FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 maart 2017

Uitslag Sparta Rotterdam - Heracles Almelo

Sparta heeft in de Eredivisie goede zaken gedaan door in eigen huis met 3-1 te winnen van Heracles Almelo. De Rotterdammers kwamen in de eerste helft op voorsprong, waarna Heracles via een strafschop gelijk kon maken. Deze buitenkans was niet aan Armenteros besteed, terwijl niet veel later Breuer een bal van de lijn haalde. Na de 2-0 in de tweede helft was de wedstrijd gespeeld en wist Sparta dat het door de zege op de ranglijst nu op de veilige plaats twaalf staat.

Sparta Rotterdam

3 - 1

Heracles Almelo

29' Sanusi
53' Pusic
73' Pusic
  89' Pelupessy
 
Gele kaart: Sanusi, Dijkstra (Sparta Rotterdam), Gosens, Kuwas, Breukers (Heracles Almelo)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 9.712
Arbiter: Nijhuis
Bijzonderheden: Armenteros (Heracles) mist strafschop (36)
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Dumfries
Breuer
Van Drongelen
Floranus
Sanusi
Dijkstra
Van Moorsel
Cabral (Verhaar/71)
Pusic (El Azzouzi/88)
Brogno (Goodwin/83)
  Castro
Te Wierik
Pröpper (Darri/57)
Hoogma
Breukers
Pelupessy
Duarte (Niemeijer/71)
Gosens
Kuwas
Armenteros
Peterson (Navrátil/87)

Mexicaanse muur VS minstens 5,40 meter hoog

De muur die de Amerikaanse president Trump wil laten bouwen op de grens met Mexico moet tussen de 5,40 meter en 9,10 meter hoog worden en niet beklimbaar zijn voor mensen. Dat blijkt uit een lijstje vereisten die de Amerikaanse regering heeft doen uitgaan.

Daarbij moet het tot 1,80 meter onder de muur onmogelijk worden gemaakt om tunnels te graven. De ongeveer zevenhonderd bedrijven die interesse hebben getoond om de muur te bouwen, hebben tot 29 maart de tijd om met voorstellen te komen.

Schattingen van de kosten van de muur, die deels uit cement en deels uit andere materialen zal bestaan, gaan tot bijna 20 miljard euro. Het Witte Huis heeft er over 2017 en 2018 bij elkaar omgerekend een kleine 4 miljard euro voor gereserveerd.

Mexicaanse muur VS minstens 5,40 meter hoog
Mexicaanse muur VS minstens 5,40 meter hoog (Foto: ANP)

'Nederland moet sorry zeggen tegen Turkije'

De aanhouding van de twee Turkse diplomaten bij de rellen in Rotterdam was mogelijk in strijd met het verdrag van Wenen. Dit beweren bronnen van de Nederlandse en Turkse overheid tegenover de Volkskrant.

Bij de rellen werden de zaakgelastigde van de ambassade in Den Haag en de consul-generaal uit Deventer aangehouden. Volgens een Turkse bron wist de politie dondersgoed wie zij waren, aangezien ze hun diplomatieke passen konden overhandigen. Desondanks werden ze meegenomen naar het politiebureau. Volgens de Turkse bron zouden ze twee uur lang zijn vastgezet in een eenpersoonscel.

Een Nederlandse bron betwist dat, die beweert namelijk dat de diplomaten niet zijn aangehouden, maar zijn opgehouden, wat een juridisch verschil zou zijn. Pas op het bureau zou zijn gebleken dat de twee een diplomatieke pas hadden. Volgens de bron die betrokken was bij de operatie in Rotterdam zouden de twee wel een vorm van diplomatieke status hebben, maar betekent dit niet automatisch dat ze diplomatiek onschendbaar zijn. Zo zou de consul uit Deventer buiten z’n ‘eigen stad’ minder aanspraak kunnen maken op diplomatieke rechten.

Geert-Jan Knoops, hoogleraar internationaal recht, geeft bij de Volkskrant aan dat Nederland beter gewoon zijn excuses aanbiedt aan Turkije. Nederland loopt anders het risico dat Turkije de zaak aanhangig maakt en dan wel eens in het gelijk gesteld zou kunnen worden. Hij verwijst hierbij naar de zaak Borodin uit 2013. Toen werd de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken gesommeerd om namens Nederland excuses aan te bieden aan een Russische diplomaat. De beste man was door de politie in Den Haag opgepakt omdat hij zijn kinderen zou hebben mishandeld. 

 (Foto: ANP)
(Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 18/03/2017

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. PSV won in eigen huis met 1-0 van Vitesse terwijl FC Utrecht in Nijmegen met 0-3 te sterk was voor N.E.C.

PSV

1 - 0

Vitesse

 50' S.de Jong    
 
 Gele kaart: , Diks, Miazga, Büttner, (Vitesse)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.900
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Isimat-Mirin
Moreno
Brenet
Pröpper
Guardado (Hendrix/67)
S.de Jong
v.Ginkel
Pereiro (Locadia/ 62)
L.de Jong
  Room
Diks (Leerdam/46)
Kasjia
Miazga
Kruiswijk (Büttner/77)
Nakamba
Nathan (Tighadouini/67)
Baker
Rashica
v.Wolfswinkel
Foor

N.E.C. Nijmegen

0 - 3

FC Utrecht

     28' Labyad
 37' Ayoub
 63' Haller
 
 Gele kaart: Von Haacke, (N.E.C. Nijmegen), Labyad, (FC Utrecht)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 11.680
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Delle
Heinloth
Buwalda (Groeneveld/7)
Dumic
Golla
Burnet
Von Haacke (Bikel/81)
Messaoud (Kadioglu/46)
Breinburg
Grot
Rayhi
  Jensen
Troupée
Leeuwin
Janssen
Conboy (Hardeveld/74)
Amrabat
Brama
Labyad
Ayoub (Klaiber/66)
Kerk (Zivkovic/82)
Haller

Handbalster (15) trapt liggende tegenstandster in gezicht

Jonge sporters zijn vaak enthousiast, en willen dan nog wel eens wat ver gaan om te bewijzen dat ze echt goed zijn. Het kan echter ook een tikkeltje te ver gaan. De 15-jarige Russische handbalster Kristina Kotolup lijkt hard op weg om niks minder dan een heuse bitch te worden.

In het Zuid-Russische Volgograd speelde Kotolup met haar team uit Moskou in het nationaal kampioenschap voor speelsters tot 16 jaar tegen de leeftijdsgenotes uit Rostov. Alexandra Pustokhina probeerde namens Rostov op doel te schieten, maar Kotolup haalde haar onderuit en de speelster van Rostov kreeg een strafworp.

Normaal gesproken zou het daarbij blijven, maar niet bij mevrouw Kotolup. Ze loopt kalmpjes richting de op de grond liggende Pustokhina en geeft haar een vreselijk smerige trap, vol op d'r gezicht, tot ontzetting van de toeschouwers. Kotolup loopt kalmpjes naar de bank, waar ze van de scheidsrechter een begrijpelijke rode kaart krijgt.

De Russische handbalbond heeft inmiddels al laten weten dat Kotolup voorlopig een andere manier mag zoeken om haar overtollige energie kwijt te raken, want handballen zit er even niet meer in.

Kotolup's smerige actie (Bron: YouTube)

Geblesseerde Murray zegt af voor toernooi Miami

Andy Murray heeft afgezegd voor het masterstoernooi in Miami. De nummer een van de wereld in het mannentennis kampt met een blessure aan zijn rechter elleboog. Hij gaat zich nu richten op het gravelseizoen dat in april na het toernooi in Miami van start gaat.

