FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesTokio 2020
Tokio 2020


Coronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 september 2021

Kijk terug: coronapersconferentie Mark Rutte en Hugo de Jonge

Vanavond om 19.00 uur gaven Mark Rutte en Hugo de Jonge een persconferentie over eventuele wijzigingen in de coronamaatregelen vanaf 25 september aanstaande.

De persconferentie is hier terug te kijken:

Zoals gebruikelijk zijn de meeste veranderingen al uitgelekt voordat Mark en Hugo in beeld zijn verschenen.

Vanmiddag werd bekend dat discotheken en nachtclubs open mogen maar net als de horeca om 24.00 uur moet sluiten.

De tot nu toe bekende veranderingen in de coronamaatregelen

  • Het anderhalve meter afstand houden van elkaar komt te vervallen
  • Mondkapje dragen in OV blijft
  • Coronatoegangsbewijzen verplicht in horeca en culturele sector voor iedereen vanaf 13 jaar, ongeacht het aantal aanwezige mensen in de ruimte
  • Thuiswerken heeft nog steeds de voorkeur
  • Discotheken en nachtclubs dicht tussen 24.00 en 6.00 uur
  • Kleinere evenementen tot 750 bezoekers hoeven geen anderhalve meter afstand regel meer aan te houden
  • Binnen evenementen in grote zalen zonder vaste plaatsen (ongeplaceerd) mogen weer doorgaan, zolang men hooguit 75% van de maximale capaciteit bezoekers aanhoudt.

Random Pics van de Dag #415

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

iOS 15 is vanaf 20 september te downloaden

iOS 15 en iPadOS15 zijn vanaf 20 september te downloaden voor iedereen die een nieuwere iPhone 6S of recente iPad heeft. In deze update zitten een aantal nieuwe features, worden er bugs geplet en beveiligingsupdates. 

In de nieuwe iOS zitten onder andere:  

  • Focus. Hierbij kun je zelf instellen wie je wanneer je mag storen. Tijdens werk kun je je familieapp uitzetten en tijdens het voetballen je collega's. 
  • Live Tekst. Hierbij vertaalt je iPhone alle tekst vanuit een andere taal direct naar een taal die je wel snapt.  
  • Meldingen. Word je gek van alle meldingen die je de hele dag krijgt? Je kunt nu zelf aangeven wanneer je wat ontvangt.  

Hockeyer De Wijn geschorst na verbale uitspatting op de Spelen

De verloren kwartfinale op de Olympische Spelen in Tokio heeft voor Sander de Wijn een staartje gekregen. De international ging na afloop verbaal over de schreef en is daardoor voor twee duels geschorst. Bovendien moet het Nederlands elftal in die duels met een man minder spelen.

De emoties kregen na afloop van de veelbesproken wedstrijd tegen Australië de overhand. Oranje speelde z’n beste duel van het toernooi en verloor uiteindelijk op shoot-outs. "Tijdens de wedstrijd en serie hebben we ons sterk benadeeld gevoeld", zegt De Wijn. "Neem bijvoorbeeld de shoot-out van Jonas de Geus. Die werd onder het gras gestopt, maar er gebeurde niets. Langs de middenlijn waren we woest."

Vlak na het laatste fluitsignaal knapte er iets bij de verdediger van Kampong. "Mijn teamgenoten en ik waren laaiend en ik ben bij de wedstrijdleiding verhaal gaan halen en heb daarin verkeerde woorden gebruikt. ‘Fuck off’, dat is wat ik heb gezegd. Het was natuurlijk niet mijn bedoeling om hen te intimideren. Maar ja, ik begrijp wel dat het niet door de beugel kon. Het is beoordeeld als ‘respectloos gedrag."

Dat was ook de term die in de brief stond die De Wijn tien dagen na het toernooi in zijn mail kreeg. "Ze vroegen om een verweer. Ik kon dus in beroep gaan. Maar dat doe ik niet. Het klopt wat daar stond. Ik ben fout geweest en daar hoort een straf bij. Ik heb wel de situatie uitgelegd. Die uitbarsting kwam natuurlijk niet zomaar."

"Niet om een excuusje te zoeken, hè", zegt de routinier er meteen achteraan. "Maar er gebeurde op dat moment wat met me. Niet alleen door de shoot-outs of de gele kaart die we in het laatste kwart kregen. Maar ook door mijn aanloop. Ik heb veel blessures gehad. Heb veel gedaan en gelaten om daar te staan. Misschien was het wel mijn laatste kans op een olympische medaille. En dan loopt het zo… Dat is natuurlijk alles wat je niet wil." 

De Wijn denkt nog na over zijn toekomst in Oranje. Als hij doorgaat en voor komt in de plannen van Jeroen Delmee, mist hij de eerste twee officiële duels van Oranje. "Dat moet ik accepteren. Het is mijn eigen stomme schuld en verantwoordelijkheid. Dat het team twee wedstrijden niet met achttien, maar zeventien man mag spelen, vind ik vreselijk. Ik voel me schuldig ten opzichte van het team en de nieuwe bondscoach, die hier helemaal niets aan kan doen."

De KNHB geeft desgevraagd aan de sancties te accepteren. Het woord dat overheerst bij De Wijn is, uiteraard, spijt. "Ik baal van mijn eigen gedrag en liet mij leiden door emoties. Dat is niet goed te praten. Dat ga ik dus ook niet proberen. Wie een fout maakt, moet stil zitten en geschoren worden."

Apple komt met MagSafe wallet met Find My support

Apple kondigde tijdens zijn live event aan dat er een nieuwe MagSafe Wallet in de winkels ligt met Find My support. Mocht je grootste angst uitkomen, al je pasjes verliezen, dan is dit misschien wel de oplossing hiervoor. 

