FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 augustus 2015

Uitslagen derde voorronde Champions League 05/08/2015

Robin van Persie kan deelname aan de Champions League met zijn nieuwe ploeg Fenerbahçe vergeten. De geblesseerde spits moest in Lviv vanaf de tribune toezien hoe zijn Turkse ploeg bij Shakhtar Donetsk hard onderuit ging: 3-0. Het eerste duel was in 0-0 geëindigd. De Oekraïners gaan door het resultaat verder naar de play-offs, terwijl voor Fenerbahçe de strijd om een plek in de groepsfase van de Europa League rest.

Oleksandr Gladkii zette de thuisploeg in de 25e minuut op 1-0, waarna Darijo Srna de voorsprong na een uur spelen uit een strafschop verdubbelde. Even later besliste Alex Teixeira het duel (3-0). In blessuretijd kreeg verdediger Simon Kjaer van Fenerbahçe nog een tweede gele kaart. Ook coach Vitor Pereira haalde het einde van het duel niet. De Portugees werd na een uur naar de tribune verwezen.

Het Zweede Malmö zorgde voor een daverende verrassing door het favoriet geachte Red Bull Salzburg uit te schakelen. De Zweden poetsten in eigen huis het 0-2 verlies in het eerste duel weg door met 3-0 te zegevieren. Club Brugge verwees door een 3-0 overwinning het Griekse Panathinaikos naar de playoffs van de Europa League.

Uitslagen 5 augustus

Thuis Uit Eerste duel Tweede duel
Astana (Kaz) * HJK Helsinki (Fin) 0-0 4-3
Malmö FF (Zwe) * Red Bull Salzburg (Oos) 0-2 3-0
Partizan Belgrado (Ser) * Steaua Boekarest (Roe) 1-1 4-2
Qarabag Agdam (Aze) Celtic (Sco) * 0-1 0-0
FC Basel (Zwi) * Lech Poznan (Pol) 3-1 1-0
Sparta Praag (Tsj) CSKA Moskou (Rus) * 2-2 2-3
Skënderbeu (Alb) * Milsami Orhei (Mol) 2-0 2-0
Viktoria Plzen (Tsj) Maccabi Tel Aviv (Isr) * 2-1 0-2
Shakhtar Donetsk (Oek) * Fenerbahçe (Tur) 0-0 3-0
Club Brugge (Bel) * Panathinaikos (Gri) 1-2 3-0
BATE Borisov (WRu) * Videoton FC (Hon) 1-1 1-0


Uitslagen 4 augustus

Thuis Uit Eerste duel Tweede duel
AS Monaco (Fra) * BSC Young Boys (Zwi) 3-1 4-0
APOEL Nicosia (Cyp) * FC Midtjylland (Den) 2-1 0-1
Ajax (Ned) Rapid Wien (Oos) * 2-2 2-3
Molde FK (Noo) Dinamo Zagreb (Kro) * 1-1 3-3

* = door naar playoffs Champions League

Saudi-Arabië wil 27 miljard dollar lenen

Saudi-Arabië wil voor het einde van dit jaar 27 miljard dollar (25 miljard euro) lenen op de obligatiemarkten. Dat meldde zakenkrant Financial Times woensdag.

Het land heeft veel last van de lage olieprijs, waardoor de begroting onder druk staat. Om de uitgaven op peil te kunnen houden, moet Saudi-Arabië een beroep doen op de financiële markten. Het geld moet via verschillende tranches worden opgehaald. Vorige maand leende Riyad al 4 miljard dollar op de lokale markt.

Saudi-Arabië is 's werelds grootste olie-exporteur. Om de begroting in balans te houden, heeft het land een olieprijs van minstens 105 dollar per vat nodig. Die staat nu onder de 50 dollar per vat.

Saudi-Arabië wil 27 miljard dollar lenen
Saudi-Arabië wil 27 miljard dollar lenen (Foto: ANP)

Willem II - Vitesse gaat toch door

De wedstrijd tussen Willem II en Vitesse gaat zondag toch door. De gemeente Tilburg had het duel eerst verboden vanwege een werkonderbreking van de politie. Willem II besloot daarom meer stewards, beveiligers en verkeersregelaars in te zetten. De wedstrijd kan daardoor toch doorgaan, meldde de gemeente woensdag.

Locoburgemeester Berend de Vries zegt in een verklaring: "Wij gaan ervan uit dat supporters en club er zondag voor zorgen dat de wedstrijd in een gezellige, gemoedelijke sfeer verloopt."

Zeker vier wedstrijden (Heerenveen - De Graafschap, PEC Zwolle - Cambuur, ADO - PSV en Groningen - Twente) worden uitgesteld vanwege de politieacties. Roda JC - Heracles, AZ - Ajax en Feyenoord - Utrecht gaan wel door. Het is nog niet duidelijk of N.E.C. Nijmegen - Excelsior wordt gespeeld.

Willem II - Vitesse gaat toch door
Willem II - Vitesse gaat toch door (Foto: ANP)

Waterpolosters met strafworpen naar WK-finale

De Nederlandse waterpolosters hebben woensdag de finale van het WK in Kazan bereikt. De ploeg van bondscoach Arno Havenga versloeg Italië via strafworpen met 10-9. De achttienjarige keepster Laura Aarts stopte drie Italiaanse schoten en werd daarmee de Nederlandse heldin. In de reguliere wedstrijd had Oranje een voorsprong van 5-1 uit handen gegeven: 5-5 (2-0 3-1 0-1 0-2). Oranje staat vrijdagavond in de finale tegenover de Verenigde Staten, in een herhaling van de olympische eindstrijd van Peking 2008. Toen pakte de ploeg van de toenmalige bondscoach Robin van Galen het goud in een zenuwslopende wedstrijd (9-8).

De waterpolosters stonden in 1998 voor het laatst in de WK-finale. Toen was Italië in Perth met 7-6 te sterk. In dezelfde Australische stad veroverde Oranje in 1991 voor de eerste en enige keer de wereldtitel. De ploeg van Havenga krijgt vrijdag tegen 'Team USA' de kans opnieuw de beste van de wereld te worden.

De Nederlandse waterpolosters, die in de kwartfinale gastland Rusland met 10-9 hadden bedwongen, trokken in het grimmige duel met Italië direct het initiatief naar zich toe. Halverwege koesterde Oranje een comfortabele voorsprong van 5-1, vooral dankzij de uitblinkende Maud Megens die liefst vier keer scoorde. De dochter van oud-international Patricia Libregts en kleindochter van voetbaltrainer Thijs Libregts trof met haar eerste vier schoten allemaal doel, waaronder één keer op prachtige wijze achterwaarts.

Oranje gaf de wedstrijd in het tweede deel echter uit handen. Na het derde kwart was de voorsprong nog 5-2, maar in de laatste 8 minuten kwam Italië dankzij de missers van Oranje terug tot 5-5. Strafworpen werden daardoor noodzakelijk, waarin Aarts zich onderscheidde met drie reddingen.

Waterpolosters met strafworpen naar WK-finale
Waterpolosters met strafworpen naar WK-finale (Foto: ANP)

Politie VS doodt schietende man in bioscoop

Amerikaanse politieagenten hebben in Nashville een man doodgeschoten die het vuur had geopend in een bioscoop. De nog onbekende man had ook een bijl bij zich.

Mogelijk is er een gewonde gevallen. In de bioscoop werden ook twee verdachte rugzakken gevonden. De explosieven opruimingsdienst onderzoekt de tassen.

Het voorval doet denken aan een schietincident twee weken geleden in een bioscoop in de staat Louisiana. Een man schoot toen twee vrouwen dood en daarna zichzelf. Drie jaar geleden schoot de Amerikaan James Holmes in een bioscoop in Aurora (Colorado) twaalf mensen dood.

Politie VS doodt schietende man in bioscoop
Politie VS doodt schietende man in bioscoop (Foto: ANP)

Overgang Fer naar Sunderland ketst af

De beoogde transfer van Leroy Fer van Queens Park Rangers naar Sunderland is afgeketst. De middenvelder is vanwege een blessure nog zeker een aantal weken niet inzetbaar, waardoor de formatie uit de Engelse Premier League heeft afgezien van de overgang. Dat meldde Wasserman, het managementbureau van de international.

Fer degradeerde afgelopen seizoen met QPR uit de hoogste Engelse divisie en heeft zijn zinnen gezet op een vertrek. Doordat de overgang naar Sunderland, waar Dick Advocaat de trainer is, niet doorgaat, werkt hij bij zijn huidige club verder aan zijn herstel.

Overgang Fer naar Sunderland ketst af
Overgang Fer naar Sunderland ketst af (Foto: ANP)

Ronald Koeman loopt achillespeesblessure op

Trainer Ronald Koeman van Southampton heeft zichzelf op de blessurelijst moeten zetten. De Nederlandse manager van de Engelse club liep woensdag tijdens de training van de Saints in Arnhem, voorafgaand aan de Europese confrontatie met Vitesse, een achillespeesblessure op. Dat meldde Koeman zelf via Twitter. "Een extra blessure voor de wedstrijd van morgen. Ik heb mijn achillespees geblesseerd. Hopelijk ben ik er niet te lang uit!"

Koeman loopt achillespeesblessure op
Koeman loopt achillespeesblessure op (Foto: ANP)

Volgens De Telegraaf heeft Koeman zijn achillespees zelfs helemaal afgescheurd. De trainer laat donderdag een MRI-scan maken om de ernst van de blessure vast te stellen. Bij een scheur moet hij waarschijnlijk in het gips. Broer Erwin Koeman, assistent-trainer bij Southampton, zal in dat geval langs de lijn het coachwerk moeten doen. Southampton verdedigt donderdag in de Gelredome een voorsprong van 3-0. Jordy Clasie ontbreekt bij de Engelsen vanwege een hamstringblessure.

Honda met nieuwe motor naar Spa

Honda zal voor de Grand Prix van België op Spa-Francorchamps een verbeterd motorblok meenemen. Volgens Honda's motorsportbaas Yasuhisa Arai zijn de betrouwbaarheidsproblemen overwonnen en kan nu de focus worden gelegd op prestaties. De extra paardenkrachten moeten het Formule 1-team McLaren verder naar voren te helpen op de grid.

Arai: "Na de zomerpauze is ons plan om een nieuwe specificatie motor mee te nemen, waarvoor wij enkele van ons nog beschikbare tokens inzetten. Wij richten ons nu op de verbrandingsmotor. De regels zorgen ervoor dat deze zeer efficiënt moet werken, dus willen wij de karakteristiek veranderen door het ontwerp van de verbrandingskamer, de inlaat en de layout van de uitlaat aan te passen."

Ook zal er een as in de versnellingsbak vervangen worden om de frictie te verminderen. Niet alle onderdelen zullen direct voor Spa beschikbaar zijn, maar volgen in de weken erna.

Arai geeft wel toe dat Honda de terugkeer in de Formule 1 onderschat heeft. "De sport is immens veranderd sinds de glorietijd van McLaren-Honda. De huidige technologie is vele malen geavanceerder en het is lastig om een goede auto te bouwen. Wij wisten dat het niet makkelijk zou worden, maar wisten niet dat het zo lastig zou zijn. Wij moesten iets radicaals doen om de topteams te kunnen verslaan en dat is ons ultieme doel, de besten verslaan."

Begin dit seizoen kampte Honda met nogal wat betrouwbaarheidsproblemen. Zo werkte de turbo niet optimaal doordat deze te veel ingezet moest worden om het hybride energieterugwinsysteem aan te drijven in plaats van meer lucht in de verbrandingsmotor te krijgen. Hierdoor werken de onderdelen tegen elkaar in plaats van samen, waardoor er meer betrouwbaarheidsproblemen waren dan verwacht. Arai ziet de toekomst zonnig in en houdt vast aan de visie die Honda heeft bij de ontwikkeling van de motor.

Meer agenten bij Jumbofilialen Zwolle

Het verdachte pakketje dat begin juli in een filiaal van Jumbo werd afgeleverd, bevatte stof die eventueel had kunnen ontploffen. De politie heeft daarom in overleg met de supermarktketen besloten extra voorzorgsmaatregelen te treffen rond filialen in de stad.

Mensen moeten 112 bellen als ze verdachte personen en/of voorwerpen in de buurt van een vestiging zien. Ook voert de politie de zichtbare en onzichtbare aanwezigheid van agenten rond de filialen op, aldus een woordvoerder op woensdag.

Of de dreiging in Zwolle verband houdt met dreigementen en verdachte pakketjes in Groningen eerder dit jaar is nog niet duidelijk. Beide korpsen onderhouden daarover nauw contact.

Meer agenten bij Jumbofilialen Zwolle
Meer agenten bij Jumbofilialen Zwolle (Foto: ANP)

Wedstrijd Groningen-Twente uitgesteld

De voetbalwedstrijd FC Groningen - FC Twente, die zondag om 14.30 uur gespeeld zou worden, zal op een later moment worden ingehaald wegens de politieacties. Dit heeft de gemeente Groningen woensdagmiddag laten weten.

Als gevolg van de aangekondigde cao-acties van de politie kan de openbare orde en veiligheid rondom de wedstrijd volgens de gemeente niet worden gegarandeerd. Gemeente, politie en FC Groningen hebben goed gekeken naar mogelijkheden om de wedstrijd toch door te laten gaan. Maar uiteindelijk is er volgens locoburgemeester Paul de Rook maar één conclusie: "De politie is een onmisbare schakel bij de handhaving van de openbare orde en veiligheid, zowel binnen als buiten het stadion. Als die schakel wegvalt, kan de wedstrijd dus niet doorgaan."

De gemeente en FC Groningen hopen in samenspraak met de politie en de KNVB zo snel mogelijk een nieuwe datum te vinden voor het duel tegen FC Twente.

Wedstrijd Groningen-Twente uitgesteld
Wedstrijd Groningen-Twente uitgesteld (Foto: ANP)

'Kendall Jenner en Nick Jonas zijn stelletje'

Kendall Jenner en Nick Jonas zijn een setje nadat ze door vrienden aan elkaar zijn gekoppeld. Dat vertellen verschillende ingewijden aan Us Weekly. Jenner en Jonas zouden hun relatie nog niet publiekelijk willen maken.

De 19-jarige Jenner en 22-jarige Jonas werden gekoppeld door Gigi Hadid. Het model, een vriendin van Jenner, heeft een relatie met Jonas' oudere broer Joe. "Gigi wil graag veel optrekken met Kendall", weet een bron. "Het lijkt haar erg leuk om met z'n allen op stap te gaan."

Jenner en Jonas werden onlangs weer bij elkaar gebracht. Een andere ingewijde beweert dat de twee elkaar nog beter leren kennen. "Maar de chemie was er direct." De timing zou perfect zijn voor Jonas, die zijn relatie met Olivia Culpo in juni op de klippen zag lopen. "Nick was single en op zoek naar een date." Volgens de bekende van de zanger voelt Jonas zich aangetrokken tot Jenner. "Hij vindt haar zeker lekker."