Murray sneuvelde vorige week al in de tweede ronde van het masterstoernooi in Indian Wells dankzij qualifier Vasek Pospisil. In Miami kwam de Schot vorig jaar niet verder dan de derde ronde, waardoor de schade van het afzeggen voor de wereldranglijst meevalt.

Ook nummer twee van de ranglijst Novak Djokovic dreigt af te zeggen. Naar verluidt kampt hij net als Murray met een elleboogblessure. De Serviër won al zes maal in Miami, waaronder vorig jaar.

Uitslag FC Groningen - Willem II

FC Groningen is er voor de negende keer op rij niet in geslaagd om een duel in de Eredivisie in winst om te zetten. Op eigen veld speelden de Groningers met 1-1 gelijk tegen Willem II. FC Groningen staat elfde in de Eredivisie. Willem II bezet plaats negen. 

FC Groningen-speler Ruben Ettergard Jenssen met Willem II'er Guus Joppen. (PRO SHOTS/Jan Kanning)
FC Groningen-speler Ruben Ettergard Jenssen met Willem II'er Guus Joppen. (PRO SHOTS/Jan Kanning)

FC Groningen

1 - 1

Willem II

 49' Jenssen    54' Oulare
 
 Gele kaart: , Croux, (Willem II)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 19959
Arbiter: v.d. Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hiariej
Reijnen
v.Nieff
Davidson
Drost (Idrissi/79)
Bacuna
Mahi
Jenssen
Tibbling
Sörloth
  Lamprou
Joppen (Wuytens/46)
Lachman
Peters
Tshimanga
Ojo
Falkenburg
Kali
Croux (Lieftink/81)
Oulare (Sol/73)
Haye

Dode vliegveld Parijs wilde sterven voor Allah

Een man heeft zaterdag op het Parijse vliegveld Orly geprobeerd een wapen van een militair af te pakken. De militair heeft daarop geschoten en de belager is gewond en overmeesterd, meldde de Franse nieuwszender Bfmtv.

Het incident was in of bij de terminal Orly-Sud. Als gevolg van het incident mogen vliegtuigpassagiers er niet uitstappen.

Update 20:38 uur
De aanval op militairen zaterdag op het vliegveld Orly bij Parijs had een islamitische achtergrond en heeft kenmerken van een terreurdaad. Volgens de Franse justitie schreeuwde de 39-jarige Ziyed B. "Ik ben hier om te sterven voor Allah. Er zullen doden vallen''.

Hij schreeuwde dat terwijl hij een luchtdrukpistool op het hoofd van een vrouwelijke militair zette. Hij werd door de militairen doodgeschoten. Justitie beschouwt de zaak als een terreurdaad omdat daar genoeg aanwijzingen voor zijn, aldus de Parijse aanklager François Molin.

Justitie verklaarde dat B. een tas bij zich had met iets als een fles benzine er in. Die gooide hij op de grond maar er was geen explosie. Volgens justitie zat de man in zijn proeftijd na een eerdere straf. Hij heeft een lange strafgeschiedenis en er zijn aanwijzingen dat hij was geradicaliseerd, aldus justitie.

Er zijn in totaal drie mensen aangehouden. 

Update 14:58 uur
De Franse politie heeft de vader en de broer opgepakt van de man.  Het was een 39-jarige Fransman volgens Franse media. De man had op zijn tocht naar Orly eerder op zaterdag op agenten geschoten, mensen in een café bedreigd en een auto gekaapt. De arrestatie van verwanten is routine in een dergelijk onderzoek, aldus de Franse justitie.

Update 14:41 uur
De man stond bij de Franse inlichtingendiensten bekend als geradicaliseerde moslim. Militairen schoten op de man nadat die een automatisch wapen van een van hun had gegrepen. De man had eerder op de dag in een voorstad van Parijs op agenten geschoten, aldus minister van Binnenlandse Zaken Bruno Le Roux. De schietincidenten worden onderzocht door terrorismebestrijders van het Openbaar Ministerie. De man droeg overigens geen explosieven bij zich

De westelijke terminal van de Parijse luchthaven Orly is zaterdagmiddag heropend. De zuidelijke terminal, waar de schietpartij plaatsvond, blijft waarschijnlijk tot in de avond gesloten, volgens Franse media. 

Update 09:58 uur
Volgens Franse media pakte de man het wapen van de militair en rende richting een McDonald's-restaurant. Hij werd neergeschoten door een medewerker van de grenspolitie. De bewuste terminal is geëvacueerd. De politie onderzoekt nog of de man alleen werkte en er wordt onderzocht of de man in het bezit was van explosieven. De telegraaf meldt dat de man dood is.


Man belaagt miltair op vliegveld Parijs

Honderden betogers in Amsterdam tegen racisme

In Amsterdam hebben vele honderden mensen gedemonstreerd tegen racisme en discriminatie. Volgens een woordvoerster van organisator Comité 21 Maart waren er 2000 betogers, andere ooggetuigen spraken van 700 tot 1000 demonstranten.

De optocht ging van de Dam naar het beeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. Organisaties als Greenpeace, FNV en Meldpunt Islamofobie liepen mee. Ze betoogden dat Nederland een racismeprobleem heeft, wat onder meer te zien zou zijn aan de opkomst van rechtspopulistische partijen die een 'zondebokpolitiek' voeren tegen moslims en vluchtelingen, aldus de organisatie.

"De verkiezingscampagne werd gedomineerd door racisme, islamofobie en wij-zij denken. Wilders, Rutte en Buma maakten zich daar allemaal schuldig aan. Dit is waar we vandaag tegen demonstreren", zei een woordvoerder van de organisatie.

Volgens een woordvoerder van de politie is de demonstratie rustig verlopen.

De manifestatie werd gehouden in het kader van Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie.

Honderden betogers in Amsterdam tegen racisme
Honderden betogers in Amsterdam tegen racisme (Foto: ANP)

Renault wil rem op uitgaven motorenfabrikanten

Renault vindt dat er een rem op moet komen op de kosten die de fabrikanten van Formule 1-motoren mogen maken om hun krachtbronnen door te ontwikkelen. De huidige 1,6 liter V6-turbomotoren verslinden geld als het aankomt op het maken van verbeteringen.

Daarom vindt Renault Sport Racing-directeur Jerome Stoll dat er een kostenlimiet moet worden ingevoerd, zo laat hij Motorsport weten. "Hybride is een interessante oplossing, maar de ontwikkeling van de technologie kost bakken met geld. Daarom moeten we op de kosten letten om te zorgen dat er rendement op de investeringen is. We moeten kijken hoe we voor iedere fabrikant enigszins de rem op de ontwikkelingskosten kunnen zetten."

Er wordt daarom vaak geroepen dat de Formule 1 terug moet naar luidere en simpeler motoren, maar daar is Stoll het niet mee eens. "We doen mee aan deze competitie mede vanwege technologische redenen. Het is niet voor niets dat wij met anderen voor de hybride motoren gepusht hebben om te laten zien dat ook de Formule 1 minder belastend voor het milieu kan zijn door het brandstofverbruik met dertig tot veertig procent terug te dringen. Je houdt van het competitieve, je houdt van de passie en je kunt het op een manier doen die iedereen van jou verlangt."

Studenten betalen miljoenen boete aan ov-bedrijven

Studenten hebben de afgelopen drie jaar bijna 140 miljoen euro aan boetes moeten betalen omdat ze hun gratis ov-kaart te laat stopzetten. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Kassa op basis van cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Van de 140 miljoen euro ging 93,6 miljoen euro naar de ov-bedrijven. De rest gaat naar DUO. Ruim 170.000 studenten betaalden een boete van gemiddeld 800 euro. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft opdracht gegeven om onderzoek te doen naar het automatisch stopzetten van de ov-kaart.

