Feiten en fabels over het verdrag met Oekraïne

8. Goed voor Nederland

Het verdrag is goed voor Nederland

In welke dimensie is dit verdrag goed voor Nederland? Waar zijn de voordelen voor Nederland in dit verdrag te vinden? Volgens Stem voor Nederland bevordert dit verdrag de handel met Oekraïne, maar dat heeft een zeer geringe invloed op Nederland. De economie van Oekraïne is kleiner dan die van Noord-Holland, dus zoveel gaan wij er niet van merken. Dus qua handel gaan we er niet op winnen. Wellicht in de komende jaren, maar dan moet Oekraïne een stormachtige groei doormaken en dat lijkt mij niet waarschijnlijk. Dit kan ook normaal opgelost worden met handelsafspraken, in plaats van een allesomvattend verdrag.

Volgens de voorstanders kost dit verdrag Nederland geen cent. Niet direct nee, want leningen en investeringen komen uit de Europese pot en niet officieel uit de Nederlandse. Echter betalen wij ook gewoon aan Europa en betalen wij dus wél mee. Het geld komt uit de lopende EU-begroting en uit bijdragen van Europese financiële instellingen als de EIB. Daar betaalt Nederland gewoon aan mee, ook al hoeven we niet speciaal geld opzij te houden om Oekraïne te ondersteunen. Het kost Nederland dus wel geld en wij krijgen er waarschijnlijk zo goed als niets voor terug. Op korte termijn gaat er 11 miljard euro aan leningen richting Oekraïne.

Oekraïne is een economisch noodlijdend land. De economie is op dit moment kleiner dan die van Noord-Holland en is de afgelopen jaren flink gekrompen. Om die economie er weer bovenop te helpen denkt het IMF 16 miljard te moeten investeren, dat geld komt uit Europa en dus indirect bij ons vandaan.