Vijf filmtips voor de maand februari

4. Fences (16 februari)

Fences

Releasedatum: 16 februari
Genre: Drama
Regisseur: Denzel Washington
Cast: Denzel Washington, Viola Davis, Mykelti Williamson

In Amerika was de film Fences vorig jaar al te zien tijdens de kerst maar vanaf 16 februari kunnen we ook in Nederland gaan genieten van dit imponerende drama van cineast en hoofdrolspeler Denzel Washington. Fences is een film die zich afspeelt in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Washington speelt de rol van Troy Maxson, een Afro-Amerikaanse vader die bij een schoonmaakbedrijf in Pittsburgh werkt. Maxson droomde ooit van een professionele honkbalcarrière, maar toen de major leagues eindelijk zwarte spelers toelieten was hij al te oud. Hij probeert een goede echtgenoot en vader te zijn, maar de verloren droom blijft aan hem vreten. Maxson neemt een besluit die zijn familie zal verscheuren.

Fences 01

Fences is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van August Wilson die in 1985 hiermee een Pulitzer Prijs won. Wat deze film vooral ver boven het gemiddelde laat uitsteken is de imponerende cast. Denzel Washington is niet alleen de regisseur van deze rolprent maar speelt ook de sterren van de hemel in dit inktzwarte drama en ook Viola Davis is zeer overtuigend als de getergde vrouw van Maxson. Dat is op zich niet verrassend als je weet dat de beide filmsterren eerder ook al in de Broadway bewerking van het stuk stonden en daar zelfs een Tony Award voor kregen. Davis wordt in de welbekende wandelgangen van Hollywood nu dan ook al gezien als een grote kanshebber voor een Oscar met deze filmrol.

Fences 02

Net als het gelijknamige toneelstuk leunt ook de film Fences vooral op de vlijmscherpe dialogen, al zijn er ook veelzeggende momenten in de film waarop er geen enkel woord wordt gesproken. Fences is een zeer indringend portret van een man die er vooral voor zorgt dat de kijker zich beseft dat we allemaal mensen zijn die fouten kunnen maken en dan de gevolgen daarvan mee moeten dragen.