FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 maart 2017

Spekman stapt op als partijvoorzitter PvdA

Hans Spekman vertrekt in oktober als voorzitter van de Partij van de Arbeid. Dat hebben hij en politiek leider Lodewijk Asscher vrijdagavond bekendgemaakt. Spekmans positie wankelde sinds de verpletterende verkiezingsnederlaag waarbij de sociaaldemocraten 29 zetels kwijtraakten. Spekman wil op 7 oktober opstappen. Dan is bekend wie de nieuwe partijvoorzitter wordt.

Asscher zei respect te hebben voor Spekmans besluit. De scheidend vicepremier vindt niet dat hij zijn eigen positie moet heroverwegen. "Ik heb hier wel respect voor. Dat je leiding neemt in een moeilijke discussie en daarmee anderen een moeilijke discussie bespaart", aldus Asscher.

"Er is nu veel discussie rond mijn persoon. Die ondermijnt de inhoudelijke discussie", aldus Spekman in een verklaring. "Het is cruciaal dat we als partijbestuur het gesprek aangaan. Dat moet zorgvuldig en goed gebeuren." Zaterdag bespreekt de achterban de ontstane situatie op een PvdA-partijbijeenkomst in Utrecht.

Motie
Spekman was direct na de nederlaag de gebeten hond. De lijsttrekkersverkiezing tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher, waar volgens critici de rampzalige uitslag deels aan te wijten is, was een idee van Spekman.

De voorzitter zei eerder nog niet uit zichzelf op te zullen stappen. "Daar gaan de leden over." Het duurde niet lang of de PvdA-fractievoorzitter uit Enschede kondigde een motie aan. De afdeling vond dat Spekman de partij opnieuw om vertrouwen moest vragen, maar de voorzitter houdt de eer nu dus aan zichzelf.

In de partijtop leek er geen behoefte te zijn aan een bijltjesdag. De "shit-uitslag" moet niet worden afgereageerd op personen, hield Asscher vrijdag na de ministerraad nog vol. "Het is te kort door de bocht te doen alsof het aan één persoon ligt."

Spekman stapt op als partijvoorzitter PvdA
Spekman stapt op als partijvoorzitter PvdA (Foto: ANP)

'Merkel is Hitler, Aboutaleb is GŁlenaanhanger'

De Turkijerel duurt maar voort. De Turkse kranten openden vandaag met twee behoorlijk opmerkelijke artikelen. In het ene artikel uit Günes (een regeringsgezinde krant) wordt Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland, weggezet als Frau Hitler, compleet met pistool, SS-uniform en een hakenkruis. Daarnaast wordt ze afgeschilderd als een 'lelijke tante'. 

De krant Yeni Akit schildert Ahmed Aboutaleb af als "een rotzak die lid is van FETÖ". De krant beschuldigt Aboutaleb ervan banden te hebben met de Gülenbeweging. Op RTV Rijnmond reageerde de Rotterdamse burgemeester vrij laconiek: "Blijkbaar is van alles geoorloofd om iemand zwart te maken. Ik schijn terroristen de hand boven het hoofd te houden en word ook beschuldigd van het aannemen van smeergeld; eigenlijk ontbreekt alleen informatie over mijn Zwitserse bankrekening."

Uitslag Roda JC - FC Twente

Om 20.00 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Roda JC en FC Twente. De bezoekers wonnen dit met 0-3. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Roda JC

0 - 3

FC Twente

     30' Jensen
 43' Jensen
 77' ünal
 
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.221
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
Milec
Ananou
Kum
Verboom (El Makrini/64)
Gnjatic (Papazoglou/71)
Ajagun
Auassar
Rosheuvel
Schahin
Paulissen (v.Velzen/ 71)
  Marsman
Ter Avest
Andersen
Thesker
v.d.Lely
Klich
Jensen (Yeboah/ 75)
Mokotjo
Ede (George/51)
ünal
Trajkovski

Laptop met plattegrond Trump Tower gestolen

Een laptop van de Amerikaanse veiligheidsdienst Secret Service is gestolen. Op de laptop zou een plattegrond van de Trump Tower staan, meldden diverse Amerikaanse media.

De laptop zou donderdagochtend zijn gestolen uit de auto van een agent van de dienst die belast is met de beveiliging van de president. De autoriteiten zijn naarstig op zoek naar het apparaat.

Laptop met plattegrond Trump Tower gestolen
Laptop met plattegrond Trump Tower gestolen (Foto: ANP)

Schikking Patricia Paay en GeenStijl mislukt

Een poging om tot een schikking te komen tussen Patricia Paay en GeenStijl is op niets uitgelopen. Haar advocaat Johan Langelaar zet de rechtszaak tegen de site daarom gewoon door.

Er is volgens Langelaar 'een redelijk bedrag' gevraagd. "Maar ze doen het niet. Oké. Nou. Let's go dan. Laat de rechter het dan maar uitmaken", aldus de raadsman tegen het AD. "Een aantal details wordt nog onderzocht. Zodra daar duidelijkheid over is, kan de dagvaarding de deur uit."

Volgens Langelaar is Patricia strijdlustig en gaat ze desnoods door tot aan de Hoge Raad. De zangeres en tv-persoonlijkheid gaat een schadevergoeding van 'enkele tonnen' eisen als genoegdoening voor het verspreiden van haar seksfilmpje.

Donderdag werd bekend dat de politie een 39-jarige man uit Beverwijk heeft opgepakt in de zaak rond de seksvideo. Hij wordt onder meer verdacht van computervredebreuk, smaad en belediging en zit achter een socialmedia-account dat de beelden heeft geplaatst. De politie sluit niet uit dat meer aanhoudingen volgen.

Schikking Patricia Paay en GeenStijl mislukt
Schikking Patricia Paay en GeenStijl mislukt (Foto: BuzzE)

Denk komt niet in Commissie Stiekem

De nieuw in de Tweede Kamer gekozen partij Denk komt niet in de zogenaamde Commissie Stiekem, de Parlementaire commissie die staatsveiligheidszaken en inlichtingendiensten behandelt. Dit is een gevolg van een wijziging in het reglement van orde die eind vorig jaar werd bekrachtigd.

Op dit moment zitten alle fractievoorzitters van de gekozen partijen in die Commissie, tenzij zij zelf aangeven niet te willen deelnemen. Marianne Thieme is overigens wel lid, maar is naar eigen zeggen nooit aanwezig geweest. In de wijziging van afgelopen december is de commissie verkleind: de fractievoorzitters van de vijf grootste partijen zitten erin, en er kunnen op uitnodiging nog maximaal twee partijen aan worden toegevoegd. Voor 2004 bestond de commissie trouwens ook maar uit vijf mensen.

De officiële lezing is, dat deze wijziging is doorgevoerd om efficiënter te kunnen werken met een kleinere club. In de Haagse wandelgangen klinken echter geluiden dat de samenstelling is gewijzigd omdat men vreest dat er via Denk staatsgeheimen in Ankara terechtkomen. De wijziging werd in december met een grote meerderheid aangenomen.

De nieuwe samenstelling van de commissie zal van kracht worden bij de start van de 'nieuwe' Tweede Kamer, en dus in ieder geval bestaan uit de fractievoorzitters van VVD, PVV, CDA, D66 en SP. Wellicht wordt GroenLinks daar nog 'op uitnodiging' aan toegevoegd omdat ze evenveel zetels hebben als de SP, en de SGP omdat Kees van der Staaij zeer veel kennis en ervaring heeft op dit gebied.

Iniesta: "Ik wil mijn carriŤre hier beŽindigen"

Andrés Iniesta wil zijn carrière afsluiten bij FC Barcelona, zo lang hij nog van waarde kan zijn voor de Catalaanse grootmacht. Iniesta doorliep de jeugdopleiding van Barcelona en won tal voor hoofdprijzen met de club. Zijn huidige contract loopt af in de zomer van 2018.

"Iedereen kan het wel raden, maar ik ben duidelijk geweest over mijn contractverlenging. Nu is het enige waar ik zorgen over maken onze titeldoelstellingen", vertelde Iniesta tegen Spaanse media.

"Na het seizoen zullen we alles bekijken, zowel persoonlijk als aan de kant van de club, en dat is het. Ik zeg niet dat ik mijn contract niet zal verlengen. Ik wil mijn carrière hier beëindigen, maar mijn besluit zal worden genomen op basis van mijn prestaties op het veld en mijn gevoelens. Ik zal hier niet blijven als ik niet belangrijk ben voor de club. Dat is duidelijk."

Solbakken: "Ajax speelde fantastisch"

FC Kopenhagen moest donderdagavond zijn meerdere erkennen tegen Ajax (2-0) en coach Ståle Solbakken sprak van een terechte nederlaag. De 2-1 overwinning meegenomen uit de thuiswedstrijd hield donderdagavond geen stand voor de Deense koploper. Dankzij doelpunten van Bertrand Traoré en Kasper Dolberg boog Ajax de achterstand om.

"Ajax was simpelweg beter", erkende Solbakken na afloop. "Achteraf bekeken hadden we de thuiswedstrijd ruimer moeten winnen", zo trapte hij een open deur in. De 2-0 viel voor de Noorse trainer op een opgelukkig moment, vlak voor rust. "Na rust moesten we gokken en zag je dat de individuele kwaliteiten van Ajax alleen maar beter zichtbaar werden. We hadden met een grotere score kunnen verliezen."

Solbakken toonde zich voorafgaand aan de wedstrijd met Ajax nog kritisch over de speelwijze van de Amsterdammers, maar dat was na donderdagavond niet het geval. "Ajax speelde fantastisch vandaag. Meerdere spelers van ons waren onder de indruk van hun veldspel. Wij maakten zelf veel te veel technische fouten en kwamen nooit echt in ons ritme."

Den Haag wil burgemeester Pauline Krikke

Den Haag wilde Pauline Krikke en Den Haag kréég Pauline Krikke. Krikke is vrijdag tijdens een buitengewone raadsvergadering geïnstalleerd als burgemeester van Den Haag.

De gemeenteraad had Krikke in februari voorgedragen. Krikke (VVD) was eerder burgemeester van Arnhem en directeur van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Ze is de eerste vrouwelijke burgemeester van Den Haag.

Eind februari nam de stad al afscheid van Jozias van Aartsen (ook VVD), die met pensioen is gegaan. Hij was negen jaar burgemeester van zijn geboortestad Den Haag. Negen mannen en twee vrouwen hadden naar Van Aartsens functie gesolliciteerd.

Namens de burgemeesters zei Ahmed Aboutaleb dat Den Haag en zijn eigen stad (Rotterdam) op elkaar aangewezen zijn en dat de eerste afspraken tussen hem en Krikke al in de agenda's staan. Ook bood hij zijn nieuwe collega een helikoptervlucht aan, om zo goed te kunnen zien hoe de regio er vanuit de lucht uit ziet. "Toen ik die vlucht na mijn aantreden deed, was dat een eye-opener."

Den Haag verwelkomt burgemeester Krikke
Den Haag wil burgemeester Krikke (Foto: ANP) - jaja, puberaal blabla.

Blind haalt De Ligt (17) bij Oranje: "Durf het aan"

De zeventienjarige Matthijs de Ligt behoort tot de definitieve selectie van Oranje. Ondanks zijn leeftijd, durft Danny Blind het aan met de jonge verdediger.

Blind zag Virgil van Dijk en Jeffrey Bruma geblesseerd uitvallen, waardoor de bondscoach op zoek moest naar vervangers. Hierbij kwam de trainer uit bij De Ligt en Wesley Hoedt. Beide spelers maken hun debuut in de definitieve wedstrijdselectie van Oranje.

"Door het uitvallen van Van Dijk, Bruma en de fysieke problemen van Ron Vlaar, kregen we ineens problemen in onze defensie", vertelde de bondscoach op de officiële website van de KNVB. "Dan is het een kwestie van doorschakelen en kijken wat er verder beschikbaar is. Vandaar dat jongens als De Ligt en Hoedt tot de selectie behoren."

"De naam De Ligt zal mensen misschien verrassen. Vooral omdat het nog een jonge speler is die net op de deur klopt. Maar ik ken hem al langer van de jeugdopleiding van Ajax. Dus ik ken hem goed en daarom durf ik het met hem aan. Hoedt speelt al langer op hoog niveau. Dus dat lijkt me een logische keuze."

