Vijf gametips voor de maand maart

Battlefield: Hardline

Een goede Battlefield-speler ben ik niet. Als je maar lol hebt, en dat lukt zeker in Battlefield. En de korte blik die uitgever Electronic Arts gaf in de bèta die een weekje duurde heeft een aardig goede indruk achtergelaten. Ja, het is agentje tegen crimineeltje, maar juist doordat ze dat thema gebruiken, voelt het voor mij wat anders dan het standaard oorlogje spelen in een woestijn omdat daar blijkbaar altijd terroristen zitten.

Al zit de modus Conquest er voor de Battlefield-veteranen natuurlijk weer in. In totaal moeten 64 spelers, verdeeld over twee teams, een stuk of zes punten innemen en daarna te verdedigen op de map Dust Bowl die bijna uit Breaking Bad lijkt weggelopen. Zo is een woestijnlevel tenminste leuk. De variant hierop is Hotwire, waarin je bewegende punten moet overnemen. Dit zijn voertuigen die over de map rijden. Schiet ze aan gort, pik de auto in en probeer je tegenstanders te mijden, voordat ze hetzelfde met jou doen. Deze modus vond ik het minst, maar misschien kwam dat omdat het nieuw was en achter een auto aan rennen niet zo heel handig en eerlijk lijkt.

De leukste modus in de bèta was toch Heist. Het ene team speelt bankrover, het andere team zijn de agenten die ze moeten tegenhouden. Het speelt zich af in de map Bank Job, in een stad. Metro erbij als chokepoint, een bankgebouw en natuurlijk de daken waarop snipers maar al te graag positie innemen om de tegenstander te vervelen met instant kills. Intense gevechten dus en veel meer gericht op close combat.

In de complete versie komen er nog Blood Money, Rescue en Crosshair bij. In de laatste twee modi heb je maar één leven: dood is dood en moet je wachten tot het potje is afgelopen. In Rescue moet je of gegijzelde mensen redden, of juist de gijzelaar spelen. In Crosshair is één persoon een belangrijke getuige die uitgeschakeld of juist beschermd moet worden. In Blood Money moet je zoveel mogelijk geld in je teams kluis zien te krijgen, en te houden. Want het andere team kan het er weer uit stelen, zodat zij op voorsprong komen.

Het thema politie/criminelen zorgt voor een wat andere insteek in de multiplayermodi dan we gewend zijn. Er is nog een singleplayermodus, maar zoals te verwachten valt, zal de multiplayer weer veel langer meegaan. De vraag is of het spel het predikaat "Battlefield 4 met nieuwe skins" kan kwijtraken met deze nieuwe modi, maar al is het niet zo: multiplayerfun is er zeker.