Blu-ray: Vice

Wat als je alleen maar hoeft te betalen om je zonden op te heffen? Dat is in het kort de vraag die de film Vice de kijker stelt. De film deed het tijdens zijn bioscoopronde niet goed en viel niet in de smaak bij de critici. Op FOK! krijgt 'ie nog een kans. Echter, is dat teveel van het goede of hebben we te maken met een cultklassieker?

In de nabije toekomst bestaat er een resort waar klanten kunnen vertoeven. Wat er verschilt aan dit resort ten opzichte van onze huidige relaxoorden, is dat de klant daar elke misdaad kan begaan die hij of zij maar wil. Verkrachting, moord, een terroristische aanslag; het kan allemaal. De misdaden worden namelijk zo gemonitord dat de enige slachtoffers die er vallen, robots zijn die ontworpen zijn om, qua uiterlijk, volledig gelijk te zijn aan mensen. Wanneer er een robot (Ambyr Childers) zich bewust wordt van haar kunstmatigheid, ontsnapt ze uit het resort, waarna een klopjacht begint. Ondertussen wil agent Roy het resort het liefst te gronde richten en gebruikt daarvoor robot Kelly.

Vice is een rotzooitje geworden. Het is altijd jammer om een acteur als Thomas Jane, drievoudig Golden Globe genomineerde, af te zien gaan in een film die barst van de plotholes. Er is namelijk niet te zien wanneer er precies het verhaal verteld wordt vanuit het resort, of vanuit de echte wereld. En, oké, een robot heeft door dat ze herinneringen kan oproepen. De herinneringen die ze echter vervolgens kan oproepen zijn die van een enkele avond en niet van haar hele levensspanne in het resort. Het rammelt dus aan alle kanten in deze film.

Bruce Willis speelt de eigenaar en initiatiefnemer van het resort. We zien hem in een van zijn meest oppervlakkige filmrollen ooit. De teksten die Willis uitkraamt, iets wat overigens niet aan hem te wijten valt, maar aan scriptschrijvers Andre Fabrizio en Jeremy Passmore, zijn soms lachwekkend en het einde, dat hint op een eventueel vervolg, is nog lachwekkender. Als het aan de opbrengsten zal liggen zal er nooit een vervolg komen, en misschien is dat maar goed ook. De makers van Westworld, waar Vice op gebaseerd is, zullen zich omdraaien in hun graf.

Bespaar jezelf dus de moeite en kijk Vice alleen maar als de hersens ergens op tafel liggen. De film brengt de term "hersenloos vermaak" naar een heel nieuw en bedroevend laag, niveau.