Serious Sam VR: The Last Hope

Na mijn hands-on was het tijd voor een interview met Nikola Mosettig en Ante Vrdelja over hun geesteskindje.

FOK!: Wanneer komt Serious Sam VR uit?
Hopelijk gaan we volgende maand in early access.

FOK!: Hoeveel levels komen er?
Ik kan daar nog geen uitspraken over doen. We blijven doorgaan levels te maken totdat we tevreden zijn. We hebben een aantal levels klaar voor de early access op Steam, maar over het uiteindelijke aantal kan ik geen uitspraken doen. Het wordt een stevig aantal uren aan gameplay in ieder geval.

FOK!: Wat voor verschillende omgevingen komen er in het spel? Ik heb net de tropen gezien.
Ik heb een flink aantal omgevingen in ontwikkeling gezien zoals een soort van Mars-landschap met rood zand. Er komen ook omgevingen die uniek zijn voor Serious Sam-games en eveneens wat bekende beelden. Ik weet echt niet hoeveel verschillende er komen, maar reken op meer dan genoeg. We hebben in ieder geval al een aantal planeten in het menu zitten en er kunnen altijd meer bij, mocht het toch tekort schieten. Je reist van planeet naar planeet om te strijden tegen aartsvijand Mental.

Serious Sam VR: The Last Hope - Concept ideeen

FOK!: Aan het eind van een level krijg je dan ook een score, zodat je jezelf kunt verbeteren? Of is het de bedoeling dat je gewoon doorstoomt en het spel level na level uitspeelt?
Al dit soort games hebben scores. Dat stamt nog uit de tijd dat anderen steeds scores wilden verbeteren. Tegenwoordig wordt dit weer steeds populairder en wij willen gamers de mogelijkheid geven tot het verbeteren van hun persoonlijke en de leaderboard scores. Met de wapenwinkel heb je ook de mogelijkheid om een level uit te spelen met andere wapens en op andere manieren. Het is nog early access en we proberen nog steeds ideeën uit. Er gaan zeker nog een aantal zaken veranderen.

FOK: Ik had geen user interface. Je kunt niet zien hoeveel munitie je hebt, hoeveel gezondheid... helemaal niets.
We testen dat nog steeds uit. Sommige mensen zeggen dat ze er misselijk van worden als er een head up display (HUD) meebeweegt met hun hoofd. Het wordt nog onderzocht hoe dit precies in  elkaar zit. Ik moet ook toegeven dat het je uit de immersie haalt. We proberen dus de informatie te verstoppen in de omgeving zelf. Denk bijvoorbeeld aan een munitie-teller op je wapen. Persoonlijk wil ik ook een HUD hebben die met mij meebeweegt, ook al geef ik dan een beetje immersie op. Er wordt hier stevig mee getest.

Serious Sam VR: The Last Hope - Vervanging van HUD

FOK!: Als je Google Glass op je knar zet, dan volgt de HUD je ook overal, dus..
Dat is precies wat ik tegen onze mensen zei twee dagen terug. Echt waar!

FOK!: Opeens ben je dood. Als je weet dat je bijna dood bent, dan kun je gericht mikken op meer parachutes om gezondheid te verzamelen.
Ik weet het. Dit is de eerste keer dat Croteam een product in early access zet. We vertrouwen erop dat de gamers ons op de hoogte houden over wat voor hen het beste werkt. We nemen wel een risico hiermee, maar ik denk dat alles uiteindelijk goed uitpakt. We willen gewoon het juiste doen voor de fans.

FOK!: Als je zegt “het juiste doen voor de fans”, betekent dat “geen betaalde DLC”?
Als ik ‘nee’ ga zeggen en het gebeurt toch, dan worden we aan de schandpaal genageld. We zijn geen fans van betaalde DLC, maar we hebben ook onze zakenrelaties… Het is niet ons doel om betaalde DLC te maken en ik hoop dat dit ook niet gebeurt.

[In stilte denk ik aan het communicatie-debâcle van Overkill met Payday 2]

FOK!: Hoeveel verschillende wapens komen er in Serious Sam VR?
Dat kan nog veranderen. In ieder geval twaalf, maar we zijn ook aan het spelen met aanpassingen voor de wapens. Daarnaast heb je twee handen dus je kan in iedere hand een ander wapen nemen.

Serious Sam VR: The Last Hope - Tempel

FOK!: Ga je gewoon van level naar level of zit er echt een verhaal achter?
Ja, dat komt er zeker. Jonas Kyratzes van onder andere The Talos Principle helpt ons daarmee. De clou is dat Mental terug is om het universum te ‘reinigen’. Hij gaat van planeet naar planeet en vernietigt de tempels van de bevolking. Zonder hun tempels verliest de bevolking haar vechtlust. Gelukkig is daar Serious Sam om de tempels te beschermen en de hordes vijanden af te slachten. Het gebeurt helaas weleens dat Sam tijdens het verdedigen zelf de tempel beschadigd. Uiteindelijk komt alles goed. Het is geen fantastisch verhaal, maar het is dan ook geen spel dat erg leunt op enig verhaal. Sam wordt al oud en is altijd moe, daarom staat hij steeds op één plek. <lacht>  

FOK!: Het was alsnog mogelijk geweest om rond te lopen met Sam. Is het rondlopen echt eruit gehaald vanwege mogelijke misselijkheid?
Ja. Dat was onze grootste uitdaging: het voorkomen van ‘motion sickness’. Voor veel mensen wordt Serious Sam VR hun eerste kennismaking met virtual reality. Als zij dan een slechte eerste ervaring hebben, dan leggen ze de headset weg en raken de komende jaren geen enkele VR-game meer aan.
De meeste ontwikkelaars pakken het ‘motion sickness’-probleem op dezelfde manier aan. In de meeste VR-games kan je dus niet rondlopen. We hebben heel goed gekeken naar wat er mogelijk was en daar is deze game uit voortgekomen. Twee aparte controllers is erg fijn in Serious Sam VR.

Serious Sam VR: The Last Hope - Uitzicht

FOK!: De meeste actie speelt zich in een boog van 180 graden voor mij af. Zijn er ook levels waarbij ik mij helemaal om moet draaien?
We denken dat 180 graden al overweldigend genoeg is. We hadden het kunnen doen, maar dan was de gameplay minder goed geworden. Op deze manier hebben we een ijzersterke game-ervaring en dat is de bedoeling van een spel.

FOK!: Kan het geen hardcore-modus worden?
Als de fans in early access er echt op aandringen, dan gaan we dat er zeker wel inbouwen.

FOK!: Welke engine gebruiken jullie voor Serious Sam VR?
Onze eigen Serious-engine. We hebben deze al 20 jaar en zijn er erg tevreden over. We hebben de engine uiteraard wel een aantal keren geüpdate in die 20 jaar.

Serious Sam VR: The Last Hope - Exterminate!