FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 27 april 2017

Voetballer woedend op tennisser om verloren weddenschap

Toptennisser Ivo Karlovic speelde gisteren tijdens het ATP toernooi in Boedapest tegen Damir Dzumhur en die wedstrijd won hij met 6-1, 3-6, 6-4. Dat lijkt een mooie overwinning maar toch was het niet goed genoeg volgens voetballer Benito Raman. De Belgische voetballer zond Karlovic een kleine scheldkanonnade via Instagram omdat hij 2.500 euro zou zijn verloren met een weddenschap.

Vandaag publiceerde Karlovic op Instagram de berichten die voetballer Raman hem via een persoonlijk bericht gestuurd had. In niet mis te verstane woorden laat de Belg weten dat de Kroaat harder moet lopen voor zijn punten en dat hij de 2.500 euro die de Standard-speler verloor maar terug moet betalen. Normaal zou je als tennisspeler niet zoveel acht slaan op een dergelijk bericht, ze zullen vast meer boze berichtjes krijgen. Deze keer kwam het bericht echter van een geverifieerd account. Hierdoor kunnen we er dus van uitgaan dat het van Raman zelf af komt.

De voetballer laat via zijn managment weten dat hij niets met deze zaak te maken heeft. "Benito zegt dat hij hier niks mee te maken heeft en dat hij dit soort taal nooit zou gebruiken", zo laat het magement weten in een verklaring. 

 

Look at this verified internet troll #dm

Een bericht gedeeld door big daddy karlo (@ivokarlovic) op27 Apr 2017 om 2:00 PDT

Voetballer woedend op tennisser om verloren weddenschap (Pro Shots / Toin Damen)
Voetballer woedend op tennisser om verloren weddenschap (Pro Shots / Toin Damen)

Van Gerwen verplettert Lewis met 8e 'whitewash' in Premier League-geschiedenis

Het is donderdagavond, er is geen Europa League-voetbal en dus betekent dat alles maar één ding: we kunnen de Premier League Darts weer ouderwets live op RTL 7 kijken! Het belooft een avond van hoog niveau te worden, want Michael van Gerwen komt twee keer in actie. De wereldkampioen kan zich vanavond definitief plaatsen voor de halve finales en dat moet normaal gesproken wel lukken. Om een uurtje of 20.10 gaan we beginnen.

James Wade (ENG) - Adrian Lewis (ENG) 7-4
Het openingsduel van de avond begon niet bepaald spetterend en kabbelde gestaag voort naar een 4-4 stand. Op dat moment sloeg Wade toe: hij won zijn eigen leg en brak Lewis vervolgens, waarna hij het met 7-4 netjes afrondde. Pijnlijk voor Lewis, die vandaag toch eigenlijk flink moet scoren om in de play-offs te komen, terwijl Wade al uitgeschakeld is. 

James Wade - Adrian Lewis (Bron: PDC)
James Wade - Adrian Lewis (Bron: PDC)

Dave Chisnall (ENG) - Michael van Gerwen (NED) 6-6
Het tweede duel van de avond begon een stuk beter en beide heren zaten ruim boven de honderd punten per beurt na vijf legs. Twee keer op rij liet Van Gerwen vervolgens kansen liggen om de leg te pakken, waarna Chisnall het beide keren afmaakte en zo zelfs op een 5-2 voorsprong kwam. Chizzy verzuimde om op 6-2 te komen en zo alvast een punt te pakken, maar een leg later sleepte hij toch een zesde leg binnen: 6-3.

Van Gerwen won de volgende leg, maar gelijk daarna kreeg Chisnall drie matchdarts...die alle drie vlak naast de dubbel 18 eindigden. Gelijk daarna knalde MVG er nog eens een ijzersterke leg uit en Chisnall's choke werd hard afgestraft: 6-6 in plaats van 7-5, wat de Engelsman zomaar een plek in de halve finales kan kosten. 

Dave Chisnall - Michael van Gerwen (Bron: PDC)
Dave Chisnall - Michael van Gerwen (Bron: PDC)

Phil Taylor (ENG) - Peter Wright (SCO) 3-7
De eerste vier legs werden netjes verdeeld, maar daarna sloeg Wright toe met finishes van achtereenvolgens 104 en 116, wat hem een 4-2 voorsprong bracht. Taylor stribbelde nog een beetje tegen, maar Snakebite toonde geen genade en maakte het met 7-3 af, waardoor zijn plekje in de play-offs wel zeker is.

Phil Taylor - Peter Wright (Bron: PDC)
Phil Taylor - Peter Wright (Bron: PDC) 

Gary Anderson (SCO) - Raymond van Barneveld (NED)
Anderson begon bijzonder sterk aan het duel en hoewel Van Barneveld prima volgde liep de Schot al snel uit naar een 3-0 voorsprong. Een 85-finish bracht Barney zijn eerste leg, maar gelijk daarna sloeg Wright met 161 weer hard terug. Net als een week geleden tegen Taylor kreeg Anderson het na vier gewonnen legs echter moeilijk, wat ervoor zorgde dat Van Barneveld terug kon komen tot 4-4.

De Nederlander kreeg kansen om de Schot te breken, maar pakte die niet. Het zou een zeer dure misser blijken: Anderson kreeg het heilige vuur weer te pakken en ging in één keer door naar een 7-4 zege, waardoor Van Barneveld het zeer zwaar gaat krijgen wat betreft plaatsing voor de halve finales.

Gary Anderson - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)
Gary Anderson - Raymond van Barneveld (Bron: PDC) 

Adrian Lewis (ENG) - Michael van Gerwen (NED)
Van Gerwen beloofde ons na het gelijkspel tegen Chisnall 'sloopwerk' en dat maakte hij in het begin alvast helemaal waar. Na twee legs stonden er al vier maximale scores op het bord en het duurde niet bepaald lang voor de groene sloopkogel op 3-0 stond. Eenmansdestructiebedrijf Van Gerwen, zoals ons aller Jacques Nieuwlaat het noemt, bleef stevig doorknallen en liet Lewis kansloos.

Niet letterlijk, want Jackpot kreeg wel een keer een kans om een dubbel te raken, maar deed dat niet. Het resulteerde in een 7-0 zege voor Van Gerwen, pas de achtste whitewash in de Premier League-geschiedenis en de derde voor de Nederlandse wereldkampioen.

Adrian Lewis - Michael van Gerwen (Bron: PDC)
Adrian Lewis - Michael van Gerwen (Bron: PDC)

De stand na vanavond (Bron: Oddsportal)
De stand na vanavond (Bron: Oddsportal)

Eurovisiesongfestival ook in de VS te zien

Liefhebbers in de Verenigde Staten kunnen meegenieten van het Eurovisiesongfestival. De finale van het Europese liedjesfestijn wordt wederom live uitgezonden door Logo, een televisiezender van Viacom die zich richt op de LHBT-gemeenschap in de VS.

Logo zendt alleen de finale uit. De Nederlandse meidengroep OG3NE weet dus nog niet of zij ook in Amerika te zien zullen zijn. Zij moeten op 11 mei in de tweede halve finale van het Songfestival een plekje voor de grote finale zien te bemachtigen. Die vindt twee dagen later in Kiev plaats.

De zender bracht vorig jaar voor het eerst de finale van het Songfestival in ruim 52 miljoen Amerikaanse huiskamers.

Eurovisiesongfestival ook in de VS te zien
Eurovisiesongfestival ook in de VS te zien (Foto: BuzzE)

Van den Brom: "Ervaring met alles-of-niets"

John van den Brom verwacht een heerlijke zomer als AZ zondag ten koste van zijn oude club Vitesse de KNVB Beker wint. 

Van den Brom denkt dat AZ tijdens de bekerfinale tegen Vitesse, zondag in De Kuip, veel kan hebben aan de ervaringen in de groepsfase van de Europa League, begin dit seizoen. Het wordt een interessante wedstrijd tussen twee teams die volgens de AZ-trainer 'elkaar kwalitatief niet veel ontlopen'.

"Ik hoop dat onze ervaring de doorslag geeft met jongens als Ron Vlaar en Tim Krul in de selectie", aldus Van den Brom op de officiële website van de KNVB. "Daarnaast hebben wij eerder dit seizoen ook Europees tegen Zenit een alles-of-niets-wedstrijd gespeeld. We hebben toen laten zien dat wij hier goed mee om kunnen gaan." AZ moest in december Zenit verslaan om op eigen kracht door te dringen tot de zestiende finales van de Europa League.

