In Memoriam: Paul Walker (1973-2013)

Vannacht ontplofte zo ongeveer de sociale media toen het treurige nieuws bekend werd dat succesvolle acteur Paul Walker bij een auto-ongeluk om het leven was gekomen. Uiteraard waren er de nodige figuren die meteen riepen dat het een hoax betrof, maar helaas hadden die mensen het ditmaal mis. Rond half 5 kwam de bevestiging binnen dat het inderdaad de populaire acteur uit onder meer de The Fast and the Furious-films betrof, die samen met een vriend bij het eenzijdige ongeval om het leven was gekomen. In deze In Memoriam kijken we terug op het korte maar roerige leven van de Amerikaanse filmster.

Paul Walker in Highway to Heaven (1986)
Paul Walker in Highway to Heaven (1986)

De jonge jaren

Paul William Walker IV werd op 12 september 1973 geboren in Glendale in Californië. Toen Paul nog maar twee jaar oud was stond hij al voor de eerste keer voor de filmcamera. De kleine Paul speelde namelijk de hoofdrol in een commercial voor Pampers. Vanaf 1985 was de tiener te zien in tv-series zoals Highway to Heaven, Who's the Boss?, The Young and the Restless en Touched by an Angel.


Monster in the Closet (met dank aan StevenQ voor de link)

Een jaar later was Walker voor het eerst op het witte doek te zien in de komische horrorfilm Monster in the Closet. Het zou nog tot 1998 duren voordat de acteur landelijk doorbrak met zijn hoofdrol in de komedie Meet the Deedles. Het succes van de film zou voor rollen zorgen in films zoals Pleasantville, Varsity Blues, She's All That en The Skulls.

Paul Walker in The Skulls
Paul Walker in The Skulls

The Fast and the Furious

De wereldwijde doorbraak van Paul Walker zou in 2001 volgen, als de acteur samen met Vin Diesel in de spetterende actiefilm The Fast and the Furious te zien is. Walker was vanaf dat moment een echte filmster en zou zijn succesvolle rol van Brian O'Conner in 2003 vervolgen in 2 Fast and 2 Furious.

The Fast and the Furious
The Fast and the Furious

Walker kreeg daarna hoofdrollen aangeboden in films zoals Joy Ride, Into the Blue en Timeline en was ook te zien in een ondersteunende bijrol in Clint Eastwood's Flags Of Our Fathers. In 2006 speelde Walker de hoofdrol in zowel de thriller Running Scared als het avontuurlijke Disney-drama Eight Below. Vooral Eight Below deed het enorm goed bij de critici en zou in het openingsweekend al zo'n 20 miljoen dollar in het kassalaatje brengen.

Eight Below
Eight Below

Ondanks zijn succes in diverse blockbusters was Walker niet te beroerd om ook in kleinere films te spelen. Zo zien we hem in 2008 in de thriller The Lazarus Project van John Patrick Glenn. De acteur zou het daaropvolgende jaar terugkeren in Fast & Furious, het vierde deel in de succesvolle reeks. Samen met T.I., Idris Elba, Chris Brown, Matt Dillon en Hayden Christensen was Walker vervolgens in 2010 te zien in de actiefilm Takers. In 2011 was Walker vervolgens weer te vinden achter het stuur van zijn racemonster in Fast Five.

Paul Walker in Vehicle 19
Paul Walker in Vehicle 19

In 2013 was Paul Walker nog driemaal op het witte doek te aanschouwen. Zo konden we hem in een huurauto zien rondscheuren in Vehicle 19, kroop hij nogmaals in de huid van Brian O'Conner voor Furious 6 en was hij sinds twee weken in de Nederlandse bioscopen te zien in de komische actiefilm Pawn Shop Chronicles. Ook had Walker onlangs de opnames afgerond voor het orkaan Katrina-drama Hours en het op een scenario van Luc Besson gebaseerde Brick Mansions, een remake van District B13. Walker was daarnaast ook nog bezig met de film Fast & Furious 7, maar het is nog niet bekend in hoeverre die opnames afgerond waren.


Persoonlijke leven

Walker woonde de laatste jaren van zijn leven met zijn honden in Santa Barbara, Californië. Samen met zijn ex-vriendin Rebecca kreeg Walker op 4 november 1999 een dochter genaamd Meadow Rain. Walker had één grote passie en dat was mariene biologie, geïnspireerd door zijn grote voorbeeld Jacques Cousteau. In 2010 zag Walker een langgekoesterde wens in vervulling gaan toen hij mee mocht doen aan zeven afleveringen van de National Geographic Channel serie Expedition Great White. Walker mocht 11 dagen met de filmcrew op pad en hielp mee bij het vangen en labelen van een zevental enorme witte haaien, voor de kust van Mexico.

In maart 2010 vertrok Walker naar Chili, dat kort tevoren getroffen was door een fikse aardbeving. Datzelfde jaar vloog Walker ook met zijn eigen hulpteam REACT OUT Worldwide naar Haïti om slachtoffers van een aardbeving te ondersteunen. Walker stond ook bekend als een liefhebber van snelle auto's. Zo was hij regelmatig in zijn BMW M3 E92 te zien in de serie Redline Time Attack en was hij een teamlid van het AE Performance Team. Daarnaast was Walker ook in het bezit van de Nissan Skyline R34 GT-R V-Spec II, de auto waarin hij 2 Fast 2 Furious ook te zien was en waarin hij veel van zijn eigen stunts zou doen.

Op 30 november 2013 was Paul Walker in Santa Clarita voor een inzamelactie voor de Filipijnen. Walker had ook met enkele vrienden afgesproken om met hun wat ritjes te gaan maken in zijn nieuwe aanwinst, een Porsche GT. Wat er zich precies heeft afgespeeld is nog niet bekend maar Walker zat met een vriend in diens auto toen de chauffeur van de racebolide de macht over het stuur verloor en met een enorme klap tot stilstand kwam tegen een boom. De auto vloog daarbij in de brand. Beide inzittenden kwamen bij het eenzijdige ongeval om het leven. Paul Walker is slechts 40 jaar geworden.