Waterpolosters met strafworpen naar WK-finale

De Nederlandse waterpolosters hebben woensdag de finale van het WK in Kazan bereikt. De ploeg van bondscoach Arno Havenga versloeg Italië via strafworpen met 10-9. De achttienjarige keepster Laura Aarts stopte drie Italiaanse schoten en werd daarmee de Nederlandse heldin. In de reguliere wedstrijd had Oranje een voorsprong van 5-1 uit handen gegeven: 5-5 (2-0 3-1 0-1 0-2). Oranje staat vrijdagavond in de finale tegenover de Verenigde Staten, in een herhaling van de olympische eindstrijd van Peking 2008. Toen pakte de ploeg van de toenmalige bondscoach Robin van Galen het goud in een zenuwslopende wedstrijd (9-8).

De waterpolosters stonden in 1998 voor het laatst in de WK-finale. Toen was Italië in Perth met 7-6 te sterk. In dezelfde Australische stad veroverde Oranje in 1991 voor de eerste en enige keer de wereldtitel. De ploeg van Havenga krijgt vrijdag tegen 'Team USA' de kans opnieuw de beste van de wereld te worden.

De Nederlandse waterpolosters, die in de kwartfinale gastland Rusland met 10-9 hadden bedwongen, trokken in het grimmige duel met Italië direct het initiatief naar zich toe. Halverwege koesterde Oranje een comfortabele voorsprong van 5-1, vooral dankzij de uitblinkende Maud Megens die liefst vier keer scoorde. De dochter van oud-international Patricia Libregts en kleindochter van voetbaltrainer Thijs Libregts trof met haar eerste vier schoten allemaal doel, waaronder één keer op prachtige wijze achterwaarts.

Oranje gaf de wedstrijd in het tweede deel echter uit handen. Na het derde kwart was de voorsprong nog 5-2, maar in de laatste 8 minuten kwam Italië dankzij de missers van Oranje terug tot 5-5. Strafworpen werden daardoor noodzakelijk, waarin Aarts zich onderscheidde met drie reddingen.

Waterpolosters met strafworpen naar WK-finale (Foto: ANP)