In de Eredivisie staat AZ vijfde, één puntje boven Vitesse, maar het won maar twaalf keer (tegen veertien zeges van Vitesse). Van den Brom: "We zijn dit seizoen te wisselvallig geweest en voetbalden zelden sprankelend." Toch kan AZ straks, als het de beker wint, volgens de trainer terugkijken op een prima seizoen. "We staan in de competitie op een play-offplaats, hebben Europees overwinterd en hebben ook nog eens de bekerfinale bereikt. Nu is het zaak om het goed af te maken. Als we de beker winnen, dan beleven we hier bij AZ straks allemaal een heerlijke zomer."

Terreurverdachte opgepakt in Londen

De Britse politie heeft donderdag een terreurverdachte opgepakt in Londen. Agenten arresteerden de man in Whitehall, waar meerdere ministeries zijn gevestigd. Een getuige zag zeker drie messen op de grond liggen.

De politie meldde in een verklaring dat de man wordt verdacht van het voorbereiden van terreurdaden en wapenbezit. Agenten arresteerden de in het zwart geklede verdachte vlak bij de ambtswoning van premier Theresa May, die volgens haar woordvoerder op dat moment niet aanwezig was in het pand in Downing Street.

Bij het voorval raakte volgens de politie niemand gewond. Gewapende agenten hebben het gebied afgesloten. De Britse hoofdstad werd vorige maand nog opgeschrikt door een terreuraanslag. Toen reed een automobilist in op voetgangers op de Westminster Bridge. Daarna viel de man agenten aan met een mes.

Terreurverdachte opgepakt in Londen
Terreurverdachte opgepakt in Londen (Foto: ANP)

EU-parlementariërs: geen controle op toelage

Europarlementariërs zien niets in een verplichting om een accountant te laten controleren hoe ze hun onkostenvergoeding uitgeven. De leden krijgen jaarlijks naast hun brutosalaris van ongeveer een ton ruim 50.000 euro voor algemene onkosten, belastingvrij.

Een voorstel hiervoor van SP'er Dennis de Jong, lid van de begrotingscontrolecommissie, haalde het donderdag niet. "Mijn collega's weigeren verantwoording af te leggen. Kennelijk komt het dan te dichtbij." De meeste Nederlandse delegaties laten hun uitgaven overigens vrijwillig controleren door een accountant.

De Jong zegt goed te begrijpen dat burgers ervan uitgaan dat veel van zijn collega's de vergoedingen "gewoon in eigen zak steken". De regels over waarvoor de toelage mag worden gebruikt worden wel aangescherpt.

De parlementsbegroting voor dit jaar bedraagt 1,9 miljard euro, waarvan ongeveer 22 procent wordt besteed aan de salarissen, reiskosten, kantoorruimte en assistenten van de 751 Europarlementariërs.

EU-parlementariërs: geen controle op toelage
EU-parlementariërs: geen controle op toelage (Foto: ANP)

Haags festival: nieuwe traditie lijkt geboren

Het Haagse festival The Life I Live kijkt terug op een geslaagde editie. Voor het eerst duurde het gratis toegankelijke evenement, de opvolger van 'Koninginnenach', twee dagen. "Het is ons heel goed bevallen om op Koningsdag door te gaan", vertelde organisator Arthur Pronk. "Een nieuwe traditie lijkt geboren. We gaan zeker in gesprek met de gemeente en sponsoren om volgend jaar weer een tweedaags festival te houden."

De organisatie schat dat woensdagavond en donderdag in totaal zo'n 300.000 mensen naar de Haagse binnenstad zijn gekomen. Het publiek zag op de diverse podia in het centrum een keur aan bekende en minder bekende artiesten optreden. Qua stijlen was er voor elk wat wils: van hiphop en soul tot dance, rock en singer-songwriters.

Tegelijkertijd waren de winkels in de binnenstad open. "En de zon brak zelfs door, dat was ook mooi. De toeloop is nog nooit zo groot geweest in de binnenstad", zei Pronk. "Vroeger gebeurden er ook wel dingen met Koningsdag, maar was het toch altijd wat tammetjes omdat Den Haag uitsliep van de avond ervoor."

Haags festival: nieuwe traditie lijkt geboren
Haags festival: nieuwe traditie lijkt geboren (Foto: BuzzE)

Renault kampt met balansproblemen

Het Formule 1-team Renault heeft wat snelheid betreft een enorme sprong voorwaarts gemaakt deze winter. De auto's waren vorig jaar onderin de middenmoot te vinden, maar dit jaar kwalificeerden coureurs Nico Hülkenberg en Jolyon Palmer in Bahrein zich in de top tien. In de race vielen de resultaten tegen. Technische baas Bob Bell weet wel waar dat door komt: de balans.

Bell: "De balans van de R.S. 17 is niet zo goed als we zouden willen. Over één rondje kom je daarmee weg, verse banden maskeren dan het probleem met de balans, maar de performance is niet consistent. Zeker als je kijkt naar de langere stints. De R.S. 17 is enigszins nerveus bij het insturen, in de bochten heeft deze wat onderstuur en vervolgens is de bolide ook wat nerveus bij het uitkomen van de bochten. Dat maakt het lastig om tractie te vinden. Als we deze problemen weten aan te pakken hebben onze coureurs een zeer efficiënte auto tot hun beschikking. Het lijkt vooral een kwestie van de aerodynamica te zijn."

Renault was dan ook blij met de test die na afloop van de Grand Prix van Bahrein gehouden werd. Zo kon onder meer een nieuwe voorvleugel getest worden op een circuit waar al veel recente data beschikbaar was. Het is te hopen dat de balansproblemen verholpen worden, want dan gaat het Frans/Britse team meedoen in de strijd achter de top drie.

Haas wisselt remschijven voor Rusland

Het Formule 1-team Haas zal vanaf de Grand Prix van Rusland gebruik gaan maken van remschijven van Carbone Industrie. De Amerikaanse renstal gebruikte tot nu toe schijven van Brembo, maar kende daar veel problemen mee.

Coureurs Romain Grosjean en Esteban Gutierrez vielen vorig jaar regelmatig uit door remproblemen en ook dit jaar klaagden Grosjean en zijn nieuwe teamgenoot Kevin Magnussen dat het remmen niet altijd even consistent was. Brembo nam naar de afgelopen Grand Prix van Bahrein al nieuwe remschijven mee die beter bevielen. Na de race werden tijdens de twee testdag schijven van Carbone Industrie getest. Deze bevielen zo goed dat hier het weekend in Sochi mee gestart zal worden.

Teambaas Gunther Steiner legde de keuze aan Motorsport uit. "Op dit moment liggen alle opties open. We kijken hoe het in FP1 gaat en beslissen dan over de rest van het weekend. Hopelijk kunnen we bij deze schijven blijven, want tijdens het testen bevielen ze prima. De coureurs waren tevreden en ze presteerden consistent. We willen ervoor zorgen dat de remmen geen problemen meer geven."

Keeper scoort vanaf eigen doel

Soms komen er wel eens goals langs die misschien niet uniek, maar toch wel een beetje bijzonder zijn. Dit keer reizen we daarvoor naar de Boliviaanse competitie, waar Bolivar het opnam tegen San Jose de Oruro.

Bij Bolivar staat de Argentijnse doelman Matias Dituro onder de lat, terwijl de club met 2-1 een voorsprong in handen had. San Jose was flink aan het pushen voor de gelijkmaker en dat gaf Dituro een mooie kans: hij ving een bal en deponeerde deze met een ferme trap in het doel van de tegenstander, 3-1. "Ik wist dat ik dit zo kon doen als ik de bal zou vangen", klonk hij zelfverzekerd.

De goal van Dituro (Bron: YouTube)

'Barcelona denkt aan Phillip Cocu'

PSV-trainer Phillip Cocu zou bij Barcelona op een shortlist staan om de opvolger te worden van Luis Enrique, meldt De Telegraaf. De oefenmeester staat sinds 2009 onder contract bij de Eindhovenaren als trainer. Eerst als assistent, om vervolgens vanaf medio 2013 te fungeren als hoofdtrainer.

Door zijn successen in Eindhoven en zijn verleden in Catalonië, wordt Cocu gevolgd door de Catalaanse topclub, terwijl ook Athletic Bilbao-trainer Ernesto Valverde op de lijst staat.

