20 jaar na Nirvana (deel 1)

13 september 1993 - In Utero (LP - Picture Disc - CD - Cassette)

In Utero
In Utero

Het derde en eveneens laatste studioalbum dat tijdens het bestaan van Nirvana werd uitgebracht. Met producer Steve Albini gingen de mannen van Nirvana naar de Pachyderm Studio in Cannon Falls, Minnesota om daar te gaan werken aan een album dat totaal anders moest klinken dan Nevermind.

In Utero 2

Op In Utero horen we een band spelen die duidelijk terug is gegaan naar haar roots. Rauwe beukende indierock met vlijmscherpe teksten waarin Cobain al zijn ongenoegens kan verwerken. Nirvana begon al aan het album in 1992 maar na de geboorte van Kurt's dochter Francis Bean werd alles op de lange baan geschoven. Waar Bleach nog kon worden opgenomen voor slechts 600 dollar kostte de opname van In Utero zo'n 124.000 dollar waarvan 100.000 dollar voor producer Steve Albini. Albini weigerde uit principe om een percentage van de winst (zo'n 500.000 dollar) aan te nemen. Hij zag dat als een belediging in de richting van de artiest.

Een Russische bootleg van In Utero
Een Russische bootleg van In Utero

Kant A
01     Serve The Servants
02     Scentless Apprentice
03     Heart-Shaped Box
04     Rape Me
05     Frances Farmer Will Have Her Revenge On Seattle
06     Dumb

In Utero B

Kant B
01     Very Ape
02     Milk It
03     Pennyroyal Tea
04     Radio Friendly Unit Shifter
05     Tourette's
06     All Apologies

De her-uitgave van In Utero uit 2013
De her-uitgave van In Utero uit 2013

Van In Utero gingen in Amerika meer dan 4 miljoen exemplaren over de toonbank. In oktober 1993 zou Nirvana voor het eerst in twee jaar weer op tournee gaan in Amerika. Een zes weken durende Europese tournee in 1994 wordt afgekapt nadat Cobain op 6 maart in Rome een overdosis heroïne had genomen.

In Utero CD

Terug in Amerika beloofde de zanger om een afkickkliniek te gaan bezoeken maar daar kwam niks van terecht. De muzikant was spoorloos en werd op 8 april 1994 dood aangetroffen in zijn woning in Seattle. Cobain had met een geweer een einde aan zijn leven gemaakt.