40 essentiële tips voor The Witcher 3: Wild Hunt

4. Alchemy & smithing

De alchemy en crafting-mogelijkheden zijn talrijker dan ooit. Misschien heb je helemaal geen zin om je te verdiepen in de materie omtrent alchemy/smithing, maar je zal vooral op hogere moeilijkheidsgraden merken dat je gifpotjes en toverdrankjes cruciaal zijn voor je overlevingskansen. Als je te beroerd bent om je in te lezen over de talloze ingrediënten en materialen, hebben we hieronder in ieder geval enkele nuttige tips op een rijtje gezet om je op weg te helpen.

17. Koop alle recepten/diagrams
Als je geld hebt, geef het dan uit. Bijna iedere boerenlul in Temeria die zichzelf het predicaat handelaar heeft aangemeten verkoopt wel iets van een recept of een blauwdruk van een stuk uitrusting. Het mooie is dat wanneer je een recept hebt gelezen/gekocht, deze automatisch voor altijd in je receptenlijst opgenomen wordt. Als je kieskeurig bent met wat je aan recepten koopt, loop je grote kans dat je een versterkte versie van een bom of brouwsel wel hebt, maar de 'standaard'-variant nog niet. Bijvoorbeeld: je hebt de formule voor enhanced hybrid oil, maar als je deze wil maken blijkt dat je de normale hybrid oil nog niet hebt. Veel formules zijn ook te vinden in treasures of andere bronnen van loot. Ook daarom altijd de treasure-hunt maps van verkopers aanschaffen, mits je saldo het toelaat.

18. Brouw alles
In het verlengde van bovenstaande is het ook verstandig om al je recepten meteen te gebruiken. Eenmaal gebrouwde potions houd je namelijk voor altijd en worden bijgevuld wanneer je mediteert. Je zult merken dat je vaak ingrediënten of onderdelen te kort komt. Je kunt deze vaak gewoon vinden in het aanbod van de verkopers. Kost ietsje meer, maar je hoeft niet stad en land af te zoeken naar dat ene bloemetje.

19. Bewaar zeldzame/unieke crafting materials
Het is verleidelijk om unieke materialen en ingediënten te verkopen omdat ze relatief veel opbrengen, vooral bij de juiste handelaar. Het is echter aan te raden om juist deze onderdelen te bewaren voor wanneer je ze nodig hebt om unieke uitrusting te craften. Vanzelfsprekend kun je ze wel gewoon verkopen als je er (meer dan) genoeg van hebt. Kom je ze dan later te kort, dan kun je ze alsnog terugkopen.

20. Combineer mutagens
De eerdergenoemde mutagens vormen zoals gezegd een enorme boost voor je skills. Veel vijanden droppen mutagens als je ze doodt, met als gevolg dat je vaak tig (lesser) mutagens in je inventaris hebt. Via alchemy kun je van enkele kleine mutagens één grote/betere maken en zodoende een nog grotere boost aan je skills geven. Let op dat hiervoor wel eerst de benodigde recepten gevonden moeten worden.

21. Dismantle/remove upgrade
Als je een relatief zwakke upgrade in de vorm van een runestone in een wapen hebt zitten of een zwakke glyph in je armor, kun je deze met remove upgrade eruit halen en er een sterkere voor in de plaats doen. De verwijderde runestone/glyph is dan wel verloren. Met dismantle doe je het tegenovergestelde; je verwijdert de uitrusting, maar behoudt de glyph/runestone (en overige materialen). Sowieso kan dismantle erg handig zijn om materialen te verkrijgen die je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan lederen bandjes die je uit een stuk leer haalt, welke je weer uit een dierenhuid haalt. Dat geldt ook de andere kant op. Je kunt van silver dust een silver ingot maken en met silver ingots weer silver plates maken voor armor, et cetera.

22. Master crafters/herbalists
Niet alle armorers/smiths/herbalists kunnen alles maken. Sommige uitrusting of potions vereisen een 'master' van het vak. Iedere ambachtsman heeft een bepaald niveau dat je kunt zien tijdens het craften. Het beste spul kan alleen bij de masters gemaakt worden, de rest kan vrijwel allemaal bij de amateur/journeyman-niveau's gedaan worden.

23. Toxicity
Let op de toxicity levels van je potions. Wanneer je toxicity-balk vol is (het groene balkje in je HUD, onder je vitality-balk), begin je vitality te verliezen. Deze vergiftiging is er voor om te voorkomen dat je eerst een krat potion-powerups wegtikt alvorens een gevecht aan te gaan. de toxicity-drempelwaarde is ook nog te beïnvloeden met skills uit de alchemy-categorie.

24. Bewaar oudere (maar goede) armor
Soms heb je een sublieme uitrusting tot je beschikking maar op een gegeven moment is het moment aangekomen dat je character level eigenlijk te hoog is voor de betreffende onderdelen. Let op met wat je weggooit, want van veel armor sets bestaat een 'new & improved'-versie. Heb je bijvoorbeeld een recept voor enhanced feline armor, maar je beschikt niet over 'gewone' feline armor, kun je die ook niet craften. Ongeveer hetzelfde dus als de eerste tip van deze pagina, maar dan voor een ander ambacht.