FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 31 december 2016

Veel mannen aangehouden door politie Keulen

De politie van de Duitse plaats Keulen heeft op oudejaarsavond een groep van ongeveer 150 mannen omsingeld en gecontroleerd op het centraal station. De politie heeft de mannen streng toegesproken, sommige mannen kregen een straatverbod en de mannen die zich niet konden identificeren zijn vastgezet.

Volgens de politie stonden de mannen erbij "alsof ze niet precies wisten waar ze naartoe wilden gaan". Daarom werden ze eruit gepikt.

Bovendien leken de mannen volgens de politie sterk op de "clientèle van vorig jaar". Toen werden vrouwen veelvuldig aangerand en lastig gevallen door groepen mannen bij het Keulse station. Getuigen beschreven de daders als Arabische of Noord-Afrikaanse uitziende mannen.

Veel mannen aangehouden door politie Keulen
Veel mannen aangehouden door politie Keulen (Foto: ANP)

Geramde stuw bij Grave nu niet te repareren

De stuw in de Maas bij Grave (Noord-Brabant) waar donderdagavond een schip tegenaan botste, kan niet met noodmaatregelen worden gerepareerd. Daar is de schade veel te groot voor: er zit een gat in van zo'n 25 meter, zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat zaterdagavond.

Met camera's is onder water een inspectie aan de stuw uitgevoerd, maar Rijkswaterstaat heeft "nog geen volledig beeld", aldus de zegsman. Ook de schuiven van de stuw zelf moeten nog uitgebreid worden nagelopen. Dat gebeurt in de komende dagen.

Geramde stuw bij Grave nu niet te repareren
Geramde stuw bij Grave nu niet te repareren (Foto: ANP)

Hollande waarschuwt tegen nationalisme

François Hollande heeft in zijn laatste oudejaarsrede als president van Frankrijk gewaarschuwd tegen het opkomende nationalisme.

"Er zijn perioden in de geschiedenis waarin alles dramatisch kan veranderen. Wij verkeren in zo'n periode", zei Hollande. "Hoe kunnen wij ons ons land voorstellen, opgekruld achter muren, gereduceerd tot zijn interne markt, terugkerend naar zijn nationale munt en, daarbovenop, onderscheid makend tussen zijn eigen kinderen op grond van hun afkomst?"

Zonder Marine Le Pen en het Front National direct te noemen, stipte Hollande het besluit van Britse kiezers om de Europese Unie te verlaten en de verkiezingsoverwinning van Donald Trump in de Verenigde Staten aan als gebeurtenissen die tonen dat democratie, vrijheid en vrede "kwetsbaar en omkeerbaar" zijn.

Le Pen verwierp de kritiek van Hollande. "Wie van isolatie spreekt over een project dat juist in de stroom van de geschiedenis past, na de brexit en de verkiezing van Donald Trump, heeft duidelijk niets begrepen van de evolutie van de wereld en de diepere aspiraties van de mensen."

Hollande waarschuwt tegen nationalisme
Hollande waarschuwt tegen nationalisme (Foto: ANP)

Man roept 'bom, bom, bom' in Berlijn

De politie in Berlijn heeft een man opgepakt die bij de oudejaarsviering bij de Brandenburger Poort 'bom, bom, bom' riep. #nichtlustig (niet grappig), twitterde de politie "Hij viert #Welcome2017 nu bij ons."

Het oudejaarsfeest in Berlijn is het grootste in heel Duitsland. Er zijn tienduizenden mensen op afgekomen. Rond 21.45 uur meldde de politie dat het feestterrein wegens de grote toeloop was afgesloten.

Het feest is met extra veiligheidsmaatregelen omgeven. Mensen werden voordat zij het gebied binnen mochten gefouilleerd en ze mochten geen rugzakken of andere grote tassen meenemen. Op toegangswegen waren betonblokken geplaatst om een aanslag zoals die van 19 december op een kerstmarkt in de Duitse hoofdstad tegen te gaan.

Ook was extra politie op de been om berovingen en aanrandingen zoals vorig jaar in de nieuwjaarsnacht in Keulen te voorkomen. De politie liet weten na een melding van een aanranding een verdachte te hebben aangehouden.

Man roept 'bom, bom, bom' in Berlijn
Man roept 'bom, bom, bom' in Berlijn (Foto: ANP)

Voor 68 miljoen euro vuurwerk verkocht

Nederlanders hebben dit jaar weer meer geld uitgegeven aan vuurwerk. Er is dit jaar naar verwachting 68 miljoen euro besteed aan het kopen van rotjes en mooi vuurwerk, aldus Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland zaterdag.

Volgens Groeneveld is de branche daarmee nu echt"uit het dalletje" gekomen. Twee jaar terug werd 63 miljoen euro uitgegeven aan vuurwerk, in 2015 was het 65 miljoen en nu dus 68 miljoen euro schat Groeneveld na een rondgang langs de grote vuurwerkimporteurs.

Zoals altijd was er veel vraag naar het zogenaamde jeugdvuurwerk als sterretjes, maar vooral het duurdere siervuurwerk bleek in trek. Op internet gaven mensen gemiddeld 99 euro uit om vooral duurder, mooi vuurwerk aan te schaffen. Een tientje meer dan vorig jaar, aldus Groeneveld. Volgens hem geeft dat aan dat mensen "deze traditie willen behouden en willen genieten van een klein feestje met familie en vrienden".

Voor 68 miljoen euro vuurwerk verkocht
Voor 68 miljoen euro vuurwerk verkocht (Foto: ANP)

Brandweer Utrecht bekogeld met vuurwerk

In Utrecht zijn op oudejaarsavond brandweerlieden met vuurwerk bekogeld. Ze bleven ongedeerd, maar de brandweer doet wel aangifte bij de politie, liet een woordvoerder weten.

De Utrechtse brandweer moest op de laatste dag van het jaar diverse keren uitrukken, onder meer voor autobranden. Of daar ook aangestoken branden bij waren, konden woordvoerders van de brandweer en de gemeente nog niet zeggen. Pas op Nieuwjaarsdag komt de brandweer met een overzicht. De afgelopen dagen zijn in en rond de stad Utrecht meerdere verdachte autobranden geweest.

Een 17-jarige jongen zit vast in verband met een autobrand op donderdagavond. Hij werd vrijdagavond opgepakt omdat hij op de Doctor Max Euwestraat een auto zou hebben aangestoken. De politie heeft een tweede verdachte op het oog.

Brandweer Utrecht bekogeld met vuurwerk
Brandweer Utrecht bekogeld met vuurwerk (Foto: ANP)

Flat in Lent ontruimd vanwege brand

Bewoners van een flat in Lent, bij Nijmegen, zijn zaterdagavond geëvacueerd omdat aan de buitenkant van het gebouw brand is uitgebroken. Vooral vanwege de rookontwikkeling besloot de brandweer het pand te ontruimen. Het vuur woedt aan de buitenkant van een supermarkt op de begane grond, maar het is onbekend wat er vlam heeft gevat.

In de flat van drie verdiepingen wonen onder meer mensen met een verstandelijke beperking. Zij worden in de buurt opgevangen, terwijl de brandweer alle woningen boven de supermarkt controleert.

V-raad steunt inspanningen Rusland en Turkije

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zaterdag ingestemd met het door Rusland en Turkije tot stand gebrachte staakt-het-vuren in Syrië.

Bovendien onderschrijft de raad in een met algemene stemmen aangenomen Russische resolutie de plannen om te onderhandelen over een politieke oplossing voor de bijna zes jaar durende burgeroorlog in Syrië.

V-raad steunt inspanningen Rusland en Turkije
V-raad steunt inspanningen Rusland en Turkije (Foto: ANP)

Majestueuze kopbal Wijnaldum helpt Liverpool langs Man. City

Liverpool heeft Manchester City zaterdagavond getrakteerd op de vierde nederlaag van het seizoen. Dankzij Georginio Wijnaldum won de ploeg met 1-0.

Al na acht minuten kreeg Georginio Wijnaldum het thuispubliek op de banken. Adam Lallana had een afgemeten voorzet in huis en Wijnaldum kopte uitstekend raak: 1-0. Het was zijn dertiende doelpunt sinds hij in Engeland speelt, al die doelpunten scoorde hij in thuiswedstrijden voor Liverpool en voorheen Newcastle United.

Liverpool was de eerste helft de dominante ploeg en had voor rust eigenlijk op 2-0 moeten komen. De Braziliaan Roberto Firmino brak uit met twee medespelers en maakte de verkeerde keuze door Lallana aan te spelen, die in buitenspelpositie stond en daarmee ging een mooie kans verloren.

Na rust leek Manchester City, dat voor rust nauwelijks gevaarlijk werd, beter in de wedstrijd te komen. Sergio Agüero nam het doel van Simon Mignolet onder vuur, maar de Belg bracht redding en ook David Silva schoot naast, na een goede individuele actie.

De ploeg van manager Pep Guardiola was echter niet bij machte om Liverpool echt in de problemen te brengen en omdat Liverpool er ook niet in slaagde om de tweede treffer van de wedstrijd te maken bleef het bij de ene treffer van Wijnaldum, die daarmee de matchwinner werd.

Liverpool blijft dankzij de zege tweede in de Premier League en neemt afstand van Manchester City. Het verschil tussen beide ploegen is nu vier punten. Liverpool, dat na negentien wedstrijden 43 punten heeft, staat zes punten achter op koploper Chelsea.

Wijnaldum juicht na de 1-0. (PRO SHOTS/Action Images)
Wijnaldum juicht na zijn treffer. (PRO SHOTS/Action Images)

Burgemeester Palermo Godwint er op los

De burgemeester van Palermo, Leoluca Orlando, beschuldigt Europa van slavernij en genocide op illegale migranten, in de volksmond ook wel gelukszoekers genoemd. De burgervader, die zegt iedere gelukzoeker persoonlijk te verwelkomen, stelt dat het restrictieve Europese migratiebeleid misdadig is.

Hij pleit verder voor het afschaffen van de verblijfsvergunning en wil de gelukzoekers ongehinderd door Europa laten trekken. Als argument zegt de burgervader: “We verplaatsen goederen, geld, diensten en informatie ongelimiteerd over grenzen, waarom dan geen mensen?”. Over het Europese migratiebeleid zegt de wilde weldoener dit: “Het Europese migratiebeleid is misdadig, dom en onmenselijk en sponsort mensensmokkel en illegale arbeid en uitbuiting.

Ook van een Godwin is hij niet vies “Deze keer kunnen we niet achteraf zeggen: "We wisten het niet' Ge-no-ci-de.” antwoordt de burgervader als gesteld wordt dat hij zware beschuldigingen uit over Europa. Ook noemt hij Europa hypocriet, dom, kortzichtig en crimineel bezig.

Jett Rebel verloor in 2016 zijn grote helden

Met het overlijden van David Bowie en Prince verloor rocker Jett Rebel zijn twee grootste muzikale helden. Hij spiegelt zich aan de tomeloze creatieve ambitie en constante drang om te willen vernieuwen van de twee poplegendes. Dat vertelt de muzikant aan FaceCulture.

Jelte Tuinstra, zoals de musicus eigenlijk heet, streeft precies hetzelfde na maar ziet de vernieuwingsdrang nauwelijks nog bij andere artiesten. Die drang om te veranderen heeft de 25-jarige Jelte altijd al gehad. "Ook toen ik nog compleet onbekend was en het helemaal geen zin had om te doen. Al die tijd vroeg ik me af hoe ik zo ooit een eigen sound kon ontwikkelen en opvallen tussen de rest", vertelt hij. "Maar dat bleek uiteindelijk het makkelijkste te zijn van alles. Niet om arrogant te doen, maar ik zal nooit zo zijn als de rest."

Bowie, Prince en Pablo Picasso zijn de drie grootste inspiratiebronnen van Jelte. "Puur door de creatieve vernieuwingsdrang. Bowie en Prince zagen er elke keer weer anders uit. Ik heb dat ook. Als je drie foto's van mij uit 2016 naast elkaar legt, zie je nauwelijks dat het dezelfde persoon is. Mijn persoonlijkheid, voorkeuren en smaak veranderen voortdurend. Ik denk dat het bij hen ook zo was."

Door hun overlijden stonden Bowie en Prince in 2016 weer middenin de schijnwerpers. "Ze zijn nu even een hype, maar straks is het weg. Mensen die er weinig mee hadden, maken er even goede sier mee. Dat maakt me zwaarmoedig."

Jett Rebel verloor in 2016 zijn grote helden
Jett Rebel verloor in 2016 zijn grote helden (Foto: BuzzE)

WBA zegeviert bij Southampton, Burnley kleineert Sunderland

West Bromwich Albion heeft drie punten overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Southampton. De ploeg won met 1-2. Bij Southampton was er een basisplek voor Virgil van Dijk, maar was Jordy Clasie niet van de partij. Van Dijk kreeg na een half uur spelen zijn eerste gele kaart en moest een minuut voor tijd met zijn tweede gele kaart vertrekken.

Southampton kwam vier minuten voor rust op voorsprong. Met een uitstekende kopbal, op een voorzet van Dušan Tadić, zette Shane Long zijn ploeg op voorsprong. Lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong, want twee minuten later stond het al weer gelijk door toedoen van Matt Phillips.

De ploeg van manager Tony Pulis nam vijf minuten na rust ook de voorsprong. Hal Robson-Kanu schoot prachtig raak en liet Fraser Forster kansloos: 1-2. Het doelpunt van de international van Wales bleek voldoende voor de zege van WBA, dat na negentien wedstrijden achtste staat. Southampton staat negende.


Burnley had op de ranglijst slechts zes punten meer dan Sunderland, maar heeft The Black Cats op een forse nederlaag getrakteerd. André Gray was de gevierde man. Het werd 4-1. Gray had tot oudejaarsdag nog maar twee keer gescoord in de Premier League, maar schreef daar tegen Sunderland even drie goals bij. Na een klein halfuur ging hij op volle snelheid op Vito Mannone af en schoot hij raak door de benen van de Italiaanse keeper.

Sunderland, dat het met veertien punten en de achttiende plek lastig heeft in de Premier League, hield daarna even stand, maar kreeg een kleine tien minuten na rust de 2-0 om de oren. Gray maakte zijn tweede door Mannone te omspelen en hard in het lege doel te schieten. Op aangeven van collega-spits Ashley Barnes, maakte Gray er een minuut later ook nog 3-0 van. Sunderland was geknakt, zeker toen Barnes vanaf elf meter ook zelf zijn doelpuntje mocht meepikken.

Jermain Defoe redde de eer voor Sunderland, door op aangeven van Adnan Januzaj de 4-1 binnen te schieten. De spits staat in de belangstelling van West Ham United, maar manager David Moyes gaf al aan hem voor geen goud kwijt te willen.

Stoke City niet beloond bij Chelsea, Leicester City nipt langs West Ham

Chelsea blijft maar winnen in de Premier League. Stoke City toonde zich brutaal op Stamford Bridge, maar zag die houding niet beloond: 4-2.

Stoke, met Bruno Martins Indi, Erik Pieters én Ibrahim Afellay in de basis, begon fanatiek aan de zware uitwedstrijd tegen de koploper. Maar al snel greep Chelsea het initiatief en dat leverde kansen op. Na achttien minuten had Diego Costa bijna zijn veertiende goal van het seizoen te pakken, toen Cesc Fàbregas hem bediende, maar de Spaanse spits zag zijn halve volley gepareerd worden door keeper Lee Grant.

Grant hield zijn ploeg aanvankelijk nog op de been, zoals bij een kopbal van Gary Cahill die in de rechterbenedenhoek leek te verdwijnen. In de 34ste minuut trof de verdediger wél doel, uit een corner van Fàbregas. Laatstgenoemde is de laatste maand volledig opgeleefd bij het Chelsea van Antonio Conte, terwijl hij in de eerste maanden van het seizoen volledig werd genegeerd. Chelsea kreeg de wedstrijd steviger in handen, maar verdubbelde de score niet meer voor rust.

