40 essentiële tips voor The Witcher 3: Wild Hunt

6. Quests en levelsysteem

Quests zijn er genoeg in The Witcher 3, en ze zijn leuk. Veel reviews prijzen de game vanwege de veelzijdigheid in sidequests/contracts, in plaats van uitgekauwde fetch-quests die eerder regel dan uitzondering zijn bij menig RPG. Het aantal quests kan echter wat overweldigend zijn, net als het levelsysteem. Het feit dat iedere quest een 'suggested level' heeft wil nog wel eens verwarring veroorzaken en het kan gebeuren dat je op den duur een te hoog level hebt met als gevolg dat eerdere quests geen XP meer opleveren. Hieronder volgen enkele aanwijzingen ter ondersteuning van een goed quest- en levelverloop.

33. Geen XP bij te hoog level
Alle quests hebben een levelsuggestie. Wanneer jouw character level zes punten boven dit suggested level zit voor een quest, krijg je geen XP meer. Je bent dan namelijk te overpowered en dat is niet helemaal eerlijk. Je kunt dit overigens ook zien in je quest-overzicht: een quest die 'verlopen' is om bovenstaande reden heeft geen kleurtje meer. Quests die te hoog zijn zijn rood gemarkeerd en quests die nog wat opleveren zijn groengekleurd.

34. Niet te terughoudend zijn t.o.v. main quest
Ondanks dat sommige quests dus verlopen na een zeker level, en sommigen zelfs verdwijnen omdat je al te ver gevorderd bent in de main quests, is het ook weer niet nodig om te terughoudend te zijn. Dat kan namelijk weer averrechts werken. Vooral in het begin was mijn ervaring dat je gewoon rustig de main quest een tijdje kunt volgen en de eerste paar keer levelen gaat dan een stuk sneller dan wanneer je vanaf het begin meteen alleen maar sidequests doet.

35. Laat je niet afschrikken door suggested level
De levelsuggestie is precies dat, een suggestie. Staar je daar niet op blind want dan doe je jezelf waarschijnlijk tekort. Ik heb quests gedaan die qua suggestie zeven of acht levels boven mijn eigen zaten en echt een walk in the park leken. Ook ben ik een aantal keren door overmoedigheid finaal afgeslacht door een groepje Foglets die zes levels lager waren. Zie het dus als wat het is, een indicatie.

36. Skill points
Vergeet je skill points niet te spenderen! Zelf ben ik er meer dan eens achtergekomen dat ik nog een stuk of vier skillpoints te besteden had, waarschijnlijk omdat ik de level up-melding had gemist. Houd daarbij eveneens in de gaten of er bij het levelen niet een extra skill-slot is vrijgespeeld. Het is zonde als je rondloopt met lege skill slots. Let er ook op dat wanneer al je skill slots bezet zijn en je hebt nog een punt te spenderen, je deze het beste kunt gebruiken om een bestaande skill sterker te maken (immers, als je een nieuwe skill unlockt kun je deze nog niet gebruiken of je moet hem in de plaats van een andere skill instellen).

Je kunt ook je build testen met de Skill Calculator van gosunoob. Dit vernuftige tooltje is ideaal om uit te rekenen welke skills welke effecten hebben op je build. Bekijk de tool hier.

37. Places of Power
Places of Power zijn locaties waar je een gratis boost kunt krijgen en een gratis skill point. Het is niet mijn bedoeling om een verijdelde walkthrough te schrijven dus locaties ga ik niet geven, maar houd in je achterhoofd dat dit de eenvoudigste manier is om snel extra skillpoints te krijgen. Vraagtekentjes op de map jagen dus.

38. Algemene skills profiteren niet van mutagens
De skills zijn verdeeld in verschillende categorieën, zo is daar ook de categorie 'general skills'. Hier zitten enkele best handige powerups tussen alleen profiteren deze niet van de mutagens die je kunt toewijzen. Daarnaast, en dat is natuurlijk persoonlijk, vind ik veel van de skills uit deze 'tree' niet de moeite waard en adviseer dan ook om het gros van je punten in je combat/signs/alchemy skilltrees te investeren. Dat is een advies, ik ga verder niet vertellen hoe jij je build moet inrichten. Want, persoonlijke voorkeur enzo.

39. Respec!
Ben je bang dat je je skillpoints totaal verkeerd hebt uitgegeven en heb je geen zin om opnieuw te beginnen, geen nood. Er is namelijk een potion, genaamd Potion of Clearance, die al je punten reset zodat je ze opnieuw kunt uitgeven. Hoe en waar je de potion kunt krijgen zoek je zelf maar uit.

40. Luister NPC-gesprekken af
Door simpelweg goed op te letten komt je vaak hele waardevolle informatie ten gehore, bijvoorbeeld over een locatie/persoon/item/treasure/Gwent-kaart/wapen/whatever. Goed luisteren werkt dus in je voordeel en daarnaast is het advies om iedere norse redneck die je pad kruist gewoon te helpen als 'ie er om vraagt, ook al gaat het om meehelpen iemands geit te zoeken. Uiteindelijk werpt het zijn van een barmhartige samaritaan zijn spreekwoordelijke vruchten af en niet zelden komt je hulp in de vorm van good karma uiteindelijk weer je eigen kant op.