Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het gedoe rond de Maastrichtse burgemeester Gerd Leers.

De afgelopen tijd is er een hoop gedoe rond de Maastrichtse burgemeester Gerd Leers (CDA). Hij had via een hoge ambtenaar een vakantiehuis in Bulgarijë gekocht, maar daar alweer snel van afgezien. Politieke bloedhonden beschuldigden Leers daarbij van ambtsmisbruik. Dus er kwam een officieel onderzoek.

Uitkomst: weliswaar wekte Leers de schijn van belangenverstrengeling, maar van misbruik of onwettelijk handelen is geen enkele sprake. Daarmee moet de kous af zijn. De Maastrichtse gemeenteraad buigt zich nog even over het rapport, en dat is het dan. Dunkt me. Maar een voormalig gemeenteraadslid roept nu op hoge toon, dat Leers toch moet vertrekken. Gerard van Rens (ook CDA) vindt namelijk, dat Leers chantabel is. Niets is erger dan een dolksteek in je rug die afkomstig is van je eigen partijgenoot. Vraagje:

Kan de heer Rens mij even vertellen, hoe iemand chantabel kan zijn, wanneer in een rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten staat dat diegene geen enkele wet heeft overtreden en dat van ambtsmisbruik geen sprake is?