Voor de webmeesters

Als je als meester van HTML, CSS en Javascript na een briljante ingeving een domeintje hebt geregistreerd (meer in de reacties) kan je lekker aan de slag met het programmeren in je eigen stijltje kan het soms toch best van pas komen om iets goed te jatten in plaats van slecht te bedenken. Hier volgen dus een paar handige mogelijkheden voor de webdevvers onder jullie:

Allereerst verschilt het natuurlijk veel in welke taal je bezig bent. Een beetje website gebruikt tegenwoordig een willekeurige combinatie van HTML, XML, CSS, Javascript, PHP/ASP/Ruby on Rails, plus een database en webserver die allemaal andersoortige commando's verstaan. Als je door de bomen het bos even niet meer ziet is hier een handige site die de de verschillende API's heeft geïndexeerd en ze presenteert in een handige en overzichtelijke AJAX-interface. Ook een aantal niet-webtalen staan erbij trouwens.

Daar zo'n 60% van de webservermakt beheerst wordt door Apache zullen veel mensen wel eens te maken hebben gehad met .htaccess bestanden. Je kan er veel mee, maar je moet het wel allemaal weten en het kan voor behoorlijk wat hoofdpijn zorgen om iets voor elkaar te krijgen. Vreest niet langer, er bestaat namelijk zoiets als een .htaccess generator die de verschillende opties samenvat en begrijpelijk maakt, en ook opties heeft om veelvoorkomende functies (als anti-leech of custom errorpages) met een klik in te stellen.

Als je een site maakt waar mensen op mogen reageren en je hebt weinig vertrouwen in de spellingscapaciteiten van je gemiddelde gebruiker, dan is hier een Google-achtige spellchecker (met een demootje) die te implementeren is door middel van 3 regels code in je pagina. Hij maakt standaard gebruik van de server van Google, de Zembla-kijkers onder ons kunnen dit dus beter even laten voor wat het is.

Nog niet genoeg gehad? Alsjeblieft. Verwacht niet veel slaap vannacht.

De mensen die hier niks van snappen maar wel graag een site willen maken verwijs ik hierheen.