Het tv-programma Kassa besteedt zaterdagavond aandacht aan het onderwerp. Hierin komt een aantal gestopte studenten en mbo'ers vertellen dat ze een tijd lang gratis hebben mogen reizen, maar onvoldoende moeite hebben gedaan om zich te verdiepen in de voorwaarden van dit cadeautje. Dat ze een boete hebben gekregen voor het onterechte gebruik van het reisrecht, ligt uiteraard aan iedereen behalve aan hen zelf.

Studenten betalen miljoenen aan ov-bedrijven
Studenten betalen miljoenen aan ov-bedrijven (Foto: ANP)

Warhammer 40k : Eternal Crusade nu ook free to play

Om een groter publiek te bereiken is er een gratis modus toegevoegd aan de third person online shooter Warhammer 40,000 : Eternal Crusade. Deze versie geeft je de beschikking over alle facties en vier van de vijf classes. Ook kun je gewoon meegenieten van toekomstige gratis upgrades en uitbreidingen.

Er zijn nu drie manieren om Warhammer 40,000 : Eternal Crusade te spelen: gratis, Squadron Edition waar je 20.000 Rogue Trader Credits bij krijgt en ook drie keer sneller xp verzamelt en de Imperium Edition waar je ook nopg een wapen en pantser krijgt voor iedere factie. Mocht je van je gratis account een betaalde account maken, dan krijg je alle xp die je bent misgelopen in één keer erbij. Voor degenen die geen geld uit willen geven: zodra je 20.000 Rogue Trader Credits hebt verzameld in de game, dan kun je ook daarmee je xp-boost kopen.

Kwiatkowski verslaat Sagan in Milaan-San Remo

Wielrenner Michal Kwiatkowski heeft het eerste 'monument' van het nieuwe wielerjaar op zijn naam geschreven. De Poolse oud-wereldkampioen versloeg regerend wereldkampioen Peter Sagan in de eindsprint van Milaan-San Remo.

Zoals te doen gebruikelijk in La Primavera - en vele andere koersen - trok een groep vluchters al vroeg ten strijde. De met name uit Italianen bestaande kopgroep reed zo'n 250 kilometer lang voor het peloton uit, maar de voorsprong werd nauwelijks groter dan een minuut of vier. De ploegen van sprinters als Arnaud Démare (FDJ) en Fernando Gaviria (Quick-Step) hielden de voorsprong goed in de gaten en zorgden uiteindelijk dat de koplopers weer gepakt werden.

De finale kwam pas laat op gang, maar werd uiteindelijk zeker de moeite van het kijken waard. Op de 5,5 kilometer lange Cipressa, de voorlaatste klim van de dag, probeerden Simon Geschke en Tom Dumoulin van Team Sunweb de boel op te schudden en dat lukte deels. Een aantal gevaarlijke renners moest lossen, waaronder Mark Cavendish. Dumoulin probeerde op de Poggio, de laatste klim, nog een forcing door te voeren, maar het leek niet zeer geslaagd te zijn. 

Vlak voor de top van de Poggio ging Sagan er vandoor, waarbij alleen Kwiatkowski en Julien Alaphilippe konden volgen. De twee stortten zich naar beneden richting de straten van San Remo, en zodra duidelijk was dat het peloton hen niet meer in zou lopen begonnen ze naar elkaar te kijken. Sagan ging van kop af aan en leek wat weg te lopen, maar in de slotmeters kwam Kwiatkowski er nog overheen, waardoor de Slowaak genoegen moest nemen met de tweede plek. 

De slotfase van Milaan-San Remo, met vanaf ongeveer 27:00 de laatste kilometer (Bron: YouTube)

'Rel Eurlings slecht voor positie in IOC'

De mishandelingsaffaire rond IOC-lid Camiel Eurlings verzwakt de positie van Nederland binnen het Internationaal Olympisch Comité. Dat zegt oud-tophockeyer en columnist Jacques Brinkman zaterdag in De Telegraaf.

Brinkman zegt dat "bestuurders van onbesproken gedrag moeten zijn, met volledige transparantie. Er moet nu een heldere verklaring komen. Stop met de doofpot. Eurlings en NOC*NSF-baas André Bolhuis zouden nu bij IOC-baas Thomas Bach op audiëntie moeten gaan en open kaart spelen."

Donderdag werd bekend dat Eurlings een schikking heeft getroffen met justitie in de langlopende zaak over mishandeling van zijn ex-vriendin. Hij heeft nu een strafblad. Volgens Brinkman staat dat op gespannen voet met de ethische codes van het IOC. Ook zou de affaire slecht zijn voor de kansen van de Olympische Zomerspelen van 2028 in Nerderland.

'Rel Eurlings slecht voor positie in IOC'
'Rel Eurlings slecht voor positie in IOC' (Foto: ANP)

Honkballers in halve finales WBC tegen Puerto Rico

De Nederlandse honkbalploeg neemt het in de halve finales van de World Baseball Classic op tegen Puerto Rico. Die ploeg versloeg in de tweede groepsfase de Amerikanen en zijn al zeker van de winst in de groep.

In de andere halve finale speelt Japan, dat de groep van Nederland won, tegen de VS of de Dominicaanse Republiek. De Amerikanen spelen zaterdag tegen de titelverdedigers in een rechtstreeks duel om het laatste plekje in de halve finales. 

Puerto Rico is bepaald geen makkelijke tegenstander voor Nederland. Bij de vorige WBC, in 2013, haalden ze de finale en ook dit keer zijn ze lekker op dreef. Zo werd de Dominicaanse Republiek verslagen, hun eerste WBC-nederlaag in elf duels. "We hebben plezier, we spelen goed en we winnen alles, dit willen we doortrekken", aldus derde honkman Carlos Correa.

Nederland staat ondertussen niet stil en speelt zaterdag een oefenduel tegen de Arizona Diamondbacks in Phoenix. Vervolgens vliegt de ploeg door naar Los Angeles, waar de halve finales en de finale gespeeld worden in het stadion van de LA Dodgers. Maandagavond speelt Nederland daar tegen Puerto Rico. 

Trump: Duitsland is VS enorm bedrag schuldig

Donald Trump vindt dat Duitsland de NAVO en de VS enorme geldbedragen schuldig is, omdat die voor de bescherming van Duitsland zorgen. De Amerikaanse president liet zaterdag op Twitter weten dat het beschermen van Duitsland "heel duur" is.

Merkel was vrijdag te gast bij Trump in Washington. De president repte op Twitter van een "geweldige ontmoeting". Internationale media zetten echter vraagtekens bij de chemie tussen de president en de bondskanselier, want voor het oog van de camera's reageerde Trump niet op het voorstel van Merkel om elkaar de hand te schudden.

Trump: Duitsland is VS enorm bedrag schuldig
Trump: Duitsland is VS enorm bedrag schuldig (Foto: ANP)

Advocaat vertrekt bij Fenerbahçe en gaat met pensioen

De wegen van Fenerbahçe en Dick Advocaat zullen na het huidige seizoen scheiden. Bovendien stopt de 69-jarige Nederlander helemaal als voetbaltrainer. Er waren al eerder geruchten over Advocaats afscheid, waarbij hoogstwaarschijnlijk zijn assistenten, oud-Feyenoord coach Mario Been en Cor Pot, eveneens zullen opstappen.

Ondanks de hoge verwachtingen voorafgaand aan het nieuwe seizoen, wist Fenerbahçe dit seizoen geen indruk te maken in de Turkse Süper Lig. Vrijdagavond leed Fener alweer de vijfde nederlaag van het seizoen tegen Konyaspor.

