Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over Frans Heeres die de bijl aan de wortel van de rechtsstaat zet. 

De suggestie van de politievakbond is bij de portefeuillehouder “geweld” van het korpscheffenoverleg, Frans Heeres, goed gevallen: veelplegers als dat zo uitkomt zonder vorm van proces “preventief” oppakken. Want dat “kan misdrijven voorkomen.”
 
De heren vergeten dat we in een rechtsstaat leven. Mensen worden gearresteerd wanneer ze ervan worden verdacht, een misdrijf te hebben begaan. Mensen worden daarna voor de rechter gebracht, die ze al dan niet een straf oplegt. Zonder tussenkomst van de rechter mensen vastzetten is de bijl aan de wortel van de rechtsstaat. Het is aan de rechter om een veroordeelde bijzondere straffen op te leggen zoals een voorwaardelijke gevangenisstraf of een gebiedsverbod; dat mag nooit een bevoegdheid zijn van de eerste de beste politieman:
Het zonder vorm van proces oppakken van mensen roept wrange herinneringen op. We kennen dit uit Noord-Korea, Argentinië, de voormalige DDR en Nazi-Duitsland.
 
Kan de als politiechef vermomde machtswellusteling Frans Heeres mij even laten weten, per wanneer hij met het schaamrood op de kaken zijn functie neerlegt? Of voelt hij zich écht zo aangetrokken tot de praktijken van de Gestapo en soortgelijke organisaties dat hij zich voor toepassing daarvan in ons land wil blijven sterk maken?