Tussen 1998 en 2004 stond Cocu onder contract als speler bij Barcelona, en daar kende hij een uitstekende periode. Het is onbekend of de coach ook volgend seizoen in Eindhoven voor de groep zal staan.

Veel vertraging door hoge nood in vliegtuig

Een vlucht van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft forse vertraging opgelopen door een passagier met hoge nood. Een getuige zei volgens ABC News dat alle passagiers gedwongen moesten uitstappen nadat een man tegen de regels in naar het toilet was gegaan.

Passagier Krista Rosolino, die het voorval deels filmde, vertelde dat de man voor het opstijgen niet naar het toilet mocht gaan. Na een half uur te hebben gewacht, zei de man dat het een noodgeval was en snelde hij toch naar de wc. Daarop kreeg hij te horen dat hij het toestel moest verlaten.

Op videobeelden is te zien hoe de passagier, Kima Hamilton, in discussie gaat met een medewerker. "Ik heb meer informatie nodig meneer", reageert Hamilton nadat hij te horen heeft gekregen dat hij moet vertrekken. "Ik heb niets gedaan. Ik heb betaald voor mijn ticket en moet naar huis."

Uiteindelijk moesten alle passagiers volgens Rosolino het toestel verlaten en opnieuw boarden. Ze sprak over een "twee uur durende soap waarin we moesten toekijken hoe een man tot doelwit werd gemaakt omdat hij nodig naar het toilet moest". Delta benadrukte in een reactie dat passagiers instructies van het personeel moeten opvolgen.

Veel vertraging door hoge nood in vliegtuig
Veel vertraging door hoge nood in vliegtuig (Foto: ANP)

Modolo en Costa in selectie UAE Emirates voor Giro

Nadat eerder al Bardiani-CSF, Bora-hansgrohe, Lotto Soudal en Sunweb hun selectie bekend hebben gemaakt voor de Giro d'Italia. Dit keer was het de beurt aan UAE Emirates. De ploeg komt met kopman Rui Costa en sprinter Sacha Modolo aan de start.

Voor de Portugees Costa is dit zijn eerste deelname aan de Giro d'Italia. Voor Modolo zal het zijn zevende deelname worden. De Italiaanse sprinter won in 2015 twee etappezeges. 

Valerio Conti (ITA)
Rui Costa (PRT)
Roberto Ferrari (ITA)
Marco Marcato (ITA)
Sacha Modolo (ITA)
Matej Mohoric (SVN)
Simone Petilli (ITA)
Jan Polanc (SVN)
Edward Ravasi (ITA)

Koningsdag weer kouder dan kerst

Net geen 11 graden was het donderdag in De Bilt. En daarmee was Koningsdag kouder dan de beide kerstdagen. Toen tikte het kwik volgens Weeronline.nl 11,7 en 11,8 graden aan.

Vorig jaar was Koningsdag (10,7 graden) ook kouder dan de eerste en tweede kerstdag van 2015, toen het 14 en 14,4 graden was. Dat was de eerste keer dat de feestdag kouder was dan kerst sinds de eerste Koninginnedag in april, in 1949.

Koningsdag weer kouder dan kerst
Koningsdag weer kouder dan kerst (Foto: ANP)

Küng pakt de winst in Romandië

Stefan Küng heeft de tweede etappe in de Ronde van Romandië gewonnen. De Zwitser van BMC was in een met twee te sterk voor Andriy Grivko. Fabio Felline blijft leider in het algemeen klassement.

Door het slechte weer werd de tweede etappe in Romandië twintig kilometer ingekort. De start werd nu gegeven in Aigle in plaats van Champéry. Net zoals gisteren koos Sander Armée van Lotto Soudal voor de aanval. De Belg kreeg drie renners met zich mee: Stefan Küng (BMC), Andriy Grivko (Astana) en Frederik Veuchelen (Wanty-Groupe Gobert). De vier hadden een maximale voorsprong van meer dan vijf minuten. De Let Toms Skuijns (Cannondale-Drapac) en de Chinees Meiyin Wang (Bahrein-Merida) gingen nog in de tegenaanval, maar de twee kwamen nooit vooraan aansluiten.

Op de bergjes onderweg nam Armée de punten mee. De Belg kwam op alle drie de bergjes als eerste boven, waardoor de renner van Lotto Soudal de bergtrui overnam van Simon Yates. Armée moest op twintig kilometer van de streep lossen bij de kopgroep.

Met nog vier kilometer te gaan moest ook Veuchelen eraf bij de kopgroep. De twee hadden op dat moment nog één minuut voorsprong op het peloton. Grivko en Küng mochten dus onder elkaar uitvechten wie zou winnen op de oplopende finish in Bulle. Küng begon als eerste aan de sprint en won vrij gemakkelijk voor Grivko. Het peloton kwam binnen op twintig seconden waar Sonny Colbrelli de sprint won.

Advocaat: "Pas na 1 juni aan de slag bij Oranje"

Dick Advocaat begint niet voor 1 juni als bondscoach van het Nederlands elftal. De 69-jarige trainer zegt donderdag tegen de NOS dat hij eerst zijn contract bij Fenerbahçe uit wil dienen, en dat hij zich daarna pas op Oranje richt.

Volgens Advocaat kan het afronden van het contract met de Turkse club nog wel enige tijd duren, en zal hij nog zeker vijf weken in dienst zijn van Fenerbahçe. Woensdag 31 mei zal interim-bondscoach Fred Grim daarom vermoedelijk nog de leiding hebben als Nederland oefent tegen Marokko. Advocaat kan dan op 4 juni debuteren in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Ivoorkust. Vijf dagen later staat de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg op het programma.

Advocaat bevestigt tegen de NOS dat hij Ruud Gullit heeft benaderd voor de rol van assistent-trainer.

Advocaat: pas na 1 juni aan slag bij Oranje
Advocaat: pas na 1 juni aan slag bij Oranje (Foto: ANP)

Sunweb maakt ploeggenoten Dumoulin in Giro bekend

Tom Dumoulin weet met welke acht ploeggenoten hij volgende maand mag strijden om een goede eindklassering in de Giro d'Italia. Wielerploeg Team Sunweb maakte de selectie van negen bekend, met kopman Dumoulin voorop.

De Limburger krijgt gezelschap van drie landgenoten: Wilco Kelderman, Laurens ten Dam en Tom Stamsnijder, waarbij vooral de eerste twee Dumoulin in het hooggebergte bij moeten staan. De 22-jarige Duitser Phil Bauhaus zal zich zo nu en dan eens in een massasprint mengen.

De Giro gaat op 5 mei van start op Sardinië.

Selectie Team Sunweb
Wilco Kelderman (NED)
Tom Dumoulin (NED)
Sindre Skjøstad Lunke (NOR)
Chad Haga (USA)
Phil Bauhaus (GER)
Tom Stamsnijder (NED)
Simon Geschke (GER)
Georg Preidler (AUT)
Laurens ten Dam  (NED)

Nederland te laat met bankrekeningwet

Nederland heeft een Europese richtlijn over betaalrekeningen nog altijd niet omgezet in wetgeving. Dat moet binnen twee maanden gebeuren, anders sleept de Europese Commissie Nederland mogelijk voor het Europees Hof van Justitie.

Volgens de richtlijn hebben alle EU-burgers recht op een betaalrekening tegen een redelijke vergoeding, waar ze ook wonen. De kosten voor de rekening moeten er ook duidelijker uit worden. Ook het vergelijken en overstappen moet makkelijker worden door de richtlijn.

De richtlijn had vorig jaar september moeten zijn omgezet in wetgeving. Cyprus, Kroatië, Luxemburg, Portugal en Spanje kregen een soortgelijke waarschuwing uit Brussel.

Nederland te laat met bankrekeningwet
Nederland te laat met bankrekeningwet (Foto: ANP)

Al veel volgers voor koninghuis op Instagram

Het Koninklijk Huis heeft in vier uur tijd al 33.500 volgers op het nieuwe Instagramaccount. Terwijl koning Willem-Alexander zijn verjaardag vierde in Tilburg, werd het account gevuld met foto's van de viering van Koningsdag.

Het Koninklijk Huis lanceerde het Instagramacount donderdagochtend met een foto van het koninklijk gezin voor de trein waarmee ze naar Brabant reisden. "In de trein op weg naar Tilburg wensen we iedereen een mooie Koningsdag toe!'', schreef Willem-Alexander.