Daardoor kon Martins Indi Stoke vlak na de thee volledig terugbrengen in de wedstrijd. De oud-Feyenoorder maakte zijn eerste Premier League-doelpunt, nadat Peter Crouch de bal goed terugkopte bij een vrije trap van Charlie Adam. Meteen na de 1-1 wankelde Stoke weer even toen Willian paniek zaaide in de defensie van de bezoekers en laag naast schoot. The Blues zetten aan en kwamen nog voor het uur verstreek verdiend op voorsprong. Victor Moses bediende Eden Hazard in de zestien, die goed teruglegde, waardoor Willian strak raak kon schieten: 2-1.

Stoke gaf zich knap niet gewonnen op Stamford Bridge, wat resulteerde in de 2-2 van Peter Crouch. De boomlange spits scoorde voor het laatst in mei 2015 in de Premier League, maar profiteerde nu van rampzalig uitverdedigen van de thuisploeg. Mama Diouf bracht de bal opnieuw in de zestien en Crouch schoot met binnenkant rechts raak. Slechts één minuut konden The Potters van het succesje genieten, want toen behield Fàbregas goed het overzicht en zag hij Willian op rechts: die schoof de bal tussen de benen van Grant door: 3-2.

Stoke zag na die tweede goal haar kans schoon om te stunten in Londen, maar Diego Costa had nog niet gescoord en maakte vijf minuten voor het einde aan alle illusies van de gasten een einde door met drie man om zich heen de bal met de borst te controleren en strak raak te schieten. De spits heeft veertien goals en zes assists op zijn naam en is zo van ongekende waarde voor de Engelse koploper.


Leicester City heeft zaterdagmiddag drie punten overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen West Ham United. In het King Power Stadium stond een eindstand van 1-0 op scorebord.

Landskampioen Leicester City maakt een uiterst moeizaam seizoen door en won voor het laatst op 10 december, toen Manchester City op eigen veld knap met 4-2 werd verslagen. Daarna volgden nederlagen tegen AFC Bournemouth en Everton en werd er tussendoor met 2-2 gelijkgespeeld tegen Stoke City.

West Ham leek daarentegen na een lastig begin van het seizoen de weg omhoog ingezet te hebben. De laatste vier wedstrijden verloren de ploeg niet, waarvan de laatste drie allemaal gewonnen werden.

In het duel tussen op voorhand de nummers 16 en 11 van de ranglijst Leicester nam vanaf de aftrap het initiatief en dat resulteerde na 22 minuten in de openingstreffer. Islam Slimani kopte op aangeven van Marc Albrighton raak: 1-0. De ploeg van Claudio Ranieri ontsnapte vier minuten voor rust aan de gelijkmaker toen Michail Antonio de lat raakte met een volley.

De kansen in tweede helft waren schaars. Kasper Schmeichel moest wel handelend optreden op een vrije trap van Aaron Cresswell en deed dat uitstekend, waardoor de Deen zijn doel schoon hield en Leicester City de drie punten in eigen huis hield.

Fransen helpen United aan knappe comeback, Swansea zakt verder weg na verlies tegen Bournemouth

Manchester United kroop zaterdag tegen Middlesbrough door het oog van de naald. Binnen een minuut werd een 1-0 achterstand op Old Trafford ongedaan gemaakt. Het werd uiteindelijk 2-1. 

Bij Manchester United had manager José Mourinho zijn elftal behoorlijk gewijzigd en dat had vooral te maken met het overvolle programma in Engeland. Zo startten Chris Smalling en Eric Bailly in het centrum van de verdediging, terwijl Henrikh Mkhitaryan eveneens een basisplaats kreeg. Daley Blind mocht ook starten, net als tegen Sunderland toen hij voor de openingstreffer tekende.

Al vroeg nam United het initiatief tegen Middlesbrough, waar Marten de Roon op het middenveld startte. Dat leverde kansen op voor Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba en Anthony Martial, maar geen van hen wist de bal in het doel te krijgen. Pogba trof met een omhaal de paal en Martial deed hetzelfde met een geplaatst schot.

Ibrahimovic wist vervolgens wel te scoren, maar deze treffer werd afgekeurd omdat hij met een te hoog been in kwam en doelman Victor Valdés raakte. De Zweedse aanvaller hoopte tevens de meest scorende speler van dit kalenderjaar te worden, maar hij had twee goals nodig om Lionel Messi in dat klassement te passeren.

Middlesbrough was via de counter een paar keer gevaarlijk, maar Adama Traoré behield bij een overtalsituatie het overzicht niet. George Friend stond later wel aan het einde van een voorzet van Traoré, maar zijn schot werd geblokt door Marouane Fellaini. Naarmate de tijd wegtikte, ging Boro steeds meer geloven in een resultaat, terwijl United iets wilde forceren. Maar na rust waren er niet meer zoveel kansen voor de thuisploeg op Old Trafford en werd het publiek ongeduldig.

En net op het moment dat United nog een tandje bijschakelde, viel de goal aan de andere kant. Spits Álvaro Negredo legde een voorzet vanaf de rechterkant panklaar voor de inlopende Grant Leadbitter en de Middlesbrough-captain schoot de bal voorbij David de Gea. Mourinho reageerde direct en bracht aanvaller Marcus Rashford in de ploeg voor verdediger Smalling en dat leidde tot nog meer druk op het doel van Valdés.

Het duurde tot de 85ste minuut tot de bevrijdende gelijkmaker viel. Ibrahimovic kopte de bal terug op Martial en diens schot was Valdés te machtig. De fans wilden echter meer en zij werden direct bediend. Pogba stond nog geen minuut later aan het einde van een voorzet van invaller Juan Mata en zijn kopbal viel met een boog binnen. Zo kroop United door het oog van de naald tegen Middlesbrough, maar heeft Mourinho genoeg te overpeinzen tijdens de jaarwisseling.

Pogba zorgt voor de beslissende 2-1. (PRO SHOTS/Action Images)
Pogba zorgt voor de beslissende 2-1. (PRO SHOTS/Action Images) 


Swansea City heeft een vierde nederlaag op rij geleden. Ook aan het bezoek van Bournemouth hield de club uit Wales geen punten over. Het werd 0-3. 

Voor eigen publiek was Swansea City vastberaden om een einde te maken aan de reeks van drie nederlagen. Manager Bob Bradley werd afgelopen week ontslagen en zijn taken werden tegen Bournemouth overgenomen door assistenten Paul Williams en Alan Curtis.

Maar ook tegen Bournemouth kon Swansea niet uit het dal kruipen. Als nummer laatst van de Premier League waren de drie punten hoognodig, maar bij rust keek de ploeg al tegen een 0-2 achterstand aan. Het was tekenend dat bij de eerste tegentreffer een eigen fout hier aan voorafging. Jordi Amat wilde de bal uitverdedigen, maar schoot tegen doelman Lukasz Fabianski aan, zodat de bal voor het intikken lag voor Bournemouth-spits Benik Afobe.

De bezoekers, waar Nathan Aké weer in de basis stond nadat hij niet speelgerechtigd was tegen Chelsea, hadden het verder goed staan en daarom weinig te duchten van de ploeg uit Wales. Nog voor rust werd de score dan ook verdubbeld. Jack Wilshere zette een goede één-twee op met Junior Stanislas, waarna de vleugelspeler de bal voorgaf op Ryan Fraser en hij rondde bekwaam af.

Na de pauze probeerden The Swans nog wel terug in de wedstrijd te komen, maar het was overduidelijk dat dit een ploeg in de problemen is. De communicatie binnen het elftal liep van geen kant en het was dat Bournemouth rustig aan deed vanwege het drukke programma, anders was de score wellicht hoger uitgevallen. Veel grote kansen waren er na rust niet, al was Aké met een kopbal uit een hoekschop nog redelijk dichtbij.

Toch konden de meegereisde uitsupporters nog één keer juichen, want twee minuten voor tijd wist Joshua King de bal na een razendsnelle counter koelbloedig voorbij Fabianski te schieten. Swanwsea blijft door de nederlaag laatste in de Premier League, terwijl Bournemouth de positie in de middenmoot verstevigt.

Haase opent 2017 tegen Belgische topper

Tennisser Robin Haase begint het nieuwe seizoen gelijk met een wedstrijd tegen een wereldtopper. De Nederlandse nummer 59 van de wereld staat in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Doha tegenover de Belg David Goffin.

De 26-jarige Goffin, de nummer elf van de wereld, speelde één keer eerder tegen de drie jaar oudere Nederlander. In Miami stonden de twee in 2013 tegenover elkaar, net als in Doha op hardcourt. Goffin won er destijds met 2-1 in sets. 

Het toernooi in Doha gaat maandag van start. 

Barcelona praat met Iniesta over contractverlenging

Andres Iniesta mag zich mogelijk langer speler noemen van FC Barcelona. De Spanjaard is met de club in gesprek over een nieuw contract.

De middenvelder is in bezit van een contract dat in 2018 afloopt, maar Iniesta staat open voor een verlenging. De 32-jarige aanvoerder bevestigde in gesprek te zijn met Barcelona over een nieuwe verbintenis.

"We hebben met elkaar gesproken, maar ik heb nog een contract voor anderhalf jaar", vertelde Iniesta in gesprek met Sport. "Maar het is natuurlijk het beste als we alles zo snel mogelijk geregeld hebben."

Iniesta kwam tijdens zijn professionele carrière alleen uit voor Barcelona en is dus niet van plan om afscheid te nemen. "Ik heb nog nooit problemen gehad met de club en de club is altijd duidelijk geweest. Ik ben erg positief over de toekomst."

"Ik heb het al vaker gezegd, maar de club bepaalt. Niet ik. Ik ben niet de president van de club. Ik begrijp dat er geen problemen zijn als ik goed speel, maar het is niets iets dat ik zelf kan beslissen", aldus Iniesta.

Ronaldo over zoon (6): "Hij mag zelf kiezen, maar geen doelman, wel aanvaller"

Cristiano Ronaldo hoopt dat zijn zoon later in zijn voetsporen zal treden. Ronaldo Jr moet net als zijn vader een aanvaller worden en vooral geen doelman.

Ronaldo hoopt ooit dat zijn zoon wordt uitgeroepen tot Speler van het Jaar en net zo goed wordt als de Portugese superster zelf. De aanvaller weet dat het een moeilijke opgave zal worden voor zijn 6-jarige zoon en legt hem geen druk op. Wel hoopt hij dat zijn zoon niet het doel zal verdedigen.

"Natuurlijk wil ik dat mijn zoon net zo'n voetballer wordt als zijn vader", vertelde hij in gesprek met het Egyptische ONE TV. "Ik weet dat het een grote uitdaging is en dat het niet makkelijk zal worden. Maar hij mag worden wat hij wil."

"Ik zal geen druk op hem zetten, maar ik zal hem een klein beetje pushen om voetballer te worden. Maar hij mag geen doelman worden. Ik wil dat hij een aanvaller wordt. Maar hij mag zelf kiezen, ik maak mij geen zorgen", aldus Ronaldo.

LB: Taart voor jarige Jan Smit

Lekker Belangrijk nieuws dat je niet mag missen!

Jan Smit is zaterdag jarig en dat wordt in Volendam gevierd. De zanger kreeg een grote taart met het logo van voetbalclub Volendam.

Trots laat de jarige de taart zien aan zijn volgers op Instagram. "Beter wordt het niet", schrijft de zanger bij de foto. Veel fans grijpen de statusupdate aan om Jan te feliciteren. En al meer dan 4000 mensen vinden de foto leuk.

 

Criminele gelukzoekers opgehokt tijdens oud en nieuw

Veel criminele gelukszoekers zitten deze avond opgesloten in het AZC volgens de politieregio Noord-Nederland. Deze maatregel kunnen burgemeesters nemen als gelukzoekers de Nederlandse normen en waarden nog niet goed genoeg begrijpen en daardoor tot vervelende en criminele daden overgaan zoals stelen, aanranden en verkrachten tijdens feestelijkheden.

Het betreft hier vaak gelukzoekers uit, vaak Noord-Afrikaanse landen waar helemaal geen oorlog is. Het COA weet niet hoeveel en in welke AZC's de gelukszoekers opgehokt worden.

LB: Wieteke van Dort heeft honingprobleem

Lekker Belangrijk; Nieuws dat je niet mag missen!

Wieteke van Dort heeft een honingprobleem, meldt Omroep West. Er komt honing uit de muur bij de actrice die in de jaren zeventig bekend werd door haar rol als Deftige Dame in de Stratenmakeropzeeshow en haar programma De Late Late Lien Show.

De honing druppelt uit de muur op haar keukenvloer. Wieteke durft het goedje niet te eten, omdat ze niet zeker weet of in de substantie schadelijke stoffen uit de muur zitten. In de muur zit een bijennest. De bijen zijn daar waarschijnlijk terechtgekomen via spouwgaten in de buitenmuur.

Wieteke hoopt dat iemand haar van de bijen, en hun honing, kan verlossen. Zelf durft ze niets te ondernemen omdat bijen beschermde dieren zijn. "Hopelijk kan iemand me vertellen hoe ik er vanaf kom zonder ze te vernietigen", zegt Wieteke tegen Omroep West.

Vlaamse spoeddiensten hebben handen vol

De spoedafdelingen van ziekenhuizen in Oost- en West-Vlaanden en Antwerpen hadden het zaterdag overdag al razend druk. Door gladheid op wegen en voetpaden kwamen veel mensen te vallen, vaak met botbreuken tot gevolg.

Veel mensen merkten pas dat het glad was toen het ongeluk al was geschied. Ziekenhuizen moesten extra personeel oproepen om de patiëntenstroom aan te kunnen. In Sint-Niklaas werd een intern noodplan geactiveerd nadat zo'n honderd patiënten zich hadden gemeld met mogelijke botbreuken. Een arts van een ziekenhuis in Dendermonde zei tegen de radio dat de operatielijsten voor de komende twee tot drie dagen worden aangevoerd door patiënten die zaterdagochtend binnenkwamen.

Vlaamse spoeddiensten hebben handen vol
Vlaamse spoeddiensten hebben handen vol (Foto: ANP)

TMG wil banen schrappen bij regionale kranten

Bij de regionale dagbladen van Telegraaf Media Groep (TMG) staat ongeveer een kwart van de banen op de tocht. In een adviesaanvraag aan de ondernemingsraad stelt de directie van het bedrijf voor de redacties van De Telegraaf, de regionale bladen en Metro in één organisatie onder te brengen. Daardoor verdwijnen 45 van de 185 banen (fte) bij de titels die vallen onder dochterbedrijf Holland Media Combinatie (HMC).

Het dochterbedrijf is uitgever van titels als Haarlems Dagblad, Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad en Gooi- en Eemlander. TMG informeerde de medewerkers op oudejaarsdag. "We begrijpen dat het verre van prettig is dat we jullie net voor de jaarwisseling per mail informeren", schreef de directie zaterdag.

Ook een woordvoerder van TMG noemde de timing "uitermate vervelend". "We hadden het wel eerder bekend willen maken, maar er moest eerst een intensieve interne dialoog worden gevoerd", zei hij. Op 9 januari zijn er bijeenkomsten voor het personeel.

De woordvoerder legde uit dat de bezuiniging deel uitmaakt van grotere plannen die het concern afgelopen zomer aankondigde. "De kosten moeten in lijn worden gebracht met de opbrengsten, daarom wordt 90 miljoen bezuinigd", zei hij.

TMG wil banen schrappen bij regionale kranten
TMG wil banen schrappen bij regionale kranten (Foto: ANP)

Poetin bedankt Russen

President Vladimir Poetin heeft de Russen bedankt voor hun steun in tijden van crisis. 2016 was "geen gemakkelijk jaar, maar de problemen waar wij op gestuit zijn hebben ons verenigd en hebben ons geholpen enorme reserves van onze mogelijkheden te mobiliseren om vooruit te komen".