Met Find My kun je namelijk instellen dat, mocht je wallet de verbinding met je iPhone verliezen, je automatisch een bericht krijgt waar je wallet uithangt. Dankzij de Find My technologie kun je dus precies zien waar je wallet zich bevindt op dat moment. ‌MagSafe‌ Wallet is te gebruiken met de de Phone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, en iPhone 12 Pro Max en natuurlijk de iPhone 13 mini, ‌iPhone 13‌, ‌iPhone 13‌ Pro‌ en iPhone 13‌ Pro Max. 

NFL: Kampioenen Buccaneers beginnen met moeizame zege, Saints blazen Packers weg

Het najaar komt er weer aan en voor de liefhebbers van american football betekent dat twee dingen: de NFL begint en het college football gaat weer beginnen. In de NFL zit de eerste speelronde er op, nadat de Las Vegas Raiders op Monday Night Football in overtime van de Baltimore Ravens wonnen via onder meer 435 passing yards van Derek Carr.

De Tampa Bay Buccaneers mochten als Super Bowl-kampioenen het seizoen openen tijdens Thursday Night Football, waar ze bezoek kregen van de Dallas Cowboys van quarterback Dak Prescott. Diens evenknie Tom Brady bediende Chris Godwin na een kleine tien minuten voor de eerste touchdown van het seizoen, maar Prescott stelde CeeDee Lamb vanaf 22 yards in staat om voor 7-7 te zorgen.

In het tweede kwart bleef het spannend: Brady bediende vaste kompaan Rob Gronkowski, Prescott bracht Amari Cooper in stelling, hoewel kicker Greg Zuerlein het extra punt wel mis trapte. Zuerlein zette de Cowboys wel op voorsprong met een field goal, maar een 47-yard pass van Brady op Antonio Brown zette de Bucs weer aan de leiding: 21-16.

Een field goal van Zuerlein opende het derde kwart, Brady ging er overheen met een tweede touchdown pass op Gronkowski en Prescott reageerde door Cooper weer te bedienen: 28-26. Met anderhalve minuut te gaan bereikten de Cowboys een field goal-positie, Zuerlein trapte vanaf 48 yards raak: 28-29. Toch reageerden de Buccaneers nog: ze kwamen in range en Ryan Succop trapte vanaf 36 yards de 31-29 winst op de borden.

Uitslagen NFL week 1
Tampa Bay Buccaneers - Dallas Cowboys 31-29
Atlanta Falcons - Philadelphia Eagles 6-32
Buffalo Bills - Pittsburgh Steelers 16-23
Cincinnati Bengals - Minnesota Vikings 27-24 OT
Detroit Lions - San Francisco 49ers 33-41
Tennessee Titans - Arizona Cardinals 13-38
Indianapolis Colts - Seattle Seahawks 16-28
Washington Football Team - Los Angeles Chargers 16-20
Carolina Panthers - New York Jets 19-14
Houston Texans - Jacksonville Jaguars 37-21
Kansas City Chiefs - Cleveland Browns 33-29
New England Patriots - Miami Dolphins 16-17
New Orleans Saints - Green Bay Packers 38-3
New York Giants - Denver Broncos 13-27
Los Angeles Rams - Chicago Bears 34-14
Las Vegas Raiders - Baltimore Ravens 33-27 OT

Opnieuw drie punten aftrek voor ADO Den Haag; club opnieuw in beroep

De onafhankelijke licentiecommissie betaald voetbal heeft 13 september jl. besloten om ADO Den Haag voor een tweede maal drie punten in mindering te brengen. ADO Den Haag is ook tegen dit besluit in beroep gegaan.

Het is al maandenlang bijzonder onrustig bij ADO, dat met financiële problemen kampt en hard op zoek is naar een koper. Dit proces verloopt echter bijzonder moeizaam. In augustus werd ADO al bestraft met drie punten in mindering en de KNVB doet dat nu opnieuw. ADO kondigde in augustus aan dat het in beroep zou gaan; dat doet de club nu weer.

De KNVB wilde niet meer kwijt dat deze mededeling. Ondertussen zijn de puntenstraffen niet het grootste probleem waar ADO mee te maken heeft. De club heeft nog tot oktober om een koper die miljoenen op tafel legt te vinden: lukt dat niet, dan verliest ADO zeer waarschijnlijk de licentie.

Apple lanceert de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max

Naast de iPhone 13 en Mini komt er, uiteraard, ook een Pro en Pro Max versie van de iPhone. Ook aan dit model is niet veel verandering te zien, behalve dat er een nieuwe kleur toegevoegd is. 

Onder dit model krijgt de nieuwe A15 Bionic chip. Wel krijgt de Pro een core meer, dus 5 in plaats van 4 cores. Wat wel een grote toevoeging is, is het scherm. Deze gaat van 60Hz naar maximaal 120Hz, maar kan dynamisch schakelen tussen 10 en 120Hz. Hierdoor zou er bij bijvoorbeeld games geen stotteringen in het beeld moeten zijn.  De Pro krijgt een 6,1 inch scherm, de Pro Max een 6,7 inch scherm. 

De camera's zijn ook aangepast. Er komt een 77mm Telephoto, Ultra Wide, en and Wide lens op het toestel. Deze laten tot 6 keer optische zoom toe of een macrofoto vanaf 2 centimeter.  

Uiteraard gaat bij dit model ook de batterij langer mee. De Pro gaat 1,5 uur langer mee en de Pro Max 2,5 uur langer mee dan zijn voorgangers. Bij de Pro Max zou dat de langste gebruikersduur van een iPhone ooit zijn.  

Apple lanceert de iPhone 13 en iPhone 13 Mini

Tim Cook kondigde natuurlijk ook de nieuwe iPhone 13 aan. De "Next Generation” iPhone krijgt een kleine aanpassing aan zijn uiterlijk.  

