Karskens definitief geschorst bij ON
Arnold Karskens is definitief uitgesloten van verdere betrokkenheid bij de rechtsconservatieve complotomroep Ongehoord Nederland (ON). De raad van toezicht, de raad van bestuur en hun juridische adviseurs hebben gezamenlijk besloten om Karskens, die tot voor kort voorzitter van de omroep was, te schorsen. Dit besluit is genomen na meldingen over een onveilige werkomgeving die hij zou hebben gecreëerd. Waarnemend voorzitter Harm Beertema heeft inmiddels bevestigd dat deze schorsing echt definitief is. Karskens zelf is nog niet formeel geïnformeerd.
De schorsing van Karskens volgt op zijn eerdere op non-actiefstelling begin augustus, toen er meerdere klachten tegen hem werden ingediend. Deze klachten betroffen ernstige beschuldigingen, waaronder het creëren van een vijandige werkomgeving, het beperken van de vrijheid van meningsuiting, en het uiten van vrouwonvriendelijke opmerkingen.
Volgens Beertema was het vertrek van Karskens, een van de oprichters van de omroep, onvermijdelijk. "De schorsing lag wel in de lijn van de verwachting gezien het uitgebreide rapport vol bewijzen van angstcultuur en intimidaties door Arnold Karskens. Ik kan daar niet te veel over zeggen, want op dit moment wordt het interne rapport gevalideerd door een onafhankelijk extern bureau." verklaarde Beertema.
De schorsing heeft de omroep verdeeld. Een deel van de leden heeft een website gelanceerd, arnoldmoetblijven.nl, om hun steun voor Karskens te uiten. Tegelijkertijd dringt een andere groep aan op zijn definitieve vertrek uit de organisatie.
Bij de groep die Karskens wil zien vertrekken, hoort onder andere de controversiële presentatrice Raisa Blommestijn. Zij vertrok eerder dit jaar uit onvrede met de beperkingen die Karskens haar oplegde in het gebruik van het sociale mediaplatform X. Nu Karskens is geschorst, heeft Blommestijn aangekondigd op 3 september terug te keren bij Ongehoord Nederland (ON!).
Karskens zelf heeft in een verklaring op X gereageerd door de situatie te beschrijven als een ‘coup’. Hij beweert dat hij, als oprichter en voorzitter van ON!, door anderen binnen de organisatie opzij is geschoven onder het valse voorwendsel van grensoverschrijdend gedrag. Volgens Karskens ligt de ware reden voor zijn schorsing in zijn inspanningen om racisme, antisemitisme en het bagatelliseren van de Holocaust binnen de omroep tegen te gaan.