20 jaar na Nirvana (deel 1)

24 september 1991 - Nevermind (LP - Picture Disc - CD - Cassette)

Nevermind
Nevermind

Vanaf eind 1990 heeft de groep eindelijk een vaste drummer gevonden in de persoon van Dave Grohl (ex-Scream). Kurdt Kobain heet vanaf deze plaat Kurt Cobain en ook bassist Krist Novoselic speelt vanaf deze release onder zijn echte naam. Met het album Nevermind, dat werd opgenomen onder de werktitel Sheep, maakt Nirvana in 1991 haar grote doorbraak. Deze populariteit is mede te danken aan het veelvuldig vertonen van de videoclip voor 'Smells Like Teen Spirit' op de toenmalige muziekzender MTV.

De Japanse CD van Nevermind
De Japanse CD van Nevermind

Nevermind wordt uitgebracht op elpee, cd en muziekcassette en is een enorm groot succes voor de band uit Seattle. Op de elpee, de cassette en de eerste persing van de cd van Nevermind treffen we de volgende tracks aan:

Nevermind A

Kant A:
01     Smells Like Teen Spirit
02     In Bloom
03     Come As You Are
04     Breed
05     Lithium
06     Polly

Nevermind B

Kant B:
01     Territorial Pissings
02     Drain You
03     Lounge Act
04     Stay Away
05     On A Plain
06     Something In The Way

Menig Nirvana-fan zal destijds een hartverzakking hebben gekregen bij het beluisteren van de tweede persing cd van Nevermind. Nadat 'Something In The Way' was voltooid is het een minuut of tien stil. Dan barst de band opeens los in het beukende 'Endless, Nameless', een nummer dat spontaan ontstond tijdens de opnamesessies voor Nevermind. Datzelfde geintje zou Nirvana later nog eens herhalen op In Utero.

Van Nevermind zouden, naast 'Smells Like Teen Spirit', ook 'Come As You Are', 'Lithium' en 'In Bloom' op single verschijnen. Het album zou wereldwijd meer dan 30 miljoen keer verkocht worden.