"Ik wil u oprecht bedanken, voor uw echte, hartelijke zorgen om Rusland", zei Poetin in een toespraak, die door de staatstelevisie werd uitgezonden.

Voor Moskou eindigde het jaar met een van de zwaarste crises in de verhouding met Washington sinds het einde van de Koude Oorlog. Behalve de oorlogen in Syrië en Oekraïne en de activiteiten van de NAVO in Oost-Europa bedierven aantijgingen over Russische computerinbraken in de VS de sfeer. Bovendien kampt Rusland al twee jaar met een recessie.

"Het belangrijkste is dat wij in onszelf geloven, in onze eigen krachten en ons eigen land", zei Poetin.

Poetin bedankt Russen
Poetin bedankt Russen (Foto: ANP)

Erdogan: Turkije in nieuwe onafhankelijkheidsoorlog

De Turkse republiek is 93 jaar na haar oprichting verwikkeld in een "nieuwe onafhankelijkheidsoorlog", heeft president Erdogan gezegd in zijn nieuwjaarsrede. "De nationale eenheid, territoriale integriteit, instellingen, economie, buitenlandse politiek, kortom alle elementen die onze staat overeind houden worden scherp aangevallen", zei hij.

"Terreurorganisaties zijn slechts de zichtbare gezichten en werktuigen van deze strijd. Wij vechten in wezen tegen de machten achter deze organisaties." Om welke machten het zou gaan, verduidelijkte hij niet.

Erdogan noemde de poging tot staatsgreep in juli "de afschuwelijkste terreuraanslag" uit de geschiedenis van de republiek. "Het is Turkije gelukt uit deze catastrofe op te staan en een nieuw begin te maken."

Arrestaties
Erdogan stelde de Gülen-beweging verantwoordelijk voor de couppoging. In verband daarmee zijn meer dan 40.000 mensen opgepakt. Ook zijn tienduizenden mensen uit overheidsdienst ontslagen.

"Deze kankercellen" worden uit iedere laag van de samenleving verwijderd. De bevolking moet zich opmaken voor een lange strijd, maar de wil van het volk is daar sterk genoeg voor, zei de Turkse president.

'Turkije in nieuwe onafhankelijkheidsoorlog'
'Turkije in nieuwe onafhankelijkheidsoorlog' (Foto: ANP)

'Bottas brengt geheim bezoek aan Mercedes-fabriek'

De Finse Formule 1-coureur Valtteri Bottas zou vlak voor Kerst in het geheim een bezoek hebben gebracht aan de fabriek van het team van Mercedes. Motorsport zegt dat niet bevestigde bronnen dat hebben gemeld. Bottas lijkt de alsmaar grotere favoriet om het stoeltje van wereldkampioen Nico Rosberg bij Mercedes over te nemen, nadat de Duitser zijn afscheid eerder deze maand aankondigde.

Volgens de bronnen bracht Bottas een bezoekje aan de fabriek in Brackley, waarbij hij onder meer de cockpit van de auto voor 2017 uitgeprobeerd zou hebben. Ook zou hij al de nodige technische voorbereidingen hebben getroffen met de engineers waar hij volgend jaar mogelijk mee gaat werken. Of hij ook een contract getekend heeft is nog niet duidelijk, maar het lijkt een volgende grote stap voor Bottas richting het topteam.

Mercedes zelf is al een tijdje stil over de toekomstplannen, maar in de eerste weken van het nieuwe jaar wordt een aankondiging verwacht. Dat kan mogelijk zelfs al volgende week gebeuren. Williams wilde Bottas alleen laten gaan als ze een vervanger met ervaring zouden kunnen vinden, wat naar alle waarschijnlijkheid Felipe Massa gaat worden. De Braziliaan komt dan na een pensioen van een paar weken weer terug bij de renstal waar hij zijn loopbaan 'afsloot'. Pascal Wehrlein zal vermoedelijk bij Sauber gestald gaan worden door Mercedes, bij wie de jonge Duitser in het opleidingsprogramma zit. 

Pochettino: "Alli wordt één van de beste spelers ter wereld"

Mauricio Pochettino heeft veel vertrouwen in Dele Alli. De oefenmeester verwacht dat de jonge middenvelder kan uitgroeien tot de beste speler ter wereld.

Alli groeide vorig seizoen uit tot één van de smaakmakers van Tottenham Hotspur en ook dit seizoen laat het 20-jarige talent zijn kwaliteiten zien. In zeventien wedstrijden wist de middenvelder maar liefst zes keer het net te vinden. Als hij zo doorgaat, verwacht Pochettino dat hij uit kan groeien tot de beste speler ter wereld.

"Hij is zeker 60 miljoen euro waard", antwoorde Pochettino, toen een journalist vroeg naar de waarde van Alli. "Hij laat zien dat hij veel kwaliteiten heeft en hij is een talent dat moeilijk te vinden is in Europa. Hij is nog maar twintig jaar oud."

"Er bestaat geen twijfel over dat hij één van de beste spelers van Engeland gaat worden de komende tien á twaalf jaar. En Engeland staat gelijk aan Europa en misschien wel de hele wereld."

"Het is voor tegenstanders een moeilijke opgave om hem te stoppen. Hij heeft het hier erg naar zijn zin en hij wil titels winnen met Tottenham Hotspur", aldus Pochettino tijdens de persconferentie.

Will & Grace keert terug

De kogel is door de kerk. Er komt een vervolg op de successerie Will & Grace. Dat meldt acteur Leslie Jordan. Hij speelt in de serie de rol van Beverly Leslie. Er komen tien nieuwe afleveringen vertelde hij tijdens een interview aan het radiostation KPBS in San Diego.

Er gingen al een tijdje geruchten dat de comedyserie terug zou keren. NBC zond Will & Grace tussen 1998 en 2006 uit. In september verscheen er opeens een filmpje op YouTube waarin Will, Grace, Jack en Karen te zien waren. Het bleek te gaan om een verkiezingsspotje. De hernieuwde samenwerking zorgde voor allerlei geruchten. Vooral toen hoofdrolspeler Eric McCormack bekendmaakte dat de cast met NBC aan het onderhandelen was.

De opnames voor de afleveringen starten in juli en de comedy zal vooral gaan over de Amerikaanse politiek, onthulde Megan Mullally, een van de actrices die aan de serie is verbonden. Met Donald Trump als de nieuwe president kon de terugkeer van de comedyserie niet op een beter moment komen, liet de actrice zich tegenover PrideSource ontvallen.

Will & Grace keert terug
Will & Grace keert terug (Foto: BuzzE)

Noren kansloos in eerste etappe Tour de Ski

De eerste etappe van de Tour de Ski, de grootste meerdaagse langlaufwedstrijd, heeft geen enkele Noorse zege opgeleverd. De eerste etappe werd gehouden in het Zwitserse Val Müstair, waar een sprint in vrije stijl op het programma stond. Daarmee was het ook wel gelijk de grootste kans voor niet-Noren om een zege te pakken.

Bij de vrouwen viel gelijk een flinke verrassing te noteren. De Noorse Ingvild Flugstad Østberg wordt gezien als enige serieuze uitdaagster van favoriete Heidi Weng en zal vooral op de sprint en andere korte etappes het verschil moeten maken. Østberg werd echter al in de halve finales uitgeschakeld, terwijl Weng zich wél voor de finale plaatste. Daarin streed ze al snel voor de derde plek, want landgenote Maiken Caspersen Falla en de Zweedse Stina Nilsson gingen er vandoor. Nilsson is dit seizoen bezig aan een definitieve doorbraak en dat liet ze blijken: Falla was kansloos en moest genoegen nemen met plek twee, voor Weng.

Ook bij de mannen slaagde de Noorse favoriet erin de finale te halen: Martin Johnsrud Sundby eindigde daarin als vierde. Op de Rus Sergey Ustiugov stond de hele dag geen maat. Hij was in de kwalificaties ruim de beste en ook in de kwart- en halve finale domineerde hij. Daar kwam in de finale geen verandering in en dus kon de Rus een mooie zege bijschrijven. Federico Pellegrino uit Italië pakte de tweede plek, voor de Noor Finn Haagen Krogh. 

"Gasly verdient plek in Formule 1"

GP2-kampioen Pierre Gasly verdient een stoeltje in de Formule 1, zo stelt Rene Rosin. Rosin is de baas van Prema Power, waarmee Gasly dit jaar de GP2-titel veroverde. In zijn tweede volledige seizoen in de klasse hield hij teamgenoot Antonio Giovinazzi in de slotraces in Abu Dhabi van de titel. 

Gasly is een Red Bull-junior, maar bij Red Bull of Toro Rosso kan hij niet terecht. Voordat de Fransman kampioen werd had Toro Rosso al bekendgemaakt met Daniil Kvyat en Carlos Sainz verder te gaan. "Wat mij betreft is hij volledig klaar voor de F1, hij verdient er een stoeltje", beweert Rosin. "Ik zou hem graag snel in een hogere klasse zien", zegt hij over Gasly, die volgend seizoen in de Japanse Super Formula uit zal komen.

"Als hij een kans krijgt om ergens te rijden, moet hij die grijpen. Zo kan hij in vorm blijven, dingen blijven leren en de mensen bij Red Bull ervan overtuigen dat hij een F1-stoeltje verdient. Hij is in staat om dat voor elkaar te krijgen en hij is ook nog eens een echte teamspeler, iemand die keihard werkt binnen het team", klinkt het positief over de Fransman.

"Om eerlijk te zijn hadden we sinds de eerste tests die we met hem deden al door dat hij over een enorme kwaliteit beschikt over één rondje. Hij is ontzettend goed, misschien wel een van de besten over een enkel rondje. Hij is altijd erg goed voorbereid en werkt keihard om zo goed mogelijk aan de start te verschijnen", aldus Rosin, die zegt dat Gasly vooral wat 'race management' betreft nog wat liet liggen in het begin van het seizoen. "Maar ook daarop heeft hij zich enorm verbeterd." 

'Explosieven' gevonden in woonwijk Tilburg

De politie in Tilburg heeft zaterdag hulp ingeroepen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), nadat agenten midden in een woonwijk "explosieven" hadden gevonden. Of het om zwaar vuurwerk of ander materiaal gaat is nog onduidelijk. "Mogelijk gaat het om zelfgemaakt spul. Het is in elk geval zodanig zwaar dat we het aan de experts overlaten", zei een woordvoerder.

Uit voorzorg zijn ook de brandweer en ambulance naar de Munttorenstraat gedirigeerd. De politie ging op onderzoek uit na een tip, maar heeft nog niemand opgepakt.

De politie had het over een woning. Op foto's was te zien dat ook een garagebox werd doorzocht.

1,5 miljoen mensen Sydney luiden nu al Nieuwjaar in

Naar schatting 1,5 miljoen mensen hebben in de haven van Sydney zojuist het oude jaar uit- en het nieuwe jaar ingeluid. Dat gebeurde met maar liefst twee vuurwerkshows, een om 21.00 uur en een om middernacht Australische tijd. Daarvoor was gekozen zodat kinderen niet hoefden op te blijven of gewekt te worden. Voor een bedrag van 4,8 miljoen euro werd een kleine zeven ton vuurwerk de lucht in geschoten, meldden Australische media.

Tijdens de shows werd eer bewezen aan de de muzieklegendes Prince en David Bowie, die in 2016 overleden. Onder de klanken van 'A Space Oddity' werden met vuurwerk ruimteschepen en de planeet Saturnus uitgebeeld. Het vuurwerk van 21.00 uur verbeeldde onder meer 'Purple Rain' van Prince.

Rond het evenement waren extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Op de toegangswegen werden autobussen dwars geparkeerd, om aanslagen met vrachtwagens zoals in Nice en Berlijn te voorkomen.

1,5 miljoen mensen Sydney luiden Nieuwjaar in
1,5 miljoen mensen Sydney luiden Nieuwjaar in (Foto: ANP)

App waarschuwt voor gevaar aan zee

Een app die badgasten waarschuwt voor gevaarlijke stromingen aan het strand. De reddingsbrigade in Egmond werkt daar aan, nadat twee tieners afgelopen zomer waren verdronken.

De twee slachtoffers kwamen in een mui terecht. Dat is een geul in het zand voor de kust. Als het water bij eb wegstroomt, kunnen daar gevaarlijke stromingen ontstaan. Wie door zo'n stroming wordt gegrepen, kan er soms moeilijk aan ontsnappen. Met de app "kan je zien wanneer en waar een mui gaat stromen", zei Edwin Buis van de reddingsbrigade in Egmond tegen de regionale omroep NH.

De app kan misschien ook worden ingezet bij gevonden en verloren kinderen. De reddingsbrigade onderzoekt verder of een drone met een camera kan helpen. Allemaal in de hoop dat ongelukken verleden tijd zijn. "Het is straks de bedoeling dat het bijna onmogelijk is om niet te weten wat een mui is'', aldus Buis.

App waarschuwt voor gevaar aan zee
App waarschuwt voor gevaar aan zee (Foto: BuzzT)

Automobilist Helsinki rijdt mensen aan

Een autobestuurder heeft zaterdag in een buitenwijk van de Finse hoofdstad Helsinki met hoge snelheid een aantal mensen aangereden. Vier mensen raakten gewond, een van hen zwaar. Ook de bestuurder raakte gewond, meldden Finse media.

Het incident vond plaats bij een metrostation waar de auto langs het trottoir meerdere mensen en enkele auto's raakte. De politie gaat uit van een ongeluk en zegt dat er geen aanwijzingen van opzet zijn. Volgens een eerste onderzoek was de bestuurder, iemand van in de dertig, niet onder invloed van drugs of alcohol.

Finse media meldden dat de auto een kenteken uit Estland had.

Automobilist Helsinki rijdt mensen aan
Automobilist Helsinki rijdt mensen aan (Foto: ANP)

Rob van Daal: Oh Sylvana ging natuurlijk over Sylvana Simons

Rob van Daal, zanger van het liedje Oh Sylvana, wat voor veel ophef zorgde, geeft nu eindelijk toe dat het liedje over Sylvana Simons gaat. ''Natuurlijk ging het liedje over haar'', laat hij aan BN DeStem weten. Tot nu ontkende van Daal steeds dat het over de aandachtszoekster Simons ging, het liedje zou namelijk gaan over een Russisch meisje.

Het liegen over wie het liedje gaat was volgens de Etten-Leurse zanger een idee van zijn producer, Manfred Jongenelis. Hij wilde Sylvana Simons niet onnodig kwetsen. Het breekpunt was voor hem toen een man uit Kudelstaart een filmpje van het liedje maakte met daarbij schokkende beelden. ''Daar schrok ik erg van. Ik was heel bang dat ze mij aan dat filmpje zouden koppelen'', zegt hij.

Hij staat echter nog steeds achter het liedje en zingt het elk optreden. Gewoon een ludiek liedje, noemt hij het.

Trump Tweet: Gelukkig nieuwjaar, ook aan mijn vijanden

Alles wat president-elect Donald Trump tweet is meteen nieuws, aan de ene kant lachwekkend maar misschien ook wel heel erg slim van hemzelf. Vandaag in Trump Tweet: zijn nieuwjaarsgroeten, die ook aan zijn vijanden is gericht. 

In de tweet wenst hij iedereen een gelukkig nieuwjaar, ook zijn vijanden. ''Gelukkig nieuwjaar voor iedereen, inclusief mijn vele vijanden en degenen die het tegen mij opnamen en zo hard hebben verloren dat ze nu gewoon niet meer weten wat ze moeten doen.'' De nieuwe president van de Verenigde Staten eindigt zijn tweet met: ''Liefde!''


