Oscars Special - De 'Beste Films' de laatste decennia van de 20e eeuw

21-03-1994

Schindler's List (1993) (7 Oscars)

 

De 66e editie van de Academy Awards was weer een mijlpaal in de geschiedenis van de Oscars. Voor het eerst werd de ceremonie gepresenteerd door een Afro-Amerikaanse actrice, namelijk Whoopi Goldberg. In de categorie Beste Film werd een strijd gestreden zoals zelden vertoond was. Schindler's List, The Piano, The Fugitive, In the Name of the Father en The Remains of the Day, waarbij het epische oorlogsdrama van Spielberg de overtuigende winnaar was.

 

Schindler's List was het indrukwekkende verhaal over de Duitse zakenman Oskar Schindler die meer dan 1000 voornamelijk Pools Joodse mensen uit de handen van de Nazi's wist te redden. Het meesterwerk van Steven Spielberg was gebaseerd op het boek 'Schindler's Ark' van de Australische auteur Thomas Keneally.

 

Schindler's List staat bol van de symboliek waarbij vooral de beelden van een klein meisje in een rode jas erg lang in het geheugen blijven hangen. Vooral omdat de rest van de film in zwart-wit is gefilmd. IJzersterke cast met onder meer Liam Neeson, Ralph Fiennes en Ben Kingsley.