Zo zijn de camera's niet langer meer onder elkaar, maar schuin tegenover elkaar. Het scherm wordt van Ceramic Shield en IP68. De frontcamera wordt 20% kleiner, waardoor je meer ruimte hebt voor je scherm. De batterij wordt groter, de display de nieuwe Super Retina XDR, 1200 nits peak brightness krijgt en dat resulteert in 28% meer helderheid.  

Onder het glas komt een nieuwe A15 Bionic. Die heeft 6 cores aan bord en hierdoor zou hij 50% sneller moeten zijn dan de nieuwste chips van de competitie. Grafisch zou hij 30% sneller moeten zijn. Machine Learning kan nu nog sneller door chip berekend worden dan ooit van tevoren. Zo kan hij tekst on-the-fly vertalen.  

De camera is ook aangepakt. De lens zou 47% meer licht kunnen opvangen dankzij de vergrote sensor (1.7-micron sensor and f/1.8 aperture on wide lens) waardoor de foto's die je ermee maakt er nog beter uitzien dan met de iPhone 12 Pro. Qua video is een Cinematic Mode toegevoegd. Hierdoor kun je nog makkelijker spelen met de focus van wat je filmt. Uiteraard ondersteund de nieuwe iPhone Dolby Vision HDR. 

5G gaat ervoor zorgen dat je iPhone nog sneller alles supersnel kan downloaden in wel 60 landen. Het batterijgebruik is ook aangepast. De iPhone 13 moet 2,5 uur langer meegaan dan zijn voorganger. Door te schakelen naar Smart Data Mode en de grotere batterij moet dit allemaal mogelijk maken. Het opladen gebeurt nu ook weer door de MagSafe. De 64GB variant is de nek omgedraaid, de nieuwste heeft standaard 128GB aan bord en kan tot 512GB uitgebreid worden.

 De prijs begint bij 699 Amerikaanse dollars, wat als snel 700 euro zal worden.

Nederlandse volleyballers uitgeschakeld op EK in kwartfinale tegen ServiŽ

De Nederlandse volleyballers zijn er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de halve finales van het EK. In de kwartfinale verloor Oranje in drie sets van Europees kampioen Servië: 23-25, 20-25 en 25-27.

Oranje had met de kwartfinale bereikt nadat het in de achtste finales in vijf sets te sterk was voor Portugal. In de kwartfinale waren de Nederlandse volleyballers niet opgewassen tegen Servië, al lagen er wel kansen voor Oranje in de eerste en derde set. Alleen op de beslissende punten was de Europees kampioen net wat sterker dan Oranje.

Met het bereiken van de kwartfinales plaatste Nederland zich wel al automatisch voor het EK van 2023.

Apple lanceert nieuwe Watch Series 7

Uiteraard mag de pols ook niet ontbreken. De nieuwe Apple Watch Series 7 kan opmerken wanneer je aan het sporten bent, als je valt, maar het moet vooral een geheel nieuw horloge worden. 

De grootste aanpassing is het scherm, deze is gegroeid met 20%.  Het randje is 1,7mm, dus bijna niet zichtbaar. Hij is ook helderder en gaat minder stroom gebruiken, dus hij kan nog langer mee.  Door het grotere scherm kan er meer tekst op het scherm, en is er een mogelijkheid om een volwaardig toetsenbord te gebruiken. Door AI (T9 voor de win), worden de woorden vanzelf aangevuld.  

Het glas wordt van kristal, wordt IP6X gecertificeerd en WR50, waardoor je ermee kan zwemmen.  De batterij gaat 18 uur mee, dus net een hele dag. Mocht je ermee willen slapen, dan laat je hem 10 minuten op en dan kan hij 8 uur slaap tracken.  

Hij komt in 5 normale kleuren, 3 staalkleuren en verschillende leren en sportbandjes. Had je al een bandje, dan kun je deze hergebruiken. 

 

 

Apple lanceert nieuwe iPad Mini

Naast de nieuwe iPad komt er ook een nieuwe iPad Mini. Deze krijgt een grotere update dan zijn broertje, zoals Touch ID en 5G. 

Behalve in nieuwe kleurtjes aan de achterkant en een nieuwe camera, is de voorkant ook goed aangepakt. Het scherm is vanaf nu 8.3 inch, heeft 500 nits aan licht en Touch ID in de powerbutton. De CPU is 40% sneller dan zijn vorige broertje, 80% sneller in de GPU en 2 keer sneller in de Neural Engine afdeling. Ook krijgt hij een USB-C port, dus je kunt alles erop aansluiten wat je wilt. 

Hij zal te koop zijn vanaf 500 dollar. 

Apple lanceert nieuwe iPad

Op dit moment is de jaarlijkse Apple Event aan de gang en Tim Cook presenteerde zojuist een nieuwe iPad. Deze krijgt een nieuwe processor, namelijk de A13, die zo 20% sneller zou moeten zijn dan zijn voorganger. De prijst zou niet gestegen zijn dan zijn voorganger. 

De grootste verandering is de camera. Dit wordt een 12MP die extra breed zou opnemen en daardoor beter werken met Center Stage. Met deze app centreert de camera continu de gebruiker centraal. Deze zou werken met Zoom en Facetime. De opslagruimte zou standaard 64GB zijn, en de prijs zou ongeveer hetzelfde zijn. Hij is vanaf vandaag te bestellen en wordt volgende week geleverd. 

 

Uitslag Maccabi Haifa - Feyenoord

Feyenoord heeft zijn eerste wedstrijd in de groepsfase van de Conference League gelijkgespeeld. De uitwedstrijd tegen Maccabi Haifa bleef 0-0.

In het eerste half uur van de wedstrijd waren de Rotterdammers de betere ploeg. Via Linssen, Sinisterra en Til kreeg Feyenoord kansjes. Chery, die in het verleden voor onder meer Emmen,ADO en Groningen speelde, schoot namens Maccabi de bal hard tegen de lat. Maccabi begon het heft in handen te krijgen en op slag van rust miste David een enorme kans op de 1-0.

