FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 15 april 2017

Elder Scrolls Online toont nieuwe class

Voor het eerst voegt Bethesda een nieuwe class toe aan MMORPG The Elder Scrolls Online: de Warden. Deze wordt tegelijk met de Morrowind uitbreiding geïntroduceerd. Warden is een support class gebaseerd op natuur-vaardigheden.

De Warden van ESO

Als een Warden kan je dieren oproepen om te helpen vechten, jezelf en je kameraden beschermen door een muur van ijs en iedereen genezen met bloemen en planten. Dit erg kort door de bocht, maar dan heb je een idee. Voor meer details kun je de livestream van Bethesda hieronder  op je gemak nakijken. Hier wordt ook gameplay getoond van de Warden in actie. Tot morgenavond kun je The Elder Scrolls Online gratis uitproberen om te kijken of de game iets voor je is.

The Elder Scrolls Online: Morrowind komt 6 juni uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Titelverdediger Selby eenvoudig naar tweede ronde op WK snooker

Mark Selby heeft zonder al te veel moeite zich geplaatst voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap snooker. Op de openingsdag van het WK wist Selby met 10-2 af te rekenen met Fergal O'Brien. 

Selby was op stoom en leek zonder een frame te verliezen te winnen. Bij 8-0 ging het echter 'mis'. Het negende en elfde frame was voor O'Brien en redde daarmee de heer. Selby speelt in de volgende ronde tegen Ryan Day or Xiao Guodong. Ook Stephen Maguire heeft zich geplaatst voor de tweede ronde. Hij won met 10-2 van Anthony McGill.

Twee partijen hebben één sessie gehad. Ronnie O'Sullivan staat 5-4 voor tegen Gary Wilson. O'Sullivan stond 5-1 voor, maar zag Wilson toch terugkomen tot 5-4. Zondagmiddag gaat de partij verder. Kyren Wilson staat 5-4 voor tegen David Grace. 

Zondag gaat het WK verder met de twee eerder genoemde partijen. Verder speelt Shaun Murphy tegen Yan Bingtao en is de eerste sessie van Luca Brecel tegen Marco Fu. 

Trailer Star Wars Battlefront II

Electronic Arts toont de eerste beelden van Star Wars Battlefront II. Er is genoeg te zien om over te speculeren. De beelden zijn van de veelgevraagde verhaalmodus. Morgen geven we jullie alle achtergrondinfo om in je Paasweekend van te genieten.

Star Wars Battlefront II komt 17 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc (Windows).

Doden na instorten afvalberg Sri Lanka

Het dodental na de instorting van een reusachtige afvalberg in een sloppenwijk bij de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo is zaterdag opgelopen tot zestien. Reddingswerkers zoeken met hulp van militairen met zwaar materieel naar mogelijke overlevenden.

Volgens ooggetuigen raakten tegen de honderd woningen bedolven toen de bijna 100 meter hoge afvalberg vrijdag instortte.

Bewoners verklaarden dat zij al meerdere keren gewaarschuwd hadden dat de afvalberg op het punt stond in te storten. Ook veroorzaakte het afval gezondheidsproblemen. De overheid had plannen liggen om de afvalberg op te ruimen.

Doden na instorten afvalberg Sri Lanka
Doden na instorten afvalberg Sri Lanka (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 15/04/2017

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. PSV leed puntverlies op bezoek bij ADO Den Haag, het werd er 1-1. Excelsior zorgde voor verrassing door Vitesse met 1-0 te verslaan.

ADO Den Haag

1 - 1

PSV

 87' Havenaar    7' Pröpper
 
 Gele kaart: Meissner, (ADO Den Haag), Pereiro, (PSV)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 13.094
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Ebuehi
Meissner
Kanon
Meijers
Malone
El Khayati
Gorter (Fernandez/82)
Becker (Wolters/87)
Havenaar
Duplan (Schaken/78)
  Zoet
Arias
Isimat-Mirin
Moreno
Brenet
v.Ginkel
Guardado
Pröpper
Locadia (Bergwijn/89)
S.de Jong (Ramselaar/78)
Pereiro (L.de Jong/69)

Excelsior

1 - 0

Vitesse

 13' Hasselbaink    
 
 Gele kaart: Mattheij, (Excelsior), v.Wolfswinkel, (Vitesse)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.165
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Karami
Mattheij
De Wijs
Massop
Koolwijk
Fredy
Fortes
Elbers (Ondaan/72)
v.Duinen (Hadouir/ 89)
Hasselbaink
  Room
Leerdam
Kasjia
Miazga (Büttner/27)
Kruiswijk
Nakamba
Nathan (Tighadouini/63)
Baker (Zhang/75)
Rashica
v.Wolfswinkel
Foor

Jonge Dygert met groot machtsvertoon naar WK-goud op achtervolging

Dat de Amerikaanse wielrenster Chloe Dygert een megatalent is weet men al geruime tijd, maar op het wereldkampioenschap baanwielrennen in Hong Kong onderstreepte de 20-jarige dat nog maar eens.

Ze maakte eerder al deel uit van de gouden ploeg op de achtervolging, waarmee ze vorig jaar ook al de wereldtitel en olympisch zilver won. Op de individuele achtervolging liet Dygert in de kwalificaties vervolgens een grote indruk achter. Met 3:22,920 minuten op de drie kilometer bleef ze minder dan een seconde boven het wereldrecord van haar landgenote en mentor Sarah Hammer, die dat op de op grote hoogte gelegen baan van Aguascalientes in Mexico reed.

Dygert was meer dan zes seconden sneller dan de nummer twee van de kwalificaties, de Australische Ashlee Ankudinoff, en dus was op voorhand al wel duidelijk dat in de finale van een echte strijd geen sprake zou zijn. Dat bleek dan ook en het enige waar mogelijk nog wat spanning te halen viel was de vraag of Dygert het wereldrecord zou verbreken. Dat lukte niet, maar met ruim zeven seconden voorsprong op Ankudinoff pakte ze wel het goud. Haar land- en teamgenote Kelly Catlin versloeg uittredend tweevoudig wereldkampioene Rebecca Wiasak in de strijd om brons. 

Uitslag Roda JC - Sparta Rotterdam

Roda JC heeft onderin de Eredivisie goede zaken gedaan door directe concurrent Sparta Rotterdam met 3-1 te verslaan. De ploeg uit Kerkrade heeft met nog drie wedstrijden te gaan de veertiende plaats in handen, twee punten boven de streep van de nacompetitie, waar Sparta met 28 punten op staat.

Roda JC

3 - 1

Sparta Rotterdam

14' Ajagun
61' Ajagun
89' Rosheuvel
  77' Verhaar
 
Gele kaart: Kum, El Makrini, Van Hyfte, Van Velzen, Milec (Roda JC), Sanusi, Van Drongelen (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 15.028
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Van Leer
Milec
Ananou (Auassar/46)
Kum
Van Peppen
El Makrini
Ajagun
Van Hyfte
Rosheuvel
Schahin
Van Velzen (Paulissen/71)
  Kortsmit
Dumfries
Breuer (Spierings/55)
Van Drongelen
Floranus
Sanusi
Van Moorsel
Dijkstra
Cabral (Pogba/69)
Pusic
Brogno (Verhaar/34)

Ødegaard: "Ik word hier een betere speler"

Ondanks dat Martin Ødegaard geen basisspeler is bij sc Heerenveen, staat hij nog altijd achter zijn keuze om Real Madrid tijdelijk te verlaten.

Ødegaard had in 2015 de clubs voor het uitzoeken en koos ervoor om op jonge leeftijd te verkassen naar Real Madrid. Hier kwam de middenvelder niet in aanmerking voor speelminuten in het eerste elftal, waarna er werd besloten om hem te stallen bij Heerenveen. Ook hier is hij geen basisspeler, maar spijt heeft hij niet.

"Ik merk dat ik hier een beter speler word. Ook het leven buiten het voetbal bevalt hier goed", vertelde Ødegaard in de Leeuwarder Courant. "Je moet niet teleurgesteld reageren als het even tegenzit. Het is geen crisis, mijn tijd komt nog wel. Ik weet dat ik de kwaliteiten heb om te spelen."

Ødegaard krijgt veel aandacht in de media en ziet dat er veel over hem geschreven wordt wat niet waar is. "Daar moet je mee dealen, want zo gaat het in voetbal. Maar ik vind het bijvoorbeeld vreemd dat mensen soms dingen creëren."