Mourinho: "Depay speelt niet omdat hij weg wil"

Er lijkt toch echt een einde te komen aan de samenwerking tussen Manchester United en Memphis Depay. De Nederlander heeft laten weten dat hij wil vertrekken bij de club.

Depay werd door Louis van Gaal naar Manchester gehaald, maar slaagde hier nooit te overtuigen. Dit seizoen komt de vleugelspeler niet voor in de plannen van José Mourinho, waardoor een vertrek de beste optie lijkt. De oud-speler van PSV heeft Mourinho inmiddels laten weten dat hij weg wil.

"De afgelopen maanden heb ik ervoor gekozen om hem weinig te laten spelen, omdat ik informatie en het gevoel kreeg dat hij in januari zou willen vertrekken", vertelde de trainer tijdens de persconferentie. "Dat beïnvloed zeker mijn beslissing."

"Als ik weet dat een speler wil vertrekken dan geef ik andere spelers de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. Dan geef ik spelers als Jesse Lingard, Henrikh Mkhitaryan en Anthony Martial de voorkeur, omdat ik weet dat zij zich voor honderd procent zullen inzetten."

Depay wordt de laatste weken aan veel verschillende clubs gelinkt. Ronald Koeman van Everton zou de vleugelspeler tijdelijk over willen nemen, maar Mourinho voelt niets voor een tijdelijk vertrek. Ook AS Roma zou in de race zijn voor de Nederlander.

Revanche Karjakin op Carlsen op WK blitzschaken

Sergej Karjakin heeft in Doha de wereldtitel blitzschaken veroverd. In de partijvorm met een bedenktijd van drie minuten plus twee seconden per zet klopte hij Magnus Carlsen.

Carlsen had voorafgaand aan de laatste speelronde nog een voorsprong van een half punt maar kwam niet verder dan een remise tegen de Hongaar Peter Leko. Karjakin won echter van de Georgiër Baadur Jobava waardoor beide op evenveel punten kwamen. Op basis van weerstandspunten ging de titel uiteindelijk naar Karjakin.

Karjakin neemt daarmee revanche voor het reguliere WK vorige maand, toen Carlsen de reguliere wereldtitel won door Karjakin in een tweekamp na een tiebreak te verslaan. Eerder deze week ging de tiel rapid (vijftien minuten speeltijd, plus tien seconden per zet) naar de Oekraïner Vassily Ivanstjoek, die op weerstandspunten Aleksandr Grisjoek uit Rusland en Carlsen achter zich hield.

LB: Floortje Dessing geeft het op...

Lekker Belangrijk; Nieuws dat je niet mag missen!

Floortje Dessing denkt niet dat ze nog gelukkig wordt in de liefde. De presentatrice zag het afgelopen jaar weer een relatie stranden. "Ik moet denk ik toch maar eens aan mezelf toegeven dat het er voor mij niet in zit, dat huisje, boompje, beestje", zei ze vrijdag in RTL Boulevard.

Floortje vindt het moeilijk om iemand te vinden "die het leven met mij leuk vindt". "Het is gewoon niet gelukt, ik geef het op."

Floortje Dessing verliest hoop in de liefde

Floortje Dessing verliest hoop in de liefde (Foto: BuzzE)

'Sir' Andy Murray en 'Sir' Mo Farah

Tennisser Andy Murray en atleet Mo Farah mogen voortaan 'Sir' voor hun naam zetten. De twee zijn vrijdag geridderd in de jaarlijke eindejaarslintjesregen van konining Elizabeth. Het zal ook betekenen dat de Britse pers de twee tot in den treure 'Sir' blijft noemen, zoals bijvoorbeeld ook bij ex-wielrenner Bradley Wiggins het geval is.

Murray kende een fantastisch 2016. In Rio de Janeiro prolongeerde hij zijn olympische titel, terwijl hij de leiding op de wereldranglijst overnam van Novak Djokovic. De 33-jarige Farah zorgde op de Spelen in Rio voor de tweede dubbel op rij op de 5000 en 10.000 meter: net als vier jaar geleden pakte hij twee keer goud. 

Naast Murray en Farah werden veel paralympisch en olympisch kampioenen onderscheidden. Onder meer atlete Jessica Ennis-Hill, olympisch zevenkampkampioene van 2012 en goed voor zilver in Rio, mag zich voortaan 'Dame' noemen. 

Opnieuw winst voor Wout van Aert

Wout van Aert heeft de cross in Bredene gewonnen. De Belg versloeg in een sprint zijn landgenoot Laurens Sweeck. Gianni Vermeersch veroverde de derde plaats. Bij de vrouwen won wereldkampioene Thalita de Jong.

Na de start was het eerst Tim Merlier aan de leiding. Even later werd die positie overgenomen door zijn ploeggenoot Wout van Aert met de Fransman Clément Venturini in zijn wiel. Daarna voerde de wereldkampioen de snelheid flink op maar dit bleef zonder resultaat.

Na een foutje van Van Aert zien Vermeersch, Venturini, Aernouts en Vanthourenhout hun kans schoon en slaan een klein gaatje. Uiteindelijk komt alles weer samen en springt Laurens Sweeck weg met in zijn wiel Van Aert.

Na een ronden lang duel tussen Sweeck en Van Aert werd de wedstrijd beslist met een sprint in het voordeel van de laatstgenoemde.

Van der Poel
Mathieu van der Poel stond als gevolg van zijn valpartij van gisteren niet aan de start. Ook de GP Sven Nys van komende zondag zal hij missen. Naar verwachting zal het NK veldrijden op zondag 8 januari zijn eerste wedstrijd zijn.

Einde tijdperk Rabobank
Thalita de Jong zegevierde met een ruime voorsprong in de vrouwenwedstrijd. Ze schonk hiermee haar ploegsponsor Rabobank een mooi afscheid. Na 20 jaar stopt de bank als sponsor van wielrennen.

Uitslag mannen
1. Wout van Aert (BEL)
2. Laurens Sweeck (BEL)
3. Gianni Vermeersch (BEL)
4. Clément Venturini (FRA)
5. Jens Adams (BEL)
6. Michael Vanthourenhout (BEL)
7. Jim Aernouts (BEL)
8. Tim Merlier (BEL)
9. Dieter Vanthourenhout (BEL)
10. Zdenek Stybar (CZE)

Uitslag vrouwen
1. Thalita de Jong (NED)
2. Ellen van Loy (BEL)
3. Jolien Verschueren (BEL)
4. Alicia Franck (BEL)
5. Joyce Vanderbeken (BEL)
6. Elle Anderson (USA)
7. Loes Sels (BEL)
8. Lindy van Anrooij (NED)
9. Karen Verhestraeten (BEL)
10. Anaïs Morichon (FRA)

PSV haalt Van Ginkel terug

PSV huurt voor de rest van het seizoen Marco van Ginkel. De 24-jarige middenvelder komt over van Chelsea en zal PSV naar de landstitel moeten gaan loodsen. 

In de winterstop van het seizoen 2015 - 2016 werd Van Ginkel ook naar Eindhoven gehaald. Het was het seizoen waarin PSV de tweede ronde van de Champions League wist te behalen en uiteindelijk met de landstitel aan de haal ging. Nu PSV alleen nog in de competitie actief is, zullen alle pijlen gericht worden op de eerste plaats. Momenteel staat PSV op een teleurstellende derde plaats met acht punten achterstand op koploper Feyenoord. 

Van Ginkel zal opnieuw het shirt van PSV aantrekken. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Van Ginkel zal opnieuw het shirt van PSV aantrekken. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Bij Tele2 is het al 2017

Tele2 kampt op oudejaarsdag met een storing, waardoor smartphones en televisies van klanten denken dat het al 2017 is. Ze zijn zaterdagochtend overgeschakeld van 31 december naar 1 januari. Als gevolg kunnen sommige klanten geen tv kijken.

De oorzaak is een verkeerde tijdsbepaling in het Tele2-netwerk. De provider meldt op zijn forum dat het bezig is de fout te herstellen "en al onze klanten een ongestoorde oudejaarsavond te geven".

Bij Tele2 is het al 2017
Bij Tele2 is het al 2017 (Foto: BuzzT)

Disney en Pixar winnen zaak om namaak Cars

Twee Chinese bedrijven moeten Walt Disney en Pixar een schadevergoeding van van 1,35 miljoen yuan (185.000 euro) betalen voor het namaken van elementen uit de succesfilms Cars en Cars 2. Dat heeft een rechtbank in Shanghai zaterdag bepaald, zo meldt het Chinese persbureau Xinhua.

Disney en Pixar hadden de Chinese bedrijven voor de rechter gesleept omdat de personages en posters van de Chinese tekenfilm The Autobots te veel leken op die van Cars. De rechter was het ermee eens dat de personages K1 en K2 wel heel veel gelijkenissen vertoonden met Cars-hoofdrolspelers Lightning McQueen en Francesco Bernoulli.

De rechtbank oordeelde dat de Chinese bedrijven hun activiteiten rondom de film onmiddellijk moeten stoppen en dat ze Disney en Pixar 1 miljoen yuan schadevergoeding moeten betalen. Daarbovenop moeten ze 350.000 yuan betalen, het bedrag dat de twee Amerikaanse bedrijven besteedden aan juridische kosten.

Disney en Pixar winnen zaak om namaak Cars
Disney en Pixar winnen zaak om namaak Cars (Foto: BuzzE)

Van Barneveld heeft zin in strijd met Van Gerwen

Darter Raymond van Barneveld staat zondag op Nieuwjaarsdag in de halve finale van het WK tegen zijn landgenoot Michael van Gerwen. Barney staat tegen de nummer één van de wereld voor een lastige opgave, maar heeft er zin in.

"Ik ben erg trots op mijn prestaties tot nu toe", aldus Van Barneveld na afloop van zijn kwartfinale tegen Phil Taylor, die hij besliste door 86 met bullseye te gooien. "Ik had meer verwacht van Phil, maar was ook niet helemaal op mijn gemak. Vooral in de laatste set zette ik hem in elk geval flink onder druk."

Om voor het eerst sinds 2009 weer de WK-finale te halen moet Van Barneveld zich zondag langs Van Gerwen zien te werken, de man die dit jaar alles aan gort gooide op de tour. "Ik speel straks tegen de beste speler ter wereld en daar heb ik erg veel zin in. Ik kan niet wachten om tegen hem te gaan spelen", sprak Van Barneveld. 

'Brexit' woord van het jaar voor Onze Taal

Voor het Genootschap Onze Taal is 'brexit' het woord van het jaar geworden. Het woord werd tot winnaar uitgeroepen door de leden en volgers van Onze Taal en de luisteraars van het radioprogramma De Taalstaat.

Op de tweede plaats eindigde 'boze witte man', zoals tegenwoordig iemand wordt genoemd die zich niet gehoord voelt als het gaat om belangrijke maatschappelijke vraagstukken. De derde plaats was voor 'nepnieuws'.

Vorig jaar was 'sjoemelsoftware' het woord van het jaar bij Onze Taal.

De Dikke van Dale riep anderhalve week geleden 'treitervlogger' uit tot woord van het jaar.

'Brexit' woord van het jaar voor Onze Taal
'Brexit' woord van het jaar voor Onze Taal (Foto: ANP)

"Kramer kan lullen, maar harder kan hij niet"

Schaatser Sven Kramer werd vrijdag op het Nederlands kampioenschap afstanden op de 10 kilometer verslagen door concurrent Jorrit Bergsma. Eerder had Kramer nog indruk gemaakt met zeges op de 1500 en 5000 meter, maar toch kon hij leven met de nederlaag tegen Bergsma.

"Ik wil altijd winnen, maar voor mij was dit geen race met het mes op de keel. Ik had de 1500 meter nog in de poten en het EK allround van komende week in mijn hoofd, dus reed ik niet een race zoals ik die zou willen."

Bergsma's coach Jillert Anema wilde het daar niet bij laten en gooide eens wat olie op het vuur. "Ik zei tegen Jorrit dat hij hem met 12.53 wel zou hebben. Van Kramer weet je dat hij de rondetijden naar beneden gooit aan het eind, omdat hij denkt dat mensen dan onder de indruk zijn. Het feit is echter dat hij niet harder kan dan 12.53, dus hij kan wel lullen, maar harder kan hij niet", aldus Anema terwijl hij enkele meters naast Kramer stond.

Kramer zelf kon zich er allemaal niet zo druk om maken. "Jillert Anema is wel de laatste voor wie ik schaats, die kan ik niet zo serieus nemen. Hij is vast een goede coach voor Jorrit, maar dan houdt het wel op", klonk het vinnig. Bergsma gaf aan het gevecht liever gewoon op de plek te houden waar het thuishoort: de ijsbaan. "Ik ben niet echt gevoelig voor zo'n 'Koude Oorlog'", aldus de Nederlands kampioen. "Ik ben het wel met Jillert eens dat ik op de 10 kilometer beter ben dan Sven." 

Tekenaar Bambi overleden

De Chinees-Amerikaanse tekenaar Tyrus Wong is vrijdag overleden. Hij was degene die de animatiefilm Bambi uit 1942 zijn definitieve uiterlijk gaf, met weelderige landschapsschilderingen die meer met verf gesuggereerd dan echt getekend waren.

Het Walt Disney Museum meldde zaterdag diep geraakt te zijn door het overlijden van Wong. De tekenaar was 106.

Als Aziatische immigrant had Wong veel te maken met racisme. Daardoor was lange tijd na het uitkomen van Bambi niet bekend dat hij de film over het legendarische hertje had vormgegeven. Pas in 2001 werd Tyrus Wong uitgeroepen tot 'Disney Legende'.

Kort na het uitkomen van Bambi werd Wong ontslagen bij Disney in de nasleep van een grote staking van de tekenaars, waaraan hij zelf niet had meegedaan maar waardoor de arbeidsverhoudingen ernstig waren verstoord.

Later werkte Wong als tekenaar voor Warner Brothers. Ook tekende hij kerstkaarten voor Hallmark en beschilderde hij vliegers.

Tekenaar Bambi overleden
Tekenaar Bambi overleden (Foto: ANP)

Van Gerwen: "Nu nog een negendarter"

Voor Michael van Gerwen verloopt het wereldkampioenschap darts van de PDC voorlopig op rolletjes. Vrijdagavond plaatste hij zich voor de halve finales na een duidelijke 5-1 zege op de Noord-Ier Daryl Gurney. 

Van Gerwen gooide in de partij twee keer de maximale finish van 170 uit, wat hij dit toernooi nu al drie keer gedaan heeft. "Nu wil ik nog een negendarter gooien", sprak de Nederlander, duidend op de 'perfecte' leg: 501 punten uitgooien met negen pijlen. Een paar keer mocht iemand dit toernooi al gooien voor de negendarter, maar niemand kwam voorbij de achtste pijl.

"Natuurlijk is de wereldtitel wel mijn hoofddoel. Ik heb nog niks te vieren nu, maar ik ben wel weer een stap dichter bij het uiteindelijke doel", aldus Van Gerwen. "Het WK is altijd iets speciaals, als ik naar het podium loop staat het kippenvel op mijn armen." De nummer één van de wereld won dit jaar bijna alles wat er te winnen viel en hoopt dat nu te bekronen met zijn tweede wereldtitel, nadat hij in 2014 al eens de beste was.

Gary Anderson won de afgelopen twee jaar. De Schot speelt de halve finale tegen landgenoot Peter Wright, Van Gerwen staat op Nieuwjaarsdag tegenover Raymond van Barneveld.

Waterpeil Maas bij Gennep daalt nog

Het gevaar voor de woonboten in de Paesplas bij Gennep is nog niet geweken. Het waterpeil in de Maas tussen Grave en Sambeek is nog aan het dalen en bereikt in de loop van zaterdagmiddag pas het laagste peil. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente Gennep gezegd na overleg met Rijkswaterstaat.

