FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 2 april 2024

Uitslag Fortuna Sittard - NEC

Fortuna Sittard en NEC hebben dinsdagavond de punten gedeeld. De Limburgers waren gedurende de avond duidelijk beter dan de Nijmegenaren, maar dankzij een uitblinkende Jasper Cillessen kwam de thuisploeg niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Fortuna Sittard was in de eerste helft duidelijk beter dan NEC, maar bij rust was het nog 0-0 dankzij een aantal goede reddingen van NEC-doelman Jasper Cillessen. In de tweede helft kwam NEC tegen de verhoudingen in op voorsprong. Rober González opende in Sittard de score.

Fortuna Sittard bleef sterker dan NEC en met nog een kwartier te gaan maakte Kaj Sierhuis de verdiende gelijkmaker. De spits maakte alweer zijn twaalfde doelpunt van het seizoen. In het vervolg van de wedstrijd ging Fortuna op zoek naar de overwinning, maar dankzij het sterke optreden van Cillessen bleef het 1-1 in Limburg.

Uitslag Excelsior - PSV

PSV heeft zich hersteld van de nederlaag bij NEC. Tegen Excelsior nam de Eindhovense ploeg in de tweede helft afstand van de Rotterdammers en won met 0-2 dankzij doelpunten van Mauro Júnior en Johan Bakayoko.

PSV verloor afgelopen zaterdag voor het eerst dit seizoen in de eredivisie bij NEC en kon zich tegen Excelsior herpakken. In de eerste helft kon PSV niet overtuigen in Rotterdam en na 45 minuten was het nog 0-0 tussen de beide ploegen.

Dankzij een prachtige treffer van Mauro Júnior kwam PSV op voorsprong. De Brazilaanse middenvelder schoot van afstand raak en liet daarbij de doelman van Excelsior kansloos. Snel na de openingstreffer viel ook de 0-2. Malik Tillman zorgde met een fraaie actie en een goede pass voor een goede assist op Johan Bakayoko. Na de 0-2 kwam de ploeg van Peter Bosz niet meer in de problemen en nam drie punten mee naar Eindhoven.

Uitslag Vitesse - Sparta

Vitesse heeft dinsdagavond opnieuw verloren in de eredivisie. Tegen Sparta verloren de Arnhemmers met 1-4 en daarmee komt directe degradatie steeds dichterbij. Het verschil met de nummer zestien Excelsior is minimaal vijf punten met nog zes wedstrijden te gaan.

Vitesse keek na zeven minuten al tegen een achterstand aan. Shunsuke Mito zorgde voor de openingstreffer en een kwartier na de 0-1 verdubbelde Pelle Clement de score na een assist van Koki Saito. Saito maakte vlak voor rust ook nog de 0-3 nadat de Japanner in de verre hoek raak schoot.

Vitesse scoorde in de blessuretijd van de eerste helft nog wel de 1-3 via een kopbal van Kacper Kozlowski, maar de zege van Sparta kwam nooit in gevaar. Vroeg in de tweede helft maakte Mike Eerdhuijzen zijn eerste eredivisie-doelpunt in dienst van Sparta. De bezoekers kregen nog kansen op een grotere score, maar het bleef bij 1-4.

Door de zege van Sparta stijgen de Rotterdammers naar de achtste plaats, terwijl de problemen van Vitesse groot zijn met een zeventiende plaats op vijf punten van de nummer zestien Excelsior.

Zeven hulpverleners gedood in Gaza

In Gaza zijn zeven hulpverleners omgekomen als gevolg van een Israëlisch bombardement. De Israëlische premier Netanyahu omschreef de Israëlische luchtaanval in Gaza, waarbij de zeven medewerkers van hulpverleningsorganisatie World Central Kitchen omkwamen als “onbedoeld” en “tragisch”.

“Deze dingen gebeuren in oorlogstijd”, voegde Netanyahu eraan toe. Ook zei hij dat er een onderzoek naar het gebeurde gaande is en er alles aan te doen om dit niet meer te laten gebeuren. World Central Kitchen gaf aan dat de route van de hulpverleners vooraf is gecommuniceerd aan het Israëlische leger en spreekt van een gerichte actie.

World Central Kitchen was de grootste voedselhulpverlener in Gaza, maar staakt nu haar hulpverlening, evenals een andere voedselhulpverleningsorganisatie. Van de zeven doden kwamen er zes uit het buitenland,  de zevende was de lokale chauffeur. 