"Neem het verhaal dat Heerenveen 40.000 euro zou moeten betalen aan Real Madrid, voor elke wedstrijd waarin ik niet speel. Ik weet dat het niet waar is en de coaches weten dat ook. Maar iets wat iemand verzint, staat vervolgens wel in alle kranten. En het vervelende is dat veel mensen dat geloven."

Eefting vijfde op WK na spannend slot omnium

Baanwielrenner Roy Eefting heeft het omnium op het wereldkampioenschap afgesloten met de vijfde plek. De 27-jarige Harderwijker reed in Hong Kong een constant omnium en kende nauwelijks uitschieters.

Eefting begon met een zevende plek op de scratch, gevolgd door een vijfde plaats in de temporace. Met een sterk optreden in de afvalrace eindigde hij daar als zesde, waardoor hij ook als zesde in het klassement naar het slotonderdeel ging: de puntenkoers.

In die puntenkoers liet Eefting zich regelmatig van voren zien en maakte hij deel uit van een groepje dat op het laatst een ronde voorsprong pakte, goed voor twintig punten. De Duitser Maximilian Beyer verloor juist een ronde op het peloton en daardoor kon Eefting opschuiven van plek zes naar vijf.

De Spanjaard Albert Torres ging als leider het slotonderdeel in, maar was daarin lang onzichtbaar. De Nieuw-Zeelander Aaron Gate nam een ronde voorsprong en ging de strijd om goud aan met Benjamin Thomas uit Frankrijk. Beiden maakten, net als Torres, deel uit van de groep waarin onder meer ook Eefting een ronde pakte in het slot.

Doordat Thomas in de laatste sprint als derde eindigde en Gate als vierde, ging het goud naar de Fransman. Gate pakte wel het zilver, terwijl Torres zich dankzij een betere eindfase toch nog kon handhaven op plek drie. 

Laatste mens van vóór 1900 overleden

De oudste mens ter wereld is zaterdag overleden. Italiaanse media melden dat het lange leven van Emma Morano op 117-jarige leeftijd tot een einde is gekomen.

Morano was sinds het overlijden van de Amerikaanse Susannah Mushatt Jones in mei 2016 de voor zover bekend laatste nog levende persoon op aarde die voor 1900 is geboren. De Italiaanse kwam op 29 november 1899 ter wereld in Civiasco. Met 117 jaar en 137 dagen is Morano officieel de op vier na oudste persoon ooit.

De krasse dame schreef haar lange leven toe aan haar genen en het negentig jaar lang elke dag eten van drie eieren per dag, waarvan twee rauw. "Ze heeft een zeer bijzonder leven gehad en we zullen altijd blijven herinneren hoe zij ons vooruit geholpen heeft in het leven", aldus Silvia Marchionini, de burgemeester van Verbania. Daar, aan het Lago Maggiore, woonde Morano al vele jaren en ze verliet het dorp eigenlijk nooit. Niet verrassend is ze daar dan ook overleden.

Tijdens Morano's leven vonden uiteraard vele historische gebeurtenissen plaats. Zo barstte de Tweede Boerenoorlog kort voor haar geboorte uit, stond de auto in haar kinderschoenen op het moment dat ook Morano als klein meisje rondliep en was ze tijdens de Eerste Wereldoorlog al een tiener. 

De Jamaicaanse Violet Brown is nu voor zover bekend de oudste levende persoon op aarde. De Jamaicaanse werd op 10 maart 1900 geboren en vierde vorige maand dus haar 117e verjaardag. 

Morano vierde vorig jaar haar 117e verjaardag (Bron: YouTube)

Oranje-Rood naar kwartfinales Euro Hockey League na zege op Amsterdam

De hockeyers van Oranje-Rood hebben de kwartfinales in de Euro Hockey League bereikt door op eigen terrein in een Nederlands onderonsje met 3-2 te winnen van Amsterdam. 

Een prachtige wedstrijd in de achtste finale van het Europese clubtoernooi de EHL werd een prooi voor de gastheren. Oranje-Rood en Amsterdam ontlopen elkaar in de competitie acht punten in het voordeel van de Amsterdammers, maar in het knock-outduel in Eindhoven waren de ploegen aan elkaar gewaagd. Onder toeziend oog van ruim 5500 toeschouwers kwam Amsterdam op voorsprong via Boris Burkhardt.

Vlak voor het verstrijken van de tijd van het tweede kwart, Oranje-Rood stond met een man meer door een groene kaart voor Valentin Verga, maakte de Argentijn Agustin Mazzilli de gelijkmaker via een deflectie. Binnen diezelfde minuut deed Mazzilli dat nogmaals voor de 2-1. Na rust trok OR door met een rake strafcorner van Mink van der Weerden. Justin Reid-Ross schoot Amsterdam nog naar 3-2 uit zijn eerste poging. De twee kansen die de Zuid-Afrikaan daarna kreeg werden verijdeld door doelman Pirmin Blaak.

In het afsluitende kwart probeerde Amsterdam door te drukken, maar kon het tij niet keren. De beste kans was voor Billy Bakker, maar die raakte de bal met zijn bolle kant. Ook de wissel van Laurens Goedegebuure voor een extra veldspeler leverde niks meer op. Oranje-Rood stuit maandag op het Spaanse Atlètic Terrassa, dat geen problemen kende met het Ierse Lisnagarvey: 4-1 winst. 

Baars wint bij debuut Bellator

Nadat Denise Kielholtz op 8 april haar titel met succes verdedigde tijdens Bellator Kickboxing 5, was het afgelopen vrijdag de beurt aan Jorina Baars. Baars maakte haar Bellator-debuut in het vedergewicht tijdens Bellator Kickboxing 6, die gehouden werd in Hongarije.

Tegenstander was de Italiaanse Irene Martens, die tevens haar debuut maakte. Onervaren is de apotheker uit Bologna echter niet, met al 31 professionele gevechten op zak, waarvan ze er 20 wist te winnen, twee eindigde onbeslist. In februari won zij de prestigieuze ISKA Kickboxing wereldtitel in de lichtgewichtsklasse. Vrijdag kon ze direct aan de bak tegen de sterke Baars die in haar 44 gevechten nog nooit heeft verloren en in 2014 zelfs de angstaanjagende Cyborg op kickboksregels wist te verslaan en zo wereldfaam oogstte. Voor het gevecht tegen Martens werd Baars zelfs door acteur en vechtsportexpert Steven Seagal succes gewenst.

Jorina Baars (Foto: Facebook/JorinaBaars1988)
Jorina Baars (Foto: Facebook/JorinaBaars1988)

Het gevecht was erg eenzijdig, met een dominerende Baars die de stugge Martens constant tegen de touwen wist te dwingen. In de eerste ronde raakte Martens enigszins geblesseerd aan haar rechterarm, maar behoefte geen verzorging. Deze blessure leek Martens echter niet in de weg te zitten, want counterend kwam ze een aantal keer goed door. Baars was geen moment in gevaar. Met haar lange benen wist ze de kleinere Martens goed op afstand te houden en zodra de Italiaanse in de touwen belandde wist de Nederlandse met haar stoten goed door te komen.

Martens was in de derde ronde totaal uitgeput en Baars wist Martens tot tweemaal toe naar de grond te slaan en de scheids tot acht te laten tellen om Martens weer bij te laten komen. Na afloop van de partij waren alle scheidsrechters het dan ook unaniem met elkaar eens dat het debuut van Baars een succesvolle was. Haar eerste winst bij de grote vechtsportorganisatie was een feit.

Vanavond rond de klok van middernacht wordt Bellator Kickboxing 6 uitgezonden door SpikeTV.

Bottas verrast Hamilton in kwalificatie Bahrein

Valtteri Bottas heeft voor het eerst in zijn carrière poleposition gepakt voor een Formule 1-race. De Fin troefde in de kwalificatie voor de Grand Prix van Bahrein zijn Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton met 23 duizendsten van een seconde af. Max Verstappen start morgen vanaf plek zes.

Het eerste deel van de kwalificatie bood veel meer spektakel dan vooraf gedacht werd. Zo deed Sauber-coureur Pascal Wehrlein het buitengewoon goed en viel juist Haas-rijder Kevin Magnussen met een twintigste en laatste plaats door de mand. Andere verrassingen waren dat Carlos Sainz met de Toro Rosso stil kwam te staan met problemen en uitgeschakeld werd, net zoals Sergio Perez met de Force India die last had van gele vlaggen. Ook Stoffel Vandoorne en Marcus Ericsson konden uitstappen.

Ook in Q2 gebeurde er het nodige, maar niet bij de McLaren van Fernando Alonso, want de Spanjaard kon door een kapotte motor niet meer in actie komen. Ook Wehrlein en Esteban Ocon strandden. Net zoals Daniil Kvyat en Lance Stroll die in de laatste minuten gewipt werden door de Renaults van Nico Hülkenberg en Jolyon Palmer.

