Oscars Special - De 'Beste Films' de laatste decennia van de 20e eeuw

27-03-1995 

Forrest Gump (1994) (6 Oscars)

 

1995 was het beruchte jaar van David Letterman als de gastheer van de 67e editie van de Academy Awards. Uit handen van niemand minder dan Robert De Niro en Al Pacino kregen de makers van Forrest Gump het gouden beeld voor Beste Film. 

 

Forrest Gump is een absolute klassieker in het Feelgood genre. De film van Robert Zemeckis laat het levensverhaal zien van de domme maar goeie sukkel Forrest Gump die echter meer meemaakt dan een normaal mens kan verzinnen. Zo zien we onder meer hoe hij in Vietnam belandt, bevriend raakt met een soldaat die stamt uit een familie van garnalenvissers en hoe Forrest na aandelen te hebben gekocht van een 'fruitmerk' - Apple - er warm bij komt te zitten. Forrest is echter op zoek naar de liefde van zijn leven.

 

Forrest Gump is een zeldzaam mooie film met Tom Hanks. Zemeckis maakt in de film veel gebruik van authentieke beelden en zo zien we Gump op bezoek bij president Kennedy en in gesprek met John Lennon. Neem daarnaast dan ook nog de onovertroffen soundtrack met onder meer Elvis Presley, Fleetwood Mac, Creedence Clearwater Revival, Aretha Franklin, Lynyrd Skynyrd, Three Dog Night, The Byrds, The Doors, Jimi Hendrix, The Mamas And The Papas, The Doobie Brothers, Bob Seger en Buffalo Springfield en je weet gewoon dat je de 141 minuten, die de film duurt, goed zit.