Qua volgers verloopt de lancering van het nieuwe Instagramaccount in 2017 een stuk vlotter dan de eerste stappen van het koningshuis op Twitter in 2010. Op Twitter duurde het destijds vier maanden voordat het Koninklijk Huis meer dan 30.000 volgers had.

Al veel volgers voor koninghuis op Instagram
Al veel volgers voor koninghuis op Instagram (Foto: BuzzT)

Fors meer scepsis over ontwikkelingshulp

Nog geen zes op de tien Nederlanders geloven dat ontwikkelingshulp bijdraagt aan een vredige en eerlijke wereld. In 2015 had 80 procent van de bevolking hier nog vertrouwen in, maar dat was eind vorig jaar gedaald tot 59 procent. Het geloof dat ontwikkelingshulp migratie effectief tegengaat daalde net zo hard. Dat blijkt donderdag uit de Eurobarometer van de Europese Commissie.

Gemiddeld 72 procent van de inwoners in de 28 EU-lidstaten denkt dat ontwikkelingshulp vrede dichterbij brengt, een lichte afname. Net als in Nederland was ook in Duitsland en Frankrijk een forse daling te bespeuren, maar in landen als Hongarije en Litouwen nam het geloof daarin juist toe.

Overigens denkt een overgrote meerderheid (89 procent) van de Europeanen nog altijd dat het belangrijk is om mensen in ontwikkelingslanden te helpen.

Voor het onderzoek werden in november en december bijna 28.000 mensen in alle lidstaten thuis in hun moedertaal ondervraagd. De respondenten komen uit alle sociale en leeftijdsgroepen.

Fors meer scepsis over ontwikkelingshulp
Fors meer scepsis over ontwikkelingshulp (Foto: ANP)

SGP blij: New Energy Tour afgelast door werkzaamheden

De New Energy Tour, de wielerkoers die voorheen bekend stond als de World Ports Classic, wordt dit jaar niet verreden. De organisatie had even gemist dat er werkzaamheden gepland zijn aan de Lekdijk in Kinderdijk en een alternatieve route was niet meer te vinden voor de koers op 20 mei zou starten.

De World Ports Classic was overigens nog niet bepaald een echte klassieker. In 2012 werd de koers voor het eerst gereden, in 2015 stond de vierde en laatste editie op het programma. De wedstrijd bestond uit twee etappes: Rotterdam-Antwerpen en Antwerpen-Rotterdam.

Met de New Energy Tour moest nieuw leven geblazen worden in de koers, maar dat is nu uitgesteld naar 2018. "Het gaat ook om de veiligheid en een alternatief vinden lukte niet meer", aldus Peter Schuiten van de organisatie. In Capelle aan den IJssel stond de start gepland, met de finish in Alblasserdam. 

In februari ageerde de lokale SGP-fractie nog flink tegen de finish in Alblasserdam. God zou ons immers niet gemaakt hebben voor topsport en dus was een wielerkoers niet de bedoeling, zo redeneerde men. Of hier sprake is van toeval of toch van goddelijke interventie is nog niet bekend.

Duitse 'nep-Syriër' verdacht van aanslagplan

Een Duitse legerofficier is opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een aanslag. De man zou zich volgens Duitse media hebben voorgedaan als Syrische vluchteling.

De autoriteiten arresteerden de 28-jarige verdachte woensdag in Beieren. Ook een vermeende handlanger (24) is aangehouden. De eerste luitenant had zich volgens het Duitse openbaar ministerie onder een valse naam laten registreren als vluchteling. Hij werd naar verluidt gedreven door vreemdelingenhaat.

De militair kwam eerder dit jaar in beeld bij de autoriteiten doordat hij een vuurwapen had verstopt op het toilet van een vliegveld in Wenen. Hij werd betrapt toen hij het pistool kwam ophalen. Hoewel de militair in Frankrijk was gelegerd, had hij volgens de autoriteiten redelijke bewegingsvrijheid.

Opvallend is dat de man zich met succes kon voordoen als Syriër, hoewel hij kennelijk geen Arabisch sprak. Het Openbaar Ministerie kon niet zeggen waarom dat niet is opgevallen.

Duitse 'nep-Syriër' verdacht van aanslagplan
Duitse 'nep-Syriër' verdacht van aanslagplan (Foto: ANP)

Luiten begint goed op China Open

Joost Luiten is goed begonnen aan het China Open. Na de eerste dag staat de Nederlandse golfer op een gedeelde achtste plaats met 68 slagen (-4). Alexander Levy gaat aan de leiding met 63 slagen (-9).

Luiten speelde tot de achttiende hole een foutloze ronde. De Bleiswijker liet op de vierde, achtste, elfde, dertiende en vijftiende hole een birdie. Op de laatste hole ging het mis en moest hijbogey noteren.

''Ik speelde goed,'' zei Luiten na de eerste ronde. ''Het was in de middag erg pittig met een hele stevige wind. Op 18 maak ik mijn enige bogey van de dag. Mijn driver eindigde net rechts naast de fairway. De lay-up met een ijzer-5 liet ik eigenlijk te ver van de green waar de vlag op een smalle richel stond! De sandwedge spinde van de richel af. De eerste put was niet eens slecht, op 1 meter, maar de tweede putt (voor par) hobbelde van zijn lijn en horsehoede uit de hole. Dan eindig je heel zuur met een bogey op een birdiehole en daar baal ik van: onnodig en slecht course management! De lay-up had dichter bij de green gemoeten, dan gebeurt dat niet. Maar al met al was het een solide ronde in hele lastige condities in de middag.''

Alexander Levy uit Frankrijk is met 63 slagen koploper. Pabla Larrazábal uit Spanje volgt op één slag achterstand.

Noord-Korea zet deur op een kier voor VN

Noord-Korea is donderdag akkoord gegaan met de komst van een medewerkster van de Verenigde Naties (VN) die belast is met de rechten van gehandicapte personen. Het land krijgt al jarenlang kritiek van de VN over de mensenrechten in het algemeen, maar is daar niet van gediend.

De komst van VN-expert Catalina Devandas-Aguilar, van 3 tot 8 mei, wordt door waarnemers gezien als een kleine handreiking van Noord-Korea richting de VN. Het land is door de VN meermalen beschuldigd van misdaden tegen de mensheid. Het bezoek van Devandas-Aguilar aan een aantal Noord-Koreaanse provincies zal zich vooral richten op de situatie van kinderen.

Hoewel Noord-Korea de VN nog altijd beschouwt als een samenzwering van de Verenigde Staten en hun bondgenoten, ratificeerde het land december vorig jaar het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een lichamelijke handicap.

Noord-Korea zet deur op een kier voor VN
Noord-Korea zet deur op een kier voor VN (Foto: ANP)

Formule 1-auto Verstappen te koop

Weet je nog niet wat je je vader, broer, moeder, zus, oma, collega of oppas cadeau moet doen? We hebben wellicht een goede suggestie voor je, mits de jarige een beetje een autosportliefhebber is. Het zou overigens ook handig zijn als je zelf over een diepe buidel beschikt.

Op RaceCarsDirect worden veel raceauto's verkocht en daar zagen we een mooie aanbieding staan: niks minder dan de Arrows A21, chassis 06, die eind 2000 en begin 2001 te zien was in de Formule 1. De wagen, voorzien van een Hart 3.0 V10-motor, is destijds bestuurd door Jos Verstappen, Johnny Herbert en Mark Webber.

De nodige specificaties zijn hier te vinden en daaruit blijkt dat de auto prima mee kan doen in de BOSS GP Series, een raceklasse vol raceauto's, inclusief heerlijke herrie producerende Formule 1-auto's. Op 20 en 21 mei strijken die wagens overigens neer op het circuit van Zandvoort, inclusief Formule 1-auto's als een Jaguar of, wie herinnert het zich niet, een Super Aguri. 

De Arrows die te koop staat moet grofweg 350 duizend euro op gaan leveren, maar dan krijg je er wel veel bij. Zo koop je dan ook gelijk een compete set benodigdheden voor in de pitstraat, inclusief teamkleding, en er zitten zoveel reserve-onderdelen bij dat je bijna een tweede chassis kunt bouwen. 

Mocht je interesse hebben in deelname aan de BOSS GP Series, het hebben van een toffe boodschappenwagen of wil je gewoon lekker stoer doen met een Formule 1-auto in je achtertuin? Dit is je kans en laat het ons vooral even weten als je de nieuwe eigenaar van de Arrows bent. 

