdelings over te horen in de biologieles, voor de rest komt het onderwerp pas aan de orde op de universiteit. "Voor scholieren is het toch te hoog gegrepen", zei minister van Onderwijs Ismet Yilmaz dinsdag.

Die houding noemt Mustafa Balbay van oppositiepartij CHP beledigend voor scholieren. "Je geeft een achttienjarige het recht om te kiezen en om gekozen te worden, maar niet om over de evolutietheorie te leren", schamperde hij.

Het nieuwe curriculum verlangt ook dat religieuze scholen, die in aantal toenemen, kinderen bijbrengen dat de 'jihad' vaderlandslievend van geest is.

De voorzitter van de Bond van Onderwijzend en Wetenschappelijk Personeel (Egitim-Is) is niet te spreken over het nieuwe curriculum. Het nieuwe beleid dat de evolutietheorie in de ban doet, schrijft ook voor dat alle scholen over een gebedsruimte beschikken. "Dit vernietigt de seculiere en wetenschappelijke grondslagen van het onderwijs", zei voorzitter Mehmet Balik. Hij meent dat de veranderingen worden doorgevoerd om afwijkende ideeën uit te bannen. "Het gaat om generaties die vragen stellen, dat is waar de regering bang voor is", zei Balik.

Evolutieleer uit Turkse schoolboeken
Evolutieleer uit Turkse schoolboeken (Foto: ANP)

'Nieuws over The Wolf Among Us tijdens SDCC'

Er is een behoorlijke kans dat we komende week tijdens San Diego Comic-Con (SDCC) een aankondiging krijgen over een tweede seizoen van The Wolf Among Us. De Telltale-favoriet kwam in 2013 uit en sindsdien smachten fans al naar een vervolg.

Het betreft hier een aanname, maar er is een belangrijk teken aan de wand. Afgelopen zaterdag twitterde het officiële kanaal van Telltale Games dat er nieuws aan zat te komen tijdens de SDCC. Op zich niets bijzonders, maar enige tijd later werd datzelfde bericht geretweet door ene Adam Harrington. Harrington was de stemacteur van Bigsby Wolf, de hoofdpersoon in de stripboekserie Fables en The Wolf Among Us. Het feit dat Harrington niet erg actief is op Twitter en zelden berichten retweet, draagt bij aan de waarschijnlijkheid dat we nieuws gaan krijgen over de interactieve fantasy-epos.

Update 19.02 uur

Telltale Games heeft tegenover Eurogamer aangegeven dat een sequel van The Wolf Among Us er zeer waarschijnlijk niet in zit. De speculatie hierboven, naar aanleiding van de Tweet van Adam Harrington, had niets te betekenen.

Job Stauffer van Telltale zegt er het volgende over: ".. Voor wat betreft het einde van TWAU, dat is met opzet een beetje mysterieus gehouden om spelers de gelegenheid te geven om de afloop zelf in te vullen". Ook een eventueel vervolg van Tales of the Borderlands kwam ter sprake: "Ondanks dat er momenteel geen plannen liggen weten we dat onze vrienden van Gearbox/2K druk bezig zijn om het verhaal van Borderlands te vervolgen. Wat die franchise betreft zijn we dus afhankelijk van hen, maar we hopen dat we bij Telltale daar later op kunnen uitbreiden".

Verdachte schietpartij Akersloot uit Uitgeest

De man die wordt verdacht van betrokkenheid bij het neerschieten van een man bij het Van der Valk Hotel in het Noord-Hollandse Akersloot, is een 49-jarige man uit Uitgeest. Dat meldde de politie dinsdag. Hij had zich maandag enige tijd na de schietpartij zelf gemeld op het politiebureau in Zaandijk. Hij zit vast.

De gealarmeerde politie vond het slachtoffer in een bestelbusje op de parkeerplaats van het hotel. Het is een 47-jarige man uit Zandvoort. Over het verloop van de verhoren en het onderzoek zegt de politie niets.

Verschillende media meldden dat het slachtoffer Hennie Schipper is, een goudhandelaar uit de badplaats. Maar de politie en het Openbaar Ministerie willen ook daar niets over kwijt.

Verdachte schietpartij Akersloot uit Uitgeest
Verdachte schietpartij Akersloot uit Uitgeest (Foto: ANP)

Matthews wint zestiende rit in Tour

Michael Matthews heeft de zestiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Australiër van Sunweb was in een sprint te sterk voor Edvald Boasson Hagen. John Degenkolb werd derde. Chris Froome blijft leider in het algemeen klassement. 

Michael Matthews heeft de zestiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Australiër van Sunweb was in een sprint te sterk voor Edvald Boasson Hagen. John Degenkolb werd derde. Chris Froome blijft leider in het algemeen klassement.

Al vanaf het begin waren er veel demarrages, maar Sunweb in dienst van Matthews liet niemand rijden. Door het hoge tempo moest de meeste sprinters afhaken, onder meer Marcel Kittel en Dylan Groenewegen. Quick-Step Floors probeerde nog wel terug te komen, maar de voorsprong tussen beiden groepen liep steeds meer op. Na honderd kilometer zou de ploeg van Kittel de achtervolging staken, waardoor de winnaar vooraan zat. De enige die de sprong nog naar voren kon maken was Nacer Bouhanni.

De tussensprint werd gewonnen door Matthews, waardoor de renner van Sunweb weer wat dichter bij kwam in het puntenklassement. Ook na de tussensprint zou het voorin niet stilvallen, vanwege de strakke wind die er was.

Op vijftien kilometer trok Sky het dan ook in waaiers. Grootste slachtoffer was Daniel Martin. De Ier van Quick-Step Floors zou vijftig seconden verliezen, waardoor hij een plaats zakt in het klassement, waardoor hij nu op plaats zes staat. Ook Alberto Contador en Louis Meintjes zou tijd verliezen van de klassementsrenners.

Naast een aantal klassementsrenners lieten ook een aantal sprinters zich verassen onder wie André Greipel en Alexander Kristoff , die aanvankelijk mee waren in het eerste peloton. Greg van Avermaet trok de sprint van een uitgedund groepje. Matthews zat in zijn wiel en ging makkelijk over de Belg. Boasson Hagen kwam nog sterk opzetten, maar zou net te kort komen op de Australiër.

Voor Matthews is het alweer zijn tweede ritzege in de Tour de France. In het puntenklassement heeft de renner van Sunweb nog een achterstand van 29 punten op Marcel Kittel.

Matthews wint zestiende rit in Tour (Pro Shots / George Deswijzen)
Matthews wint zestiende rit in Tour (Pro Shots / George Deswijzen)

Meer dan negen miljoen ontvangers NL-Alert

Ongeveer 9,2 miljoen mensen hebben het NL-Alert-controlebericht van twee weken geleden ontvangen. In totaal zijn zelfs 10,8 miljoen mensen van 12 jaar en ouder bereikt, als ook degenen worden meegeteld die het bericht doorkregen van bijvoorbeeld vrienden en collega's.

Dat blijkt uit een steekproef waarvan de resultaten dinsdag bekend zijn gemaakt door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). NL-Alert is het systeem waarmee de overheid mensen gericht alarmeert en informeert bij een ramp. Het controlebericht wordt ieder half jaar uitgestuurd zodat mensen kunnen zien of hun mobieltje goed is ingesteld.

Het NL-Alert-controlebericht van december vorig jaar werd door ongeveer 8,8 miljoen mensen van twaalf jaar en ouder rechtstreeks ontvangen. De volgende test is op maandag 4 december.

Meer dan negen miljoen ontvangers NL-Alert
Meer dan negen miljoen ontvangers NL-Alert (Foto: ANP)

Hardere aanpak Britse 'seksistische' reclames

De Britse advertentiewaakhond gaat genderstereotypen in reclames aanpakken. De Advertising Standards Authority (ASA) kondigde dinsdag aan harder te gaan optreden tegen advertenties die seksistische stereotypen bevatten of mensen bespotten die zich niet aan de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen houden.

De ASA zegt dat al wordt gewerkt aan het opstellen van nieuwe richtlijnen, die vermoedelijk volgend jaar van kracht worden. De organisatie kreeg eerder honderden klachten over een reclamecampagne voor gewichtsverliesproducten. Er waren posters opgehangen van een model in bikini met het bijschrift "is je lichaam klaar voor het strand?"

De reclamewaakhond concludeerde na onderzoek dat sommige stereotypen in reclames kinderen en volwassenen kunnen beperken in hun mogelijkheden. Mensen kunnen volgens de organisatie beïnvloed worden in hun beeld van "wat ze kunnen doen en wat hun rol is in de samenleving".

