Hearthstone: Rastakhan's Rumble

4. Puddington

Ik had aanvankelijk wel een aantal verwachtingen voor de laatste uitbreiding voor the year of the raven: over het algemeen zitten de laatste uitbreidingen van het jaar een flink niveau boven de power curve van de kaarten die op dat moment in standard gespeeld worden: denk aan Mean Streets of Gadgetzan en Kobolds and Catacombs. Ik was dan ook verrast dat Rastakhan's Rumble een soort van support-set lijkt te worden: in plaats van compleet nieuwe archetypes te introduceren bouwt het voor op de decks die al beschikbaar zijn en die een buff nodig hebben. Elemental mage krijgt een aantal nieuwe kaarten, net als control paladin en spell hunter. Dat komt ook als een verademing: om de paar maanden aan de slag met nieuwe deck-archetypes werd op een gegeven moment wel vermoeiend.

Ik ben het met Noppie2000 eens dat Overkill een logisch effect is dat al langer in de game had kunnen zitten: de kracht van het nieuwe keyword zit hem in de eenvoud en past ook goed bij het gladiatoren-gevoel dat Rastakhan's Rumble naar voren wil laten komen. Dat er maar slechts een aantal nieuwe kaarten gebruik maken van Overkill is inderdaad opmerkelijk, maar ook logisch: Overkill is vrij makkelijk te triggeren en wanneer er veel kaarten zijn die gebruik maken van dit keyword, gaat dit ten koste van de kaarten in andere sets. Het lijkt me wel een keyword dat over meerdere uitbreidingen toe te passen is en we in latere uitbreidingen terug gaan zien, zoals Rush.

Winnaars

Ik ben het met Noppie eens dat Paladin waarschijnlijk een hoop plezier gaat hebben aan de nieuwe kaarten die ze krijgen en ook hunter heeft een aantal goeie kaarten gekregen, hoewel het design van die laatste wat flets oogt. Grootste boosdoener is Zul'jin, hoewel dat een goede kaart is (zeker in spell hunter), is de hero power gewoon het effect van steamwheedle sniper geplakt aan een legendary hero card. Blizzard had wel iets meer mogen uitpakken met de warlord van de Amani.

Zul'Jin Hearthstone

Wat ik zeker ga uitproberen is elemental mage. Elemental mage was al een deck dat een plekje had in de huidige meta maar goede goden, krijgt het deck een flinke boost met de nieuwe kaarten. De nieuwe kaarten zijn wellicht te combineren met de odd hero power van Baku the Mooneater uit The Witchwood, en met de kaarten die elemental mage al gebruikt - bonfire elemental, tar creeper, blaze caller en frost lich Jaina - kan dit een goede combo zijn. Blikvanger is zonder twijfel Jan'alai, the Dragonhawk, waarmee je Ragnaros the Firelord uit de Hall of Fame kan terugsleuren naar standard om direct 8 damage op het bord te krijgen. Elemental mage kan met zijn nieuwe speeltjes wel eens gaan verrassen in de meta van Rastakhan's Rumble.

Als laatste nog een knikje naar dragon warrior. Dragon decks zijn mijn favoriete archetype in Hearthstone, en het doet me een genoegen om te zien dat dragon warrior een comeback maakt na Blackrock Mountain. War Master Voone, Emberscale Drake en Dragon Roar vormen een mooi setje in de kaarten die warrior heeft gekregen, en de neutrale epic Crowd Roaster kan daarop een mooie aanvulling zijn.

Verliezers

Tsja, druid moest er eigenlijk wel aan geloven met de nieuwe uitbreiding. De class is al tijdens dominant in de meta met token druid, malygos druid, togwaggle druid en taunt druid, en Blizzard lijkt een verkapte nerf aan te kondigen voor de class door het introduceren van een nieuw deck archetype: synergy met kaarten die bouwen op de attack power van Malfurion of Lunara zelf. Schrale troost is dat de champion legendary voor druid een van de beste legendaries van de set is: Wardruid Loti is enorm flexibel wanneer je hem op het bord gooit en wordt waarschijnlijk de meest waarschijnlijke kandidaat voor auto-include in druid wanneer Malfurion the Pestilent uit standard gaat volgend jaar. Dat wil niet zeggen dat druid gaat verdwijnen in de nieuwe meta: zelfs met het gebrek aan nieuwe kaarten zijn de druid deck archetypes al zo perfectioneerd dat mensen het blijven spelen, zelfs wanneer de decks een tier zakken.

Shriek Hearthstone

Hoewel het niet zo erg is als bij druid, heeft Warlock ook niet de beste kaarten gekregen. Blizzard lijkt het nog één keer te proberen met het discard mechanic en hoewel warlock nu een beetje controle heeft over welke kaart ze nu weggooien (degene met de laagste mana cost), betwijfel ik of dat genoeg is om spelers discard warlock uit te willen proberen, zelfs met de quest van Journey to Un'Goro. Zoolock heeft wel een goeie kaart gekregen met grim rally (dat goeie synergy heeft met devilsaur egg) en ook demonbolt is wellicht het proberen waard, hoewel het een prijzige kaart is wat betreft mana.