Baudet niet aanwezig bij debat over Russische omkoping

Thierry Baudet is niet aanwezig bij het debat in de Tweede Kamer over vermeende omkoping van Nederlandse politici. Hij noemde het debat bij voorbaat al gekibbel over roddels en insinuaties.

Op X postte Baudet dat de berichten uit Tsjechië over omgekochte politici hebben ‘geleid tot een sfeer van verdachtmakingen aan het adres van FvD'. ‘Een heksenjacht die ook vele (doods-)bedreigingen en andere narigheid tot gevolg had.’

... with the big boobies

Zies ies nut a messaazj from René Artois. Maar een berichtje uit Kaatsheuvel.

De Efteling heeft namelijk een grote verbouwing uitgevoerd bij Doornroosje. Zo is er een gordijn verplaatst en heeft het poppeke ook langere blonde lokken gekregen. Het meest in het oog springende blijkt echter de borstvergroting die de inmiddels 72-jarige schone slaapster heeft ondergaan.

"We wilden het oorspronkelijke ontwerp van Anton Pieck wat meer benaderen", zo licht een woordvoerder van de Efteling toe. Bij de opening van het Sprookjesbos in 1952 was het kasteel van Doornroosje de grote trekpleister. Een bijkomend voordeel van de boobjob is dat wat bouten en schroeven die in de oude constructie van Doornroosje nog zichtbaar waren nu meer weg vallen.

Doctor Who onthult nieuwe trailer en de titels van de afleveringen

Het lijkt alsof we nog maar net een week eerder een nieuwe trailer van Doctor Who hebben gekregen - oh, nee, wacht, dat is ook zo - maar in het paasweekend hebben de BBC en Disney alweer een nieuwe trailer vrijgegeven.

Er is niet spectacular veel meer te zien in deze nieuwe trailer ten opzichte van de vorige, maar wat opvalt is dat de Doctor, na in de vorige trailer even kort naar de camera te knipogen, hier de trailer richting de camera introduceert. Tenzij dat natuurlijk gewoon Ncuti Gatwa in zijn Doctor-kostuum is, lijkt het erop aan te sturen dat de Doctor zich wellicht in het gezelschap van Deadpool, She-Hulk en Frank Underwood schaart als iemand die zich bewust is van de fourth wall.

Naast de trailer zijn ook de titels onthuld van de acht afleveringen die het seizoen rijk is. Dit zijn ze, met de datum van verschijnen erbij. (Niet alle uitzenddata zijn bevestigd; we gaan er vanuit dat er geen weken worden overgeslagen.)

Titel Geschreven door Datum
Space Babies Russell T Davies 11 mei
The Devil's Chord Russell T Davies 11 mei
Boom Steven Moffat 18 mei
73 Yards Russell T Davies 25 mei
Dot and Bubble Russell T Davies 1 juni
Rogue Kate Herron en Briony Redman 8 juni
The Legend of Ruby Sunday Russell T Davies 15 juni
Empire of Death Russell T Davies 22 juni

De laatste twee afleveringen zijn een two-parter; verwacht dus een cliffhanger aan het einde van The Legend of Ruby Sunday.

Elke aflevering van Doctor Who zal op de genoemde data vanaf 1 uur 's nachts, Nederlandse tijd, te zien zijn op Disney+. Diezelfde dag wordt die aflevering dan 's avonds uitgezonden op BBC One.

Rotterdammer aangehouden op verdenking voorbereiden terroristisch misdrijf

Een 19-jarige Rotterdammer is afgelopen donderdag 28 maart aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

De man kwam in beeld na een ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Op basis van dit bericht kwam de politie onder leiding van het Openbaar Ministerie direct in actie.

De verdachte is in zijn woning aangehouden en het pand werd direct daarna doorzocht. Hierbij werden diverse gegevensdragers veiliggesteld. Wapens of explosieven werden niet aangetroffen.

Langer vast
De Rotterdammer is vrijdag 29 maart voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft bepaald dat hij 14 dagen langer vast blijft zitten. Omdat de verdachte in volledige beperkingen zit, hij mag alleen contact hebben met zijn advocaat, kunnen op dit moment geen verdere mededelingen worden gedaan.

Laperia sprint naar winst in tweede etappe Ronde van het Baskenland

Paul Lapeira heeft de tweede etappe in de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Fransman was in Kanbo de snelste van een na een valpartij in de laatste vijf kilometer uitgedund peloton. De Fransman won met duidelijk verschil voor Samuele Battistella. In het algemeen klassement blijft Primoz Roglic de leider.