In het laatste deel van de kwalificatie zette Mercedes de toon met Hamilton en Bottas die er vlak achter zat. De Ferrari's van Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen kwamen niet in de buurt van de 1.28,792 van Hamilton. De enige die dat wel deed was Bottas die in zijn tweede en laatste run met 1.28,769 hier nog onder door dook. Hamilton maakte een foutje, waardoor de Brit morgen vanaf plek twee moet starten. Vettel staat met bijna een halve seconde achterstand op plek drie, voor de verrassende Daniel Ricciardo met de Red Bull. De Australiër was nipt sneller dan Räikkönen en Verstappen. Hülkenberg reed naar een knappe zevende positie, voor Felipe Massa, Romain Grosjean en Palmer.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:28.769   12
2 L. Hamilton Mercedes 1:28.792 +0:00.023 13
3 S. Vettel Ferrari 1:29.247 +0:00.478 12
4 D. Ricciardo Red Bull 1:29.545 +0:00.776 12
5 K. Räikkönen Ferrari 1:29.567 +0:00.798 16
6 M. Verstappen Red Bull 1:29.687 +0:00.918 12
7 N. Hülkenberg Renault 1:29.842 +0:01.073 15
8 F. Massa Williams 1:30.074 +0:01.305 12
9 R. Grosjean Haas F1 1:30.763 +0:01.994 16
10 J. Palmer Renault 1:31.074 +0:02.305 15
11 D. Kvyat Toro Rosso 1:30.923   12
12 L. Stroll Williams 1:31.168 +0:00.245 12
13 P. Wehrlein Sauber 1:31.414 +0:00.491 15
14 E. Ocon Force India 1:31.684 +0:00.761 12
15 F. Alonso McLaren -:--.--- -:--.--- 8
16 C. Sainz Toro Rosso 1:32.118   5
17 S. Vandoorne McLaren 1:32.313 +0:00.195 8
18 S. Perez Force India 1:32.318 +0:00.200 7
19 M. Ericsson Sauber 1:32.543 +0:00.425 9
20 K. Magnussen Haas F1 1:32.900 +0:00.782 8

Feestdag Noord-Korea van start met parade

Met een grote militaire parade is in Noord-Korea zaterdag de Dag van de Zon afgetrapt. Duizenden militairen en verschillende militaire voertuigen deden aan de parade mee, begeleid door marsmuziek en een applaudisserend publiek. Op de staatstelevisie worden beelden getoond van een eindeloze optocht van soldaten, tanks en burgers met ballonnen.

Tijdens de parade werden voor de eerste keer enkele ballistische raketten getoond, die door een speciale onderzeeër kunnen worden afgevuurd. Het Noord-Koreaanse persbureau KCNA waarschuwde de VS om te stoppen met de "militaire hysterie", anders zou ''wraak volgen."

Het is de 105e geboortedag van Kim-il Sung. Hij is de stichter van Noord-Korea en de grootvader van de huidige leider. Militairen paradeerden over het Kim Il-sungplein in de hoofdstad Pyongyang, onder toezicht van hun leider Kim Jong-un die het geheel lachend en klappend aanzag, aldus persbureau Yonhap.

De feestdag wordt mogelijk door de overheid benut voor een kernproef. Satellietfoto's lijken erop te wijzen dat in een testgebied alles in gereedheid wordt gebracht om een ondergrondse kernproef te houden. De Amerikaanse president Trump stuurde al enkele schepen met raketten naar de wateren voor Noord-Korea om druk uit te oefenen.

Feestdag Noord-Korea van start met parade
Feestdag Noord-Korea van start met parade (Foto: ANP)

Tot 9500 dollar voor overboekte stoel

Reizigers van Delta Airlines die vrijwillig hun stoel afstaan als een vlucht overboekt is, kunnen voortaan een vergoeding van maximaal 9373 euro (9500 Amerikaanse dollar) krijgen. Voorheen was dat slechts 1271 euro (1350 dollar), aldus CNN Money.

De luchtvaartmaatschappij wil daarmee situaties, zoals bij concurrent United Airlines voorkomen. Een vlucht van United naar Louisville was daar zo overboekt dat het cabinepersoneel een passagier moest aanwijzen om van boord te gaan. Ondanks vergoedingen tot duizend dollar was niemand bereid vrijwillig uit te stappen. De aangewezen passagier werd door beveiligers het vliegtuig uitgesleept, waarbij hij gewond raakte.

Tot 9500 dollar voor overboekte stoel
Tot 9500 dollar voor overboekte stoel (Foto: ANP)

Ene motorbende netter dan de andere

Tussen motorbendes in Nederland bestaan grote verschillen als het om criminaliteit gaat. Bij de ene heeft bijna iedereen een strafblad, maar er zijn ook bendes die hierin niet verschillen van de groep rijders van 'gewone' motorclubs.

Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek van de universiteit Leiden, waarbij samen met de politie de criminele geschiedenis van zeshonderd bij de politie bekende leden van zogenoemde Outlaw Motor Gangs (OMG's) is bekeken. Van welke motorbende iemand lid is heeft dus waarschijnlijk effect op de criminele loopbaan, stelt hoogleraar criminologie Arjan Blokland van de universiteit. Hoe dat komt is nog niet duidelijk.

Van alle onderzochte leden van motorbendes heeft ruim 80 procent een veroordeling achter zijn naam staan. Bij de 'gewone' motorclubs, waarvan ter vergelijking een groep van driehonderd rijders van dezelfde leeftijd onder de loep werd genomen, is dat ruim 30 procent.

Ene motorbende netter dan de andere
Ene motorbende netter dan de andere (Foto: ANP)

Vrouw in Lamborghini rijdt 40 op snelweg

Een 28-jarige vrouw uit Amsterdam is in de nacht van vrijdag op zaterdag in haar Lamborghini aangehouden op de snelweg A8 bij Zaandam. Ze reed ongeveer 40 kilometer per uur en had door slingeren al paar keer bijna de vangrail geraakt. Ook gingen de remlichten telkens aan en uit.

De politie, die was gewaarschuwd door een vrachtwagenchauffeur, gaf de vrouw een stopteken. Uit een blaastest bleek dat de vrouw te veel had gedronken. Ze is nu haar rijbewijs kwijt.

Vrouw in Lamborghini rijdt 40 op snelweg
Vrouw in Lamborghini rijdt 40 op snelweg (Foto: BuzzO)

Bijna 50 molens stil wegens losse bouten

Er zijn 48 Nederlandse molens stilgelegd omdat er bouten kunnen losraken. Het risico bestaat dat de wieken niet goed blijven zitten. Bij twee molens, in Schiedam en Haastrecht, zijn al bouten losgeschoten, maar dat bleef verder zonder gevolgen.

De bouten zitten in het centrum van de wieken, bevestigt directeur Leo Endedijk van vereniging De Hollandsche Molen een bericht van de NOS. Volgens hem speelt het probleem alleen bij molens die de afgelopen tien jaar zijn voorzien van een bepaalde constructie. Nederland telt 1200 windmolens. Bij de overige bestaat geen enkel gevaar.

Nog onduidelijk is hoe het probleem kan worden opgelost. Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wordt hard gewerkt om voor de Nationale Molendagen op 13 en 14 mei een advies te kunnen geven aan de gedupeerde eigenaren. Ook moet dan helder zijn wat het gaat kosten.

Vereniging De Hollandsche Molen wil dat de overheid financieel bijspringt bij vervanging of reparatie, omdat de bewuste constructie is gebaseerd op richtlijnen van diezelfde overheid.

Bijna 50 molens stil wegens losse bouten
Bijna 50 molens stil wegens losse bouten (Foto: ANP)

Horner na P1 Verstappen: "Max tevreden, Daniel nog niet"

Max Verstappen reed in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Bahrein de snelste tijd. Dat zegt echter bijzonder weinig, want lang niet iedereen reed veel rondjes en de omstandigheden in de kwalificatie en race zijn compleet anders: de training werd in de volle zon gereden, tijdens de overige sessies is de zon gezakt.

Dat vertelt ook Red Bull-teambaas Christian Horner tegenover Sky Sports. "De temperaturen zullen alleen maar dalen en de baan koelt dus nog flink af. De kwalificatie zal straks in hele andere omstandigheden plaatsvinden en de resultaten kunnen dus ook weer compleet anders zijn."