Hardere aanpak Britse 'seksistische' reclames
Hardere aanpak Britse 'seksistische' reclames (Foto: ANP)

Opgave Bennett in Tour

George Bennett heeft vandaag opgegeven in de zestiende etappe van de Tour. De Nieuw-Zeelander van LottoNL-Jumbo stond vanochtend nog twaalfde in het klassement op 6.39 van Chris Froome.

Bennett moest al vroeg in de etappe het peloton laten gaan en zou op honderd kilometer van de streep opgegeven. De kopman van LottoNL-Jumbo lag toen al zes minuten achter op het peloton. Voor LottoNL-Jumbo is het al de derde opgave, nadat eerder Robert Gesink en Jos van Emden al hadden opgegeven.

Tienduizenden nepaccounts Twitter gestopt

Twitter heeft een botnet van bijna 90.000 nepaccounts een halt toegeroepen. De accounts plaatsten volautomatisch allemaal links naar pornosites. Iedere account zag er ongeveer hetzelfde uit: een schalks poserende vrouw als profielfoto met een willekeurige vrouwelijke naam als gebruikersnaam. De tweets zelf waren geschreven in krom Engels, vol taalfouten.

De accounts zijn inmiddels verwijderd. Beveiliger ZeroFOX had het botnet ontdekt. Het gaat om een van de grootste campagnes op sociale media ooit. In totaal plaatsten de accounts 8,5 miljoen tweets. Wie op een link klikte, werd via via doorverwezen naar een site om zich aan te melden voor porno, daten of webcamseks.

De daders komen waarschijnlijk uit Oost-Europa, mogelijk Rusland. Zij zijn waarschijnlijk ook verantwoordelijk voor een grote hoeveelheid spammails.

Het botnet heeft de naam SIREN gekregen, naar de Griekse halfgodinnen die volgens de mythes reizigers verleidden met hun gezang, waardoor schepen te pletter sloegen tegen de rotsen. De accounts waren volgens ZeroFOX zeer succesvol, andere Twitteraars klikten meer dan 30 miljoen keer op de links.

Tienduizenden nepaccounts Twitter gestopt
Tienduizenden nepaccounts Twitter gestopt (Foto: BuzzT)

China blokkeert deel WhatsApp

Chinezen kunnen elkaar sinds dinsdag geen foto's en filmpjes sturen via WhatsApp. Ook komen sommige berichten niet aan. Volgens The New York Times is de dienst geblokkeerd door de autoriteiten.

China is huiverig voor open internet en heeft daarom een censuursysteem op poten gezet, de Grote Firewall. Veel buitenlandse media zijn niet bereikbaar. Onder de geblokkeerde diensten zijn Facebook en Instagram, maar WhatsApp ontsprong tot nu toe de dans.

Wie in China zoekt op termen als dalai lama of mensenrechten krijgt geen resultaten. Het was mogelijk om de censuur te omzeilen via virtuele privénetwerken, maar ook die worden nu aan banden gelegd. Zelfs Winnie de Poeh is in de ban gedaan, omdat dat code zou zijn voor president Xi Jinping.

China is zenuwachtig door protesten in Hongkong, de dood van dissident Liu Xiaobo en een belangrijk partijcongres dit najaar.

China blokkeert deel WhatsApp
China blokkeert deel WhatsApp (Foto: BuzzT)

Rusland moet flink betalen om Arctic Sunrise

Rusland moet Nederland bijna 5,4 miljoen euro betalen omdat het in 2013 het onder Nederlandse vlag varende Greenpeace-schip Arctic Sunrise aan de ketting had gelegd. Het in Den Haag gevestigde Permanente Hof van Arbitrage heeft dat bepaald.

Het tribunaal had in 2015 al geoordeeld dat Rusland onrechtmatig had gehandeld met het vastleggen van het schip en het arresteren van de bemanning. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat Nederland inmiddels aan Rusland heeft gevraagd het bedrag te betalen.

"De uitspraken maken duidelijk dat schepen in internationale wateren niet zomaar kunnen worden geënterd en de opvarenden kunnen worden gearresteerd. De Arctic Sunrise maakte gebruik van het recht op demonstratie", aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

Rusland moet flink betalen om Arctic Sunrise
Rusland moet flink betalen om Arctic Sunrise (Foto: ANP)

Feyenoord slaat dubbelslag met Haps en St. Juste

Feyenoord heeft zich dinsdag versterkt met Ridgeciano Haps en Jerry St. Juste. De verdedigers komen over van AZ en sc Heerenveen.

Haps wordt bij Feyenoord de opvolger van Terence Kongolo, die de Rotterdammers voor €15 miljoen verliet voor AS Monaco. De 24-jarige linksback maakte in het seizoen 2013/14 zijn debuut bij AZ en was de afgelopen twee seizoenen een vaste waarde. Hij heeft een contract getekend tot de zomer van 2022.

St. Juste, die tot de zomer van 2021 tekende, moet in Rotterdam de concurrentiestrijd aangaan met Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden. De 20-jarige centrale verdediger was de afgelopen twee seizoenen vaste waarde bij Heerenveen.

Het tweetal reist dinsdag met Feyenoord mee naar Oostenrijk, waar het deze week een trainingskamp belegt. Komende zaterdag speelt de landskampioen een oefenwedstrijd tegen SC Freiburg.

Haps en St. Juste zijn de vierde en vijfde aanwinst voor de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst. Eerder maakten Sofyan Amrabat, Jean-Paul Boëtius en Kevin Diks de overstap naar Rotterdam.

Krillin en Piccolo in Dragon Ball FighterZ

Er zijn wederom twee fighters onthuld voor Dragon Ball FighterZ. Via V-Jump Magazine zijn Krillin en Piccolo onthuld. Helaas zijn de screens niet van erg hoge kwaliteit, maar er is genoeg om van te smullen.

Krillin kan als specials 'Scattering Bullet' en natuurlijk 'Destructo Disk' gebruiken. Picollo heeft 'Light Grenade' en 'Special Beam Cannon' in zijn arsenaal. Ongetwijfeld hebben beide fighters een unieke vechtstijl, zo zien we Piccolo al vechten met zijn rekbare armen. 

Dragon Ball FighterZ lanceert in 2018 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Dragon Ball FighterZ Piccolo en Krillin

'Ook Italiaanse interesse in Denswil'

Ajax kan binnenkort ruim een miljoen verdienen als Stefano Denswil verkocht wordt door Club Brugge. Na Hamburger SV is nu ook Torino geïnteresseerd.

Een transfer lonkt voor Club Brugge-verdediger Stefano Denswil. Nadat eerder Hamburger SV als geïnteresseerde club werd genoemd, zou nu ook Torino in de markt zijn. Het Laatste Nieuws schrijft dinsdag dat de tweede club van Turijn, vorig seizoen tiende in Italië, een versterking ziet in de oud-Ajacied.

Denswil verruilde tweeënhalf jaar geleden Ajax voor Club Brugge, voordat hij goed en wel was doorgebroken in Amsterdam. In de Belgische Jupiler Pro League viel hij in positieve zin op en hij was eigenlijk niet weg te denken uit de defensie van de Belgische topclub.

Rafel van der Vaart, oud-speler van Hamburger SV én Ajax, heeft al aangegeven heil te zien in de match Denswil-HSV. "Denswil zou goed voor HSV zijn en HSV goed voor hem", zegt Van der Vaart tegen BILD. Als Denswil verkast, voor zo'n zes à zeven miljoen euro, kan Ajax ruim één miljoen tegemoet zien.

'Vliegtuig geëvacueerd door ranzige scheet'

Een vliegtuig van American Airlines is zondag geëvacueerd. Niet omdat er bijvoorbeeld aanwijzingen voor een aanslag waren, maar omdat een passagier een nogal ranzige scheet had gelaten. Dat is althans de verklaring die gegeven wordt door een official van het betreffende vliegveld, Raleigh-Durham International Airport in North Carolina.

Volgens de vliegveldmedewerker landde het vliegtuig zoals gepland, waarna de zich niet goed voelende stankterrorist alle remmen losliet. Hij vertelt dat medepassagiers niet goed werden van de verschrikkelijke lucht, waarna iedereen met gezwinde spoed van boord gehaald werd. De lokale hulpdiensten ontfermden zich over de man, waarvan niet bekend is of hij tijdens de vlucht ziek werd of al met borrelende darmen aan boord ging. 

Opvallend is dat American Airlines dan weer zegt dat de evacuatie wel door een slechte geur, maar niet door een scheet kwam. Het vliegtuig zou zelfs even buiten bedrijf zijn gesteld, wat volgens AA dan ook weer met technisch onderhoud te maken heeft.