Verstappen in de Arrows A21 op het circuit van Interlagos (Bron: YouTube)

IJshockeyers verliezen eerste drie WK-duels

Voor de Nederlandse ijshockeyers zit een promotie er op het wereldkampioenschap niet meer in. In Belfast komt de ploeg in actie in divisie 1B, het derde niveau van het mondiale ijshockey.

Alleen de winnaar van de divisie, bestaande uit zes landen, promoveert naar divisie 1A, maar dat is voor Nederland niet meer mogelijk. Een goal van Steve Mason zette tegen Japan geen zoden aan de dijk, waardoor het duel met 1-6 verloren werd. Tegen Litouwen kwam Nederland helemaal niet tot scoren, maar werden wel acht tegentreffers genoteerd.

Woensdag stond Nederland tegenover Kroatië, dat met de nodige spelers uit de Russische topcompetitie KHL in de eerste periode over Oranje heen walste. Raymond van der Schuit deed met twee treffers nog wat terug, maar het kon een 2-6 nederlaag en definitieve uitschakeling niet voorkomen. 

Nederland speelt nog tegen Groot-Brittannië en Estland. Het Estse team staat ook nog op nul punten na drie nederlagen en voor Nederland is het duel tegen Estland van doorslaggevend belang: naar alle waarschijnlijkheid eindigt de verliezer van die wedstrijd op de laatste plek en dat betekent degradatie naar divisie 2A, waar Nederland vorig jaar nog uit promoveerde.

Vaak geen compensatie vertraagde EU-vlucht

Luchtpassagiers in de EU krijgen vaak niet gecompenseerd voor afgelaste of vertraagde vluchten. Slechts in 25 procent van de gevallen waarin de reiziger volgens de EU-regels recht heeft op compensatie werd die de afgelopen twaalf maanden toegekend. Gratis eten en drinken werd aan minder dan de helft (46 procent) van getroffen passagiers verstrekt in gevallen waar ze daar recht op hadden.

Dat blijkt uit onderzoek in zes EU-landen dat donderdag in Brussel werd gepresenteerd. Monique Goyens van de Europese consumentenkoepel BEUC: "De cijfers zijn verontrustend. Luchtvaartmaatschappijen negeren de EU-regels regelmatig en de autoriteiten doen er niets aan. Consumenten hebben recht op bescherming, en niet alleen de klagers."

De EU-wet heeft betrekking op alle vluchten binnen en uit de EU vertrekkende vluchten, en in de EU aankomende vluchten van een maatschappij uit de EU. Vertraagde of afgelaste vluchten worden niet per definitie gecompenseerd. Er kunnen bijvoorbeeld bijzondere omstandigheden zijn. Het onderzoek werd gehouden in België, Denemarken, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje.

Vaak geen compensatie vertraagde EU-vlucht
Vaak geen compensatie vertraagde EU-vlucht (Foto: ANP)

Koninklijke familie arriveert in Tilburg

Koning Willem-Alexander is donderdagochtend met zijn familie aangekomen in Tilburg voor de viering van Koningsdag. Het gezelschap arriveerde even na 11.00 uur met de koninklijke treinwagon op het station. Daar stonden burgemeester Peter Noordanus en commissaris van de Koning van Noord-Brabant Wim van de Donk de gasten op te wachten.

Het is voor het eerst sinds 1999 dat de trein weer op de nationale feestdag wordt ingezet. Destijds gebruikte koningin Beatrix de trein bij haar bezoek aan Houten.


Koninklijke familie arriveert in Tilburg
Koninklijke familie arriveert in Tilburg (Foto: ANP)

Koninklijk Huis nu ook op Instagram

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft op Koningsdag het Instagramaccount Koninklijk Huis gelanceerd. Via Instagram zullen regelmatig foto's en video's geplaatst worden over de activiteiten van koning Willem-Alexander en koningin Máxima in en voor Nederland.

Ook worden historische foto's uit het Koninklijk Huisarchief en achtergrondverhalen op de pagina gezet. Het account wordt bijgehouden door de RVD. Er zijn al een Facebookaccount, een Twitteraccount en een YouTubekanaal van het Koninklijk Huis.

Koninklijk Huis nu ook op Instagram
Koninklijk Huis nu ook op Instagram (Foto: ANP)

Caitlyn Jenner: O.J. Simpson is schuldig

Voor Caitlyn Jenner is het zo klaar als een klontje: O.J. Simpson is schuldig aan de moorden op zijn ex-vrouw Nicole en Ron Goldman. Dat vertelde de realityster woensdag in een radioprogramma.

"Ik wist dat hij het had gedaan", zei de oud-atleet in de talkshow. "Er waren drie mensen op de plaats delict, er was dna-bewijs dat er drie mensen waren. Kies daar de moordenaar uit. Hoe moeilijk kan het zijn?"

Caitlyn was ten tijde van de moord en de daaropvolgende rechtszaak getrouwd met Kris Jenner. Kris' ex-man Robert, de vader van Kourtney, Kim, Khloé en Rob Kardashian, was één van de advocaten van O.J. Simpson. Tijdens hun huwelijk waren Kris en Robert goed bevriend met O.J. en Nicole. Volgens Caitlyn is ook Kris ervan overtuigd dat O.J. schuldig is aan de moord op haar vriendin, die ze een jaar na de moorden eerde door dochter Kendall als tweede naam Nicole te geven.

In haar memoires die eerder deze week uitkwamen vertelt de I Am Cait-ster dat ook Robert uiteindelijk twijfelde over de onschuld van O.J. In een gesprek na de civiele rechtszaak die O.J. verloor van de nabestaanden van Nicole en Ron, zou Robert tegen Caitlyn, toen nog Bruce, gezegd hebben: "Ik had ermee kunnen leven als ze hem bij de eerste rechtszaak hadden gepakt." Caitlyn noemt het in haar boek "overduidelijk"dat de advocaat daarmee aangaf dat hij dacht dat O.J het gedaan had.

Caitlyn Jenner: O.J. Simpson is schuldig
Caitlyn Jenner: O.J. Simpson is schuldig (Foto: BuzzE)

'Dijsselbloem ziet vrouwen als objecten'

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem ,,ziet vrouwen als object". ,,U moet u schamen dat u de helft van de Europese bevolking heeft beledigd", haalde de co-voorzitter van de Groenen, Ska Keller, donderdag in het Europees Parlement uit naar Dijsselbloem. ,,Deze kwestie wordt uw nalatenschap", aldus de Duitse.

De demissionair minister van Financiën was in het parlement voor een debat over Griekenland, nadat fractievoorzitters eerder deze maand zijn aftreden als eurogroepvoorzitter hadden geëist. Aanleiding was een interview in een Duitse krant. ,,Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen ('Schnapps und Frauen') uitgeven om daarna om hulp te vragen", zei hij daarin. Die woorden vielen helemaal verkeerd in Zuid-Europa, maar ook bij veel vrouwen.

Dijsselbloem opende het debat met een verklaring. ,,Het is nooit mijn bedoeling geweest iemand te beledigen. Het allerlaatste wat ik wil is nieuwe tweedeling in Europa scheppen."

'Dijsselbloem ziet vrouwen als objecten'
'Dijsselbloem ziet vrouwen als objecten' (Foto: ANP)

Veel meer aanvallen met ransomware

Er zijn vorig jaar de helft meer ransomware-aanvallen geweest dan een jaar eerder. Dat meldt de Amerikaanse telecomaanbieder Verizon in zijn jaarlijkse Data Breach Investigations Report. Daarmee is ransomware, waarbij van een beveiligingslek gebruik gemaakt wordt om een computer over te nemen en te gijzelen tenzij de gebruiker betaalt, de vijfde meest populaire vorm van malware.

Het rapport werd gebaseerd op ruim 42.000 beveiligingsincidenten en bijna 2000 datalekken in 84 landen. Cyberspionage bleek daarbij de belangrijkst bedreiging voor producerende bedrijven, de publieke sector en het onderwijs. Veel pogingen tot cyberspionage begonnen bovendien met een phishing-mail.

Bij meer dan de helft (51 procent) van de geanalyseerde incidenten werd malware gebruikt. Phishing werd bij 43 procent van de incidenten gebruikt. Een nieuwe techniek die populair wordt is pretexting. Daarmee wordt onder valse voorwendselen informatie verzameld. Vaak worden medewerkers van financiële afdelingen daar het doelwit van.