Over Verstappen was Horner tevreden en de Nederlander was dat zelf ook. "Hij reed een goede ronde aan het eind en we zitten een stuk dichter bij de top dan in de eerste twee weekeinden. Max was tevreden met de balans."

Red Bull's andere coureur, Daniel Ricciardo, kwam nauwelijks in actie, maar volgens Horner lag dat vooral aan de rode vlag door een spin van Romain Grosjean. "Daniel was verder nog niet tevreden met de balans, niet zoals Max dat was", besluit Horner. 

Schippers werkt zo nodig zomer door

Informateur Edith Schippers schuift desnoods haar zomervakantie op als de onderhandelingen over een nieuw kabinet in juli nog niet zijn afgerond. Uit haar vakantieplannen is in ieder geval niet op te maken of het voor juli buigen of barsten is voor VVD, CDA, D66 en GroenLinks, liet haar woordvoerder weten.

Schippers wil er in juli, tijdens de schoolvakantie van haar dochter, tussenuit. Die vakantie had ze geboekt toen de Tweede Kamer haar nog niet had aangesteld als informateur.

Ondanks de grote verschillen tussen het kwartet van beoogde regeringspartijen wordt er inmiddels stevig onderhandeld, deelde Schippers eerder deze week mee.

Schippers werkt zo nodig zomer door
Schippers werkt zo nodig zomer door (Foto: ANP)

WK-zilver voor debutant Lavreysen op sprint

Baanwielrenner Harrie Lavreysen heeft zich met groot vertoon van macht geplaatst voor de finale van de individuele sprint op het wereldkampioenschap in Hong Kong. De 20-jarige Nederlander, pas sinds twee jaar actief op de baan in plaats van de BMX-fiets, gaf de Brit Ryan Owens in de halve finales geen schijn van kans. 

In de eerste heat opende Owens de aanval en de Brit sloeg zowaar een gat, maar Lavreysen kwam er met een ultieme inspanning bij en knalde er gelijk overheen, waarmee hij op 1-0 kwam. In de tweede heat dook hij wederom achter de Brit aan en dit keer ging Lavreysen al als leider de laatste bocht in. Owens kon niks anders meer doen dan het hoofd buigen en zich opmaken voor de strijd om brons.

In de finale zal Lavreysen later op zaterdag rijden tegen de Rus Denis Dmitriev, die op de vorige vier WK's achtereenvolgens zilver, brons, zilver en brons won. Op de Spelen was Dmitriev vorig jaar eveneens goed voor brons. 

De eerste heat in de finale zal rond 15.30 uur Nederlandse tijd gereden worden en is live te zien op het Belgische Sporza. 

Update 15.37 uur
De eerste heat heeft een duidelijke zege opgeleverd voor Dmitriev. De Rus opende de aanval en Lavreysen kwam simpelweg tekort om die serieus te kunnen pareren. Na de puntenkoers, het afsluitende onderdeel van het omnium, wordt de tweede heat gereden.  

Update 16.26 uur
Ook in de tweede heat lukte het Lavreysen niet om de Rus te verslaan en dus is er heel knap zilver voor de jonge Nederlander. Dmitriev nam de kop, pareerde de versnelling van Lavreysen ogenschijnlijk makkelijk en reed met enorme overmacht eindelijk naar zijn eerste wereldtitel.

Het brons was voor de Nieuw-Zeelander Ethan Mitchell, die Owens opzij schoof.  

Gullit: "Sánchez levert Ajax een mooi bedrag op"

Davinson Sánchez kent een ijzersterk debuutseizoen bij Ajax. Ruud Gullit verwacht dat clubs zich snel zullen melden voor de verdediger.

Sánchez maakte afgelopen zomer de overstap van het Colombiaanse Atlético Nacional naar Ajax. Voor vijf miljoen euro kwam de verdediger over. Een bedrag dat Ajax meer dan terug zal verdienen, verwacht Gullit.

"Hij is een klasse apart, een beul van een verdediger, krachtig maar ook nog razendsnel", schreef Gullit in zijn column voor De Telegraaf. "Het gevaar van een snel vertrek ligt op de loer, zeker nu Sánchez zich zo nadrukkelijk manifesteert in de Europese etalage."

"Reken er maar op dat zaakwaarnemers gaan leuren met zo'n jongen. Wellicht levert hij je een mooi bedrag op, maar zo'n transfer verzwakt Ajax op sportief gebied. Dat maakt een vertrek extra zuur. Vooral omdat Ajax zulke spelers niet opleidt en ze in de scouting over het hoofd worden gezien", aldus Gullit.

Erdogan: weg vrij naar doodstraf bij winst

Mocht de Turkse president Tayyip Erdogan het referendum winnen, dan ligt de weg voor de herinvoering van de doodstraf open. Dat heeft hij zaterdag gezegd tijdens een campagne in Istanbul.

Ruim 55 miljoen Turkse kiezers bepalen zondag of de macht officieel naar Erdogan gaat. Mocht dat gebeuren, dan krijgt Turkse president het grotendeels voor het zeggen. Zo kan hij zelf per decreet wetten afkondigen.

Bij winst legt Erdogan de herinvoering van de doodstraf voor aan het parlement. Als twee derde van de Turkse volksvertegenwoordiging ermee instemt, is het wetsvoorstel aangenomen. Bij een meerderheid van zestig procent zou Erdogan een nieuw referendum over het onderwerp kunnen uitschrijven.

De Turkse president bracht de doodstraf weer ter sprake na de mislukte couppoging in juli 2016. De EU heeft duidelijk gemaakt dat het toetredingsproces van Turkije wordt beëindigd als Ankara besluit de doodstraf opnieuw in te voeren.

Erdogan: weg vrij naar doodstraf bij winst
Erdogan: weg vrij naar doodstraf bij winst (Foto: ANP)

Verstappen bovenaan in laatste training Bahrein

Max Verstappen heeft de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Bahrein als snelste afgesloten. Heel veel zegt dat overigens niet, want de training was niet bepaald representatief: het was bloedheet in de Bahreinse zon, terwijl de kwalificatie en de race in de avond verreden worden. 

De training had dan ook veel weg van een soort ontspannen oefensessie, waarin men het relatief rustig aan deed. Op de softbanden was Verstappen de snelste, wat hij met een strak rondje nog eens herhaalde op het moment dat iedereen nog even overschakelde op supersofts. 

Alleen Lewis Hamilton bleef in de buurt van Verstappen, die de rest minstens een halve seconde toe zag geven. De kwalificatie in Bahrein begint om 17.00 uur Nederlandse tijd.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Bahrein

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Verstappen Red Bull 1:32.194   8
2 L. Hamilton Mercedes 1:32.304 +0:00.110 10
3 S. Vettel Ferrari 1:32.750 +0:00.556 10
4 V. Bottas Mercedes 1:32.754 +0:00.560 13
5 K. Räikkönen Ferrari 1:32.785 +0:00.591 9
6 F. Massa Williams 1:32.801 +0:00.607 12
7 D. Ricciardo Red Bull 1:32.809 +0:00.615 8
8 N. Hülkenberg Renault 1:32.933 +0:00.739 9
9 C. Sainz Toro Rosso 1:33.604 +0:01.410 18
10 D. Kvyat Toro Rosso 1:33.744 +0:01.550 11
11 S. Perez Force India 1:33.916 +0:01.722 14
12 F. Alonso McLaren 1:33.922 +0:01.728 10
13 P. Wehrlein Sauber 1:33.947 +0:01.753 15
14 L. Stroll Williams 1:33.965 +0:01.771 15
15 S. Vandoorne McLaren 1:34.027 +0:01.833 15
16 E. Ocon Force India 1:34.064 +0:01.870 17
17 K. Magnussen Haas F1 1:34.198 +0:02.004 13
18 R. Grosjean Haas F1 1:34.205 +0:02.011 14
19 M. Ericsson Sauber 1:34.268 +0:02.074 15
20 J. Palmer Renault 1:34.417 +0:02.223 11

Tsjetsjenen bedreigen Novaja Gazeta

De Russische oppositiekrant Novaja Gazeta vreest na bedreigingen uit Tsjetsjenië voor de levens van haar medewerkers. De Moskouse krant berichtte eerder deze maand dat homoseksuelen in de zuidelijke deelrepubliek worden opgepakt en afgetuigd. 

De Tsjetsjeense minister voor Nationaliteitenpolitiek, Dzjamboelat Oemarov, eist excuses van de krant. Het is voor de trotse bergbewoners een belediging dat in hun omgeving "de doodzonde van sodomie" wordt bedreven, schreef hij op Instagram.

