Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de dieven van het CJIB.

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau blijkt eigenhandig per automatische incasso onbetaalde boetes af te schrijven, ook van mensen die het niet eens zijn met hun boete. Dat is dit jaar al 54.000 keer gebeurd. Het CJIB krijgt de bankrekeningnummers van die mensen van de Belastingdienst. En mensen kunnen bij hun bank het bedrag niet eens laten terugboeken, zoals bij andere automatische afschrijvingen wél het geval is. De overheid als dief… Want:

Natuurlijk, verkeers- en andere overtredingen moeten worden bestraft. Maar het is aan de burger om te beslissen of hij de schikking wil betalen, of vindt dat een rechter zich over de zaak moet buigen. Het kan niet zo zijn, dat ongeacht de mening van de vermeende verkeersovertreder de overheid de boete maar alvast in zijn zak steekt.

Kan het College Bescherming Persoonsgegevens mij even vertellen wat het vindt van het door de Belastingdienst verstrekken van privé-gegevens aan derden? En kunnen onze ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken mij even laten weten, hoe dat gegraai in de portemonnee van de burger zich verhoudt tot het door de overheid zélf stelselmatig te laat betalen van zijn rekeningen?