Chretien

Gretien? Nee, Cruhtjen. Op z'n Frans. Wie dat is? De premier van Canada.

....Het was laatst New Years Eve (Oudejaarsavond) en toen zat ik TV te kijken. De dag dat het jaar 'beschouwd' wordt. De avond gevuld met terugblikken. Het grootste deel van het jaar was voor mijn tijd. Ik zit hier pas sinds augustus en ik de humor snapte ik dan ook niet altijd. Maar de grappen ove Chretien waren wel te begrijpen Stel je eens voor.....

Het grootste land ter wereld. Een man van een jaar of zestig, in pak. Een Frans-sprekende Canadees die, omdat hij premier is, Engels spreekt. Een beetje een vreemde scheven mond erbij en dan heb je de KOk van Canada.
Hij zit in zijn tweede periode geloof ik en wil graag de boeken in als de man die wat bereikt heeft. Daarvoor had hij twee grote mogelijkheden: Gezondheidszorg en de uitvoering van het Kyoto-verdrag. Twee hotte items die hem veel faam op zouden kunnen leveren.
Maar wat doet meneer, hij kondigt halverwege zijn aftreden aan. Heel de politiek op z'n kop omdat het er nu wel heel duidelijk bovenop ligt dat er wat gebeuren moet voordat hij vertrekt. De vraag is alleen wanneer want Jean heeft een hele leuke manier van redeneren: 'I resign on the day that I will resign.' Ja, dat wist ik ook al.
Kyoto staat er nog steeds zo voor als toen ik hier kwam. Er was grote onenigheid en die is er nog steeds. Na het 'Romanov-Report' zou de gezondheidszorg verbterd worden. Dat was het idee. Maar met twee dikke boeken vol herhaling en algemene wijsheden schiet dat ook niet echt op.
En dan komt er nog de wapenregistratie bij: Een systeem dat alle wapens zou moeten registeren. Daar hadden de Canadezen alleen geen trek in en ik ke me zo voorstellen dat niet alle Canadese criminelen graag vrijwillig "hun naam aan hun wapen hangen". Voor die andere helft, die het wapen heeft voor de jacht, was het registreren zodanig onmogelijkgemaakt dat er nu nog niks van gekomen is. 31/12 was de sluitdatum. Ondertussen zijn de computersystemen verouderd en zijn de kosten opgelopen van 2 miljoen naar 1 miljard Dollar (Canadees). Vele mogelijkheden om Chretien dus eens goed onder handen te nemen op oudejaarsavond.
Owja, er was nog meer Het 'Buschincident':
Een overheidsmedewerker was recentelijk iets te open en eerlijk en noemde Bush een 'Moron'. Meteen iedereen op haar dak natuurlijk en toen kwam Chretien (die hier bekend staat als een van de weinige wereldleiders die nog nooit bij Bush op z'n ranch of in het Witte Huis is uitgenodigd) met de volgende uitspraak: "Bush is een vriend van mij en hij is zeker geen Moron." (Alleen dan in het Engels he )
En omdattie zo leuk is nog een redenering over de geldigheid van een bewijs:
'A proof is a proof and no matter what kind of proof, a proof is a proof and a proof is a proof because het is proven.' Dat je het maar ff weet