Waterpolosters boeken weer ruime zege op WK

De Nederlandse waterpolosters hebben op het wereldkampioenschap in Boedapest ook het tweede groepsduel met ruime cijfers gewonnen. Frankrijk ging zondag met 17-2 kopje onder tegen de ploeg van bondscoach Arno Havenga, dinsdag werd Japan met 20-8 verslagen.

Nederland stond na het eerste kwart al 7-0 voor, maar zag Japan in kwart twee zowaar vijf keer scoren, wat tot een 10-5 ruststand leidde. In de tweede helft was Nederland weer scherp en met onder meer zes treffers van Sabrina van der Sloot werd de duidelijke zege binnengehaald. 

De vicewereldkampioen is al zeker van een plek in de tussenronde, maar als donderdag van Hongarije wordt gewonnen is een plek in de kwartfinales ook al binnen. 

'Vertrekkende Van Rhijn kan naar Eredivisie'

Ricardo van Rhijn vertrok vorig jaar van Ajax naar Club Brugge. Hoewel hij in de Belgische competitie 21 keer een basisplek had, mag hij van Club vertrekken. Sterker nog: zijn naam is al niet meer terug te vinden op de spelerslijst op de officiële website. Een snelle transfer lijkt dus op komst, schrijft Het Laatste Nieuwsblad.

Volgens de krant kan Van Rhijn in de Belgische Jupiler Pro League blijven, maar heeft de Leidenaar ook opties in de Eredivisie. Welke Nederlandse clubs hem zouden willen halen, blijft vooralsnog onbekend. Eerder werd zijn naam in verband gebracht met Feyenoord, maar die huurden vervolgens Kevin Diks van Fiorentina.

Een jaar geleden betaalde Club Brugge nog 1,8 miljoen euro voor Van Rhijn. Zijn huidige salaris past alleen bij Belgische topclubs, dat wil zeggen Anderlecht, Racing Genk, AA Gent of Standard Luik.

Voorwaardelijke celstraf voor Rick Brandsteder

Televisiepresentator Rick Brandsteder hoeft niet de cel in voor een mishandeling tijdens het uitgaan vorig jaar. Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde hem dinsdag tot een voorwaardelijke celstraf van een week, met een proeftijd van een jaar, en een geldboete van 750 euro. Dit komt vrijwel overeen met de straf die de politierechter hem eerder heeft opgelegd, maar dan met een proeftijd van twee jaar.

Het vonnis valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), die hem vier weken de cel in wilde hebben, waarvan twee weken voorwaardelijk. Ook eiste de advocaat-generaal een werkstraf van negentig uur.

Het OM ging in beroep na het vonnis van de rechtbank, omdat het de straf te laag vond. Brandsteder is namelijk eerder veroordeeld voor dergelijke incidenten.

Voorwaardelijke celstraf voor Rick Brandsteder
Voorwaardelijke celstraf voor Rick Brandsteder (Foto: ANP)

Mercedes neemt Verstappen op de hak

De Formule 1 staat bekend om haar technische hoogstandjes, maar ondertussen ook om haar humor op sociale media. Ditmaal moet Max Verstappen eraan geloven nadat de Nederlander er melding maakte van dat de speciale oranje petjes voor de Grand Prix van België binnen waren.

Mercedes pikte dit nieuws op en antwoordde met een oranje bouwvakkershelm en de begeleidende tekst: 'Nu met gratis jas, zolang de voorraad strekt...' Ook McLaren antwoordde, terwijl van Force India nog niets vernomen is.

Militairen opgepakt na vechtpartij Litouwen

Vier Nederlandse militairen op NAVO-missie in Litouwen zijn daar begin deze maand aangehouden na een vechtpartij. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie, na berichtgeving dinsdag in dagblad Trouw. De militairen zijn teruggehaald naar Nederland, het incident wordt hier onderzocht.

De mannen waren niet alleen betrokken bij een vechtpartij, ze overtraden ook het alcoholverbod dat voor alle NAVO-militairen in het land geldt. Over de toedracht van de vechtpartij, die plaatsvond op 1 juli in de Litouwse hoofdstad Vilnius, kon de woordvoerder niets zeggen.

Nederland heeft Litouwen gevraagd het onderzoek en de eventuele berechting zelf te mogen uitvoeren. De marechaussee heeft het viertal opgehaald.

Militairen opgepakt na vechtpartij Litouwen
Militairen opgepakt na vechtpartij Litouwen (Foto: ANP)

Brand burgemeestersauto: OM op dood spoor

Het Openbaar Ministerie (OM) zit op dood spoor in het onderzoek naar de betrokkenheid van de Haarlemse Hells Angels-baas Lysander de R. bij de brandstichting in de auto van de toenmalige Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders in juni 2015.

Voor de rechtbank op Schiphol zei aanklager Jesse van der Putte dinsdag "Bij deze stand van het onderzoek" niet te verwachten de rol van De R., die opdracht voor de brandstichting zou hebben gegeven, te kunnen bewijzen.

De R. (35) wordt samen met acht clubleden en zijn vriendin vervolgd voor een waslijst aan criminele activiteiten, waaronder wapenbezit, afpersing, bedreiging en het lidmaatschap van een criminele organisatie. Hij werd eind januari aangehouden in zijn cel bij een gecoördineerde actie tegen de motorclub, waarbij het volledige Haarlemse chapter werd opgerold. Deze week bespreekt het OM verspreid over drie dagen de tussenstand in de verschillende onderzoeken.

Samenraapsel van geruchten
Advocaat Remco Kint had bij een eerdere zitting al benadrukt dat de betrokkenheid van De R. bij de autobrand was gebaseerd op een samenraapsel van geruchten en verzinsels. De R. zelf ontkende met klem ook maar iets met de autobrand te maken te hebben. Ook dinsdag klaagde hij ,,maar te worden verdacht van alles en nog wat, zonder dat er een greintje bewijs is".

Kint vond dat het OM zich in de zaak tegen De R. inmiddels bezondigt aan "grote stappen, gauw thuis-bewijsvoering". Hij benadrukte dat verschillende onderzoeken al maanden lopen, zonder dat hard, belastend materiaal boven tafel komt. "Er was niks en er is niks bijgekomen", aldus de raadsman.

Verzoek voorarrest
Met zijn verzoek het voorarrest van zijn cliënt per direct op te heffen, ving Kint dinsdag nog bot bij de rechtbank. Die gaf echter wel toestemming voor onderzoek naar de mogelijkheid van elektronisch toezicht. Kint hoopt De R. daarmee bij de volgende zitting uit de cel te krijgen tot de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak.

Het proces tegen de Angels, van wie er drie blijven vastzitten, gaat in oktober verder. De rechtbank mikt op een inhoudelijke behandeling in maart en april volgend jaar.

Brand burgemeestersauto: OM op dood spoor
Brand burgemeestersauto: OM op dood spoor (Foto: ANP)

Gilbert moet ziek opgeven in Tour

Philippe Gilbert zal vandaag niet meer van start gaan in de zestiende etappe van de Tour de France. Zijn ploeg Quick-Step Floors heeft via de sociale media gemeld dat de Belg met buikgriep kampt en hierdoor huiswaarts keert.

Gilbert had deze Tour vooral een knechtenrol en droeg zo bij aan de vijf ritzeges van ploeggenoot Marcel Kittel. Zaterdag in Rodez mocht de Belg voor eigen succes gaan, maar kwam niet verder dan plek vier, in de door Michael Matthews gewonnen rit. Hij is na Matteo Trentin de tweede uitvaller van Quick-Step.

Op Instagram zei Gilbert: "Ik ben erg teleurgesteld om de beste ploeg van de Tour de France te verlaten, maar ik had geen keus nadat ik ziek werd. Ik wens ze het groen in Parijs en Dan (Martin) op het podium, dat zou verdiend zijn."

Weertman zwemt naar wereldtitel op 10 kilometer

Zwemmer Ferry Weertman heeft zich op het wereldkampioenschap in Boedapest voor het eerst in zijn loopbaan laten kronen tot wereldkampioen. De 25-jarige Nederlander, regerend olympisch kampioen, veroverde na een prachtige race in het Balatonmeer in Hongarije de wereldtitel op de 10 kilometer open water.

Het tempo werd lang gemaakt door de Oostenrijker David Brandl, samen met de Brit Jack Burnell. Met de beslissende fase in zicht kwam ook Marc-Antoine Olivier uit Frankrijk naar voren, de kersverse wereldkampioen op de 5 kilometer. Olivier kreeg gezelschap van regerend wereldkampioen 10 kilometer Jordan Willimovsky uit de VS, die twee jaar terug in Kazan de door de zilveren Weertman aangevoerde groep ruim achter zich hield.