Wesley Sneijder ontbrak in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal, maar werd door Blind alsnog bij de groep gehaald. "Ik zet geen spelers op de voorlopige lijst als ze geblesseerd zijn. Maar als ze spelen voordat ik de definitieve selectie bekend maak, dan zijn spelers fit en inzetbaar", aldus Blind.

St Patrick's Day: Ierse muziek!

Het is vandaag St Patrick's Day, de officieuze Ierse nationale feestdag. En die wordt niet alleen in Ierland gevierd.

Ook in de VS wordt uitgebreid stilgestaan bij de dag van de beschermheilige van Ierland. Er zijn parades, er wordt muziek gemaakt en natuurlijk flink gezopen. De Ierse taoiseach (premier) Enda Kenny bracht al het traditionele bezoek aan het Witte Huis.

In tegenstelling tot de VS kent Nederland niet echt een Ierse diaspora, dus voelt uw nederige weblogger zich soms wat eenzaam met zijn Ierse roots. Maar hij duikt vanavond wel een Ierse pub in om traditionele tunes te spelen en de geest van Paddy's Day ook hier te steunen.

Het is iedereen aan te raden vandaag ook zo'n pub te bezoeken als er eentje in de buurt is, en de Guinness en Jameson rijkelijk te laten vloeien.

Hieronder een bescheiden selectie Ierse en Iers-geïnspireerde muziek. Allereerst het uitstekende album Up Close van de legendarische Ierse violist (fiddler) Kevin Burke. Dan de veel gespeelde traditionele 'Kesh Jig' uit de soundtrack van de film Titanic, en tenslotte het recente 'Galway Girl' van Ed Sheeran.

En daaronder kun je natuurlijk je eigen favoriete Ierse muziek posten. Proost!

Erdogan wil meer kinderen bij Europese Turken

De Turkse president Erdogan heeft zijn in Europa levende landgenoten opgeroepen meer kinderen te nemen om zo de invloed te vergroten. "Neem niet drie, maar vijf kinderen", zei hij tijdens een campagnebijeenkomst in Eskisehir in het westen van Turkije.

Meer kinderen is volgens Erdogan een antwoord op het onrecht dat Turken in Europa wordt aangedaan doordat landen als Nederland en Duitsland Turkse ministers geen campagne laten voeren voor een referendum in april. Die volksraadpleging moet hem als president meer macht geven.

Het staatshoofd riep de Turken in Europa op hun leven over de hele linie op een hoger plan te brengen. "Daar waar u werkt en woont, daar is nu uw vaderland. Richt meer bedrijven op. Stuur uw kinderen naar betere scholen. Laat uw familie in betere wijken wonen. Stap in de beste auto's. Ga in de mooiste huizen wonen."

Erdogan wil meer kinderen bij Europese Turken
Erdogan wil meer kinderen bij Europese Turken (Foto: ANP)

Golden State Warriors winnen weer eens makkelijk

Na een paar weken met nederlagen en moeizame overwinning, trakteerde de Golden State Warriors hun thuispubliek weer eens op een klinkende overwinning. Tegen de Orlando Magic ging de koploper in de NBA als een bezetene van start, leidde van begin tot eind en won de wedstrijd met 122-92.

De grootste verantwoordelijke voor de winst van Golden State was Klay Thompson. De schutter kon in het eerste kwart nauwelijks missen. Na tien minuten kreeg hij van coach Steve Kerr een adempauze. De guard had op dat moment al 21 punten gemaakt en zijn ploeg stond met 32-14 voor.

Orlando kwam geen enkel moment in de wedstrijd en de bankspelers van beide ploegen kregen volop speeltijd in de tweede helft. Thompson werd met 29 punten topscorer bij Golden State, voor Stephen Curry die 25 punten maakte. Curry liet zijn fans wel even schrikken. In de tweede minuut verzwikte hij zijn enkel en verdween naar de kleedkamer. De regerend MVP kon echter snel weer terugkeren in het veld.

De Warriors staan met de zege weer een beetje los van de San Antonio in de race om de koppositie in de Western Conference.

Warriors winnen eenvoudig. Bron: YouTube.

In het oosten verstevigden de Cleveland Cavaliers hun koppositie. De regerend NBA-kampioen won met 91-83 van de altijd lastige Utah Jazz.

Bij de Cavaliers maakte Kevin Love zijn terugkeer. De power forward speelde ruim een maand niet vanwege een knieblessure. Love bleek geen last te hebben van een onderbroken wedstrijdritme, hij scoorde in korte tijd acht punten op rij en hielp zijn ploeg aan een vroege voorsprong.

De blijdschap over de terugkeer van Love werd overschaduwd door het uitvallen van Kyrie Irving en Iman Shumpert. De blessures lijken niet ernstig te zijn. De verwachting is dat Irving zaterdag tegen de Clippers weer van de partij zal zijn.

De enige speler bij de Cavaliers die onverwoestbaar lijkt, al veertien seizoenen lang, is LeBron James. De viervoudig MVP leidde zijn ploeg met 33 punten, 10 rebounds en 6 assists.

Het historische seizoen van Russell Westbrook nadert de apotheose. Zijn ploeg, de Oklahoma City Thunder, boekte een eenvoudige zege in Toronto. De Raptors werden met 102-123 verslagen.

Russell Westbrook had tegen het einde van het derde kwart voldoende schade aangericht. Met een stand van 68-90 en nog veertien minuten te spelen ging de guard definitief naar de kant. Uiteraard was hij op dat moment al goed voor triple double nummer 34: 24 punten, 10 rebounds en 16 assists. Alle starters van de Thunder haalden de dubbele cijfers en ook bankspelers Alex Abrines, Enes Kanter en Domantas Sabonis kwamen samen tot 32 punten.

In de strijd om de laatste play-off plaats in het westen deden de Denver Nuggets goede zaken. In de Mile High City wonnen de Nuggets met 129-114 van de Los Angeles Clippers. Bij de Clippers werden Blake Griffin en DeAndre Jordan rust gegund, wat de overwinning voor Denver aanzienlijk makkelijker maakte.

Denver lijkt het principe van een geoliede aanval, zonder echte superster prima onder de knie te hebben. Acht spelers betraden voor Denver het veld en allen scoorden ten minste negen punten. Will Barton kwam van de bank en maakte 35 punten. Center Nikola Jokic, één van de revelaties van dit seizoen kwam tot 17 punten, 14 rebounds en 11 assists.

Uitslagen

Cleveland Cavaliers – Utah Jazz 91-83
Toronto Raptors – Oklahoma City Thunder 102-123
New York Knicks – Brooklyn Nets 110-121
Atlanta Hawks – Memphis Grizzlies 91-103
Denver Nuggets – Los Angeles Clippers 129-114
Golden State Warriors – Orlando Magic 122-92

Eastern Conference

 1. Cleveland Cavaliers 45-22
 2. Boston Celtics 43-25
 3. Washington Wizards 41-26
 4. Toronto Raptors 39-29
 5. Atlanta Hawks 37-31
 6. Indiana Pacers 35-33
 7. Milwaukee Bucks 33-34
 8. Detroit Pistons 33-35
 9. Miami Heat 33-35
 10. Chicago Bulls 32-36
 11. Charlotte Hornets 29-39
 12. New York Knicks 27-42
 13. Philadelphia 76ers 24-43
 14. Orlando Magic 24-45
 15. Brooklyn Nets 13-54


Western Conference

 1. Golden State Warriors 54-14
 2. San Antonio Spurs 52-15
 3. Houston Rockets 47-21
 4. Utah Jazz 43-26
 5. Los Angeles Clippers 40-29
 6. Oklahoma City Thunder 39-29
 7. Memphis Grizzlies 39-30
 8. Denver Nuggets 33-35
 9. Portland Trail Blazers 30-37
 10. Dallas Mavericks 29-38
 11. Minnesota Timberwolves 28-39
 12. Sacramento Kings 27-41
 13. New Orleans Pelicans 27-41
 14. Phoenix Suns 22-46
 15. Los Angeles Lakers 20-48

Onderzoek naar nieuwe hiv-preventiepil

De GGD in Amsterdam doet mee aan een internationaal wetenschappelijk onderzoek naar een nieuwe hiv-preventiepil. Daaruit moet blijken of het experimentele Fgeneesmiddel /TAF veilig en effectief is voor het voorkomen van een hiv-infectie bij gezonde volwassenen. Geïnteresseerde homomannen en transgender vrouwen die seks hebben met mannen kunnen zich tot en met 26 maart aanmelden, maakte de gezondheidsdienst vrijdag bekend.

De nieuwe PrEP-pil (zo heet een pil met hiv-remmers om een hiv-infectie te voorkomen) heeft volgens het farmaceutische bedrijf Gilead Sciences minder bijwerkingen dan het huidige middel, zoals verminderde nierfunctie of botontkalking. PrEP is bedoeld voor mensen die niet met hiv zijn geïnfecteerd, maar wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken.

In totaal zullen ongeveer vijfduizend proefpersonen meedoen in ongeveer honderd centra in Noord-Amerika en Europa.

Onderzoek naar nieuwe hiv-preventiepil
Onderzoek naar nieuwe hiv-preventiepil (Foto: ANP)

Rutte gaat lekker eten met Turkse premier

De rook van de verkiezingen is nog niet opgetrokken of Rutte laat zich alweer van zijn bekende kant zien. Hij en de Turkse premier Binali Yildirim gaan samen eten. Dat meldt het AD.

Rutte had zijn ambtgenoot zaterdagnacht de wacht aangezet, nadat Turkije onder valse voorwendselen probeerde twee ministers in Nederland campagne te laten voeren voor het Turkse referendum dat van Erdogan een dictator maakt. Hierbij had hij gezegd dat het verstandig zou zijn als de twee een groot bord eten zouden wegwerken.

Yildirim zou dat aanbod nu hebben geaccepteerd. "We hebben dat voornemen over en weer uitgewisseld en bevestigd dat we dat gaan doen”, aldus de VVD-premier. Wanneer de ontmoeting plaatsvindt, is nog niet bekend. "Wij gaan daar een geschikt moment voor zoeken.

De voor Rutte ongekend stevige actie ten opzichte van een Navo-bondgenoot heeft volgens Rutte overigens ‘niets met de verkiezingen te maken’.

Nijmegen excuseert zich bij Kiesraad

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen heeft zich vrijdag schriftelijk bij de Kiesraad geëxcuseerd voor de verwarrende gang van zaken tijdens de verkiezingsavond in zijn stad. "Ik betreur ten zeerste dat door deze handelwijze kiezers mogelijk niet in staat zijn geweest hun keuze kenbaar te maken", staat in een brief die is gevoegd bij het officiële proces-verbaal van de verkiezingen in Nijmegen.

Nijmegen besloot woensdagavond om het stembureau op het stadhuis tot 23.00 uur open te houden wegens de grote drukte. Een uur later trok de gemeente dat besluit weer in, aangezien de Kieswet voorschrijft dat alle stembureaus om 21.00 uur moeten sluiten. Een aantal kiezers kwam daardoor voor een gesloten deur terecht. Anderen konden niet op het bureau van hun keuze stemmen, omdat de stembiljetten op waren.

Bruls heeft eerder al zijn spijt betuigd aan stemgerechtigde Nijmegenaren.

Nijmegen excuseert zich bij Kiesraad
Nijmegen excuseert zich bij Kiesraad (Foto: ANP)

Snelste knock-out ooit in MMA

Weinigen zullen MMA-vechter Mike "The Shredder" Garrett kennen, maar hij is sinds zijn gevecht op 15 maart 2014 de trotse eigenaar van een heus record in het MMA. Na één seconde wist hij zijn tegenstander Sam Heron knock-out te trappen en vestigde daarmee het record van de snelste knock-out ooit in het MMA.

De bel luidde, Garrett trapte en Heron zakte ineen. Voor de ongeduldigen onder ons, spoel de video door naar 1:25 voor de knock-out.