Het afscheid van Advocaat bij Fenerbahçe betekent eveneens het einde van zijn trainersloopbaan.

Jumbo roept gerookte snijworst terug

Supermarktketen Jumbo vraagt consumenten de (merkloze) gesneden gerookte snijworst terug te brengen naar de winkel en die zeker niet op te eten. In het product kan de listeriabacterie zitten, zo is gebleken bij een routinecontrole.

Wie de snijworst terugbrengt, krijgt zijn geld terug. Een aankoopbonnetje is niet nodig, meldt Jumbo.

Voor gezonde mensen is de listeriabacterie niet gevaarlijk, maar zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem lopen meer risico. Een besmetting met listeria kan leiden tot bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, maagdarminfecties, huid- en ooginfecties, miskraam of vroeggeboorte.

Spekman mag tot najaar aanblijven

Scheidend PvdA-voorzitter Hans Spekman mag aanblijven tot oktober. Het voorstel van het partijbestuur met die strekking kreeg zaterdag de steun van een meerderheid van de leden.

Spekman kondigde vrijdagavond zijn aftreden aan. Hij trok zijn conclusies uit de afstraffing van de PvdA in de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag. Spekman wil echter de komende maanden nog "de boel op orde brengen om het voorzitterschap netjes te kunnen overdragen".

Een aantal leden drong aan op het onmiddellijk terugtreden van Spekman. Hij zou niet "over zijn graf heen moeten regeren". Bovendien dringt volgens sommige PvdA'ers de tijd, met de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in het verschiet, en moet een nieuwe voorzitter wel de tijd krijgen de partij voor die tijd te vernieuwen.

Spekman mag tot najaar aanblijven
Spekman mag tot najaar aanblijven (Foto: ANP)

Tennisser Sock voor het eerst in halve finales masterstoernooi

Tennisser Jack Sock heeft zich voor het eerst in zijn leven geplaatst voor de halve finales van een masterstoernooi. De Amerikaan rekende voor eigen publiek in Indian Wells af met de Japanner Kei Nishikori.

Sock, de mondiale nummer achttien, begon sterk tegen de nummer vijf van de wereld. De Japanner leverde zijn service gelijk al in en dankzij soeverein serveren trok Sock de eerste set naar zich toe. In set twee was Nishikori aanzienlijk sterker, maar hij gaf dat in de beslissende set weer helemaal weg. 

Op 3-1 deelde Sock de genadeklap uit, door de service van de Japanner na een felbevochten game over te nemen. Nishikori gaf nog even partij, maar moest zich daarna toch gewonnen geven: 6-3, 2-6, 6-2. Sock speelt in de halve finales tegen Roger Federer. 

Geen radarbeelden KNMI door storing

Door een computerstoring bij meteorologisch instituut KNMI zijn geen actuele radarbeelden van het weer te zien op de website. Dat meldt een woordvoerder van het KNMI.

Het is niet bekend wat de oorzaak van de storing is. Volgens de woordvoerder is de kans klein dat de site is gehackt. Ook is nog niet duidelijk wanneer de storing is verholpen.

De woordvoerder adviseert mensen andere websites te raadplegen voor het actuele weer.

Geen radarbeelden KNMI door storing
Geen radarbeelden KNMI door storing (Foto: ANP)

Federer in halve finales na voedselvergiftiging Kyrgios

Tennisser Roger Federer staat in de halve finales van het masterstoernooi in Indian Wells. Daar hoefde hij bijzonder weinig moeite voor te doen - op het winnen van de eerste paar rondes na - want opponent Nick Kyrgios trok zich terug van de kwartfinales.

De 21-jarige Australiër versloeg eerder nog Novak Djokovic, maar kreeg daarna te maken met voedselvergiftiging. "We hopen in elk geval dat dat alles is", liet Kyrgios weten. 

"Dit zijn de wedstrijden waar je voor traint, maar op deze manier heeft het geen enkele zin om de baan op te gaan. Ik moet mijn gezondheid voorop stellen, waar een ieder hopelijk begrip voor heeft. Om het tegen een groot kampioen als Federer op te nemen moet je topfit zijn en dat ben ik totaal niet, maar ik wens hem verder veel succes", besloot Kyrgios, die via Twitter nog beterschap gewenst werd door Federer.

Lichaam gevonden in uitgebrande woning

De politie heeft een stoffelijk overschot gevonden in een uitgebrande woonboerderij in buurtschap De Pol in de Overijsselse gemeente Steenwijkerland. Vermoedelijk gaat het om de bewoner van het huis.

De woning van de man werd zaterdagochtend door een uitslaande brand verwoest. Het is nog niet duidelijk hoe de brand is ontstaan. De politie en de brandweer doen verder onderzoek.

Lichaam gevonden in uitgebrande woning
Lichaam gevonden in uitgebrande woning (Foto: ANP)

Begraafplaats voor onvoldragen baby's

In Almere is zaterdag een begraafplaats geopend voor kindjes die voor de 24ste week van de zwangerschap zijn geboren. Het zogeheten Vlinderveld is een initiatief van Begraafplaats en Crematorium Almere.

Op het Vlinderveld krijgen ouders voor vijf jaar een plek toegewezen. Die kunnen ze op hun eigen manier inrichten. Het is voor het eerst dat in Nederland zo'n begraafplaats wordt geopend.

Begraafplaats voor onvoldragen baby's
Begraafplaats voor onvoldragen baby's (Foto: ANP)

Verstappen: "Eerste race is altijd opwindend"

Nog één week - en een paar uurtjes - en dan begint de eerste Grand Prix van het nieuwe Formule 1-seizoen. Niet alleen miljoenen fans, maar ook de coureurs hebben daar natuurlijk zin in, zo ook Max Verstappen.

"Die eerste race is altijd opwindend", vertelt hij. "Alles is nog nieuw en dus weet je ook nooit echt waar je precies staat wat prestaties betreft. Dat voel je overal in de paddock en dat is een heerlijk verfrissend gevoel", aldus de Nederlander, die aan zijn eerste volledige jaar bij Red Bull Racing gaat beginnen.

"Het is in Australië straks gelijk de thuisrace van Daniel (Ricciardo, Verstappen's teamgenoot) en dus zal hij daar heel veel steun krijgen, wat erg leuk is voor hem. Ik kan nu al niet wachten tot de eerste vrije training op vrijdag begint en iedereen weer helemaal enthousiast wordt", zegt hij. Verstappen heeft een klein beetje last van de jetlag vanwege het tijdsverschil met Australië, maar ziet er geen groot probleem in. "Ik kijk enorm uit naar de eerste race van het jaar, dus een jetlag is niet erg."

Oranje-getint Fenerbahçe kan titel vergeten

Dick Advocaat, Robin van Persie, Jeremain Lens en Gregory van der Wiel lijken een Turkse landstitel met Fenerbahçe te kunnen vergeten na een 2-3 nederlaag tegen Konyaspor.

Fener kwam op achterstand via Riad Bajic, die na ruim een kwartier spelen de 0-1 scoorde namens de bezoekers. Martin Skrtel maakte daarna nog de gelijkmaker, maar zag diezelfde Bajic kort daarop ook weer de 1-2 maken. Door een doelpunt van Ömer Ali Şahiner werd het na de theepauze zelfs 1-3 voor de gasten uit Konya.

Ondanks de aanwezigheid van Van der Wiel als rechtsback en Van Persie in de aanval, vond men slechts een aansluitingstreffer. Moussa Sow maakte de 2-3 in de 72e minuut, maar dat bleek niet genoeg voor een goed resultaat.

Lens was vanwege persoonlijke omstandigheden afwezig.