In de tweede helft zette Feyenoord de tegenstander onder druk en was via Linssen dicht bij de 0-1. In de slotfase was het wederom Haifa die de overhand had maar gescoord werd er niet, al kwamen de Rotterdammers een aantal keer goed weg.

Europees Parlement: gelijke behandeling van homoseksuele stellen en ouders

Het Europees Parlement heeft in een resolutie opgeroepen tot gelijke behandeling van homoseksuele stellen en ouders.

Het Parlement roept de Europese Commissie op om alle noodzakelijke instrumenten in te zetten om discriminatie van LGBTIQ's in de EU-lidstaten te voorkomen.

Het riep ook op tot een gemeenschappelijke aanpak van de Europese Unie voor de erkenning van huwelijken en partnerschappen tussen personen van hetzelfde geslacht. De tekst over de rechten van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders of transseksuelen, interseksuelen en queers werd aangenomen met 387 stemmen voor, 161 tegen en 123 onthoudingen.

EU wil gelijke behandeling voor homoseksuele stellen en ouders ( Pixabay)
EU wil gelijke behandeling voor homoseksuele stellen en ouders ( Pixabay)

Poolse PiS-partij dreigt met Polexit , maar 9 van de 10 Polen willen bij EU blijven

De EU en Polen liggen met elkaar in de clinch over de bemoeienis van de PiS-partij met de rechterlijke macht. Als sanctie wordt onder meer coronahulp ingehouden door de EU. Sindsdien hebben de nationale conservatieven van Polen herhaaldelijk geflirt met het verlaten van de alliantie. Maar de bevolking heeft er een andere kijk op.

Volgens een enquête is een overweldigende meerderheid van de Poolse bevolking er voorstander van dat hun land in de EU blijft. Ruim 88 procent wil het EU-lidmaatschap behouden, blijkt uit een onderzoek van United Surveys in opdracht van de krant "Dziennik Gazeta Prawna" en het radiostation RMF. Slechts een goede 7 procent vindt dat Polen de EU moet verlaten. Ruim 57 procent van de ondervraagden beschouwt een vertrek van Polen als onwaarschijnlijk, en bijna 30 procent beschouwt het vertrek uit de EU als een realistisch scenario.

PiS noemt de EU 'bezetters'
De Poolse nationale conservatieve regeringspartij PiS heeft een geschil met de Europese Commissie over haar justitiële hervormingen. Hooggeplaatste vertegenwoordigers van de PiS zinspeelden op een mogelijke "Polexit". "We moeten nadenken over hoe verder, of we nog kunnen samenwerken, of we in de EU willen blijven en of deze EU voor ons acceptabel is", zei PiS-groepsleider Ryszard Terlecki vorige week onder verwijzing naar Brexit. Polen moet nadenken over "drastische stappen". Vice-parlementaire fractieleider Marek Suski zei, verwijzend naar de bezetting van Polen door nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog: "We zullen vechten met de bezetters van Brussel."

Volgens berekeningen van het Duitse Persbureau was Polen in 2020 de grootste netto-ontvanger binnen de EU; het ontving 12,4 miljard euro meer uit de EU-begroting dan het betaalde. Daarnaast is er 23,9 miljard euro beschikbaar voor Polen uit de coronahulp. De EU houdt momenteel Corona-hulp in omdat er zorgen zijn over de vraag of Polen de rechtsstaat schendt. Daarnaast heeft de Europese Commissie bij het Europese Hof van Justitie (HvJ) een aanvraag ingediend voor financiële sancties tegen het land. De achtergrond hiervan is de aanhoudende activiteit van de Poolse Tuchtkamer om rechters te straffen. Het HvJ had de kamer in een tussentijds bevel gelast te stoppen, maar de Poolse Tuchtkamer is nog steeds actief.

Amerikaanse wetenschappers willen mammoet tot leven wekken

Amerikaanse wetenschappers willen de wolharige mammoet tot leven wekken. Zij zamelden maar liefst 15 miljoen dollar (12,7 miljoen euro) in voor het ambitieuze project, dat het voortbestaan van de Aziatische olifant moet garanderen. Lees meer bij het AD.

De techondernemer Ben Lamm en geneticaprofessor George Church, zijn samen de inatiefnemers van dit project waarvoor ze samen het bedrijf Colossal hebben opgericht. Men wil het dna van de mammoet kruisen met dat van een Aziatische olifant. Hiervoor gebruiken zij de huidcellen van de al uitstervende Aziatische olifant. Deze cellen worden 'hergeprogrammeerd' tot stamcellen met mammoet-dna.

COVID-19: 2.041 positief getesten en 10 doden, totaal 1.974.662 en 18.083

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.041 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.974.662 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 51 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 432 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 7 patiënten opgenomen, er liggen nu 203 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 10 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.083 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Het is aannemelijk dat niet alle met COVID-19 besmette personen zich laten testen. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Een deel van de hierboven genoemde data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

RIVM COVID-19 weekcijfers 14 september 2021
RIVM COVID-19 weekcijfers 14 september 2021

Taliban spreekt dood van hooggeplaatste leiders Baradar en Achundzada tegen

De Taliban in Afghanistan blijven berichten over een dodelijke machtsstrijd onder hun leiders verwerpen.

Het gaat onder meer om de vice-premier van de zelfbenoemde regering, Mullah Baradar. Volgens geruchten zou hij zijn omgekomen bij een vuurgevecht met rivalen in het presidentiële paleis in Kabul. De islamisten hebben nu een video gepubliceerd die Baradar zou laten zien tijdens een bijeenkomst in Kandahar. De authenticiteit van de video is nog niet bevestigd.

