Foto's: Koninginnedag 2012 in Rhenen en Veenendaal

Sinds 1949 viert Nederland deze nationale feestdag op 30 april, de verjaardag van koningin Juliana. Na haar inhuldiging besloot koningin Beatrix deze dag in stand te houden ter ere van haar moeder. Zoals gebruikelijk bezoekt de koninklijke familie een aantal steden en dit jaar hadden Rhenen en Veenendaal de eer om hen te verwelkomen.

© FOK.nl / Paula van Eldik

Op deze zonovergoten dag werd Hare Majesteit de Koningin ontvangen met het gezang van zo’n tweehonderd basisschoolleerlingen in Rhenen. Burgemeester Van Oostrum liet zijn respect en bewondering voor de koningin blijken, daar zij snel na het skiongeluk van prins Friso alweer aan het werk was. Na dit welkomstwoord was het tijd om deel te nemen aan de vele activiteiten die voor de familie waren opgezet. Zo namen de prinsen deel aan wc-potwerpen waarbij Willem-Alexander als winnaar uit de verf kwam. Demonstraties in basketbal, acro-gym en turnen werden gegeven en ook de legende over Cunera van Rhenen werd opgevoerd.

© FOK.nl / Paula van Eldik

Bij aankomst in Veenendaal werd er wederom een bloemetje aangeboden en waren er veel activiteiten waaronder een zeepkistenrace, touwtrekken en tennis met minderbegaafden. Gezegend door het goede weer trok er veel publiek naar de pleinen en rijen gevuld met mensen zorgden voor continu gezang. Het bezoek werd afgesloten met rode, witte en blauwe slingers die hoog de lucht in werden geblazen. De koningin liet weten dat ze de steun en het medeleven met prins Friso erg waardeerde en dat ze een onvergetelijke dag had gehad. Hierop zong het publiek ‘Oranje boven' waarmee deze Koninginnedag 2012 werd afgesloten: een prachtige dag voor de koninklijke familie en haar volk.

FOK!fotografe Paula van Eldik was ter plekke om een fotoreportage te maken. Kijk voor meer foto's op pagina 2.