Snelste KO in MMA (Bron: Youtube)

Garrett zijn vorige record stond op drie en een halve seconde, tijdens een ander gevecht in 2014, even doorspoelen naar 2:00 voor de knock-out. In februari 2017 sloeg Garrett zijn tegenstander na elf seconden tegen het canvas.


Garrett zijn vorige record (Bron: Youtube)

'Russen weren van de Spelen is net als de Holocaust'

Een opvallende uitspraak verscheen deze week in Noorse media. Het vanwege het staatsdopingschandaal uitsluiten van alle Russische sporters van de Olympische Winterspelen van volgend jaar zou vergelijkbaar zijn met de Holocaust. Dat heeft een Rus gezegd...zo zou je wellicht denken. 

Het was echter niemand minder dan Gian-Franco Kasper, die de opvallende uitspraak deed. Kasper is een Zwitser en is president van de internationale skifederatie FIS. Hij is het er niet mee eens dat sporters van de Spelen geweerd moeten worden omdat er 'Rusland' in hun paspoort staat. "Dat is vergelijkbaar met wat meneer Hitler deed. Alle joden moesten dood, of ze nou daadwerkelijk iets gedaan hadden of niet", vertelde Kasper tegen het Noorse NRK

Hij had al snel door dat zijn uitspraak wellicht een tikkeltje ongelukkig gekozen was en bood direct excuses aan voor de 'ongepaste woordkeuze'. Kasper zei dat het uitmoorden van alle joden inderdaad wat extremer was dan het weren van sporters van een sportevenement, maar bleef wel bij zijn punt: het straffen van onschuldigen op basis van de daden van schuldigen is 'niet OK'. "Ik ben volledig tegen het schorsen of straffen van iemand vanwege zijn of haar paspoort", klonk het. 

Het inmiddels beruchte McLaren-rapport over staatsdoping in Rusland heeft geleid tot veel schorsingen voor Russische sporters, waarvan er in totaal zo'n duizend bij het schandaal betrokken zouden zijn. Er gaan nog altijd stemmen op om Rusland volledig van de Spelen van volgend jaar te weren, zoals het Internationaal Paralympisch Comité de Russen vorig jaar al van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro uitsloot. 

Kasper heeft inmiddels ook publiekelijk zijn excuses aangeboden tijdens een bijeenkomst van het Internationaal Olympisch Comité. 

Rutte opnieuw op bezoek bij de paus

Paus Franciscus ontvangt volgende week vrijdag de 27 EU-leiders die in Rome bijeen zijn voor een bijzondere top. Demissionair premier Mark Rutte is er ook bij.

Het is de tweede keer dat Rutte het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk en tevens staatshoofd van Vaticaanstad ontmoet. Vorig jaar spraken zij elkaar in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap.

De top van 27 leiders vindt plaats om de oprichting precies zestig jaar geleden van de Europese Economische Gemeenschap (EEG), de voorloper van de EU, te vieren. Nederland was een van de zes landen die op 25 maart 1957 als medeoprichter het Verdrag van Rome ondertekende.

Maar de bijeenkomst moet ook leiden tot de 'geboorteacte' van een nieuwe EU, nu de Britten hebben besloten uit de unie te stappen. De 27 staatshoofden en presidenten presenteren op deze 25 maart een Verklaring van Rome waarin het toekomstscenario is vastgelegd waarmee ze het vertrouwen van de burger in de EU hopen te herwinnen. Premier Theresa May is er dan ook niet bij.

Rutte opnieuw op bezoek bij de paus
Rutte opnieuw op bezoek bij de paus (Foto: ANP)

Vrijhandel en klimaat pijnpunten G20-overleg

Door het aantreden van de Amerikaanse president Donald Trump zijn de verhoudingen in de G20 flink opgeschud. Onder meer op het gebied van vrijhandel en klimaat staan de neuzen binnen deze groep van belangrijke economische landen niet meer dezelfde kant op.

Dit weekend komen de ministers van Financiën en centralebankiers uit de G20 in het Duitse Baden-Baden bijeen. In de gebruikelijke slotverklaring van het topoverleg worden waarschijnlijk een aantal belangrijke thema's weggelaten, omdat daarover geen overeenstemming meer bestaat.

Bij de vorige bijeenkomst, in China vorig jaar, was er nog een zinnetje over vrijhandel opgenomen: "Wij zullen ons verzetten tegen alle vormen van protectionisme". Maar in de kladversie van de verklaring voor de huidige top wordt daarover met geen woord meer gerept. De regering van Trump is juist heel erg protectionistisch bezig en wil de belasting op importen in de VS flink verhogen om de eigen economie te beschermen.

Klimaatverandering
Ook de paragraaf over klimaatverandering is niet meer terug te vinden. De vorige keer stond daarin nog een oproep aan landen om zich aan het klimaatkoord van Parijs te houden.

De kladversie van de slotverklaring is vooraf opgesteld door diplomaten en ambtenaren. Het kan zijn dat de tekst van het uiteindelijke statement tijdens het overleg zelf nog wordt gewijzigd.

Mnuchin
De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin heeft voorafgaand aan de top in het Duitse kuuroord alvast laten weten dat de VS niet van zin zijn om handelsoorlogen te beginnen. Maar de regering van Trump vindt wel dat bepaalde handelsrelaties en afspraken opnieuw tegen het licht gehouden moeten worden, aldus Mnuchin.

De G20 werd opgericht tijdens de Azië-crisis in 1999, met als doel de belangrijkste industriële en opkomende landen samen om de tafel te krijgen. Pas sinds de financiële crisis in 2008 en de daaropvolgende wereldwijde recessie nam zijn belang toe. Het is sindsdien het belangrijkste overlegorgaan voor de internationale economie.

Vrijhandel en klimaat pijnpunten G20-overleg
Vrijhandel en klimaat pijnpunten G20-overleg (Foto: ANP)

Van der Burg (57) opvolger Bolhaar bij OM

Gerrit van der Burg (57) wordt de opvolger van Herman Bolhaar als voorzitter van het college van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie (OM). De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met de voordracht van minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie).

Bolhaar zegt verheugd te zijn dat Van der Burg, sinds 2014 lid van het college van procureurs-generaal, hem opvolgt als voorzitter. Dat gebeurt per 1 juni, als Bolhaar na zijn maximale termijn van zes jaar afscheid neemt.

"Gerrit is een zeer ervaren collega die bijzonder gewaardeerd wordt, zowel binnen als buiten het OM", aldus de huidige baas bij het OM. Hij verwacht dat "de lijn die de afgelopen jaren is ingezet bij hem in goede handen is".

Van der Burg werkte acht jaar als (hoofd)inspecteur van politie in Rotterdam, alvorens in 1990 over te stappen naar het OM.

Van der Burg (57) opvolger Bolhaar bij OM
Van der Burg (57) opvolger Bolhaar bij OM (Foto: ANP)

Amazon stopt Siri-concurrent in iOS-app

Amazon gaat op iOS de strijd aan met Apples spraakassistent Siri. Het bedrijf van CEO Jeff Bezos brengt in de komende dagen een update uit van de Amazon-app waarin spraakassistent Alexa is verwerkt. Dezelfde techniek is al te vinden in de slimme Echo-speaker.

Inmiddels is er een flinke strijd gaande tussen de verschillende spraakassistenten. Zo investeert Google flink in Assistant, maakt Microsoft Cortana steeds slimmer en timmert Apple aan de weg met Siri. Amazon is al een poos bezig met de ontwikkeling van Alexa, maar pas sinds de introductie van de Echo-speakers heeft de techniek van het bedrijf een flinke vlucht genomen. De retailer heeft de techniek achter Alexa ondertussen ook opengesteld voor andere bedrijven. Met Alexa in de Amazon-app kun je met je stem onder meer producten bestellen, muziek opzetten of informatie opvragen.

Het is niet helemaal duidelijk in hoeverre Nederlanders iets aan Alexa op iOS gaan hebben. In ons land heeft Amazon alleen een webwinkel voor e-books en voor andere zaken moeten Nederlanders bij de Duitse afdeling van Amazon zijn. Diensten als Amazon Music zijn bij ons nog niet of nog niet goed te gebruiken.

Amazon stopt Siri-concurrent in iOS-app
Amazon stopt Siri-concurrent in iOS-app (Foto: BuzzT)

'Plan voltooid leven mag niet van agenda af'

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) roept de politiek op het onderwerp 'voltooid leven' op de agenda te houden tijdens de kabinetsformatie. Volgens de organisatie is de oplossing voor ouderen die hun leven als voltooid beschouwen opeens ver weg na de verkiezingsuitslag van woensdag. Ook de uitspraak van de Hoge Raad over hulp bij zelfdoding door iemand die geen arts is, helpt volgens de NVVE niet mee.

Volgens de organisatie vinden steeds meer mensen dat zij zelf over het leven mogen beschikken, los van de gemeenschap, van een godsdienst en van het oordeel van een arts. "De praktijk is echter anders. Middelen voor een waardig levenseinde zijn niet (legaal) verkrijgbaar, euthanasieverzoeken worden niet altijd gehonoreerd en naasten mogen geen hulp bieden", aldus de belangenorganisatie.

Eerder deze week werd bekend dat de Hoge Raad "zeer strenge eisen" stelt aan de hulp bij zelfdoding door iemand die geen arts is. De Raad oordeelde in een zaak tegen Albert Heringa die zijn 99-jarige moeder had geholpen een einde aan haar leven te maken. Daarvoor werd hij aangeklaagd.

Eenzaamheid
Volgens V&VN, een beroepsvereniging van verpleegkundigen, bestaat er veel onduidelijkheid over het begrip 'voltooid leven'. Daarom zou hier eerst een "afgewogen en breed" debat over moeten komen. "Verpleegkundigen en verzorgenden constateren dat de doodswens vaak samenhangt met de kwaliteit van het leven, en niet per se met het gevoel dat het leven is afgerond", stelt de organisatie op basis van eigen onderzoek.

Bijna driekwart van de verpleegkundigen en verzorgers krijgt te maken met de expliciete doodswens van een patiënt. Twee derde heeft dit al meerdere keren (twee tot vijf keer) meegemaakt. In bijna de helft van de gevallen vraagt een patiënt of bewoner de zorgverlener om hulp hierbij. Gevoelens van eenzaamheid en vrees voor afhankelijkheid spelen volgens V&VN vaak een grote rol bij een doodswens.

'Plan voltooid leven mag niet van agenda af'
'Plan voltooid leven mag niet van agenda af' (Foto: ANP)

Facebook, Google, Twitter in Brussel op matje

Facebook, Google en Twitter zijn in Brussel op het matje geroepen omdat ze consumenten te weinig bescherming bieden. Ze krijgen een maand de tijd om hun algemene voorwaarden aan de EU-regels aan te passen. Zijn die wijzigingen niet bevredigend, dan kunnen er sancties volgen, verklaarde EU-commissaris Vera Jourová (Consumentenrechten) vrijdag.

Ze wees erop dat volgens de algemene voorwaarden van deze socialmediabedrijven gebruikers verplicht zijn geschillen uit te vechten voor een rechtbank in Californië, waar de moederbedrijven zetelen. "Dat is voor Europese gebruikers onaanvaardbaar." Volgens de EU-regels hebben consumenten het recht in eigen land een zaak te starten.

"Evenmin kunnen we accepteren dat Europese consumenten verstoken zijn van het recht op intrekking van een onlineaankoop." Ook moeten de ondernemingen meer werk maken van bestrijding van fraude en oplichting op hun websites.

De commissaris zegt al in november schriftelijk bij de bedrijven te hebben aangedrongen de kwesties aan te pakken. Na overleg donderdag beloven zij nu beterschap, aldus Jourová.

Facebook, Google, Twitter in Brussel op matje
Facebook, Google, Twitter in Brussel op matje (Foto: ANP)

Star Wars-attractie heeft nu meerdere versies

Star Tours in Disneyland Parijs is volledig vernieuwd. De populaire attractie, waarin de bezoeker meegenomen wordt op een avontuur in een 'galaxy far far away', bestaat tegenwoordig uit verschillende missies. Wie de attractie doet, weet van tevoren niet exact welke van de zeventig verschillende tours hij of zij doet.