Een deel van de woonboten in de plas komt dus zaterdag nog wat schever te hangen dan toch al het geval was. Het gaat om schepen die niet kunnen worden losgemaakt van de kade. Op drie boten staan pompen die kunnen worden ingezet als de boten water zouden maken. Dat is tot nu toe bij een van de drie gebeurd. De bewoners hebben de nacht doorgebracht bij familie, vrienden of in een hotel. In de Paesplas liggen in totaal 17 woonschepen.

De waterstand in de Maas tussen Grave en Sambeek is meters gedaald nadat donderdagavond een binnenvaartschip tegen de stuw bij Grave was gevaren.

Waterpeil Maas bij Gennep daalt nog
Waterpeil Maas bij Gennep daalt nog (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 52

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is cremo_06 met het volgende onderschrift: "I love big balls!"

De opgave van deze week:

Swansea City-speler Stephen Kingsley heeft schijnbaar een goed gesprek met de assistent scheidsrechter, waar hebben beide heren het over? (Pro Shots / Action Images)
Swansea City-speler Stephen Kingsley heeft schijnbaar een goed gesprek met de assistent scheidsrechter, waar hebben beide heren het over? (Pro Shots / Action Images)

Ziyech: "Topclub uit topcompetitie is mijn doel"

Hakim Ziyech is niet van plan om lang voor Ajax te spelen. De zomeraanwinst wil zo snel mogelijk de overstap maken naar een topcompetitie.

De aanvallende middenvelder maakte afgelopen zomer de overstap van FC Twente naar Ajax. Ziyech heeft het naar zijn zin bij de club uit Amsterdam, maar verwacht niet lang voor de ploeg uit te komen. De creatieveling ziet Ajax als een opstap naar het buitenland.

"Als ik mijn vijfjarige contract uitdien bij Ajax heb ik het niet goed gedaan", vertelde Ziyech in gesprek met de Volkskrant. "Een topclub uit een topcompetitie is mijn doel. Daarom heb ik voor Ajax gekozen. Zo kom ik daar makkelijker binnen."

Daarnaast hoopt Ziyech zich de komende jaren te blijven ontwikkelen en ooit net zo goed te worden als Mesut Özil. "Hij is echt mijn voorbeeld. Laatst scoorde hij met zijn hoofd en dan wil ik dat ook. Hij heeft dat nonchalante. Hij doet iets geniaals, maar het lijkt alsof het hem geen moeite kost. Hij is van een heel andere kwaliteit dan ik ben", aldus Ziyech.

Belg koopt hoed van Michael Jackson

De witte Fedora hoed die Michael Jackson heeft gedragen in de officiële videoclip van zijn hit Smooth Criminal is bij Catawiki geveild voor 10.000 euro. Een Belg kocht de hoed.

Tijdens de opnames van de clip droeg Michael een aantal van deze hoeden. Die had hij speciaal laten maken. Na afloop van de opnames gaf The King of Pop dit exemplaar aan zijn voormalig manager, laat Catawiki weten. Bijzonder is dat de zanger de binnenkant van de hoed heeft gesigneerd met 'Love Michael Jackson'.

Vanuit de hele wereld was er belangstelling voor de gleufhoed. Volgens Catawiki is sinds zijn dood de waarde van persoonlijke eigendommen van Michael Jackson toegenomen. Verzamelaars betalen soms flinke bedragen om gedragen kledingstukken van hem in bezit te krijgen. De verwachte opbrengst werd dan ook gehaald.

Bertens opent nieuw tennisjaar in Auckland tegen Davis

Het nieuwe tennisjaar staat voor de deur en Kiki Bertens begint haar seizoen in Auckland. De als vijfde geplaatste Nederlandse treft in de eerste ronde Lauren Davis, zo bleek tijdens de loting van het Nieuw-Zeelandse WTA-toernooi.

Bertens is de nummer 22 van de wereld, Davis staat 61ste. Vorig jaar troffen beide dames elkaar ook in Auckland, toen in de kwalificaties. Bertens won toen met 6-4 en 6-2. De nummer één van Nederland doet voor de vierde keer mee aan het toernooi in Auckland. De afgelopen twee jaar verloor ze in de eerste ronde. In 2012 wist Bertens de kwartfinales te behalen.

Als Bertens wint, treft ze de Japanse Kurumi Nara of de Duitse Antonia Lottner. Serena Williams is ook van de partij bij het toernooi in Nieuw-Zeeland en is als eerste geplaatst. Haar zus Venus opent ook haar seizoen in Auckland en is als tweede geplaatst. 

Gewonden door carbidschieten in Friesland

In Friesland zijn zaterdag twee mensen gewond geraakt door carbidschieten. In Molenend liep iemand verwondingen op aan zijn been, in Broeksterwoude kreeg iemand ernstig letsel aan zijn gezicht.

De politie Noordoost Fryslan roept mensen op voorzichtig te zijn. Er zijn zo veel meldingen van overlast door vuurwerk en carbid dat agenten niet overal op af kunnen gaan, aldus de politie op Facebook.

Gewonden door carbidschieten in Friesland
Gewonden door carbidschieten in Friesland (Foto: ANP)

Topbokser half jaar geschorst voor verven haar

Topbokser Lazaro Alvarez heeft een opmerkelijke schorsing aan zijn broek hangen. De Cubaan die op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro brons won in het lichtgewicht verfde onlangs zijn haar en dat was niet de bedoeling, zo oordeelde de Cubaanse boksbond.

Alvarez is voor een half jaar geschorst en is uit het Cubaanse nationale team gezet. Ook heeft men hem uit de lijst met de tien beste Cubaanse sporters van het jaar gehaald, waar hij door zijn olympische medaille in opgenomen was. Cuba is een grootmacht in het amateurboksen en won in Rio drie keer olympisch goud.

"Ik verfde mijn haar om religieuze redenen", aldus Alvarez. "Men zei eerst dat de schorsing was om disciplinaire redenen, maar dat bleek niet zo te zijn. Het ging echt om het verven van mijn haar, iets wat in de Cubaanse bokswereld niet is toegestaan. Ik deed het vanwege religie en niet vanwege mode", verdedigt de bokser zich.

"Het is wel 'een ding' voor mij om geschorst te zijn om iets wat helemaal niks met mijn resultaten te maken heeft. Ik heb nog een voorstel aan coach Rolando Acebal gedaan om aan de andere atleten uit te leggen dat mijn haar vanwege een bepaalde tijdsperiode geverfd was, maar dat werd niet geaccepteerd. Het enige wat ze konden doen was mij wegsturen voor een half jaar", treurt Alvarez. 

Van der Poel: "Vallen hoort bij mijn stijl, dat pas ik niet aan"

Veldrijder Mathieu van der Poel ging eerder deze week in Loenhout zwaar onderuit. Toch is hij daar niet echt door van zijn stuk gebracht. "Dit blijft niet hangen, het is gebeurd en ik kan het niet veranderen, maar het is ook weer voorbij", zegt hij tegenover Sporza.

"Dit soort dingen gebeuren wel eens als je volop aan het strijden bent", aldus de Nederlandse ex-wereldkampioen. "Door mijn manier van crossen horen valpartijen er een beetje bij, maar dat neemt het plezier niet weg voor mij."

Op Nieuwjaarsdag zal Van der Poel er zondag niet bij zijn vanwege de naweeën van zijn val, maar op het NK wil hij er wel bij zijn. "In Sint-Michielsgestel wil ik mijn nationale kampioenstrui verdedigen."

Nicole Buch maakt nieuwe bajesserie

Nicole Buch komt met nieuwe afleveringen van haar gevangenisserie Buch buiten de Bajes. Ze volgt veelplegers van delicten die veel impact hebben gehad op weg naar een nieuw leven buiten de gevangenis.

Nicole begon de serie een paar jaar geleden met haar man Menno. Na zijn overlijden in 2014 zette ze de reeks voort. In de nieuwe serie komt de roofoverval die Nicole en Menno in 2014 kregen te verwerken. In De Telegraaf vertelt ze over die aangrijpende gebeurtenis. "We zaten gevangen in ons eigen huis. Menno werd tegen de grond gegooid en kreeg een priem in zijn nek. Tegenover mij stond iemand met een breekijzer. Een ander richtte een pistool beurtelings op mij en op Menno", vertelt ze. Uiteindelijk gaf het stel de horlogeverzameling van Menno aan de overvallers. Die vluchtten en zijn tot op heden niet gepakt.

Vanuit haar eigen ervaring zoekt Nicole in Buiten de Bajes naar hetgeen de daders van zulk soort overvallen bezielt. "Het zijn natuurlijk klootzakjes als ze zo een pistool op je hoofd zetten." In haar programma confronteert Nicole daders met de gevolgen die hun misdrijven voor de slachtoffers hebben.

Ze verdiepte zich ook in de achtergronden van de overvallers. Daaruit leerde ze dat het heel belangrijk is dat mensen echte kansen krijgen in het leven. De veelplegers die ze sprak, komen vaak uit gebroken gezinnen. Hun thuissituatie brengt ze in de problemen. "Als jij nooit leert om je wekker te zetten, je agenda bij te houden en je groeit zonder thuishaven op, kom je op straat in een andere omgeving terecht", legt ze uit. "Ze hebben geen idee dat in Nederland een inkomen van 1500 euro normaal is. Zij rekenen: dat heb je ook bij elkaar als je twee, drie dagen ergens naar binnenrent."

Nicole Buch maakt nieuwe bajesserie
Nicole Buch maakt nieuwe bajesserie (Foto: BuzzE)

Kamp: 2016 was jaar om trots op te zijn

Het afgelopen jaar was economisch gezien een jaar om trots op te zijn. Dat zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken in een terugblik op 2016. De Nederlandse economie groeide tot het niveau van voor de crisis, het aantal banen nam toe en de daling van de werkloosheid zette door, aldus Kamp. Ook is ons land in Europa voorop gaan lopen op het gebied van innovatie en is Nederland van alle EU-landen de meest concurrerende economie.

Kamp stipt aan dat in 2016 een aantal grote winkelketens failliet is gegaan. "Maar gelukkig biedt de aantrekkende economie ook nieuwe kansen voor hen die hun baan kwijtraakten", zegt de minister.

In de eerste drie kwartalen nam de economische groei telkens met 0,7 procent toe ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Over heel 2016 komt de groei uit boven de 2 procent. Sinds begin dit jaar daalde de werkloosheid met 86.000 mensen en steeg het aantal banen met 150.000. Dat zijn wat Kamp betreft de belangrijkse resultaten van het afgelopen jaar.

Hij wijst erop dat het kabinet dit jaar zijn best heeft gedaan om het aantal regels te verminderen voor bedrijven en particulieren. Dat heeft vooral tot resultaten geleid in de zorg, de kinderopvang en de bouw.

Kamp: 2016 was jaar om trots op te zijn
Kamp: 2016 was jaar om trots op te zijn (Foto: ANP)

Verdachte schietpartij Hellevoetsluis vast

Een verdachte van betrokkenheid bij een dodelijk schietincident in Hellevoetsluis is aangehouden. De politie liet zaterdag weten dat de 29-jarige man uit Hellevoetsluis zich zelf bij de politie heeft gemeld. De politie zoekt nog zeker twee andere verdachten.

Bij het schietincident, op tweede kerstdag, vielen twee doden. Het eerste slachtoffer, een 29-jarige man uit Hellevoetsluis, overleed dezelfde avond nog aan zijn verwondingen. Een 22-jarige Rotterdammer stierf later die nacht in het ziekenhuis. De mannen waren op bezoek in een woning aan de Branding en daar is geschoten.

Verdachte schietpartij Hellevoetsluis vast
Verdachte schietpartij Hellevoetsluis vast (Foto: ANP)

Tour de Ski gaat van start, Noorwegen vs Noorwegen

Waar de schansspringers de Vierschansentournee hebben, hebben de langlaufers de Tour de Ski als hoogtepunt van de kalender. Zaterdag gaat in Zwitserland de elfde editie van de etappewedstrijd van start met de eerste van zeven etappes: een sprint in de vrije stijl in Val Müstair.

Het lijkt een behoorlijk Noorse strijd te worden. Bij de mannen is Martin Johnsrud Sundby de grote favoriet. De World Cup-leider was aanvankelijk titelverdediger, maar door een dopingzaak raakte hij zijn winst van vorig seizoen kwijt. Die ging daardoor naar Petter Northug, in 2015 ook al de winnaar. Met Northug komen we gelijk bij de enige langlaufer ter wereld die alle 75 etappes van de Tour de Ski tot nu toe is gestart. Aan die mooie reeks zal zaterdagmiddag echter een einde komen: Northug verkeert in een diepe vormcrisis en zit thuis overtraind op de bank.

Finn Haagen Krogh lijkt Sundby's voornaamste uitdager te zijn, hoewel ook de Rus Sergey Ustyugov recentelijk een ijzersterke vorm liet zien. Outsiders zijn verder onder meer de Zweed Marcus Hellner, Matti Heikkinen uit Finland en de Zwitserse drievoudig winnaar Dario Cologna. 

Waar bij de mannen nog sprake lijkt van de nodige spanning, is dat bij de vrouwen op voorhand ver te zoeken. Heidi Weng is duidelijk de sterkste langlaufster van het moment, nadat ze jarenlang in de schaduw van Marit Bjørgen en Therese Johaug stond. Bjørgen heeft er voor gekozen de Tour de Ski over te slaan, terwijl Johaug dat vanwege een dopingzaak wat minder vrijwillig doet. Weng's landgenote Ingvild Flugstad Østberg kan haar op de kortere etappes zeker bijhouden en vooral op de sprint zelfs verslaan, maar de vraag is of ze dat voordeel op de langere etappes en de loodzware slotklim naar Alpe Cermis om kan zetten in de eindzege.

Er is eigenlijk maar één niet-Noorse die, als alles mee zit, een gevaar kan vormen: Krista Pärmäkoski uit Finland, de nummer drie in de World Cup en ijzersterk in klassieke stijl. De Amerikaanse Jessica Diggins is dit seizoen bloedsnel op de vrije stijl, maar in de klassieke loipes zal ze naar alle waarschijnlijkheid tijd verliezen. 

Alles is live te zien op Eurosport en de Duitse TV, zaterdag rond 14.45 uur beginnend met de finales van de eerste etappe. Om je op weg te helpen wat het 'hoe, wat en wanneer' betreft hebben we de etappes voor je op een rij gezet:

Etappe 1 - 31 december: Val Müstair (Zwitserland) - Sprint, vrije stijl
We starten met de kwalificatie, zoals in elke sprintwedstrijd: iedereen legt het parcours zo snel mogelijk af, één voor één. De beste dertig gaan door naar de kwartfinales. Daar wordt in series van zes gestart, waarbij de beste twee van elke kwartfinale zich plaatsen voor de halve finales, samen met de twee snelste verliezers. Hetzelfde geldt voor de halve finales, waarna de finale van zes langlaufers de winnaar zal bepalen. Iedereen die in de kwartfinales komt krijgt bonusseconden voor het algemeen klassement, met een volle minuut voor de winnaar van de dag.

Etappe 2  - 1 januari: Val Müstair (Zwitserland) - Massastart, klassieke stijl
De mannen leggen tien kilometer af, voor de vrouwen staat vijf kilometer op het programma. Onderweg zijn bij de tussensprints bonificatieseconden te verdienen, net als voor de top-3 bij de finish.

Etappe 3 - 3 januari: Oberstdorf (Duitsland) - Skiatlon 
De derde etappe bestaat uit een skiatlon: de eerste helft in klassieke stijl, waarna de ski's gewisseld worden en de tweede helft in vrije stijl afgelegd wordt. In totaal tien kilometer voor de vrouwen, twintig voor de mannen. Ook hier start men tegelijk en de bonificatieseconden zijn hetzelfde als in de massastart.