De tweede etappe in de Ronde van het Baskenland was de makkelijkste etappe van deze week. Met maar één beklimming onderweg werd een massasprint verwacht in de Baskische rittenkoers. Vijf koplopers kregen vroeg in de etappe de ruimte van het peloton, met daarbij de Nederlander Jetse Bol. De Nederlander had met zijn medevluchters een maximale voorsprong van ruim vier minuten, maar in de laatste vijftien kilometer werd de kopgroep bijgehaald.

Nadat de kopgroep was bijgehaald werd het ook nerveuzer in het peloton. In de laatste vijf kilometer waren er meerdere valpartijen, waaronder die van Tao Geoghegan Hart. De Engelsman verloor meer dan drie minuten en de valpartij zorgde ook voor een breuk in het peloton, maar de belangrijkste klassementsrenners zaten goed vooraan. Bij het ingaan van de laatste drie kilometer was er ook nog een valpartij van Romain Grégoire, de jonge Fransman gleed weg op de natte wegen in het Baskenland.

Uiteindelijk zou er een groep van veertig renners sprinten voor de dagzege en daarin was Paul Lapeira de snelste. De renner van Decathlon AG2R La Mondiale werd goed gebracht door zijn ploeggenoot Bruno Armirail en maakte het vervolgens makkelijk af voor Samuele Battistella. In het algemeen klassement blijft Primoz Roglic de leider. De Sloveen heeft daarin tien seconden voorsprong op Mattias Skjelmose en Remco Evenepoel.

Results powered by FirstCycling.com

Coronadashboard stopt nu pandemie voorbij is

Bijna vier jaar na zijn lancering komt er dinsdag een einde aan het Coronadashboard. De overheid gebruikte dat platform om het publiek te informeren over de uitbraak van het coronavirus en het verloop van het aantal besmettingen. Nu de pandemie voorbij is, bezoeken steeds minder mensen de site. Die is daarom niet meer nodig.

De toenmalige gezondheidsminister Hugo de Jonge kondigde het dashboard in mei 2020 aan. Een maand later ging een proefversie online. Het dashboard meldde eerst alleen het aantal positieve tests per honderdduizend mensen, het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames en het aantal opnames op de intensive cares. Later kwam er ook andere informatie bij, zoals het reproductiegetal, het aantal besmettingen bij kwetsbare personen, het aantal vaccinaties en het aantal virusdeeltjes in het rioolwater. Meer hierover bij Skipr

J.K. Rowling weer eens onder vuur om mening over transseksuelen

De bekende Harry Potter-auteur J.K. Rowling heeft recent op X haar gedachten gedeeld over transgenders, wat opnieuw voor ophef heeft gezorgd onder een groep mensen.

Rowling, die bekendstaat om haar eerlijkheid, heeft in enkele berichten haar perspectief op genderidentiteit en biologisch geslacht uitgelegd. Ze benadrukt hierbij haar recht op vrijheid van meningsuiting, zelfs als dat zou betekenen dat ze riskeert gearresteerd te worden onder nieuwe wetgeving. In steeds meer landen is het 'misgenderen' van personen strafbaar aan het worden, en wordt soms zelfs geclassificeerd als 'geweld'.

Rowling, woonachtig in Edinburgh, uit haar zorgen over de vrijheid van meningsuiting en geloof in Schotland en verklaart bereid te zijn de gevolgen van haar woorden te aanvaarden.

Rowling's bijdrage aan het debat over gender en identiteit is ingegeven door haar diepe betrokkenheid bij en zorg voor vrouwenzaken, iets wat ze consequent heeft getoond door haar werk en publieke leven. Ze heeft een reeks berichten geplaatst, vergezeld van foto’s van bekende trans vrouwen, met kritische noten over de definitie van vrouwelijkheid. De auteur rondde haar reeks af met een bericht dat duidelijk maakt dat ze het onderwerp op 1 april ter sprake bracht, wat haar unieke manier van het benaderen van gevoelige onderwerpen onderstreept.

J.K. Rowling heeft zich sinds 2020 regelmatig geuit in het publieke debat over transgender kwesties, wat tot diverse reacties heeft geleid, waaronder van castleden van de Harry Potter-films en anderen in de literaire gemeenschap. Ondanks de kritiek blijft Rowling een prominente stem in maatschappelijke discussies. Ze moedigt discussies aan over complexe kwesties zoals genderidentiteit en de vrijheid van meningsuiting.

De bijdragen van J.K. Rowling aan literatuur en maatschappelijke kwesties zijn onmiskenbaar. Haar vermogen om belangrijke debatten te initiëren, zelfs als die tegenwoordig als 'controversieel' worden geclassificeerd door bepaalde groepen, toont haar toewijding aan dialoog en het verkennen van de vele facetten van menselijke ervaring en identiteit.