Voorlopig zou het stel hun opbloeiende liefde nog niet aan de grote klok willen hangen. "Zodra ze er klaar voor zijn en de relatie serieus wordt, zien we wel foto's opduiken."

'Kendall Jenner en Nick Jonas zijn stelletje'
'Kendall Jenner en Nick Jonas zijn stelletje' (Foto: BuzzE)

Gordon wil internationaal met koffieketen

Gordon heeft grootse plannen voor zijn koffieketen Blushing. De zanger en presentator, die binnenkort een tweede zaak opent in Amsterdam, wil nog verder uitbreiden. "Dit moet ook in andere steden en misschien ook andere landen een succes worden", zei Gordon in RTL Boulevard.

Volgens de entertainer staan andere steden te springen. "Ik ben bezig met Rotterdam en Eindhoven zit ook te smachten." Ook op Curaçao wil Gordon een Blushing vestigen. "Maar dat is allemaal nog koffiedik kijken", grapte hij over zijn uitbreidingspannen. "Ik ga ervan uit dat de filosofie van Blushing overal werkt. Het gaat om het product en goede levensstijl. Als mensen dat een warm hart toedragen, moeten ze bij Blushing zijn."

Gordon wil internationaal met koffieketen
Gordon wil internationaal met koffieketen (Foto: BuzzE)

Erotisch 'Grey'-vervolg nog steeds gewild

De vierde roman in de boekenreeks Fifty Shades of Grey is nog steeds het bestverkochte boek in Nederland. Een week geleden kwam de vierde roman van schrijfster E.L. James in de erotische romanreeks uit het niets op één in de Boeken Top 10. Grey vertelt het verhaal vanuit het gezichtspunt van de hoofdpersoon Christian Grey. Ook in de VS en Engeland zorgt het boek voor verkooprecords.

In de lijst van best verkochte boeken vinden weinig verschuivingen plaats. Paper Towns van John Green is bezig aan een opmars. Het boek, waarvan de verfilming momenteeel in de bioscopen draait, stijgt van de negende naar de zevende plek.

Bestsellers Kom hier dat ik u kus van Griet op de Beeck (achtste plek) en Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk (zesde) staan met repectievelijk 44 en 24 weken het langst in de toplijst.

Boeken Top 10 (notering, tussen haakjes notering vorige week, auteur, titel. Bron: CPNB. Zie www.debestseller60.nl)
1. (1) E L James - Grey
2. (2) Paula Hawkins - Het meisje in de trein
3. (4) Karin Slaughter - Mooie meisjes
4. (5) Esther Verhoef - Lieve mama
5. (3) Jeff Kinney - Het leven van een loser. Flutvakantie.
6. (6) Joris Luyendijk - Dit kan niet waar zijn
7. (9) John Green - Paper towns
8. (7) Griet op de Beeck - Kom hier dat ik u kus
9. (8) Suzanne Vermeer - Costa del Sol
10. (10) Michel van Egmond & Jan Hillenius - Topshow

Erotisch 'Grey'-vervolg nog steeds gewild
Erotisch 'Grey'-vervolg nog steeds gewild (Foto: ANP)

Air France veegt Israël van de kaart

Foutje(?) bij Air France. Een reiziger van de noodlijdende maatschappij zette een wel heel opmerkelijk plaatje op zijn facebookpagina: een vluchtplan over het Midden-Oosten waarbij Israel letterlijk van de kaart geveegd was.

In de Arabische wereld is het vrij gebruikelijk dat er kaarten op het journaal of in de schoolboeken verschijnen waarop het landje Israël ontbreekt. Vaak staat hiervoor in de plaats een gebiedsaanduiding, namelijk 'Palestina'.

Een kritische lezer zou zomaar kunnen denken dat Air France partij kiest door bij het vluchtplan Israël en/of Tel Aviv niet te vermelden, dit terwijl 'Gaza' en 'Westbank' wel zichtbaar waren. Een oplettende passier plaatste hiervan een foto op zijn facebookstatus, iets dat snel werd opgepikt door het Simon Wiesenthal Center.

De joodse mensenrechtenorganisatie stuurde een boze brief naar de KLM-partner, waarin het zich hardop afvraagt of Air France soms bezweken is aan de druk van het BDS, een invloedrijke antisemitische club die als doel heeft Israël te delegimitiseren en, waar het even kan, producten uit het land te laten boycotten. Het Simon Wiesenthal Center wil van de Fransen weten of het zijn steun aan het BDS laat zien door Israël maar van de kaart te halen.

Air France heeft intussen een sputterend antwoord gegeven. Als we de luchtvaartmaatschappij moeten geloven is de oorzaak de schaal van de kaart en hadden ze wat problemen met het beeldscherm. Een 'technische oorzaak' die inmiddels verholpen is. Verder betreuren de Fransen het incident, zoals ze dat zelf noemen.

Dit soort 'incidenten' is niet nieuw te noemen. Eerder overkwam exact hetzelfde een dochtermaatschappij van British Airways. Ook zij schreven deze gebeurtenis toe aan een technisch mankement. En nu we toch op het Britse eiland zijn aangeland: uitgever van schoolboeken HarperCollins is het eveneens gelukt hetzelfde foutje te maken. Hoewel, foutje... HarperCollins was iets eerlijker in zijn reactie. Volgens de uitgever zou het weergeven van Israël op de atlas onacceptabel zou voor bepaalde klanten uit het Midden-Oosten.

Ook de Nederlandse uitgever Noordhoff heeft wel eens opzichtig partij gekozen kritiek gehad op de inhoud van schoolboeken.

Vier jaar na bloedbad weer zomerkamp op Utøya

Vier jaar na de bloedige aanslag op het eiland Utøya houdt de jongerenorganisatie van de Noorse sociaal-democratische partij daar weer een zomerkamp. Er worden van vrijdag tot zondag meer dan duizend deelnemers verwacht. Dat zijn er meer dan ooit tevoren.

Op 22 juli 2011 richtte Anders Breivik tijdens een jeugdkamp van de partij op het eiland een bloedbad aan. 69 meest jonge mensen kwamen om nadat de Noorse extremist eerder al een bom had laten ontploffen bij het regeringscentrum in Oslo.

De jongerenorganisatie beseft dat de bijeenkomst omstreden is en de meningen erover verdeeld zijn. "Maar we laten ons deze plek niet ontnemen." Dat zoveel mensen zich hebben ingeschreven ziet de jongerenorganisatie als een bevestiging dat ze een juiste keuze heeft gemaakt. De Noorse Arbeiderspartij houdt al sinds 1950 zomerkampen op Utøya.

Uitdaging
Sinds de aanslag is er houten nieuwbouw gekomen. De cafetaria waar veel mensen werden vermoord moet een leercentrum worden. Op een open plek hangt een stalen ring waarin de namen van de slachtoffers zijn gegraveerd en waar men kan rouwen.

De jeugdorganisatie ziet het als een uitdaging om van deze plek vol verschrikkelijke herinneringen weer een oord van de vrede te maken. ,,We hopen dat Utøya een wereldwijd symbool van tolerantie en vrede wordt," zei de projectmanager voor het eiland, Jørgen Frydnes, woensdag.

Toespraken
Komend weekeind houden de voormalige premiers Jens Stoltenberg en Gro Harlem Brundtland en het hoofd van de Arbeiderspartij Jonas Gahr Store toespraken voor de jongeren.

Bij de aanslagen op het eiland in het Tyrifjord en de aanslag in Oslo kwamen 77 mensen om. Rechts-extremist Breivik zit een celstraf van 21 jaar uit.

Vier jaar na bloedbad weer zomerkamp op Utøya
Vier jaar na bloedbad weer zomerkamp op Utøya (Foto: ANP)

Nieuwe single Ariana Grande heet Focus on Me

De eerstvolgende single van de Amerikaanse hitzangeres Ariana Grande heet 'Focus on Me'. Dat werd vandaag bekend gemaakt tijdens de iHeartMedia Music Summit.

In een video die werd getoond tijdens de iHeartMedia Music Summit is te zien hoe Ariana Grande door het gebouw van haar platenlabel Republic Records rent, dat bevestigd heeft dat Focus on Me de titel is van Ariana's nieuwe single.

Focus on Me maakt onderdeel uit van het nieuwe album van de zangeres, dat 'Moonlight' gaat heten. Het is nog niet bekend wanneer de single en het album gaan uitkomen.

Jagers VS beginnen missies vanuit Turkije

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen zijn voor het eerst vanaf Turkse luchtmachtbases vertrokken voor bombardementen in het noorden van Syrië. Dat hebben Amerikaanse defensiefunctionarissen verklaard, aldus Amerikaanse media.

Turkije gaf de VS vorige maand toestemming om luchtmachtbasis in het land te gebruiken voor de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië. Het resultaat van de bombardementen is niet bekendgemaakt.

Jagers VS beginnen missies vanuit Turkije
Jagers VS beginnen missies vanuit Turkije (Foto: ANP)

Lavrov hekelt Nederlands MH17-onderzoek

Een week na het Russische veto tegen het MH17-tribunaal heeft minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov het Nederlandse onderzoek naar de vliegramp scherp bekritiseerd. Dat zou "traag en gebrekkig" zijn. Het tribunaal zou slechts een manier zijn geweest om af te leiden van het gebrekkige onderzoek.

Volgens Lavrov heeft Rusland aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon voorgesteld om een speciale MH17-gezant te benoemen. Die zou de voortgang van het MH17-onderzoek in de gaten moeten houden. Ook zou hij een mandaat moeten krijgen om een missie naar het rampgebied te sturen. "Deze voorstellen zijn geblokkeerd door de landen die blijven hameren op de oprichting van een tribunaal", aldus Lavrov in de marge van een internationale conferentie in Maleisië.

Volgens Lavrov is de VN-Veiligheidsraad niet het juiste forum om de verantwoordelijken voor de vliegramp te straffen. Daarvoor zijn er andere mogelijkheden. "De obsessie met de Veiligheidsraad doet mij vermoeden dat sommige mensen propagandaspelletjes spelen omdat zij geen antwoord hebben op de vraag waarom het onderzoek zo traag en zo gebrekkig loopt", aldus de bewindsman.

De rampvlucht van MH17 eindigde vorige zomer in Oost-Oekraïne met de dood van vele Nederlanders.

Lavrov hekelt Nederlands MH17-onderzoek
Lavrov hekelt Nederlands MH17-onderzoek (Foto: ANP)

Opbrengst Disney opnieuw succesvoller dan verwacht

Disney heeft opnieuw een goed kwartaal achter de rug. Het bedrijf wist voor de elfde keer op rij boven de verwachtingen uit te stevenen. Dit meldt Variety.

De opbrengsten werden voor een groot deel gegenereerd uit merchandise en de Grote Drie van Disney: Pixar, Lucasfilm en Marvel. Grote titels als de nieuwe Avengers en Pixar-film Inside Out wisten gezamenlijk al 2 miljard dollar binnen te halen. Daarbij komt ook nog eens een titel als Cinderella, dat goed was voor 540 miljoen dollar, door wist te dreunen tot het vorige kwartaal.

Er was echter ook een smet op het succes. Zo flopte Brad Bird's original Tomorrowland (in Nederland uitgegeven als Project T) behoorlijk. De film wist net quitte te spelen tegen een budget van bijna 200 miljoen dollar, en daarbij zijn normaliter de kosten die worden gespendeerd aan premières en advertenties niet inbegrepen. 

Er zitten nog grote titels in het vat. Zo gaat de nieuwe Star Wars-film, geregisseerd door JJ Abrams, het geheid goed doen bij de doelgroep en zal dit zorgen voor een opleving in de verkoop en merchandise van de andere titels. Die rechten werden een aantal jaar geleden opgekocht door Disney, bij de inlijving van Lucasfilm. Er wordt geschat dat Episode VII: The Force Awakens wel eens de succesvolste film van het jaar zou kunnen worden. Dan zou het Universal's Jurassic World, dat momenteel op 1,56 miljard dollar staat, af moeten troeven. Of dat het geval gaat zijn, valt te zien op 18 december.

Geen Doctor Who in 2016

Er bestaat een kans dat de fans van de science-fiction serie Doctor Who het in 2016 zonder een nieuw seizoen moeten doen. Dit meldt CultBox.

Het magazine Private Eye bericht over een insider die de schuld legt bij showrunner Steven Moffat. De BBC-crew zou gemeld zijn dat Moffat het te druk heeft met werkzaamheden aan Sherlock, de hitserie waar hij ook showrunner van is. Opvallend is dat er voor die serie nog geen opnames gepland zijn, en hoofdrolspeler Benedict Cumberbatch en Martin Freeman een gevulde agenda lijken te hebben. 

BBC heeft als statement gegeven dat het "nog te vroeg is om bevestiging te geven over opnameschema's voor (hun, red.) series". Het negende seizoen van Doctor Who is in ieder geval al wel te zien op 19 september aanstaande.

Heemskerk laatste in finale 200 vrij

Zwemster Femke Heemskerk heeft woensdag op de WK naast de medailles gegrepen op de 200 meter vrije slag. De 27-jarige Nederlandse lag na 150 meter nog aan kop, maar stortte in de laatste 50 meter in. Heemskerk eindigde zelfs als laatste in 1.56,79.

De wereldtitel ging naar de achttienjarige Amerikaanse Katie Ledecky, die 1.55,16 klokte. Ledecky vierde al haar derde wereldtitel in Kazan, na eerder goud op de 400 en 1500 meter vrije slag. De Italiaanse Federica Pellegrini, wereldkampioene op de 200 vrij in 2009 en 2011, werd tweede in 1.55,32. De Amerikaanse titelverdedigster Missy Franklin moest genoegen nemen met brons (1.55,49).

Heemskerk maakte in april grote indruk door tijdens de Swim Cup in Eindhoven 1.54,68 te zwemmen, de snelste tijd van dit jaar. De wereldkampioene kortebaan over 100 meter stelde zich daarmee meteen kandidaat voor goud in Kazan. Zowel in de series als de halve finales ging het dinsdag echter bijzonder moeizaam voor Heemskerk, die sprak van "demonen" in haar hoofd waarmee ze juist dacht te hebben afgerekend. "Maar soms komen ze nog terug, ik heb me gek laten maken", zei Heemskerk.

Vanuit baan 1 speelde ze in de WK-finales alles of niets. Heemskerk gaf vanaf de start vol gas en zat na 50 meter ruim 0,8 seconde onder het wereldrecord van Pellegrini. Ook bij de volgende twee keerpunten lag ze nog aan de leiding, maar op de laatste baan zakte Heemskerk ver weg. De pupil van coach Marcel Wouda werd door de andere zeven zwemsters gepasseerd en eindigde teleurstellend als achtste.

Heemskerk laatste in finale 200 vrij
Heemskerk laatste in finale 200 vrij (Foto: ANP)

Cseh na 10 jaar eindelijk weer wereldkampioen

De Hongaarse zwemmer Lászlo Cseh heeft woensdag Chad le Clos onttroond als wereldkampioen op de 200 meter vlinderslag. De 29-jarige Cseh bleef de Zuid-Afrikaanse titelverdediger, die ook in bezit is van de olympische titel, in de laatste meters net voor. De Hongaar vierde in Kazan de tweede wereldtitel uit zijn rijke carrière, die verder vooral bestaat uit een enorme collectie zilveren en bronzen mondiale medailles.