Veel meer aanvallen met ransomware
Veel meer aanvallen met ransomware (Foto: BuzzT)

Voorbeschouwing Grand Prix van Rusland

Grand Prix van Rusland in Sochi (Foto: Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Grand Prix van Rusland in Sochi (Foto: Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Dit weekend staat de Grand Prix van Rusland in Sochi op het programma. Sinds 2014 staat deze race op het programma op het semi-stratencircuit rond de faciliteiten die gebouwd zijn voor de Olympische Winterspelen die in datzelfde jaar gehouden werden. De baan is zoals de meeste nieuwe circuits ontworpen door Hermann Tilke.

Mede door het lange rechte stuk van start/finish overgaand in een flauwe bocht naar rechts ligt de baan de Mercedessen goed. Voor dit gedeelte is veel motorvermogen nodig, waardoor Lewis Hamilton al tweemaal gewonnen heeft. Vorig jaar was die eer echter voor oud-teamgenoot Nico Rosberg, mede doordat Hamilton tijdens het derde deel van de kwalificatie niet kon rijden door een defect hybride systeem. In de race zelf was er al na een rondje een safetycar door thuisrijder Daniil Kvyat die Sebastian Vettel van de baan ramde. Het kostte de Rus uiteindelijk zijn plaats bij Red Bull Racing. Max Verstappen kwam in de Toro Rosso door motorische problemen niet aan de streep.

Het ronderecord staat op naam van Rosberg die vorig jaar in de race tot een tijd van 1.39,094 kwam op het 5,848 kilometer lange circuit. De poletijd van de Duitser was 1.35,417 en de verwachting is dat dit er dit jaar aan zal gaan.

De verwachting is dat dit jaar de strijd zal gaan tussen Hamilton en Vettel, maar Hamilton's teamgenoot Valtteri Bottas zat er twee weken geleden in Bahrein ook goed bij. Mogelijk kan hij zich er ook mee gaan bemoeien. De vraag is ook wat de Red Bulls kunnen na hun bemoedigend tempo in Bahrein en blijven de McLarens nu eindelijk wel heel? We gaan het zondag vanaf 14.00 uur Nederlandse tijd zien.


De hoogtepunten van 2016 (Bron: YouTube)

Circuit Sochi 2017 (Bron: FIA.com)
Circuit Sochi 2017 (Bron: FIA.com)

De bandencompounds die dit weekend gebruikt worden:

De bandencompounds die dit weekend gebruikt worden (Bron: Pirelli)
De bandencompounds die dit weekend gebruikt worden (Bron: Pirelli)

Stand na Bahrein:

# Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Ferrari 68
2 Lewis Hamilton Mercedes 61
3 Valtteri Bottas Mercedes 38
4 Kimi Räikkönen Ferrari 34
5 Max Verstappen Red Bull 25
6 Daniel Ricciardo Red Bull 22
7 Felipe Massa Williams 16
8 Sergio Perez Force India 14
9 Carlos Sainz Toro Rosso 10
10 Romain Grosjean Haas 4
11 Kevin Magnussen Haas 4
12 Esteban Ocon Force India 3
13 Nico Hülkenberg Renault 2
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 2
15 Pascal Wehrlein Sauber 0
16 Antonio Giovinazzi Sauber 0
17 Jolyon Palmer Renault 0
18 Stoffel Vandoorne McLaren 0
19 Fernando Alonso McLaren 0
20 Marcus Ericsson Sauber 0

Constructeursstand:

# Team Punten
1 Ferrari 102
2 Mercedes 99
3 Red Bull 47
4 Force India 17
5 Williams 16
6 Toro Rosso 12
7 Haas 8
8 Renault 2
9 Sauber 0
10 McLaren 0

Datum Training/Race Tijd
28 april Vrije training 1 10:00 - 11:30
  Vrije training 2 14:00 - 15:30
29 april Vrije training 3 11:00 - 12:00
  Kwalificatie 14:00 - 15:00
30 april Race 14:00

Datum Training/Race Zender
28 april Vrije Training 1 ZS betaald
  Vrije Training 2 ZS betaald
29 april Vrije Training 3 ZS betaald
  Kwalificatie ZS betaald/gratis, RTL (Dui)
30 april Race ZS betaald/gratis, RTL (Dui)

Het actuele weer in Sochi

Man zet busje midden op de A2 stil

Een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats heeft woensdagavond zijn busje midden op de A2 bij Zaltbommel stilgezet. Hij bleek onder invloed van harddrugs.

Het busje werd weggesleept en de man is aangehouden meegenomen naar het politiebureau. In het busje werd een voorraadje drugs gevonden, waaronder speed en xtc-pillen.

Man zet busje midden op de A2 stil
Man zet busje midden op de A2 stil (Foto: ANP)

Meer Nederlandse zeges op EK badminton

Het Europees kampioenschap badminton in het Deense Kolding heeft opnieuw de nodige Nederlandse overwinningen opgeleverd.

Eefje Muskens en Selena Piek, als vijfde geplaatst in het damesdubbel en de nummers 37 van de wereld, rekenden in een pittig duel van precies één uur af met Delphine Delrue en Lea Palermo uit Frankijk: 19-21, 21-13, 21-16. Met Lorraine Baumann en Audrey Fontaine wacht donderdag in de achtste finales wederom een Frans duo.

Gayle Mahulette, de mondiale nummer 92, had het wat minder moeilijk met de iets lager gerangschikte Estse Getter Saar. Na 36 minuten was het duel voorbij en mocht de Nederlandse naar de achtste finales: 22-20, 21-17. Donderdag wacht Sabrina Jaquet uit Zwitserland, 37e op de wereldranglijst en eerder dit jaar nog te sterk voor Mahulette.

Ook in het mannendubbel ging het goed: Jacco Arends en Ruben Jille hadden niet al te veel moeite met de Oostenrijkers Dominik Stipsits en Roman Zirnwald: 21-17, 21-8. Met Mathias Christensen en David Daugaard krijgen de Nederlanders donderdag een sterk Deens duo tegenover zich. 

Nintendo kent goede resultaten

Nintendo heeft de resultaten van het fiscale jaar 2016 bekendgemaakt, waarmee we de eerste officiële cijfers van Nintendo Switch en haar games hebben gekregen. Uit de cijfers blijkt dat de nieuwe console, maar ook Nintendo 3DS, het goed doen.

Nintendo Switch is in de periode van 3 maart tot en met 31 maart 2.74 miljoen keer verscheept (vooraf lag de verwachting van Nintendo op twee miljoen eenheden) met 5.46 miljoen verkochte eenheden software. The Legend of Zelda: Breath of the Wild is in totaal 3.84 miljoen keer verkocht, waarvan 2.76 miljoen keer voor Nintendo Switch (de Nintendo Wii U-versie is dus 1.08 miljoen keer verkocht). Launchgame 1-2 Switch nadert één miljoen verscheepte exemplaren.

Ook Nintendo 3DS doet het nog goed. Year-over-year sales van de hardware zijn gestegen met 7% (7.27 miljoen eenheden) en de software sales zijn gestegen met 14% (55.08 miljoen eenheden). Dit lijkt voornamelijk te komen door Pokémon Sun & Moon (15.44 miljoen verkochte eenheden). Ook andere titels van Nintendo deden het goed, waaronder Super Mario Maker 3DS (2.34 miljoen verkochte eenheden) en Kirby: Planet Robobot (1.36 miljoen verkochte eenheden).

Nintendo Wii U deed het natuurlijk een stuk minder, met slechts 760.000 verkochte eenheden hardware en 14.8 miljoen verkochte eenheden software. Dit waren allebei sterke dalingen in vergelijking met het jaar hiervoor.

Alles leidde tot een winst van 102 miljard Yen (omgerekend zo'n 838 miljoen euro), al zit daar natuurlijk de verkoop van de Seattle Mariners in verrekend. Voor het nieuwe fiscale jaar, dat loopt tot eind maart 2018, verwacht Nintendo 10 miljoen Nintendo Switch-consoles te verkopen en 35 miljoen eenheden aan software. 

Nintendo Switch

Advocaat over bondscoachschap: "Laten we eerst wachten"

Dick Advocaat houdt zijn lippen stevig op elkaar over een mogelijke toekomst als bondscoach van het Nederlands elftal. De voormalig coach van PSV werkte woensdagavond met Fenerbahçe een wedstrijd af in de halve finale van de Turkse beker op bezoek bij Başakşehir.

