Paaspop 2024

3. Zaterdag

De kop is eraf en misschien is ook al de eerste kater een feit. Hoe dan ook, het weer laat zich op deze Paaszaterdag soms daadwerkelijk van haar beste kant zien, want er zijn zonnestraaltjes te bekennen. Daar wordt dan ook blij op gereageerd op de festivalcamping Paradise City, dat we al vaker een belevenis an sich hebben genoemd. Met een kapperszaak, eigen minipodium en dit jaar een Camping Playground waar je levensgroot beerpong kunt spelen of een potje lasergamen met je vrienden, het is er allemaal. Er staat echter veel op het programma, dus op naar het terrein.

Sta je vorig jaar nog op de veel kleinere Jack Daniels, mag je het jaar daarop alweer optreden op Paaspop, maar ditmaal met een upgrade naar de Phoenix. Goldkimono is bezig aan zegetocht langs alle zalen én al het publiek, want de toegestroomde menigte is zeer divers, van jong tot oud, iedereen lijkt wel een nummertje te kennen van deze sympathieke band. Voeg daar aan toe dat de groep pas vier jaar bestaat, dan is het noemenswaardig dat zoveel volk al staat mee te deinen op nummers als 'To Tomorrow' en 'Electric Swing'. Op het podium is een originele aankleding te zien in de vorm van een witte gestreepte cirkel waarop van alles geprojecteerd kan worden, van een wandelend stokfiguurtje tot de (zeer gewilde) zonneschijn. Goldkimono laat zich het best omschrijven als Chef'Special in hun begintijd, die overigens vandaag ook te zien zijn maar dan op de Apollo, in een mix met wat Jeremy Loops en de wat alternatievere kant van Ed Sheeran. De band heeft alles in huis om heel erg groot te gaan worden. 

Ook aan randprogrammering is op Paaspop geen gebrek, dat vooral te zien is in de Loco Royale. Wij zagen onder andere het Grote K-Feest, waarbij alleen artiesten beginnend met een 'K' gezongen mochten terwijl de muzikanten optraden in een superheldenpak met de letter 'K' op hun borst. Het past hier allemaal wel lekker en is er dus ook genoeg te doen als een tent overhoopt toch volraakt, wat in het geval van later op de avond bij Sophie Ellis-Bextor al vroeg het geval is. Ook niet geheel onlogisch als gekeken wordt naar hoe ze opnieuw gigantisch in de spotlight is gekomen met haar klassieker 'Murder on the Dancefloor'.

Paaspop 2024: Personal Trainer (Foto: Marcel Krijgsman)
Paaspop 2024: Personal Trainer (Foto: Marcel Krijgsman)

Maar eerst knallen wij nog even door bij een Nederlandse band die het ook in zich heeft om nog groter te worden dan ze nu al zijn. Personal Trainer laat zien dat het helpt om én allemaal multi-instrumentaal te zijn en allemaal een onwijs goede stem te hebben, want de bandleden geven stuk voor stuk alles wat ze in hun mars hebben. Het is dan ook een van de weinige bands dit weekend die niet zelf hoeft te vragen om een moshpit, maar waarbij er gewoon een spontaan ontstaat omdat de muziek en de passie zich er zo goed voor lenen. Dit is gewoon de nieuwe Son Mieux in het indierockcircuit en het is dan ook wachten totdat er eindelijk die grote doorbraak komt die de band meer dan verdient met heerlijke platen als 'Intangible', 'Rug Busters' en 'Little Puppy'.

Een band die deze status inmiddels wel heeft vergaard en dan ook op het hoofdpodium mag aantreden is RONDÉ. Ooit begon het allemaal klein en fijn in Utrecht, nu verkopen ook zij grote zalen uit en mogen voor tienduizenden mensen hun aantrekkelijke popmuziek ten gehore brengen, iets waar zangeres Rikki nog steeds niet van lijkt te geloven dat het allemaal echt is. 

En dan komt een lastige clash in het programma. Als tegenhanger van die andere Neerlands' trots Froukje, die inmiddels een debuutalbum op zak heeft en een uitverkochte clubtour gaat doen, voordat ze wederom het hele festivalcircuit in gaat pakken met haar mooie liedjes, is het zeer interessante YIN YIN geprogrammeerd in de Roxy. Dit collectief levert een zeer strakke show die haast filmisch voelt op sommige momenten. Een aantal nummers zouden zo in een achtervolging passen in een van de grote blockbusters of onder een scène van een Tarantino-film. Hun liedjes vallen dan ook niet te vatten in één danspas of één muziekgenre, maar het is wel fijn om erbij geweest te zijn en mee te kunnen vliegen op hun muzikale vleugels.

Paaspop 2024: YIN YIN (Foto: Jessie Kamp)
Paaspop 2024: YIN YIN (Foto: Jessie Kamp)

Na een heerlijke set van de altijd vrolijke en energieke Malugi in de Phoenix, waarbij het publiek af en toe moeite lijkt te hebben om de hoge BPM aan te kunnen, is het tijd voor een band die niet kapot lijkt te kunnen in Nederland. Dat is ook niet meer dan logisch, want als er een band is die eigenlijk beter live is dan op plaat is het wel het Britse Editors. Hun show op Pinkpop kreeg verdeelde reacties, maar hier op Paaspop is het genieten geblazen. 

Paaspop 2024: Editors (Foto: Bart Heemskerk)
Paaspop 2024: Editors (Foto: Bart Heemskerk)

Ondanks dat het wat rustig is als de eerste vocalen worden ingezet stroomt de Apollo langzaamaan wat voller. Hoogtepunten uit de set zijn ondermeer het prachtige 'Sugar', waarbij de vuurkanonnen weer volop branden en de indrukwekkende akoestische uitvoering van 'Smokers Outside The Hospital Doors'. Na anderhalf uur knallen en net op tijd voordat de zomertijd in gaat klinken de slotakkoorden in de vorm van het immer indrukwekkende 'Papillon'. En als je dan de grote tent uitloopt, is het plotsklaps alweer drie uur snachts. Dan maar nog even wat dansjes wagen op de Silent Disco in Paradise City om het af te leren!