Politici, moslimgeestelijken en clanhoofden eisten op een bijeenkomst in Grozny vergelding. De Novaja Gazeta sloeg daarop alarm. De Tsjetsjeense leiding onder president Ramzan Kadyrov zou niet schromen om tegenstanders uit de weg te ruimen, ook niet in andere delen van Rusland of in het buitenland. Het Kremlin waarschuwde vrijdag tegen eigenrichting.

Mensenrechtenactivisten in Rusland bevestigen de meldingen over de vervolging van homoseksuelen in Tsjetsjenië. Drie mannen zouden zijn vermoord. Volgens een regeringswoordvoerder in Grozny bestaan er in Tsjetsjenië helemaal geen homo's. En als zij er wel zijn, worden zij door hun familie gedood.

Tsjetsjenen bedreigen Novaja Gazeta
Tsjetsjenen bedreigen Novaja Gazeta (Foto: ANP)

AC Milan in extremis naast Inter in Italiaanse kraker

AC Milan heeft zaterdag op het laatste moment een punt overgehouden aan de topper met Internazionale. De ploeg vocht zich terug van een 2-0 achterstand terug tot een 2-2 gelijkspel. 

De Milanese derby was vroeger altijd een wedstrijd waarbij er werd gestreden om een plek in de top drie van de competitie, maar inmiddels strijden beide ploegen al jaren niet meer echt mee om de titel. Dat maakte de kraker zaterdagmiddag niet minder interessant. Het is de eerste wedstrijd voor AC Milan, sinds het volledig in Chinese handen is. Of er een direct verband is dat daarom deze wedstrijd in de middag werd gespeeld, is niet helemaal duidelijk. Dat Europese middagwedstrijden goed zijn voor de Aziatische markt, mag immers geen geheim meer zijn.   

AC Milan, dat op papier de uitploeg was, opende sterk en kreeg direct goede mogelijkheden om de score te openen. Gerard Deulofeu en Carlos Bacca weigerden de ploeg vroeg op voorsprong te zetten. Vervolgens nam Internazionale het initiatief over, waarna het elftal de openingstreffer voor zijn rekening nam via Antonio Candreva.

Na een lange bal van Roberto Gagliardini verraste Candreva AC Milan-doelman Gianluigi Donnarumma in de korte hoek. Hierdoor kwam de thuisploeg op voorsprong en moest AC Milan met een antwoord komen.

Het was echter Internazionale dat door bleef zetten. Na een goede aanval over de linkerflank van het veld wist Mauro Icardi de score te verdubbelen. Een perfecte voorzet van Ivan Perisic maakte het voor de aanvaller een koud kunstje om bij de tweede paal het net te vinden.

De tweede helft ging AC Milan op zoek naar de aansluitingstreffer, maar de thuisploeg hield het achterin goed dicht en kwam er af en toe gevaarlijk uit. Hierdoor kreeg Internazionale de beste mogelijkheden op de derde treffer, maar die goal bleef uit voor Inter.

Vlak voor tijd kwam de spanning terug in de wedstrijd toen Alessio Romagnoli een voorzet van Suso binnen tikte. Bij de eerste paal kroop de verdediger goed voor zijn man, waardoor het tien spannende laatste minuten werden.

Internazionale leek stand te houden, toen inmiddels de 97ste minuut was aangebroken in Milaan. De supporters van de thuisploeg wachtten op het laatste fluitsignaal, omdat de vijf minuten extra tijd allang verstreken waren. De scheidsrechter liet echter doorspelen, waarna AC Milan optimaal profiteerde. Cristián Zapata scoorde bij de tweede paal met zijn scheenbeen. Doellijntechnologie gaf uitsluitsel: de bal was over de lijn.

Door de gelijkmaker in extremis blijft AC Milan zesde in de Serie A. Inter volgt op plek zeven, met een achterstand van twee punten op de stadgenoot.

Cristian Zapata viert zijn doelpunt. (PRO SHOTS/Witters)
Cristian Zapata viert zijn doelpunt. (PRO SHOTS/Witters)

België pakt eerste WK-goud ooit op koppelkoers vrouwen

Op het wereldkampioenschap baanwielrennen in Hong Kong heeft België een eerste gouden medaille veroverd. Lotte Kopecky en Jolien D'Hoore lieten zich kronen tot de allereerste wereldkampioenes ooit op de koppelkoers, een onderdeel dat tot dusverre alleen door mannen gereden werd.

De wedstrijd zelf werd helaas een beetje een aanfluiting, met name wat de kwaliteit in de breedte betreft. De ene na de andere valpartij ontregelde de boel en slechts drie koppels hadden serieus kans op de medailles: België met Kopecky en D'Hoore, Groot-Brittannië met Elinor Barker en Emily Nelson en de Australische dames Amy Cure en Alexandra Manley.

Manley ging al vroeg in de wedstrijd hard tegen de grond, maar kwam er met de nodige kleerscheuren vanaf en kon weer verder, terwijl Cure op dat moment een tussensprint won. Toch was vooral België dominant en richting het einde van de wedstrijd maakte de fitheid van D'Hoore het verschil, waar Kopeckey er langzaam door leek te zitten. 

Barker probeerde in de slotfase nog een ultieme aanval te plaatsen, maar D'Hoore bleef in haar wiel plakken en ging er in de laatste ronde zelfs nog overheen, waardoor België het goud veroverde. De Britse dames pakten zilver, Australië veroverde brons. 

Kleuter verongelukt in draaiend restaurant

Een jongen van vijf is overleden toen hij bekneld raakte in een ronddraaiend restaurant in de Amerikaanse stad Atlanta, meldt de nieuwszender NBC.

De kleuter kwam met zijn hoofd klem te zitten in een smalle spleet tussen de wand en de vloer van het Sun Dial-restaurant. Het ongeluk gebeurde vrijdag onder de ogen van zijn ouders, zei de politie. De jongen werd naar een ziekenhuis gebracht, maar hulp mocht niet meer baten.

Kleuter verongelukt in draaiend restaurant
Kleuter verongelukt in draaiend restaurant (Foto: ANP)

'Aanslagpleger Berlijn kreeg bevel uit IS-top'

Anis Amri, de afgewezen Tunesische asielzoeker die een aanslag pleegde op bezoekers van een kerstmarkt in Berlijn, stond in direct contact met de leiding van de terreurgroep Islamitische Staat. Dat blijkt volgens het weekblad Der Spiegel uit een bericht van de inlichtingendienst van de Verenigde Arabische Emiraten aan de Duitse veiligheidsdiensten in januari.

Amri zou opdracht voor de aanval hebben gekregen van een extremist met de alias Abu Baraa al-Iraki. Deze zou deel uitmaken van de IS-organisatie voor 'externe operaties'.

Het Duitse federaal parket en de federale recherche onderzoeken het bericht. De naam van de IS-man was bij de Duitsers al bekend uit andere dossiers van vermoedelijke IS-terroristen die zich als vluchtelingen voordoen.

Amri raasde op 19 december over de kerstmarkt voor de Gedächtniskirche in Berlijn met een gestolen vrachtwagen waarvan hij de bestuurder had doodgeschoten. Elf mensen kwamen om het leven. Amri wist te ontkomen, maar werd enkele dagen later gedood in een vuurgevecht met de politie in Italië.

'Aanslagpleger Berlijn kreeg bevel uit IS-top'
'Aanslagpleger Berlijn kreeg bevel uit IS-top' (Foto: ANP)

Russisch goud op 500 meter, Van Riessen achtste

Laurine van Riessen heeft op het wereldkampioenschap baanwielrennen in Hong Kong de achtste plek veroverd op de 500 meter tijdrit. De Nederlandse plaatste zich als achtste voor de finale en kon haar positie niet meer verbeteren.

De strijd om het goud leek vooraf tussen drie dames te gaan en dat bleek ook zo uit te pakken: Miriam Welte uit Duitsland en het Russische duo Anastasiia Voinova - regerend tweevoudig wereldkampioene - en Daria Shmeleva, dat in de teamsprint al goud pakte. 

Met 33,382 seconden reed Welte een uitstekende tijd, maar Shmeleva dook er met 33,282 seconden gelijk onderdoor. Voinova leek het vervolgens af te kunnen maken, maar in de slotronde, doorgaans haar sterke punt, kon ze het verschil niet maken. De Russische eindigde zo als derde, achter Shmeleva en Welte.

