Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de financiële problemen in de thuiszorg.

De instellingen die thuiszorg bieden, klagen dat ze van de gemeenten te weinig geld krijgen. Per uur komen ze een paar euro tekort. Vreemd. Want thuiszorg wordt toch aanbesteed? Dat betekent toch dat die instellingen zelf aangeven, wat ze minimaal voor een uur thuiszorg willen hebben? Zo zie je maar weer, de zorg is niet geschikt om daar zondermeer de marktwerking op los te laten. Ideetje:

Ik was wel verbaasd toen ik las dat een uur thuiszorg volgens de zorgverleners zo’n € 25 per uur kost. Dat is niet niks. Ook is het zo, dat veel van die thuiszorguren nu worden geleverd door ordinaire schoonmaakbedrijven.

De ene cliënt is de andere niet. Er zijn klanten, bij wie inderdaad allerlei paramedische handelingen moeten worden verricht. Helpen met steunkousen aandoen, medicijnen klaarzetten of toedienen, zulke zaken. Maar er zijn ook cliënten, waar het puur om schoonmaakwerk gaat: ramen lappen, bed verschonen, stofzuigen.
 
Kan onze zorgminister Ab Klink mij even laten weten of het misschien een goed idee is, de ingewikkelde zorg bij de huidige instellingen te laten, maar die zorg waar het slechts om eenvoudig huishoudelijk werk gaat, inderdaad over te doen aan goedkopere schoonmaakbedrijven? Op die manier blijft de thuiszorg wellicht betaalbaar en rendabel.