Cseh tikte aan in 1.53,48, Le Clos werd tweede in 1.53,68. Jan Switkowski uit Polen veroverde de bronzen medaille in 1.54,10. De Hongaarse winnaar pakte eerder deze week al brons op de 50 meter vlinder. Cseh werd daarmee de eerste zwemmer die op zeven WK's een medaille heeft veroverd.

De veelzijdige Cseh was in 2003 voor het eerst succesvol en pakte vervolgens ook medailles in 2005, 2007, 2009, 2011 en 2013. Hij werd in 2005 zijn eerste en tot vandaag enige wereldtitel ooit, destijds op de 400 meter wisselslag.

Cseh onttroont Le Clos op 200 vlinder
Cseh onttroont Le Clos op 200 vlinder (Foto: ANP)

Burgemeester Spies baalt van ramptoeristen

"Mensen gaan zomaar tuinen van anderen binnen en richten daar schade aan, ze houden zich niet aan afzettingen en sommigen zijn zelfs op auto's gaan staan om foto's van de rampplek te maken." Burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn beklaagde zich woensdag op een persconferentie over de ramptoeristen die koste wat kost een glimp willen opvangen van de plek waar het maandag mis ging, toen twee kranen en een brugdek naar beneden kwamen.

De plek van het ongeval blijft afgesloten, maar een groter deel wordt opengesteld. De noodverordening blijft wel nog van kracht, benadrukt Spies. Ze heeft met het Openbaar Ministerie en de politie afgesproken dat streng wordt opgetreden tegen iedereen die zich niet 'aan gewone fatsoensnormen' en de wet houdt. Daarvoor wordt zsm-recht ingezet, waarbij al snel na de overtreding een sanctie volgt.

Burgemeester Spies baalt van ramptoeristen (Foto: ANP)
Burgemeester Spies baalt van ramptoeristen (Foto: ANP)

Vijf woningen Alphen weer vrijgegeven

Vijf ontruimde woningen in Alphen aan den Rijn zijn woensdag vrijgegeven. Bewoners kunnen er terugkeren, maakte brandweercommandant Hans Zuidijk bekend. Bij twee andere panden kunnen mensen het pand weer in, maar ze kunnen nog niet de achtertuin gebruiken.

Zeventien woningen zijn onbewoonbaar of nog niet toegankelijk, en de omstandigheden in één pand moeten nader onderzocht worden, aldus Zuidijk. In totaal moesten 58 mensen de nacht elders doorbrengen. Van die mensen kunnen enkele tientallen voorlopig nog niet naar hun woning terugkeren, meldde burgemeester Liesbeth Spies. Dat kan weken gaan duren in verband met opruimings- en bergingswerkzaamheden.

Vijf woningen Alphen weer vrijgegeven
Vijf woningen Alphen weer vrijgegeven (Foto: ANP)

Anaconda-wassen beeld Nicki Minaj onthuld

Nicki Minaj heeft deze week een wassen beeld gekregen in Madame Tussauds Las Vegas. De zangeres is in een bijzondere pose vastgelegd: op haar knieën in een miniscuul zwart pakje met enorme gouden naaldhakken. Zo was ze ook te zien in de gewaagde videoclip van het nummer Anaconda.

De officiële onthulling van het beeld vond dinsdag in Las Vegas plaats. De makers hebben geprobeerd de tropische sfeer van de videoclip over te brengen op het beeld. Zo is de zangeres te zien tegen een houten achtergrond van planken in in felle kleuren. Het beeld staat in een speciale setting in de Music Room van het museum, met special effects en achtergrondmuziek erbij. Minaj heeft een paar foto's van het wassen beeld op Instagram geplaatst.

In februari werd begonnen aan het beeld. Meer dan twintig mensen werkten aan het project. Het lichaam van Minaj werd op meer dan driehonderd plekken opgemeten om te zorgen voor een goed lijkende creatie. Op Instagram zette de zangeres ook een foto van zichzelf in dezelfde pose als het beeld. Het wassen evenbeeld kan wel rekenen op wat kritiek. Zo is de bilpartij van het beeld niet net zo weelderig als die van de zangeres zelf, aldus een internetter.

 

And this is the wax figure.

Een foto die is geplaatst door Nicki Minaj (@nickiminaj) op4 Aug 2015 om 1:20 PDT

Verschuren klaar op 100 vrij, diskwalificatie favoriet Morozov

Sebastiaan Verschuren heeft zijn sterke optreden op de 200 meter vrije slag tijdens het WK zwemmen geen vervolg kunnen geven op de 100 meter. Op het koningsnummer kwam de Nederlander in de halve finales tot 48,59 seconden, waarmee hij niet verder kwam dan plek twaalf.

Pieter Timmers wist met een Belgisch record van 48,22 als vierde de finale te bereiken. Cameron McEvoy uit Australië was met 47,94 de snelste, gevolgd door Ning Zetao (48,13) en de Argentijn Federico Grabich (48,20). Tot ontsteltenis van het publiek in Kazan werd de Russische favoriet Vladimir Morozov - de snelste man van het jaar wereldwijd - na zijn gewonnen halve finale gediskwalificeerd vanwege een valse start.

Turkse journalisten aangeklaagd om foto

Achttien Turkse journalisten zijn in staat van beschuldiging gesteld wegens het verspreiden van terroristische propaganda omdat ze een foto hebben verspreid. Daarop staat een aanklager die in maart in Istanbul onder schot werd gehouden door extreem linkse militanten.

De journalisten, die voor negen kranten werken, kunnen gevangenisstraffen tot zevenenhalf jaar tegemoet zien als ze schuldig worden bevonden. De aanklager op de foto kwam om tijdens een vuurgevecht dat volgde. De journalisten worden ervan verdacht dat ze een terroristische organisatie hebben geportretteerd.

Een van de beschuldigde journalisten verklaarde dat het beeld juist was bedoeld om de donkere en lelijke kant van het terrorisme te belichten, meldden media woensdag in het land.

De persvrijheid in Turkije staat al langer onder druk.

De bewuste foto
De bewuste foto

Schade Alphen 'zeker enkele miljoenen'

Verzekeraars zijn druk bezig met de inventarisatie van de schade in Alphen aan den Rijn nadat daar maandag twee kranen en een brugdek waren omgevallen en een aantal panden werd verwoest. Hoeveel schade er al geclaimd is, kon een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars nog niet zeggen, "maar het zal uiteindelijk zeker over enkele miljoenen gaan".

Volgens de woordvoerder komen de eerste schaderamingen inmiddels binnen. Het gaat dan om schade aan panden, inboedel, auto's en dat soort dingen, maar ook om zogenoemde gevolgschade: "ondernemers die bijvoorbeeld niet open kunnen omdat de panden beschadigd zijn. Maar ook bedrijven in de buurt die er nu nog veel langer dan voorzien last van hebben dat ze slecht bereikbaar zijn doordat de brug eruit ligt".

Volgens de woordvoerder kon niet iedereen meteen contact opnemen met de verzekeraar, omdat veel polissen onder het puin lagen. "Niet iedereen weet bij welke maatschappij ze nu ook alweer verzekerd zijn. Maar inmiddels hebben de verzekeraars de adressen van de getroffen panden en kunnen ze ook zelf mensen benaderen."

Bij de gemeente zijn volgens een woordvoerster tot nog toe drie schademeldingen binnengekomen. De gemeente richtte dinsdag een speciaal bureau op waar omwonenden, bedrijven en niet-gemeentelijke instanties de schade kunnen melden die ze hebben opgelopen door het ongeluk met de Julianabrug.

De gemeente wil hiermee een zo volledig mogelijk beeld krijgen van de schade.

Schade Alphen 'zeker enkele miljoenen'
Schade Alphen 'zeker enkele miljoenen' (Foto: ANP)

EU werkt aan nieuw plan zwangerschapverlof

Vaderschapsverlof, betere flexibele werkafspraken voor vrouwen én mannen en kinderopvang. Dit zijn mogelijke onderdelen van een nieuw voorstel uit Brussel om de positie van moeders in Europa te verbeteren en de arbeidsparticipatie van vrouwen in Europa te vergroten. Concrete (wetgevende) voorstellen moeten er dan in 2016 komen, zo maakte vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie woensdag via sociale media bekend.

De komende maanden werkt Brussel aan het plan en daarbij zal er ook gekeken worden naar de situatie rond zwangerschapsverlof. Eerdere voorstellen uit Brussel voor een langer minimaal aantal weken verlof in de EU stuitte op onoverkomelijke bezwaren bij met name de Europese landen. Na zeven jaar vruchteloze onderhandelingen tussen de landen en het Europees Parlement besloot Brussel begin juli de plannen in te trekken.

Die plannen komen niet terug. Brussel denkt nu aan zaken als voorzieningen om borstvoeding te geven of betere juridische bescherming voor ontslag als vrouwen op verlof gaan.

EU werkt aan nieuw plan zwangerschapverlof
EU werkt aan nieuw plan zwangerschapverlof (Foto: ANP)

D66: weg met regels die crowdfunding hinderen

Kleine bedrijven moeten niet te veel worden belemmerd als zij via crowdfunding aan geld kunnen komen om te investeren. Wouter Koolmees, D66-Tweede Kamerlid, wil dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) alle regels bekijkt die het particulieren nu moeilijk maken om geld in een bedrijf te steken.

Koolmees heeft dat woensdag aan minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) gevraagd. De meeste bedrijven lenen geld bij een bank, maar crowdfunding waarbij particulieren geld in een bedrijf steken in ruil voor bijvoorbeeld rente, neemt toe. Koolmees vindt het belangrijk dat bedrijven eenvoudig kunnen investeren. "Dat is goed de economische groei en voor nieuwe banen. Nu laat Nederland onnodig kansen liggen."

D66: weg met regels die crowdfunding hinderen
D66: weg met regels die crowdfunding hinderen (Foto: ANP)

Tientallen asielzoekers bij geding tegen COA

Tientallen asielzoekers zijn woensdag met hun kinderen naar de rechtbank in Den Haag gekomen om een kort geding bij te wonen tegen het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De gezinnen zijn het er niet mee eens dat ze gedwongen moeten verhuizen om plaats te maken voor nieuwkomers. Onder de kinderen zijn ook hele kleintjes, in de hal van het gerechtsgebouw staan dan ook veel kinderwagens. Het geding begint om 13.30 uur.

De asielzoekers komen volgens Defence for Children, dat hen ondersteunt, uit het asielzoekerscentrum in Almelo. Zij zouden naar diverse andere locaties moeten verhuizen. In totaal gaat het om 108 mensen, onder wie ruim vijftig kinderen.

Tientallen asielzoekers bij geding tegen COA
Tientallen asielzoekers bij geding tegen COA (Foto: ANP)

'Kris Jenner en Caitlyn in therapie'

Kris Jenner en haar ex Caitlyn mogen dan geen stel meer zijn, toch gaan de twee samen naar een relatietherapeut. RadarOnline meldt dat de twee sterren één keer in de maand naar therapie gaan.

"Het was Caitlyns idee en Kris vindt het prima en dat doet ze niet alleen voor de kinderen. Ze weet dat het goed is om te praten met een therapeut, ze kan dan misschien makkelijker vrede hebben met de transformatie van haar ex", aldus een insider. "Tot nu toe heeft het haar veel goed gedaan. Ze kan 'de nieuwe Bruce' beter accepteren."

Kris en Caitlyn volgen de therapie ook om beter op een lijn te komen zodat ze elkaar niet publiekelijk afvallen. "Dat gebeurde even na het interview dat Caitlyn gaf aan Vanity Fair en dat willen ze eigenlijk niet."

Kris heeft het volgens de bron niet alleen moeilijk met het feit dat haar ex-man tegenwoordig als vrouw door het leven gaat. De moeder van Kim Kardashian zou het ook lastig vinden dat Caitlyn ineens zoveel aandacht krijgt in de pers.

'Kris Jenner en Caitlyn in therapie'
'Kris Jenner en Caitlyn in therapie' (Foto: BuzzE)

[eSports] The International doelwit DDoS-aanval

Het Dota 2-toernooi The International, het grootste esports-toernooi ooit, heeft urenlange vertraging opgelopen. Het toernooi met een prijzenpot van ruim achttien miljoen dollar zou dag 2 starten met de topwedstrijd tussen de teams van Evil Geniuses en Complexity, maar werd getroffen door een DDoS-aanval die het toernooi plat wist te leggen.

The International heeft in de afgelopen tijd een hoop publiciteit gekregen, met name door de hoogte van de prijzenpot en hoe deze is opgebouwd. Een klein deel van de achttien miljoen dollar is namelijk ingelegd door ontwikkelaar Valve en de rest is via crowdfunding bij elkaar gebracht. Hierbij lijkt het toernooi belangrijk genoeg te zijn geworden dat onverlaten het nodig vonden de gameservers aan te vallen.

Michael Luxion, gameontwikkelaar en eigenaar van Paralux Studios, weet het op twitter mooi te omschrijven in ieder geval. 'eSports heeft grote stappen gemaakt. Vroeger in mijn tijd waren toernooien niet belangrijk genoeg voor DDoS. Ah, de zoete geur van vooruitgang.'

'Boot met 700 mensen omgeslagen bij Libië'

Een overvolle boot met vluchtelingen is omgeslagen op de Middellandse Zee voor de kust van Libië. Volgens Britse media zouden aan boord van het schip zo'n zevenhonderd mensen hebben gezeten en gevreesd wordt dat de meesten zijn verdronken. Italiaanse en Ierse marineschepen zijn bezig met redden van mensen die in het water terecht zijn gekomen.

Volgens de Italiaanse kustwacht zijn zo'n honderd vluchtelingen gered uit het water. Een hulporganisatie op Malta meldde dat zeshonderd mensen mogelijk zijn verdronken. Het houten schip sloeg volgens het Italiaanse persbureau Ansa om op het moment dat de migranten allemaal naar een kant van het vaartuig gingen omdat ze een ander schip zagen.

'Boot met 700 mensen omgeslagen bij Libië'
'Boot met 700 mensen omgeslagen bij Libië' (Foto: ANP)

Tsipras verwacht snel akkoord te bereiken

Griekenland nadert een akkoord met zijn geldschieters over nieuwe financiële steun. Dat zei de Griekse premier Alexis Tsipras woensdag.

Tsipras sprak van de laatste loodjes in de onderhandelingen met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die moeten leiden tot een akkoord dat Griekenland in totaal van zo'n 86 miljard euro voorziet in de komende drie jaar. Dat bedrag wordt niet in zijn geheel geleend, een deel moet worden opgebracht door privatisering van Griekse staatseigendommen.

