WK voetbal

Vanmiddag valt de beslissing in groep D. Portugal heeft zich al geplaatst voor de volgende ronde, terwijl Mexico en Angola nog strijden om de tweede plaats in de groep.

Dit WK voetbal valt voor Mexico op een ongunstig tijdstip, namelijk tegelijkertijd met de campagne voor de presidents- en parlementsverkiezingen van 2 juli a.s. Nu wordt er vaak gesteld dat politiek en sport niks met elkaar te maken hebben, maar in dit Midden-Amerikaanse land klopt dat toch echt niet. Politiek en sport gaan hand in hand.

De huidige president Vicente Fox is niet herkiesbaar. De belangrijkste presidentskandidaat is zijn partijgenoot Felipe Calderón. Calderón krijgt in zijn campagne steun van een aantal bekende Mexicaanse sporters, ook voetballers uit het nationale team: Verdedigers Claudio Suarez, Ricardo Osorio en aanvaller Francisco Fonseca werken zelfs actief mee in de campagne en spreken hun steun uit in een wervend TV spotje.

Dit is in Nederland echt ondenkbaar: Van der Sar die Balkenende ondersteunt of Boulahrouz die samen met Rita Verdonk een balletje trapt.

Mexico is een apart geval: Er wordt zelfs beweerd dat de prestaties van het nationale voetbalteam effect zullen hebben op de verkiezingsuitslag. Als Mexico er vanmiddag uitvliegt, dan krijgt Calderón het moeilijk. Maar als het Mexico lukt om door te dringen tot de kwartfinales, die zo rond de verkiezingsdatum zullen worden gespeeld, dan is dat positief voor Calderón en zou de euforie hem zomaar aan de overwinning kunnen helpen.

"Kikin" Fonseca speelt vanmiddag dus niet alleen voor zichzelf of voor zijn team, maar ook voor de toekomst van zijn land.