Etappe 4 - 4 januari: Oberstdorf (Duitsland) - Achtervolging, vrije stijl
In de achtervolging start men met de tijdverschillen in het huidige klassement. De leider start dus als eerste, de nummer twee start na het aantal seconden dat hij of zij achter staat in het klassement. Aan de finish zijn wederom bonificatieseconden te verdienen

Etappe 5 - 6 januari: Toblach/Dobbiaco (Italië) - Intervalstart, vrije stijl
De naam zegt het al: in de intervalstart start men met vaste tussenpozen en gaat het om de snelste tijd. Perfect vergelijkbaar met een tijdrit in het wielrennen dus. Voor de vrouwen gaat het om vijf kilometer, de mannen leggen de dubbele afstand af en de bonificatieseconden gelden ook hier weer.

Etappe 6 - 7 januari: Val di Fiemme (Italië) - Massastart, klassieke stijl
Het parcours is uiteraard anders, verder is de opzet exact hetzelfde als de tweede etappe: iedereen start tegelijk, wie als eerste over de finish komt wint de etappe en er zijn bonificatieseconden te pakken.

Etappe 7 - 8 januari: Val di Fiemme (Italië) - Achtervolging, vrije stijl, Alpe Cermis
De slotetappe van de Tour de Ski is een van de zwaarste langlaufwedstrijden op de kalender. 'Slechts' negen kilometer, zowel voor de vrouwen als de mannen, maar het parcours is ongelooflijk zwaar: het begint met een vlak stuk, waarna men steil omhoog gaat, de beruchte Alpe Cermis op. Zeer zware stijgingspercentages zorgen vaak voor bijna stilstaande langlaufers. Er wordt gestart met de verschillen uit het klassement, dus het is erg makkelijk te volgen: wie als eerste de Alpe Cermis trotseert wint de Tour de Ski.

 

Beelden van de ongelooflijk zware slotklim op de Alpe Cermis (Bron: YouTube)

Twee gewonden bij steekpartij Nijmegen

In Nijmegen zijn vijf mensen gearresteerd na een steekpartij in een woning aan de Newtonstraat. Onder hen zijn twee mensen met steekwonden.

De politie ging in de nacht van vrijdag op zaterdag af op een melding over een hevige ruzie. Bij aankomst zagen agenten twee mannen weglopen die onder de bloedvlekken zaten. Een van hen had steekwonden. In de woning waren een man en een vrouw, ook onder de bloedvlekken. Later die nacht werd in de buurt nog een man met steekwonden aangetroffen. Alle vijf zijn gearresteerd en de politie zoekt uit wie welke rol heeft gespeeld bij het incident.

De arrestanten zijn vier mannen en een vrouw in de leeftijd van 18 tot en met 24 jaar, afkomstig uit Enschede, Nijmegen en Zutphen.

Twee gewonden bij steekpartij Nijmegen
Twee gewonden bij steekpartij Nijmegen (Foto: ANP)

Toprak Yalçiner wil terug in GTST

Toprak Yalçiner wil graag terug in GTST. Dat zegt ze in een interview. "Als de schrijvers zin hebben om het iedereen in Meerdijk weer even moeilijk te laten maken door de terugkomst van Nuran, dan zeg ik zeker geen nee", zegt de actrice.

Toprak zegt GTST niet echt te missen. Dat komt omdat ze nu met andere leuke dingen bezig is. "Maar ik mis het spelen in de soap weleens", laat ze zich ontvallen. Overigens heeft ze het nu druk met de serie Centraal Medisch Centrum (CMC). Het is alleen nog niet helemaal zeker of er een tweede seizoen komt. Volgens de actrice wordt daar binnenkort een beslissing over genomen.

In CMC speelt Toprak een hoofdverpleegkundige. Maar als het kan, zou ze ook wel eens een gevaarlijke vrouw willen spelen. "Iets duisters, of iets in de onderwereld", legt ze uit. Een andere wens is dat ze een rol krijgt waarin ze er heel anders uit moet zien. "Dat je qua haar en make-up ineens heel anders bent dan normaal."

In het gesprek met YourDailyLife.nl komt Toprak ook nog even terug op het incident in Carlo's TV Café. De presentator liet per ongeluk verkeerde foto's zien uit de naaktshoot die de actrice deed voor JFK Magazine. "Ik was niet boos", zegt ze. "Boosheid heeft geen zin. Het enige wat ik dacht was: ik moet mijn agent nu meteen bellen. En gelukkig werd het opgelost."

Toprak Yalçiner wil terug in GTST
Toprak Yalçiner wil terug in GTST (Foto: BuzzE)

Eva Jinek hekelt vragen over kinderwens

Eva Jinek vindt het "ongepast en ongemanierd" om in interviews te vragen naar iemands kinderwens. "Mensen vragen het aan je alsof je vraagt wat je vanavond gaat eten", zegt ze in AD Magazine.

"Vanuit de behoefte om iemand tegemoet te komen heb ik er altijd antwoord op gegeven, maar ik word nu steeds kwader als het mij of mijn vrouwelijke collega's van een bepaalde leeftijd wordt gevraagd", legt de talkshowpresentatrice uit. "Ik wil een punt maken en zal die vraag als journalist ook niet meer stellen."

"Misschien is de drempel om naar intieme dingen te vragen bij vrouwen wel lager", zegt Eva. "Ik geloof niet dat journalisten van Jeroen Pauw ooit willen weten hoe laat hij opstaat, of hij gaat sporten en wat hij eet. Daar wordt mij wel naar gevraagd."

Eva werd dit jaar verliefd op Dexter van Voorn, de producer waarmee ze door Amerika trok voor het programma De Verenigde Staten van Eva. Ze voorziet geen problemen als ze haar tijd moet verdelen tussen hem en haar dagelijkse talkshow. "Dexie, mijn liefje. Die weet toch met welke vrouw hij te maken heeft? Hij zit ook in het vak, dat helpt. Op jaarbasis ben ik straks twee keer drie maanden heel druk en is de aandacht niet zo groot, maar tegelijkertijd ben ik de andere helft van het jaar vol beschikbaar. Dan kan ik met hem lunchen, de dagelijkse boodschappen doen, voor hem koken. Dat is een luxe die ook niet iedereen heeft. Dit is de werkelijkheid waarin deze relatie moet plaatsvinden."

Eva Jinek keert maandag terug op tv met haar dagelijkse talkshow Jinek. In het nieuwe jaar wisselen Jinek en Pauw elkaar af en is er het hele jaar door een latenighttalkshow op NPO 1.

Eva Jinek hekelt vragen over kinderwens
Eva Jinek hekelt vragen over kinderwens (Foto: BuzzE)

Wenger: "Premier League-seizoen is een teleurstelling"

Arsène Wenger verwacht meer Arsenal en de andere topclubs uit de Premier League. De oefenmeester vindt het niveau van de competitie tegenvallen.

In Engeland wordt iedere transferperiode flink met geld gesmeten, maar Wenger vindt niet dat de Premier League er dit seizoen op vooruit is gegaan. De Fransman verwacht meer van de Engelse competitie.

"We spelen in een competitie met de beste trainers ter wereld, maar tot nu toe is het op ieder vlak een teleurstelling geweest", vertelde Wenger tegenover de aanwezige media. "Het moest een geweldig jaar worden, maar er zijn maar weinig goede wedstrijden gespeeld."

"Niemand zal een duel van dit seizoen onthouden. Een Premier League-seizoen heeft altijd twee of drie spectaculaire wedstrijden die nog lang herinnerd worden, maar tot nu toe zijn we daar niet in geslaagd. Ik heb het gevoel dat de competitie tot veel meer in staat is. Hierbij praat ik ook over mezelf."

Wenger denkt echter de reden te weten waardoor het niveau van de Premier League tegenvalt. "Er gaat zoveel geld om in de competitie, dat iedere wedstrijd belangrijk is geworden en iedere manager onder druk staat. Hierdoor is niet verliezen het belangrijkst. Het verschil tussen de topclubs en de overige clubs is kleiner geworden. Ieder team is nu van topkwaliteit", aldus Wenger.

Schade aan stuw Grave met camera onderzocht

Rijkswaterstaat bekijkt in de loop van zaterdag wat de precieze schade is aan de stuw bij Grave, die donderdagavond beschadigd raakte toen er een schip tegenaan voer. Er wordt onder meer onderzoek gedaan met onderwatercamera's.

In de middag moet dan duidelijk zijn of en hoe de schuiven van de stuw kunnen worden gerepareerd en hoe lang dat gaat duren, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Door de aanvaring is de stuw lekgeslagen, waardoor het waterpeil van de Maas tussen Grave en Sambeek enige meters is gedaald. Er is voorlopig geen scheepvaartverkeer mogelijk op dat deel van de Maas.

In de Maas liggen zeven stuwen, waarmee het waterniveau op peil wordt gehouden. Dat is nodig vanwege het hoogteverschil in het Limburgse landschap.

Schade aan stuw Grave met camera onderzocht
Schade aan stuw Grave met camera onderzocht (Foto: ANP)

Het kutseizoen van Ferrari samengevat

Het Formule 1-seizoen 2016 was niet bepaald het seizoen van Ferrari. In Australië leken ze er nog erg goed bij te zitten, maar Vettel's kans op een overwinning werd weggegooid. 

Vervolgens waren er motorproblemen, bandenproblemen, strategieproblemen, coureursproblemen, blauwevlagproblemen, Kvyatproblemen...noem iets en het ging fout voor Ferrari, vaak terwijl ze in een prima positie lagen. Räikkönen leek er nog wel mee om te kunnen gaan, koel als hij is, maar Vettel ging met enige regelmaat door het lint. "Blue flags!" en "Come oooon!" waren veelgehoorde uitspraken. Puur op kwaliteit wist de Duitser nog een vierde plek in de titelstrijd uit het vuur te slepen. 

Op de muziek van 'The Sound of Silence' is het kloteseizoen van Ferrari in onderstaand filmpje samengevat. Kijk en huiver - of geniet, afhankelijk van je voorkeur - en neem het vooral niet al te serieus.

(Bron: YouTube)

Rebellen dreigen met opzeggen bestand

Syrische rebellengroepen hebben zaterdag gezegd dat ze het bestand nietig verklaren als regeringstroepen en hun bondgenoten niet ophouden met het schenden van het staakt-het-vuren.

In sommige gebieden zijn de gevechten en luchtaanvallen gewoon doorgegaan, sinds donderdagavond 23.00 Nederlandse tijd een wapenstilstand van kracht werd door toedoen van Rusland en Turkije.

"Herhaaldelijke schendingen door het regime met bombardementen en aanvallen op gebieden die onder controle staan van oppositie zullen het bestand nietig en ongeldig maken", luidt de schriftelijke verklaring van enkele rebellengroepen.

Rebellen dreigen met opzeggen bestand
Rebellen dreigen met opzeggen bestand (Foto: ANP)

"Maak Formule 1-auto's veiliger en laat ze 450 km/h rijden"

Voormalig Formule 1-coureur Alexander Wurz heeft een apart voorstel gedaan. De Oostenrijker, voorzitter van de Grand Prix Drivers' Association, stelt dat men de auto's veiliger moet maken. Zo kunnen de snelheden dan opgevoerd worden tot wel 450 kilometer per uur.

Wurz zou graag een enorme toename in downforce en topsnelheid zien, maar zegt er wel bij dat dat alleen mogelijk is als de kans op blessures flink kleiner wordt. "Als ik een visionair voor de Formule 1 was, zou ik de auto's veel sneller, maar ook veel veiliger maken", spreekt Wurz. "Maar dan bedoel ik ook echt veel sneller. We kunnen auto's maken die de 450 kilometer per uur halen en veel meer downforce hebben. Als de auto's dan ook nog eens veiliger zijn, kunnen we op de meest extreme circuits rijden, waaronder circuits midden in steden."

Wurz was een groot voorstander van de introductie van de controversiële 'halo' in 2017, maar dat werd uitgesteld naar 2018. Als de Formule 1 veiliger wordt gemaakt, zou men een aantal regels en opties weg kunnen gooien die de boel minder interessant maken voor fans. "We zouden dan geen enorme uitrijstroken nodig hebben en dus zit je dan ook niet met dat gedoe rond het afsnijden van de baan, waar niemand meer iets van snapt. Het belangrijkste is dat de fans thuis moeten denken 'dat zou ik nooit kunnen doen, dat kunnen alleen de meest dappere en kundige coureurs'", aldus Wurz.

"De rest zou me dan niet meer kunnen schelen, want de fan in mij zou dan tevreden zijn. We zijn nu zo ver weg van spanning en sensatie. Als de veiligheid niet beter wordt, moet de racedirecteur met saaie regels blijven komen, omdat hij niet de gevangenis in wil als er iets fout gaat. Mijn mening is dan ook simpel: maak de auto's veiliger en ga helemaal los met de rest. Dat kan dan, want de risico's voor mensenlevens worden dan kleiner. Het blijft altijd gevaarlijk met deze snelheden, maar daar werken we dan ook nog aan", zegt de Oostenrijker. 

Wurz laat verder nergens weten hoe een Formule 1-auto dusdanig veilig gemaakt moet worden dat racen met 450 kilometer per uur minder risico's met zich meebrengt. 

Javier Guzman hoopt op veel kijkers

Zaterdagavond gaat een droom in vervulling voor cabaretier Javier Guzman. Dan is zijn eerste oudejaarsconference te zien bij RTL 4. Javier hoopt dat veel mensen gaan kijken naar Zonde(r) Voornemens. "Wat ik zeg moet gehoord en gezien worden", zegt hij stellig.

Javier noemt 2016 'een donker jaar'. Ook over 2017 is hij niet enthousiast. "Ik heb een donker toekomstbeeld", zegt hij. Daarom spreekt hij de wens uit dat veel mensen de moeite nemen zijn conference te bekijken. "Ik heb de hoop dat mijn show verbindend werkt. Dat is belangrijk in een jaar waarin we zo uit elkaar zijn gegroeid."

De conference is een paar dagen voor kerst opgenomen in Amsterdam. Javier is zaterdagavond dus gewoon vrij, maar hij weet nog niet of hij naar zichzelf gaat kijken.

Kijkcijfers
Minstens zo belangrijk als de conference zijn de kijkcijfers. Maar Guzman denkt niet dat hij zondagochtend de wekker zet om te kijken hoeveel mensen naar hem hebben gekeken. "Natuurlijk wil ik veel kijkers trekken, maar ik kan er nu toch niks meer aan doen."

Overigens zijn de reacties lovend van de mensen die de try-outs van Zonde(r) Voornemens hebben gezien. "Dat geeft me echt vleugels", zegt Javier. "Het is fijn als mensen je laten weten dat de conference ze aan het denken heeft gezet of dat ze nog steeds moeten lachen om een van mijn grappen." Daaraan merkte Guzman dat een oudejaarsconference veel meer impact heeft dan de sinterklaasconferences die hij heeft gedaan. "Dit is echt Premier League."

Javier Guzman hoopt op veel kijkers
Javier Guzman hoopt op veel kijkers (Foto: BuzzE)

'Hyacinth' geridderd door koningin Elizabeth

Bij de jaarlijkse lintjesregen in Groot-Brittannië zijn veel bekende namen geëerd met een ridderorde. Onder hen is de 87-jarige actrice Patricia Routledge, vooral bekend als de snobistische Hyacinth Bucket ('Bouquet') in de serie Keeping Up Appearances.

Ook ex-Spice Girl Victoria Beckham viel de eer van een ridderorde ten deel, voor haar bijdrage aan de Britse mode-industrie. De Amerikaanse hoofdredactrice van Vogue, Anna Wintour, is onderscheiden voor haar belangrijke rol in de mode en de journalistiek.

Ook voorman Ray Davies van rockband The Kinks, acteur Mark Rylance en actrice Naomie Harris kregen een koninklijke schouderklop.

In totaal deelde koningin Elizabeth een kleine 1200 ridderorden uit.