De voorwaarden die worden gesteld aan nieuwe leningen stuiten op veel verzet in Griekenland, ook binnen de partij van Tsipras. De premier gaf aan te hopen dat het akkoord ondanks alle moeilijkheden een einde kan maken aan de twijfels over de toekomst van Griekenland en de eurozone.

De Europese Commissie denkt dat een deal over het derde reddingspakket voor Griekenland nog deze maand kan worden bereikt, liet een woordvoerster van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker woensdag weten.

De onderhandelingen over het nieuwe leningenpakket lopen volgens haar naar tevredenheid. Daarom is het mogelijk snel overeenstemming te bereiken, zeker als iedereen zich houdt aan de gestelde voorwaarden en zijn rol, legde ze uit. Het liefst sluiten de partijen een deal voor 20 augustus. Dan moet Griekenland weer een flinke afbetaling doen bij een van zijn geldschieters, de ECB.

Dinsdag zei de Griekse minister van Financiën Euklides Tsakalotos al dat de gesprekken over een steunpakket nog deze week kunnen worden afgerond.

Tsipras verwacht snel akkoord te bereiken
Tsipras verwacht snel akkoord te bereiken (Foto: ANP)

Gesthuizen wil SP-voorzitter worden

Sharon Gesthuizen wil partijvoorzitter worden van de Socialistische Partij (SP). Het SP-Tweede Kamerlid heeft zich woensdag kandidaat gesteld om vertrekkend voorzitter Jan Marijnissen op te volgen, meldt een SP-woordvoerder woensdag.

Marijnissen kondigde eind mei aan dat hij stopt als voorzitter. Gesthuizen besloot al in november dat ze zich kandidaat zou stellen, omdat het tijd werd voor een frisse wind. Sharon Gesthuizen hield zich de afgelopen jaren in de Kamer bezig met asiel en immigratie en economische zaken (innovatie en post).

Vooralsnog is Gesthuizen de enige kandidaat die zich heeft gemeld voor het voorzitterschap. Gegadigden kunnen zich tot 12 augustus melden.

Gesthuizen wil SP-voorzitter worden
Gesthuizen wil SP-voorzitter worden (Foto: ANP)

Is Manneken Pis wel echt?

Is het wereldberoemde Brusselse beeldje Manneken Pis wel echt? Onderzoek door de Vrije Universiteit Brussel van het naakt plassende bronzen jongetje moet uitwijzen of het gaat om het originele beeldje uit 1619 of om een namaakexemplaar, zo meldde de universiteit woensdag.

Zeker is dat het bronzen beeldje in 1619 in opdracht van het stadsbestuur door Hiëronymus Duquesnoy werd gemaakt. Tijdens zijn al lange leven werd het beeldje meerdere malen gestolen, de laatste keer in 1965. Een jaar later werd het mannetje in twee stukken teruggevonden in het kanaal tussen Brussel en Charleroi. Dit beeldje, dat in het Brussels stadsmuseum staat, wordt onderzocht omdat niet 100 procent zeker is dat het gaat om het originele Duquesnoy-beeldje. Het gaat dus niet om het standbeeldje waar dagelijks busladingen toeristen langskomen en foto's maken; dat is namelijk een kopie.

"We willen weten of de onderkant van het beeldje wel klopt met de bovenkant", vertelde onderzoekster Amandine Crabbé. De eerste fase van het onderzoek is afgerond. Met een zogeheten X-straalfluorescentiespectroscoop, een soort röntgen, is de chemische samenstelling van het beeldje vastgelegd. Alle data worden nu verwerkt en geanalyseerd. Na de zomer komen de eerste resultaten naar buiten. Crabbé wilde ook nog niets kwijt.

Als dit deel van het onderzoek nog geen uitsluitsel geeft, dan volgt een tweede fase waarbij stalen worden genomen om het brons te analyseren. Zo moet voor altijd de echtheid van het beroemde beeldje vast komen te staan.

Is Manneken Pis wel echt?
Is Manneken Pis wel echt? (Foto: ANP)

Doden door frontale botsing bussen

Zeker zestien mensen zijn in het oosten van Rusland om het leven gekomen doordat twee volle passagiersbussen frontaal op elkaar botsten. Volgens de lokale politie raakten zestig mensen gewond door het ongeval.

De voertuigen knalden in de buurt van Tsjabarovsk in Oost-Siberië op elkaar. De oorzaak is niet duidelijk. De hulpdiensten zetten meer dan 220 mensen in.

Doden door frontale botsing bussen
Doden door frontale botsing bussen (Foto: ANP)

Ten Dam aangereden tijdens training

Laurens ten Dam is woensdag tijdens een training in België aangereden door een auto. Dat meldt zijn ploeg LottoNL-Jumbo via Twitter. De 34-jarige wielrenner is voor controle overgebracht naar een ziekenhuis. Ten Dam heeft last van zijn rug en een elleboog.

Ten Dam is in voorbereiding op de Ronde van Spanje, die op 22 augustus begint. Hij wil zich daar revancheren voor de Tour de France, waarin hij door een zware valpartij in de derde etappe nauwelijks iets heeft kunnen laten zien. Bij die val raakte een schouder uit de kom. Het is niet duidelijk wat de gevolgen van de val zijn voor zijn deelname aan de Vuelta.

Ten Dam aangereden tijdens training
Ten Dam aangereden tijdens training (Foto: ANP)

Snoeiharde eerste trailer Popoz

De eerste trailer maakt duidelijk wat er te zien gaat zijn in Popoz - De Film. Keiharde actie en veel geknal. Niet meer, niet minder.

De film volgt op het grote succes van de gelijknamige serie die bij Comedy Central te zien is. In de hoofdrollen opnieuw Huub Smit en Sergio Hasselbaink. Dit keer draaien de agenten de bak in, nadat ze een gijzeling niet al te best aanpakken. Wanneer ze er echter achterkomen dat er drugs gesmokkeld wordt in de gevangenis, is het voor hen de kans om hun naam te zuiveren.

Popoz knalt vanaf 8 oktober de bioscoop in.

Mafia 3 onthullingstrailer en info

Het was al min of meer bekend, maar de openwereld-mafiagame Mafia 3 zit eraan te komen. Publisher 2K heeft vandaag een trailer onthuld van de game, alsmede enkele details prijsgegeven.

Mafia 3 speelt zich af in een 'nieuw ontworpen' New Orleans in 1968. De stad barst van de levendigheid, met een herkenbaar straatbeeld vol auto's, muziek, mode en veel meer. Uiteraard is corruptie weer een belangrijk probleem in de game: de Italiaanse maffia heeft een vinger in de pap in alles wat illegaal is; illegaal gokken, prostitutie, drugs, terwijl politie en politici alleen maar hun eigen zakken vullen.

Jij speelt Lincoln Clay, een Vietnamveteraan. Lincoln vindt als weeskind steun bij een groep mensen waar hij twee mensen ontmoet die hij als vader en broer ziet. Echter worden deze lieden bruut afgeslacht door de Italiaanse maffia en vervolgens zint Lincoln op wraak. Terijl je speelt maak je bondgenoten met andere bekende namen uit de onderwereld en begin je een eigen imperium op te bouwen om de stad te kunnen transformeren.

Haase strandt in tweede ronde Kitzbühel

Tennisser Robin Haase is uitgeschakeld op het graveltoernooi van Kitzbühel. De Nederlander, die het Oostenrijkse toernooi twee keer wist te winnen, verloor in de tweede ronde van de Argentijn Federico Delbonis: 4-6, 6-2 en 6-2.

Haase wist in de eerste set nog veel punten te scoren op zijn eerste service, maar de Argentijn kreeg gaandeweg steeds meer grip op de opslag van de Hagenaar. Daardoor kreeg de nummer 69 van de wereld meer kansen om de Nederlander te breken en kantelde de wedstrijd in de tweede set.

Haase won het toernooi van Kitzbühel in 2011 en 2012. Afgelopen maand won hij in Oostenrijk met het Nederlandse Daviscupteam van de thuisploeg (3-2).

Haase strandt in tweede ronde Kitzbühel
Haase strandt in tweede ronde Kitzbühel (Foto: ANP)

'picnic' is vuig racisme!

Vandaag werd bekend dat er een onlinesupermarkt haar deuren gaat openen onder de naam 'picnic.nl'. Maar dát is natuurlijk tegen het zere been van de standaard racismeroepers. Picnic betekent namelijk niets minder dan 'pick a nigger', aldus Iwan Wilfred Leeuwin in een facebookpost gericht aan de online supermarkt.

Het doel van de 'picnic' was "het plegen van georganiseerde martelingen en moorden [...] op onschuldige afro-amerikanen", wauwelt Iwan. Het woord 'picnic' heeft derhalve volgens Leeuwin een 'racistische achtergrond' en ligt daarmee "gevoelig voor het bewustwordingsproces in Nederland"

Het lijkt er dus op dat we - net als met Zwarte Piet het geval is - de aloude traditie van het genieten van wat (borrel)hapjes op een kleed in het park zullen moeten afschaffen.

We hebben nagelaten de mening van Sylvana Simons te vragen in deze kwestie. Overigens ligt de werkelijkheid iets anders, maar dat weerhoudt deze meneer er niet van mensen, zoals vaker gebeurt, keihard weg te zetten als racist.

picnic
picnic

Stuntman Shawn Robinson dood gevonden

Stuntman Shawn Robinson is op 28 juli jl. levenloos aangetroffen in zijn hotelkamer. Dit meldt Deadline.

De instanties hebben gisteren een statement uitgebracht over de dood van Robinson. Ze weten nog niet wat de doodsoorzaak is, maar wel dat hij op de 28e werd gevonden door een collega. Die was gaan kijken, nadat hij niet op was komen dagen op zijn werk.

Robinson heeft in veel grote films een rol gespeeld, voor en achter de schermen, zoals de eerste drie Transformers-film en pas nog Guardians of the Galaxy. Zijn loopbaan bestaat uit 70 filmtitels. Hij was voor deze grote films vooral verantwoordelijk voor het "rigging"-proces, dat er voor zorgt dat stunts veilig kunnen worden uitgevoerd. De hele stuntwereld is dan ook in shock.

Het is nog niet bekend wat er gaat gebeuren met het werk wat nog op de planning stond. 

Shawn Robinson (links) tijdens de voorbereiding van een stuntShawn Robinson (links) tijdens de voorbereiding van een stunt

Schietende agenten vrijuit in zaak-Mike Stok

Twee agenten die in 2013 met dodelijke gevolgen op Rotterdammer Mike Stok hebben geschoten gaan vrijuit. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag bepaald. De agenten hadden gegronde reden om te denken dat Stok een gevaar was voor zijn omgeving was en er was geen andere manier om de agressieve Rotterdammer aan te houden. De aanklager had gevraagd om de agenten vrijuit te laten gaan.

De agenten, een man die het dodelijke schot loste en een vrouw die ook schoot maar miste, werden in april 2013 geconfronteerd met Stok in de Fazantstraat in Rotterdam. Hij had gedronken en had twee vrouwelijke stadswachten belaagd die hem hadden bekeurd om zijn loslopende hond. Ook zwaaide hij met iets dat leek op een bijl. Volgens de agenten was Stok doorgedraaid en zou hij een willekeurig iemand die op zijn pad kwam iets kunnen aandoen. Toen hij ondanks waarschuwingen bleef wegrennen, schoten ze.

De twee agenten verschenen net als twee weken geleden voor de rechtbank in uniform en met een pruik. Tijdens de zaak zijn ze steeds aangeduid als NN01 en NN02 om hun identiteit niet bekend te laten worden. Op sociale media zijn eerder bedreigingen geuit richting de agenten.

De nabestaanden van Stok hebben via de rechter vervolging van de agenten afgedwongen. Zij waren ervan overtuigd dat Stok niet rondliep met de bedoeling iemand iets aan te doen. Hierbij gingen zij al voorbij aan het feit dat hij twee stadswachten had belaagd.

Het OM besloot eerder de agenten niet te vervolgen. Het gerechtshof oordeelde later dat niet vaststond of het gebruikte geweld wel gerechtvaardigd was en dat de agenten alsnog moesten worden vervolgd. Nu heeft de rechtbank dus besloten dat de agenten terecht geschoten hebben omdat er voldoende reden was om aan te nemen dat er sprake was van acuut gevaar.

Schietende agenten vrijuit in zaak-Mike Stok
Schietende agenten vrijuit in zaak-Mike Stok (Foto: ANP)

Zon, zee en jihad in het kalifaat

Ook bij jihadi's kan de sleur er wel eens in komen na al die drukke werkdagen. Dagelijks ongelovigen onthoofden en homo's van gebouwen torpederen begint dan soms zijn tol te eisen. Gelukkig kunnen ze er nu even lekker tussenuit in de door Islamitische Staat geannexeerde vakantiebestemmingen.

Volgens de Daily Mail is er een brochure verschenen die diverse zonovergoten bestemmingen aanprijst. Het moet heerlijk zijn om na een stressvolle week even te kunnen ontspannen in het zwembad van Mosul. Ben je meer op zoek naar rust, dan kun je genieten van een prachtige zonsondergang in de hoofdstad van het kalifaat Raqqah. Zoek je tijd voor een hobby dan kun je ook nog bijen verzorgen als imker.

Voor wie zijn gezin al bij elkaar heeft gesprokkeld is het misschien wel raadzaam om even de kleine lettertjes te lezen. Zwemmen zit er voor vrouwen niet in, en voor mannen is het raadzaam om in lange broek en t-shirt het water in te springen. Mocht je je niet aan zulke eenvoudige regeltjes houden bestaat er namelijk de kans dat je een duik in een zwembad mag maken waar géén water in staat.

Voordat je op het vliegtuig stapt is het overigens wel raadzaam om nog even naar het reisadvies te kijken. Voor Irak en zeker Syrië het kalifaat is er een erg negatief reisadvies afgegeven door de Rijksoverheid, maar dat mag de pret niet drukken natuurlijk!

Even lekker een paar daagjes ertussenuit
Even lekker een paar daagjes ertussenuit

Patrouilleschip op antipiraterijmissie

Het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen van de Koninklijke Marine vertrekt zondag voor vier maanden naar de wateren rond Somalië. Het is voor het eerst dat een patrouilleschip van de marine wordt ingezet tegen piraterij. Dat maakte het ministerie van Defensie woensdag bekend.

Het schip gaat op de scheepsvaartroutes in de Golf van Aden schepen beschermen en controleren. Het schip is een van de vier patrouilleschepen waarover de marine beschikt. Ze zijn speciaal toegerust op het bewaken van de kustwateren.

Nederland levert in EU-verband al sinds 2008 een bijdrage aan de bestrijding van piraterij bij Somalië. Operatie Atalanta van de Europese Unie richt zich op het terugdringen van piraterij voor de kust van Somalië. Door te patrouilleren ontmoedigen de marineschepen piraterij.

Patrouilleschip op antipiraterijmissie
Patrouilleschip op antipiraterijmissie (Foto: ANP)

Kim Kardashian verrast fan

Kim Kardashian heeft deze week een van haar grootste fans verrast. Kim vloog deze week naar New Orleans om daar de verjaardag te vieren van superfan Myleeza, via Instagram deelt de realityster een foto van haar bezoekje.