Markelov wint openingsrace Formule 2, De Vries tiende

Artjom Markelov heeft de openingsrace van de Formule 2 gewonnen. De Rus wist zijn banden tot het einde van de race vers te houden, en kon zo rondetijden aanhouden die tot wel vier seconden sneller waren dan koploper Norman Nato en Charles Leclerc. Beiden konden dan ook weinig doen om Markelov van de overwinning af te houden. Nyck de Vries mocht de race als tweede beginnen, maar viel gedurende de race steeds verder weg en pakte het laatste punt.

Bij de start wist Nato zowel De Vries als Leclerc voorbij te gaan en zo de leiding van de Monegask over te nemen. Lang kon hij er echter niet van genieten, want Leclerc kon de leiding enkele ronden later weer terug pakken. Nato had duidelijk last van zijn banden en besloot om als eerste naar binnen te gaan. Met succes, want Leclerc zou achter hem de baan weer opkomen na zijn stop. Markelov lag op een derde plek, De Vries op P4.

Naarmate het einde van de race dichterbij kwam, begon De Vries langzaam terug te vallen. In eerste instantie naar plek zeven, maar de slijtage was zo hoog dat plek tien uiteindelijk het hoogst haalbare bleek. Markelov profiteerde ondertussen van de slijtage bij het duo voor hem, en had weinig moeite om de leiding over te nemen. Zijn voorsprong bedroeg uiteindelijk bijna acht seconden.

Zivkovic wil kampioensfeest Feyenoord verstoren

Richairo Zivkovic hoopt Ajax een handje te kunnen helpen in de titelstrijd. De huurling speelt zondag met FC Utrecht tegen Feyenoord.

Het gat tussen Ajax en Feyenoord is slechts één punt, waardoor de strijd om de titel volledig open ligt. Zivkovic kan zijn werkgever van dienst zijn, als hij zondag met FC Utrecht punten weet te pakken tegen de koploper. Daar wil de aanvaller de Amsterdammers maar al te graag mee helpen.

"Ik was deze week bij Ajax-Schalke 04. Daar heb ik wat jongens gesproken. Er zijn genoeg jongens van Ajax geweest die me hebben gevraagd om voor hen te winnen van Feyenoord", vertelde de huurling tegenover De Telegraaf.

"In de eerste plaats is het voor ons natuurlijk gewoon een wedstrijd die we willen winnen om vierde te worden. En ten tweede hopen we het kampioensfeestje van Feyenoord te verstoren", aldus Zivkovic.

De aanvaller werd begin dit seizoen door Ajax verhuurd aan FC Utrecht. In Amsterdam kon Zivkovic niet op speelminuten rekenen. Bij zijn tijdelijke werkgever kwam hij dit seizoen tot zeven doelpunten in 27 competitiewedstrijden.

UMIDIGI C Note: Met een metalen behuizing.

UMIDIGI heeft een nieuw toestel uitgebracht. De UMIDIDGI C Note, die momenteel in de voorverkoop is. Het toestel onderscheid zich van de concurentie door de volledige metalen unibody behuizing voor een lage prijs! 

De metalen behuizing moet bijdragen aan het premium gevoel en uitstraling die de UMIDIGI C Note heeft. Maar daar stopt het niet, het toestel heeft een energiezuinige Quad-core processor en 3GB werkgeheugen. 

Cnote presale 4

Cnote red dot design

De 8.3 mm dunne behuizing van de UMIDIGI C Note geeft de ruimte voor de 3800mAh batterij. Door deze grote batterij in een compacte behuizing in combinatie met de quad-core processor zorgen ervoor dat de UMIDIGI C Note een echt accumonster is. Je komt met deze telefoon altijd met gemak een dag zwaar gebruik door! 

De UMIDIGI C Note is nu te koop via één van de voorverkoop-partners van UMIDIGI, te vinden op de volgende site.

Mocht je niet toe zijn aan een nieuw toestel dan kan je hem natuurlijk ook proberen te winnen op het forum!

Cnote presale

Van Avermaet begrijpt niet dat Nederlandse toppers Amstel Gold Race overslaan

Greg van Avermaet kan niet begrijpen dat Robert Gesink, Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin, Bauke Mollema de Amstel Gold Race laten schieten, zegt de Belg tegenover de NOS.

"Ik denk dat je in het voordeel bent als je het parcours goed kent", aldus Van Avermaet. "De Nederlanders kennen het parcours beter dan de Spanjaarden of Italianen die hier maar een keer per jaar komen."

"En ook omdat Nederland maar één topkoers heeft, moet je sowieso altijd aan de start staan. Ik zal de Ronde van Vlaanderen bijvoorbeeld niet overslaan, dat zal nooit gebeuren."

In totaal zullen er 21 Nederlanders zondag aan de start staan van de Amstel Gold Race.

Haase begint masterstoernooi Monte Carlo tegen Delbonis

Robin Haase neemt het in de eerste ronde van het masterstoernooi van Monte Carlo op tegen de Argentijn Federico Delbonis.

Haase is de nummer 48 van de wereld, Delbonis staat 34 plaatsen lager. Ze troffen elkaar één keer eerder: in 2015 in Kitzbühel was de Argentijn in drie sets te sterk voor de Nederlander.

De winnaar treft de Oostenrijker Dominic Thiem, die een bye heeft in de eerste ronde.

Vorig jaar strandde Haase in Monaco al in de eerste ronde, toen tegen de Bosniër Damir Dzumhur van wie hij vorige week in de Daviscup won.

Extra beveiliging voor doodsbange Mel B

Simon Cowell heeft extra bodyguards ingehuurd om Mel B te beschermen op de set van America's Got Talent. De voormalig Spice Girl is doodsbang dat haar ex Stephen Belafonte straks in de studio staat, schrijft Daily Star.

"Mel vreest voor haar veiligheid en ze is bang dat Belafonte gaat proberen om op de set te komen. Ze is doodsbang voor de gevolgen van het aanvragen van de scheiding en het contactverbod", onthult een insider.

Mel B heeft een contactverbod tegen Belafonte, maar deze verloopt op 24 april. Ze vreest dat Stephen daarna op de stoep staat bij de studio. Ook hij kent daar namelijk de weg. "Het productieteam heeft haar verzekerd dat haar veiligheid een prioriteit is", aldus de ingewijde. Ze zouden er zelfs aan denken om beveiligers in het publiek te zetten. "Mel wordt goed beveiligd. Dit is een van de meest verschrikkelijke scheidingen die Hollywood ooit heeft gezien."

Het 41-jarige jurylid van de talentenshow vroeg vorige maand na een huwelijk van tien jaar de scheiding aan. Sindsdien heeft Mel B een beerput opengetrokken. De zangeres zegt dat ze jarenlang is mishandeld door haar eveneens 41-jarige man.

Extra beveiliging voor doodsbange Mel B
Extra beveiliging voor doodsbange Mel B (Foto: BuzzE)

Van Riessen naar WK-finale 500 meter, Lamberink klaar

Laurine van Riessen heeft zich op het wereldkampioenschap baanwielrennen geplaatst voor de finale van de 500 meter tijdrit. De Nederlandse liet in Hong Kong de achtste tijd noteren in de kwalificaties en dat was precies genoeg voor een finaleplaats.

Met haar tijd van 34,276 seconden was Van Riessen een halve tiende van een seconde sneller dan landgenote Kyra Lamberink, die met haar negende plek werd uitgeschakeld.

Van Riessen zat iets meer dan een tiende van de zesde plek, maar de verschillen voorin waren een stuk groter. Regerend tweevoudig wereldkampioene Anastiassia Voinova uit Rusland was met 33,325 de snelste, vlak voor landgenote Daria Shmeleva.

Met 33,450 lijkt ook de Duitse Miriam Welte kans te maken op de medailles, terwijl het thuispubliek mag hopen op oud-wereldkampioene Lee Wai Sze, die met 33,647 de vierde tijd noteerde.

De finale wordt even na 13.00 uur Nederlandse tijd gereden en opent het avondprogramma, dat live te zien is op Eurosport. 

Sprinter Lavreysen stunt met halve finale op WK

Baanrenner Harrie Lavreysen heeft op het wereldkampioenschap in Hong Kong voor een zeer knappe prestatie gezorgd. De pas 20-jarige Nederlander plaatste zich zaterdag voor de halve finales op de individuele sprint.

In de kwartfinales stond Lavreysen tegenover Edward Dawkins, die eerder met Nieuw-Zeeland nog goud won op de teamsprint, waarbij hij Nederland - met Lavreysen - versloeg.

De Brabander nam zaterdag knap revanche op Dawkins door hem in twee heats te verslaan. In de eerste heat liet hij Dawkins volledig kansloos, waarna hij zijn opponent in heat twee met miniem verschil versloeg: 0,004 seconden.