'Hyacinth' geridderd door koningin Elizabeth
'Hyacinth' geridderd door koningin Elizabeth (Foto: BuzzE)

Soepelere regels voor aflossen spaarhypotheek

De regels voor het aflossen van een spaar- of beleggingshypotheek worden per 1 januari versoepeld. Daardoor wordt het voor de huizenbezitters met een dergelijke hypotheekvorm in veel gevallen mogelijk om spaarsaldo in te zetten voor aflossing.

Met een spaarhypotheek is het mogelijk om met behoud van hypotheekrenteaftrek vermogen op te bouwen voor aflossing. Vanwege het belastingvoordeel zijn er strenge regels over opbouw en aflossing. Een daarvan is dat er minstens vijftien jaar of twintig jaar premie moet worden ingelegd om vrijstelling te krijgen. Vanaf 1 januari vervalt deze eis bij verhuizing naar een andere koopwoning.

Overheidsplatform Wijzer in geldzaken roept consumenten die overwegen te gaan aflossen wel op eerst alle gevolgen goed af te wegen. Zo zitten bij een spaarhypotheek de kosten vaak aan het begin van de looptijd. Vervroegd aflossen hoeft volgens Wijzer in geldzaken daardoor niet per se financieel gunstig te zijn. Ook kan een dergelijke stap zorgen voor een hogere resthypotheek aan het einde van de looptijd dan wanneer was doorgegaan met opbouwen.

Sinds 2013 geldt voor huizenkopers dat ze alleen hypotheekrenteaftrek krijgen als ze de hypotheek jaarlijks en binnen dertig jaar helemaal aflossen.

Soepelere regels voor aflossen spaarhypotheek
Soepelere regels voor aflossen spaarhypotheek (Foto: ANP)

Gerard Ekdom herdenkt moeder tijdens Top 2000

Gerard Ekdom had op de laatste dag van de Top 2000 een moeilijk moment. Na het nummer She van Charles Aznavour, dat dit jaar op nummer 169 staat in de Top 2000, vertelde de Radio 2-presentator aan de luisteraars dat dit nummer werd gedraaid op de uitvaart van zijn moeder. "Mam, wat mis ik je", zei Gerard met een brok in zijn keel.

Charles Aznavour nam She op in 1974. Hij bracht de romantische ode uit in verschillende talen, waaronder Spaans, Frans en Duits.

De moeder van Gerard Ekdom overleed in 2005 op 53-jarige leeftijd aan de spierziekte ALS. In interviews noemt Gerard het afscheid van zijn moeder het verdrietigste moment van zijn leven. In 2014 nam Gerard deel aan de ice bucket challenge, om geld in te zamelen voor de stichting ALS.

Gerard Ekdom herdenkt moeder tijdens Top 2000
Gerard Ekdom herdenkt moeder tijdens Top 2000 (Foto: BuzzE)

Russische malware in elektriciteitsbedrijf VS

Een computercode die gelinkt wordt aan activiteiten van Russische hackers, door de regering-Obama omgedoopt in Grizzly Steppe, is gevonden op een laptop van een elektriciteitsbedrijf uit de staat Vermont. De laptop was echter niet verbonden met de interne computersystemen, liet het bedrijf vrijdag weten.

"We hebben meteen actie ondernomen door de laptop af te koppelen en hebben federale instanties op de hoogte gesteld", zei het elektriciteitsbedrijf uit Burlington in een verklaring.

Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid had donderdag andere elektriciteitsbedrijven gewaarschuwd over de software die is gebruikt in 'Grizzly Steppe'. De gevonden malware-code op de laptop kan het resultaat zijn van relatief onschuldige activiteiten zoals het bezoeken van een twijfelachtige website, aldus een bron uit die wereld. Dat kan erop wijzen dat Russische hackers er niet rechtstreeks bij betrokken zijn.

Russische malware in elektriciteitsbedrijf VS
Russische malware in elektriciteitsbedrijf VS (Foto: BuzzT)

Nabestaanden nemen afscheid van Zsa Zsa

Goede vrienden en familie hebben vrijdag in Beverly Hills afscheid genomen van Zsa Zsa Gabor. De Hollywoodlegende overleed op 18 december op 99-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Tijdens een intieme ceremonie werd nog één keer stilgestaan bij het leven van de van oorsprong Hongaarse diva. Voorin de kerk stond de goudkleurige, vierkante urn naast een bos roze rozen en een foto van Zsa Zsa.

Weduwnaar Prinz von Anhalt was de eerste die het woord nam. "De kerk zit niet vol omdat de timing slecht is", zei hij volgens People. Veel vrienden van het stel misten de herdenkingsdienst vanwege vakanties. Von Anhalt vertelde vervolgens over zijn leven met Gabor.

Zsa Zsa's urn wordt overgebracht naar het beroemde Westwood Village Memorial Park in Los Angeles. Haar dochter en jongere zus liggen daar begraven. Ook sterren als Marilyn Monroe, Gene Kelly, Farrah Fawcett en Dean Martin vonden er hun laatste rustplaats.

Nabestaanden nemen afscheid van Zsa Zsa
Nabestaanden nemen afscheid van Zsa Zsa (Foto: BuzzE)

De Breij vond schrappen voor oudejaars lastig

Claudia de Breij heeft tot de laatste dag zitten schaven en grappen er bij verzonnen. George Michael en Tijn met zijn Serious Request-actie hebben de voorstelling nog gehaald, Carrie Fisher en Debbie Reynolds niet. "Al heb ik nog even overwogen om mijn haar in van die prinses Leia-knotjes te zetten." Zaterdagavond om half elf is het zo ver en mag De Breij - als eerste vrouw ooit - de Oudejaarsconference verzorgen.

"Het lastigste is de tijdslimiet", vertelt ze een dag voordat de voorstelling live op televisie te zien is. "Ik móet me aan die 80 minuten houden, terwijl het een jaar is waar je een oudejaars van 800 minuten over had kunnen maken." Van de eerste versie die De Breij in september speelde is nog pakweg 20 procent over. "De dood van George Michael móet een plekje krijgen; zijn plotselinge overlijden heeft mij als kind van de jaren tachtig heel erg geraakt. Maar dat betekent dat er elders weer een paar zinnen uit moeten." De voorstelling wordt zaterdagavond rechtstreeks uitgezonden; er staat een noodband klaar met een opname van vrijdagavond voor het geval er technisch iets mis gaat.

De klemtoon ligt toch op de laatste maanden van het jaar - een ervaringsadvies dat zij kreeg van deskundigen als Youp van 't Hek en Dolf Jansen. "Je moet een paar 'oh ja'-momenten hebben van zaken die tien, elf maanden terug plaatsvonden. Maar het moet tegelijkertijd ook actueel zijn." Veel grote onderwerpen, zoals de vluchtelingenproblematiek, zijn niet veranderd. "Maar het politieke wereldtoneel is dat natuurlijk wel. Om de essentie van het jaar te vatten kom je toch snel terecht bij de laatste ontwikkelingen."

Climax
De voorstelling zaterdagavond is de grote climax van een jaar lang voorbereiden, beklemtoont De Breij. "Ik heb een jaar lang het trapje opgelopen naar de allerhoogste duikplank. En pas nu zie ik hoe hoog de plank eigenlijk is", lacht ze. "Het is toch anders dan een reguliere voorstelling. Het is toch heilige grond die je betreedt door op 31 december primetime een jaaroverzicht te brengen." Dat zij de eerste vrouw is, zegt haar maar weinig. "Ik hoop dat er meisjes zijn die mij zien en denken: als zij het kan, kan ik dat ook. Maar dat geldt evengoed voor jongetjes. Als je gelooft dat je iets moet doen, zet dan vooral dóór. En wie weet ben jij dan ook ooit op 31 december op televisie te zien."

De Breij gaf van tevoren geen interviews omdat ze wil dat het publiek op oudejaarsavond wordt verrast. "Bovendien wil ik van tevoren niet te hoog van de toren blazen, dan kan het alleen maar tegenvalllen." Veel media respecteerden haar verzoek om de show niet van tevoren te recenseren; een paar dagbladen plaatsten al artikelen en waren vol lof. "Maar meer dan bij andere voorstellingen is er maar één avond die telt. Als ik het zaterdagavond verknal, maken al die positieve recensies niet meer uit." Ze hoopt vooral dat het een oudejaarsshow is geworden voor een breed publiek. "Als je het hebt over Claudia de Breij-fans, zie ik toch vooral mijn ouders voor me", grinnikt ze. De cabaretière is er trots op dat er doorgaans een heel divers publiek in de zaal zit: van 8 tot 80, arm en rijk, hetero en homo. "Ik wil iets vertellen dat de mensen in de Ikea op zaterdagmiddag, als ik tussen de meubels op een kratje zou gaan staan, zouden willen horen. Daar vind je volgens mij toch het meest gemêleerde publiek van Nederland."

Waslijst
Op 2 januari verschijnt er ook een boek met de tekst van de Oudejaarsconference. Verder vertelt De Breij in het boek de verhalen áchter de voorstelling en al het voorwerk dat zij verrichte. "Er was heel veel dat uiteindelijk geen plekje heeft gekregen in de show, maar ik tóch over wilde vertellen", legt ze uit. Na de vuurproef op oudejaarsavond neemt de artiest eerst een paar maanden rust voordat zij gaat nadenken over volgende projecten. "Ik heb behoefte aan ontspannen: weer eens de Donald Duck lezen in plaats van alle kranten te scannen", lacht ze. "En ik moet een sociale inhaalslag maken: behalve op de bruiloft een paar maanden terug heb ik onze vrienden amper gezien. Er is ook een waslijst met zaken die ik met kinderen wil gaan doen en waar ik de afgelopen maanden totaal geen tijd voor heb gehad."

De Oudejaarsconference van Claudia de Breij is om 22.30 uur te zien op NPO1.

De Breij vond schrappen voor oudejaars lastig
De Breij vond schrappen voor oudejaars lastig (Foto: BuzzE)

Vervoersverbod bedrijf Biddinghuizen deels opgeheven

Wegens een uitbraak van vogelgriep op een tweede bedrijf in Biddinghuizen (Flevoland) gold daar sinds 1 december een vervoersverbod. Dat is vrijdagavond per middernacht ingetrokken, meldt het ministerie van Economische Zaken.

Maar omdat een groot deel van het vervoersverbod overlapt met het gebied rond een latere uitbraak in Biddinghuizen en Kamperveen, blijft het verbod voor een deel van dat gebied wel van kracht. Alleen waar geen overlap is, geldt het vervoersverbod niet meer.

Er golden maatregelen in een gebied van ruim 10 kilometer rond het bedrijf, zoals een vervoersverbod voor onder andere levend pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

Vervoersverbod bedrijf Biddinghuizen gestopt
Vervoersverbod bedrijf Biddinghuizen gestopt (Foto: ANP)

Lavinia Meijer - The Glass Effect

Een nieuw kunstwerk kan weer toegevoegd worden aan mijn collectie in de hoek van de hedendaagse muziek, met muziek vertolkt door Lavinia Meijer. Lavinia Meijer staat onder andere bekend om haar uitvoeringen van pianomuziek, vertaald naar haar instrument: de harp. Lavinia gaat opnieuw, na een eerdere cd die alweer stamt uit 2012, met Philip Glass aan de haal. Ze bundelt het, samen met andere werken op haar nieuwe cd: The Glass Effect.

Franse werknemer mag smartphone uitzetten

In Frankrijk krijgen werknemers per 1 januari het wettelijk recht om hun smartphone buiten werktijd uit te zetten. De maatregel is bedacht door de minister van Arbeid, Myriam El Khomri.

Met de maatregel wil ze een eind maken aan de cultuur van 'altijd bereikbaar zijn'. Die heeft geleid tot veel onbetaalde overwerkuren en een overdosis aan informatie en kan gezondheidsklachten geven als slapeloosheid en een burnout.

Bedrijven met meer dan vijftig werknemers worden wettelijk verplicht hun werknemers te zeggen wanneer ze hun telefoon kunnen uitzetten.

Franse werknemer mag smartphone uitzetten
Franse werknemer mag smartphone uitzetten (Foto: ANP)

Britse gezondheidsdienst wordt 'katerdienst'

De Britse National Health Service (NHS) dreigt te veranderen in de 'national hangover service', de nationale katerdienst. Met deze woordspeling waarschuwt de directeur van de Britse gezondheidsdienst voor de verhoogde druk op zijn personeel tijdens de jaarwisseling.

Terwijl de Britten zich opmaken voor oud en nieuw, de meest in alcohol gedrenkte nacht van het jaar in Groot-Brittannië, bekritiseert Simon Stevens 'egoïstische' feestgangers. "Het moge duidelijk zijn dat een ambulancebroeder die deze kerst en jaarwisseling in onze dorpen en steden wordt opgeroepen voor een dronken feestganger die is flauwgevallen op de stoep, dan niet beschikbaar is voor een echte medische noodsituatie," aldus Stevens in de Daily Telegraph.

Naar verwachting zullen miljoenen Britten zaterdagnacht door het hele land bars, pubs en clubs bezoeken. Uit cijfers van de NHS blijkt dat het aantal ziekenhuisopnames van dronken mensen explosief stijgt op de eerste dag van het jaar.

De beschikbaarheid en de middelen van de NHS staan elke winter al onder druk door de seizoensgebonden piek in het aantal ambulanceoproepen.

Britse gezondheidsdienst wordt 'katerdienst'
Britse gezondheidsdienst wordt 'katerdienst' (Foto: ANP)

Dode bij aanrijding in Chaam

Bij een verkeersongeluk op de Bredaseweg in Chaam is de bestuurder van een auto om het leven gekomen. Dat meldt de politie. Het slachtoffer belandde met de auto in de berm, raakte een lantaarnpaal en kwam tot stilstand tegen een boom.

De toedracht wordt onderzocht. De Bredaseweg is hiervoor tijdelijk afgezet geweest.

Merkel: een jaar van zware beproevingen

"Een jaar van zware beproevingen", zo typeerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel het afgelopen jaar in haar nieuwjaarsboodschap.

Toch toonde Merkel zich vrijdag vol vertrouwen over de veerkracht van het Duitse volk. "Als we doorgaan met onze levens en werkzaamheden, zeggen we tegen de terroristen: 'Jullie zijn van haat vervulde moordenaars, maar bepalen niet hoe we leven en willen leven. Wij zijn vrij, medemenselijk, open'."

Ze noemde het "ziekmakend" dat mensen die in Duitsland kwamen om bescherming te zoeken vervolgens terreurdaden begaan, verwijzend naar de aanval van Anis Amri. De Tunesische asielzoeker reed op 19 december met een gestolen vrachtwagen op een kerstmarkt in Berlijn in. Bij die aanslag kwamen elf mensen om.

Bescherming
Merkel ging ook nog impliciet in op de kritiek die haar het afgelopen jaar ten deel viel wegens haar ruimhartige vluchtelingenbeleid. Volgens haar maken de beelden van het gebombardeerde Aleppo nogmaals duidelijk hoe "belangrijk en goed het is dat ons land ook het afgelopen jaar bescherming bood aan diegenen die daadwerkelijk onze bescherming nodig hebben".

Verder sprak de bondskanselier haar steun uit voor de Europese Unie. Merkel erkende dat die "langzaam en lastig" is en zich moet richten op taken die het beter kan dan een nationale staat. Ze waarschuwde haar landgenoten echter voor "de gedachte dat een gelukkige toekomst ooit mogelijk is wanneer we als land alleen verder gaan".

Merkel, die een vierde termijn als bondskanselier ambieert en de Bondsdagverkiezingen van volgend jaar hoopt te winnen, sloot haar toespraak af met de boodschap dat er ook in 2017 moet worden gewerkt om verbondenheid, openheid, democratie en een sterke economie te waarborgen.

