Tour van de Witte

Tour van de Witte, de witte Tour. Afgelopen zaterdag begon de Tour de France. Voor negen renners kwam vrijdag echter het vervelende bericht dat zij uitgesloten werden van deelname. Dit vanwege betrokkenheid bij het Spaanse dopingschandaal. Onder hen de favorieten Jan Ullrich en Ivan Basso.

Overigens zijn alle renners, volgens de wielerunie UCI, "slechts" verdacht. Het zijn de ploegleiders van de verschillende ploegen geweest die besloten dat ze een ethische code zouden schenden als de renners toch zouden meedoen.

Wat is er aan de hand? De Spaanse politie werd afgelopen februari getipt dat topsporters gebruik maakten van bloeddoping. Na maanden van intensief speurwerk kon afgelopen vrijdag een lijst van vijftig namen met verdachten worden overhandigd. Daar stonden dus de namen van de negen renners op.

Het vorige dopingschandaal, van dit formaat, stamt uit 1998. Toentertijd werd de complete Festinaploeg uit de Tour verwijderd. Jean-Marie LeBlanc hoopte dat hij met dit zero-tolerance beleid de vuiligheid uit de Tour kon halen. Deze, maar ook andere dopingzaken tussen 1998 en nu, bewijzen dat dit geenszins het geval is. LeBlanc is dan ook bedroefd: "We hopen dat de grote schoonmaak een zucht van opluchting door de Tour laat gaan".

Laat een ding duidelijk zijn: doping hoort niet in sport thuis. Het vervalst de competitie en schaadt de gezondheid. Nu zal dat laatste een hoop renners waarschijnlijk een worst zijn want de hele Tour is al een enorme aanslag op de gezondheid. Het gebruik van doping maakt die aanslag alleen maar minder zwaar. En de kans op een goed resulaat groter.

En dat laatste is erg belangrijk geworden tegenwoordig. De rol van de commercie en de prestatiedruk zijn zo hoog dat renners soms tot alles bereid zijn om een goed resultaat neer te zetten. En wat doe je dan als je lichaam halverwege de Tour al signalen begint af te geven dat het wel voldoende is zo? Om je hier tegen te wapenen kun je, voor of tijdens de Tour, doping gebruiken. Of je simpelweg minder inspannen. Met als gevolg dat je dus verliest. Voor een gemiddelde renner wellicht geen probleem, voor een toprenner ligt dit anders.

Doping hoort niet in sport thuis. Net zo min als een evenement dat alleen nog met doping gewonnen kan worden. Een minder zware Tour dus...