Feiten en fabels over het verdrag met Oekraïne

6. Poetin

We geven toe aan Poetin als we niet akkoord gaan met dit verdrag

En dan nog? Is het slecht van ons als wij geen totalitaire oorlog willen met de tweede atoomstaat in wereld? Ik vind het zelf helemaal niet erg om eens toe te geven aan een ander. Je hoeft niet perse te provoceren, je kan ook een normaal gesprek voeren. In het geval van Oekraïne is dit een directe provocatie. Het is aankloppen aan de deur van Rusland. Voorstanders pleiten dat Oekraïne daar zelf over moeten beslissen, maar wat mij betreft kijken we daar heel erg voor uit. Ik vind dat we ons niet hoeven mee te slepen in een oorlog omdat een land, dat nog niet eens recht van spreken heeft, dat wil.

Moskou heeft geen recht om in te grijpen, volgens de voorstanders. Daar hebben ze wel een punt, maar dat betekent alles behalve geen rekening houden met de wensen van Poetin. Het zou natuurlijk geen punt zijn als dit verdrag inderdaad niet bedoeld is om Rusland te provoceren, dan kan iedereen het gesprek erover aangaan. Dit verdrag is, gezien de reactie van Juncker op het referendum echter wel bedoeld als provocatie. Juncker heeft het over een ‘intercontinentale crisis’ als wij niet akkoord gaan met het referendum. Rusland zou winnen als wij geen verdrag met Oekraïne willen. Deze uitspraken maken duidelijk dat dit verdrag niet alleen bedoeld is om Oekraïne te ondersteunen, maar ook op geopolitieke schaal. Voor hem speelt er duidelijk een west versus oost confrontatie. Op deze manier lokt hij juist de confrontatie uit.

Natuurlijk hoef je niet aan alle eisen toe te geven, zeker niet. Maar is het echt nodig om de tegenpartij te provoceren? Op dit moment is de Koude Oorlog rustig, er lijkt geen Derde Wereldoorlog aan te komen. Wat mij betreft houden we dat zo. Als Rusland zo’n streek met ons had uitgehaald, had de EU en de VS een nieuwe wapenwedloop gehouden.

Een stem tegen dit verdrag is geen buiging voor Poetin, het is geen buiging voor Rusland. Het is een respectabele afstand houden van een opponent. Rusland heeft nog geen associatieverdrag aan Oekraïne aangeboden, noch aan andere landen in de Europese invloedssfeer, er is dus geen reden om de EU uit te breiden richting het oosten. Juist niet als er voor ons geen winst te halen is.