Overwatch: What's next?

Het was voor het eerst sinds Overwatch uitkwam dat er geen hero teases of andere informatie vooraf is vrijgegeven over wat ons te wachten stond. Geen ARG (gelukkig), geen Twitter-teases: helemaal niets. Een verfrissende ervaring met twee aparte, maar toch toffe resultaten.

Tijdens het What's Next Panel werd ingegaan op waarom ze in hemelsnaam 'Blizzardworld' als nieuwe map maken. In de wereld van Overwatch, zo wordt verteld, is Blizzard een echt bedrijf en hebben de franchises ook echt bestaan. Het was blijkbaar zelfs zo populair, een complimentje naar henzelf, dat er een pretpark werd geopend met de werelden van Blizzard. Om deze reden is er ook geen Overwatch-sectie in het park, aangezien Overwatch daar echt bestaat en geen gamewereld is. Wel is er ruimte voor The Lost Vikings, Warcraft, StarCraft, Diablo en Heroes of the Storm. Attracties, props, gebouwen en meer: allemaal in het thema van Blizzard.

De map Blizzardworld is een Hybrid, wat betekent dat er eerst een Control Point moet worden overgenomen en daarna een Payload door de map moet worden geleid. De map begint bij een choke rondom Stormwind, waarachter de control point ligt. De Payload gaat als eerst het StarCraft-gebied in, compleet met Siege Tank (helaas niet te besturen). Dit is een ronde ruimte met hoogteverschil, wat leidt tot dynamische gevechten met een aantal flankroutes. Hierna volgt het Diablo-gebied en uiteindelijk moet de payload gebracht worden naar de Skeleton King. De gehele Blizzard-geschiedenis wordt dus langsgelopen.

De cross-over zou niet compleet zijn zonder nieuwe skins, dus uiteraard komen die er ook aan. Deze skins horen niet tot een specifiek event en worden toegevoegd aan de standard loot boxes. De skins kun je hier vinden. Denk aan Nova Widowmaker, Barbarian Zarya en Blackhand Doomfist. Blizzardworld en de nieuwe skins worden in het begin van 2018 uitgebracht. Vorig jaar lanceerde Oasis als nieuwe map al op drie januari, dus het zou zomaar erg vroeg in het nieuwe jaar kunnen zijn.

Magni Bronzebeard Torbjorn

En dan is daar Moira, een nieuwe Support Healer. De community vroeg al langere tijd om een nieuwe healer en het team van Overwatch was het daarmee eens. Het resultaat is een wetenschapper met genetics als specialiteit. Ze heeft haar leven toegewijd aan het helpen aan de evolutie van de mens en heeft een grijs moraliteitsgevoel. Ze gebruikt manieren die Overwatch afkeurt. Hierdoor heeft ze banden opgebouwd met Blackwatch en later Talon. In haar Origin Story is te zien dat ze heeft geholpen aan de schaduwkrachten van reaper (krachten die ze overigens ook zelf benut). Ze is dus niet per se een kwaaraardig personage, maar volgt het principe 'het doel heiligt de middelen'. Tijdens het panel werd ook bevestigd dat ze een band heeft met Mercy en, hoewel men dat wel zou denken, niet met Zenyatta. Wat deze band precies is, werd niet uitgelegd. Wellicht wordt dat bewaard tot een toekomstige comic, cinematic of event.

Moira is een Support Healer die meerdere targets tegelijkertijd kan healen. Dit kan ze doen met haar primary fire, een beam die meerdere targets kan raken (deze kan ze slechts beperkt gebruiken, dit is gebonden aan een meter) of met haar E-ability. Deze ability heet Biotic Orb en is een Orb die blijft stuiteren tussen muren. Deze healt elke teamgenoot die in range komt, maar heeft ook slechts een beperkte hoeveelheid die hij kan healen. Om de healmeter te hervullen moet Moira gebruik maken van haar altfire: decay. Dit doet damage aan vijanden en hervult haar meter. Ook de Biotic Orb kun je damage laten doen aan vijanden. Een veelzijdig personage dus, dat vrij snel kan wisselen tussen healen en damage.

Ze heeft een extra vaardigheid genaamd Fade, waarmee ze direct verdwijnt en zich een stuk verplaatst. In tegenstelling tot Sombra is dit effect meteen, maar is de afstand kleiner en het effect vele malen korter. Het is bedoeld om snel te kunnen ontsnappen, niet zozeer om jezelf beter te positioneren. Haar Ultimate is Coalescence (denk Kamehameha), waarmee ze een grote straal afvuurt en beheerst, die tegelijkertijd teamgenoten healt en vijanden damage doet. Ook deze kan meerdere targets raken en met de juiste positionering kan je hiermee een gevecht enorm beïnvloeden. Deze ability doorpiercet ook barriers, dus als je veilig denkt te zijn achter een tank heb je het mis.

Moira heeft geen release date gekregen, maar zou relatief snel op de PTR voor pc moeten verschijnen. Ongetwijfeld lanceert ze nog dit jaar, misschien zelfs deze maand als het patroon van personage-event-map in stand gehouden wordt. Ongetwijfeld wordt ze een geliefd lid van de speelbare cast, die met Moira op 26 heroes komt te staan. Verder zijn er geen aankondigingen gemaakt over nieuwe events of balancechanges, dus dat wordt wachten op reguliere updates. Het lijken twee mooie, ietwat aparte toevoegingen te worden aan de game.

Oh, en omdat hij toch gewoon weer tof is: neem even de tijd en bekijk de Reinhardt-cinematic. Het is de moeite waard om te doen!