Dat heeft het park vrijdag bekendgemaakt. Disneyland Parijs viert volgende week zijn 25e verjaardag. Ter gelegenheid van dit heuglijke feit zijn veel attracties gerenoveerd, vernieuwd of vervangen.

De oude Star Tours dateert uit de jaren tachtig en werd geopend vlak na de release van The Return of the Jedi. De nieuwe versie maakt gebruik van de nieuwste technieken en speelt ook in op de laatste twee Star Wars-films, The Force Awakens en Rogue One. De 3D-avonturen spelen zich af op voor fans bekende locaties als Jakku, Naboo, Hoth, Tatooine en de Death Star. De nieuwe piloot tijdens de simulatie is C-3PO.

Hyperspace Mountain

Ook de populaire achtbaan Space Mountain is vanaf volgende week ingericht als een Star Wars-attractie. Het is de tweede update die Space Mountain krijgt; in 2005 werd de oorspronkelijke rit, een hommage aan Jules Verne, vervangen voor een hippere versie. Niet alle fans waren gelukkig met de aanpassingen.

Disneyland Parijs is het derde park dat een 'Hyperspace Mountain' krijgt; eerder werd deze versie van de attractie al geïntroduceerd in Californië en Hongkong. Daarnaast krijgt Discoveryland, het deel van het park waar de Star Wars-attracties zich bevinden, een nieuwe winkel waar Star Wars-parafernalia worden verkocht. Ook kunnen bezoekers hier op de foto met Darth Vader, de grote schurk uit de reeks.

Het vernieuwde Disneyland Parijs opent de deuren op 26 maart.

Star Wars-attractie heeft nu meerdere versies
Star Wars-attractie heeft nu meerdere versies (Foto: BuzzE)

Artis bevrucht kwetsbare krokodil kunstmatig

In Artis is deze week een onechte gaviaal kunstmatig bevrucht. Met de inseminatie van deze kwetsbare krokodillensoort heeft de Amsterdamse dierentuin naar eigen zeggen een wereldprimeur. Het is nog niet duidelijk of de poging ook is geslaagd, dat wordt vermoedelijk pas deze zomer bekend.

Over de draagtijd van een onechte gaviaal, die al sinds 1887 in Artis leeft, is weinig bekend. Als de eieren eenmaal zijn gelegd, duurt het ongeveer negentig dagen voordat ze uitkomen. Artis hoopte dat door de herinrichting van het verblijf in 2013 de dieren gemakkelijker konden paren en eieren leggen. Toen een natuurlijke bevruchting uitbleef, werd besloten kunstmatige inseminatie te proberen.

Wereldwijd leven er naar schatting 2500 van deze krokodillen in het wild. Het dier komt voor in Maleisië, zuidelijk Myanmar en op de Indonesische eilanden Borneo, Java en Sumatra.

Artis bevrucht kwetsbare krokodil kunstmatig
Artis bevrucht kwetsbare krokodil kunstmatig (Foto: ANP)

Hardere lijn VS tegen N-Korea

Amerika lijkt een hardere lijn richting Noord-Korea te hebben ingezet. Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zei vrijdag tijdens zijn eerste reis naar Azië dat hij militaire actie tegen Noord-Korea niet uitsluit.

President Donald Trump twitterde enkele uren daarna dat Noord-Korea zich "slecht gedraagt". Het land "speelt al jaren met de VS" en China heeft weinig gedaan om de VS te helpen, aldus Trump.

Bij zijn bezoek aan Zuid-Korea maakte Tillerson vrijdag duidelijk dat de politiek van "strategisch geduld"van ex-president Barack Obama voorbij is. Amerika bekijkt volgens hem een serie nieuwe maatregelen op het gebied van diplomatie, veiligheid en economie in de omgang met Pyongyang. Wat die inhouden, bleef vooralsnog onduidelijk.

Hardere lijn VS tegen N-Korea
Hardere lijn VS tegen N-Korea (Foto: ANP)

Vlakke opening op Wall Street

De aandelenmarkten in New York zijn vrijdag vrijwel vlak aan de laatste handelsdag van de week begonnen. Er staan enige macro-economische cijfers op de agenda en beleggers verwerken wat bedrijfsresultaten. Verder is er weinig richtinggevend nieuws op Wall Street.

De Dow-Jonesindex noteerde na enkele minuten handel 0,1 procent hoger op 20.955 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent tot 2383 punten en de technologiebeurs Nasdaq was vlak op 5900 punten.

Er werd een cijfer gemeld over de industriële productie in de VS in februari. De productie in de Amerikaanse industrie bleef onveranderd ten opzichte van een maand eerder. Kort na aanvang komt de universiteit van Michigan met een voorlopige raming over het Amerikaanse consumentenvertrouwen in maart. Onderzoeksbureau Conference Board komt met zijn conjunctuurbarometer over de Amerikaanse economie.

Adobe Systems
Juweliersketen Tiffany publiceerde resultaten over het afgelopen kwartaal die beter waren dan analisten hadden gedacht. Tiffany profiteerde van een gestegen verkoop in Azië door het openen van nieuwe winkels in de regio. Ook gaf het bedrijf positieve prognoses voor dit jaar. Het aandeel Tiffany won 3,5 procent.

Softwarebedrijf Adobe Systems opende donderdag nabeurs de boeken over de afgelopen periode. De winst en omzet van de producent van Photoshop namen toe, geholpen door meer gebruikers van zijn cloud-diensten. De resultaten waren beter dan verwacht en Adobe ging 6,5 procent vooruit.

Vlakke opening op Wall Street
Vlakke opening op Wall Street (Foto: ANP)

Restzetel blijft in handen PvdD

De laatste restzetel blijft in handen van de Partij voor de Dieren. 50PLUS hoopte hier nog kans op te maken, maar uit de voorlopige uitslag van de ANP Verkiezingsdienst blijkt vrijdag dat die partij 7462 stemmen tekort komt ten opzichte van de PvdD om de zetel binnen te halen.

Fractieleider Henk Krol sprak donderdag nog van een "nek-aan-nek-race" met de PvdD om de restzetel. "Ik hoop op vijf, maar ik reken op vier zetels", zo stelde hij.

Na verwerking van voorlopige uitslagen die vrijdag nog binnenkwamen, blijkt echter dat het verschil onoverbrugbaar is en dat het pleit beslecht is in het voordeel van de partij van Marianne Thieme. De PvdD haalde vijf zetels. 50PLUS komt uit op vier zetels.

Caribisch gebied
Met 99,9 procent van de stemmen geteld komt de opkomst bij de verkiezingen uit op 81,4 procent. Het gaat om voorlopige uitkomsten. De Kiesraad stelt de officiële uitslag dinsdag vast.

Alleen de drie bijzondere gemeenten in het Caribisch gebied, Bonaire, Saba en Sint Eustatius, hebben hun uitkomsten tot dusver nog niet gegeven. De Kiesraad verwacht deze vrijdag aan het eind van de middag binnen te krijgen.

Restzetel blijft in handen PvdD
Restzetel blijft in handen PvdD (Foto: ANP)

Oudste intacte fossiele paddenstoelen gevonden

Paleontologen uit China, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten hebben vier fossielen van complete paddenstoelen in Birmaans amber van minstens 99 miljoen jaar oud gevonden in Myanmar. Daarmee zijn het de oudste volledige paddenstoelen ooit gevonden. Dat hebben bronnen bij de Chinese Academie van Wetenschappen vrijdag gezegd, meldt het Chinese persbureau Xinhua.

De paddenstoelen bestaan uit een steel, een hoed met verschillende lamellen, zoals in de meeste hedendaagse paddenstoelen, van ongeveer 2 tot 3 millimeter lang.

Het onderzoeksteam onder leiding van prof. Huang Diying van het Nanjing Instituut voor Geologie en Paleontologie van de Chinese Academie van Wetenschappen, meldde de vondst na het onderzoeken van meer dan 20.000 stukken Birmaans amber die de afgelopen tien jaar zijn gevonden.

Kevers
Het team vond ook drie rove kevers, die zich voeden met paddenstoelen, in stukjes barnsteen van 125 miljoen jaar oud. Dat kan betekenen dat er nog veel langer paddenstoelen bestaan dan de leeftijd van de fossielen die nu gevonden zijn.

Paddenstoelen worden zelden als fossiel gevonden. Door hun zachte structuur verteren ze snel.

Oudste intacte fossiele paddenstoelen gevonden
Oudste intacte fossiele paddenstoelen gevonden (Foto: ANP)

Voorbeschouwing UFC London

Zaterdag strijkt het UFC-circus voor de negentiende keer neer in Groot-Brittannië, waarvan al voor de negende keer in Londen. Zoals bij elk UFC-gala buiten de VS zit het programma niet vol met de grote sterren, maar het hoofdprogramma ziet er toch wel interessant genoeg uit, met onder anderen Makwan Amirkhani, Gunnar Nelson en een gevecht in de lichtzwaargewichtklasse tussen hard-hitter Jimi Manuwa en Corey Anderson.

Arnold Allen vs Makwan Amirkhani
Een strijd tussen twee talenten en snel rijzende sterren in het vedergewicht bijt de spits af tijdens het main event, het hoofdprogramma van UFC Fight Night 107.


Allen vs Amirkhani (Foto's: Getty)

De jonge Brit Allen is een razendsnelle vechter die soms furieus uit de startblokken schiet. Hij is na twee gevechten in de UFC nog ongeslagen en in die twee gevechten heeft hij een ontzagwekkend aantal stoten uitgedeeld: 176 maal probeerde Almighty de tegenstander tegen het canvas te slaan. Helaas laat zijn nauwkeurigheid te wensen over, want slechts 30 procent daarvan raakten ook daadwerkelijk de tegenstander. Allen kan niet alleen staand prima uit de voeten, maar hij heeft ook degelijke worstelkwaliteiten waarmee hij zijn tegenstander makkelijk uit balans kan halen. 

Amirkhani daarentegen is een pure worstelaar en zou het prima vinden als Allen het gevecht naar de grond zou brengen. Amirkhani is net als Allan in de UFC nog ongeslagen en twee van zijn drie winstpartijen zijn voortijdig beëindigd, één via knock-out, de ander na opgave door de tegenstander. De charismatische Fin, ook wel Mr. Finland genoemd, zegt in zijn hele carrière nog nooit een gebroken neus, blauw oog of enige schade in zijn gezicht opgelopen te hebben en Amirkhani verklaarde eerder dat hij  "dat graag zo wil houden." Allen denkt daar ongetwijfeld anders over en zal zijn best doen om met een spervuur aan stoten Amirkhani tot overgave te dwingen.

Brad Picket vs Marlon Vera
Dit wordt het laatste gevecht in de UFC voor Pickett. De veteraan in de bantamgewichtsklasse houdt er, na een carrière van dertien jaar, na dit gevecht mee op. Van zijn in totaal 38 gevechten wist hij er 25 te winnen, maar Pickett wist slechts twee van zijn laatste zeven gevechten te winnen en het lijkt erop alsof de 38-jarig vechter een jaartje of twee te lang heeft doorgevochten. Voor zijn laatste gevecht heeft hij geen makkelijke tegenstander bedongen, want met Vera heeft Pickett een geduldige tegenstander die staand uitstekend zijn kansen benut. Zodra het gevecht op de grond doorgaat, zal de inventieve Vera geen genade tonen en elke kans grijpen om Pickett te doen afkloppen. 

Gunnar Nelson vs Alan Jouban
Beide mannen kunnen haast geen groter tegenpolen van elkaar zijn.  De IJslander Nelson is een meester in het worstelen en van zijn laatste tien overwinningen, wist hij een ongekend aantal van negen tegenstanders te laten afkloppen. En die worsteltechnieken zal Gunni tegen de Amerikaan hard nodig hebben, want Nelson zal het staande gevecht verliezen van de sterke Jouban.

Net als Allen is Jouban een razendsnelle vechter, maar waar Allen nog wel enige nauwkeurigheid mist, is Jouban met een percentage van 50 procent rake stoten veel nauwkeuriger. Die nauwkeurigheid, in combinatie met een gemiddelde van zo'n 5 stoten per minuut maakt het staande gevecht met Jouban erg uitdagend en Nelson doet er goed aan om Brahma zo snel mogelijk op de grond te krijgen. Jouban echter, heeft nog nooit een gevecht hoeven af te kloppen, dus de uitdaging voor Nelson om het gevecht voortijdig te beëindigen is groot.