De halve finales worden in de (lokale) avond gereden, net als de finales. Het avondprogramma begint om 13.00 uur Nederlandse tijd en zal wederom live te zien zijn op Eurosport. Lavreysen neemt het dan op tegen de Brit Ryan Owens, die verslagen werd door Max Niederlag, maar de Duitser vervolgens een straf zag krijgen. 

Carrie Fisher niet in negende Star Wars-film

Ondanks wat Todd Fisher eerder beweerde, zal Carrie Fisher niet te zien zijn in het negende deel van de Star Wars-reeks. Dat heeft studiobaas Kathleen Kennedy gezegd tegen ABC News.

"We zijn klaar met deel VIII en Carrie is absoluut fenomenaal in de film. We zijn erg blij dat we de opnames hebben kunnen afronden van The Last Jedi", aldus Kennedy. "We waren in onze gedachtes al ver met deel IX, maar we hadden nog geen script geschreven. We zijn in januari weer samengekomen en opnieuw begonnen. Helaas zit Carrie niet in deel IX."

Vorige week zei Carrie's broer Todd nog dat zijn zus wel in deel negen voorbij zou komen. Hij en de dochter van Fisher zouden Disney toestemming hebben gegeven om ongebruikt materiaal van de actrice uit deel zeven en acht te gebruiken in het laatste deel.

Fisher, die de iconische prinses Leia speelt, overleed eind december op zestigjarige leeftijd. De opnames voor het achtste deel waren toen net afgerond. Sinds haar plotselinge dood werd al gespeculeerd of de overleden ster zal verschijnen in het laatste deel van de nieuwe Star Wars-trilogie. Deel 9 moet eind mei 2019 in première gaan. Maar eerst is het de beurt aan Episode VIII: The Last Jedi. Deze draait vanaf december in de bioscoop.

Carrie Fisher niet in negende Star Wars-film
Carrie Fisher niet in negende Star Wars-film (Foto: BuzzE)

Janet Jackson toont zoon aan de wereld

Ruim drie maanden na zijn geboorte heeft Janet Jackson de eerste foto van haar zoontje op Instagram gezet. "Mijn baby en ik na een slaapje", schreef de 50-jarige zangeres erbij.

Janet beviel op 3 januari van haar eerste kindje. Het jongetje kreeg de naam Eissa. Afgelopen week werd Jackson in Londen al voor het eerst gezien met haar kindje. De baby lag in de kinderwagen terwijl zijn moeder met hem door het park wandelde.

Vorige week werd bekend dat Janet en haar man Wissam Al Mana uit elkaar zijn. Volgens geruchten zou het huwelijk na vijf jaar op de klippen zijn gelopen omdat Jackson zich 'verstopt' voelde. De steenrijke 37-jarige zakenman uit Qatar wilde dat zijn vrouw zich meer aan moslimtradities zou houden, maar Janet wilde juist meer vrijheid.

'Nachtvorst op komst'

Het gaat weer vriezen. Na de paasdagen daalt de temperatuur 's nachts beneden het vriespunt, zegt althans Weeronline. In het binnenland vriest het dan licht, tussen min 1 en min 4 graden. Aan de grond kan het echter wel min 8 graden worden, verwacht het weerbureau.

"Het is verstandig zomerplanten goed af te dekken of deze binnen te zetten." Fruittelers moeten ook maatregelen nemen om de bloesem te beschermen. Dat kan door water op de bloesem te sproeien, waardoor die een beschermend ijslaagje krijgt.

Vorst in de tweede helft van april is niet heel uitzonderlijk. Pas als het 'IJsheiligen 'is geweest (11 tot en met 14 mei), neemt de kans op nachtvorst sterk af.

De paasdagen van dit jaar zijn met maxima rond 9 graden in het noorden en 11 in het zuiden ook al aan de frisse kant, circa 3 graden kouder dan normaal. Het wordt ook wisselvallig, denkt Weeronline. Tweede paasdag is er kans op hagel en wat onweer.

'Het gaat weer vriezen'
'Nachtvorst op komst' (Foto: ANP)

Titelverdediger Kampong direct uitgeschakeld in EHL

Hockeyclub Kampong is vrijdagavond uitgeschakeld in de achtste finale van de Euro Hockey League. De titelverdediger verloor met 1-2 van Rot Weiss Köln, dat in de volgende ronde uitkomt tegen Real Club de Polo, de ploeg van international Sander Baart. Alle treffers vielen na rust.

Constantijn Jonker speelde vanwege een hamstringblessure niet mee en werd gemist. "Ik baal er van dat ik niet mee kan doen, zeker nu ik hier ben en zie hoe goed de sfeer is. Maar het was echt niet verstandig geweest als ik vandaag had meegedaan", zei Jonker vanaf de tribune tijdens de wedstrijd van Dragons tegen Racing Club de Bruxelles. "Volgende week tegen Bloemendaal ben ik er misschien ook niet bij. Die week daarna tegen HGC wil ik sowieso meedoen. We komen nu ook in een fase van het seizoen waarin je risico’s moet nemen."

Kampong begon sterk aan het duel en kreeg al snel drie strafcorners achter elkaar. Het lukte Martijn Havenga echter niet de bal in het doel te slepen. Achteraf gezien deed Kampong zichzelf tekort in die sterke openingsfase, want ook Bjorn Kellerman kreeg een kans op de openingstreffer. Na een individuele actie lobte hij de bal over de Duitse doelman Simon Wenzel heen. Daarna daalde het hoge tempo van beide ploegen in en deelden de Duitsers af en toe wat plaagstootjes aan Kampong uit via een enkel schot en één scrimmage in de cirkel.

Na rust kreeg Kampong meteen een mokerslag te verwerken. Rot Weiss Köln begon ijzersterk aan het derde kwart en de ploeg van Alexander Cox gaf een tegentreffer weg. Mats Grambusch dook opeens op in de vijandelijke verdediging, kreeg de ruimte om een steekpass aan te nemen en een één-tweetje in de cirkel aan te gaan met Marco Miltkau. Op die manier werd Kampong-keeper David Harte uitgespeeld en kon Grambusch de bal simpel in het lege doel tikken: 0-1.

Vijf minuten later moest Kampong opnieuw een tegentreffer incasseren. Jonas Gomoll ontving rond de kop van de cirkel een lange, lage bal van achteruit en speelde zijn teamgenoot Christopher Rühr aan, die hard uithaalde en op Harte stuitte. In de rebound schoot Gomoll alsnog raak: 0-2.

Vervolgens moest Kampong alle zeilen bijzetten om uitschakeling te voorkomen. In het laatste kwart zochten de domstedelingen de aanval nadrukkelijk en kon een treffer niet uitblijven. De hoop was gevestigd op een strafcorner, maar de bal werd niet gestopt en zodoende werd de kans verprutst. Acht minuten voor tijd was het alsnog raak. Sjoerd de Wert schoot de bal vanaf de rechterkant de cirkel in en het was Quirijn Caspers die ‘m binnentipte, waarmee het geloof van Kampong in een overwinning sterker werd.

Kort daarop kreeg Salva Piera echter een gele kaart en moest Kampong het de resterende zes minuten met een man minder doen. Kansen op de gelijkmaker waren er genoeg. Kampong kreeg maar liefst vier strafcorners, maar gescoord werd er niet.

Man overleden na politieachtervolging

In Venlo is in de nacht van vrijdag op zaterdag bij een ongeval een Duitse automobilist overleden. De man werd achtervolgd door de Duitse politie en botste met zijn voertuig tegen een boom, aldus de politie. Hij overleefde de klap niet en overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Dat gebeurde rond 02.45 uur op de Klagenfurtlaan.

De politie volgde de man, nadat hij in het Duitse Herungen een stopteken negeerde. De Duitse politie wilde de man controleren.

Man overleden na politieachtervolging
Man overleden na politieachtervolging (Foto: ANP)

Dodental Amerikaanse reuzenbom loopt op

De luchtaanval met een Amerikaanse reuzenbom op een schuilplaats van strijders van Islamitische Staat in Afghanistan heeft volgens de lokale autoriteiten aan minstens 94 IS-leden het leven gekost. Onder hen waren vier commandanten, zo liet de gouverneur van de provincie Nangarhar zaterdag via zijn woordvoerder weten.

Eerder werd gesproken van 36 gedode extremisten. Volgens de Afghaanse regering in Kabul werd door de aanval een belangrijk commandocentrum van IS volledig verwoest.