Baradar is al een tijdje niet meer in het openbaar verschenen. Hetzelfde geldt voor de Talibanleider Mullah Achundzada. Hij is sinds 15 augustus niet meer in het openbaar gezien. Ook hier spreken de islamisten geruchten over een mogelijke dood tegen.

Man wil zijn parkiet van het dak halen, maar durft er daarna zelf niet meer vanaf

Een man uit Lelystad klom vanmiddag op zijn dak om zijn parkiet te pakken. Eenmaal op het dak beland, durfde hij echter zelf niet meer naar beneden waarna de brandweer werd gebeld. De brandweer arriveerde met een ladderwagen om de man van het dak af te halen. De parkiet was inmiddels weggevlogen en nog steeds niet gevangen. Zo meldt de Stentor.

Maori partij wil Nieuw-Zeeland hernoemen naar 'Aotearoa'

Een Maori-partij in Nieuw-Zeeland heeft een petitie ingediend om het land in de Stille Oceaan officieel te hernoemen naar "Aotearoa". Het woord dat door de Maori wordt gebruikt, betekent "land van de lange, witte wolk", en wordt al vaak gebruikt als synoniem voor Nieuw-Zeeland. De term heeft echter een controversiële geschiedenis en zou oorspronkelijk alleen voor het Noordereiland zijn gebruikt en niet om het hele land aan te duiden.

Ook wil de Maori-partij tegen 2026 de Maori-namen voor alle steden en plaatsnamen opnieuw invoeren, zo benadrukten de voorzitters Rawiri Waititi en Debbie Ngarewa-Packer in een verklaring. "Het is hoog tijd dat Te Reo Maori (de Maori-taal) zijn rechtmatige plaats als de eerste en officiële taal van dit land terugkrijgt. We zijn een Polynesisch land, we zijn Aotearoa", zei Waititi.

Ngarewa-Packer legde uit dat de naamsveranderingen en het "opleggen van een koloniale agenda in het onderwijssysteem" ertoe hadden geleid dat steeds minder Maori hun eigen taal vloeiend spraken. Het percentage Maori wat hun eigen taal spreekt is gedaald van 90 procent in 2010 naar 70 procent in 2021. Een verandering in de naam van het land zou helpen "de status van onze taal te herstellen", zei Ngarewa-Packer.

Veel bedrijven en overheidsinstanties op het eiland gebruiken al de naam Aotearoa, die ook op paspoorten van burgers staat. Te Reo Maori werd in juli 1987 een officiële taal van Nieuw-Zeeland.

Ahmed Aboutaleb gekozen tot 'beste burgemeester van de wereld"

Ahmed Aboutaleb is verkozen tot ‘World Mayor 2021'. De jury noemt hem een ‘gepassioneerd verdediger van vrijheid, tolerantie en solidariteit’. Hij deelt de prijs met de burgemeester van het Franse Grigny. Zo meldt het AD.

"The 2021 World Mayor Prize

Ahmed Aboutaleb
Mayor of Rotterdam, Netherlands
Joint winner of the 2021 World Mayor Prize

The 2021 World Mayor Prize was awarded to Ahmed Aboutaleb for his commitment to treat all citizens as ‘Rotterdammers’, irrespective of their origins and backgrounds. Without this obligation it is not possible to build a stronger, fairer city.

Ahmed Aboutaleb, one of the longest-serving and most respected mayors in Europe, has led the City of Rotterdam since 2009 with courage, patience and humility. He sometimes describes himself half-jokingly as the secretary-general of the United Nations of Rotterdam. The Dutch name for ‘mayor’ is ‘burgemeester’ (master of citizens) but most of his fellow citizens refer to Mayor Aboutaleb as ‘burgervader’ (father of citizens). During all his years as Mayor, Ahmed Aboutaleb has always acted as a father of a very large family.

In a public interview for World Mayor, Mayor Aboutaleb was asked how Rotterdam integrates thousands upon thousands of newcomers to the city. He replies to the questioner: “In a city of 175 different nationalities it is important that people get to know each other, get to meet. Meeting helps us to learn to understand each other better, and benefits peace and social cohesion in the city. That's why I’ve defined ‘meeting’ as one of my three priorities for my third term as mayor.”

Mayor Aboutaleb was also asked how he himself felt as an immigrant. The Mayor replied: “All migrants here have to work harder to build a life and prove themselves. On the one hand, this is due to the lack of a network, which traditionally isn’t a problem for a Dutch person without a migration background. For example, they have a network through their parents.”

Dying Light 2 uitgesteld

Techland maakt bekend dat Dying Light 2 niet meer in 2021 uitkomt. De game zou uitkomen op 7 december, maar dat wordt nu 4 februari 2022.

De game is qua features compleet, maar tijdens playtesting kwam de ontwikkelaar erachter meer tijd voor polish en optimalisering nodig te hebben. Fans hoeven echter niet lang te wachten op nieuwe informatie en beeldmateriaal, want komende maand gaat Techland beginnen met preview events.

Dying Light 2 komt naar pc, PlayStation 4 & 5, Xbox One en Xbox Series X | S.

Het nutteloze feitje van de dag: lekker bubbelen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We hebben allemaal vroeger weleens gespeeld met bellenblaas maar wist je dat er een heus wereldrecord mee te vestigen is? Su Chung-Tai uit China heeft de meeste zeepbellen in één grote zeepbel ooit geblazen. Het is een delicaat werkje maar de Chinees wist maar liefst 1.339 bubbeltjes in de grote zeepbel te krijgen:

Neo-nazi en KKK fanboy gearresteerd na maken van 4 radioactieve pijpbommen

Een Franse student die geobsedeerd is door neo-nazi's en de Ku Klux Klan is gearresteerd nadat bleek dat hij op school vier pijpbommen had gemaakt welke hij had gevuld met uranium dat hij op eBay had gekocht.