Jimi Manuwa vs Corey Anderson
Dit gevecht kan gevecht van de avond worden, met een agressieve knock-out-specialist als Manuwa, die van zijn zestien overwinningen er veertien via knock-out wist te beslissen en een gehaaide tegenstander als Anderson. Manuwa, een lichtzwaargewicht met enorm harde vuisten is niet gewild als tegenstander en weinig vechters voelen zich geroepen om zich tegen de 37-jarige Brit te laten testen.

Anderson durft duidelijk wel en wil tegen Manuwa zijn goede serie van de laatste tijd doorzetten. Anderson, winnaar van de real-life talentenjacht The Ultimate Fighter-19, heeft vier van zijn laatste vijf gevechten gewonnen en tijdens zijn meest recente verliespartij tegen Mauricio Rua landde hij verreweg de meeste stoten. Anderson kan met zijn worstelkwaliteiten het staande gevecht van Manuwa makkelijk ontregelen, maar zijn timing moet dan wel goed zijn aangezien de explosieve Manuwa met één klap het gevecht kan beëindigen en daarmee Anderson zijn derde verliespartij in de UFC kan bezorgen.


Promo main event Manuwa vs Anderson (Bron: Youtube/WWE UFC)

Overig programma:
Joe Duffy vs. Reza Madadi
Francimar Barroso vs. Darren Stewart
D. Omielańczuk vs. Timothy Johnson
Marc Diakiese vs. Teemu Packalén
Tom Breese vs. Oluwale Bamgbose
Vicente Luque vs. Leon Edwards
Ian Entwistle vs. Brett Johns
Scott Askham vs. Brad Scott 
Lina Ländsberg vs. Lucie Pudilova 

UFC Fight Night London wordt zaterdag 18 maart gehouden in de O2 Arena in Londen, Engeland. De uitzending, op kanaal twee van betaalzender Fox Sports, begint al om 20:20, waarna het hoofdprogramma om 22:00 uur live te volgen is.

Ajax tegen Schalke in Europa League

Ajax speelt in de kwartfinale van de Europa League tegen Schalke 04. Het betekent een ontmoeting van spits Klaas Jan Huntelaar tegen zijn oude club. Het eerste duel wordt op 13 april in Amsterdam gespeeld, waarna een week later de return in Gelsenkirchen is.

Ajax plaatste zich gisteravond voor de laatste acht door thuis met 2-0 te winnen van FC Kopenhagen na een 2-1 nederlaag in Denemarken. Het zorgt er ook voor dat de Amsterdammers in de titelrace in de Eredivisie het zwaar gaan krijgen, want binnen tien dagen spelen ze niet alleen twee keer tegen Schalke, maar ook nog tegen Heerenveen en PSV.

In de kwartfinale staan ook twee Belgische clubs. Anderlecht zal het op moeten gaan nemen tegen Manchester United, terwijl Racing Genk eerst uit speelt tegen Celta de Vigo. Olympique Lyon is de opponent van het Turkse Besiktas.

LB: Laura P. gehackt

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Laura P. (wie?), vooral bekend van eigenlijk helemaal niks, wil aangifte gaan doen van het hacken van pr0nvideo's. Hackers hebben blijkbaar seksvideo's van haar bemachtigd en deze online gelekt (lees: ze heeft zich laten filmen tijdens het ketsen en moet nu op de blaren zitten). Hadden we geen brief van haar advocaat gekregen met de omineuze titel 'SOMMATIE | P (volledige naam stond hier, wij besluiten dat niet te doen want teveel aandacht -red.) / onrechtmatig verkregen beeldmateriaal' en heel veel prematuur-dreigende taal hadden we hier niet eens een bericht aan gewijd (want wie de neuk is dit mokkel?)

Het management van P. laat via RTL Nieuws weten verder niets te zeggen over de vermeende hack. Het zou gaan om tientallen intieme foto's en video's waarop de vrijwel compleet onbekende seksuele handelingen pleegt.

Eerder deze week lekten er al privéfoto's van actrices Emma Watson en Amanda Seyfried. De hackers stellen ook beelden van Carice van Houten te hebben ontvreemd, al zijn deze nog niet gepubliceerd.

De hack heeft online al de naam The Fappening 2.0 gekregen. De eerste 'Fappening' vond plaats in 2014, toen een groot aantal privéfoto's van sterren als Jennifer Lawrence en Kate Upton werden gelekt die zij op iCloud van Apple bewaarden. Wat dat met deze volslagen onbekende ON-er (Onbekende Nederlander) te maken heeft is ons volstrekt onduidelijk.

Wel ontvingen we al een onvriendelijke dreigbrief van de advocaten van Laura P. met de sommering om de beelden niet te verspreiden. Beetje voorbarig en onnodig, want iedereen kan immers prima zelf googlen. Maar goed, gelieve de beelden niet te plaatsen of linken. Dat is ook beter voor ieders eetlust. Dank.

Laura Ponticorvo doet aangifte van hack
Laura P. gehackt (Foto: BuzzE)

Bijna alles geteld: opkomst 80,8 procent

Met 99,9 procent van de stemmen geteld is de opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen woensdag uitgekomen op 80,8 procent. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de Verkiezingsdienst van het ANP. Van drie gemeenten ontbreekt de telling nog.

Van de bijna 13 miljoen kiesgerechtigden hebben er ruim 10,4 miljoen een geldige stem uitgebracht. Een kleine 29.000 van die 13 miljoen stemden ongeldig en bijna 15.000 blanco.

Bij de vorige Kamerverkiezingen in 2012 lag de opkomst op 74,6 procent.

Bijna alles geteld: opkomst 80,8 procent
Bijna alles geteld: opkomst 80,8 procent (Foto: ANP)

Nicolette Kluijver kankervrij verklaard

RTL-presentatrice Nicolette Kluijver is donderdag schoon verklaard van kanker. Dat heeft zij vrijdag gemeld op haar Instagram-account.

"Gisteren heb ik het beste nieuws uit mijn leven gekregen", laat ze weten. "Ik ben officieel schoon! De kanker is weg! Het is een gevecht geweest, maar ik wist dat ik kon winnen." De presentatrice ligt nog wel in het ziekenhuis. "Maar met dit nieuws kan ik de hele wereld weer aan." Zij bedankt haar volgers en fans voor alle steun die ze heeft ervaren tijdens de behandeling.

Bij haar bericht heeft Kluijver vier foto's geplaatst van haar verblijf in het ziekenhuis. Zij liet eind februari weten per direct te stoppen met al haar werkzaamheden voor RTL omdat een voorstadium van longkanker was ontdekt. De presentatrice liet toen wel al weten dat de kans op genezing groot was omdat de ziekte op tijd was ontdekt.

Nicolette Kluijver kankervrij verklaard
Nicolette Kluijver kankervrij verklaard (Foto: BuzzE)

Agent schiet vrouw, hond en zichzelf dood

Een politieagent heeft in het Duitse Emmendingen, bij Freiburg, zijn vrouw, een hond en zichzelf doodgeschoten. Een collega die poolshoogte nam, vond de lichamen donderdag in hun huis, aldus een politiewoordvoerster vrijdag.

Naast de lichamen van de 58-jarige politieman, zijn 42-jarige vrouw en de hond lag een pistool, het dienstwapen van de agent. Uit onderzoek bleek dat dit het moordwapen was. De achtergonden van het drama zijn onduidelijk. Maar er zijn geen aanwijzingen dat er nog andere betrokkenen bij het misdrijf zijn.

De collega die de lugubere vondst deed, had met de politieagent een afspraak. Toen deze zich niet meldde, ging hij naar diens huis.

Agent schiet vrouw, hond en zichzelf dood
Agent schiet vrouw, hond en zichzelf dood (Foto: ANP)

Turkije dreigt met sturen migranten naar EU

De dreigement die je wist dat zou komen: De Turkse minister van Binnenlandse Zaken heeft vrijdag gedreigd met het sturen van vluchtelingen (of toch Jihadisten?) richting de EU. "Als u dat wilt, effenen wij elke maand de weg voor 15.000 vluchtelingen zoals we dat tot nu toe niet hebben gedaan zodat u zich eens een keer iets afvraagt", zei Süleyman Soylu tegen staatspersbureau Anadolu.

De minister verwijt Nederland en Duitsland dat zij zich bemoeien met interne Turkse zaken door ministers te verbieden op hun grondgebied campagne te voeren voor het referendum over de grondwet dat in april in Turkije wordt gehouden. "Wordt de grondwet soms in Duitsland of in Nederland veranderd?" vraagt hij zich onder andere af. "Waarom bemoeit u zich ermee?"

De minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu had eerder al gedreigd met het opzeggen van de vluchtelingendeal als de EU het niet mogelijk maakt dat Turken visumvrij naar de EU kunnen. Een woordvoerder van de Duitse regering zei vrijdag dat er geen signalen zijn dat Ankara de overeenkomst heeft geschorst.

Turkije dreigt met sturen migranten naar EU
Turkije dreigt met sturen migranten naar EU (Foto: ANP)

Bayern loot Real in kwartfinale Champions League

Bayern München moet het in de kwartfinale van de Champions League op gaan nemen tegen Real Madrid, zo heeft loting uitgewezen. De Duitsers spelen eerst thuis, waarna de return in de Spaanse hoofdstad plaats zal gaan vinden.

De laatste keer dat Bayern en Real elkaar in de Champions League troffen was in het seizoen 2013/2014 toen het voor een plek in de finale ging. Destijds ging Real door, mede dankzij een 0-4 zege in München. Bij de Koninklijke stond toen Carlo Ancelotti aan het roer, de huidige coach van Bayern. In 2007 zorgde Roy Makaay voor de Duitsers tegen Real voor het snelste doelpunt ooit in de Champions League: 10,12 seconden na de aftrap.

Een andere kraker in de kwartfinale van het kampioenenbal is de ontmoeting tussen Juventus en FC Barcelona. De twee ploegen troffen elkaar onder meer in de finale van 2015 toen Barcelona met 3-1 aan het langste eind trok. Bij Juventus staat Dani Alves onder contract die jaren lang voor Barcelona speelde.

De derde kwartfinale gaat tussen Atlético Madrid en Leicester City. Beide clubs hebben elkaar Europees al eerder getroffen waarbij Atlético allebei de keren aan het langste eind trok. De eerste keer was in het seizoen 1961/1962 toen ze elkaar in de eerste ronde van het toernooi voor bekerwinnaars troffen. In 1997/1998 ontmoetten ze elkaar in de eerste ronde van de UEFA Cup.

Het laatste duel gaat tussen Borussia Dortmund en AS Monaco. Beide teams hebben Europees nog nooit tegen elkaar gespeeld.

De duels worden op 11 en 12 april afgewerkt, terwijl de returns op 18 en 19 april zijn.

F1-test Barcelona: Bottas vs RšikkŲnen

De testweken in de Formule 1 op het circuit van Barcelona zijn een week geleden afgesloten, zoals wellicht bekend. Vandaag is het nog een week tot de eerste vrije trainingen van het seizoen, in het Australische Melbourne, al achter de rug zijn en om de spanning een beetje op te bouwen willen we jullie de volgende beelden niet onthouden.

De beelden zijn van de tests van Barcelona vorige week, waar Kimi Räikkönen in zijn Ferrari de snelste was. We zien mooie onboardbeelden en, wat het interessant maakt, die worden vergeleken met een snel onboardrondje van Valtteri Bottas en diens Mercedes. Natuurlijk zegt het allemaal nog niet heel veel, maar het kan wel interessant zijn en bovenal: als je onderstaande video's hebt gezien ben je toch weer ruim drie minuten dichter bij de echte start van het seizoen. Graag gedaan

Onboard bij Räikkönen met het stuur van Bottas ook in beeld (Bron: YouTube)

Een directe vergelijking van de twee (Bron: YouTube)

EL: Anderlecht tweede Belgische kwartfinalist, United met moeite langs Rostov

Anderlecht heeft zich donderdagavond gekwalificeerd voor de Europa League-kwartfinales, nadat het APOEL Nicosia uitschakelde in het eigen Stade Constant Vanden Stock.

