Oscars Special - De 'Beste Films' de laatste decennia van de 20e eeuw

25-03-1991

Dances With Wolves (1990) (7 Oscars)

 

1991 was weer een bijzonder jaar voor de Academy Awards. Zo won Whoopi Goldberg, als Afro-Amerikaanse actrice, een Oscar. Dit was niet meer voorgekomen sinds 1939 toen Hattie McDaniel het beeldje mee naar huis mocht nemen. Ook het optreden van countryzangeres Reba McEntire was opvallend te noemen. Negen dagen eerder waren acht leden van haar begeleidingsband bij een vliegtuigongeluk om het leven gekomen. 

 

Winnaar van het gouden beeldje voor Beste Film was de, door Kevin Costner geregisseerde western Dances With Wolves. In de op het gelijknamige boek van Michael Blake geïnspireerde zien we de lotgevallen van een jonge Amerikaanse officier genaamd John Dunbar die wordt gestationeerd in een afgelegen fort. Al snel maakt hij kennis met de lokale indianenstam van de Lakota indianen. 

 

Costner werkte vijf jaar aan de film en maakte een epische film die de andere kant van het ruwe bestaan in het Amerika van vlak na de Amerikaanse burgeroorlog laat zien. Absoluut één van de meest succesvolle westerns aller tijden.