De 26-jarige man, die niet bij naam is genoemd, werd vorige week gearresteerd in de stad Colmar. De arrestatie werd voor het eerst gemeld door Le Canard Enchaîné, een satirisch weekblad dat ook hard nieuws publiceert. De details van de zaak werden bevestigd aan VICE World News door een politiefunctionaris in Parijs

Bij een huiszoeking in het huis van de verdachte vond de politie grote hoeveelheden neonazi-materiaal en een Ku Klux Klan-kap en -mantel van een illegale Duitse KKK-groep, die vanaf Colmar slechts een paar kilometer over de grens is gevestigd.

"De verdachte stond niet zelf op een signaleringslijst, maar we controleren zijn contacten met andere neonazistische groeperingen in zowel Frankrijk als Duitsland”, zei de politiefunctionaris. "Hij heeft zijn sympathie voor Neo-Nazi en KKK toegegeven aan de recherche, het zou geen probleem moeten zijn om te bepalen of hij op zichzelf handelde."

"Dit is een kwestie die in behandeling is bij politie en openbare aanklagers, maar het team voor gevaarlijke stoffen van de CMIR [Mobile Radiological Intervention Cell] in Colmar heeft de aanwezigheid van radiolactief materiaal in meerdere geïmproviseerde apparaten gerapporteerd aan de nationale database in Parijs", zei de politiefunctionaris, die werkt bij de afdeling terrorismebestrijding en anoniem wil blijven.

"Er zijn voldoende redenen om een verband te leggen tussen de verdachte, die in hechtenis zit, en extreemrechtse ideologieën, de lokale autoriteiten doen onderzoek hiernaar en hebben contact opgenomen met nationale databases en veiligheidslijsten voor mogelijke gevaarlijke associaties met extreemrechts."

Op 26 augustus belden onderwijzers de politie nadat de student, waarvan bekend is dat hij kampt met zware persoonlijke problematiek, aan zijn klas had verteld dat hij met succes vier pijpbommen had gebouwd en ze had afgevuld met radioactief materiaal dat hij op eBay had gekocht.

Na aankomst op de school, een beroepsopleiding centrum voor volwassenen, stelde de politie vast dat tenminste drie van de apparaten volledig functionerende bommen waren. Hierop werd de explosievenopruimingsdienst ingeschakeld die tot de conclusie kwam dat de bommen ook radioactief materiaal bevatten, en werd er begonnen met speciale opruimingsprocedures. Er is geen lekkage van radioactief materiaal of gevaar voor de gemeenschap geweest, maar een explosie zou aanzienlijke risico's hebben opgeleverd, zei de politiefunctionaris.

"De grootste zorg was natuurlijk dat de bommen functioneel waren", zei de dienst. "Dus de primaire dreiging is de conventionele explosie. Het materiaal in de bommen, was radioactief en zou kostbare en tijdrovende opruimprocedures gaan vergen."

De politiefunctionaris weigerde de exacte samenstelling van het radioactieve materiaal te beschrijven, maar uraniumerts is in de VS te koop op eBay.

Boeren woest over voorstel intrekking van vergunning bij te hoge stikstofuitstoot

Het scenario waarin rechtmatig verkregen en getoetste vergunningen worden ingetrokken is schandalig. Wij accepteren onder geen beding dat boeren rechteloos gemaakt worden. De berichtgeving vandaag in het AD gaat nog veel verder dan het vorige week gelekte scenario van onteigening.

Wat ons betreft gaat dit scenario direct de prullenbak in. We vragen de minister dan ook om dit onzalige scenario in te trekken. Als LTO vragen we alle partijen in de Tweede Kamer om hetzelfde verzoek aan de minister te doen.

"Als de overheid na Groningen en de toeslagenaffaire overweegt om op deze manier met mensen om te gaan dan is de poging om tot een nieuwe bestuurscultuur te komen bij deze gestorven. Intrekken van vergunningen! Aan deze gekkigheid moet een einde komen. Daarom willen we inzicht in het gehele pakket dat het kabinet overweegt. Het is nu tijd voor eerlijkheid, transparantie en respect voor boer en burger”, zegt Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland.

Het intrekken van vergunningen is net als onteigenen geen oplossing voor de stikstofcrisis. Het principe is volstrekt onverenigbaar met goed bestuur en de Nederlandse polder. Zo ga je niet met mensen om.

De precedentwerking van deze stap is ongekend; dit werkt door naar alle ondernemers in Nederland. LTO Nederland zal samen met alle boeren in Nederland juridisch alles uit de kast halen om deze schending van rechten aan te vechten. Als er ooit een reden is geweest om als sector verenigd te zijn, demonstrerend, lobbyend of publieksgericht, dan is het nu wel.

Deze on-Nederlandse aanpak is volstrekt onnodig. Boeren-, werkgevers-, bouwers- en natuurorganisaties hebben al in mei een breed gedragen oplossing gepresenteerd. Door een combinatie van brede innovatie, vrijwillig verplaatsen en vrijwillige uitkoop wordt de stikstofreductie van de wettelijk vastgelegde 26% versneld naar 40% in 2030. LTO Nederland roept de politiek op om daar werk van te maken, te beginnen bij de Prinsjesdagbegroting die over een week officieel wordt gepresenteerd. Voor het plan Duurzaam Evenwicht is vanaf 2022 jaarlijks 1,3 miljard nodig, waarmee bij wijze van spreken morgen kan worden begonnen met het reduceren van de stikstofemissie. En dat met draagvlak in de samenleving, zonder scenario’s van volstrekt onnodige polarisering en rechtsonzekerheid.

Gezondheidsraad: derde C19-vaccinatie alleen bij een ernstige afweerstoornis

De Gezondheidsraad adviseert om specifieke groepen patiënten met een ernstige afweerstoornis een extra dosis van een COVID-19-vaccin aan te bieden als onderdeel van de primaire vaccinatieserie. Ook adviseert de raad voorbereidingen te treffen om andere groepen een ‘boostervaccinatie’ te geven zodra de effectiviteit van het vaccin tegen ernstige ziekte afneemt. Daarvan is op dit moment nog geen sprake.