Namens Nederland lagen Marcel Schouten en Weertman in het water en het was vooral 25 kilometer-specialist Schouten die lang voorin te vinden was. Op het moment dat het tempo opgevoerd werd moest hij lossen, maar voor Weertman - die het meer van de eindsprint moet hebben - was dat het signaal om naar voren te komen. 

Bij het ronden van de laatste boei vochten Olivier en Willimovsky om de leiding, maar Weertman zat 'in de benen' van de Fransman, terwijl Burnell de slipstream van de Amerikaan pakte. Met name Olivier, Willimovsky en Weertman gingen de sprint om het goud aan en het was de Nederlander die duidelijk de rapste was, hoewel hij door een matige aantik een voorsprong van welgeteld 0,1 seconde op Willimovsky overhield. Olivier pakte het brons, Burnell greep wederom naast het podium. Schouten viel in de slotfase nog wat terug en eindigde als achttiende.

Okinawa Rush ramt in retrostijl

In de jaren negentig beukten we in speelhallen als volleerde ninja’s massa’s bandieten in elkaar. Ontwikkelaar Sokaikan neemt ons mee terug in die tijd met een 2D sidescroller platform vechtspel genaamd Okinawa Rush. Combo’s, blok, parry in een vloeiende stroom van actie afgewisseld met boss fights.

Okinawa Rush biedt ook een co-op modus voor de meer sociale gamers onder ons. Okinawa Rush is al door Steam Greenlight heengekomen, maar dat zegt weinig tegenwoordig. Op 1 augustus is er een Thunderclap, waarbij fans en geïnteresseerden tegelijkertijd berichten posten over Okinawa Rush. Meteen aansluitend start de Kickstarter-campagne. Je kan de game zelf uitproberen op een Windows-pc door hier de demo te downloaden.

Okinawa Rush - GIFje 

'Ook Nederlandse top wil Kean'

ADO Den Haag en PEC Zwolle krijgen hevig concurrentie in de strijd om Moise Kean: ook Ajax en Feyenoord zouden het Juventus-talent willen binden.

Eerder werd de 17-jarige Moise Kean al gelinkt aan ADO en PEC, maar volgens Sky Italia doen nu ook Ajax en Feyenoord een poging de Italiaan over te nemen van Juventus. De Oude Dame wil langer door met Kean, maar wil hem ook elders ervaring laten opdoen. De aanvaller wordt in Turijn gezien als een van de grootste talenten.

Ajax kan na het vertrek van Bertrand Traoré en het mogelijke vertrek van Amin Younes wel een extra aanvaller gebruiken, terwijl Feyenoord er vooralsnog niet in slaagt Steven Berghuis opnieuw van Watford over te nemen. De landskampioen contracteerde ook al Jean-Paul Boëtius, maar die is op papier de opvolger van Eljero Elia.

Bij Ajax worden als aanvallende opties ook Munir El Haddadi (Barcelona) en Cristian Pavón (Boca Juniors) genoemd. Kean speelde bij Juventus toch nog toe vier keer in het eerste, alle keren als invaller. Eind mei maakte hij op bezoek bij Bologna in de slotfase de winnende.

'Slim speelgoed gevaar voor privacy kind'

Interactief speelgoed kan een gevaar zijn voor de privacy van kinderen. De slimme knuffels en spelletjes hebben sensoren, microfoons en camera's en bewaren gegevens, zoals stem, gedrag en locatie. Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse recherche, de FBI.

In sommige gevallen slaat het speelgoed alles op wat in de buurt van een kind wordt gezegd. Een naam, een school, hobby's, dingen waar een kind een hekel aan heeft. Het gaat niet alleen om dingen die een kind tegen de knuffel zegt tijdens het spelen, maar ook om dingen die mensen tegen elkaar zeggen als de knuffel naast ze op de plank staat.

Zulke gegevens kunnen misbruikt worden. Als een kwaadwillende bijvoorbeeld weet wat een kind graag doet, kan hij daarmee het vertrouwen winnen. Een ander gevaar is identiteitsfraude.

De FBI raadt ouders aan om gebruiksvoorwaarden goed te lezen en uit te zoeken waar de gegevens terechtkomen. Speelgoed met een microfoon of een camera moet worden uitgezet wanneer het niet wordt gebruikt. De wachtwoorden van gebruikersaccounts moeten sterk zijn en nergens anders worden gebruikt. Dan zijn ze moeilijk te kraken en is er geen man overboord als dat onverhoopt wel gebeurt. En op formulieren moet alleen worden ingevuld wat echt nodig is.

'Slim speelgoed gevaar voor privacy kind'
'Slim speelgoed gevaar voor privacy kind' (Foto: BuzzT)

Videoclip Fajah te sexy voor YouTube

De videoclip van de nieuwe single van Fajah Lourens is niet langer te zien op YouTube. De filmpjeswebsite heeft de video van Flirtation na ruim drie dagen verwijderd vanwege de seksuele content in de clip. "117.000 views en zo eraf geknald. Was hij dan zo heftig?", vraagt Fajah zich af op Instagram.

In de video waren verschillende pikante beelden te zien van (half) ontklede vrouwen die elkaar betasten en zoenen. In de clip heeft acteur Winston Post een rolletje. Het nummer is nog wel te beluisteren op Spotify.

Flirtation kwam begin deze maand uit. Fajah maakte de track in samenwerking met Jalise Romy en Jr. Kenna.

Instagramfoto hieronder niet zichtbaar? Klik hier. 

Videoclip Fajah te sexy voor YouTube
Videoclip Fajah te sexy voor YouTube (Foto: BuzzE)

Erdogan naar ruziënde Arabische staten

De Turkse president Erdogan bezoekt komende week enkele Arabische staten die met elkaar overhoop liggen. Hij gaat naar Saudi-Arabië, Koeweit en Qatar.

Turkije is een bondgenoot van Qatar. Dat land ligt onder vuur van vijf andere Arabische landen vanwege zijn vermeende steun aan internationaal terrorisme. De vijf landen hebben de banden verbroken met Qatar en sancties uitgevaardigd die alleen worden ingetrokken als Doha aan een lijst met voorwaarden voldoet.

Erdogan, die zondag en maandag in de regio is, heeft diverse keren kritiek geuit op die houding van de vijf landen. Met toestemming van het Turkse parlement heeft hij militairen naar Qatar gestuurd.

Erdogan naar ruziënde Arabische staten
Erdogan naar ruziënde Arabische staten (Foto: ANP)

'Gas geven' voor zomerpauze formatie

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen deze week "nog even flink gas geven" voordat de zomerpauze van de kabinetsformatie begint. Dat zei Gert-Jan Segers van de ChristenUnie dinsdag, kort voor de start van een nieuwe en lange dag van onderhandelingen.

Volgens Segers is het de bedoeling om "meters te maken". Vorige week liet D66-leider Alexander Pechtold nog weten dat er niet al te veel schot zat in de onderhandelingen. Hij sprak van "centimeters".

Op de vraag waarom er deze dagen tot in de avond wordt doorvergaderd, zei Pechtold: "omdat als er een beetje tempo inzit er soms ook wat sneller besluiten worden genomen".

Segers en Pechtold durven nog niet in te schatten of de formatiepoging gaat lukken. "Zolang we praten heeft het een kans van slagen", aldus Segers. Volgens hem is er nog geen 'point of no return' bereikt.

'Gas geven' voor zomerpauze formatie
'Gas geven' voor zomerpauze formatie (Foto: ANP)

Politietop: meer papierwerk door nieuwe wet

Politiewerk dreigt volgens de politietop "complexer en stroperiger" te worden door de plannen die het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft met het Wetboek van Strafvordering. Korpschef Erik Akerboom vindt dat de plannen politiemensen opzadelen met meer administratief werk. De wet draagt volgens hem ook nog "onvoldoende bij aan het versterken van de opsporing".

In het wetboek staat onder meer wat de bevoegdheden van de politie zijn en aan welke regels het politiewerk moet voldoen. Het stamt uit 1921 en is hard toe aan modernisering, daar zijn alle betrokkenen het over eens. Maar op de uitwerking is forse kritiek. De politie heeft 150 specialisten laten meedenken over de voorgestelde wijzigingen. Die hebben in totaal honderd suggesties voor verbeteringen gedaan.

Akerboom heeft verantwoordelijk minister Stef Blok gevraagd de plannen aan te passen.