Paars-wit had in het eerste bedrijf de betere kansen tegen de Cyprioten, die een 1-0 nederlaag van de heenwedstrijd dienden weg te poetsen. Omdat de voorhoede van de Belgische topclub schutterde, bleek de brilstand de ruststand.

Na de theepauze was Ruben dichtbij het openingsdoelpunt namens de Zuid-Europeanen toen hij een voorzet van Pieros Soteriou ternauwernood naast werkte. In de tweede helft zorgde Frank Acheampong met zijn bevrijdende treffer ervoor dat Anderlecht de kwartfinales bereikte van de Europa League.

United met pijn en moeite langs Rostov
Lang bleef het spannend op Old Trafford, maar Manchester United heeft zich middels een nipte zege op FK Rostov geplaatst voor de kwartfinales Europa League. United had in Rostov met 1-1 gelijkgespeeld en dus was het tijdens de return op Old Trafford opletten geblazen voor de ploeg van José Mourinho. PSV en Ajax kunnen meepraten over het gevaar van die Russische ploeg.

Aan kansen had United geen gebrek en de Engelsen hadden al in de eerste helft de leiding moeten nemen. Rostov-keeper Nikita Medvedev had na drie minuten een antwoord op een kopbal van Marcos Rojo en uit de rebound tikte Zlatan Ibrahimovic op de paal. Het was vooral de Zweed die zijn vizier niet helemaal op scherp had staan, maar wel voor de meeste dreiging zorgde. Na een kwartier kreeg hij een nieuwe kans toen Medvedev zonder succes van zijn lijn kwam en de bal miste, Zlatan wachtte echter te lang en wipte 'm over de goal.

Nadat Henrikh Mkhitaryan Medvedev met een lobje had geklopt, maar zijn inzet aan de verkeerde kant van de paal zag eindigen, kreeg Zlatan na dik een halfuur zijn grootste kans tot dan toe: hij draaide gevaarlijk naar binnen en schoot snoeihard op de paal.

Na rust kreeg ook Rostov een kans. De voor PSV en Ajax in negatief opzicht bekende Sardar Azmoun stelde keeper Sergio Romero op de proef, maar de oud-AZ'er redde knap. Twintig minuten voor het einde kwam United uit een prachtige aanval alsnog op 1-0. Juan Mata schoot van dichtbij raak nadat Zlatan met de hak een pass van Mkhitaryan verlengde. Met deze treffer was United er nog niet helemaal, maar rook het wel de kwartfinales.

Romero hield United op de been met een geweldige redding op een schot richting benedenhoek van Aleksandr Bukharov. De plaaggeest van een week eerder (hij maakte in Rostov de 1-1) zag hoe zijn inzet werd gepareerd. Daar bleef het niet bij voor de Argentijnse sluitpost, want in de 95ste minuut stond het nog altijd 1-0 en Christian Noboa dwong hem via een vrije trap tot een uiterste krachtinspanning. Een verlenging bleef United bespaard, waardoor de ploeg zich schaart bij de laatste acht in de Europa League.

Wawrinka slaat zich langs Thiem naar halve finales

Stanislas Wawrinka heeft op het masterstoernooi van Indian Wells de halve finales bereikt. De Zwitserse tennisser sloeg zich in de Californische woestijn langs de Oostenrijker Dominic Thiem.

Wawrinka leverde zijn eerste servicegame gelijk in, maar pakte de break terug en deed dat later in de set nog eens, waardoor hij op voorsprong kwam. Thiem herpakte zich knap en trok de tweede set met hulp van één break naar zich toe, waarna het in de derde set tot het laatst spannend bleef.

Beiden hadden elkaar één keer gebroken en dus was er een tiebreak nodig nadat Wawrinka al een matchpoint had gemist. Het ging vijf punten lang gelijk op, maar nadat Thiem twee servicebeurten achter elkaar inleverde was het gedaan. De Zwitser serveerde wedstrijd na 2:33 uur netjes uit: 6-4, 4-6, 7-6 (2).

Wawrinka schakelt Thiem uit en staat in de halve finales (Pro Shots/Action Images)
Wawrinka schakelt Thiem uit en staat in de halve finales (Pro Shots/Action Images)

IsraŽl bestookt doelen in SyriŽ

De Israëlische luchtmacht heeft meerdere doelen bestookt in Syrië. Het Syrische regeringsleger zou daarbij raketten hebben afgevuurd op de Israëlische gevechtstoestellen, berichtte de krant Haaretz vrijdag.

De Syrische projectielen hebben volgens de krant hun doel gemist. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen aan Israëlische zijde. Een van de Syrische raketten zou zijn neergehaald door een luchtverdedigingssysteem ten noorden van Jeruzalem.

De krant spreekt over het ernstigste incident tussen de landen sinds het begin van de Syrische burgeroorlog. Een woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten heeft bevestigd dat doelen zijn bestookt in het buurland, maar het is nog onduidelijk wat de doelwitten waren.

Israël bestookt doelen in Syrië
Israël bestookt doelen in Syrië (Foto: ANP)

Outlast 2 afgewezen in AustraliŽ wegens seksueel geweld

De aankomende first-person horrorgame Outlast 2 is afgewezen door het Australische rating board omdat het expliciet seksueel geweld zou bevatten. Uit sommige beschrijvingen wordt duidelijk dat hoofdpersoon Blake tijdens de game af en toe flink onder handen wordt genomen door niet nader te noemen wezens.

In Outlast 2 speel je als freelance journalist Blake Langermann en onderzoek je samen met je eega de moord op een zwangere vrouw. Het spel wordt net als zijn voorganger gekenmerkt door een zekere mate van machteloosheid, want Blake kan zich niet of nauwelijks verweren en zal confrontatie grotendeels uit de weg moeten gaan.

Ergens gedurende de game bevindt de speler zich in een uiterst benarde situatie waarbij zowel Blake als zijn vrouw zijn vastgebonden en een roedel mensachtige schepsels hun ogenschijnlijk seksuele verlangens botvieren op de lichamen van het echtpaar. De volledige scène is beschreven door het Australian Classification Board, met hun eigen verklaring waarom de game geen rating kan krijgen. Bevat uiteraard spoilers!

In one cut-scene in the game ... a female creature prepares Blake for a ritual. She says, "I want to see your true face. Your seed will burn this world." Shortly afterwards, he objects to having psycho-active dust blown into his face, yelling, "Nope! Nope!" before he stumbles into a forest clearing.

His vision blurring, he witnesses what appears to a ritualistic orgy. His wife, Lynn, calls out for his help, saying, "It hurts! Oh god!," as she hangs from chains on a raised platform at the front of the clearing. Humanoid creatures, their skin grey, spattered with blood and scarred, implicity have sex as others pray, or chant, or gesticulate.

One creature has another bent over a rock, thrusting as they implicitly have rear-entry sex, another sits astride the pelvic region of a creature prone on the ground, moving their hips rhythmically as they too implicitly have sex. Two other pairs of creatures in the clearing are also implicitly having sex.

As Blake yells for the creatures to "Get away from her!" a female creature, her greyish breasts bared, pushes him onto his back, holds his arms to the ground and repeatedly thrusts her crotch against him. As Blake protests, saying "No! Stop that!" the creature thrusts again, before placing its face over his midsection and then sitting up and wiping its mouth.

Although much of the contact between the creature and Blake is obscurred, by it taking place below screen, the sexualised surroundings and aggressive behaviour of the creature suggest that it is an assault which is sexual in nature. The Board is of the opinion that this, combined with Blake's objections and distress, constitutes a depiction of implied sexual violence.

In the Board's opinion, the above example constitutes a depiction of implied sexual violence and therefore cannot be accommodated within the R18+ classification category and the game is therefore Refused Classification.


Hongarije bouwt tweede hek tegen migranten

Hongarije heeft eind mei een tweede hek langs de grens met Servië klaar en dat zal een eventuele stroom vluchtelingen vanuit Turkije tegenhouden. Dat heeft eerste minister Viktor Orbán vrijdag voor de staatsradio verklaard.

Volgens Orbán is het een fout van de Europese Unie om alleen te vertrouwen op Turkije dat vluchtelingen tegenhoudt. "Het is zeker geen slimme politiek om onze veiligheid in de handen van de Turken te leggen", aldus Orban. "Tegelijkertijd blijven wij ze pesten, aanvallen en bekritiseren omdat ze niet democratisch genoeg zijn en conflicten met hen genereren."

Hongarije was in 2015 het middelpunt van de Europese vluchtelingencrisis. Dagelijks overspoelden duizenden asielzoekers het land en in het belangrijkste treinstation van Boedapest ontstond een vluchtelingenkamp. Orbán riep de instroom een halt toe met de bouw van een hek aan de zuidgrens.

Hongarije bouwt tweede hek tegen migranten
Hongarije bouwt tweede hek tegen migranten (Foto: ANP)

Alarm over aanpak kindermisbruik

De politiek moet snel plannen maken voor een betere bestrijding van kindermisbruik en online beeldmateriaal daarvan. Dat zegt het Expertisebureau Online Kindermisbruik. Het daaraan verbonden Meldpunt Kinderporno moest vorig jaar meer dan 100.000 URL's (afbeeldingen, video's of websites) met vermoedelijk seksueel kindermisbruik verwerken, volgens het bureau 60 procent meer dan in 2015.

Daarbij zit het Meldpunt met 4,5 fte om meldingen te onderzoeken en is dat volgens eigen zeggen "volstrekt onvoldoende". Er moet meer geld voor extra menskracht en een betere technologie komen. Het bureau denkt aan 185.000 euro per jaar erbij plus anderhalve fte.

Van al die URL's bevatte 69 procent echt iets strafbaars en daarvan stond 82 procent op Nederlandse servers. "Al jaren staat Nederland in de top 3 van landen waar beeldmateriaal van kindermisbruik gehost wordt. In verschillende internationale lijstjes neemt Nederland inmiddels zelfs de eerste plaats in op de wereldranglijst", aldus het bureau.

"Als koploper van landen waar beeldmateriaal van online kindermisbruik gehost staat, heeft Nederland meer dan de morele plicht deze zorgwekkende trend een halt toe te roepen. Het zijn niet zomaar foto's en video's. Ook al zijn de daders gepakt en de kinderen veilig, het misbruik eindigt pas als het materiaal weg is en weg blijft", aldus Arda Gerkens, directeur van het Expertisebureau.

Alarm over aanpak kindermisbruik
Alarm over aanpak kindermisbruik (Foto: ANP)

Staat aansprakelijk voor kernramp Fukushima

De Japanse staat is in een rechtszaak voor het eerst aansprakelijk gesteld voor de ramp met kerncentrales bij Fukushima in 2011. Een rechtbank bepaalde vrijdag dat de staat en de exploitant, het energiebedrijf Tepco, beide aansprakelijk zijn door nalatigheid.

De zaak was aangespannen door 137 mensen die door de ramp hun huizen hebben moeten verlaten. Wat de uitspraak betekent voor hun schadeclaims is niet duidelijk. Andere rechtbanken hebben eerder al schadevergoedingen toegekend aan slachtoffers, maar daarbij was de staat nooit aansprakelijk gesteld.

Tepco kreeg voor de ramp al kritiek dat het de gevaren van natuurlijke rampen in het gebied negeerde. Na de ramp werden Tepco en de Japanse staat gehekeld voor de manier waarop zij met de gevolgen omsprongen.

De kuststrook bij Fukushima werd op 11 maart 2011 getroffen door een zeer krachtige zeebeving. De vloedgolven troffen de lokale kerncentrales, waarna een kernsmelting plaatsvond en er explosies werden geregistreerd. Er waren geen slachtoffers als gevolg van de vrijgekomen straling. Door de tsunami vielen in de omgeving echter ongeveer 24.000 doden. Ook de materiële schade was bijzonder groot.