Bij een deel van de mensen met een ernstig gecompromitteerd immuunsysteem – bijvoorbeeld bij transplantatiepatiënten – is er onvoldoende of geen immuunrespons te zien nadat ze twee doses van een COVID-19-vaccin hebben gekregen. Een derde dosis kan de immuunrespons verhogen en daarom komt een aantal patiëntengroepen volgens de Gezondheidsraad met hoge prioriteit in aanmerking voor zo’n additionele dosis. De behandelend medisch specialismen en het RIVM werken daarvoor een implementatiestrategie uit.

Voor de overige bevolking is boostervaccinatie tegen COVID-19 op dit moment niet nodig. De bescherming van sommige COVID-19-vaccins tegen infectie is in de loop van de tijd wel enigszins afgenomen, maar dat geldt niet voor de bescherming tegen ernstige ziekte. Die bescherming is nog altijd onverminderd hoog, zo laten de huidige gegevens zien, ook voor de deltavariant. Er is op dit moment dus nog nauwelijks ruimte voor verbetering van de bescherming tegen ernstige ziekte en sterfte met een boosteraanbod. De primaire vaccinatiegraad heeft hier meer effect op, zowel binnen Nederland als wereldwijd.

De raad verwacht dat voor sommige groepen boostervaccinatie op den duur wel nodig zal zijn. Dat moment hangt af van het verloop van de vaccineffectiviteit tegen ernstige ziekte. Zodra er een dalende trend is te zien van die effectiviteit, moet boostervaccinatie voor specifieke groepen worden overwogen. Naar verwachting zullen de groepen die als eerste zijn gevaccineerd in Nederland – te beginnen met de oudsten – ook als eerste in aanmerking komen voor een boostervaccinatie. De raad adviseert hierop te anticiperen.

Ziekteverzuim in de zorg op het hoogste niveau sinds 2003

Het ziekteverzuim in zorg en welzijn is gestegen naar 6,5 procent in het tweede kwartaal. Dit is het hoogste verzuimcijfer voor deze sector in een tweede kwartaal vanaf 2003. Een jaar geleden bedroeg het verzuim nog 6,1 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS voor het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn.

Verzuim in zorg is hoger dan elders
Het verzuim onder werknemers in zorg en welzijn ligt aanmerkelijk hoger dan in andere bedrijfstakken. Het gemiddelde verzuim van werknemers in alle bedrijfstakken lag in het tweede kwartaal op 4,7 procent. Dat betekent dat van elke duizend te werken dagen 47 zijn verzuimd wegens ziekte. Lees meer bij Skipr.

"Valse e-mails, valse facturen en valse contracten"

Gisteren stond een verdachte man van 36 jaar uit Tilburg voor de rechter in Den Bosch. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de verdachte een aantal strafbare feiten te weten valsheid in geschrifte; valse e-mails, valse facturen en valse contracten om zichzelf en zijn eigen bedrijf te verrijken. OM eist 8 maanden celstraf.

Onderzoek in de biobrandstofsector
In mei 2015 is door een internationale onderneming uit Rotterdam, die zich onder andere bezig houdt met de verwerking, opslag en handel in agrarische producten en biobrandstoffen, aangifte gedaan tegen de verdachte. De aangifte en nader onderzoek door de FIOD heeft geleid tot een besluit om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Het onderzoek spitste zich toe op een van de sectoren waarin de onderneming actief is, de biobrandstofsector.

Manipulaties en malversaties
“Verdachte heeft een verantwoordelijke functie bekleed binnen de biodieseldesk van de onderneming en was eindverantwoordelijke op die afdeling. Door het plegen van malversaties in het interne handelssysteem en op een geraffineerde wijze prijswaarderingen van handelstransacties te manipuleren, werd vermoedelijk zijn bonus positief beïnvloed. Ook heeft verdachte getracht om brokeractiviteiten die hij tijdens zijn dienstverband verrichtte voor klanten van de onderneming buiten het zicht te houden. Ook hier is het persoonlijk gewin van verdachte volgens mij een belangrijke verklarende factor.”, aldus de officier van justitie.

Strafeis
Volgens het OM was wellicht het interne controle- en risicosysteem van de handelsonderneming niet onfeilbaar maar dat weegt niet op tegen de eigen verantwoordelijkheid voor de door verdachte bewust gepleegde valsheden.

Het OM eist een onvoorwaardelijke celstraf van 8 maanden en een geldboete van 50.000 euro.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Kamp Vught

In 1942 werd in Vught gestart met de bouw van Kamp Vught omdat Kamp Westerbork en Kamp Amersfoort niet genoeg capaciteit hadden. De economische afdeling van de SS in Berlijn, de Wirtschaftsverwaltungshauptamt (WVHA) had de opdracht voor de bouw gegeven. Het WVHA haalde zijn inkomsten door kampgevangenen te werk te stellen bij bedrijfsvestigingen in de buurt van de kampen. 

De bouw van het kamp werd gefinancierd door Liro, de Duitse roofbank waarin de tegoeden van gedeporteerde Nederlandse Joden waren ondergebracht. In 1942, toen de eerste gevangenen uit Kamp Amersfoort arriveerden, was het kamp nog niet klaar. Ze mochten zelf hun verblijf afbouwen. Om het kamp, dat 1 kilometer lang was en 350 meter breed, moest een gracht worden gegraven en om de honderd meter werd er een wachttoren gebouwd. De gereconstrueerde wachttorens die er nu staan, zijn een stuk minder hoog dan de oorspronkelijke, omdat bezoekers anders met gemak over de omheining van de PI Vught heen kunnen kijken, dat is gevestigd op een deel van het voormalige Kampterrein. 