"Fijne verjaardag Myleeza. Ik ben zo blij dat ik je 21e verjaardag met je kan vieren in New Orleans. Je bent altijd zo echt en je steunt me. Jouw tweets maken mijn dag altijd goed. Ik hou van je", schrijft Kim bij een foto van zichzelf en haar fan.

Hello! Magazine schrijft dat de jarige Myleeza eerst had voorgesteld om Kim in LA te ontmoeten, maar toen vertelde de zwangere Kim haar dat ze naar haar zou komen. Om de verjaardag te vieren gingen de twee ergens lunchen. Kim had ook nog voor een cadeautje gezorgd. De jarige Myleeza, die zichzelf op Instagram Myleeza Kardashian noemt, kreeg een gloednieuw paar sportschoenen van Adidas ontworpen door Kanye West.

Myleeza was duidelijk door het dolle heen. Via haar Instagramaccount deelt ze verschillende foto's van de bijzondere ontmoeting.

Kim Kardashian verrast fan
Kim Kardashian verrast fan (Foto: BuzzE)

Blokkade pornosites India opgeheven

De regering van India is teruggekomen op een besluit om honderden pornosites te laten blokkeren. Na een oproer op sociale media mogen de meeste weer online.

Ruim achthonderd pornosites werden vorige week geblokkeerd om de maatschappelijke cultuur te beschermen. De regering besloot zonder tussenkomst van het parlement tot de censuur, wat leidde tot woede van liefhebbers.

Exploitanten mogen nu echter de meeste sites weer deblokkeren, maar moeten degene die kinderporno bevorderen uitschakelen, liet een woordvoerder van het departement voor telecomzaken woensdag weten. Telecomproviders zijn niet blij dat ze dat nu zelf moeten controleren.

Blokkade pornosites India opgeheven
Blokkade pornosites India opgeheven (Foto: ANP)

Kickstarter-game Mighty No. 9 uitgesteld naar 2016

Mighty No. 9 is wederom uitgesteld. De game werd al eerder van de orginele datum in april naar september verschoven. Nu is de Mega Man-kloon tot het eerste kwartaal van 2016 uitgesteld. Volgens ontwikkelaar Comcept is het slechte nieuws te wijten aan bugs in de online-onderdelen van het spel.

Opvallend aan dit nieuws is dat het komt direct na de gefaalde Kickstarter van Red Ash, een ander project van Comcept en Keiji Inafune. Die game wordt alsnog door de Chinese uitgever Fuze gefundeerd.

Hieronder de volledige verklaring van Comcept:
We have an important announcement to share with our backers.

Although we understand that everyone was looking forward to playing Mighty No. 9 as soon as possible, a release delay is going to be announced for the game at Gamescom 2015, which is currently being held in Cologne, Germany. This is a project that would not have existed without the support of our backers, so we at least wanted to deliver this news to our backers before it is officially announced.

We are unable to confirm a final release date at this time, however we will be aiming for a release in Q1 2016. Once a solid release date is set, we will announce it immediately to our backers and fans.Of course, it is important to explain why exactly the game is being delayed. As we have communicated in the updates to our backers, all of the core content for the game is developed and in a complete state. However, there are still bugs and issues pertaining to the online features that are included in the game. These bugs and issues have a direct affect on enjoyment of the game, so a decision was made to work these issues out before release.

Currently, comcept and their partners are working at full capacity to resolve these issues and fix any remaining bugs. In addition, we have received quite a few requests for additional information regarding the various platforms that are part of the platform survey we have sent out. We have also only managed to receive around half of the total responses needed for the survey. Considering the fact that the game’s release has been delayed, we are planning to open another platform survey once a final release date has been settled upon.

We will continue to deliver the most up-to-date info to our backers and fans through our forum updates, so please keep an eye out! We appreciate your support and patience regarding this matter, and look forward to delivering Mighty No. 9 to our backers and fans in the best state possible

Final Fantasy XV-beelden gaan over vader en zoon

Square Enix heeft voor gamescom nieuwe beelden van Final Fantasy XV vrijgegeven. De beelden tonen hoofdpersoon Noctis vijftien jaar voor de gebeurtenissen in het spel. De jonge Noctis, een prins, ziet zijn vader de koning worstelen met zijn werk.

Een releasedatum voor Final Fantasy XV is nog niet bekendgemaakt. Verwacht de game echter op zijn vroegst pas rond eind 2016.

Hieronder nog de synopsis  van de trailer die Square Enix heeft gedeeld:
Setting the stage for the main character Noctis, the trailer depicts the dramatic events that take place 15 years prior to the journey that players will embark on in FINAL FANTASY XV. The trailer also depicts the strong bond that young Noctis has with his father, King Regis, who now faces difficult decisions regarding relations between his kingdom and its warmongering neighbor, Niflheim.

In a matter of days, the Kingdom of Lucis is to sign an armistice, ending a long and bitter conflict with Niflheim. Ahead of the ceremony, Prince Noctis, heir to the Lucian throne, sets forth from his homeland to formalize the union of states through his marriage to the Lady Lunafreya of the imperial province of Tenebrae.

The offer of peace, however, is no more than a ruse to lower the Lucian shield, and the imperial army takes the crown city and its sacred crystal in one fell swoop. En route to his destination, Noctis is shocked to learn that he, his father the king, and his betrothed are believed dead.

Overnight, the dream of peace has faded into a distant memory. His world crumbling around him, Noctis has naught but his resolve and his loyal companions to see him through the trials to come.

Unravel is een schattige puzzel-platformer

Jawel, EA kan ook een kleine schattige game maken naast alle bombastische titels die ze elk jaar uitbrengen. Unravel kreeg een hoop screentime tijdens EA's Gamescom-persconferentie. 

In Unravel als de koddige Yarnie, die met behulp van zijn eigen garens door 2D omgevingen moet platformen. Bekijk hoe dit precies werkt in de beelden hieronder. Unravel heeft nog geen releasedatum.

VS en Turken plannen offensief tegen IS

Turkije werkt met de Verenigde Staten aan een groot offensief tegen Islamitische Staat in Syrië. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zei woensdag dat Amerikaanse vliegtuigen en drones zijn aangekomen op Turkse vliegbases en dat binnenkort een offensief tegen IS wordt begonnen.

Turkije heeft het gebruik van de bases door vliegtuigen van de Verenigde Staten en coalitielanden goedgekeurd. In het bijzonder de basis in Incirlik aan de Turkse Zuidkust wordt daarvoor gebruikt. Die ligt dicht in de buurt van Syrië.

"Bemande en onbemande Amerikaanse vliegtuigen komen aan en binnenkort zullen we een uitgebreide strijd tegen Islamitische Staat lanceren", zei Cavusoglu tijdens een reis naar Maleisië.

Peter Dinklage wordt uit Destiny geschrapt

De stem van Peter Dinklage in Destiny wordt vervangen door Nolan North (bekend als Nathan Drake in Uncharted). Bungie heeft bekendgemaakt dat North niet alleen aan de aankomende nieuwe content zijn gaat verlenen, maar dat ook de oude missies opnieuw worden ingesproken.

Dinklage deed de stem van Ghost, een klein robotje die iedere speler vergezelt. De acteerkunsten van Dinklage als Ghost werden sinds de lancering van Destiny hevig bekritiseerd. De kleine acteur was al niet meer te horen in de twee uitgekomen uitbreidingen van het spel. De precieze reden voor de breuk is niet door ontwikkelaar Bungie bekendgemaakt.

Ondertussen hebben we hieronder ook de nieuwste trailer voor The Taken King, de aankomende uitbreiding voor Destiny. Naast de nieuwe content krijgt de game ook een grote gratis update die de level cap naar 40 verhoogt en een hoop functies stroomlijnt. The Taken King komt op 15 september uit en gaat veertig euro (!) kosten.

Festival Appelsap gaat door

Hiphopfestival Appelsap in Amsterdam mag zaterdag gewoon doorgaan. Buurtbewoners hadden bezwaar gemaakt tegen het gebruik van het Flevopark als locatie voor het feest waar zo'n 15.000 mensen op afkomen, maar de rechter schoof de bezwaren terzijde, schrijft Het Parool.

De rechter heeft besloten om de vergunning gewoon te verlenen omdat de geluidsoverlast beperkt is en er genoeg onderzoek is gedaan naar de aantasting van de flora en fauna in het park, weet de Amsterdamse krant.

De omwonenden vinden dat het rustige park in Amsterdam Oost geen geschikte locatie is voor een megafestival. Ze vrezen ook dat de uitzondering van de gemeente om een vergunning te verlenen niet eenmalig is. Vorige edities van Appelsap waren in het Oosterpark, iets verderop, maar dat park wordt gerenoveerd.

70 jaar na Hiroshima nog medische zorg

Zeventig jaar na de atoombommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki, worden nog steeds slachtoffers behandeld. Door de gevolgen van de straling op lange termijn krijgen nog altijd duizenden mensen medische zorg.

Dat heeft het Rode Kruis bekendgemaakt aan de vooravond van de herdenking van de atoombom die op 6 augustus 1945 op Hiroshima werd gegooid. De bom werd drie dagen later gevolgd door een tweede atoombom op Nagasaki.

Het Japanse Rode Kruis heeft in zijn ziekenhuizen in beide steden in totaal al meer dan 2,5 miljoen overlevenden behandeld. Ook op lange termijn komen gezondheidsproblemen aan het licht bij overlevenden: kanker, misvormingen bij de geboorte en genetische afwijkingen. Daarnaast zijn er de psychische gevolgen.

70 jaar na Hiroshima nog medische zorg
70 jaar na Hiroshima nog medische zorg (Foto: ANP)

Need for Speed krijgt vijf speelstijlen

Tijdens de persconferentie van EA eerder deze ochtend op Gamescom is een trailer van Need for Speed laten zien. De nieuwe Need for speed zal vijf personages hebben die speelstijlen vertegenwoordigen. Deze personages zijn Magnus Walker voor snelheid, Ken Block voor stijl, Nakai-san voor aanpasbare auto's, Risky Devil voor de crew en Morohoshi-san voor illegale races.

De nieuwe Need for Speed is een volledige reboot van deze franchise. Need for Speed komt in november uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Fighter Squadron-modus voor Star Wars Battlefront

Star Wars Battlefront krijgt een multiplayermodus met ruimteschepen. De nieuwe modus krijgt de naam Fighter Squadron. In de nieuwe modus speel je in teams van tien spelers tegen elkaar in de lucht. De nieuwe gamemodus is zowel in first-person als in third-person te spelen. 

Op Gamescom heeft EA de gameplay-trailer getoond aan het publiek. De afgelopen tijd werd al veel geteased naar deze trailer en de verwachting was dan ook dat er een luchtgevecht modus in zou komen te zitten. Star Wars Battlefront verschijnt 20 november op pc, PS4 en Xbox One.

Nu al grote vraagtekens achter beleid Ajax

De nieuwe editie van de eredivisie moet nog van start gaan, maar nu al staan er grote vraagtekens achter het beleid van Ajax. Na de nederlaag over twee duels met Rapid Wien in de derde voorronde van de Champions League rijst de vraag of het wel realistisch is om te denken dat je met een team zonder routine succes kan hebben.

Net als vorige week in de onbesliste uitwedstrijd (2-2) tegen de nummer twee van het vorige seizoen uit Oostenrijk gaf het jeugdige Ajax de doelpunten kinderlijk eenvoudig weg in een uitverkochte ArenA (2-3). "Ongelooflijk", brieste aanvoerder Davy Klaassen. "Op een speeltuinachtige manier geven we het weg. We beseffen niet dat het mannenvoetbal is."

Even voor de 0-1 van Robert Beric probeerde Daley Sinkgraven op de rand van het strafschopgebied Steffen Hofmann door zijn benen te spelen. De oud-speler van sc Heerenveen was ook één van de spelers die Louis Schaub in staat stelde via de benen van Joël Veltman raak te schieten. Nemanja Gudell, de maker van de 2-2, nam zich ernstig kwalijk dat hij diezelfde Schaub in staat stelde om 2-3 te maken.

Bewuste keuze

Het was een bewuste keuze van Frank de Boer om Rapid Wien te bestrijden met een team van elf spelers met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar en een beetje. De coach hield ervaren spelers als John Heitinga en Lasse Schöne buiten zijn basisformatie. Ajax, gesterkt met een eigen vermogen van zo'n 100 miljoen euro, slaagde er in de zomerstop niet in de eigen selectie te versterken met uitstekende spelers van achter in de twintig of begin dertig jaar.

Ajax veroverde in 1995 pas de Champions League nadat Frank Rijkaard was teruggekeerd. Memphis Depay en Georginio Wijnaldum excelleerden het afgelopen seizoen na de komst van de ervaren Mexicaan Andrés Guardado. Met alleen maar talenten, hoe goed ze ook zijn, viert een ploeg zelden successen. De Boer moest dinsdag na de deceptie tegen Rapid Wien even nadenken waarom Ajax denkt het zonder routine af te kunnen. "We hebben ook wel gezocht", mompelde hij. "Maar het is niet makkelijk."

Toch weten clubs als Basel of Porto wel op geheel eigen wijze aansluiting te houden met de subtop van Europa. De Zwitsers kiezen met een lagere begroting dan Ajax voor routine. De Portugezen profiteren van een uitstekend netwerk in Zuid-Amerika. Ajax lijkt het met de huidige selectie te gaan doen, al houdt Urby Emanuelson wel zijn conditie op peil in Amsterdam. In de uitwedstrijd van zondag tegen AZ zal blijken of De Boer toch gebruik gaat maken van de aanwezige routine in zijn selectie.

Nu al grote vraagtekens achter beleid Ajax
Nu al grote vraagtekens achter beleid Ajax (Foto: ANP)

World of Warcraft-abonnees gedaald naar 5,6 miljoen

De Blizzard kwartaalcijfers zijn bekend geworden en daarin blijkt dat World of Warcraft nog maar 5.6 miljoen abonnees over heeft. Hiermee is het aantal abonnees bijna net zo laag als in het jaar van de launch in 2005. Nadat Warlords of Draenor lanceerde schoten de abonnees nog naar 10 miljoen, maar de uitbreiding was niet genoeg om de mensen vast te houden.

Blizzard hoopt met een nieuwe uitbreiding de mensen weer terug te winnen. Men gaat er vanuit dat Blizzard vandaag op Gamescom een aankondiging gaat doen wat betreft de opvolger van Warlords of Draenor. Ondanks de daling is World of Warcraft nog steeds de grootste MMO die er op dit moment is.

WoW
Aantal abonnees door de jaren heen.

'Sluit alle Nederlandse kolencentrales'

Het kabinet moet alle elektriciteitscentrales die op steenkool draaien onmiddellijk sluiten. Op die manier kan de uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) doeltreffend worden teruggedrongen. Sluiting van de centrales levert sneller resultaat op dan de bouw van windparken op zee, waarvoor 18 miljard euro is uitgetrokken. ,,Het gaat nog jaren duren voordat wind op zee iets oplevert."