Staat aansprakelijk voor kernramp Fukushima
Staat aansprakelijk voor kernramp Fukushima (Foto: ANP)

Carreno-Busta verslaat dubbelpartner in kwartfinales Indian Wells

Tennisser Pablo Carreno-Busta heeft zich geplaatst voor de halve finales van het masterstoernooi in Indian Wells. Voor de 25-jarige Spanjaard is het de eerste keer in zijn carrière dat hij het zover schopt, nadat hij ook al voor het eerst in de kwartfinales stond.

In die kwartfinales speelde Carreno-Busta tegen de Uruguyaan Pablo Cuevas, met wie hij enkele weken geleden nog het dubbelspel won op het toernooi in Rio de Janeiro. Cuevas bakte er in de eerste set weinig van en zag Carreno-Busta met speels gemak op 1-0 komen.

In het tweede bedrijf was het echter de Spanjaard die minder stond te spelen en grote moeite had om zijn servicegames te behouden. Dat lukte dan ook lang niet elke keer: drie maal werd hij gebroken door Cuevas, die zo een beslissende set afdwong. 

Beide spelers braken elkaar één keer in de derde set en Cuevas kreeg op de service van Carreno-Busta zelfs twee matchpoints. Beide keren lukte het niet om die te benutten en dus moest er een tiebreak aan te pas komen. Daarin bleek de Spanjaard nipt de betere: 6-1, 3-6, 7-6 (4). 

Carreno-Busta schreeuwt het uit na zijn zege op Cuevas (Pro Shots/Action Images)
Carreno-Busta schreeuwt het uit na zijn zege op Cuevas (Pro Shots/Action Images)

Honderd keer snellere wifi door infrarood

Draadloos internet dat nooit 'verstopt' raakt en moeiteloos honderd keer sneller is dan de betere wifi-verbindingen die nu in gebruik zijn. Volgens onderzoekers van de TU Eindhoven is het binnen handbereik en ook nog vrij eenvoudig en betaalbaar te realiseren. Ze bedachten een wifi-netwerk dat via infraroodstralen het signaal doorgeeft.

Ieder apparaat krijgt zijn eigen golflengte en daardoor hoeft de capaciteit niet met andere apparaten te worden gedeeld. Dat scheelt een hoop ergernis, want het internet wordt op deze manier niet traag door een teveel aan apparatuur met internetverbinding. Onderzoeker Joanne Oh is cum laude op het onderwerp gepromoveerd, liet de universiteit vrijdag weten.

Het systeem werkt via 'lichtantennes' die bijvoorbeeld aan het plafond worden bevestigd en van daaruit de lichtstralen heel nauwkeurig op apparaten richten. Voordat het klaar is voor de consument moet nog worden gewerkt aan de techniek die bijhoudt waar apparaten zijn. Ook is meer werk nodig aan het achterliggende centrale glasvezelnetwerk. Dat gaat nog zeker vijf jaar duren, verwacht hoogleraar breedbandtechnologie Ton Koonen van de TU/e.

Honderd keer snellere wifi door infrarood
Honderd keer snellere wifi door infrarood (Foto: BuzzT)

Project Sonic 2017 gaat verder als Sonic Forces

SEGA heeft meer informatie vrijgegeven over Project Sonic 2017 en Sonic Mania. Het nieuws betreffende Mania is weinig positief: de game is uitgesteld tot de zomer. Project Sonic 2017 krijgt een naamsverandering en staat nu bekend als Sonic Forces.

Sonic Forces bouwt voort op Sonic Colors en Generations en wordt gebouwd in een nieuwe engine: Hedgehog Engine 2. Deze zorgt voor verbeterde lichtseffecten en rendering. De game kent drie stijlen gameplay: modern, klassiek en een nog onbekende. Er zijn meerdere wegen in levels om te kiezen (zoals we gewend zijn van Sonic) en ook Wisps keren terug. Grappig is dat de game afspeelt in een periode waarin Eggman heeft gewonnen. Of je daadwerkelijk kunt stellen dat hij heeft gewonnen als Sonic nog leeft is een tweede, maar de wereld is in ieder geval weinig vrolijk.

Ook is er via Twitter de eerste gameplay getoond, die je hieronder kunt bewonderen. Sonic Forces is nog steeds gepland voor eind 2017 voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One.

EL: Roma en Strootman vechten en winnen, maar zijn uitgeschakeld

Olympique Lyon heeft zich vooral dankzij de vier doelpunten van vorige week geplaatst voor de kwartfinales in de Europa League. AS Roma was in de return net niet sterk genoeg.

Na de enerverende 4-2 van vorige week in Frankrijk, waren veel ogen gericht op de return in Italië tussen AS Roma en Olympique Lyon. Roma was de eerste ploeg die gevaar stichtte met een snoeihard schot van Antonio Rüdiger op de lat, ook uit de rebound trof de thuisploeg geen doel. Zes minuten later miste Mohamed Salah een grote kans toen keeper Anthony Lopes goed van zijn lijn kwam, maar wel botste met Mouctar Diakhaby.

Het was die 20-jarige verdediger die na een kwartier de score opende. Diakhaby, die in Lyon ook al de score had geopend, kopte raak uit een voorzet van Mathieu Valbuena. Lang kon Lyon ook deze week niet genieten van de voorsprong. Kevin Strootman raakte de bal een minuut later als laatst bij een vrije trap van Daniele de Rossi. De Oranje-international kreeg vijf minuten voor rust nog een grote kans op 2-1.

Het duurde lang voor Roma de tweede goal van de avond maakte, maar hij kwam er wel. Invaller Stephan El Shaarawy ging er kundig langs bij Jérémy Morel en bracht de bal gevaarlijk in de zestien, waar Cristopher Jallet tegen Lucas Tousart aanschoot die zo zijn eigen keeper passeerde: 2-1. Roma wilde daarna doordrukken en met een 3-1 overwinning zou het zeker zijn van de kwartfinales. El Sharaawy schoot voorlangs én leek Edin Dzeko te bedienen bij de 3-1, maar de goal van de Bosniër werd (ogenschijnlijk ten onrechte) afgekeurd wegens buitenspel.

Nadat Roma-keeper Alisson een klein kwartier voor het einde een gevaarlijk schot van Corentin Tolisso onschadelijk had gemaakt, was de slotfase volledig voor Roma. Eén goal had de ploeg van Luciano Spalletti nodig en vooral Dzeko rook aan die gouden treffer, maar hij viel niet en dus plaatst AZ-plaaggeest Lyon zich ondanks de 2-1 nederlaag voor de kwartfinales in de Europa League.

FOK! Wat een weer: droog, soms zonnig

Danst het lammetje in maart,
april vat 't bij zijn staart.

Mogguh, na het mooie weer van de laatste twee dagen is er redelijk deprimerend weer op komst. Vanmorgen valt er in oosten en zuidoosten nog regen tot uit het noordwesten de zon doorbreekt. In het noordelijk kustgebied blijft er kans op een bui. 

De temperatuur kakt flink in, tot maximaal 10 graden Celsius. De wind is matig van kracht en draait naar het noordwesten. In de loop van de dag zwelt de wind boven de noordelijke kustgebieden en boven het IJsselmeer aan tot krachtig/vrij hard. 

Update 09:20 uur
Het KNMI heeft de verwachtingen voor vandaag bijgesteld. Het blijft op de meeste plaatsen droog, met een zonnetje erbij. In de avond gaat het vanuit het westen regenen, en waarschijnlijk blijft het de hele nacht regenen.  

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:49
Zon onder: 18:46
Zonkracht: 3/1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
624 Slag bij Badr: Islamitisch profeet Mohammed overvalt met zijn volgelingen een handelskaravaan van de Qoeraisj in de omgeving van Medina (Saoedi-Arabië).
1798 Na een lange periode de grootste handelsorganisatie te zijn geweest, werd de Vereenigde Oostindische Compagnie ontbonden.
1942 In het vernietigingskamp Bełżec worden de eerste joden systematisch vergast.
1948 De Benelux landen, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk tekenen de overeenkomst van Brussel, welke een voorloper is van de NAVO-overeenkomst.
1959 De 14e dalai lamaTenzin Gyatso, vlucht naar India. Hij steekt op 31 maart de grens over.
1985 Meer dan 100.000 mensen betogen tegen de stationering van Amerikaanse kruisraketten in België.
2000 In Oeganda plegen meer dan 300 aanhangers van een occulte sekte collectief zelfmoord.

Foto gemaakt in de Overkluisde Caumerbeek in de buurt van Heerlen (Foto: Luuntje)
Foto gemaakt in de Overkluisde Caumerbeek in de buurt van Heerlen (Foto: Luuntje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nintendo verdubbelt productie Nintendo Switch

Nintendo Switch kent een sterke start en Nintendo heeft moeite om de vraag bij te houden. The Wall Street Journal weet nu te melden dat het bedrijf voor het volgende fiscale jaar de geplande productie gaat verdubbelen.

Eerst was de planning om in het nieuwe fiscale jaar, dat loopt van 1 april 2017 tot 31 maart 2018, acht miljoen Switch-eenheden te produceren. Door de sterke start van de console wordt dit nu verdubbeld tot zestien miljoen. Leuk detail is dat dit getal hoger is dan het aantal verkochte eenheden van Nintendo's vorige console Wii U.

De kans is klein dat de console daadwerkelijk zestien miljoen keer verkocht wordt dit fiscale jaar, maar het straalt vertrouwen uit vanuit Nintendo in de gekozen weg.

Nintendo Switch

Skeletonster Bos stunt met historisch World Cup-podium op olympische baan

Skeletonster Kimberley Bos heeft vrijdag voor een daverende sensatie gezorgd in de sport waar men liggend op een sleetje head first naar beneden raast. De Nederlandse eindigde tijdens de laatste World Cup-wedstrijd van het seizoen als derde, de eerste podiumplek ooit voor Nederland in de skeletonsport.

Bos deed dat niet op zomaar een baan: de World Cup wordt deze week namelijk gehouden in Pyeongchang, waar over minder dan een jaar de Olympische Winterspelen gehouden worden. Drie weken lang werd er getraing op het Zuid-Koreaanse ijs, waar iedereen in de trainingen moeite leek te hebben om stabiele tijden neer te zetten - behalve World Cup-leidster en wereldkampioene Jacqueline Lölling.

De 23-jarige Bos had de eer om, getooid met onder meer 'FOK!fans Kimberley' op haar helm, de wedstrijd in de eerste run te mogen openen en dat deed ze bijzonder goed. Vooral op het onderste deel van de baan bleek ze zoveel snelheid opgebouwd te hebben dat bijna niemand aan haar tijd kwam. De Canadese Elisabeth Vathje ging er nipt onderdoor en de dominante Lölling was ruimschoots sneller, maar daar bleef het bij.

Bos stond voor de tweede run voor het eerst in haar loopbaan in de positie waarbij ze op het hoogste niveau voor een podiumplek kon gaan. Ze maakte bovenin een flinke fout en verloor tijd op leidster Elena Nikitina. Het Russische startkanon had eindelijk ook eens een goede run neergezet en bleef Bos voor. Voor de Nederlandse kwam er toch nog geluk om de hoek kijken: Vathje maakte meerdere grote fouten en viel terug naar plek zes, waardoor Bos, na nog een dominant optreden van Lölling, met plek drie als eerste Nederlandse ooit het World Cup-podium mocht betreden. 

De tweede run van de wedstrijd, met vanaf 1:10 uur de beslissende runs van achtereenvolgens Nikitina, Bos, Vathje en Lölling (Bron: YouTube)

EL: Schalke dankzij uitgoals bij laatste acht, Celta de Vigo ook door

Schalke 04 heeft zich op basis van twee gescoorde uitdoelpunten geplaatst voor de kwartfinales van de Europa League. Het ging ten koste van landgenoot Borussia Mönchengladbach.

Gladbach versloeg Schalke 04 recentelijk met 4-2 in de Bundesliga en hield Die Königsblauen vorige week in Gelsenkirchen op 1-1. Het was dus duidelijk dat die ploeg voor eigen publiek licht favoriet was voor een plek in de kwartfinales.

Bij rust leek er geen vuiltje aan de lucht: Andreas Christensen had de bal na 26 minuten prompt voor de voeten gekregen en via de schouder van de ongelukkige Benedikt Höwedes de 1-0 binnengeschoten. Mahmoud Dahoud maakte er op slag van rust met een geweldig, hard schot van een dikke twintig meter 2-0 van.