Dwyane Wade mist rest van het seizoen

Het is niet het jaar van de Chicago Bulls. De ploeg investeerde miljoenen in een kern van Dwyane Wade, Jimmy Butler en Rajon Rondo, maar het drietal haalde regelmatig negatief het nieuws. Deze week kregen de Bulls te horen dat Wade met een elleboogfractuur uitgeschakeld is en niet meer aan spelen toe zal komen. Zonder de veelvoudig All Star verloren de Bulls in Washington van de Wizards: 112-107.

De Chicago Bulls zijn nog volop in de race voor een play-off plaats in het oosten. De Milwaukee Bucks, Miami Heat, Detroit Pistons en de Bulls strijden om de twee laatste plaatsen. Zonder Wade zal het voor Chicago erg lastig worden.

Washington opende in eigen huis sterk tegen de Bulls. Startende point guard bij de Wizards is John Wall. De razendsnelle guard is één van de beste vijftien spelers in de NBA. Bij rust stond Washington met 59-40 voor en Wall had op dat moment al twaalf assists op zijn naam staan.

De Wizards leken op weg naar een eenvoudige zege, maar in de tweede helft kwam Chicago snel terug. In de laatste minuut zette Jimmy Butler de Bulls op één punt achterstand. In de slotaanval kreeg Butler nog een kans om een verlenging af te dwingen, maar hij miste van afstand. John Wall stelde met twee gemaakte vrije worpen de overwinning veilig.

Wall eindigde de wedstrijd met veertien punten en een persoonlijk record van twintig assists. Bradley Beal, een man van glas die dit seizoen gelukkig blessurevrij is, werd met 24 punten topscorer.

Bij Chicago mocht Paul Zipser starten op de plaats van Wade. De rookie kon geen potten breken. Butler werd met 28 punten topscorer. Center Robin Lopez voegde 25 punten toe.

Wizards verslaan Bulls. Bron: YouTube.

De Miami Heat wonnen wel en schoven op naar de achtste plaats in het oosten. Dit mag een klein wonder worden genoemd. Halverwege het seizoen had Miami maar 11 van de 41 wedstrijden gewonnen. In de tweede seizoenshelft is Miami de ploeg met de meeste overwinningen in de NBA.

In eigen huis had de Heat geen genade met de Minnesota Timberwolves: 123-105. Het is verbijsterend dat een ploeg waar Rodney McGruder en Luke Babbitt starten zo succesvol kan zijn. Erik Spoelstra, de half-Filipijnse coach met Nederlandse roots, moet haast wel coach van het jaar worden.

Spoelstra kreeg er tegen de Timberwolves nog een uitdaging bij. Dion Waiters viel uit met een verstuikte enkel en zal mogelijk een aantal wedstrijden moeten missen. Hassan Whiteside (23 punten en 14 rebounds) en Goran Dragic (19 punten en 10 assists) voerden hun ploeg aan. De Johnsons, Tyler en James (geen familie), maakten samen veertig punten vanaf de bank.

De Detroit Pistons lieten in de jacht op een play-off plaats een flinke steek vallen. De ploeg leidde in eigen huis na drie kwarten met 66-60 tegen de Toronto Raptors. In het slotkwart stokte de productie volledig en de bezoekers wonnen met 75-87.

De Milwaukee Bucks wonnen in Los Angeles van de Lakers: 103-107. In het derde kwart werden na een opstootje drie spelers uit het veld gestuurd. D’Angelo Russell en Nick Young mochten de kleedkamer van de Lakers opzoeken, de Bucks zagen Greg Monroe vertrekken.

Khris Middleton maakte dertig punten voor de Bucks. Greek Freak Giannis Antetokounmpo kwam tot 26 punten.

De New Orleans Pelicans wonnen in eigen huis van de Houston Rockets: 128-112. Bij New Orleans ontbrak DeMarcus Cousins met een knieblessure. Voor Cousins zijn dit geen fijne weken. Bij zijn oude ploeg de Sacramento Kings kwam hij in aanmerking voor een maximale contractverlenging van 210 miljoen dollar. Doordat zijn ploeg hem liet vertrekken naar de Pelicans is het maximale contract dat hij kan tekenen ‘slechts’ 180 miljoen dollar.

Teams zien echter dat de Kings niet wezenlijk slechter presteren zonder Cousins en dat de Pelicans met hem niet beter zijn geworden. Dat Cousins een fantastische basketbalspeler is staat buiten kijf, maar of je er als team verstandig aan doet hem aan te trekken en het gros van je beschikbare salaris op te slokken? Het wordt meer en meer duidelijk dat dat geen verstandig idee is.

Enfin, zonder Cousins wonnen de Pelicans vrij eenvoudig. Solomon Hill scoorde dertig punten, het hoogste aantal uit zijn carriere. Anthony Davis maakte 24 punten en plukte 15 rebounds.

James Harden liet zien waarom hij als één van de twee topkandidaten voor de MVP award wordt gezien. De bebaarde guard noteerde 41 punten, 14 rebounds en 11 assists, maar aan een zege kon hij zijn ploeg niet helpen.

Uitslagen

Philadelphia 76ers – Dallas Mavericks 116-74
Washington Wizards – Chicago Bulls 112-107
Brooklyn Nets – Boston Celtics 95-98
Detroit Pistons – Toronto Raptors 75-87
New Orleans Pelicans – Houston Rockets 128-112
Miami Heat – Minnesota Timberwolves 123-105
Phoenix Suns – Orlando Magic 103-109
Los Angeles Lakers – Milwaukee Bucks 103-107

Eastern Conference

  1. Cleveland Cavaliers 45-22
  2. Boston Celtics 44-25
  3. Washington Wizards 42-26
  4. Toronto Raptors 40-29
  5. Atlanta Hawks 37-31
  6. Indiana Pacers 35-33
  7. Milwaukee Bucks 34-34
  8. Miami Heat 34-35
  9. Detroit Pistons 33-36
  10. Chicago Bulls 32-37
  11. Charlotte Hornets 29-39
  12. New York Knicks 27-42
  13. Philadelphia 76ers 25-43
  14. Orlando Magic 25-45
  15. Brooklyn Nets 13-55


Western Conference

  1. Golden State Warriors 54-14
  2. San Antonio Spurs 52-15
  3. Houston Rockets 47-22
  4. Utah Jazz 43-26
  5. Los Angeles Clippers 40-29
  6. Oklahoma City Thunder 39-29
  7. Memphis Grizzlies 39-30
  8. Denver Nuggets 33-35
  9. Portland Trail Blazers 30-37
  10. Dallas Mavericks 29-39
  11. Minnesota Timberwolves 28-40
  12. New Orleans Pelicans 28-41
  13. Sacramento Kings 27-41
  14. Phoenix Suns 22-47
  15. Los Angeles Lakers 20-49

Ploumen via voorkeursstemmen toch in de Kamer

De demissionaire Minster van Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen, leek na de dramatische uitslag voor de PvdA niet in de Tweede Kamer te mogen terugkeren. Ook al komt de definitieve uitslag pas dinsdag, inmiddels is wel duidelijk dat ze voldoende voorkeursstemmen heeft verzameld om toch een zetel te verdienen.

Ploumen stond tiende op de PvdA-lijst, maar de sociaaldemocraten bleven hangen op negen zetels. Op basis van de kieskringen die hun definitieve uitslagen al hebben gepubliceerd, heeft ze echter ruim 20.000 stemmen behaald, en dat is ruim boven de drempel. Die is namelijk een kwart van de kiesdeler, wat neerkomt op ongeveer 17.000 stemmen. De vrij onbekende Groninger William Moorlag valt daarom net buiten de boot.

