Feiten en fabels over het verdrag met Oekraïne

10. Tot slot

Argumenten voor en tegen het verdrag

Er zijn natuurlijk wel goede argumenten tegen het verdrag in te brengen. Toen Bulgarije en Roemenië zich aansloten bij de Europese Unie, kregen wij al snel last van onruststokers en criminele bendes uit die landen. Die konden dan wel vaak het land uitgezet worden, maar het heeft veel Europese landen huiverig gemaakt voor nieuwe uitbreidingen. Ook Oekraïners mogen binnenkort 3 maanden per jaar visumvrij in Nederland of andere landen binnen de Europese Unie verblijven. Ze mogen hier niet werken of permanent verblijven, maar het kan genoeg zijn om vrouwen te verhandelen of op grote schaal inbraken te plegen.

Door vrijhandel met Oekraïne kan de corruptie in EU-landen toenemen. Nu al hebben Oekraïnse bedrijven zogenaamde brievenbusfirma’s hier in Nederland door onze aantrekkelijke belastingregels, maar na het akkoord wordt het hun nog veel makkelijker gemaakt om de boel te flessen. Ook Nederlandse ambtenaren zijn gevoelig voor corruptie, ook al komt het in Oekraïne veel meer en op grotere schaal voor. Naar alle waarschijnlijkheid komt een groot deel van het geld dat wij aan Oekraïne lenen in de verkeerde handen terecht. De echte winnaars in dit machtsspel zijn de oligarchen met een flinke vinger in de pap.

We weten nog steeds niet wie MH17 heeft neergeschoten. De Oekraïners wijzen naar de pro-Russische rebellen en naar Rusland en Rusland zegt dat Oekraïne zelf bloed aan zijn handen heeft. De radarbeelden zijn nooit aan Nederland gegeven of nooit opgevraagd. Er wordt zeer duidelijk slecht onderzoek gedaan, zowel vanuit Nederland als vanuit Oekraïne. Daarbij wordt de hulp van Rusland, die dat al meerdere keren heeft aangeboden, afgeslagen. Er wordt dan beargumenteerd dat zij zullen sjoemelen met de resultaten om te laten zien dat zij het niet zijn geweest, maar aan de andere kant willen wij wel dat Oekraïne meewerkt, die net zo goed een dader kan zijn. Er heerst veel onduidelijkheid over de stand van het onderzoek en er is geen duidelijke dader in beeld. Een land dat mogelijk een vliegtuig vol burgers uit de lucht heeft geschoten is wat mij betreft geen mogelijke handelspartner zonder dat er goed onderzoek is gedaan. Het handelsverdrag moet opgeschort worden tot er duidelijkheid is over MH17.

Veel van de argumenten voor het verdrag zijn argumenten waarom de argumenten van het tegenkamp niet kloppen. Er zijn wel enkele argumenten voor het verdrag, zoals een makkelijkere handelsrelatie met Oekraïne. Echter moet daarvan nog maar blijken of het positief uitpakt voor zowel Nederland als Oekraïne.