Der Neujahransprache ohne übersetzung, es tut mir leid

Scheidsrechter Clattenburg overweegt stap naar China

Scheidsrechter Mark Clattenburg staat open om het Europese voetbal achter zich te laten om als scheidsrechter aan de slag te gaan in China. De 41-jarige Engelsman werd afgelopen dinsdag tot de beste scheidsrechter van de wereld gekroond, nadat hij de afgelopen twaalf maanden de finales van de FA Cup, Champions League en het EK floot.

Topspelers als Jackson Martínez, Hulk, Ramires, Oscar en Carlos Tévez besloten om een stap naar Azië te maken en de Chinese Super League kan mogelijk ook een Europese topscheidsrechter begroeten.

"China probeert zeker het voetbal te ontwikkelen, kijk naar hun aankopen en hun werving", vertelde Clattenburg tegen The Associated Press. "Als de mogelijkheid zich aandient - ik ben verbonden aan de Premier League - moet ik kijken naar mijn carrière op de lange termijn."

"Hoe lang kan ik nog door als scheidsrechter? Ik heb twaalf jaren in de Premier League achter de rug en dat waren twaalf prachtige jaren. Er ligt nog geen aanbieding, maar als er een aanbod komt zal ik het overwegen. Maar op dit moment geniet ik nog steeds van mijn werk in de Premier League en voor de UEFA."

Clattenburg zou in China aanzienlijk meer kunnen gaan verdienen, maar dat vindt hij niet belangrijk. "Geld is nooit een drijfveer geweest als scheidsrechter. Het gaat om de drive om iets anders te doen, misschien het helpen bij de werving."

"Als het nu niet gaat gebeuren, dan zal ik er in de toekomst naar kijken, een beetje zoals Howard Webb in Saoedi-Arabië gedaan heeft, waar je een ander land helpt bij het ontwikkelen van het scheidsrechtersvak."

"Het is belangrijk om een goed niveau van scheidsrechters te hebben als het niveau van het voetbal stijgt. China wordt in de komende jaren een grote speler. Als ze serieus zijn over hun competitie, dan moeten ze de goede opzet hebben. Scheidsrechters maken een groot onderdeel uit van het voetbal."

FOK! Wat een weer: Oudjaarsweer

Goedemorgen op deze laatste dag van het jaar,

Gisteren was het hier best nog wel aardig weer. We hadden een aardig zonnetje hier in het oosten van het land. Helaas was dat niet overal zo en had een deel van het land ook een bewolkte dag.

De afgelopen nacht heeft die bewolking en mist zich langzaam uitgebreid naar het oosten. Er kan zeer lokaal ook wat regen uit gevallen zijn en waar dat op een bevroren ondergrond valt, zou het glad kunnen zijn. In het zuidoosten was het wel helder en ook droog.

Vandaag blijft het bewolkt en nevelig met soms lichte motregen. In Limburg kan in de ochtend de zon nog te zien zijn. Helaas blijft het ook zo dus de vuurpijlen schieten dit jaar richting de wolken met de jaarwisseling. Maar... het blijft gelukkig wel droog.

De dagen hierna wordt het wisselvalliger met af en toe een bui en in de nachten lichte vorst.

Ik wens jullie allemaal een heel fijne jaarwisseling en wees voorzichtig bij het vuurwerk afsteken. Tot volgend jaar!!!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:47
Zon onder: 16:38
Zonkracht: 1 / 1
 Lekker zonnetje (Foto: qltel)
Lekker zonnetje (Foto: qltel)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
406 Vandalen, Quaden, Sueben, Alemannen en Alanen steken de Rijn over en beginnen aan de invasie van Gallië.
1879 Thomas Edison laat rondom een park tientallen gloeilampen branden als feestversiering en demonstreert daarmee zijn nieuwste uitvinding: het elektrisch licht.
1939 Het eerste Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker wordt uitgevoerd, onder leiding van Clemens Krauss.
1949 Bij een brand in het Antwerpse Switel-hotel komen 15 personen om het leven. Er vallen 164 gewonden.
1954 Eerste oudejaarsconference van Wim Kan op de Nederlandse radio.
2015 De V&D Group, een Nederlandse warenhuisketen, wordt failliet verklaard.

Eerste Beatles-manager Allan Williams overleden

Allan Williams, de eerste manager van the Beatles, is gisteren overleden. De man, die wel wordt gezien als de ontdekker van de populaire band uit Liverpool, is 86 jaar geworden.

Williams rolde in het muziekvak toen hij in 1957 de Jacaranda Club opende, een plaats waar veel opkomende Merseybeatbands hun eerste optredens deden. Ook The Beatles waren daar vaak te gast.

Allan Williams werkte in 1960 en 1961 met de toen nog vijfkoppige band uit Liverpool. Zo regelde hij als manager optredens voor The Beatles in Hamburg, waar hij de bandleden persoonlijk naartoe reed. In 1961 gingen The Beatles en Williams uiteen. Williams zou over zijn tijd met The Beatles in 1977 het boek The Man who Gave the Beatles Away uitbrengen. Ook vond hij een opname van een optreden in Hamburg dat hetzelfde jaar zou verschijnen als de dubbelelpee Live! at the Star-Club in Hamburg, Germany: 1962.

In een interview met Paul McCartney voor de documentairereeks The Beatles Anthology noemde McCartney Williams 'een geweldig figuur'.

Aanvoerder rugby sevensteam Tonga overleden

Het rugby sevensteam van Tonga heeft een harde klap te verwerken gekregen. Aanvoerder Atelea Okati is bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. Okati is slechts 29 jaar geworden.

De rugbyer speelde in Australië in het reguliere rugby, waarna hij naar Roemenië trok. Daar speelde hij bij CSM Bucuresti tot hij er in juli van dit jaar mee stopte bij die club. Het verlies kwam ook daar hard aan. "Als de dood een team raakt, heb je daar geen wedstrijdplan voor klaarliggen", sprak coach Danie de Villiers.

"Coaches maken zichzelf graag wijs dat ze zich op alles voor kunnen bereiden. Trucjes van de tegenstander, extreem weer, blessures...we moeten onder alle omstandigheden kunnen reageren. Maar hoe reageer je als je vreselijk nieuws als dit krijgt?", treurt de Zuid-Afrikaanse coach. 

Okati speelde internationaal voor het sevensteam van Tonga, de variant die dit jaar debuteerde op de Olympische Spelen. Daar plaatste Tonga, een prima rugbyland, zich niet voor. 

Rutte: Macro uit de crisis maar het is niet af

"Onze belangrijkste belofte in 2012 was Nederland uit de crisis te halen. Macro is dat gelukt, maar het is niet af. Voor de komende jaren moeten we gaan zorgen dat mensen het in hun persoonlijk leven gaan ervaren." Dat zegt premier Mark Rutte zaterdag in een vraaggesprek met Trouw.

Over de huidige sentimenten in de samenleving stelt Rutte dat "heel veel" mensen bezorgd zijn. Er is volgens hem een groep die in de kern tevreden is, maar zegt: "Nou, Rutte, nou moet je wel effe een paar dingen echt goed regelen die ik niet zelf kan regelen." Maar ook ziet hij mensen die het gevoel hebben gekregen "tussen de raderen terechtgekomen te zijn" en zich afvragen: Is de politiek er wel voor mij? "Dat vind ik verschrikkelijk. Dat moeten we herstellen."

Rutte bekent dat hij eerder terughoudend was om zijn mening te geven, "omdat je als premier, zeker van journalisten, onmiddellijk de vraag krijgt: 'en welke wet wilt u daarvoor maken?"' De premier zegt dat hij vaker is gaan zeggen dat hij helemaal geen wetsvoorstel gaat schrijven. "Ik vínd dit gewoon, het is mijn bijdrage aan het debat."

Mark Rutte heeft overigens niet de illusie dat hij met één speech een maatschappelijke verandering op gang kan brengen, zegt hij tegen Trouw. "Maar ik heb meer bereikt dan een ander." En: "Als ik iets goed neerzet, dan resoneert dat lang in de samenleving."

Rutte: Macro uit de crisis maar het is niet af
Rutte: Macro uit de crisis maar het is niet af (Foto: ANP)

'Olympisch kampioene kunstschaatsen in dopingproblemen'

Na biatleten, langlaufers en skeletonners zit nog een volgende Russische topsporter in de dopingproblemen. Olympisch kunstschaatskampioene Adelina Sotnikova wordt genoemd in bij het McLaren-rapport vrijgegeven documenten, zo meldt La Gazzetta dello Sport.

Sotnikova zou een van de 28 atleten zijn waarvan het Internationaal Olympisch Comité vermoedt dat met de urinestalen gerommeld is. Uit het onderzoek zou niet blijken dat haar urine is omgewisseld met een schoon plasje, ook niet dat ze positief heeft getest, maar er zouden wel 'krassen' gevonden zijn in een flesje met haar urine. Dat kan duiden op het openmaken van het flesje en het bewerken van de inhoud door de Russen, zodat eventuele doping niet gevonden zou kunnen worden.

In Zuid-Korea kraait men intussen al victorie. De 17-jarige Sotnikova won in Sochi het goud op de individuele wedstrijd bij het kunstschaatsen, maar volgens velen was dat niet terecht. Regerend kampioene Kim Yu-na uit Zuid-Korea had het goud moeten winnen, zo zegt men, maar door corruptie zou het naar de Russische tiener zijn gegaan. Sinds de Spelen gaat het een stuk minder met Sotnikova, die geen enkele grote wedstrijd meer gewonnen heeft. 

McCain: cyberaanvallen Rusland oorlogsdaad

Russische cyberaanvallen zijn een "oorlogsdaad" en de Verenigde Staten moeten Rusland daar een "prijs voor laten betalen". Die harde woorden sprak de Amerikaanse senator John McCain vrijdag tijdens een bezoek aan Kiev. De Republikein gaat zich inspannen om de sancties tegen Rusland verder op te voeren.

McCain gaat daarmee lijnrecht in tegen de voornemens van aankomend president Donald Trump, die de verkiezingen won als kandidaat van de Republikeinse Partij. Trump heeft juist aangegeven dat hij naar betere banden met Rusland streeft en van de strafmaatregelen af wil. Al voor zijn aantreden ligt daarmee een conflict op de loer tussen Trump en een deel van zijn eigen partij.

Volgens de voormalige presidentskandidaat, die in 2008 de verkiezingen verloor van Democraat Barack Obama, is het mogelijk om "Rusland veel sancties op te leggen". Hij denkt daarbij aan maatregelen tegen individuen, organisaties en financiële instellingen.

Aan het land waar hij te gast was, beloofde McCain dat "geen Amerikaans Congres de vrijheid en onafhankelijkheid van Oekraïne zal opofferen".

McCain: cyberaanvallen Rusland oorlogsdaad
McCain: cyberaanvallen Rusland oorlogsdaad (Foto: ANP)

Weer problemen Johny Hendricks bij weging UFC 207

Johny Hendricks zal toch echt een gewichtsklasse hoger moeten vechten wil hij nog verder komen in de UFC. Bij de weging voor UFC 207 was Hendricks met zijn 173,5 pond (lbs) ruim 2,5 lbs te zwaar, terwijl zijn tegenstander Neil Magny wel netjes binnen de limiet bleef (171 lbs). Hoewel het slechts zijn tweede keer is dat Hendricks tijdens een officiele weging te zwaar is, is het bij Hendricks vaker kantje boord geweest.

Voor UFC 171, het titelgevecht tegen Robbie Lawler, miste Hendricks ook al zijn streefgewicht, maar mocht hij na de herkansing toch deelnemen. Een jaar later moest hij voor de weging voor UFC 194 zelfs naar het ziekenhuis gebracht worden om behandeld te worden aan nierstenen en blokkades in de darm. Hendricks gaf toen de schuld aan een verkeerd dieet tijdens zijn voorbereiding. Tijdens UFC 200 verloor Hendricks van Kelvin Gastelum, terwijl hij bij de weging één-en-een-kwart pond teveel woog.

Hendricks ziet dat hij teveel weegt (Bron: YouTube)

Hoewel Hendricks te zwaar is, mag hij toch weer deelnemen. Afgesproken is dat hij als straf 20% van zijn salaris afstaat aan zijn tegenstander Neil Magny die wel goed op gewicht is.

Hendricks was niet de enige die te zwaar op de weegschaal ging staan. Ray Borg was zelfs ruim 4,5 lbs te zwaar, hij zal 30% van zijn salaris af moeten staan aan zijn tegenstander Louis Smolka.

Ronda Rousey en Amanda Nunes staan tegenover elkaar (Bron: YouTube)

Resultaten weging voor UFC 207:

135 lbs.: Amanda Nunes (135) vs. Ronda Rousey (135)
135 lbs.: Dominick Cruz (135) vs. Cody Garbrandt (135)
135 lbs.: T.J. Dillashaw (136) vs. John Lineker (135.25)
170 lbs.: Tarec Saffiedine (171) vs. Dong Hyun Kim (171)
125 lbs.: Ray Borg (129.5) vs. Louis Smolka (125.5)
170 lbs.: Johny Hendricks (173.5) vs. Neil Magny (171)
185 lbs.: Marvin Vettori (186) vs. Antonio Carlos Jr. (186)
170 lbs.: Mike Pyle (170) vs. Alex Garcia (170.5)
170 lbs.: Brandon Thatch (170) vs. Niko Price (170)
170 lbs.: Tim Means (170) vs. Alex Oliveira (170.5)

UFC 207 wordt op 30 december (plaatselijke tijd) gehouden in een uitverkochte T-Mobile Arena in Paradise, Nevada. Dit gala is te volgen via kanaal 2 van betaalzender FOXsports. De uitzending begint vannacht om 01:00 uur met een samenvatting van UFC 206 waarna om 04:00 uur de uitzending van UFC 207 begint.

'Olympisch skeletonkampioen Rusland geschorst'

In Russische media zijn de namen van vier skeletonners - de sport waarin men liggend op een slee head first naar beneden raast - uit het land genoemd die geschorst zouden zijn door de internationale bobslee- en skeletonbond IBSF. Die bond liet eerder op vrijdag weten vier Russen voorlopig te schorsen naar aanleiding van het McLaren-rapport over staatsdoping in Rusland, met name rond de Olympische Winterspelen van 2014, die in het Russische Sochi gehouden werden.

De IBSF maakte de namen niet bekend, maar in Russische media zijn ze wel te vinden. De grootste is zonder meer Alexander Tretiakov, die in Sochi olympisch goud veroverde. De Russian Rocket kent dit seizoen een topstart en staat aan de leiding in de World Cup. Sergey Chudinov, de nummer vijf van de Spelen in Sochi, zou in principe geschorst worden. Hij is na vorig seizoen echter gestopt met de sport.

Naast Tretyakov zijn drie vrouwen geschorst, met Elena Nikitina als grootste naam. De winnares van olympisch brons zal net als haar collega's zeker enkele weken toe moeten kijken, hoewel de kans groot is dat de schorsing daarna nog verlengd wordt. Ook Maria Orlova en Olga Potylitsina, beiden in de afgelopen jaren zo nu en dan wereldtoppers, zullen voorlopig toe moeten kijken. 

Dit alles houdt in dat van de zes Russische skeletonners in Sochi alleen Nikita Tregybov vrijuit gaat. Hij kent een prima seizoen en kan dat in januari in principe gewoon voortzetten. 

Elena Nikitina na het halen van olymisch brons voor eigen publiek, wat ze nu mogelijk in moet leveren. We raden een ieder aan om haar naam even door Google Images te halen... (Foto: Getty)

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #101: boekenverzamelaar met groen en zwart-wit-manie
review
Blu-ray: Molly's Game
review
Forgotton Anne
special
Interview Forgotton Anne
review
Alles staat op het spel in seizoen 2 van 13 Reasons Why
review
Hyrule Warriors Definitive Edition
©FOK.nl e.a.