Dat zegt topman Arnoud Kamerbeek van het Zeeuwse energiebedrijf Delta woensdag in Trouw. Hij reageert daarmee op het klimaatplan van de Amerikaanse president Barack Obama, die onder meer verouderde kolencentrales wil sluiten.

Volgens Kamerbeek is het tijd voor een radicale ommekeer en moet ook Nederland grote stappen zetten. ,,De westerse beschaving heeft het CO2-probleem veroorzaakt, we zullen dit ook moeten oplossen. Nederland moet niet achterblijven, nu zeker niet", zegt de topman in Trouw. In plaats van de kolencentrales moeten naar zijn mening centrales op gas worden ingezet, om de weggevallen productiecapaciteit op te vangen. De gasgestookte centrales liggen nu stil, omdat stoken met kolen goedkoper is

Kamerbeek kwam al eerder met zijn pleidooi voor het opdoeken van de kolencentrales. Dat was het geval na een vonnis van de Haagse rechtbank, eind juni. Die bepaalde in een zaak die was aangespannen door actieorganisatie Urgenda dat Nederland zich moet houden aan EU-afspraken over het terugdringen van CO2. Dat betekent dat de uitstoot van koolstofdioxide voor 2020 met 25 procent moet zijn verminderd.

'Sluit alle Nederlandse kolencentrales'
'Sluit alle Nederlandse kolencentrales' (Foto: ANP)

Nog maanden vertraging met DNA-onderzoeken

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft maanden vertraging opgelopen door al het extra werk na de aanslag op vlucht MH17. Dat heeft Eef Herregodts van het NFI woensdag gezegd tegen BNR Nieuwsradio.

Zo'n 250 reguliere onderzoeken bij het NFI lopen hierdoor achter. "Onze afdeling die DNA-onderzoek uitvoert, krijgt jaarlijks meer dan 40.000 onderzoeksaanvragen te verwerken. Het gaat maximaal drie tot vier maanden extra duren om de achterstanden weg te werken. Procentueel is dat misschien een klein deel van die 40.000, maar het betreft natuurlijk onderzoek gelieerd aan misdrijven, en dat gaat altijd gepaard met persoonlijk leed. Dus er wordt heel hard gewerkt om die vertraging zo snel mogelijk in te lopen", vertelt Herregodts.

Een deel van de reguliere onderzoeken heeft het instituut inmiddels uitbesteed. Herregodts benadrukt dat het niet om een structureel probleem gaat bij NFI.

Nog maanden vertraging met DNA-onderzoeken
Nog maanden vertraging met DNA-onderzoeken (Foto: ANP)

ADO-fans voeren actie als politie staakt

Supporters van de Haagse voetbalclub ADO Den Haag willen zaterdag massaal naar het Plein in de hofstad als de aangekondigde politiestaking die dag doorgaat. Op internet circuleren oproepen van supporters om dan actie te voeren.

"Wij geen wedstrijd, hun geen staking" valt te lezen op Facebook.

De oproep lijkt een wraakactie, omdat de politie een werkonderbreking had aangekondigd zaterdag als ADO Den Haag tegen PSV speelt. De gemeente Den Haag en het Openbaar Ministerie hebben besloten dat de wedstrijd niet doorgaat als de politie dan staakt.

De politiebonden kondigden vorige week aan dat agenten gaan staken bij acht van de negen wedstrijden tijdens de eerste speelronde van de eredivisie. Die begint vrijdag met de wedstrijd Heerenveen-De Graafschap.

ADO-fans voeren actie als politie staakt
ADO-fans voeren actie als politie staakt (Foto: ANP)

Meerdere bewoners mogen huis weer in

Een aantal bewoners van het getroffen gebied in Alphen aan den Rijn die de nacht elders hebben moeten doorbrengen, mag woensdag weer terug naar huis. Dat heeft brandweerwoordvoerder Ton Koot gezegd na een rondgang van de dienst bouw- en woningtoezicht van de gemeente Alphen aan den Rijn woensdagochtend.

Bewoners van 24 huizen konden in de nacht van dinsdag op woensdag hun huis niet in na het ongeluk met de omgevallen kranen en brugdek. "Bouw- en woningtoezicht heeft alle woningen bekeken op bouwtechnische staat. Sommige woningen zijn nog ontoegankelijk, in een aantal woningen mogen bewoners even naar binnen om wat spullen te halen en weer een aantal huizen is helemaal vrijgegeven", zei de woordvoerder. Hij kon niet zeggen om hoeveel huizen het precies gaat.

De kraan die dinsdag was gaan schuiven, lijkt inmiddels wat stabieler te liggen, zegt Koot.

Meerdere bewoners mogen huis weer in
Meerdere bewoners mogen huis weer in (Foto: ANP)

Sprinkhanenplaag in zuiden van Rusland

Streken in het zuiden van Rusland worden geteisterd door een sprinkhanenplaag. De dieren zijn neergedaald op landerijen, waar ze hele akkers verslinden. In sommige gebieden is de noodtoestand uitgeroepen.

Een uitgestrekt gebied van ten minste 800.000 hectare kampt met de zwermen insecten, elk ongeveer 8 centimeter lang. Het is al meer dan dertig jaar geleden dat zich daar zoiets voordeed meldden lokale ambtenaren aan CNN. Getroffen zijn onder meer gebieden in de regio's Stavropol, Astrachan en Wolgograd en in Kalmukkië en Dagestan.

Op de staatstelevisie wordt de plaag gelinkt aan klimaatverandering, recente overstromingen en hoger dan gemiddelde temperaturen.

Sprinkhanenplaag in zuiden van Rusland
Sprinkhanenplaag in zuiden van Rusland (Foto: ANP)

Groente en fruit helpt tegen mondholtekanker

Mensen die dagelijks vijf porties groente en fruit eten, hebben een kleinere kans op mondholtekanker dan mensen die niet of nauwelijks groente en fruit eten. Het gaat om echte voeding en niet om supplementen. Dat blijkt uit twee studies waarbij de gegevens zijn geanalyseerd van ruim 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar, die sinds 1986 zijn gevolgd.

Dat het eten van groente en fruit goed is voor de gezondheid en ziektes kan helpen voorkomen, is al langer bekend. Maar nu is er ook wetenschappelijk bewijs dat het mondholtekanker kan helpen voorkomen.

Mondholtekanker is met ruim duizend nieuwe gevallen per jaar de meest voorkomende vorm van hoofd-halskanker in Nederland.

Groente en fruit helpt tegen mondholtekanker
Groente en fruit helpt tegen mondholtekanker (Foto: ANP)

Meer jongeren lid, maar minder lenen bij bieb

Het aantal jongeren dat lid is van een bibliotheek is de afgelopen jaren toegenomen. In 2013 stond 65 procent van alle Nederlanders jonger dan achttien jaar ingeschreven bij de bieb. Het aantal boeken dat jongeren lenen, neemt echter af: tussen 2005 en 2013 met bijna 30 procent. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over honderd jaar bibliotheekwezen.

In 2013, het jaar van de meest recente cijfers, waren ruim 2,2 miljoen jongeren lid van een openbare bieb. Acht jaar eerder, op het laagste punt, waren dat er precies twee miljoen. Het aantal volwassen leden nam de afgelopen jaren alleen maar af. Van ruim twee miljoen in 2005 naar 1,6 miljoen in 2013.

Meer jongeren lid, maar minder lenen bij bieb
Meer jongeren lid, maar minder lenen bij bieb (Foto: ANP)

'Halle Berry gaat niet scheiden'

Halle Berry en Olivier Martinez gaan niet scheiden. De actrice werd onlangs zonder verlovingsring en trouwring gespot waardoor er onmiddellijk geruchten gingen dat het niet goed zit tussen de twee, maar volgens TMZ klopt dat niet.

Berry zou haar gouden trouwring maar af en toe dragen. Haar verlovingsring zou ze ongeveer 1,5 jaar geleden in Mexico zijn verloren tijdens het Acapulco International Film Festival.

Bronnen vertellen de website ook dat Halle en Olivier niet uit elkaar gaan. De twee gaven elkaar in juli 2013 hun jawoord. De 48-jarige actrice is al twee keer eerder getrouwd geweest. Van 1992 tot 1997 was ze de echtgenote van David Justice en van 2001 tot 2005 was ze getrouwd met Eric Benét.

'Halle Berry gaat niet scheiden'
'Halle Berry gaat niet scheiden' (Foto: BuzzE)

De Waard strandt ook in series 50 meter rug

Maaike de Waard heeft zich woensdag niet weten te plaatsen voor de halve finales op de 50 meter rugslag bij de WK in Kazan. De achttienarige zwemster van PSV Eindhoven klokte in de series 28,86 en werd daarmee 25e. De Waard, debutante op de WK en regerend jeugdolympisch kampioene, kwam eerder ook niet door de series op de 100 meter rugslag.

De Waard had bij de snelste zestien moeten zitten om naar de halve finales te mogen. Het gat met die belangrijke zestiende plek was met 0,36 seconde aanzienlijk. De Chinese Fu Yuanhui ging als snelste door naar de halve eindstrijd: 27,66.

De Waard bleef ver verwijderd van haar persoonlijke toptijd, die ze in december bij de Swim Cup in Amsterdam liet noteren: 28,29. De WK zijn voor haar door de uitschakeling op de 50 rug voorbij.

De Waard strandt ook in series 50 meter rug
De Waard strandt ook in series 50 meter rug (Foto: ANP)

ING ziet winst flink stijgen

ING heeft in het tweede kwartaal ruim een kwart meer winst geboekt dan een jaar eerder. De bank verstrekte meer leningen en trok meer spaargeld aan, terwijl de kosten voor probleemleningen daalden.

ING meldde woensdag een nettowinst van 1,4 miljard euro. Dat is ruim 27 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2014. De onderliggende nettowinst, waarin eenmalige posten niet zijn meegeteld, steeg met 21 procent naar 1,1 miljard euro.

ING trok vorig kwartaal voor 9,3 miljard euro nieuw spaargeld aan en verstrekte voor 8,7 miljard euro aan nieuwe leningen. De bank verwelkomde in de eerste helft van dit jaar 600.000 nieuwe klanten.

Die ontwikkelingen wijzen erop dat de winst van ING wordt gestuwd door ,,sterke commerciële prestaties", zei bestuursvoorzitter Ralph Hamers in een toelichting. De klantengroei, die in heel Europa zichtbaar is, toont volgens hem dat ING zijn rol uit 'uitdager' in de markt goed weet te vervullen. De klantenaanwas was vorig halfjaar ongeveer even sterk als in 2014 en volgens Hamers is dat tempo de komende tijd vol te houden.

ING had volgens Hamers de afgelopen tijd weinig last van de onrust rond Griekenland. De situatie op de financiële markten was wel onrustig, maar "onderliggend bleef de stemming behoorlijk positief", stelde hij.

Dankzij het economische herstel in Nederland en de rest van Europa nemen de risico's en de daaraan verbonden kosten voor ING af. Vorig kwartaal scheelde dat de bank 13 procent aan kosten ten opzichte van het tweede kwartaal van 2014.

ING ziet winst flink stijgen
ING ziet winst flink stijgen (Foto: ANP)

Containervervoer steeds belangrijker

De overslag van containers in Nederlandse zeehavens is in 2014 met 9 procent gestegen. Het containervervoer maakt een steeds groter deel uit van de zeevaart van en naar Nederland. De totale aan- en afvoer van goederen steeg vorig jaar met 2,3 procent tot 570 miljoen ton. Dat blijkt uit woensdag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bijna 20 procent van het over zee vervoerde gewicht gaat in containers. Ongeveer de helft van de scheepslading bestaat nog wel uit natte bulkgoederen, voornamelijk aardolie en aardolieproducten. Droge bulkgoederen, zoals kolen en ertsen, vormen een kwart. Het totaalgewicht van overgeslagen containers is sinds 2000 met bijna 25 procent gegroeid. De overslag van bulkgoederen daalde in deze periode met 2 procent.

De Nederlandse havens hebben sinds 2010 het hoogste tonnage verwerkte goederen van alle landen van de Europese Unie. In 2014 ging het om 570 miljoen ton. Het aandeel van Nederland in de EU-zeevaart groeit gestaag. De afgelopen tien jaar nam het met bijna een kwart toe, tot ruim 15 procent in 2014.

Rotterdam is de grootste containerhaven van Europa. De overslag van containers in Rotterdam steeg in 2014 met 9 procent tot 108 miljoen ton. De afgelopen vijftien jaar werden de havens van Antwerpen en Hamburg groter, maar Rotterdam is nog altijd nummer één, aldus het CBS. Door de aanleg van de Tweede Maasvlakte kunnen ook de allergrootste containerschepen in Rotterdam terecht. In andere Nederlandse havens worden niet of nauwelijks containers afgehandeld.

Containervervoer steeds belangrijker
Containervervoer steeds belangrijker (Foto: ANP)

Ziggo verliest opnieuw veel klanten

Kabelmaatschappij Ziggo heeft het afgelopen kwartaal opnieuw veel klanten verloren aan concurrenten op de markt. Het aantal abonnementen viel met 87.000 terug tot een kleine 9,8 miljoen. Dat maakte moederbedrijf Liberty Global woensdag bekend.

Ziggo is begin dit jaar gefuseerd met branchegenoot UPC. Het samengaan koste het bedrijf in het eerste kwartaal ook al behoorlijk wat klanten. Ziggo staat naar eigen zeggen voor "de uitdaging om Ziggo meer bekendheid te geven in het voormalige UPC-servicegebied."

Liberty Global, 's werelds grootste kabelbedrijf dat in veertien landen actief is, zag zijn omzet concernbreed in het tweede kwartaal met 0,7 procent afnemen tot 4,6 miljard dollar (4,2 miljard euro). Daarbij liep het nettoverlies op tot bijna 410 miljoen dollar, tegenover ruim 241 miljoen dollar een jaar eerder.

Kabelaar Ziggo verliest opnieuw veel klanten
Kabelaar Ziggo verliest opnieuw veel klanten (Foto: ANP)

Internetsupermarkt test gratis bezorging

De online supermarkt Picnic wil in Nederland gratis boodschappen gaan bezorgen. Het nieuwe supermarktbedrijf gaat in de loop van september officieel van start in Amersfoort, daarna moeten andere steden volgen. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

Momenteel loopt een pilot van Picnic in enkele wijken in Amersfoort. De nieuwe supermarkt heeft een manier van bezorgen ontwikkeld waardoor tussenschakels worden vermeden om de kosten laag te houden. Klanten bestellen voor 23.00 uur 's avonds via een app op hun smartphone of tablet de gewenste boodschappen. Die worden dan besteld bij leveranciers en worden in de loop van de volgende dag met elektrische auto's bij mensen thuis afgeleverd.