Lilianne Ploumen was voorafgaand aan de verkiezingen veelvuldig in het nieuws door haar actie om een internationaal fonds op te zetten om vrouwen in ontwikkelingslanden te kunnen helpen bij een veilige abortus, nadat Donald Trump de geldkraan op dat gebied dichtdraaide. 

Bij GroenLinks werd ook iemand met voorkeursstemmen verkozen. De nummer 19 van de lijst, Isabelle Diks, is momenteel wethouder in Leeuwarden, en deed via social media een oproep om op vrouwen te stemmen die te laag op de lijst zouden staan. Kennelijk heeft haar oproep gewerkt, want niet de nummer 14 van GroenLinks valt buiten de boot (dat is de Nijmeegse Lisa Westerveld, en ook die kreeg genoeg voorkeursstemmen) maar de nummer 13 Paul Smeulders.

CDA-cultpoliticus Pieter Omtzigt werd bij de vorige verkiezingen reeds met voorkeursstemmen in de Kamer gekozen, nadat hij door zijn partij op een wel erg lage plaats op de lijst was gezet. Ook deze keer is hij weer erg populair, want hij behaalde meer dan 90.000 stemmen. Dat is meer dan de kiesdeler, dus ook zonder zijn partij had hij de Kamer gehaald.

De definitieve uitslag is dinsdag, en dan wordt ook bekend of er nog meer politici via voorkeursstemmen zijn gekozen.

Depay over Mourinho: "Hij vond me gewoon niet goed genoeg"

Memphis Depay heeft zich niet al te positief uitgelaten over zijn voormalige trainer bij Manchester United, José Mourinho. De vleugelaanvaller had een zware tijd op Old Trafford. Daar waar Louis van Gaal hem zo nu en dan nog inzette, schoof de Portugese coach hem al spoedig terzijde.

Inmiddels heeft de Oranje-international zich hersteld van de lastige periode in Engeland, en lijkt hij zijn vorm volledig te hebben hervonden in de Ligue 1, bij Olympique Lyon. Afgelopen weekend scoorde Depay van grote afstand op basis van inzicht én techniek. Een bevestiging van zijn groei bij Olympique Lyon.

"Ik begreep Mourinho niet", vertelde de goalgetter tegenover beINSPORTS. "Maar hij is de baas. Ik was gewoon niet goed genoeg voor hem. Dat is ok, nu zal ik mijn kwaliteiten hier laten zien", aldus Depay, die zijn belofte alsnog in lijkt te gaan lossen.

Regering VS weer in beroep om inreisverbod

De Amerikaanse regering heeft vrijdag beroep aangetekend tegen de beslissing van een federale rechtbank om het tweede inreisverbod op te schorten. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft het beroep ingediend bij de rechtbank in Virginia.

Rechter Theodore Chuang bepaalde donderdag dat delen van het inreisverbod opgeschort worden. Chuang bepaalde dat het wel mogelijk is om vier maanden lang vluchtelingen uit de Verenigde Staten te weren. Het inreisverbod voor mensen uit zes islamitische landen werd daarentegen tegengehouden.

Een rechter in Hawaii veegde eerder het reisverbod al volledig van tafel. Tegen dat besluit gaat de regering in een later stadium vermoedelijk ook in beroep. Die zaak komt dan terecht bij de rechtbank in San Francisco die het eerste inreisverbod al eens afwees.

Het is de tweede keer dat een inreisverbod, opgesteld door de regering-Trump, naar de prullenbak wordt verwezen. Perschef van het Witte Huis Sean Spicer zei dat de regering 'het decreet krachtig gaat verdedigen' en in beroep gaat tegen de 'gemankeerde beslissingen' van de rechter.

Regering VS weer in beroep om inreisverbod
Regering VS weer in beroep om inreisverbod (Foto: ANP)

One Direction uit hotel gegooid door Trump

Donald Trump is absoluut geen fan van One Direction. De president heeft de mannen van de Britse boyband een keer uit zijn hotel gegooid omdat ze eerder weigerden zijn dochter te ontmoeten.

"Trump heeft ons echt een keer uit zijn hotel getrapt", blikt Liam terug in een interview met magazine Rollacoaster. "Je gelooft het niet. Het ging over zijn dochter. Hij belde onze manager terwijl wij lagen te slapen." De steenrijke zakenman eiste dat One Direction gelijk vertrok. LIam, Harry, Louis, Niall en Zayn moesten maar wakker worden.

Daarna ging het van kwaad tot erger. "We mochten vervolgens geen gebruik maken van de ondergrondse garage. Terwijl wij in New York niet echt de straat op kunnen. Toen zei hij: 'oké, maar ik wil je niet meer in mijn hotel'. Dus toen moesten we gelijk weg."Het incident speelde ruim voordat Donald Trump tot president van de VS werd gekozen.

One Direction uit hotel gegooid door Trump
One Direction uit hotel gegooid door Trump (Foto: BuzzE)

Man of the Match: "Ik wil mijn vrouw en mijn vriendin bedanken"

Voetballer Mohammed Anas kende vrijdag een uitstekende wedstrijd in de Zuid-Afrikaanse competitie. Met de Free State Stars was hij op bezoek bij Ajax Cape Town en dankzij zijn twee treffers namen de Stars een punt mee uit Kaapstad.

Anas werd na afloop uitgeroepen tot Man of the Match en mocht daar op TV nog even zijn zegje over doen. Nadat hij God en zijn fans bedankte voor zijn sterke optreden kwam er bij de Ghanees toch een minder handig zinnetje uit. "Ik wil mijn vrouw en mijn vriendin ook bedanken, ik bedoel, mijn vrouw, uh, sorry", waarna hij niet meer uit zijn woorden kwam.

Laten we het erop houden dat het een onhandige verspreking was van iemand die misschien net getrouwd is...en anders zou hij wel eens een tijdje op de bank kunnen slapen.

Van crystal meth-verslaving naar wereldsprong

De Zuid-Afrikaanse verspringer Luvo Manyonga heeft vrijdag voor furore gezorgd. De 26-jarige winnaar van olympisch zilver vorig jaar sprong tijdens de provinciale kampioenschappen van Gauteng in Pretoria naar 8,62 meter, 's werelds beste sprong in bijna acht jaar tijd. 

Manyonga heeft zacht gezegd een aantal moeilijke jaren gehad. In 2010 en 2011 werd hij als groot talent gezien, met een vijfde plek op het WK en goud op de All-Africa Games. Het olympisch jaar 2012, waarin hij moest vlammen, begon hij nog redelijk, maar al snel bleek dat de roem en het prijzengeld een obstaken in plaats van motivatie vormden. Manyonga raakte aan de tik, een soort lokale variant van het zeer verslavende crystal meth.

Na een positieve dopingtest gaf hij toe de 'tik' gebruikt te hebben voor recreatieve doeleinden. Zijn coach, Mario Smith, trad tijdens het proces op als zijn advocaat en wist de dopingschorsing uiteindelijk op anderhalf in plaats van twee jaar te krijgen. In 2014 begon Manyonga zich weer terug te knokken, samen met Smith en onder meer een Ierse krachttrainer. Hij zou dat jaar meedoen aan de Gemenebestspelen, maar het papierwerk werd te laat ingeleverd en dus ging het niet door.

Tot overmaat van ramp kwam coach Smith om het leven bij een auto-ongeluk, waarna Manyonga terugviel in oude gewoonten en weer aan de drugs ging. Gideon Sam, de baas van het Zuid-Afrikaans Olympisch Comité, bracht een bezoek bij hem thuis en was geschokt door de situatie. Hij gaf Manyonga de kans om naar een nationaal trainingscentrum te gaan, waar hij zich honderd procent op de sport kon richten. De atleet greep de kans met beide handen aan, 'want hier trek ik het niet en ga ik in bed met de duivel'.

