Feiten en fabels over het verdrag met Oekraïne

3. Vrijhandel

Oekraïne heeft economisch baat bij vrijhandel

Dit is een term die vaak wordt gebruikt door de voorstanders. Vrijhandel vinden veel mensen goed klinken, maar of het daadwerkelijk goed ís, dat is een geheel andere vraag. Oekraïne heeft last van dezelfde problemen waar de Oostblok-landen allemaal last van hadden en hebben: een zeer grote achterstand qua welvaart en technologie. De bedrijven daar voldoen niet aan de Europese eisen wat betreft veiligheid en productie. De industrie loopt hopeloos achter op de onze. Je zou kunnen zeggen dat de vrijhandel een boost geeft, maar mijns inziens gaat dat niet gebeuren.

Door de vrijhandel kunnen internationale bedrijven hun handelswaar heel goedkoop wegzetten in Oekraïne. Bovendien moeten de Oekraïnse bedrijven ineens gaan voldoen aan de kwaliteits- en veiligheidseisen van de EU. Dat betekent dat de bedrijven die nu in Oekraïne zitten ineens veel meer kosten moeten maken. Nieuwe apperatuur, omscholing van medewerkers, nieuwe bedrijfsprocessen, nieuwe panden, dat zijn allemaal gevolgen van dit verdrag. Een groot deel van de bedrijven zal niet kunnen voldoen aan de kosten of aan de eisen. Hierdoor zullen op vrij korte termijn erg veel bedrijven omvallen. Ondertussen pakken de westerse bedrijven de markt.

Er gaan dus veel ontslagen vallen. Westerse bedrijven besteden een groot gedeelte van hun werk in andere landen. Productie in bijvoorbeeld India is voor echt grote bedrijven een zeer normale zaak. Niet alle ontslagen die er vallen gaan dus opgepakt worden door internationale bedrijven. Denk aan de neergaande spiraal hierin. Er zullen vast een aantal Oekraïnse bedrijven overblijven die wel werk kunnen en willen bieden, maar gezien Oekraïne een corrupt land is, gaan die leven van meer corruptie.

Liberalen, denk niet dat vrijhandel altijd een oplossing is! Grote, internationale bedrijven profiteren hiervan, maar de kleine bedrijven en de burger gaan hiervan alleen de negatieve effecten voelen. De economie in Oekraïne zal een grote klap krijgen en het is maar de vraag of ze er uiteindelijk in slagen om er weer bovenop te komen.

Wie zou toch die economische misère in Oekraïne betalen...

Economie Oekraïne
Economie Oekraïne