Laagste prijzen
Het assortiment varieert van dagverse producten als brood, groente en vlees tot A-merken en huismerken. Picnic gaat naar eigen zeggen de 'laagste prijzen in de markt' hanteren. De start-up telt nu ongeveer dertig medewerkers en tien bezorgers. Aan het concept is drie jaar gewerkt. Het streven is Picnic op termijn in heel Nederland uit te rollen.

Geen bezorgkosten
De nieuwe speler op de markt is opgezet door vier ondernemers, onder wie internetondernemers Joris Beckers en Frederik Nieuwenhuys. Verder doen een voormalig marketingdirecteur van Albert Heijn en C1000, Bas Verheijen, en ondernemer Michiel Muller, bekend van de onbemande tankstations van Tango en Route Mobiel, mee.

Zij denken dat online boodschappen doen in Nederland tot nu toe maar beperkt is aangeslagen, omdat andere partijen vaak hoge bezorgkosten rekenen. Bij Picnic is het laten afleveren van de boodschappen gratis. Als inkooppartner voor de producten is supermarktbedrijf Boni aangetrokken.

Internetsupermarkt test gratis bezorging
Internetsupermarkt test gratis bezorging (Foto: ANP)

WK Zwemmen dag 4: Gemengde wisselslag op het WK

Zondag begon in het Russische Kazan het WK zwemmen. Het waterpolo, openwaterzwemmen, schoonspringen en synchroonzwemmen was al een tijd onderweg of zelfs al klaar, maar voor de langebaanzwemmers is het toernooi nu ook begonnen. Op FOK!sport blikken we per dag vooruit naar de mooiste gevechten en de Nederlanders die dagelijks vanaf 08.30 uur Nederlandse tijd in actie komen.

Series & halve finales

Op de 100 meter rugslag lukte het maandag totaal niet voor debutante Maaike de Waard, vandaag is er de herkansing op wellicht haar favoriete onderdeel: de 50 meter rugslag. Vorig jaar pakte ze in het Chinese Nanjing het goud op de Jeugd Olympische Spelen. Dat is in Kazan verre van realistisch, de te kloppen vrouw dit jaar is de Braziliaanse Etienne Medeiros. De Waard hoopt revanche te nemen op haar mislukte 100 meter rugslag en wil de halve finales bereiken. 

Het koningsnummer bij de mannen gaat vandaag ook van start: de 100 meter vrije slag. Rusland hoopt uiteraard op goud voor 'Tsaar' Vladimir Morozov, maar onder meer de Australiër Cameron McEvoy en de Chinees Ning Zetao azen eveneens op de kroon. James Magnussen, de wereldkampioen van 2011 en 2013, kan zijn titels niet verdedigen. Hij zit geblesseerd thuis in Australië en besloot met het oog op de Spelen van Rio volgend jaar geen enkel risico te nemen. Sebastiaan Verschuren werd gisteren knap vijfde op de 200 meter vrije slag en zou zich vandaag moeten kunnen plaatsen voor de halve finales en wellicht de finale van de 100 meter.

Nederlandse deelname is er niet in de series van de 200 meter vlinderslag voor vrouwen en de 200 meter wisselslag voor mannen. Ook op een historisch moment moet Nederland passen: de ochtend wordt afgesloten met de series van de gemengde 4 x 100 meter wisselslagestafette. Het is een unicum, want nog nooit eerder werd er op een WK langebaan een gemengde estafette gezwommen, wat op het WK kortebaan al wel het geval is. Later deze week wordt overigens ook de gemengde 4 x 100 meter vrije slag nog gezwommen, daarin is Nederland wel van de partij.

Finales

Ook vandaag worden er vijf finales gezwommen, te beginnen met de 200 meter vlinderslag bij de mannen. Olympisch- en wereldkampioen Chad le Clos uit Zuid-Afrika was sterk in de eerste 150 meter van de halve finale, maar vooral Laszlo Cseh maakte enorm veel indruk. Door zowel in de series als in de halve finale een tijd van in de 1:53 te zwemmen bombaarde de Hongaar zich tot de grote favoriet voor het goud. Voor de Hongaarse grootheid zou het een fantastisch succes zijn. Hij won door de jaren heen vijf olympische en tien WK-medailles, maar alleen op het WK van 2005 was er een keer goud, vooral doordat Michael Phelps hem heel vaak in de weg zat. Als hij de druk aankan zou Cseh zijn carrière vanavond definitief kunnen bekronen. Let ook op Louis Croenen, die als eerste Belg sinds 1998 een individuele WK-finale heeft bereikt.

Cseh lijkt hard op weg naar een absoluut hoogtepunt in zijn rijke loopbaan (PRO SHOTS/Insidefoto)
Cseh lijkt hard op weg naar een absoluut hoogtepunt in zijn rijke loopbaan (PRO SHOTS/Insidefoto)

Femke Heemskerk moet het vervolgens voor Nederland gaan doen op de 200 meter vrije slag. De series en halve finale waren niet erg indrukwekkend en dus is het maar de vraag of ze haar rol als medaillekandidaat echt waar kan maken. Vooral Federica Pellegrini, Katinka Hosszu en het Amerikaanse duo Katie Ledecky en Missy Franklin zullen voor zware concurrentie gaan zorgen voor Heemskerk.

De 50 meter schoolslag belooft weer spektakel te worden nadat Adam Peaty gisteren in de series het wereldrecord aan gort zwom. Hij zette dat in april al op 26,62 seconden, maar dat werd niet gehonoreerd: op het formulier van de dopingtest was men vergeten aan te kruisen dat er ook op EPO was getest. In de series evenaarde Cameron van der Burgh de toptijd, maar met 26,42 liet Peaty geen ruimte voor twijfel over wie vanavond de favoriet is voor goud. 

De finalesessie wordt afgesloten met de 800 meter voor de mannen en de finale van de gemengde wisselslagestafette. Na goud op de 400 en zilver op de 200 meter hoopt Sun Yang zijn derde medaille te pakken, waarvan de tweede gouden. De Chinees die vorig jaar een korte dopingschorsing uitzat is zeker een van de favorieten, maar voor een race over meer dan 7,5 minuten mag een erg spannende strijd verwacht worden. Onder meer Gregorio Paltrinieri en Connor Jaeger leggen zich niet zomaar neer bij een Chinese zege.

Heemskerk moet zich flink verbeteren om op de 200 meter vrije slag om de medailles mee te doen (PRO SHOTS/Insidefoto)
Heemskerk moet zich flink verbeteren om op de 200 meter vrije slag om de medailles mee te doen (PRO SHOTS/Insidefoto)

Geen Headless Horseman meer voor Sleepy Hollow

Het derde seizoen van Sleepy Hollow moet het doen zonder terugkerende bad guy Abraham, beter bekend als de Headless Horseman. Volgens de producers slaat de serie een nieuwe richting in.

De serie, die in 2013 startte op het Amerikaanse Fox, kende in het tweede seizoen een dipje in kwaliteit en kijkcijfers. De strijd tussen de hoofdloze ruiter en hoofdfiguur Ichabod Crane (Tom Mison) was initieel de drijvende factor in de serie en terugkerend element in de mythologie achter de verhaallijnen.

"We hebben een nieuw raamwerk en een nieuwe set regels voor de serie," vertelde Clifton Campbell aan TV Guide. Hij neemt het aansturen van de serie vanaf dit seizoen over van Mark Goffman. "Het begint met de introductie van oze nieuwe big bad en neemt ons mee naar iets dat interessanter is en ons de gelegenheid geeft een meer persoonlijke dreiging voor Abbie en Crane te zien."

Sleepy Hollow is een 'moderne bewerking' van het korte verhaal The Legend of Sleepy Hollow van Washtington Irving. De serie vertelt over Ichabod Crane, die zichzelf, na om te komen in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, in het heden vindt. Hij werkt samen met een lokale politieluitenant (Nicole Beharie) om het einde van de wereld te voorkomen.

De Horseman, die soms niet Headless was, werd gespeeld door Neil Jackson. Zijn vertrek volgt op dat van Orlando Jones, Katia Winter, Matt Barr en John Noble, wat een flinke verschuiving in de hoofdcast betekent. Nieuwe castleden zijn Shannyn Sossamon, Nikki Reed en Lance Gross.

De cast van Sleepy Hollow, seizoen 2
De cast van Sleepy Hollow, seizoen 2

Eerste trailer voor Deadpool

Deadpool zei het gisteren zelf al: er komt een trailer aan. Ryan Reynolds was gisteren te gast bij Conan O'Brien en hij nam de eerste trailer mee om daar te vertonen. De talkshow paste er zelfs zijn leeftijdskeuring voor aan.

De film vertelt over Wade Wilson, die lijdt aan kanker maar beterschap wordt beloofd door het Weapon X-programma. Het maakt van hem een persoon met bijzondere gaven, waarvan de bekendste is dat hij van wonden kan genezen. De trailer verwijst naar Reynolds' vorige superheldenavontuur Green Lantern en laat zien dat de testscène, waarvan het lekken ervan bijdroeg aan het bestaan van de film, onderdeel is van het verhaal. Ook komen Marvel-figuren Colossus, Ajax en Negasonic Teenage Warhead even langs.

Deadpool verschijnt in februari, en toont ons naast Ryan Reynolds ook Morena Baccarin, Gina Carano, T.J. Miller, Ed Skrein en Brianna Hildebrand.

Spies: Laten we ons beperken tot feiten

"Laten we ons tot de feiten beperken. Laten we leren van dingen die wellicht beter hadden gekund." Dat zei burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn dinsdagavond in de talkshow Jinek. Zij reageerde daarmee op de kritiek van meerdere experts op de manier waarop het werk is uitgevoerd. Of alle benodigde stappen op de juiste manier zijn gezet voordat het brugdeel geplaatst werd, is onderwerp van onderzoek.

Zo zei een expert van de TU Delft dat het onacceptabel was dat tijdens het takelen van het brugdek niet preventief ontruimd was. Een ander noemde de uitvoering van het hijsen van de brug 'belabberd', 'amateuristisch' en 'knullig'. Volgens Richard Krabbendam, expert in zware transporten, was de gebruikte kraan bedoeld om op land te werken, niet op een ponton.

Volgens Spies hoefde dat ontruimen niet "omdat er allerlei veiligheidsplannen van te voren zijn doorgenomen".

Spies: Laten we ons beperken tot feiten
Spies: Laten we ons beperken tot feiten (Foto: ANP)

Justin Bieber verwacht boze pers na afzegging

Justin Bieber heeft zijn concert op een festival in Engeland af moeten zeggen en vermoedt dat de pers daarom gehakt van hem zal maken.

"Door onvoorziene omstandigheden kan ik niet optreden op het Fusion Festival op 28 augustus", zo bericht de popster op Twitter. Het festivaloptreden zou de eerste Britse verschijning van Bieber worden in twee jaar tijd en zou een van de headliners zijn van het evenement. Het festival steunt het koninklijke fonds The Prince's Trust, dat zich inzet voor kansarme jongeren, waardoor de zanger zich extra schuldig voelt: "Ik steun The Prince's Trust van harte en ik ben teleurgesteld dat ik niet kan optreden. Hopelijk kan ik het binnenkort goedmaken voor mijn fans en de Trust."

De zanger plaatst vervolgens direct een bericht waarin hij laat blijken dat hij weinig fraaie stukken in de krant verwacht naar aanleiding van zijn nieuws: "En nu zal de Britse pers me aan stukken scheuren. Hoort bij het werk. Ik hou desalniettemin van jullie en zal het goedmaken."

Santorum mist tv-debat presidentskandidaten VS

De Amerikaanse TV-zender Fox News heeft bekendgemaakt wie er donderdag mogen deelnemen aan het eerste belangrijke tv-debat tussen de Republikeinse presidentskandidaten. Opvallende afwezigen zijn oud-gouverneur van Texas Rick Perry en de conservatieve Rick Santorum, oud-senator voor Pennsylvania.

Tien kandidaten mogen meedoen aan het debat: degenen die het beste scoren op basis van de vijf meest recente, landelijke peilingen onder Republikeinse kiezers. Fox News maakte het lijstje met namen dinsdag (lokale tijd) bekend. Bovenaan staat tv-ster en vastgoedmiljardair Donald Trump (23,4 procent). Jeb Bush (12,0%) en Scott Walker (10,2%) completeren de top-3.

De overige zeven kandidaten die donderdag mogen meedoen zijn Mike Huckabee (6,6%), Ben Carson (5,8%), Ted Cruz (5,4%), Marco Rubio (5,4%), Rand Paul (4,8%), Chris Christie (3,4%) en John Kasich (3,2%). Kasich scoort beduidend hoger dan Perry (1,8%) en Santorum (1,4%). Foutmarges meegewogen is het volgens Fox News voor 90 procent waarschijnlijk dat Kasich inderdaad populairder is bij de kiezers dan Perry en Santorum.

Namiddag
Perry en Santorum, die het bij de vorige verkiezingen in 2012 af moest leggen tegen Mitt Romney, behoren dus tot de afvallers. Zij missen daardoor een belangrijk moment om te strijden om de gunst van de kiezer. De zeven Republikeinen die de slag hebben gemist, gaan als troost niet op prime-time maar om 17.00 uur 's middags met elkaar in debat. Naast Perry en Santorum gaat het om Bobby Jindal (1,4%), Carly Fiorina (1,3%), Lindsey Graham (0,7%), George Pataki (0.6%) en Jim Gilmore (0,2%).

Santorum mist tv-debat presidentskandidaten VS
Santorum mist tv-debat presidentskandidaten VS (Foto: ANP)

Pierce Brosnan gepakt met mes in handbagage

Pierce Brosnan slaagde er niet in om zijn jachtmes aan boord te krijgen van zijn vlucht naar Detroit. Dat meldt Daily Mail.

Tot grote ontsteltenis van de voormalig James Bond-acteur ontdekte beveiligingspersoneel het mes in zijn handbagage. Volgens een ooggetuige was Brosnan boos dat hij mee naar de interviewkamer moest. Daar kreeg hij de keuze om het mes af te staan of het in te checken; sinds 2001 is het verboden om scherpe voorwerpen mee de cabine in te nemen.

De acteur, die samen met zijn zoon Dylan reisde, koos ervoor om het mes in te checken als luchtruimbagage en kon zo even later gewoon zijn vlucht nemen.

Pierce Brosnan gepakt met mes in handbagage
Pierce Brosnan gepakt met mes in handbagage (Foto: BuzzE)

Kelly Osbourne in het nauw in Latino-debat

Kelly Osbourne heeft zichzelf in het nauw gedreven door in een live-uitzending van talkshow The View Latijns-Amerikaanse immigranten te vergelijken met wc-schoonmakers.

Naar aanleiding van de controversiële uitspraken van presidentskandidaat Donald Trump, probeerde Osbourne een lans te breken voor immigranten. De manier waarop ze dat deed viel echter slecht bij haar collega-presentatoren en kijkers. "Als je iedere Latino het land uit schopt, wie gaat dan je toilet schoonmaken Donald Trump?" zo stelde een opgewonden Osbourne.