De GBU-43 is de zwaarste conventionele bom in het Amerikaanse arsenaal. De lading van 800 kilogram heeft een explosieve kracht die overeenkomt met 11 ton TNT. Met conventioneel worden wapens bedoeld die geen chemische, biologische of nucleaire lading bevatten.

Dodental Amerikaanse reuzenbom loopt op
Dodental Amerikaanse reuzenbom loopt op (Foto: ANP)

Rechter houdt executies Arkansas tegen

De Amerikaanse staat Arkansas wil voor het einde van de maand zeven gedetineerden executeren, maar de rechter heeft dat geblokkeerd. Hij verbiedt de staat het middel vecuronium bromide te gebruiken.

Volgens het farmaceutische bedrijf McKesson kocht de gevangenis de spierverslapper voor medische doeleinden. Ze willen niet dat het gebruikt wordt voor een executie.

Twee andere farmaceutische bedrijven stapten vrijdag ook al naar de rechter. Fresenius Kabi USA en West-Ward Pharmaceuticals willen niet dat hun middelen voor de executies gebruikt worden. De twee farmaceuten zitten in hun maag met de kwestie. Hun klanten zijn groothandels en distributeurs, die de geneesmiddelen alleen mogen doorverkopen aan ziekenhuizen of andere medische instellingen. De middelen mogen niet worden geleverd aan detentiecentra.

In Arkansas werd in 2005 de laatste gedetineerde geëxecuteerd. De staat heeft haast, omdat dan van een voorraad midazolam de houdbaarheidsdatum verstrijkt. Midazolam is nodig om de gevangene buiten bewustzijn te brengen.

Rechter blokkeert executies Arkansas
Rechter houdt executies Arkansas tegen (Foto: ANP)

Turkije wil relatie met EU bekijken

De Turkse president Tayyip Erdogan wil na het referendum over de grondwetswijziging zijn ambtenaren de relatie tussen Turkije en Europa laten bekijken. Hij vindt dat Turkije te lang moet wachten op de gewenste toetreding tot de Europese Unie.

,,Turkije is hun zondebok niet, iedereen moet zijn plaats kennen," aldus de president over de EU op staatstelevisiezender TRT.

Erdogan stelde ook dat hij zeker weet dat de Turken bij het referendum instemmen met de grondwetswijziging die hem meer macht geeft. ,,Sommige peilingen spreken van 55 procent aan ja-stemmers, andere peilingen hebben het over 55 tot 60 procent."

Eerder liet de Turkse EU-minister Ömer Çelik al weten dat hij een top wilde houden met de Europese Unie om de toekomstige bilaterale betrekkingen te bespreken na het referendum.

Erdogan is volgens de huidige grondwet een ceremoniële president zonder veel macht. De macht ligt bij de premier als regeringsleider en het parlement als wetgever. In het presidentiële stelsel dat Erdogan voorlegt, verdwijnt de premier en wordt de macht van het parlement minder. De president wordt erg machtig, onder meer omdat hij zelf per decreet wetten kan afkondigen.

Turkije wil relatie met EU bekijken
Turkije wil relatie met EU bekijken (Foto: ANP)

Tweederde Turkse Nederlanders steunt Erdogan

Bijna twee op de drie Turkse Nederlanders steunen het beleid van president Erdogan. Vrijwel net zo'n grote meerderheid veroordeelt de rol van Nederland in de diplomatieke rel met Turkije. Dit blijkt uit een opinieonderzoek onder 561 Turkse Nederlanders, dat in opdracht van de Volkskrant werd uitgevoerd door Ipsos en het Opiniehuis. Jongeren onder de 35 steunen Erdogan vaker dan 55-plussers. Onder Turkse Nederlanders die bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen op Denk stemden, is Erdogan nog populairder. 84 procent van de Denk-stemmers steunt het controversiële beleid van de Turkse president.

Het onderzoek vond plaats nadat Nederland twee Turkse ministers de toegang tot het land had ontzegd.

Tweederde Turkse Nederlanders steunt Erdogan
Tweederde Turkse Nederlanders steunt Erdogan (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Meer zon aan zee, lichte bui in het binnenland.

Aprilletje zoet heeft wel eens een witte hoed!

Goeiemorgen! April lijkt een erg droge maand te worden. De komende dagen kan er af en toe wel wat regen vallen, maar het zal te weinig zijn om in deze aprilmaand nog tot een natte maand te komen. Uitgerekend tweede paasdag lijkt de meest natte dag van de komende 10 dagen te gaan worden. Een storing trekt dan naar de Noordzee toe en koerst uiteindelijk over ons land heen. Daarbij is het ook nog eens erg fris. Eerste paasdag valt er meer verspreid over het land een bui.

Gisteren bleef het op veel plaatsen bewolkt, maar in de kustprovincies brak in de middag de zon erdoor. Aan zee is het sowieso al een stuk zonniger dan in het binnenland onder invloed van het koude zeewater. Het werd rond de 12 graden en de wind maakte het voor het gevoel nog wat frisser.

Afgelopen nacht passeerde er een zwakke storing en viel er af en toe wat regen. Op de meeste plekken niet meer dan twee tot vier millimeter. Vanochtend is het in het oosten en zuiden nog bewolkt en nevelig, maar in het westen klaart het dan al wat op. Deze tweedeling blijft ook vanmiddag bestaan. Meestal bewolkt in het binnenland en meer zon in de kustprovincies. Lokaal valt er nog een enkele bui. De maxima komen vanmiddag uit rond de 11 graden. De westelijke wind is matig tot vrij krachtig. Op de Wadden staat nog iets meer wind.

Fijne zaterdag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:44
Zon onder: 20:37
Zonkracht: 4/2

Nederland
 

Grijs aan zee. (Foto: Stephan5)
Ik was afgelopen week een aantal uurtjes aan zee. Het was aardig fris en het regende ook een beetje. Het was erg rustig. ( Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1912 Het passagiersschip 'Titanic' zinkt op haar eerste overtocht. Ongeveer 1500 mensen komen om.
1956 Ingebruikneming van de Dwingelo Radiotelescoop.
1991 De Oost-Europa Bank wordt opgericht.
2003 Volkert van der Graaf wordt veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf voor de moord op Pim Fortuyn.
2004 Ton Dreesmann, lid van de beroemde familie overlijdt.

Ecclestone wil lagere tarieven voor F1-promotors

Oud-Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft de nieuwe eigenaar Liberty Media opgeroepen om de tarieven die de promotors moeten betalen om een race te organiseren te verlagen. De Brit zelf kneep in de afgelopen jaren de promotors flink uit, maar vreest nu dat er vanwege de hoge tarieven wedstrijden van de kalender zullen verdwijnen.

Ecclestone liet zijn oproep aan Motorsport weten. "Het enige dat voor alle partijen goed zal zijn is als de tarieven behoorlijk verlaagd worden. Ik heb goede commerciële deals gesloten. Ze betalen lekker veel geld en vrijwel alle organisaties verdienen er niet aan, in tegendeel zelfs. Ik vrees nu echter dat vroeg of laat de regeringen de geldkraan dichtdraaien en de stekker uit de races trekken. Als we de betalingen reduceren dan kunnen ze minder voor de kaartjes vragen en meer kaartjes afzetten. Als je iets voor de fans wilt doen is dat de manier."

Uiteraard kreeg Ecclestone de vraag waarom hij dat dan niet zelf gedaan had. "Ik had dat kunnen doen, maar mijn taak was om geld voor het bedrijf te verdienen. Dat lijkt voor Liberty niet het primaire doel te zijn. Zij willen meer doen voor de fans en dat is goed."

Onder Ecclestone werd nog besloten dat Maleisië er na dit jaar al de stekker uit zou trekken. Over Singapore bestaat nog onduidelijkheid, ondanks dat de tarieven daar iets naar beneden zijn gegaan. Verder staat de toekomst van de race in Brazilië op Interlagos onder druk.

"Als niemand dat circuit gaat kopen gaat de race mogelijk verloren. Het circuit wil van het circuit af, maar ik heb in de tender een clausule op laten nemen dat wie het land ook koopt hij of zij het circuit moet behouden. Nu moeten we iemand vinden die het circuit koopt en iemand die de race organiseert."

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kreeg ook nog even een veeg uit de pan van de Brit. De race keert mogelijk terug naar Turkije, maar de sport is er volgens Ecclestone na 2011 niet voor niets vertrokken. "Ze betaalden gewoon niet. Ik had een deal met die vent die toen nog premier was, maar nu president is. Zij betaalden ons een basisbedrag en wij moesten de rest op het circuit verdienen. Ik hoop dat een terugkeer nu wel gaat werken, want het circuit is prachtig en de races waren er fantastisch."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.