SBS9 wordt Viaplay TV, gaat oa vertraagd F1 uitzenden

Talpa Network en Viaplay Group hebben een strategische contentpartnerschap aangekondigd. Dit partnerschap onderstreept Talpa’s open mediastrategie door toegang te bieden tot een selectie van Viaplay's sportaanbod, dat uitgezonden zal worden op het huidige SBS9, dat vanaf 5 april Viaplay TV zal heten. Dit nieuwe kanaal zal naast Formule 1, darts van de PDC, en voetbal uit de Engelse Premier League en Duitse Bundesliga ook internationale series, films en lokaal entertainment aanbieden.

Joost Brakel, CEO van Talpa Network, benadrukte de ambitie om de samenwerking met Viaplay uit te breiden en verdiepen, gezien eerdere succesvolle partnerschappen. Frans Klein, Directeur Video bij Talpa, en Roger Lodewick, CEO Viaplay Nederland, spraken hun enthousiasme uit over het bereiken van sportfans in Nederland met deze samenwerking.

Viaplay TV zal van start gaan met de uitzending van de Formule 1 GP van Japan, inclusief trainingen, kwalificaties, de race en een speciale talkshow. De race is aanstaande zondag om 7.00 uur Nederlandse tijd, maar zal op Viaplay TV pas om 13.00 worden uitgezonden. Verder zullen ook evenementen zoals de Premier League Darts en voetbalwedstrijden uit de Premier League uitgezonden worden in april.

De uitbreiding van het sportaanbod op Viaplay TV is een prioriteit voor beide partijen, terwijl ze ook werken aan het verder ontwikkelen van het zenderprofiel. De sportcontent van Viaplay blijft volledig beschikbaar op de streamingdienst zelf.

Vorig jaar draaide Viaplay nog ruim 800 miljoen verlies, en vooralsnog lijkt het erop dat de dienst de uitzendrechten voor de Formule 1 in 2025 kwijtraakt. Bevestiging hierover is echter nog niet gegeven.

SBS9 wordt Viaplay TV
SBS9 wordt Viaplay TV

FOK! Wat een weer: overal en nergens neerslag

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe. Plaatselijk valt daaruit lichte regen. In het noordoosten is het overwegend droog. Aan het eind van de ochtend komen er in het zuidwesten enkele buien. De wind uit het zuidwesten is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag is het bewolkt en zijn er vooral in het zuiden buien voor met een kleine kans op onweer. In de tweede helft van de middag wordt het in het westen geleidelijk droog en komt er ruimte voor de zon. De maximumtemperatuur ligt rond 12°C. De wind waait uit het zuidwesten en is matig, langs de kust vrij krachtig.

Vanavond komt er in het noorden en oosten nog een bui voor, in de rest van het land wordt het tijdelijk droog. Aan het einde van de avond kan het in het zuidwesten weer gaan regenen. De zuidwestenwind is matig, langs de kust vrij krachtig.

Komende nacht breidt de regen zich noordoostwaarts uit, in het noordoosten blijft het nog droog. De wind draait naar zuid en is zwak tot matig. De minimumtemperatuur varieert van een graad of 6 in het noordoosten tot 10 °C in het zuiden.

Tot morgen!

                   

Ook in Frankrijk was het overal en nergens droog (Foto: Professionele-idioot)
Ook in Frankrijk was het overal en nergens droog (Foto: Professionele-idioot)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Wir Kiffen das: Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

In Duitsland is op 1 april een nieuwe wet van kracht geworden die cannabis gedeeltelijk legaliseert. Om middernacht verzamelden honderden zich in het centrum van Berlijn om dit moment te vieren.

Volgens de wetgeving mogen mensen ouder dan 18 jaar nu in het openbaar tot 25 gram bezitten voor persoonlijk gebruik en thuis maximaal 3 planten kweken. Maar deze wetgeving heeft ook critici, die zich zorgen maken over de volksgezondheid en de openbare orde. De conservatieve oppositie in Duitsland heeft al aangegeven dat ze de wet zullen intrekken als ze aan de macht komen.

Voorlopig is cannabis alleen legaal verkrijgbaar voor volwassenen die in Duitsland wonen en lid zijn van een cannabis-vereniging. Toeristen kunnen in Duitsland niet legaal aan hasj en wiet komen. Mensen die zelf cannabis verbouwen, mogen hun producten ook niet aan anderen verkopen of geven.