Op Facebook geeft de televisiepersoonlijkheid achteraf toe dat haar opmerkingen ongepast waren, maar verdedigt zich tegen kritiek waarin ze wordt weggezet als racist. "Ik neem verantwoordelijkheid voor mijn slechte woordkeuze, maar ik ga geen excuses aanbieden omdat ik een racist zou zijn, want dat ben ik niet." De uitspraak is overigens niet volledig haar eigen schuld, zo claimt ze: "Ik werd halverwege mijn zin onderbroken en kon mijn punt niet afmaken, maar ik had beter moeten weten omdat het live was. Ik heb een waardevolle les geleerd. Trouwens, ik maak mijn eigen verdomde wc's schoon."

Doden door ontspoorde treinen India

In India zijn zeker twintig mensen omgekomen en vele tientallen anderen gewond geraakt bij treinongevallen. Twee passagierstreinen ontspoorden dinsdag rond middernacht toen deze via een brug een rivier wilden oversteken. Verschillende wagons belandden vervolgens in het water. Meer dan 300 reizigers zijn gered. Dat meldde Indiase media die zich baseren op informatie van autoriteiten.

Het fatale ongeluk gebeurde in de centrale deelstaat Madya Pradesh. Op de brug nabij Harda, ongeveer 160 kilometer van Bhopal, de hoofdstad van de deelstaat, waren de rails weggezaket door de overvloedige regenval van de laatste tijd. De sneltreinen Kamayani Express en de Janata Express, die in verschillende richting reden, vielen op dezelfde plek van de rails. Indiase media meldden dat wagons in de rivier waren getuimeld, maar op foto's van nieuwszender NDTV is dat niet te zien.

Veel reizigers van de volgepakte treinen werden gered. Maar gevreesd wordt dat het dodental, dat nu nog op twintig staat, verder oploopt. Volgens de overheid van India zijn er honderd gewonden. Ook zoeken hulpverleners nog altijd naar passagiers die mogelijk vastzitten in de wagons.

Grote moeite
Hulpverleners hadden grote moeite om bij de plek des onheils te komen, aldus Indiase media. Het was donker en ook de extreme regenval in India van de afgelopen weken gaf problemen. Zelfs doorgaande wegen waren nauwelijks begaanbaar.

Ongevallen met treinen komen vaker voor in India, waar per dag meer dan 23 miljoen mensen per trein reizen. De meeste ongevallen worden veroorzaakt door gebrek aan onderhoud en menselijke fouten.

Oordeel over schietende agenten

Twee agenten die de Rotterdammer Mike Stok hebben doodgeschoten krijgen woensdag bij de rechtbank in Rotterdam te horen of ze daar straf voor krijgen. Het Openbaar Ministerie wil dat de twee vrijuit gaan. Ze zouden uit noodweer hebben gehandeld.

De agenten, een man en een vrouw, werden in april 2013 geconfronteerd met Stok in de Fazantstraat in Rotterdam. Hij had gedronken en had twee vrouwelijke stadswachten belaagd die hem hadden bekeurd om zijn loslopende hond.

De agent die het dodelijke schot loste beschreef de wegrennende en verwilderde Stok als een "ongeleid projectiel". Ook dacht hij dat Stok zwaaide met een soort hakbijl, wat later een wandelstok met een handvat en een metalen punt bleek te zijn.

De agent en zijn collega, die ook schoot maar miste, dachten dat Stok een willekeurig iemand die op zijn pad kwam iets zou kunnen aandoen. Stok, vader van een dochtertje, werd terwijl hij wegrende in zijn rug geraakt in de binnentuin van zijn eigen wooncomplex.

De nabestaanden van Stok hebben via de rechter vervolging van de agenten afgedwongen. Zij zijn ervan overtuigd dat Stok niet rondliep met de bedoeling om iemand iets aan te doen.

Oordeel over schietende agenten
Oordeel over schietende agenten (Foto: ANP)

Danny DeVito weigert champagne van fans

Danny DeVito werd overspoeld met fans toen hij uit eten ging in New York, maar weigerde op hun kosten te eten. Dat meldt New York Post.

De acteur bleef niet ongezien toen hij ging eten bij Old Homestead in de stad. Fans stonden in de rij om met hem op de foto te gaan, zo melden ooggetuigen. DeVito kreeg zelfs gerechten en champagne aangeboden, maar dat sloeg hij vriendelijk af.

"Danny was geamuseerd door zijn rocksterrenbehandeling", weet een ooggetuige te melden. DeVito was vastberaden zijn eigen bestelling te verorberen: "Hij at zelf biefstuk, crèmespinazie en gestampte aardappelen met knoflook."

Danny DeVito weigert champagne van fans
Danny DeVito weigert champagne van fans (Foto: BuzzE)

Lenny Kravitz verbaast Steven Tyler

Lenny Kravitz kan op veel reacties rekenen nadat hij uit zijn broek scheurde tijdens een concert in Stockholm. Ook collega-rocker Steven Tyler zocht contact om zijn verbazing te delen.

"Gast... Geen ondergoed en gepiercet", zo schrijft Tyler in een persoonlijk bericht aan Kravitz, die het op zijn beurt via zijn social media deelt en er de hashtag #penisgate aan vast plakt. Tyler had blijkbaar liever gehad dat hij dergelijke details eerder met hem gedeeld had: "Die shit heb je me nooit laten zien", zo besluit hij zijn bericht.

Maandagavond ontsnapte het geslachtsdeel van Kravitz tijdens het zingen van zijn hit American Woman. Toen hij al rockend hurkte scheurde zijn leren broek, precies ter hoogte van zijn kruis.

'Leeuw Cecil moet worden tentoongesteld'

De kop van de veelbesproken leeuw Cecil moet worden opgezet en tentoongesteld in het park waar het dier illegaal werd doodgeschoten door de Amerikaanse tandarts Walter Palmer. Een Zimbabwaanse natuurbeschermingsorganisatie pleit daarvoor, aldus de BBC.

Voorman van de club, Johnny Rodrigues, zegt dat de politie de kop van Cecil in beslag heeft genomen in het huis van Theo Bronkhorst, de begeleider van Palmer. "De politie gebruikt het als bewijsmateriaal. Maar we proberen ervoor te zorgen dat de autoriteiten de kop vrijgeven, zodat die kan worden opgezet in een vitrine in het Hwange National Park en als monument dient." Het idee is om dit gedenkteken bij de ingang van het park neer te zetten, zodat bezoekers Cecil de laatste eer kunnen bewijzen.

De dood van de leeuw zorgde afgelopen week wereldwijd voor grote verontwaardiging. De 55-jarige Amerikaan Palmer, die het doden van Cecil heeft bekend, is ondergedoken. Hij zegt dat hij dacht dat hij nodige vergunningen had om jacht te maken op Cecil. Die woonde in een nationaal park waar hij bescherming genoot. Hij viel daarom niet onder het beperkte aantal leeuwen dat mag worden afgeschoten in Zimbabwe. Het land in zuidelijk Afrika verdient geld aan de buitenlandse jagers.

Zimbabwe heeft de VS om de uitlevering van Palmer gevraagd. Meer dan 144.000 mensen hebben al een petitie getekend waarmee de regering-Obama wordt gevraagd in te stemmen met het uitleveringsverzoek.

'Leeuw Cecil moet worden tentoongesteld'
'Leeuw Cecil moet worden tentoongesteld' (Foto: ANP)

'Beveiliging omringde familie Bobbi Kristina'

Steeds meer details onthullen dat beide kanten van Bobbi Kristina Browns familie elkaars bloed wel kunnen drinken.

Tijdens de uitvaart afgelopen zaterdag moesten professionele beveiligers worden ingeschakeld om de vrede te bewaren tussen de familie Brown en Houston, vertelt een bron aan People. "Er waren beveiligers aanwezig die tussen iedereen in stonden om er zeker van te zijn dat niemand elkaar aanviel." De ooggetuige omschrijft de sfeer tijdens de begrafenis als die op een circus.

Twee tantes van Bobbi Kristina kregen tijdens de uitvaartdienst ruzie. Een boze Leolah Brown onderbrak een speech van Pat Houston en zei dat ze opgejaagd zal worden door Whitney Houstons geest. De woordenwisseling werd niet door beveiligers, maar door familie gesust.

De vete tussen de families liep op rond de dood van Whitney's dochter Bobbi Kristina. Toch konden ze het eens worden over iets: het gebruik van de kleuren paars en roze tijdens de uitvaart. "Dat waren Krissy's favoriete kleuren", meldt de bron. "De muren in haar slaapkamers hadden die kleuren. We waren het er allemaal over eens dat we haar daarmee eer moesten betonen."

'Selfieboek Kim Kardashian helemaal geen flop'

Het selfieboek Selfish van Kim Kardashian is helemaal geen flop, zoals in eerdere berichtgeving werd beweerd. De uitgever verzekert aan Us Weekly dat er zo'n vier keer zoveel exemplaren zijn verkocht dan werd aangenomen.

Uit de cijfers van boekverkoopindex Nielsen Bookscan bleek dat er 'slechts' 32.000 stuks van het boek waren verkocht. "Dat cijfer is niet onjuist, maar het vertegenwoordigt maar een klein deel van alle verkopen", vertelt Pam Sommers van uitgever Rizzoli. De index baseert zich op de verkopen van de grote boekhandels en laat de verkopen in andersoortige winkels buiten beschouwing, evenals de verkopen buiten de VS. Sommers: "Het boek verkoopt juist goed in niet-gespecialiseerde zaken en in het buitenland."

Volgens de uitgever zijn er wereldwijd maar liefst 125.000 exemplaren van het boek verkocht en is er momenteel alweer een vierde druk op komst. Het bedrijf is zelfs overgeschakeld van een Aziatische naar een Amerikaanse drukkerij om sneller aan de vraag te kunnen voldoen. "Het boek is een succesverhaal en zet een mijlpaal in het fenomeen van zelfportretten in het digitale tijdperk."

Ramkraak op outdoorwinkel in Tilburg

In Tilburg is in de nacht van dinsdag op woensdag een ramkraak gepleegd op een outdoorwinkel. Ze reden met een gestolen auto in op de zaak en gingen er met buit, vermoedelijk kleding, vandoor op twee scooters. Dat heeft de politie laten weten.

De politie is op zoek naar drie tot vier verdachten die door getuigen zijn gezien in donkere kleding in de omgeving van het Koningsplein. Daar werd ook de gewelddadige inbraak gepleegd.

Brand in cel tbs-kliniek Groningen

In een cel in de Van Mesdagkliniek in de stad Groningen, waar ongeveer 260 mannelijke tbs-patiënten verblijven, heeft in de nacht van dinsdag op woensdag korte tijd brand gewoed. Medewerkers van het forensisch psychiatrisch centrum waren er snel bij en ontruimden de omgeving. Een klein aantal gevangenen moest hun cel uit. Zij werden elders in het complex opgevangen. Dat heeft de brandweer Groningen laten weten.

De brand is waarschijnlijk aangestoken door de celbewoner. Hoe hij dat deed, kon de brandweer niet zeggen. Wel is duidelijk dat drie personen werden nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd. Nadat de brandweer had geventileerd, om rook en koolmonoxide te verdrijven, konden de patiënten weer terug naar hun cel.

Brand in cel tbs-kliniek Groningen
Brand in cel tbs-kliniek Groningen (Foto: ANP)

Nederland wint WK in 2586

Goed nieuws voor achter- achter- achter- achter- achterkleinkinderen van iedereen, Nederland wordt in 2586 voor het eerst wereldkampioen! Althans als we de simulatie van Redditor Lord_Yimzo mogen geloven. Lord_Yimzo heeft namelijk 1000 jaar in Football Simulator gesimuleerd, iets wat 58 dagen kostte. Hij heeft overigens enkel Engeland gesimuleerd, dus we weten niet of Ajax nog steeds recordkampioen is, en of Feyenoord nog kampioen is geworden.

Nederland wordt voor het eerst wereldkampioen in 2586, in de 400 jaar die erop volgen zijn we echter een stuk succesvoller en worden we nog vijf keer vaker wereldkampioen. Daarmee doen we het beter dan België (vijf keer) maar wel beduidend slechter dan recordhouder Engeland (41 keer). Voor de Marokkaanse gemeenschap in Nederland is ook goed nieuws, Marokko wint ook een keer de wereldbeker, wanneer is niet bekend. Turkije wint hem helaas niet maar pakt wel drie keer zilver en vijf keer brons. Venezuela, dat nog nooit deelnam aan een wereldkampioenschap, won de beker 25 keer.

In de Champions League is Real Madrid recordhouder, vorig jaar werd La Decima behaald, de tiende Champions League winst, en duizend jaar later heeft de ploeg ondertussen 108 keer de beker met de grote oren gewonnen. Andere dingen die opvallen zijn Zenit die kinderen in het veld zet, zij hebben namelijk een speler van veertien jaar laten debuteren in 2164. Goed nieuws voor Feyenoordfans, het record van grootste overwinning staat op naam van de Rotterdammers, deze is echter wel uit het verleden toen de ploeg met 12-2 won. 

In het tweede Europese toernooi, nu de Europa League, heeft Ajax het record van grootste overwinning. Namelijk 14-0. Deze overwinning was in het verleden tegen Differdange. Lazio wint 48 keer de Europa League en is daarmee recordhouder. Pirlo, die zijn carrière afsluit bij Young Boys uit Zwitserland is de oudste speler die ooit in het toernooi speelt. In 2021 is hij 42 jaar en speelt hij zijn laatste Europese wedstrijd tegen het Schotse Hibernian. Principat is de grootste verliezer, zij krijgen het namelijk voor elkaar om 565 jaar geen enkel duel te winnen of gelijk te spelen, wel verliezen zij 257 keer. Ter vergelijking, 565 jaar geleden had Colombus Amerika nog niet (her)ontdekt.

Het grootste stadion in Engeland ligt in Burnsley. De Harry Potts Arena telt meer plaatsen dan dat de plaats Burnley rijk is, namelijk 112.278, tegenover een schamele 74.000 inwoners. Old Trafford, thuisbasis van Manchester United telt op dit moment 75.731 plaatsen, dat is 66.000 meer dan over duizend jaar, want de ploeg doet het dan beduidend minder goed. Het zakt namelijk af en zit op een gegeven moment in de vierde Engelse divisie. Op dat moment heeft het stadion nog een capaciteit van 100.000, iets wat natuurlijk niet realistisch is.

Tijd om naar de Premier League te gaan, die gedomineerd wordt door Sheffield United. 167 keer winnen zij de Engelse hoofdprijs. Burnley is de grote pechvogel met 130 keer zilver, zij winnen maar een schamele 138 keer de titel. Van de topclubs van dit moment doet Arsenal het het beste. Zij staan op een vijfde plaats met meest behaalde titels met 73 titels. Men zegt dat Wenger er geen meer mee heeft gemaakt. Huidig titelhouder Chelsea zal in de komende duizend jaar nog een titel winnen. Op grote Europese prijzen hoeven The Blues niet meer te rekenen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.