Politietop: meer papierwerk door nieuwe wet
Politietop: meer papierwerk door nieuwe wet (Foto: ANP)

Vijftig gewonden bij rellen op Tempelberg

Tijdens nachtelijke schermutselingen met de politie zijn bij de Tempelberg in Jeruzalem zo'n vijftig Palestijnen gewond geraakt. Vijftien van hen werden geraakt door rubberkogels, zei het Rode Kruis dinsdag.

Achtergrond van de onrust zijn verscherpte veiligheidscontroles voor islamitische gelovigen op de Tempelberg. Israël had de controles zondag ingevoerd na een bloedige aanslag bij een van de ingangen van de Tempelberg. Daar hadden vrijdag drie Israëlische Arabieren twee Israëlische politieagenten om het leven gebracht. De daders werden zelf ook doodgeschoten.

De Tempelberg met de Klaagmuur en de al-Aqsa-moskee is een heilige plaats voor joden en moslims. De strijd om bezoekersrechten, over wie de heuvel op mag om te bidden, heeft in het verleden geregeld tot spanningen en geweld geleid.

Vijftig gewonden bij rellen op Tempelberg
Vijftig gewonden bij rellen op Tempelberg (Foto: ANP)

Hahn: "Feyenoord gunt me deze stap"

Warner Hahn koos onlangs voor een definitief vertrek bij Feyenoord. De doelman is zeer positief over zijn nieuwe club, sc Heerenveen.

Spelers hebben het nog wel eens lastig in Friesland als ze uit een heel ander deel van Nederland komen, maar dat geldt niet voor Hahn. "Nee, hoor. Alle mensen zijn heel vriendelijk, dus ik zou niet weten waarom je het hier lastig zou moeten hebben", zegt hij in gesprek met FOX Sports. "Het is wat rustiger dan in Rotterdam, maar ook daar kan ik wel aan wennen."

De 25-jarige Hahn stond sinds 2014 onder contract bij Feyenoord, waar hij altijd reservekeeper was. "Vorig jaar ben ik verhuurd aan Excelsior, het jaar daarvoor heb ik niet gespeeld. Ik heb bij Feyenoord aangegeven dat ik toe was aan een nieuwe stap. Ik heb gevraagd of ik verder mocht kijken. Gelukkig stond de club daar positief in en gunde me de stap naar deze club."

Hahn, die in het Abe Lenstra Stadion een driejarig contract kreeg, werd in het seizoen 2014/15 verhuurd aan PEC Zwolle. Met die club won hij dat jaar op sensationele wijze de KNVB Beker. De Rotterdammer begon zijn profcarrière in het shirt van FC Dordrecht.

Barcelona 'relaxed' over toekomst Neymar

Bij FC Barcelona ligt men niet wakker van de aanhoudende transfergeruchten rond Neymar. De Braziliaan wordt opnieuw gelinkt aan Paris Saint-Germain.

Neymar heeft in Catalonië een wat minder productief jaar achter de rug. In La Liga scoorde hij dertien keer in dertig duels, een seizoen eerder waren het er nog 24 in 34 wedstrijden. Volgens AS is zijn vader deze week in Parijs om met PSG over een megatransfer naar de Franse hoofdstad te praten.

In oktober vorig jaar verlengde Neymar zijn contract in Camp Nou nog tot medio 2021. Afkoopsom: een slordige 222 miljoen euro. "Het enige wat ons iets kan schelen, is of hij hier gelukkig blijft. Neymar is nog steeds één van de beste spelers ter wereld", laat clubwoordvoerder Josep Vives op een persconferentie weten.

"Hij is gelukkig en de club is ook heel blij met hem. Dat spreekt hij uit en hij laat het zien door middel van zijn houding", aldus Vives. "We zijn daar heel relaxed over en we hopen dat komend seizoen beter is dan het vorige. Een vertrek van Neymar kunnen we ons als club niet voorstellen."

Antihero

Alleen maar gamen is niet goed voor je gezondheid, dus wanneer ik niet achter een scherm zit laat ik mij vaak verleiden tot een van mijn andere grote liefdes: bordspellen. En laat Antihero nou net een game zijn die die twee hobby's van mij beweert te combineren. Genoeg reden voor mij om dus in Antihero te duiken, waarin de straten tijdens het Victoriaanse tijdperk van de criminelen zijn en waar niks dat ook maar een beetje glanst veilig is.

'Coldcasekalender' voor alle gevangenen

Alle circa 30.000 gedetineerden in Nederlandse gevangenen krijgen een kalender van de politie waarop iedere week een onopgeloste moordzaak of vermissing aan bod komt. De hoop is dat de 'coldcasekalender' gevangenen die meer weten over de 52 zaken ertoe beweegt te praten. "De ervaring van politie en justitie leert dat onder gedetineerden relatief veel kennis aanwezig is over gepleegde strafbare feiten", legde de politie dinsdag uit.

De kalender is bedacht door recherchekundige Jeroen Hammer. Volgens hem blijkt uit een proef in vijf gevangenissen dat twee derde van de gedetineerden het een goed idee vindt. Een minderheid "wil geen verklikker zijn" en weigerde de kalender.

Volgens de politie was het proefproject desondanks een succes, maar hoeveel tips het heeft opgeleverd valt niet te zeggen. "We weten lang niet altijd waar een tip vandaan komt", aldus Hammer.

Om de kans op succes zo groot mogelijk te maken, zijn de teksten op de kalender ook vertaald in het Engels, Spaans, Arabisch en Russisch. Naast een telefoonnummer staat er een postadres op, zodat gevangenen hun tips schriftelijk kunnen geven.

'Coldcasekalender' voor alle gevangenen
'Coldcasekalender' voor alle gevangenen (Foto: ANP)

Dollar lager na politieke tegenslag Trump

De dollar ging in waarde omlaag na de nieuwe politieke tegenslag voor de Amerikaanse president Donald Trump over zijn zorgwet. De euro steeg dinsdagochtend tot 1,1520 dollar, het hoogste niveau sinds mei vorig jaar.

In de Senaat is er geen Republikeinse meerderheid voor de nieuwe zorgwet van Trump die Obamacare moet vervangen. Twee Republikeinse senatoren kondigden aan tegen te stemmen. Die nieuwe domper voor Trump vergroot de twijfels op de financiële markten over de haalbaarheid van zijn politieke plannen zoals belastinghervormingen en investeringen in infrastructuur. Door die onzekerheid komt de dollar onder druk te staan.

Bij het sluiten van de Europese beurshandel op maandag was de euro nog 1,1470 dollar waard.

Dollar lager na politieke tegenslag Trump
Dollar lager na politieke tegenslag Trump (Foto: ANP)

Duterte wil langere staat van beleg Mindanao

De Filipijnse president Rodrigo Duterte wil de staat van beleg op het eiland Mindanao verlengen tot het eind van dit jaar. Hij heeft een verzoek daartoe aan het Filipijnse congres voorgelegd.

Regeringstroepen vechten al enige tijd tegen islamitische rebellen die Islamitische Staat (IS) als inspiratie hebben. Duterte riep op 23 mei de staat van beleg uit voor het eiland met 22 miljoen inwoners. Dat gebeurde nadat de opstandelingen een deel van de stad Marawi in hadden genomen. De regeling, waardoor het krijgsrecht van kracht is, loopt rond het eind van de week af.

Inmiddels zijn meer dan vijfhonderd mensen omgekomen in de gevechten.

Duterte wil langere staat van beleg Mindanao
Duterte wil langere staat van beleg Mindanao (Foto: ANP)

FNV: overwerkers geven miljarden cadeau

FNV zet vraagtekens bij de vele uren die werknemers in Nederland onbetaald overwerken. Volgens onderzoek door TNO in opdracht van de vakbond blijkt dat de circa 7 miljoen werknemers samen jaarlijks voor 20 miljard euro aan inkomsten laten lopen. "Een duur cadeau", meent de bond.

Per werknemer gaat het door de bank genomen om drie uur extra werk per week. Dat komt neer op gemiddeld 3200 euro per werknemer.

De bond zou graag zien dat contracten worden uitgebreid of dat er meer mensen worden aangenomen. FNV wijst daarbij ook naar de vele werklozen die Nederland nog altijd telt. De extra uren die worden gemaakt zouden samen goed zijn voor 300.000 voltijdbanen.

FNV: overwerkers geven miljarden cadeau
FNV: overwerkers geven miljarden cadeau (Foto: ANP)

Tour: Etappe 16 - Waaiers? Aanvallers? Massasprint zonder Kittel?