Duitsland heeft de hoop uitgesproken dat de EU haar cannabisbeleid de komende jaren versoepelt, zodat ook de verkoop in shops op termijn kan worden gelegaliseerd in het land.

Ook andere landen experimenteren met een soepeler softdrugsbeleid. Tsjechië en Spanje staan het gebruik van cannabis uit eigen kweek en in de eigen woning al langer toe en in Portugal en Luxemburg wordt dat gedoogd. 

 

Waarom niet iedereen hetzelfde ziet

We denken dat alles wat we zien de werkelijkheid is, maar toch speelt ons brein een hele grote rol hierin. Surya Gayet, hersenwetenschapper van Universiteit Utrecht, vertelt waarom we de wereld zo zien, of beter gezegd niet 'zien', maar hallucineren. We gaan met Surya op pad om mensen de weg te vragen. Niet omdat we de weg kwijt zijn, maar om te testen of ze onze wisseltruc doorhebben.

Met dank aan Universiteit van Nederland

Luchtaanval op Iraanse ambassade in SyriŽ, meerdere doden

Bij een explosie vlak naast de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus kwamen meerdere mensen om het leven. Minister van Buitenlandse Zaken Faissal Mekdat sprak over verschillende doden.

Volgens de Iraanse Revolutionaire Garde kwamen zeven leden om het leven. Onder hen twee brigadegeneraals Mohammad Reza Sahedi en zijn plaatsvervanger Mohammad Hadi Haji, aldus de Revolutionaire Garde. Sahedi zou een van de generaals van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) zijn geweest die verantwoordelijk was voor operaties in Syrië en Libanon, zo meldde het Iraanse persbureau Tasnim.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian gaf Israël de schuld van de luchtaanval en doden op het ambassadeterrein. Volgens Syrische en Iraanse media zouden de aanvallen zijn uitgevoerd "vanuit de richting" van de door Israël bezette Golanhoogten. Het Israëlische leger gaf aanvankelijk geen commentaar op de rapporten.

De Israëlische luchtmacht bombardeert herhaaldelijk doelen in buurland Syrië in een poging te voorkomen dat Iran en zijn geallieerde milities, zoals de Libanese Hezbollah, hun militaire invloed in het land uitbreiden.

Onderzoek: kunstmatige zoetstoffen verhogen de eetlust niet

Van zoetstoffen werd aangenomen dat ze de eetlust stimuleren. Een nieuwe studie bewijst het tegendeel. De conclusie is dat het vervangen van suiker door kunstmatige of natuurlijke zoetstoffen mensen niet hongeriger maakt, maar wel de bloedsuikerspiegel verlaagt.

Het dubbelblinde, gerandomiseerde onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit van Leeds in Engeland, samen met het Rhône-Alpes Research Centre for Human Nutrition. De proefpersonen waren 53 volwassen vrouwen en mannen met overgewicht of obesitas. 's Ochtends kregen ze koekjes met daarin suiker, de natuurlijke suikervervanger Stevia of de kunstmatige zoetstof Neotame. Na zo’n ‘ontbijtje’ werden de proefdeelnemers twee weken lang drie keer onderzocht. Ze moesten ook beoordelen hoe vol ze zich gedurende een aantal uren na de koekjes voelden.

Het vakblad “Eurekalert” publiceerde de bevindingen van het onderzoek. De deelnemers aan de test hadden ongeacht of ze suiker of een zoetstof hadden geconsulteerd even lang een vol gevoel . In de zoetstofgroep daalden zowel de insulinespiegel, die ruim twee uur na het eten werd gemeten, als de bloedsuikerspiegel. De onderzoekers stelden dat zoetstoffen een nuttige manier zijn om af te vallen en de bloedsuikerspiegel te verlagen.

IsraŽl verbiedt uitzendingen van Al-Jazeera

Het Israëlische parlement heeft een wet aangenomen die uitzendingen van Al-Jazeera verbiedt. De wet staat de Israëlische autoriteiten toe alle distributiekanalen van de Qatarese omroeporganisatie in het land te sluiten. Hieronder valt ook de website van Al-Jazeera.

De Israëlische premier Netanyahu beschuldigt de omroeporganisatie van samenwerking met de terroristische organisatie Hamas. Critici beschuldigen Netanyahu ervan zich via deze wet in de persvrijheid te mengen.

De nieuwssite ynet meldde dat het Israëlische ministerie van Communicatie nu verdere maatregelen tegen de omroeporganisatie zou kunnen ondernemen. De kantoren van Al-Jazeera in Israël kunnen worden gesloten en de apparatuur kan in beslag worden genomen.

Random Pics van de Dag #1235

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.