'Olympisch skeletonkampioen Rusland geschorst'

In Russische media zijn de namen van vier skeletonners - de sport waarin men liggend op een slee head first naar beneden raast - uit het land genoemd die geschorst zouden zijn door de internationale bobslee- en skeletonbond IBSF. Die bond liet eerder op vrijdag weten vier Russen voorlopig te schorsen naar aanleiding van het McLaren-rapport over staatsdoping in Rusland, met name rond de Olympische Winterspelen van 2014, die in het Russische Sochi gehouden werden.

De IBSF maakte de namen niet bekend, maar in Russische media zijn ze wel te vinden. De grootste is zonder meer Alexander Tretiakov, die in Sochi olympisch goud veroverde. De Russian Rocket kent dit seizoen een topstart en staat aan de leiding in de World Cup. Sergey Chudinov, de nummer vijf van de Spelen in Sochi, zou in principe geschorst worden. Hij is na vorig seizoen echter gestopt met de sport.

Naast Tretyakov zijn drie vrouwen geschorst, met Elena Nikitina als grootste naam. De winnares van olympisch brons zal net als haar collega's zeker enkele weken toe moeten kijken, hoewel de kans groot is dat de schorsing daarna nog verlengd wordt. Ook Maria Orlova en Olga Potylitsina, beiden in de afgelopen jaren zo nu en dan wereldtoppers, zullen voorlopig toe moeten kijken. 

Dit alles houdt in dat van de zes Russische skeletonners in Sochi alleen Nikita Tregybov vrijuit gaat. Hij kent een prima seizoen en kan dat in januari in principe gewoon voortzetten. 

Elena Nikitina na het halen van olymisch brons voor eigen publiek, wat ze nu mogelijk in moet leveren. We raden een ieder aan om haar naam even door Google Images te halen... (Foto: Getty)