Eind 2015 begon hij weer serieus te trainen en het jaar erop brak hij met olympisch zilver in Rio de Janeiro dan eindelijk definitief door. Het lijkt erop dat Manyonga de goede weg dit keer toch echt te pakken heeft: vorige week sprong hij met 8,46 meter al naar een afstand waarmee je op elk mondiaal kampioenschap voor het goud in aanmerking komt, maar met zijn 8,62 meter van vrijdag stijgt hij zelfs naar de gedeeld twaalfde plek op de wereldranglijst aller tijden. 

Katja Schuurman onthult slaapkamergeheimen

Speciaal voor de boekenweek stelde Katja Schuurman een bloemlezing vol erotische literatuur samen. Hierin is ze ook heel openhartig over haar eigen seksleven.

Katja droeg de bundel op aan haar vriend 28-jarige Freek van Noortwijk 'met wie het episch is'. De 42-jarige actrice beschrijft gedetailleerd wat ze allemaal uitspookt in haar slaapkamer. Met haar vriend, maar ook met anderen. "Ik vind dat je best samen iets met een ander kunt doen, omdat je die ervaring dan wel met elkaar deelt."

"Het is de eerste keer dat ik me zo vrij voel in een relatie. Ik heb heus niet altijd een fantastisch seksleven gehad", onthult Katja aan het AD. "Tsja. Het gaat uiteindelijk ook echt om chemie tussen mensen. Nu heb ik een seksleven met veel intimiteit. Je kunt niet alles vinden in een partner, maar seks is volgens mij erg belangrijk."

Schuurman vindt dat wij ons te veel schamen voor seks. Dat Patricia Paay zich bij het uitlekken van haar seksvideo zich zo rot voelde, vindt ze dan ook zonde. "Het brak haar, hoorde ik haar vertellen op tv. Terwijl ik denk: wat goed dat ze zo'n spannend seksleven heeft. Wees trots dat jij niet zoals velen uitgeleefd achter de geraniums zit."

Katja Schuurman onthult slaapkamergeheimen
Katja Schuurman onthult slaapkamergeheimen (Foto: BuzzE)

Mali uitgesloten van internationaal voetbal

Het nationale voetbalelftal van Mali mag voorlopig niet meer uitkomen in internationale wedstrijden. Wereldvoetbalbond FIFA heeft het West-Afrikaanse land geschorst vanwege bemoeienis van de overheid met de nationale voetbalbond FEMAFOOT.

De sportminister van Mali, Housseini Amion Guindo, besloot het gehele uitvoerend comité van FEMAFOOT te ontslaan en wees een tijdelijk vervangend comité aan. Dat gaat tegen de regels van de FIFA in, waarin staat dat nationale voetbalbonden zelfstandig gerund moeten worden, zonder bemoeienis van een regering. 

"De schorsing zal opgeheven worden zodra de beslissingen van de minister ongedaan gemaakt worden en het uitvoerend comité, inclusief president Boubacar Baba Diarra, weer op hun plek zitten", zo liet FIFA weten. De regel zorgt met name nog wel eens voor problemen in Afrikaanse landen, waar de voetbalbonden vaak sterk afhankelijk zijn van de sportministeries. 

Mali staat in de kwalificatie voor het WK van volgend jaar vierde en laatste in een groep met Ivoorkust, Marokko en Gabon. Wel zijn er nog maar twee van de zes wedstrijden gespeeld en als de Malinezen de boel voor de volgende wedstrijd - in augustus tegen Marokko - weer op orde krijgen is er dus nog veel mogelijk. 

Olympisch honk- en softbal in Fukushima

Tijdens de Olympische Spelen van 2020, met Tokyo als gaststad, zal er gehonkbald en gesoftbald worden in het Azuma Stadium in Fukushima. Het uitvoerend comité van het Internationaal Olympisch Comité heeft zaterdag ingestemd met het plan om een aantal wedstrijden te houden met het in 2011 door een kernramp getroffen gebied.

"Dit is een geweldige kans om de olympische geest naar deze regio te brengen, waar de tsunami in 2011 zulke ernstige gevolgen heeft gehad", aldus IOC-president Thomas Bach. "Op deze manier tonen we ook onze solidariteit met de mensen in die regio, die nog altijd te maken hebben met de gevolgen van de ramp. Ik ben heel blij dat het uitvoerend comité hiermee ingestemd heeft na mijn bezoek aan de Japanse premier Abe", besloot Bach. 

'Rijles uitbreiden met cursus auto te water'

Rijlescursisten moeten leren te ontsnappen uit een zinkende auto. De Vereniging Rijschool Belang wil daarom dat rijscholen standaard een cursus 'auto te water' toevoegen aan hun lessen, bevestigt voorzitter Peter van Neck zaterdag na een bericht in de Stentor.

Uit cijfers van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveilighied (SWOV) gebeuren jaarlijks ongeveer 750 ongelukken met auto's die in het water terechtkomen. Daarbij vallen zo'n zestig doden, waarvan de helft door verdrinking. Enkele honderden mensen raken gewond.

De Vereniging Rijschool Belang, waarbij ongeveer zeshonderd rijscholen zijn aangesloten, wil een samenwerkingsverband aangaan met de Stichting Auto te Water. Een cursus duurt gemiddeld twee uur inclusief theorie, een meer uitgebreide cursus drie uur.

'Rijles uitbreiden met cursus auto te water'
'Rijles uitbreiden met cursus auto te water' (Foto: ANP)

Dijksma: gifbeker PvdA lijkt nog niet leeg

PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma gaf vrijdagavond toe dat er binnen haar partij grote verdeeldheid heerst over hoe nu verder na de grote verkiezingsnederlaag van woensdag. "De gifbeker lijkt nog niet leeg", zei ze in het televisieprogramma Pauw & Jinek, De Verkiezingen.

Volgens Dijksma kwam donderdag in de loop van de dag al het besef bij partijvoorzitter Hans Spekman dat zijn positie onhoudbaar was geworden. Eerder vrijdag werd bekend dat Spekman zijn functie per oktober van dit jaar opgeeft.

De staatssecretaris vindt niet dat partijleider Lodewijk Asscher moet opstappen omdat dat volgens haar de "problemen niet oplost". Wel stelde ze dat "de partij zo snel mogelijk de interne verdeeldheid moet zien weg te werken om de toekomst van de sociaal-democratie veilig te stellen. We moeten zo snel mogelijk weer aansluiting zien te krijgen bij vooral vrouwen, migranten en jongeren".

Dijksma zelf heeft het verkiezingsdebacle van de PvdA ervaren met een "mengelmoes van zielenpijn, maar ook realisme". Volgens haar is de belangrijkste oorzaak van het verlies dat de partij niet aan de kiezer heeft kunnen uitleggen waarom het nodig was dat er geregeerd moest worden met de VVD.

Dijksma: gifbeker PvdA lijkt nog niet leeg
Dijksma: gifbeker PvdA lijkt nog niet leeg (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Burgers' Zoo: kom zondag vooral niet

Dierentuin Burgers' Zoo heeft mensen opgeroepen komende zondag niet naar het park te komen. Er worden die dag veel Duitsers verwacht vanwege een kortingsactie en er is een speciale dag voor een groep leden van het Wereld Natuur Fonds.

Burgers' Zoo deed deze oproep vrijdag via sociale media en op zijn website. Volgens de oproep bestaat de mogelijkheid dat de maximale bezoekerscapaciteit van het park wordt gehaald.

De dierentuin raadt bezoekers aan om een ander weekend of op een doordeweekse dag het park te bezoeken. De Duitse kortingsactie loopt nog tot het einde van de maand maart. De zoo verwacht dat daarna de problemen achter de rug zijn.