De tweede week is voorbij en de Tour is nog niet beslist, dat is een hele geruststelling met het oog op de laatste week. Dat wil niet direct zeggen dat we een koers hebben gezien die altijd spannend was. Zo begon de tweede week met twee vlakke ritten, doodsaaie ritten. Twee keer een massasprint en twee keer winst voor Kittel, dat was niet al te interessant.

Gelukkig gingen we daarna de bergen in, maar alsnog werd het niet direct heel fenomenaal. De rit naar Peyragudes was vooral in de laatste 300 meter interessant. Op de laatste steile strook ging het los, daar liepen de verschillen snel op. Winst voor Bardet, maar het ging vooral over Froome, die zijn leiderstrui verloor aan Fabio Aru.

Lang kon Aru niet genieten van die trui. In de rit naar Foix ging het nog goed, hij verloor geen tijd op Froome. Die rit naar Foix was kort en spectaculair, hoewel er eigenlijk net te weinig gebeurde tussen de jongens die daadwerkelijk om het geel strijden. Contador ging in de aanval, dat was mooi, maar Bertje stond al op grote achterstand. Landa schoof mee en dat was wel interessant, hij leek een tijd op weg naar geel. Dat gebeurde uiteindelijk niet, maar het leverde genoeg voor voor discussie op. De overwinning ging naar Barguil, hij was in tegenstelling tot een aantal dagen daarvoor nu duidelijk de sterkste in de sprint.

Een dag later gingen we bergop sprinten in Rodez en daar leverde Landa weer wat tijd in op Froome, die discussie schoof daardoor weer wat meer op de achtergrond. Het was echter vooral Aru die tijd verloor, hij zat geen moment op de goede plaats en ging kansloos ten onder. Froome weer terug in het geel, een vertrouwd gezicht. Na Rodez kregen we nog één rit, een rit voor de vluchters. Voor Nederland een mooie rit, Mollema ging al vroeg achter de eerste aanvallers van de dag aan, waarna alles uiteindelijk samenklonterde. In de slotfase ging Mollema solo en ze zagen hem nooit meer terug. Rechtdoor naar school en kantoor was nog nooit zo van toepassing.

In de derde week hopen we nog veel meer aanvallen te zien, de koers kan nog alle kanten op. We beginnen de week alleen met een iets mindere rit. Een rit die beter in omgekeerde volgorde gereden had kunnen worden. Eerst wat bergen aan het begin en daarna een vlak einde, niet per definitie iets om heel vrolijk van te worden.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De route
De rit start in Le-Puy-en-Velay, de stad waar de 15e rit eindigde. Speciaal voor Bauke Mollema zijn we dus een paar dagen extra in zijn nieuwe favoriete stad. In het begin van de rit rijden de renners over brede en rechte wegen, die heel subtiel omhoog lopen. In de eerste 20 kilometer van de rit overbruggen de coureurs 600 hoogtemeters. Dan kom je uit op een gemiddelde van 3%. Het laatste deel van deze heuvel is het zwaarste en telt ook mee als officiële klim.

De laatste 4,5 kilometer van deze omhooglopende brede weg noemen ze de Côte de Boussoulet en brengt ons naar het nietige gehucht Boussoulet. In die kilometers gaat het aan 6,3% omhoog, wat het een klimmetje van de derde categorie maakt. Na dit klimmetje rijden de renners verder over brede wegen, die licht naar beneden lopen. Totaal geen lastige afdaling, met tussendoor nog een paar venijnige stroken omhoog.

In Le Chambon-sur-Lignon, na 36 kilometer, is dat licht dalen gedaan. Daarna loopt het richting Saint-André-en-Vivarais twee keer wat langer omhoog, eerst drie kilometer aan 3% en na een kort stukje in dalende lijn gaat het weer vier kilometer omhoog, ook aan een procentje of drie. Met dit klimmetje in de benen gaat het vervolgens vijf kilometer naar beneden, maar dat is niet echt een lastige afdaling.

Buiten Saint-André-en-Vivarais rijden de coureurs nog langs een opvallende verschijning, er staan drie kruizen langs de kant van de weg. De weg loopt daarna weer een kilometertje omhoog, waarna het weer een aantal kilometer vlak zal zijn tot in Saint-Bonnet-le-Froid.

Drie kruizen langs de weg, echt fantastisch (Foto: Panoramio)
Drie kruizen langs de weg, echt fantastisch (Foto: Panoramio)

In Saint-Bonnet-le-Froid begint de volgende klim van de dag bijna, de Col du Rouvey. Het is nog vier kilometer vlak en daarna gaat het omhoog. Deze klim die nu volgt is 2,8 kilometer lang en 5,6% gemiddeld, een bergje van de vierde categorie. Na de Col du Rouvey gaat het maar liefst 20 kilometer naar beneden, over brede wegen. Het asfalt is niet overal even goed, maar dat is waarschijnlijk het enige nadeel van de afdaling. Verder is het prima te doen, weinig lastige bochten. Ook steeds goed overzicht, de renner hebben bovendien meer dan eens een mooi uitzicht over de omgeving.

Na 85 kilometer komt het peloton door Saint-Félicien en hier stopt de afdaling voorlopig. De weg loopt zelfs bijna meteen weer omhoog, twee kilometer aan 5%. Daarna is het een aantal kilometer zo goed als vlak, voordat de afdaling weer verder gaat. Nog een kilometer of 15 dalen richting de Rhône, met tussendoor nog wel een klein klimmetje. Het eind van de afdaling is nog even lastig, met wat haarspeld- en andere scherpe bochten, maar over het algemeen is het prima te doen.

Als de afdaling afgelopen is gaat het een aantal kilometer over een vlakke en brede weg verder richting Tournon-sur-Rhône, wat nog best een leuk stadje is aan het water. Ze steken in deze stad de rivier over en rijden via Tain-l'Hermitage verder naar de tussensprint van de dag. Deze volgt na 121 kilometer in Chantemerle-les-Bles. Richting dit dorp rijden we weer over brede en behoorlijk rechte wegen, wel begint de weg heel lichtjes te hellen.

De lokale boeren hebben het hier druk (Foto: Panoramio)
De lokale boeren hebben het hier druk (Foto: Panoramio)

We zijn al dicht in de buurt van de finishplaats, maar we rijden daar op een ietwat aparte manier naartoe. Richting Chantemerle-les-Bles rijden we al een aantal kilometer de verkeerde kant op en dat blijft daarna zo. Na een tijd slaan de renners rechtsaf en wordt er richting Saint-Donat-sur-l'Herbasse gereden, waarna men daar rechtsaf slaat om vervolgens op een lange, brede en vooral rechte weg terecht te komen. Richting Saint-Donat liep het een aantal kilometer vals plat omhoog, maar het is nu weer volledig vlak.

In Saint-Donat is het nog 30 kilometer tot de finish en de eerste helft daarvan gaat het bijna volledig rechtdoor. Bij Châteauneuf-sur-Isère steken de renners de Isère over en daarna rijden ze een stukje verder richting het zuiden, over een iets bochtigere weg met wat meer rotondes. Het terrein is voornamelijk open en agrarisch, maar er staan ook wel wat boompjes langs de kant van de weg. Van Châteauneuf gaat het verder richting Alixan en in dit dorp, op ongeveer 10 kilometer van de streep, is er een bocht naar links. Na deze bocht gaat het bijna zes kilometer volledig rechtdoor, met als enige obstakel een aantal rotondes.

Op 3,5 kilometer van de streep is er weer zo'n rotonde en daar moeten de renners naar rechts. Ze rijden dan Bourg-de-Péage binnen. In Bourg-de-Péage is er al snel een bocht naar rechts, maar daarna gaat het behoorlijk rechtdoor tot op een kilometer van de streep. In de slotkilometer rijden de renners over de Isère en betreden ze Romans-sur-Isère. Na de brug is er meteen een rotonde, die aan de rechterkant genomen moet worden.

Een paar meter verderop ligt de volgende rotonde al, die dan weer aan de linkerkant genomen moet worden. Na deze rotonde begint de weg ook wat omhoog te lopen, in de laatste kilometer gaat het aan 2% omhoog. Niet lang na de rotonde is er een bocht naar links, daarna gaat het rechtdoor tot op een meter of 400 van de streep. Daar komen we weer een rotonde tegen, die aan de rechterkant gepasseerd moet worden. Vervolgens gaat het rechtdoor tot de finish.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finishplaats
Romans-sur-Isère is een stad zonder veel geschiedenis in de Tour. Toch was de koers hier niet al te lang geleden nog. In 2015 startte de 16e rit in Bourg-de-Péage, de stad aan de andere kant van de Isère die we tijdens de slotfase van deze rit doorkruisen. Tijdens die rit werd er naar Gap gereden en in het begin van de rit reed men van Bourg-de-Péage naar Romans-sur-Isère.

