Gamemuziek special deel 1: Het prille begin en chipmuziek

De NES, Game Boy en Commodore 64 zijn niet zomaar het meest naar voren gehaald in deze special, los van het feit dat daar de "roots" van de gamemuziek ligt, zijn dit de apparaten die het populairst zijn en het meest worden gebruikt in de chipmuziek "scene". Er worden zelfs danceparty's en festijnen georganiseerd waarbij "live" wordt opgetreden door deze artiesten. Vaak staan zij voor een publiek te springen met soms niet meer dan een Game Boy in hun handen. Het is een apart gezicht om te zien, je verwacht eerder iemand achter een draaitafel (al gebeurt dat ook, het is maar waar die persoon voor kiest). Er worden momenteel meerdere chipfestijns over de gehele wereld georganiseerd. Blip Fest is misschien wel de bekendste en de grootste en wordt regelmatig georganiseerd in meerdere grote steden over de gehele wereld. Zelfs hier in ons eigen landje worden diverse chipmuziekfestijnen gehouden zoals "EINDBAAS" wat vorig jaar plaatsvond in Utrecht. Bekende chiptune-artiesten uit Zweden waren daar bijvoorbeeld aanwezig. Nog een voorbeeld is het Game Over 8bit Festival vorig jaar in Delft. Hieronder een opname van bekende chipartiest Wiklund op dat festival in Delft. Hij beweegt nogal spastisch op de muziek af en toe, maar "catchy" zijn z'n melodieën wel:


Zoals ik al eerder aangaf, chipmuziek dringt af en toe door naar de mainstream popmuziek. Bekende artiesten zoals Timbaland, Aphex Twin, Zombie Nation en Beck hebben er een handje van om chipmuziek in hun producties te verwerken. Timbaland gebruikt dit zelfs zeer regelmatig, alleen dacht hij er stiekem mee weg te komen om chipmuziek van games en chipmuziek-artiesten te verwerken in zijn eigen muziek zonder daarvoor eerst de gepaste toestemmingen te vragen. Dit was bijvoorbeeld het geval bij het nummer "Do It" van Nelly Furtado, geproduceerd door Timbaland, dat samples bevat van een met de Commodore 64 gemaakt nummer, genaamd Acidjazzed Evening van een Finse chipmuzikant. Dit herhaalde hij nogmaals met het nummer Ayo Technology van 50 cent en Justin Timberlake, wat een overduidelijk voorbeeld is van chipmuziek verwerkt in mainstream-muziek. In dit rapnummer hoor je namelijk constant als achtergrondmuziek het geluid van de Commodore 64. Tevens zouden deze samples weer enorm veel lijken op het lied Courtship Dating van het electronicabandje Crystal Castles. Een ander bekend voorbeeld is het nummer Kernkraft 400 van Zombie Nation wat een cover is van een liedje uit het C64-spel Lazy Jones.

Timbaland - Intro Shock Value II   &  Nelly Furtado - Do It

De intro van het laatste album van Timbaland bevat Commodore 64-samples en daarna het met plagiaat gewraakte liedje Do It van Nelly Furtado, ook met C64-samples.

Kernkraft 400 - Zombie Natio  &  Lazy Jones

De dancehit Kernkraft 400 en daarna het originele liedje uit het C64-spel Lazy Jones.

 

Natuurlijk zijn er nog genoeg amateurs die zich niet bezig houden met de "chip-scene" Deze thuisprutsers laten hun muziek los op internet via een eigen site of via diverse sites die zich puur en alleen richten op 8-bit muziek. Binnen dit wereldje zijn er genoeg muzikanten die zich tot de elite mogen beschouwen, artiesten binnen het chipmuziekwereldje die zich inmiddels hebben bewezen als talent in het genre. Een aantal van deze mensen richt zich op het bewerken van al bestaande gamemuziek van bekende game-series (zoals Mario, Final Fantasy, Mega Man, Streetfighter, Metroid etc etc), maar het gros componeert zijn eigen werk. Deze muzikanten brengen hun muziek uit op cd of via diverse sites zoals 8bitCollective, maar bijvoorbeeld ook via I-tunes.

Chipmuziek-artiesten: RushJet1 en WizWars - origineel werk

Originele chipmuziek niet te vinden in games door chipmuzikanten RushJet1 en WizWars. Het eerste lied heet Secrets and Lies en is via de NES gecreeërd. Het tweede en derde lied zijn gemaakt met de Game Boy en heten Cosmic Waveform en 8-bit Raceway, door chipcomponist WizWars.

 Rockman Chiptuned

Rockman Chiptuned is een goed voorbeeld van een professioneel chipmuziek-album. Deze recente cd is namelijk officieel in Japan uitgebracht door Capcom (en Inti Creates) en bevat 20 nummers van de gehele originele Mega Man-reeks, allemaal geremixed in chipmuziek-stijl. Zowel bekende Japanse componisten als chipmuzikanten uit Amerika en Zweden hebben hier hun creativiteit op los gelaten. Het mooie van deze cd is dat de Mega Man-liedjes, die van origine een veel betere geluidskwaliteit hebben, bijvoorbeeld het Super NES-spel Mega Man 7 en Mega Man Powered Up op de PSP, ook zijn bewerkt naar de ouderwetse chip-stijl. Met het album is overigens wel een beetje vals gespeeld. De meeste nummers zijn gecreëerd met veel meer geluidskanalen dan dat de NES aankon en de eerder genoemde aanvullende geluidschip, de VRC7, is daarbij ingezet in één van de mixen om de boel wat beter te laten klinken.

Ground Man - Mega Man & Bass (Unlimited Overdub Mix)

Als eerste is het originele lied te horen, zoals hij klonk op de Super NES, daarna is de versie te horen zoals hij klinkt op het Rockman Chiptuned album. Overigens een remix door Japanse componist Hiroki Isogai.

Opening / Snake Man - Mega Man 3 (2A03 + VRC7 mix)

Bij dit voorbeeld eerst de remix door chipartiest KPLECRAFT en daarna de twee originele NES-liedjes ter vergelijking. Bij deze remix is de VRC7-chip gebruikt

 

Genoeg bliepjes, piepjes en andere 8-bit geluiden voor nu, De volgende special die binnenkort op FOK!Games verschijnt gaat in op de opvolgende 16-bit periode tot aan de hedendaagse gamemuziek. Tot dan!