Vorige week zondag moest het park al voortijdig de deuren sluiten, vanwege de grote toeloop van bezoekers. Ook waren er die dag grote verkeersproblemen op de wegen van en naar het park.

Burgers' Zoo: kom zondag vooral niet
Burgers' Zoo: kom zondag vooral niet (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Bedevaartgangers trekken door Amsterdam

Naar verwachting zo'n 5000 bedevaartgangers uit het hele land doen zaterdag mee aan een nachtelijke stille tocht door het centrum van Amsterdam. Dan vindt de jaarlijkse Stille Omgang plaats. Voorafgaand aan de tocht wonen de gelovigen een van de feestelijke eucharistievieringen bij die in zeven kerken in de binnenstad plaatsvinden.

De deelnemers lopen de route die de pastoor van de Oude Kerk op 15 maart 1345 liep, nadat hij een wonder had meegemaakt dat bekendstaat als het Mirakel van Amsterdam. Volgens de overlevering braakte toen een stervende man een hostie uit in een woning aan de Kalverstraat. Zijn braaksel kwam in het haardvuur terecht. De volgende ochtend bleek de hostie ongeschonden. De kerk heeft dit hostiemirakel officieel erkend als wonder.

De stille tocht begint om 22.30 uur en de bedevaartgangers kunnen de route tot diep in de nacht lopen.

Bedevaartgangers trekken door Amsterdam
Bedevaartgangers trekken door Amsterdam (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

'Javier Guzman opnieuw in afkickkliniek'

Javier Guzman heeft zich gemeld bij een afkickkliniek in het Brabantse Oirschot in een nieuwe poging om van zijn drank- en drugsverslaving af te komen. Dat schrijft De Telegraaf.

De 39-jarige cabaretier worstelt al jaren met een alcohol- en cocaïneverslaving. Hij doet nu opnieuw een poging om hier vanaf te komen door een programma te volgen waarbij hij overdag therapie volgt in de kliniek en 's avonds gewoon op de planken staat voor zijn nieuwe show GA-BIE-JER.

Guzmans manager zegt dat de kliniek een soort 'rusthuis' is voor Javier waar hij zich kan opladen voor zijn optredens. "Javier zondert zich nu af omdat het risico om naar de fles te grijpen aanzienlijk is. Daarbij is hij ook verslaafd voor het leven. Het achtervolgt hem al lange tijd. Dan vind ik het een goede zaak dat hij regelmatig in de afkickkliniek zit om geconcentreerd te blijven."

Vorige maand liep Javier na veertig minuten nog van het podium in Druten. Hij zat niet goed in zijn vel en liep gewoon weg. Het publiek dacht eerst dat het een grap was, maar de cabaretier bleef weg, zonder uitleg. Het teleurgestelde publiek kreeg uiteindelijk zijn geld terug.

'Javier Guzman opnieuw in afkickkliniek'
'Javier Guzman opnieuw in afkickkliniek' (Foto: BuzzE)

Twee doden door spookrijder op de A4

Een spookrijder heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een dodelijk ongeluk veroorzaakt op de A4 richting Amsterdam, bij het Prins Clausplein.

De spookrijder, die bij Leiden de weg op was gegaan, is daar zelf bij om het leven gekomen. Ook de bestuurder van een auto waar de automobilist tegenaan reed, is overleden. De politie meldt dat de doden een man en een vrouw zijn, maar kan nog niet zeggen wie van de twee tegen het verkeer in reed.

De A4 is bij het Prins Clausplein in de richting Amsterdam urenlang afgesloten geweest. De weg ging om 08.20 uur weer open, meldde de ANWB.

Twee doden door spookrijder op de A4
Twee doden door spookrijder op de A4 (Foto: ANP)

Halbe Zijlstra: PvdA welkom in nieuwe kabinet

De PvdA is wat betreft Halbe Zijlstra van harte welkom in het nieuwe kabinet als ze dat zelf ook wil. "Ondanks de grote ideologische verschillen is het voor ons nog altijd een optie. Maar laten we realistisch zijn: Asscher moet nu eerst even wat verbandtrommels bij de PvdA laten aanrukken", zegt de VVD-fractievoorzitter zaterdag in een interview met het AD.

Het is volgens Zijlstra nog geen uitgemaakte zaak dat GroenLinks, de grote winnaar van de verkiezingen, zitting neemt in het kabinet: "Dan moet je dingen inleveren. Vraag is of ze dat willen. Bij Klaver droop het enthousiasme er niet vanaf in de campagne om met ons te gaan. En gezien hun programmapunten zijn ze niet onze gedroomde partner."

Zijlstra bestrijdt de lezing dat zijn partij standpunten heeft overgenomen van de PVV om die partij de wind uit de zeilen te nemen. "Amehoela. Dat laat ik me niet aanleunen. De PVV heeft juist zaken van ons overgenomen. Ze is de radicale variant van de VVD", aldus Zijlstra.

Halbe Zijlstra: PvdA welkom in nieuwe kabinet
Halbe Zijlstra: PvdA welkom in nieuwe kabinet (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: De lente is voorbij

Stof in maart, is goud waard.

De afgelopen dagen was het volop lente. De afgelopen nacht is het gaan regenen. Vanochtend wordt het vanuit het westen droog maar het blijft wel bewolkt en vanavond gaat het dan weer regenen. Het kwik loopt op tot 10 graden in het noorden tot 13 graden in het zuiden.

Morgen wordt het dan een betere dag. Minder regen en dezelfde temperatuur als vandaag. De dagen daarna wordt het weer aardig weer. Niet te veel regen en een kans op zon.

Fijn weekend!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:45
Zon onder: 18:50
Zonkracht: 1/1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1850 American Express wordt opgericht door Henry Wells & William Fargo.
1945 1250 Amerikaanse bommenwerpers vallen Berlijn aan.
1958 Het Atomium in Brussel wordt voltooid. De enorme uitvergroting van een ijzerkristal moest de attractie worden van de wereldtentoonstelling (Expo 58) van dat jaar.
1965 Vanaf ruimtevaartuig Voschod 2 voert kosmonaut Aleksei Leonov de eerste ruimtewandeling uit.
1989 In Egypte wordt een 4400-jaar-oude mummie gevonden in de Piramide van Cheops.
2014 Rusland annexeert de Krim. Bij een inval in een legerbasis op de Krim door Russische militairen wordt een Oekraïense militair gedood. In reactie geeft de Oekraïense regering haar troepen op de Krim toestemming hun wapens te gebruiken.

Bospad op de Kalmthoutse heide (Foto: qltel)
Bospad op de Kalmthoutse heide (Foto: qltel) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Trump wil grote wapenleverantie aan Taiwan

De Amerikaanse regering is van plan Taiwan een uitgebreid wapenpakket te leveren, inclusief geavanceerde raketsystemen. Dit meldden bronnen binnen de Amerikaanse regering.

De wapenleverantie zal naar verwachting omvangrijker zijn dan het pakket dat door president Barack Obama aan het einde van zijn presidentschap in de ijskast werd gezet. "De politieke wil is er om een omvangrijke wapenverkoop te doen", aldus een regeringsmedewerker.

Ook al wil president Trump de wapenleverantie graag doorzetten, zal het waarschijnlijk nog maanden duren voordat de Amerikaanse wapens de Taiwanese defensie gaan versterken. Zorgen over de afkeurende reactie van China vormen het grootste obstakel.

Washington is vooral ongerust dat Peking als protest tegen de wapenleverantie de beteugeling van Noord-Korea lagere prioriteit gaat geven.

Trump wil grote wapenleverantie aan Taiwan
Trump wil grote wapenleverantie aan Taiwan (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.