Die rit werd uiteindelijk gewonnen door de dubieuze Ruben Plaza, maar het belangrijkste is dus dat Romans-sur-Isère niet een totaal onbekende plaats is voor de koers. Zeker omdat een andere koers van de ASO, Parijs-Nice, hier in het verleden enkele keren is aangekomen. In 2016 nog, toen won de door iedereen geliefde Nacer Bouhanni een massasprint in de straten van Romans. Dit jaar kende Parijs-Nice dan weer een aankomst aan de overkant, in Bourg-de-Péage.

Het is een stad met 35.000 inwoners in het departement Drôme en een van de grootste Franse talenten komt hier vandaan. Pierre Latour, de man met de opvallende gele schoenen en de zeer opvallende rijstijl, werd hier geboren en getogen. Vorig jaar won Latour een rit in de Vuelta en dit jaar debuteert hij in de Tour, de sterke klimmer staat momenteel op een 14e plaats in het klassement. Verder is het niet echt een boeiende stad. De brug over de Isère is leuk en er staan in het centrum nog wel wat mooie gebouwen, maar verder is het vooral een grijze en grauwe industriestad.

Een blik op de finishplaats van vandaag, Romans-sur-Isère (Foto: WikiCommons)
Een blik op de finishplaats van vandaag, Romans-sur-Isère (Foto: WikiCommons)

Het weer & TV
In Romans-sur-Isère gaat het heel warm worden, dik boven de 30 graden. Dat is niet het enige probleem, er wordt ook nog eens serieus veel wind verwacht. Windkracht 4, misschien wel windkracht 5. Het terrein waar de renners doorheen fietsen is met enige regelmaat open, dus de wind kan zeker een rol spelen. Waarschijnlijk staat het in de slotfase eerst een tijd tegen en in de laatste kilometers dan weer vol in de rug, maar ik laat het w-woord toch voorzichtig vallen. Kans op neerslag is er overigens niet.

De rit start om 13:30 en tien minuten later begint de koers officieel. De uitzending begint uiteraard weer om 14:10, tegen die tijd zijn de renners zo ongeveer boven op de eerste klim van de dag. De finish wordt verwacht tussen 17:10 en 17:30.

Voorspelling & favorieten
Het is een vreemde, atypische rit. Een rit die lastig te voorspellen is. Gezien de lange en vlakke slotfase zou het ondanks alle bergen in het begin zomaar eens een massasprint kunnen worden. Het kan ook een dag voor de vluchters zijn en het kan door de wind ook helemaal uit elkaar geslagen worden. Ik heb geen idee en ik heb ook niet echt tijd om er echt over na te denken dus ga ik het kort houden.

Ik neem aan dat Sunweb in het begin van de rit hard gaat rijden om mannen als Kittel en Groenewegen te lossen. Dat kan Sunweb ook makkelijk, want iedereen vliegt daar. Misschien krijgen ze daarbij wel hulp van een ploeg als BMC, omdat deze rit ook nog wel eens iets zou kunnen zijn voor Greg van Avermaet. Als Sunweb een goede rustdag heeft en net zo hard rijdt als voor de rustdag, kunnen zij de rit naar hun hand zetten. Dan wordt het vast een sprintje van een wat kleinere groep.

1. Boasson Hagen. Edvaldje rijdt een verrassend sterke Tour. De afgelopen jaren kwam hij er nooit aan te pas, maar nu toch al een aantal keer dicht bij de overwinning geweest. Met name dankzij zijn ploeggenoten, vooral Janse van Rensburg levert goed werk af. Tijdens deze rit kan dat weer zo zijn. Deze finish, licht oplopend, is ook goed voor hem.

2. Matthews. Een van de laatste kansen voor Matthews om het Kittel nog moeilijk te maken met betrekking tot de groene trui. Hij zal er tijdens deze rit alles aan moeten doen om Kittel te lossen. Kan best lukken, maar dan wordt het nog lastig om Kittel niet terug te laten keren. Ik heb zo'n idee dat deze rit, ook dankzij de finale, net wat te lastig voor Kittel gaat zijn. Daar profiteert Matthews niet ten volle van, hopelijk. Sunweb heeft wel genoeg gewonnen voorlopig.

3. Degenkolb. Die komt wel aardig over de heuvels en kan ook wel aardig sprinten.

4. Colbrelli. Die komt ook wel aardig over de heuvels en heeft zo nu en dan een aardig sprintje in de benen.

5. Kittel. Ja, misschien wel. Misschien ook niet.

R. Kelly ontkent geruchten dat hij sekte runt

R. Kelly is "geschrokken en verontrust" na de beschuldiging dat hij zeker zes meisjes en jonge vrouwen vasthoudt in zijn huizen in Chicago en Atlanta. Hij wordt daarvan beticht door de ouders van de meisjes, twee voormalige "slachtoffers" en een vrouw die anderhalf jaar voor de muzikant werkte.

De aantijgingen kwamen naar voren in een artikel op BuzzFeed maandag. Daarin vergelijken de betrokkenen de situatie met een sekte en vertellen ze onder meer dat Robert Kelly bepaalt wat en wanneer de vrouwen eten, wanneer ze mogen douchen en of ze het huis uit morgen. Ook zou hij seks die hij met ze heeft filmen, hun mobiele telefoon hebben afgenomen en vervangen door een exemplaar waarmee ze alleen hem kunnen bellen en ze hebben verboden contact op te nemen met hun ouders.

De vrouwen in kwestie geven zelf aan niet tegen hun wil te worden vastgehouden en ook R. Kelly betwiste de aantijgingen maandag via zijn advocaat. "Meneer Kelly ontkent de beschuldigingen ten stelligste en zal er noodgedwongen hard aan werken om zijn beschuldigers aan te pakken en zijn naam te zuiveren."

Minderjarig
De 50-jarige muzikant is in het verleden vaker beschuldigd van seksueel wangedrag. Hij trouwde op zijn 28e met de toen vijftien jaar oude r&b-zangeres Aaliyah, een huwelijk dat vanwege haar leeftijd niet legaal bleek en nietig werd verklaard door haar ouders. In de jaren 90 dook twee keer een sekstape op waarop R. Kelly te zien was met jonge meisjes, maar het lukte de autoriteiten niet vast te stellen dat zij minderjarig waren toen de tapes werden gemaakt.

In 2002 werd de muzikant wél aangeklaagd, voor 21 gevallen van het produceren van kinderporno. De helft van de aanklachten kwam te vervallen vanwege problemen met het huiszoekingsbevel. In de overgebleven gevallen werd hij vrijgesproken. De aanklagers konden de beschuldigingen niet bewijzen, mede omdat het meisje dat door verschillende mensen was herkend op de video, zelf niet wilde getuigen.

R. Kelly ontkent geruchten dat hij sekte runt
R. Kelly ontkent geruchten dat hij sekte runt (Foto: BuzzE)

Tsunamigevaar na zeebeving Beringzee voorbij

Het tsunamigevaar waarvan sprake was na een zware zeebeving voor de kust van Kamtsjatka in het uiterste oosten van Rusland is voorbij. Dat meldde het Pacific Tsunami Waarschuwingscentrum (PTWC) op Hawaii ongeveer twee uur na de beving in de nacht van maandag op dinsdag.

De zeebeving vond plaats om 1.34 uur (Nederlandse tijd) op zo'n 200 kilometer van de stad Nikolskoje op Beringeiland. De Amerikaanse geologische dienst maakte melding van een beving met een kracht van 7.8 in de Beringzee tussen Alaska, de Aleoetische eilanden en de Russische oostkust.

Het Pacific Tsunami Waarschuwingscentrum (PTWC) op Hawaii waarschuwde aanvankelijk voor tsunamigevaar binnen 300 kilometer van het epicentrum van de beving, maar meldde twee uur later dat het gevaar geweken was.

Tsunamigevaar na zeebeving Beringzee voorbij
Tsunamigevaar na zeebeving Beringzee voorbij (Foto: ANP)

FOK! wat een weer: Zonnig, droog en warm

Wil september vruchten dragen, dan in juli hitte om te klagen.