Na afloop van dat duel, dat eindigde in 2-2, liet de kandidaat-bondscoach weten dat hij vooralsnog geen toezeggingen wil doen over zijn mogelijk nieuwe ambtstermijn als Oranje-keuzeheer.

"Het heeft geen zin om er nu over te praten. Iedereen moet eerste nadenken voordat ze een beslissing nemen. Laten we eerste een aantal dagen wachten, dan wordt de situatie vanzelf duidelijker", vertelde Advocaat tegenover Turkse media.

Eerder ketste de aanstelling van Henk ten Cate als nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal nog op het laatste moment af, waardoor de focus nu automatisch op Advocaat is komen te liggen bij Hans van Breukelen en de KNVB.

Rutten wijst aanbod KNVB af

Fred Rutten heeft een aanbieding om assistent-bondscoach te worden bij het Nederlands elftal afgewezen. Hij blijft liever zelf hoofdtrainer.

Rutten sprak met de technisch directeur van de KNVB, Hans van Breukelen, en Henk ten Cate. Ten Cate was in beeld om de nieuwe bondscoach te worden, maar besloot af te zien van de functie.

"Met Ten Cate heb ik een prima gesprek gehad en goed over voetbal kunnen praten", vertelde Rutten tegen het Algemeen Dagblad. "Toch heb ik besloten om het aanbod niet aan te nemen, aangezien ik in deze fase van mijn carrière als hoofdcoach werkzaam wil blijven."

Rutten was tot januari werkzaam bij Al-Shabab, maar werd daar ontslagen en zit zodoende nu werkloos thuis. Eerder was de 54-jarige trainer werkzaam bij FC Twente, Schalke 04, PSV, Vitesse en Feyenoord.

Australiërs: wij hebben een alcoholprobleem

Ruim driekwart van de Australiërs is van mening dat het land een chronisch alcoholprobleem heeft. Dat blijkt uit een peiling onder inwoners van het land waarvan de bevindingen donderdag bekend werden gemaakt.

78 procent van de ondervraagden vindt dat Australiërs te veel alcoholische drankjes nuttigen. Bijna de helft (44 procent) van de mensen zegt zelf ook wel eens te diep in het glaasje te kijken. De peiling werd gehouden in opdracht van een stichting die zich bezighoudt met het onderzoek naar alcoholgebruik en daar voorlichting en lessen over geeft.

De belangenbehartiger van de drankenindustrie is het niet eens met de uitkomsten van de peiling en noemt de uitslag "stemmingmakerij".

Australiërs: wij hebben een alcoholprobleem
Australiërs: wij hebben een alcoholprobleem (Foto: ANP)

'Onderzoek medische klachten van promovendus'

Medische klachten door stress is een dankbaar onderwerp voor onderzoekers, alleen dringt het niet echt tot ze door dat ze zelf ook risico lopen. Zo krijgen onderzoekers die bezig zijn met hun promotie vaak lange tijd zoveel stress te verduren, dat ze gezondheidsklachten krijgen en (tijdelijk) uitvallen.

Dat is slecht voor de promovendus, voor de wetenschap en voor de economie. Als een promovendus definitief afhaakt, is het geld weggegooid. Om hoeveel mensen het precies gaat, is onduidelijk. Hoog tijd dus voor een landelijk onderzoek, bepleit het Promovendi Netwerk Nederland (PNN).

"Een onderzoeksprogramma hiervoor staat bij de universiteit in Leiden in de steigers, maar er moet tijd en geld voor worden vrijgemaakt", zegt woordvoerder Rolf van Wegberg van de belangenorganisatie. Hij hoopt dat de universiteiten en de wetenschappelijke instituten KNAW en NWO hiermee over de brug komen.

Klachten
Onderzoek in België toont aan dat de helft van de promovendi met psychische klachten kampt. Van Wegberg vindt dat schokkend en denkt dat dit in Nederland niet veel anders is. "Maar op wat kleine rapporten na, blijft het vaak bij individuele verhalen."

Volgens Van Wegberg staan promoverende onderzoekers onder grote druk. "Ze moeten hard en lang werken, het werk is nooit af, ze hebben weinig vrijheid, er is veel bureaucratie en de druk om te publiceren is groot. Ook zijn ze vaak bang hun contract kwijt te raken", zegt hij.

Wat hem betreft moet de wetenschappelijke wereld snel en serieus aan de slag met de stress en de gevolgen. "De druk op promovendi is van alle tijden, maar het is echt niet gezond om zo verder te gaan."

'Onderzoek medische klachten van promovendus'
'Onderzoek medische klachten van promovendus' (Foto: ANP)

'Koningshuis moet kosten verantwoorden'

Zeven op de tien Nederlanders vinden dat het koningshuis zich moet verantwoorden over de kosten die het maakt. Dat blijkt uit de Koningsdag-enquête van bureau Ipsos in opdracht van de NOS. Een kwart van de ondervraagden maakt zich druk over de kosten van de monarchie, een derde juist niet.

Steeds meer mensen zijn te spreken over de manier waarop Willem-Alexander zijn rol als koning invult. Zeven op de tien zijn tevreden of zelfs zeer tevreden, een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. Eenzelfde aantal vindt de koning een goede ambassadeur van Nederland in het buitenland. Willem-Alexander krijgt het rapportcijfer 7,6 terwijl koningin Máxima een 8 krijgt.

Van de ondervraagden vindt ruim de helft dat het werkgebied 'inclusive finance' dat Máxima heeft, goed samengaat met haar taken als vrouw van het staatshoofd. Ook vindt 82 procent het prima dat het koninklijk paar de drie prinsesjes zo veel mogelijk uit de publiciteit houdt.

'Koningshuis moet kosten verantwoorden'
'Koningshuis moet kosten verantwoorden' (Foto: ANP)

Automobilist rijdt in op voetgangers

De politie heeft een 25-jarige automobilist uit Prinsenbeek aangehouden die tijdens de Koningsnacht in Breda op drie voetgangers zou zijn ingereden.

Na het incident ging de bestuurder er vandoor in de auto, maar agenten troffen hem niet veel later aan op een parkeerplaats in Etten-Leur. Volgens de blaastest had de automobilist te veel gedronken.

Twee mannen die werden aangereden, een achttienjarige uit Gilze en een twintigjarige uit Hoogerheide, zijn in het ziekenhuis behandeld. De derde, een 21-jarige inwoner van Etten-Leur raakte lichtgewond.

Automobilist rijdt in op voetgangers
Automobilist rijdt in op voetgangers (Foto: ANP)

VS gaat import van aluminium onderzoeken

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft woensdag aangekondigd een onderzoek te beginnen of de import van aluminium uit het buitenland de nationale veiligheid in gevaar kan brengen. Dit kan mogelijk leiden naar inperkingen van de import van het metaal.

President Donald Trump liet eerder al middels een decreet weten, onderzoek te gaan doen of de import van staal uit landen als China een gevaar is voor de nationale veiligheid. Volgens de minister van Handel Wilbur Ross zijn de onderzoeken vergelijkbaar. Ross zei dat het onderzoek noodzakelijk is vanwege de grote concurrentiedruk dat de "oneerlijke" handelsimporten legt op de aluminiumindustrie in de Verenigde Staten.

Trump heeft in zijn verkiezingscampagne gezegd de binnenlandse industrie te willen stimuleren, waaronder de Amerikaanse staal- en aluminiumsector. Met behulp van een wet uit 1962 kan de Amerikaanse overheid importbeperkingen opleggen in verband met de nationale veiligheid.

VS gaat import van aluminium onderzoeken
VS gaat import van aluminium onderzoeken (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Koningsdagweer

Aprilse aren, zijn er alle jaren.

Goedemorgen,

We krijgen een wisselvallige Koningsdag. Vanuit het noordwesten drijven er wolkenvelden over het land en daar kunnen ook buien uit vallen. Aan het eind van de middag bereikt een regengebied het noordwesten en deze regen breidt zich in de loop van de avond over de noordelijke helft van het land uit. Het is nog steeds fris voor de tijd van het jaar met 10 tot 12 graden.

De komende dagen valt er minder regen en gaat de temperatuur omhoog. Zeker het weekend verloopt regenloos en zondag zou het wel eens een graad of 18 kunnen worden.

