Kamp Vught

4. Bunkerdrama

Kampcommandant Adam Grünewald liet op zaterdagavond 15 januari 1944 zoveel mogelijk vrouwen opsluiten in cel 115. Dit was een vergeldingsactie nadat een vrouwelijke gevangene een veraadster bleek te zijn. Zij werd door de andere gevangen kaal geschoren en vernederd, waarna de kampleiding twee vrouwen liet opsluiten. Uit solidariteit ondertekenden meer dan 90 vrouwen een brief waarin zij verklaarden allemaal schuldig te zijn aan de actie, in de hoop de twee vrouwen 'vrij' te krijgen. 

In plaats daarvan werden ze allemaal opgepakt, 74 van hen werden samengeperst in cel 115, die net gereed was en waarvan de muren nog vers waren. De cel had een oppervlakte van slechts 9 vierkante meter.  17 anderen werden in een naastgelegen cel gepropt. In de audiotoer doet één van de overlevenden uit cel 117 haar verhaal over het bunkerdrama. Hierin is te horen hoe de vrouwen in cel 115 de nacht door probeerden te komen. Geen verse lucht, geen drinken, vocht werd van de muren afgelikt. Wat ze echter niet wisten was dat dat vocht salpeterzuur bevatte. 

Toen 14 uur later de cel geopend werd, werden de bewakers overweldigd door de walm van angstzweet, lijkvocht en urine die hen tegemoet kwam. Er bleken 10 vrouwen overleden te zijn die nacht. Een vrouw zou twee weken later alsnog overlijden aan de gevolgen van het bunkerdrama, een andere vrouw zou volgens het verhaal van de overlevende volledig krankzinnig zijn geworden. 

Grünewald probeerde het drama in de doofpot te stoppen, wat hem niet lukte. Hij werd gedegradeerd tot gewoon soldaat en naar het Oostfront in Hongarije gestuurd, waar hij sneuvelde. 

De cel is met het gebruik van zoveel mogelijk authentiek materiaal gereconstreerd in het mortuarium van het Kamp. Onder andere de originele deur van de cel is hiervoor gebruikt. 

Kamp Vught Reconstructie cel 115, Bunkerdrama (Foto: FOK!/DJMO)
Kamp Vught Reconstructie cel 115, Bunkerdrama (Foto: FOK!/DJMO)Kamp Vught Reconstructie cel 115, Bunkerdrama (Foto: FOK!/DJMO)
Kamp Vught Reconstructie cel 115, Bunkerdrama (Foto: FOK!/DJMO)