Vandaag is het overwegend zonnig met hier en daar kans op een beetje hoge sluierbewolking. Op de Wadden kunnen er wat wolkenvelden vanaf de zee binnen komen drijven. Hoewel het op de meeste plaatsen droog blijft, is een lokale onweersbui in het uiterste (zuid)oosten in de avond niet uitgesloten. Het wordt redelijk warm vandaag: 22 graden in het waddengebied tot 28 graden in het zuiden van het land. Er staat een matige oostenwind. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:36
Zon onder: 21:55
Zonkracht: 7/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1925  In Duitsland verschijnt Adolf Hitlers boek Mein Kampf.
1936 Staatsgreep van Generalísimo Franco tegen de Tweede Spaanse Republiek. Begin van de Spaanse Burgeroorlog, die zou leiden tot veertig jaar dictatuur.
1968 Oprichting van Intel Corporation.
1995 In Nederland besluit uitgever Reed Elsevier met zijn persactiviteiten te stoppen. Daardoor staan NRC Handelsblad, het Algemeen Dagblad en enkele andere krantentitels te koop.
2006 Tijdens de eerste dag van de 90e editie van de Nijmeegse Vierdaagse komen tijdens een hittegolf twee mensen om. De Vierdaagse wordt hierdoor voor de allereerste keer in zijn lange bestaansgeschiedenis noodgedwongen afgelast.

Bondage logeerde in het Movenpickhotel in Voorburg  (Foto: Bondage)
Bondage logeerde in het Movenpickhotel in Voorburg (Foto: Bondage)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Veel verpleeghuizen duiken in de rode cijfers

Bijna vier op de tien verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties hebben vorig jaar met verlies gedraaid. Een jaar eerder schreef nog geen kwart (24 procent) van deze zorgorganisaties rode cijfers, blijkt uit berekeningen van Intrakoop, een inkoopcoöperatie van de zorg, en accountantskantoor Verstegen.

De verliezen zijn voor een belangrijk deel te wijten aan gestegen personeelskosten. Dat hangt samen met nieuwe cao-afspraken. Een daarvan is dat werkgevers niet ontvangen onregelmatigheidstoeslagen tijdens de vakantie over de afgelopen jaar alsnog moeten betalen. "Een forse kostenpost voor zorgorganisaties van naar schatting 200 miljoen euro. Ook stonden vorig jaar de tarieven en volumes onverminderd onder druk", aldus Intrakoop.

Gezamenlijk leed de sector in 2016 een verlies van 39 miljoen euro, tegen een winst van 123 miljoen euro het voorgaande jaar. De onderzoekers namen de jaarverslagen van bijna 400 organisaties werkzaam in verpleging, verzorging en thuiszorg onder de loep.

Lichtpuntje
Daaruit blijkt ook dat de investeringen voor het vijfde jaar op rij zijn gedaald, met 10 procent vorig jaar. De onderzoekers noemen dit, samen met de krapte op de arbeidsmarkt, een zorgelijke ontwikkeling. Het aantal moeilijk vervulbare functies binnen zorgorganisaties stijgt volgens Intrakoop explosief. Dat komt onder meer doordat het aantal patiënten met complexe medische problemen steeds verder stijgt.

Een lichtpuntje is dat de omzet van zorgorganisaties licht is toegenomen met 0,9 procent. De bedrijfskosten stegen met 2,2 procent echter veel harder.

Veel verpleeghuizen duiken in de rode cijfers
Veel verpleeghuizen duiken in de rode cijfers (Foto: ANP)

Eerste wandelaars Vierdaagse zijn gestart

De eerste wandelaars van de 42.036 deelnemers aan de 101e editie van de Vierdaagse van Nijmegen zijn dinsdag om 04.00 uur van start gegaan. Het jaarlijkse wandelevenement duurt tot en met vrijdag en finisht dan traditioneel op de 'Via Gladiola' in de Nijmeegse binnenstad.

Op de eerste dag, ook wel de 'Dag van Elst' genoemd, moeten de lopers, die kunnen kiezen uit afstanden tussen 30, 40 en 50 kilometer, een route richting Arnhem afleggen. Via Slijk-Ewijk lopen de wandelaars naar Elst en via Bemmel gaan ze terug naar Nijmegen. De deelnemers van de 50 kilometer zijn dinsdag als eerste gestart. De meeste deelnemers (49 procent) lopen een afstand van 40 kilometer per etappe.

De weersverwachting voor dinsdag spreekt van goed wandelweer, vrij zonnig met een maximumtemperatuur van 25 graden.

Eerste wandelaars Vierdaagse zijn gestart
Eerste wandelaars Vierdaagse zijn gestart (Foto: ANP)

Drie gewonden door woningbrand Wormerveer

Bij een woningbrand in Wormerveer zijn maandagavond drie mensen gewond geraakt. De drie personen, onder wie een kind, zijn naar het ziekenhuis gebracht omdat ze rook hadden ingeademd.

De brand ontstond maandagavond rond 23.30 uur in een woning aan de Weverstraat in Wormerveer. Diverse hulpdiensten rukten uit naar de brand. De brandweer meldde rond 1.15 uur in de nacht van maandag op dinsdag dat de brand onder controle was, maar dat er voorlopig nog nageblust moet worden.

De woning is volledig uitgebrand en twee naastgelegen woningen zijn eveneens onbewoonbaar verklaard. De bewoners van de drie woningen zijn elders opgevangen.

Drie gewonden door woningbrand Wormerveer
Drie gewonden door woningbrand Wormerveer (Foto: ANP)

Dode door steekpartij in Lopik

Door een steekpartij is maandagavond in Lopik aan de Lekdijk Oost een persoon overleden  De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. Ook zijn nog geen aanhoudingen verricht. De politie weet nog niet wat er precies is gebeurd. Nadat een arrestatieteam de woning binnen was gegaan werd er alleen een hond aangetroffen. 

Waarschijnlijk gaat het om een familiedrama aldus IJsselsteijn. De omgeving van het incident in een afgelegen gebied is door de politie urenlang afgezet geweest voor onderzoek. De dader is momenteel nog steeds spoorloos. 

'Sancties tegen Rusland hebben amper effect'

De westerse sancties tegen Rusland hebben nauwelijks effect op de Russische economie. Volgens het economisch bureau van ABN AMRO lijdt de handel met Nederland daarbij amper onder de boycotmaatregelen die door de Russen zijn ingesteld.

De Europese Unie en de Verenigde Staten besloten Moskou in 2014 economisch te straffen vanwege de Russische bemoeienis bij het conflict in Oost-Oekraïne en de annexatie van de Krim. Zo werden Russische bedrijven gedwongen buitenlandse schulden vervroegd af te lossen. Dat leidde onder meer tot een flinke koersval van de Russische roebel.

"Maar de scherpe kantjes waren er begin 2015 alweer van af", stellen onderzoekers van de bank. "In 2016 en 2017 stabiliseerde de Russische economie zich en per saldo hadden de sancties een marginaal effect."

Export

De Russen reageerden door van veel westerse landen geen producten als fruit, groente, vis, vlees en zuivel meer af te nemen. Die maatregelen zijn nog altijd van kracht. Afgelopen jaar liet de export naar Rusland echter al weer herstel zien. De export naar Rusland loopt nu veelal via buurlanden.

De totale waarde van de Russische handel met de EU is tussen 2014 en 2016 wel ongeveer een derde teruggelopen. Volgens ABN AMRO komt dit echter vooral door de stevig gedaalde olieprijzen. Het aandeel van de handel met de EU bleef vrij constant. Ook de handel met Nederland is nauwelijks beïnvloed.

Veel kennis

Toch verwacht ABN AMRO dat Rusland op de lange termijn wel nadelen zal ondervinden. Doordat westerse bedrijven zich hebben teruggetrokken uit samenwerkingsverbanden met Russische partners loopt de modernisering van de Russische olie- en gasindustrie bijvoorbeeld vertraging op, aldus de bank. "Voor zulke omvangrijke projecten is veel kennis vereist en het kost jaren om dit op te bouwen."

'Sancties tegen Rusland hebben amper effect'
'Sancties tegen Rusland hebben amper effect' (Foto: ANP)

Duitsland en Zweden scoren niet in topper op EK

De Duitse voetbalvrouwen zijn het Europees kampioenschap in Nederland begonnen met een gelijkspel. In Breda kwam de titelverdediger in de topper tegen Zweden niet verder dan 0-0.

Vorig jaar speelden Duitsland en Zweden in Rio de Janeiro de finale van de Olympische Spelen waar Duitsland met 2-1 aan het langste eind trok. Ditmaal was de Zweedse keepster Hedvig Lindahl goed bij de les, waardoor de Duitses het net niet wisten te vinden. Aan de andere zijde had Zweden in de tweede helft ook goede mogelijkheden, maar ook daar wilde de bal er niet in.

Hierdoor pakte Zweden voor het eerst een puntje tegen Duitsland dat zesmaal op rij de Europese titel heeft gewonnen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.