Fijne Koningsdag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:16
Zon onder: 20:58
Zonkracht: 5/2

Nederland
 

 

Wikiweetjes van vandaag
1899 William Middlebrook De uitvinding van de paperclip (eerste patentaanvraag voor paperclipmachine).
1921 Bij de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Amsterdam worden namens de Rapaille Partij de zwerver Had-je-me-maar en de ex-anarchist Bertus Zuurbier verkozen.
1961 Sluiting van het Veerse Gat door de Veerse Gatdam als onderdeel van de Deltawerken.
1973 Bij Callantsoog wordt het eerste naaktstrand voor Nederland gelegaliseerd.
2005 Het grootste passagiersvliegtuig, de Airbus A380, maakt zijn eerste vlucht.

In de bossen bij Hermannsburg in Duitsland kwam ik een leeskist tegen. Hij zit vol boeken.  (Foto: qltel)
In de bossen bij Hermannsburg in Duitsland kwam ik een leeskist tegen. Hij zit vol boeken. (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederland viert Koningsdag

Van vrijmarkten en straatspelletjes tot een keur aan muziekfestivals; Koningsdag heeft voor elk wat wils. Veel aandacht gaat donderdag uiteraard uit naar Tilburg, waar de koninklijke familie naartoe gaat, maar Amsterdam is steevast de grootste bezoekersmagneet.

Alleen al de NS verwacht zo'n 200.000 mensen naar de hoofdstad te vervoeren. Vanwege alle festiviteiten is er een 'oranjedienstregeling': op drukke trajecten rijden extra en langere treinen.

Zowel in de Amsterdamse binnenstad als daarbuiten zijn tal van feesten. Zo worden de pleinen rond het stadhuis omgetoverd tot evenemententerrein. Een van de grotere feesten is buiten het centrum: dancefestival Kingsland in de RAI. Top-dj's als Tiësto, Martin Garrix en Don Diablo geven er acte de présence. Kingsland heeft ook edities in Den Bosch, Maastricht, Groningen en Oldenzaal. De dj's, onder wie ook Afrojack en Fedde Le Grand, doen meerdere steden aan.

Radio 538 houdt in Breda een van de grootste Koningsdagfeesten van het land, met artiesten als Gavin DeGraw, Kensington en Di-rect. Alle 40.000 kaarten zijn verkocht. In Den Haag is de tweede dag van het muziekfestival The Life I Live.

Nederland viert Koningsdag
Nederland viert Koningsdag (Foto: ANP)

YouTube lanceert talentenjacht

Beginnend zangtalent krijgt later dit jaar de kans een duet te zingen met een bekende artiest in een nieuw programma op YouTube.

In Best.Cover.Ever kiezen in eerste instantie de Backstreet Boys, Demi Lovato en Jason Derulo de amateurzanger uit die de beste cover van hun nummer heeft ingestuurd. Het gaat om de liedjes As Long As You Love Me, Confident en Trumpets. Het videoplatform geeft deelnemers tot 19 mei de kans hun cover in te sturen.

Het programma wordt gepresenteerd door rapper en acteur Ludacris. YouTube kondigt binnenkort de namen aan van de artiesten voor de tweede reeks.

Drukke Koningsnacht in Den Haag en Utrecht

Koningsnacht 2017 wordt vooral in Den Haag en Utrecht massaal gevierd. In de Hofstad bracht het jaarlijkse festival The Life I Live tegen de 200.000 bezoekers op de been. Door de hele stad traden bands als Pat Smith & Friends, Fresku & Mocromaniac en Indian Askin op. "Het is een hele goede editie en het smaakt naar meer", zei organisator Arthur Pronk na afloop van het tot 01.00 uur durende evenement.

"Het zonnetje op het einde van de middag zorgde ervoor dat men in grote getale naar de binnenstad van Den Haag kwamen. Ondanks de drukte is alleen de Grote Markt even afgesloten geweest, maar dat is ieder jaar wel het geval", aldus een goed gestemde Pronk. "Op Koningsdag gaan we weer door en daar kijken we nu al naar uit. De stad is dan ook weer schoon en piekfijn."

Ook op een ander jaarlijks evenement, de Vrijmarkt in Utrecht die de hele nacht duurt, is de regen uitgebleven. Het is er "bomvol", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Iedereen heeft het uitstekend naar zijn zin."

Na 01.00 uur waren de buitenfeesten afgelopen en ging de "stille nacht" in zo meldde de gemeente Utrecht op Twitter. Tot 11.00 uur is er geen versterkte muziek toegestaan in de stad. De politie van Utrecht heeft het rustig gehad. "Het is goed verlopen en er waren geen incidenten", zei een woordvoerster van de Utrechtse politie die denkt dat dezelfde bezoekersaantallen als vorig jaar gehaald worden. In totaal bezochten 300.000 mensen Utrecht toen op Koningsnacht en -dag. "De schoonmaak gaat nu beginnen zodat iedereen straks schoon op een kleedje kan zitten", aldus de zegsvrouw om 04.00 uur.

In Amsterdam was het erg druk ondanks dat er geen grote (buiten)evenementen op het programma stonden. Volgens de politie zijn in de hoofdstad wel meer aanhoudingen verricht dan normaal maar verliep het verder rustig. "Hier en daar waren wel wat incidentjes en er waren meer aanhoudingen dan op een gemiddelde zaterdag, maar niets verontrustend."

Drukke Koningsnacht in Den Haag en Utrecht
Drukke Koningsnacht in Den Haag en Utrecht (Foto: ANP)

Stalker Madonna boos over datum rechtszaak

De man die in 2010 werd opgepakt omdat hij Madonna lastigviel voor haar deur in New York, wil een nieuwe startdatum voor zijn rechtszaak. Dinsdag werd die vastgesteld op 11 september, maar de oud-brandweerman vindt dat ongepast.

Zijn advocaat, ook een voormalige spuitgast, zei dinsdag tegen TMZ dat hij vindt dat rechtbanken in Lower Manhattan, het gedeelte van de stad waar de aanslagen op de Twin Towers plaatsvonden, helemaal niet open moeten zijn op 11 september.

Robert Linhart spande de rechtszaak zelf aan. Hij beweert dat hij bij zijn arrestatie mishandeld is door politieagenten. De fan sloeg destijds een kamp op voor de deur van Madonna. Hij hield een bord omhoog waarop hij haar vroeg tijd voor hem vrij te maken. "Het universum heeft ons in 1992 samengebracht en dit jaar opnieuw in Praag. Kom me alsjeblieft ontmoeten."

Toen de politie de man vroeg te vertrekken, weigerde hij. Daarop werd hij aangehouden. De fan beweert nu dat de agenten hem daarbij als boksbal gebruikten, en hem op de rug, nek, schouders en arm hebben geschopt en geslagen. De stalker zou uit zijn op een schadevergoeding van 5 miljoen dollar.

Stalker Madonna boos over datum rechtszaak
Stalker Madonna boos over datum rechtszaak (Foto: BuzzE)

'NSB'ers wilden staatsgreep plegen'

NSB-kopstuk Meinoud Rost van Tonningen en een paar van zijn medestanders wilden begin 1940 dat de NSB een staatsgreep pleegde. Dat schrijft de NOS op basis van een stuk geschreven door historici Edwin Klijn en Robin te Slaa in het meinummer van het Historisch Nieuwsblad. De motivatie achter de gewenste staatsgreep zou liggen in het daarmee voorkomen van een inval van de Duitsers.

De historici vonden de opvallende informatie hierover in documenten van de Centrale Inlichtingendienst. Daarin kwam een betrouwbare informant aan het woord die stelde dat Rost van Tonningen op een vergadering van de NSB zou hebben gezegd dat het ,,een dooie boel was". Hij drong erbij NSB-leider Anton Mussert op aan om een staatscoup te plegen.

'NSB'ers wilden staatsgreep plegen'
'NSB'ers wilden staatsgreep plegen' (Foto: ANP)

Serious Sam knalt door op extra planeet

Croteam heeft een grote update eruit gegooid voor Serious Sam VR: The Last Hope. De planeet Valtos is erbij gekomen en dat betekent meer locaties, andere vijanden, een slijmerige Swamp Hive Boss en heel veel nieuwe wapens. Natuurlijk zitten er ook verbeteringen in de update. Er is nog geen releasedatum voor Serious Sam VR: The Last Hope, maar hier kun je onze preview en interview nog even nalezen.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.