God zelf of van God los?

Een paar jaar minister zijn is Donner kennelijk naar de bol gestegen, maar dat zat erin natuurlijk. Wanneer je iemand jarenlang de éne bok na de andere laat schieten zonder dat er ooit afgerekend wordt, dan gaat die persoon er natuurlijk ook zelf in geloven dat hij onfeilbaar is.

Natuurlijk is het dan logisch dat Donner alles beter denkt te weten dan een stel boerenkinkels van de gemeente Haarlemmermeer. Wat nou onveilig? Het is doodnormaal dat bij een brand in een detentiecentrum elf mensen om het leven komen. Nee, dan hoef je echt niet in te zitten over de veiligheid.

Punt is natuurlijk gewoon dat Donner het besluit van de gemeente Haarlemmermeer bij koninklijk besluit heeft laten schorsen omdat hij bang was dat hij bij een (logische) gang naar de rechter geen gelijk zou krijgen. Dat zou dan twee vervelende consequenties hebben, enerzijds zou hij alsnog zijn geliefde centrum moeten sluiten, anderzijds zou hij de kans lopen aansprakelijk te worden gesteld voor de fatale brand. Dan zou immers vast staan dat ondanks het voldoen aan de eisen van de gebruiksvergunning het complex toch niet veilig was, bijvoorbeeld door onbekwaam personeel of gewoon simpelweg doordat de eisen die worden gesteld niet deugen.

Deze schorsing door koninklijk besluit lijkt dus een slimme zet van Donner, maar is het dat ook? NOT! Het gaat hier om de veiligheid van mensen en aangezien Donner zelf kennelijk twijfels had of hij bij de rechter gelijk zou krijgen, is het helemaal niet zo zeker dat het complex echt veilig is. En met veiligheid hoor je gewoon geen risico te nemen, zelfs niet als je Donner heet. Aangezien onze arrogante vriend nog steeds niet God zelf is, kan hij maar beter heel hard tot zijn God gaan bidden, dat er niets gebeurt tot eind april...