Rode Kruis: hulpverlening HaÔti draait op volle toeren na dubbele ramp

Het Rode Kruis werkt met man en macht om de duizenden mensen die zijn getroffen door de aardbeving en tropische storm in augustus te helpen. De hulpoperatie wordt ernstig bemoeilijkt door de onveilige situatie waarin gewerkt moet worden. Veel gebieden kunnen moeilijk worden bereikt doordat wegen zijn weggeslagen. Desondanks slaagt het Rode Kruis erin diverse projecten van de grond te krijgen.

Joséphine Meerman, projectcoördinator van het Nederlandse Rode Kruis, is in Haïti en vertelt: “Er is een enorme behoefte aan het opnieuw opstarten van gezondheidsklinieken en ziekenhuizen, nadat een aantal is beschadigd na de aardbeving. Omdat in veel gemeenschappen gebrek is aan schoon drinkwater wordt een cholera-uitbraak gevreesd. Na de aardbeving in 2010 was er ook een grote cholera-uitbraak en het is van groot belang om te zorgen dat dit niet opnieuw gebeurt. Het Nederlandse Rode Kruis werkt daarom aan oplossingen voor het schoon drinkwatertekort door het herstellen van watersystemen. Dit doen we in combinatie met het uitdelen van water– en hygiënepakketten.” Inmiddels heeft het Rode Kruis deze aan 2.115 gezinnen in de departementen Nippes en Sud verstrekt.

Waterzuivering
Meer dan 212.000 mensen in Haïti hebben geen schoon water door de recente rampen. Het gebruik van vervuild water kan leiden tot ziektes zoals cholera. Het Rode Kruis heeft nu twee waterzuiveringsinstallaties geïnstalleerd in L’Asile, een afgelegen plaatsje in de Haïtiaanse bergen. Deze installaties kunnen 60.000 liter schoon water per dag produceren voor 4.000 mensen. Meer installaties zullen in de komende weken worden opgezet, te beginnen met één in Grand'Anse.

Angst
Meerman: “In sommige gebieden is meer dan de helft van de huizen vernietigd. Tijdens het uitdelen van hulpgoederen dit weekend sprak ik met een vrijwilliger van het Rode Kruis die uitlegde dat het merendeel van de mensen dat hun huis kwijt is nog steeds op straat slaapt. Mensen zijn bang om in beschadigde gebouwen te slapen en velen hebben op dit moment nog geen alternatief.“

Hygiënekits en dekzeilen
In totaal heeft het Rode Kruis in samenwerking met andere organisaties 199 ton hulpgoederen afgeleverd in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Van daaruit worden de goederen over de weg, door de lucht of over zee naar de getroffen gebieden vervoerd. "De komende weken delen we nog meer hulpgoederen uit, ondanks dat we met veel uitdagingen te maken hebben. Het bieden van humanitaire hulp hier is complex. Dit komt onder andere door de vele beschadigde wegen, de voedselonzekerheid, de COVID-19 pandemie en sociaal-politieke instabiliteit," aldus Felipe del Cid, Hoofd van de Rode Kruis hulpverlening in Haïti.

Giro 5125
Het Rode Kruis heeft Giro 5125 geopend om zoveel mogelijk slachtoffers van de dodelijke aardbeving op Haïti te kunnen helpen. Tot nu toe is er € 1.745.526 binnengekomen. De situatie in de getroffen gebieden kan echter nog verder verslechteren, aangezien Haïti in de komende weken en maanden waarschijnlijk met meer noodweer zal worden geconfronteerd. Het Caribisch gebied bevindt zich midden in het orkaanseizoen, dat loopt van 1 juni tot 30 november en een piek vertoont tussen augustus en oktober. Alle hulp blijft hard nodig.

FOK! Wat een weer: langzaam richting de herfst

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend is het zonnig en droog. Soms trekt er wat hoge bewolking over. Vanmiddag bereikt een zone met bewolking en buiige regen het zuidwesten en trekt langzaam noordoostwaarts, hierbij kan onweer voorkomen. In het noordoosten blijft het waarschijnlijk tot in de avond droog. De middagtemperaturen variëren van 21°C op de Wadden tot plaatselijk 27°C in het zuidoosten. Er staat een matige oostenwind. Vanaf de tweede helft van de middag draait de wind in het midden en zuiden naar richtingen tussen zuid en zuidoost en neemt af naar zwak.

Komende nacht trekt het gebied met regen en (onweers)buien noordoostwaarts weg en klaart het soms op. Een enkele onweersbui blijft echter mogelijk. In de loop van de nacht wordt het nevelig. De minima liggen rond 15°C. De wind is landinwaarts zwak en zuidelijk, in de westelijke kustgebieden westelijk en matig.

Woensdag overdag begint op de meeste plaatsen met nevel en veel bewolking, waaruit af en toe wat lichte regen valt. In de loop van de ochtend komt van het zuidwesten uit geleidelijk ook af en toe de zon tevoorschijn. De middagtemperaturen variëren van 18°C in het westen tot lokaal 20°C in het oosten. De wind is westelijk en aanvankelijk zwak, maar neemt in de ochtend toe naar meest matig. Lang de westkust wordt de wind matig tot vrij krachtig. (Bron: KNMI)

 
SanicoleB (Foto: Charged)
Charged was de afgelopen dagen in Sanicole in Belgie. Daar was een airshow. Je ziet ook dat er toch stapelwolken waren met ambitie. (Foto: Charged.)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
In Cash Truck is wraak geduldiger dan de heist
review
Death Stranding: Director's Cut
review
Lost Judgment
review
Elder Scrolls Online: Waking Flame
special
Random Pics van de Dag #421
special
Random Pics van de Dag #420
©FOK.nl e.a.