FOK!toen: 1966 van A tot Z - Het muziekjaar 1966

4. Maart

Maart 1966

The Beatles - Yesterday EP

In Engeland brengen The Beatles op 4 maart de Yesterday EP uit. Diezelfde dag staat er ook een interview met John Lennon in de Britse krant The Evening Standard. Uit het interview worden een aantal uitspraken van Lennon uit hun context getrokken waardoor het lijkt alsof de Beatle zou hebben gezegd dat The Beatles populairder waren dan Jezus. In de Amerikaanse bijbelbelt worden Beatlesplaten verbrand en vinden er ook protesten plaats tegen optreden van het viertal uit Liverpool.

Udo Jürgens - Merci Chérie

Een dag later is het tijd voor de elfde editie van het Eurovisie Songfestival. Bij het gebeuren in Luxemburg wordt gewonnen door de Oostenrijkse zanger Udo Jürgens met het liedje 'Merci Chérie'. De Nederlandse inzending van Milly Scott met het liedje 'Fernando en Filippo' kreeg slechts 2 punten en bleef daarmee op de 15e plaats steken. In 1964 (6e plaats met 'Warum nur, warum?') en 1965 (4e plaats met 'Sag ihr ich laß sie grüßen') had Udo Jürgens ook al meegedaan aan het Eurovisie Songfestival namens Oostenrijk.

SSgt Barry Sadler - The Ballad of the Green Berets

De Amerikaanse veteraan SSgt Barry Sadler staat vanaf 5 maart 1966 een vijftal weken op de allerhoogste plaats in de Billboard Top 200 met zijn patriotische lied 'The Ballad of the Green Berets'. Van de single gaan meer dan 1 miljoen exemplaren over de toonbank. Ook van het album Ballads of the Green Berets worden binnen 5 weken meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht.

Frank Sinatra - September of My Years

De uit Wales afkomstige zanger Tom Jones ontvangt op 15 maart in Chicago de Grammy voor beste nieuwe artiest. Het nummer 'The Shadow of Your Smile', gezongen door de Amerikaanse zanger Tony Bennett wordt uitgeroepen tot nummer van het jaar. Het album van het jaar is September of My Years van de Amerikaanse zanger Frank Sinatra.

Tony Bennett - The Shadow of Your Smile

Nummer 1 hits in
Nederland:
The Beatles - Michelle
The Overlanders - Michelle
Nancy Sinatra - These Boots Are Made for Walkin'

UK:
Nancy Sinatra - These Boots Are Made for Walkin'
The Walker Brothers - The Sun Ain't Gonna Shine Anymore

USA:
SSgt Barry Sadler - The Ballad of the Green Berets