Schalke leek geknakt, maar wist ook dat het aan twee doelpunten genoeg zou hebben, op basis van het aantal uitdoelpunten. Wat dat betreft deed hoop na 53 minuten leven met een doelpunt van Leon Goretzka. Van buiten de zestien schoot hij via een polletje raak. In de 68ste minuut kwam Schalke aan de gewenste tweede treffer. Nabil Bentaleb benutte een strafschop die was gegeven door hands van Dahoud. Schalke hield hierna stand en fleurt het dramatisch verlopende Bundesliga-seizoen (elfde plek) op met een plek bij de laatste acht teams in de Europa League.

Ook Celta de Vigo naar kwartfinales
Celta de Vigo heeft ook in Rusland Krasnodar weten te verslaan. Met John Guidetti in de ploeg wonnen de Spanjaarden met 2-0. Celta had in eigen huis laat de zege veiliggesteld, maar wel een doelpunt moeten slikken. Daardoor zou 1-0 voor Krasnodar volstaan voor de volgende ronde. De Russen kwamen echter niet lekker voor de dag voor eigen publiek.

Kort na rust was Hugo Mallo net als vorige week belangrijk. Waar de aanvoerder vorige week met een prima voorzet Claudio Beauvue in staat stelde de late winnende goal te maken, vond hij nu zelf zijn naam op het scoreformulier terug. Na een afgeslagen kans van Iago Aspas haalde hij hard en doeltreffend uit: 0-1. Het was al het vierde Europese doelpunt van dit seizoen waarbij de verdediger betrokken was (drie assists, één goal).

Aspas besliste tien minuten voor het einde de wedstrijd. Weggestuurd door een goede pass van John Guidetti, wipte de voormalig Liverpool-aanvaller de bal over keeper Andrey Sinitsyn heen. Krasnodar had de gehele wedstrijd de kracht en creativiteit ontbeerd om na de uitgoal van vorige week thuis Celta over de knie te krijgen. De Spanjaarden gaan daardoor naar de laatste acht en completeren zo met Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid het Spaanse deelnemersveld van vier ploegen, gespreid over twee Europese toernoois.

EL: Babel schiet Besiktas naar kwartfinales, Genk houdt stand

Ryan Babel heeft in de return tussen Besiktas en Olympiakos in de Europa League de hoofdrol opgeëist. Met twee doelpunten loodste de Nederlander zijn ploeg naar de kwartfinales.

Vincent Aboubakar was vorige week in Griekenland al belangrijk als maker van de 1-1 en in deze return opende hij al in de tiende minuut de score. De in Zaandam geboren Oğuzhan Özyakup had een geweldige tackle in huis waarna hij de bal aan Talisco gaf. Die Braziliaan bediende Aboubakar en die kopte raak: 1-0.

Precies op een kwart van de wedstrijd hees oud-Ajacied Babel Besiktas in een zetel. Ricardo Quaresma slingerde de bal voor en in het zestienmetergebied stond de Nederlander klaar om aan te nemen, te schieten en zo de Turken op 2-0 te zetten. Een andere, iets minder oude bekende bracht na ruim een half uur de spanning terug in het duel. Tarik Elyounoussi speelde tussen 2008 en 2011 voor sc Heerenveen en trof nu voor Olympiakos op aangeven van Aly Cissokho met een mooi halve omhaal doel: 2-1.

De gehele tweede helft moest Besiktas het met een man minder stellen. Aboubakar gaf Panagiotis Retsis vijf minuten voor rust een kopstoot en moest inrukken van arbiter Michael Oliver. Ondanks dit numeriek ondertal besliste Babel een kwartier voor het einde de wedstrijd. Vanaf ongeveer dezelfde plek schoot hij de bal in de verre hoek achter de Italiaanse keeper Nicola Leali, dit keer na een individuele actie. Een hoofdrol dus voor de Nederlander die alweer op vier doelpunten staat in dertien officiële duels voor Besiktas. Cenk Tosun maakte er op aangeven van Talisco nog 4-1 van.

Ook Genk naar kwartfinales
Genk is ten koste van Gent doorgedrongen tot de kwartfinales van de Europa League door een gelijkspel in eigen huis, wat genoeg was na de ruime 2-5 uitzege van vorige week.

Jean-Paul Boëtius liet met een dreigende actie in de tweede minuut al zien dat de gastheren ook voor eigen publiek iets wilden laten zien. De oud-Feyenoorder leek doel te kunnen treffen, waarna Thibault De Smet ingreep en een goal voorkwam. De Nederlander liet binnen twintig minuten alsnog zien in vorm te zijn door Timothy Castagne in staat te stellen om de ban te breken. Vanaf de achterlijn bediende Boëtius de rechtsback, waarop de Cristal Arena ontplofte.

Met een marge van vier doelpunten leek het moraal bij Gent geknakt, waardoor Genk kon gaan freewheelen. Het liet daarbij defensief af en toe de teugels vieren, want de druk stond er niet meer op. Boëtius schoot in de slotfase nog op de paal, terwijl Louis Verstraete op aangeven van Samuel Kalu in de 84e minuut nog een gelijkspel voor Genk uit het vuur sleepte. Het was een remise voor de eer, die de uitschakeling betekende van de Buffalo's.

Bosz: "Frenkie lijdt bijna nooit balverlies"

Ajax-trainer Peter Bosz liet Donny van de Beek donderdag in de achtste finales van de Europa League beginnen tegen FC Kopenhagen, terwijl Frenkie de Jong en Justin Kluivert in mochten vallen. 

Frenkie de Jong maakte pas vijftien speelminuten in de Eredivisie voor Ajax, maar mocht van Bosz tegen FC Kopenhagen een kwartier meedoen. De trainer bracht hem voor Donny van de Beek en Kluivert kwam erin voor doelpuntmaker Bertrand Traoré. "Beide spelers hadden veel gegeven. Ik denk dat Frenkie een speler is die eigenlijk nooit balverlies lijdt en die je moeilijk van de bal kunt zetten. Voor die slotfase vond ik het belangrijk een balvaste speler te brengen", zei Bosz tegenover FOX Sports.

Kluivert komt er de laatste weken wel vaker in de slotfase in, omdat hij met zijn snelheid een wapen is als de tegenstander moét komen. "Zij moesten 2-1 maken, dus daarom koos ik ervoor Justin te brengen", aldus Bosz, die de laatste weken vaak de kritiek hoorde dat Ajax geen negentig minuten geconcentreerd kan spelen. "Volgens mij hebben we vandaag op een paar kleine foutjes na heel goed gespeeld. Ik moest toen om die kritiek heel hard lachen en dat doe ik nu weer", besloot de coach.

PvdA-Kamerlid Vos: Asscher 'regent uit vorige eeuw'

Vertrekkend PvdA-Kamerlid Jan Vos heeft hard uitgehaald naar de top van zijn partij. "Onze partijvoorzitter wilde terug naar de 19e eeuw, terwijl we leven in de 21e eeuw", schrijft de politicus vrijdag in een brief aan de Volkskrant.

Vos reageerde met de brief op de "historische nederlaag" die zijn partij heeft geleden. De PvdA ging bij de verkiezingen terug van 38 naar negen zetels. Vos wijt dat aan het feit dat "we in het verleden leefden, met onszelf bezig waren en de kiezers vergaten".

Het vertrekkend Kamerlid richt zijn pijlen niet alleen op voorzitter Hans Spekman, maar ook op lijsttrekker Lodewijk Asscher. Die gedroeg zich in zijn ogen als "een regent uit de vorige eeuw". Vos omschrijft de cultuur van de partij verder als "ambtelijk, bureaucratisch en bestuurlijk".

Vertrekkend PvdA-Kamerlid Vos hekelt partijtop
Vertrekkend PvdA-Kamerlid Vos hekelt partijtop (Foto: ANP)

Man opgepakt voor kopschoppen agent bij rellen Turks consulaat

Het rechercheteam dat de rellen bij het Turkse consulaat in Rotterdam van afgelopen weekend onderzoekt heeft donderdag een arrestatie verricht. Een 36-jarige Turkse man uit Schiedam is opgepakt voor openlijke geweldpleging en een poging tot zware mishandeling, liet de politie weten. Hij wordt ervan verdacht dat hij aan de Westblaak een agent tegen zijn hoofd heeft geschopt.

De agent lag op de grond. Hij droeg een helm, maar die brak door een harde trap tegen zijn hoofd. Uiteindelijk bracht de politieman het er met lichte verwondingen vanaf. Hij deed aangifte. Van de dader werden foto's verspreid met de oproep deze te delen, wat massaal gedaan werd.

Op de avond van de rellen rond het verhinderde bezoek van de Turkse minister van Familiezaken Kaya werden al achttien betrokkenen aangehouden. De gemeenteraad van Rotterdam debatteert donderdag over de ongeregeldheden.

Man opgepakt voor geweld bij Turks consulaat
Gaat waarschijnlijk om de man in het zwarte bomberjack die hier de op de grond liggende agent kopschopt (Foto: ANP)

Scherpe kritiek op oudejaarsplanning Keulen

Een onderzoekscommissie in Noordrijn-Westfalen heeft scherpe kritiek op het optreden van de autoriteiten tijdens de ongeregeldheden rond de jaarwisseling in Keulen, bijna vijftien maanden geleden. Honderden vrouwen werden toen door groepen mannelijke vluchtelingen omsingeld, beroofd en in veel gevallen aangerand.

De incidenten hadden in elk geval voor een groot deel voorkomen kunnen worden als meteen snel en kordaat was ingegrepen, zo staat volgens de krant Expres in het ontwerp-rapport van de commissie. Daarvoor ontbraken echter het overzicht en de benodigde mankracht. Degenen bij de gemeente Keulen en de politie die de inzet moesten plannen hebben onvoldoende rekening gehouden met ervaringen in voorgaande jaren.

Honderden vrouwen werden op het plein voor het centraal station in Keulen lastiggevallen en beroofd terwijl eenheden van de deelstaatpolitie en de federale politie toekeken. Het Openbaar Ministerie in Keulen ontving meer dan 1200 aangiften, waarvan ruim 500 betrekking hadden op zedendelicten. Van de verdachten is tot nog toe maar een fractie veroordeeld, de meesten voor diefstal of heling.

Scherpe kritiek op oudejaarsplanning Keulen
Scherpe kritiek op oudejaarsplanning Keulen (Foto: ANP)

Pro-Turkse demonstratie afgemeld bij politie

Een pro-Turkse demonstratie in Rotterdam, die gepland stond voor vrijdag, is afgemeld bij de politie. Dat bevestigde een woordvoerder van de gemeente na berichtgeving in het AD hierover. Eerder op de dag stemde burgemeester Aboutaleb van Rotterdam in met het verzoek tot een protest. De demonstratie was aangevraagd door drie Turkse organisaties die willen pleiten voor de vrijheid van meningsuiting van Turken in Nederland.

Volgens het AD meldt de organisatie nu in een bericht op Facebook dat ze niet in kunnen staan voor de veiligheid van de deelnemers. De betreffende pagina is inmiddels offline.

De organisaties melden ook boos te over het politieoptreden van afgelopen zaterdag tegen demonstranten bij het Turkse consulaat-generaal aan de Westblaak. Daar hadden zich honderden mensen verzameld om een toespraak van de Turkse minister voor familiezaken bij te wonen, maar die mocht niet worden gehouden. Daarna ontstonden rellen en moest de ME optreden.

Demonstranten mochten van de burgemeester tussen 17.00 en 19.00 uur in optocht van het plein voor Rotterdam Centraal naar het Schouwburgplein lopen. De locaties worden evengoed nadrukkelijk in de gaten gehouden, aldus de zegsman van de gemeente.

Pro-Turkse demonstratie afgemeld bij politie
Pro-Turkse demonstratie afgemeld bij politie (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Total War Saga: Thrones of Britannia
review
Concert: Game of Thrones Live - Ziggo Dome
special
Interview Olleh van Team Liquid
special
Fun met Funda #101: boekenverzamelaar met groen en zwart-wit-manie
review
Blu-ray: Molly's Game
review
Forgotton Anne
©FOK.nl e.a.